Kvinnor leder allt oftare löneligan

by


Allt oftare ser man rapportering om att kvinnor tjänar mest – mer än män. Igår skrev Sydsvenskan en artikel om att tre av de fyra högst betalda av de anställda i Lunds kommun är kvinnor. Tidningen skriver: ”Är detta en slump eller medvetet? Både och.”

Den senaste rekryteringen är kommundirektören Anette Henriksson. Om rekryteringen av henne säger kommunalrådet:

””Vi sa aldrig att det måste vara en kvinna på posten, men vi hade sagt att det gärna fick bli en kvinna.”

Intressant är också Anette Henriksson fick jobbet i konkurrens med en annan kvinna. Båda slutkandidater var kvinnor.

Anette Henrikssons lön är så hög att det får vänsterpartiet att protestera.

På samma tema: Igår visade jag nedanstående löpsedel på bloggen – från Gotland. Studera fotona.

Näraliggande: Tidningen Sydsvenskan rapporterar också hur det ser ut på listan över tänkbara kandidater till jobbet som ny prorektor vid Lunds Universitet. Av 16 kandidater är 12 kvinnor. Nämnas kan att den förra prorektorn var kvinna. Nämnas kan också att rektorn vid universitet enligt Sydsvenskan har sagt att han gärna vill ha en kvinna som ny prorektor, även om han kan tänka sig en man.

För övrigt: Nio miljöpartister tycker att mutkolvar är män i denna motion till riksdagen från förra året. De skriver: ”Alla de som hittills är misstänkta i denna härva av korruption är män. Det är gamla trotjänare på chefsposter på kommunala förvaltningar och bolag och på andra sidan är det chefer hos leverantörer inom byggsektorn. Genomgående är de 50 plus. – Det är män som gått ut och tar en öl tillsammans när de har kommit överens i en upphandling. Snart går de också på fotboll tillsammans, fotbollsintresset är stort i Göteborg. Det är leverantören som ordnar biljetterna. Kanske finns det en vip-loge. De blir ”Kalle” och ”Nisse” med varandra; och snart börjar man hjälpa varandra.” Jag får vibbar av manshat – misandri. Tack för tipset, Christoffer!

Annonser

39 svar to “Kvinnor leder allt oftare löneligan”

 1. Lena Says:

  Varför är det noterbart att det är 12 kvinnor av de 16 tänkbara kandidater till jobbet som ny prorektor vid Lunds Universitet? Man får väl förutsätta att det är de bäst lämpade 16 kanditerna som har valts ut.

 2. ParStrom Says:

  Lena:
  Om det vore självklart hade jag varit glad.

 3. totte Says:

  http://umea.vansterpartiet.se/2012/v-jamnade-ut-inkomstgapet/

  Lite jämställdhetsarbete från vänsterpartiet. Öppet för kommentarer.

 4. Man & Woman United Says:

  Så mycket med den solidariska andan inom kvinnorörelsen och feminismen där parollen lika lön för lika arbete…undrar vad kvinnorna på golvet anser om sina giriga chefer? kan inte låta bli att hallå mig för skratt åt det absurda när korthuset faller..

  Ylva Thörn har all rätt att känna sig minst sagt sviken
  av kvinnornas kåthet på makt och pengar

  Samförstånd ett hinder för köns- och klasskamp
  16 feb 2011 … Det är att den könspolitiska debatten inom Kommunal befinner sig … 2003 uttryckte dåvarande ordföranden Ylva Thörn vid flera tillfällen … Feminismen har ju inte direkt omfamnats av …
  http://www.ka.se/index.cfm

 5. Man & Woman United Says:

  Ulf skriver

  de flesta chefer i kvinnodominerade verksamheter är män…i alla fall på de höga befattningar. Kolla upp statistiken bara…
  Den största och mest aktuella undersökningen är här:

  http://www.ifau.se/Upload/pdf/se/2011/r-11-26-Paverkar-chefens-kon-arbetstagarens-lon.pdf

  Den viktigaste slutsatsen är denna:

  Resultaten motsäger därmed att en ökning av andelen kvinnliga chefer skulle ha en avgörande betydelse för underordnade kvinnors löner eller anställningsmönster.
  Vilket i princip betyder att, även om du har rätt – so what?

  Manliga och kvinnliga chefer agerar i praktiken lika.

  Vidare:
  Andelen kvinnor i chefsposition har ökat markant från 26 procent i början av perioden till 36 procent år 2008.
  Rapporten konstaterar förvisso att ”Endast tre procent bland kvinnorna arbetar med ledningsarbete, motsvarande siffra bland män är nio procent”. Dessutom:
  […] är lönerna lägre bland kvinnliga chefer, vilket delvis verkar förklaras av att de återfinns på lägre chefspositioner i jämförelse med de manliga cheferna. Det skall dock noteras att dessa skillnader inte är statistiskt säkerställda, och de bör därmed tolkas med försiktighet

  Om andelen chefer ökat markant på senare tid, är det logiskt att de huvudsakligen återfinns på lägre positioner. Högre chefer rekryteras från de lägre chefsskikten, så det finns all anledning att skillnaderna kommer att jämnas ut, eller t.o.m. tippa över till kvinnors fördel om ett tag (de senaste blir mer troligt om man envisas med att hävda att kvinnor är förtryckta ända till den dag då de bevisligen dominerar på nästan alla områden).

  I Tabell 1, s. 8, kan noteras att det mest kvinnodominerade området är ”Service- omsorgs- och försäljningsarbete”, och där tycks även de flesta jobba på kvinnoledda arbetsplatser (”mer än hälften av de högst rankade cheferna är kvinnor”).

  Enligt SCB, var det 2008 jämn fördelning bland ekonomi- och administrativa chefer, flest kvinnor bland reklam-, PR- och (framför allt) personalchefer. Dessa grupper utgör 46% av alla chefer. Inom vård och omsorg är 81% av alla drift- och verksamhetschefer kvinnor.

 6. Grodan Boll Says:

  @Totte
  En undrar ju om Annikas manliga kollegor (om de finns, och som då antagligen har lika hög lön som Annika) fick något kuvert.

 7. Backlash Says:

  Manliga chefer får bara greddelina kuvert

 8. Gunnar (D.U.) Says:

  Har hört så många gånger att bara kvinnor dominerar ledande befattningar blir allt så mycket bättre…

  Generaldirektör Maria Ågren på Naturvårdsverket är tydligen en sådan handlingskraftig kvinna som nu skapat fullständigt kaos och förlamat myndighetens handlingskraft i sitt reformerande av myndigheten:

  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.428929/kaos-pa-naturvardsverket-lamslar-miljoarbetet

  Jag tycker detta inte känns som något ovanligt – har läst förvånandsvärt många gånger nu att höga kvinnliga chefer skapat kaos på sina arbetsplatser…
  Är det för att inte den mest lämpade blir utsedd utan för att man till varje pris ska få dit en kvinna som chef och därmed får någon som inte har tillräcklig kompetens för posten?

 9. Lorem Ipsum Says:

  @Gunnar (D.U.), nu ska man i ärlighetens namn säga det att omvandla en traditionell organisation till en processorienterad sådan _aldrig_ är utan problem.

  Däremot så kan man ifrågasätta lämpligheten i att som nytillträdd generaldirektör stöka om en hel organisation.

 10. Man & Woman United Says:

  Fredrik Reinfeldt kritisk mot skandalförsäljning
  Filippa Reinfeldt (M) pekas ut som ansvarig för skandalförsäljningen av vårdcentralen

 11. Clabbe Says:

  Anna-Klara Bratt på Feministiskt Perspektiv är starkt kritisk till nya s-ledaren Stefan Löfwens ras – han är ju ”vit”.

  http://feministisktperspektiv.se/2012/01/27/celldelat-patriarkat/

  Detta är ett solklart fall av hets mot folkgrupp, men tyvärr tolkar JK lagen som så att det är lugnt så länge det rör sig om en majoritets-ras.

 12. Valeria Says:

  Angående ”För övrigt”:

  Kan inte miljöpartisterna se ett problem i resonemanget kring att personerna i fråga är män, medelålders osv? På något sätt känns det som man lastar över skulden på en större grupp istället för de inblandade personerna.

 13. ConZor Says:

  OT: ”Vårt manschauvinistiska samhälle envisas med att visa sitt oattraktiva ansikte ”Kvinnan är det svagare könet””

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article14275470.ab

 14. Valeria Says:

  @Clabbe

  Artikeln visar bara hur verklighetsfrånvända de mer extrema feministerna är. Problemet – av texten att döma – är att Löfvén är man, medelålder och vit. Politiken i sig nämns knappt, åtminstone inte viktiga frågor som huruvida Löfvén har en möjlighet att samla partiet och skapa en attraktiv arbetsmarknadspolitik. Jag skrev det senast igår, och det tåls att upprepas: En gnällig feminist vinner inga val.

  Förövrigt kan jag inte låta bli att undra hur samma person skulle reagera om någon kritiserade Nyamko Sabuni med hänvisning till att hon är kvinna, ung och svart…

 15. barfota Says:

  @Valeria

  ”En gnällig feminist vinner inga val.”

  Om du hade haft rätt så hade vi inte haft stadsfeminism i Sverige, det är ju precis högljudda och gnälliga feminister som fått sin vilja igenom eller hur?

 16. Janne Says:

  Ett tips – i en muslimsk friskola så hade pojkarna högst betyg. Detta kommenterades i p1 av någon ”ansvarig” att det måste vara fel – eftersom det i den svenska skolan är flickorna som har högst betyg (argumentet) – alltså måste något vara fel – åtgärder vidtogs. Den svenska skolan är sammanfattningsvis således jämställd med politiskt korrekta betyg. I undersökningar har det visat sig bla att flickorna får högre poäng på gr av bl annat ett lugnare uppträdande – mera skötsamma. Detta faktum lämnas utan åtgärder.

 17. Johan Says:

  De har ju rätt i att manliga nätverk är dolda. Kvinnliga nätverk, där kvinnor organiserar sig för att gynna andra kvinnor, är ofta offentliga och statsfinansierade.

 18. Tobias Says:

  http://www.newsmill.se/artikel/2012/01/26/varannan-herrarnas-ja-tack

  ”Riksdagsledamot (S): Stefan Löfven kan samla, ena och ingjuta hopp i vårt parti. Men jag vill med en gång slå fast att vi är ett feministiskt parti. Det är upp till bevis att visa omvärlden vad vi menar med det. Det får inte bli fler män i ledande positioner nu. ”

 19. Leif Says:

  Kan man inte förvisa alla män på ledande befattningar. Om de inte är kriminella kommer de ju säkert att bli det med tilltagande gubbighet. Med kvinnor på dessa positioner behöver man inte känna någon oro. Och dessutom: Det finns ju så många duktiga kvinnor att lyfta fram

 20. Nova Says:

  Det här visar väl att målsättningen att kvinnor ska ha lika lön som män för lika arbete är alldeles för lågt satt. Kvinnor bör ha mycket mer lön. Annars blir ju kampanjen helt verkningslös!

 21. Clabbe Says:

  Valeria skrev:

  Förövrigt kan jag inte låta bli att undra hur samma person skulle reagera om någon kritiserade Nyamko Sabuni med hänvisning till att hon är kvinna, ung och svart…

  Håller med om det du skriver, men Sabuni fyller snart 43 år, och är därför knappast ung.

 22. Mats Says:

  ”Kvinnor leder allt oftare löneligan”. Är det dags för männen att göra äktenskapskarriär nu? i äktenskap rekommenderar jag männen att tillfredsställa sig själva. Här kommer porr in i bilden som den store avlastaren.

 23. Mats Says:

  Jag är ganska ny här på forumet. Jag har uppfattningen att det är bara jag själv som kan läsa mina egna kommentarer. Någon som vet om det stämmer?

 24. Leif Says:

  Mats:
  I alla fall från min horisont går det att läsa dina kommentarer.

 25. ConZor Says:

  OT:

  Nya S ledaren är nu en uttalad feminist och tror på att feminism = jämställdhet och pratarom att man måste lösa kvinno problem men inget om mansproblem. Hans retorik verkar ligga på F!s nivå …….

 26. Erik jämställdhet Says:

  @Pär

  Du och alla andra debatörer gör ett stordåd i vårt arbete för jämställdhet 2.0

 27. Erik jämställdhet Says:

  @ Mats

  Jag ser att du har skrivit två komentarer i den här tråden

 28. JD Says:

  @Clabbe

  Bratt skriver ju så här få feministiskt perspektiv.

  ”Stefan Löfven är mannen som lyckades sätta p för det enda jämställdhetspolitiska förslag som funnits på förhandlingsbordet i Sverige. Att flankera honom med en lika vit man i samma ålder drar tankarna tillbaka till 1900-talet.”

  Att läsa det hon skriver för tankarna tillbaka till 1940-talet.

 29. Penumbra Says:

  Det har jag sagt tidigare och det tål att sägas igen. Ytterst handlar det om konkurrens om fördelar, om makt och inflytande. Kvinnorna har lyckats alldeles utmärkt med att manövrera ut männen, med list och lurenderi, under täckmanteln ”jämlikhet”. Grattis, töntar! Inte nog med att ni får dra omkring med barnvagnar, byta blöjor och laga maten – ni kommer att tjäna mindre och ha mindre att säga till om.

 30. Prrr Says:

  Nu påstår Löfven att han är en övertygad feminist.
  Så nu vet man orsaken till varför han valdes efter att man lyckades få bort Juholt.
  Tack för det alla feminister och Aftonbladet.
  Värre än nazistkuppen

  Men grattis till att gräva er egen grav…

  Vad fan alltså
  Om varje parti kallar feminist då kan man lika gärna rösta på FI.
  Helt jävla sjukt.

 31. Jack Says:

  Pär,

  Det känns som att tiden när det slog en som att man skulle uppfatta det som icke rättvist att kvinnor och ofta män motarbetar män mer än kvinnor är förbi.

  Det är inte icke rättvist.

  Det är könsrasistiskt.

 32. Daniel Says:

  Det är bara att kolla på valfritt avsnitt av Mad Men så får man en ganska bra bild av feministernas vanföreställningar om ett patriarkat, där männen sitter på sina kontor och dricker whiskey hela dagarna och puttar golfbollar i koppar.
  Samtidigt som de drar sexistiska och rasistiska skämt, klappar de sekreteraren som gör hela deras jobb på rumpan.

  Så att de slutligen slutligen kan gå på styrelsemöte och ta åt sig äran för jobbet som den slavande sekreteraren har gjort.

 33. s Says:

  Jaha nya S-ledaren är övertygad feminist… Grattis alla kvinnor i Sverige, men det innebär knappast att något kommer att göras för Sveriges alla män.

 34. s Says:

  ”Lina Andersson, 20 år, personlig assistent, Örnsköldsvik:
  – Han har ju helt rätt med lönepotten. Det är inte jämställt om vi hjälper kvinnor mer. Det är inte min åsikt, men om det ska vara jämställt så ska det vara lika för män och kvinnor. Det finns säkert män som är för mycket belönade, det är som att man lika gärna kan ta bort deras lön. Nej, ska det vara jämlikt ska det inte finnas en speciell lag för kvinnor.”

  Läste om denna kloka tjej på Expressen där man studerar S-ledarens politik och att han sa nej till Kvinnopott! Lina har kloka åsikter.

 35. IDe Says:

  @ s
  ”Jaha nya S-ledaren är övertygad feminist”

  Ja, och för Aftonbladet som valt det som rubrik självklart det viktigaste av allt han sagt. De behöver knappast göra hemlighet av sin feminism längre. Nu kommer de bli mer kaxiga än någonsin.

  Men hela det här luktar kupp långa vägar…

  Alltså det här landet borde anmälas… Fast EU är väl också feministisk.
  Helt jävla sjukt

  I ett land där det ju råder jämställdhet (knappt någon gifter sig längre, etc…) ska man tvingas att säga att man är feminist? Hur kan ”jämställdhet” vara synonym med ett icke-jämställt ord? Snacka om övergrepp på språk.

  Inte undra på att folk mår sämre och sämre.

  Vart tog värdigheten hos den moderna civiliserade europén vägen?

 36. Valeria Says:

  @Clabbe

  Hon var i varje fall under fyrtio när hon tillträdde. Förövrigt måste jag erkänna att jag trodde att hon var betydligt yngre.

  @barfota

  Man har nästlat sig in bakvägen, och det är en annan sak.

 37. barfota Says:

  @IDe

  ”Helt jävla sjukt I ett land där det ju råder jämställdhet (knappt någon gifter sig längre, etc…) ska man tvingas att säga att man är feminist?”

  NOPE, man skall ta avstånd från (S) tills dess de hittar tillbaka till sina rötter och börjar fatta galoppen varför de tappar väljare.

 38. Joakim Says:

  För övrigt: Och MP kallar SD för rasister?

 39. Bo Hofvander Says:

  Jag säger bara Annika Falkengren! SEB:s högste chef.
  För sina första sju veckor som vd för banken, fick Falkengren en ersättning på drygt 2 miljoner kronor! Till detta fick hon dessutom pensionsavgifter och ett aktiesparprogram. Den slutliga siffran för dessa sju veckor blev 2,6 miljoner kronor! Hon har därefter profilerat sig som en av näringslivets verkliga lönefantomer. Så tala om jämlikhet mellan män och kvinnor?

  För sitt första år på jobbet (2006) fick hon omkring 10 miljoner kronor av banken men deklarerade för en inkomst på 13,1 miljoner. Mellanskillnaden utgjordes av vinster från optioner till bankledningen. Annika Falkengren var bland de högst betalade inom affärsvärlden. Så vad kan det beror på? Kan det bero på att hon omgivits av manliga feminister? Dessutom är hon ju liten och ju söt, som en liten bakelse bland alla blåa och gråa chefskostymer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: