Ibland är genusperspektiv helt ointressant för DN

by

Jag bloggade tidigare idag om att DN hittade på en kvinnofälla.  De skrev om det faktum att hemförsäkringen inte gäller för den som blir misshandlad av en person som är skriven på samma adress (och alltså har samma försäkring) – men DN presenterade denna helt könsneutrala nyhet som ett rent kvinnoproblem. Se nedan. Hela artikeln (rubrik, ingress, brödtext, bildtext) genomsyrades av ett genusperspektiv.

Men det verkar inte alltid vara så viktigt för DN att anlägga ett genusperspektiv på nyheter. Titta på bilden ovan igen. Till höger om den nyss nämnda artikeln ser du en annan artikel, en artikel om att fler unga försöker ta sitt liv. Det handlar om självmord.

Den artikeln är helt könsneutral. Möjligen med en viss dragning åt kvinnohållet, eftersom det enda exempel på självmord som presenteras är en flicka som tog sitt liv.

DN väljer dock att inte nämna det faktum att självmord är ett betydligt större problem för pojkar/män än för flickor/kvinnor. Nedan ser du en sammanfattning av självmordsstatistiken för olika åldersintervall från 2010 (som du finner här).

Som du kan se drabbas män värst. Betydligt värre än kvinnor. Av det totala antalet personer som dött självmordsdöden det aktuella året är 71 procent män (och alltså 29 procent kvinnor). Bland unga, som särskilt omnämns i DN-artikeln, är 74 procent män (26 procent kvinnor). Det innebär att bland de unga går det tre döda pojkar/män på varje död flicka/kvinna.

Jag noterar att DN inte bedömer att den övervikten för pojkar/män motiverar anläggandet av ett genusperspektiv på artikeln. Jag säger inte att bedömningen med nödvändighet är felaktig. Men det intressanta är att när kvinnor drabbas av något tenderar tröskeln för att anlägga ett genusperspektiv att vara mycket lägre än när män drabbas av något.

För övrigt: Bara kvinnor och barn tilläts se fotboll – igen.

45 svar to “Ibland är genusperspektiv helt ointressant för DN”

 1. Daniel Says:

  Jag undrar om du själv uppmärksammar DN (i det här fallet) på sånt här. Mailar du journalisten och frågar hur de tänkte? Hade gärna sett ett svar, men mailar jag själv så får jag nog inte mer än ett standard PK-svar.

 2. Andreas Says:

  Jag har mailat redaktionschefen på DN. Det tycker jag att vi alla ska göra. Dom har drabbats av någon slags ”genusblindhet” och ser inte längre vad dom själva håller på med. För om dom gör det… ja då är det riktigt illa. Inte minst för DN, som lär förlora det som trots allt är viktigast för dom; intäkter.

  Bra Pär att du fortsätter att lyfta fram dessa exempel. Nu är vi i en fas när alltfler blir förbannade över den vinklade journalistiken. Snart kommer vi till fasen då folk börjar garva åt det, och då kommer ex. DN verkligen att få känna av effekterna; när ingen tar en på allvar är man helt maktlös.

  (Rekommenderar alla att läsa Helene Bergmans gästblogg hos Billing. Hon ser också tydliga problem med dagens feministmedia.)

 3. ParStrom Says:

  Daniel:
  Oftast gör jag inte det. Det beror på tidsbrist. Allt tar tid, varje extra åtgärd tar mer tid. Dessutom tror jag det ger ett ärligare svar om frågan kommer från en person som inte är stämplad som samhällsdebattör och bloggare. Om någon bloggläsare mejlar och får svar så är jag intresserad av att ta del av svaret.

 4. Matte Says:

  Det är alla de duktiga flickorna som får ont i magen av att inte veta om de får MVG eller VG i sina betyg. Som vi ska lägga stöd och fokus på, de drabbas alltid värst. Pojkarna kan alltid falla tillbaka på sina räkmackor i livet eller invänta brevet från patriarkatet där de får en styrelseplats. Tar pojkarna självmord mer än 3ggr så ofta som flickorna betyder inte att de ska få någon hjälp, annat hade det ju varit om det hade varit tvärtom! Då hade miljonerna rullat in…

 5. Pether Says:

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.844815-kritik-mot-chalmerstidning-efter-kvinnofientlig-kronika

  Klicka för att komma åt tofsen.pdf

  Kvinnofientlig my ass.

 6. michael Says:

  Pether.
  Det verkar som om många glömmer bort att feminism bara är en ism bland alla andra som ska granskas och kritiseras

 7. Aktivarum Says:

  Om (kommande) Aktivarumboken ”ONE”

  http://aktivarum.wordpress.com/aktivarum-one/

  Sprid gärna detta inlägg/ Erik

 8. Max Says:

  På GenusNytt hjärntvättas könet.

 9. Hugo Says:

  @Pether: att hänvisa till nazism är sällan särskilt bra, men i övrigt var det en alldeles utmärkt och välbalanserad beskrivning av feminismen i dagens Sverige. Förstår inte vad de hakade upp sig på. Att artikelförfattaren respekterar kvinnor som tar för sig, kanske.

 10. Toddan Says:

  Ja, här blev DN verkligen fångade med byxorna nere! Genusvinklad artikel (felaktigt till kvinnors fördel) precis bredvid en där man gjort artikeln könsneutral (osynliggörande av pojkar/mäns underläge). Helt otroligt tydligt! Bra om någon mailar DN.

 11. Prill Says:

  Tänkte precis samma sak som många andra här. DN måste uppmärksammas på detta. Jag ska också göra en insats och mejla nån journalist på DN. Erik Helmersson kanske. Din insats Pär är verkligen omistlig.

 12. Pether Says:

  Hugo: beror helt på hur man jämför. Killen här gjorde det på ett helt ok.

  Nazism: Vi tyskar är förtryckta, det är Judarnas fel.
  Feminism: Vi kvinnor är förtryckta, det är männens fel.
  osv. Helt solklar jämförelse.

 13. Per Plex Says:

  Häromdagen fick jag ett utskick med erbjudande om att prenumerera på DN. He, he, he —> pappersåtervinningen!

 14. Anders Senior Says:

  Jag tycker visst att man kan jämföra dessa ismer med varann, jag tycker de är väldigt snarlika vid en jämförelse!!

 15. Jämställdhetsfeministern Says:

  Feministisk forskning har visat att endast kvinnor drabbas av våld i hemmet. Män är förövare. Om mäns försäkringar täcker våld i hemmet eller inte är därför helt ointressant.

  Feministisk forskning har också visat att pojkar är strukturellt överordnade flickor. Därför är det inte motiverat att fokusera på pojkar som har ”problem”. Förmodligen har pojkarna en antilivskultur. Deprimerade pojkar borde ta efter de duktiga flickorna.

 16. Ullis Says:

  Pär men hur ska du ha det! Vill du att DN ska ha genusperspektiv eller inte? Aha du menar kanske att genus bara ska lyftas fram då det gynnar män?

  Om det nu är en viss övervikt av män bland självmord så är det procentuellt försumbart jämfört med könsfördelningen av misshandel i hemmet. Det är ca 1/1000 av offren som är män i heterosexuella relationer. (homorelationer har jag ingen statistik på).

  Ang statistiken för självmord beror på om du räknar inn bara lyckade självmorde eller alla försök också.

  Till Jämställdhetsfeministen. Jag är fortfarande helt övertygad om att du är en bluff som bara vill förlöjliga Feminismen. Dina åsiker är INTE representiva för feminister.

  Pether, snarare
  Nazism: Vi tyskar är förtryckta, det är Judarnas fel. Utrota dem!
  Jämställdister: Vi män är förtryckta, det är helt kvinnornas fel. Utrota dem gemom att tvinga dem att bli som män.

 17. Jarl Says:

  @Ullis: Jag kan acceptera att du klagar på Pär Ström, men om du ger dig på Jämställdhetsfeministern så blir jag en Tiger!

 18. Anders Says:

  Ullis: Frågan är huruvida DU är en bluff.

  1. Pär tycker man skall ha ett människoperspektiv. Pär är extremt konsekvent när det gäller detta. Det är omöjligt att missuppfatta detta, alltså måste du vara en bluff.

  2. Statistiken för manliga självmord är inte ”procentuellt försumbar” och kvinnor utövar våld i lika stor eller större omfattning mot sin partner som män. Det är omöjligt att ha missuppfattat alla dessa siffror, alltså måste du vara en bluff.

  3. Jämställdhetsfeministern är en av de roligaste och vassaste kommentatorerna på nätet. Det är helt omöjligt att missa sarkasmen, alltså måste du vara en bluff.

  4. Ingen jämställdist hävdar att kvinnor skall göras till män. Ditt påstående är så verklighetsfrånvarande att du måste vara en bluff.

 19. NisseNyfiken Says:

  @Ullis
  Att män skulle utgöra 1 offer på 1000 vad gäller relationsvåld är bara nys. Ett flertal undersökningar på senare år har visat att förövarna är relativt jämt fördelade mellan män och kvinnor.

  Här finns en sammanställning av mer än 200 empiriska studier som visar just det:
  http://www.csulb.edu/~mfiebert/assault.htm

 20. Nicke 2 Says:

  ullis

  Du måste väl ändå inse det inkonsekventa i DN:s rapportering? Att i det ena fallet där kvinnor drabbas värst ta upp det som en kvinnofråga medan artikeln bredvid tar upp ett ämne som drabbar pojkar/män i mycket högre utsträckning och inte tar upp det som en mansfråga. Det är ju DN inte Pär du skall frågan hur de skall ha det. Antingen får de ha genusperspektiv BÅDE när män och kvinnor är drabbade eller så inte ha det alls.

 21. AV Says:

  @Ullis: Man kan anlägga ett genusperspektiv där det är relevant. Men det blir löjligt när de angriper en regel som är helt könsneutralt. Våld är som bekant ganska jämnt fördelat åt båda hållen i förhållanden. Lika vanligt i enkönade förhållanden också. Den man som blir misshandlad får inte heller någon ersättning, men man väljer i DN att bortse ifrån det.

  Om man väljer att anlägga ett genusperspektiv i kvinnofrågor är det klädsamt om man också gör det i mansfrågor. Jämställdhet handlar om både kvinno- och mansfrågor, oavsett vad dagens mediefeminister tycker. Bara att vakna och känna kaffedoften.

 22. rikard Says:

  Nej, Ullis är ett kommentarstroll och bör således icke matas.

 23. Sanjo Says:

  Denna Ullis fortsätter att skämma ut sig!

 24. Pether Says:

  Men för helvete, är ni födda igår eller?
  Ullis är inget mer än ett troll, det har inget som helst intresse för diskussion, det är endast här för att agitera. Sluta för fan o svara på hennes bullshit, det är det det vill.

 25. Aktivarum Says:

  Ullis:

  ”Om det nu är en viss övervikt av män bland självmord så är det procentuellt försumbart jämfört med könsfördelningen av misshandel i hemmet. Det är ca 1/1000 av offren som är män i heterosexuella relationer.”

  Vad sjutton???? Tävlar du med feministern i att vara galnaste femboten på Genusnytt eller försöker du bara slå Hillary Clinton i Braindead quote awards? Du jämförde just dödsfall (självmord) med misshandel. Vilket alltså betyder att du förespråkar en medeltIda syn där ett människoliv i sig inte är värt någonting.

 26. Joakim Says:

  Ibland kan det vara motiverat att svara Ullis (med främst dräpande kommentarer), men inte den här gången när hon frågar om något som redan tydligt har framgått i blogginlägget.

 27. Pether Says:

  Finns inte något som helst som motiverar ett svar till ett troll.
  Lär er internet eller lämna o måla med vattenfärg eller nått.

 28. Lars I Says:

  Satte kaffet i halsen när jag tittade på SVT1:s ”Veckans brott” i kväll som handlade om hedersrelaterat våld.
  I en intervju med en kvinnlig advokat frågar den kvinnliga programledaren ungefär ”Är det inte rasism att peka ut vissa folkgrupper som skyldiga till hedersvåld ? Vore det inte bättre att tala om Mäns våld mot kvinnor”.
  Just precis. I Sverige idag är män den enda folkgrupp man kollektivt kan skuldbelägga.

 29. Gonzo Says:

  Ullis

  ”Pär men hur ska du ha det! Vill du att DN ska ha genusperspektiv eller inte? Aha du menar kanske att genus bara ska lyftas fram då det gynnar män? ”

  Pär påpekar bara hur raporteringen ser ut i media.
  Hur viktigt det är med könsperspektiv i bland men inte i andra fall.
  Det är därför du upplever det som konstigt.
  Det är konstigt att du inte har reagerat tidigare när du läst tidningar, lyssnat på radio eller sett på tv.
  Om du gjort det så hade du förstått, men nu verkar det som om du levt i en feministisk sagobubbla.

  Dags för media att bli mer könsneutrala eller genusanalysera alla texter.

 30. barfota Says:

  @Lars I

  ”I en intervju med en kvinnlig advokat frågar den kvinnliga programledaren ungefär ”Är det inte rasism att peka ut vissa folkgrupper som skyldiga till hedersvåld ? Vore det inte bättre att tala om Mäns våld mot kvinnor”.”

  Det var det djävligaste, dags att tillskriva SVT?

 31. IDe Says:

  @ Pether
  ”Men för helvete, är ni födda igår eller?…”

  Håller helt med – det blir ju tio gånger mer troll tillbaka…

 32. Erik jämställdhet Says:

  @ Ullis

  Jag ser att andra redan har hänvisat till forskning om relations våld men här kommer lite till:

  http://www.bra.se/extra/faq/?module_instance=2&action_question_show.505.0.=1

  I Brås rapport tas flertalet studier upp vilka visar att det är en mycket liten könsskillnad när det gäller utsatthet för relationsvåld. Kvinnor utsätter sina män för relationsvåld i ungefär samma omfattning som männen utsätter sina kvinnor. BRÅ menar att mäns våld mot kvinnor tenderar att vara grövre och mer återkommande än kvinnors våld mot män.

  Klicka för att komma åt measurepoint


  I BRÅs NTU 2011 visas att drygt var tredje person utsatt av misshandel av en närstående är en man.

  http://www.nck.uu.se/Kunskapscentrum/Kunskapsbanken/Publikationer/S%C3%B6k+publikationer/?id=158&librisId=10293474&swepubId=
  Studien visar att av de som på en undersökning bland medlemmar av RFSL som var utsatta för relations våld var 33 procent lesbiska och 46 procent homosexuella män

  Klicka för att komma åt Archer2000.pdf


  Studien visar att män och kvinnor utsätts för våld i lika hög grad men de utsatta för det grövre och upprepade våldet är till 62% kvinnor och 38 % män.
  Kommentarer på Archers studie:

  Klicka för att komma åt OLeary%202000.pdf


  Klicka för att komma åt P_Smith_Intimate_2000_(MULTI%20UNCG).pdf


  http://psycnet.apa.org/journals/bul/126/5/681/

  Archers svar:
  http://psycnet.apa.org/journals/bul/126/5/697/

  Kontentan är att även om majoriteten av de som drabbas, av upprepat och grövre våld, är kvinnor så är en mycket stor del män.
  Nu undrar jag Ullis var ifrån du får din siffra om att 1/1000 utsatta är män? Eller är du verkligen ett troll?

 33. Daniel Says:

  @Ullis
  Du glömde att dra din vanliga visa om att kvinnor inte får bli brandmän och därför så ska de alltid få vårdnaden om barnen.
  Jag är mycket besviken, Ullis vad är det som har hänt???

 34. Ivar J Says:

  @Lars I: Bra fångat! Ett förmodligen omedvetet men avslöjande uttalande.

 35. UNDRANDE Says:

  En manlig socialist med invandrarbakgrund försvarar könskvotering mot en svensk moderatkvinna i mikrodebatten på Kvällsöppet.
  Kan ses mellan 36:40-40:13 in i videon.
  Vad säger du, Gonzo?
  Går din världsbild i spillror efter att ha sett detta?

  Bara undrar.

 36. UNDRANDE Says:

  LÄNKEN:

  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/kvallsoppet?title=kvallsoppet_del_1&videoid=2143688

 37. Torstensson Says:

  Ullis

  Du vet väl att mord på en man är värre än misshandel av en kvinna?

  Dessutom finns det fortfarande idag ingen statistik över psykiskt misshandlade män.

  Får man förresten bjuda på en fräckis? Med tanke på att man får säga vad man vill om svenska män så tar jag mig friheten att länka till en skönhet som kan sina saker och samtidigt göra reklam för kärlek över gränser. Med tanke på att Helene Bergman bor i Turkiet, vilket framkom på Pelles blogg, och är feminist så har hon väl inget emot att jag som man tittar på följande video.

  Någon som kan översätta vad som sjungs? Videon i sig behöver inte översättas det minsta =).

  Jag är djupt besviken på mig själv för det här är ju mental otrohet i sin ädlaste form.

 38. Torstensson Says:

  Didem heter hon visst. Jag är kär.

 39. cogito ergo dum Says:

  @ Undrande
  Och?

  Idag är det
  ”En manlig socialist med invandrarbakgrund” som ”försvarar könskvotering mot en svensk moderatkvinna i mikrodebatten på Kvällsöppet”
  och igår var det en svensk moderatkvinna som försvarade könskvotering mot alla män (inklusive socialister med invandrarbakgrund)

  Så här har det varit och sett ut i tio år nu

  Fattar inte att du själv fortfarande har kvar en världsbild eller är helt utan psykiska men

  Hopplöst folk som aldrig lär sig …

 40. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Ullis

  Du och jag tycker ju alltid exakt likadant! Låt oss inte bråka inbördes om detaljer – vår fiende är Pär Ström och andra patriarkala förtryckare som kräver att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och skyldigheter.

  Precis som du säger, så om det nu är så att det är fler pojkar som begår självmord än flickor, så ÄR skillnaden försumbar och helt ointressant. Enligt Pär Ströms egna statistik är det ju bara lite mer än dubbelt så många pojkar som flickor som begår självmord. Självklart behövs det inget genusperspektiv där.

  Och som jag sa ovan och du instämde i (tack för medhållet) så har ju feministisk forskning visat att endast kvinnor drabbas av våld i hemmen. Alltså måste man absolut ha på sig genusglasögonen när man pratar om det.

  Slutsatsen är, precis som du säger, att Pär får bestämma sig. Antingen tycker han att det är bra att DN anlägger ett genusperspektiv endast när kvinnor drabbas, eller så tycker han att det är rätt att DN inte anlägger genusperspektiv när män ”drabbas”. Allt annat är ju ologiskt och inkonsekvent!

 41. Lavazza Says:

  Lång tid av välstånd + lång tid av kvinnlig rösträtt = hög grad av misandri.

  Det är bara länder med kort tid av välstånd som lyckats kombinera detta med kvinnlig rösträtt utan att få hög grad av misandri. Och det är bara länder med kort tid av kvinnlig rösträtt som lyckats kombinera detta med välstånd utan att få hög grad av misandri.

 42. Freja Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article14297466.ab

 43. PL Says:

  Vill bara tillägga angående män och självmord. Det finns stora mörkertal för manliga självmord, då många av dessa döljs under siffror om singelolyckor i trafiken, där jag antar (har inte kollat upp siffror men det anses väl allmänt känt) att unga män är kraftigt överrepresenterade eller kanske rent av utgör samtliga omkomna. Många många många unga män dör alltså årligen genom att köra in i betongfundament och dessa ”olyckor” klassas inte som självmord även om det i själva verket är just vad det är. Siffrorna om antal självmord bör alltså i själva verket vara ännu mer negativa för gruppen män. Något motsvarande mörkertal finns såvitt jag vet inte för kvinnor.

 44. Helena Says:

  Jarl säger: 31 januari 2012 kl. 20:28: @Ullis: Jag kan acceptera att du klagar på Pär Ström, men om du ger dig på Jämställdhetsfeministern så blir jag en Tiger!

  En svensk tiger? 🙂 🙂

 45. Helena Says:

  Torstensson, den där kvinnan kan inte dans riktig magdans. Hon bara vickar lite. Har du sett riktig magdans någon gång?

  Medges att det svårt att hitta i virrvarret av amerikanska varianter. Kolla någon som klarar 4-5 höftsalg i sekunden. I brist på annat, titta på Shakira, hon kan:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: