Idag hittar DN på en kvinnofälla

by

Idag har Dagens Nyheter skapat en ny kvinnofälla. Hittat på en. De har gjort en könsneutral företeelse till ett renodlat kvinnoproblem.

Den företeelse de skriver om är att hemförsäkringen inte gäller vid misshandel, om förövaren och offret är skrivna på samma adress. Helt könsneutralt, alltså.

Detta presentera av DN så här på förstasidan:

Och så här är själva artikeln, på sidan 12 i papperstidningen:

Kvinnovinklingen är total. Den upprepas gång på gång. I rubrik, ingress, i brödtexten och i bildtexten (där det uttrycks som att hemförsäkringen har ett ”manligt perspektiv”). Trots att själva saken är könsneutral.

DN:s vinkling av nyheten utgör ett av många exempel på att relationsvåld idag anses vara lika med mäns våld mot kvinnor. Därmed osynliggörs det våld som drabbar män – av kvinnliga förövare, liksom av manliga förövare i samkönade relationer.

Som jag har skrivit i både boken Mansförtryck och kvinnovälde och boken Sex feministiska myter finns det ett omfattande relationsvåld från kvinnor riktat mot män – kvinnors våld mot män. Detta tystas dock ned i hela samhället. Rollfördelningen män=förövare, kvinnor=offer får inte störas. Jag ägnar ett kapitel var åt denna sak i de nämnda böckerna (som finns gratis som pdf:er på ovanstående länkar).

Tack för tipset, Tommy, Boris och Ann-Mari Maukonen!

För övrigt 1: Så kallat feministiskt självförsvar även i Norge – se nedan eller här. Tack för tipset, J. Förtydligande: Att jag bloggar om detta innebär inte att jag är negativ till att kvinnor lär sig självförsvar, det är den feministiska inriktningen på självförsvaret om gör mig undrande.

För övrigt 2:I Sahel-regionen står vi inför en matkris av större omfattning än vanligt. Kongo-Kinshasa, Tchad och Centralafrikanska republiken är andra katastrofområden som kräver omedelbar finansiering för att den mest utsatta befolkningen – kvinnor och barn – ska överleva”, säger Rima Salah, UNICEFs vice chef.

För övrigt 3: Förra jämställdhetsministern Margareta Winberg (s) är deppad. Hon tycker att partiet har tappat sin jämställdhetspolitik. Hon säger idag: ”Frågan är borta. Den finns inte. Det är illa. Jag vet inte ens vem Socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor är i dag. Om vi nu har någon”. Ett av hennes många berömda uttalanden från sin aktiva tid är detta: ”Men ni andra systrar då? Varför finner ni er? Varför kan inte ni berätta om männen som förtryckare, hustrumisshandlare, talibaner eller allmänt otrevliga typer?”. Läs fler citat från Winberg och andra antijämställdister här.


45 svar to “Idag hittar DN på en kvinnofälla”

 1. Pether Says:

  Ang För övrigt 1:
  Har en vän som jobbat som väktare o sådant där. De hade rätt många problem med en viss grupp när de höll koll på inträdes vid pubarna. Denna grupp var de tjejer som tagit kurser i ‘feministiskt sjävförsvar’, dessa tjejer var väldigt labila och brukade gå till attack, råa attacker, då detta självförsvaret går ut på att vålla så mycket skada som möjligt, så mycket att personen själv åker i finkan för det.

  Men de attackerade vakterna. Till slut gav polisen dem befogenhet att göra vad som helst för att tygla dem. Sparka bort knäskålen om så behövs för att få ner ragatorna.

 2. Ullis Says:

  Skitsnack Pär! Män HAR mer muskelmassa än kvinnor. Det påpekar du ju ofta själv när det tex gäller kvinnors olämplighet som tex. brandmän. Kvinnor står också mycket oftare i beroendeställning till sin man pga trad könsroller, lägre löner pga barnafödande osv.

  Att heterosexuella män lika ofta som kvinnor skulle drabbas av misshandel av sin partner är bara rent skitsnack Bullshit! Det är bara infantilt martyrskap och väldigt löjligt.

  Patetiskt att du är så rädd för olikheter och att alla absolut måste vara precis lika dana i din värld Pär.

 3. Gonzo Says:

  Pether

  Helt rätt. Självklart ska angripare få oskadliggöras.
  Oprovocerade och grova angrepp måste stoppas.
  Det är förövaren som ska få smällen inte offret.

 4. kals Says:

  feministiskt självförsvar; att bli hatad så som bilden visar på grund av sitt kön är ridderlighet. mannen bör inte finna sig i det här. feministiskt hat målar ut könen som vi och dom.

 5. Gonzo Says:

  Ullis

  Pär har aldrig sagt att ALLA män är stora och starka eller att ALLA kvinnor är små och svaga.

  Våld mot andra människor och djur är alltid fel.
  Dessutom krävs det inte så mycket styrka för att orsaka stora skador och i värsta fall dödsfall.

  Väldigt vad du retar upp dig på jämställdhets diskussioner.
  Du skulle trivas bättre på 1800 talet.

 6. Gonzo Says:

  Gäller feministiskt självförsvar om det är en tjej som börjar misshandla en annan tjej?

  Våld mellan tjejer är, vad jag har sett, ett växande problem. Det ”sortens” våldsbrott som har ökat allra mest har jag för mig.

 7. Hjalmar Says:

  DN:s misandri kan vi lita på: kvinnor är alltid värst drabbade!
  Det brukar ju heta att s*x säljer, men i Sverige säljer tydligen även mansförakt.

  FÖ2:
  Antingen så behöver män i SAHEL-regionen inte svälta (!), eller så har de inte samma värde som kvinnor…

 8. Backlash Says:

  Hur är försäkringsbolagens text skriven? Nämns könen där?

  Jag tror att om de betalde ut ersättning för våld inom familjen, så skulle det inbjuda till missbruk och bedrägerier bland folk som gärna tar en blåtira för att kunna köpa mer brännvin. De betalar väl inte ut livförsäkringar vid partnermord heller? En annan sida av samma mynt.

 9. Patrik B Says:

  Det handlar inte om risk för bedrägerier. Men en hemförsäkring ger inte ersättning om en av de försäkrade personerna är skyldig till skadan. Det låter rimligt. Om jag bränner ner vårt gemensamma hus så kan inte min fru få ut ersättning från försäkringsbolaget.

 10. Koo Says:

  Dagens Nyheter är utan tvekan en av de allra mest radikalfeministiska tidningarna vi har idag – men en tydlig mansfientlig och/eller mansföraktande agenda. Exemplen är så många nu att det inte går att hålla reda på ens de värsta avarterna.

 11. Koo Says:

  Nivån på Ullis härskartekniker och graden av okunnighet är närmast strålande!

  Skaffa dig kunskap, Ullis!

 12. Mr Galahad Says:

  Alltså Pether, jag vill inte på något sätt tvåla dit dig eller så men polisen har inte befogenhet att ge någon annan befogenhet att utöva mer våld än vad nödvärnsrätten ger rätt att göra.

  Våldet du försvarar dig mer får inte vara uppenbart oförsvarligt med hänsyn till det angripnas betydelse.
  Sålunda kan du, jag och vem som helst avvärja hot med hjälp utav en ganska ansenlig mängd våld. Dvs fram till att hotet är avvärjt, därefter får du inte längre bruka våld.

  Däremot kanske de utökade det formella förordnandet så att det gällde på en större yta (typ längs gatan och runt hörnet) så att de under PL §10 kunde utöva tjänstevåld (som är mer begränsat än nödvärn) även där.

  Jag kan bekräfta att kvinnor är de farligaste ordningsstörarna men främst pga våra egna (dvs oss män generellt) mentala begränsningar att utöva våld mot dem. Detta har förvisso antagligen minskat på senare år men troligen förekommer det fortfarande.

  //Mr G

 13. barfota Says:

  @Ullis
  Jo, de har ju förstås med försäkringar att göra :mrgreen:

  ”Män HAR mer muskelmassa än kvinnor.”

  Jag kan förstå att du använder det argumentet
  men så är ju också feminismen (antijämställdismen) med sin unkna manssyn gammalmodig, mossig och förlegad. Så långt ifrån verklig jämställdhet man någonsin kan komma.

 14. Pether Says:

  Mr Galahad: Eftersom polisen vet hur dessa feministsika kvinnor går för, som sagt, så mycket skada som möjligt. Brydde sig inte polisen ifall en knäskål fattades här o där eftersom det våldet var rättfärdigat försvar, vilket sådant annars inte brukar vara. Det skulle annars vara vakten som legat ner utan knäskålar, krossade kulor o spräckta ögon.

 15. Mattias Says:

  Angående för övrigt 2,

  jag brukar hålla med om Pärs inlägg men inte i just det här fallet. Jag får nog hålla med om att i ett svältområde är kvinnorna och barnen mest utsatta (inte för svälten per se, men för situationen). Om jag hade svultit i veckor och var på gränsen att dö så skulle jag alldeles säkert ta till våld för att få äta. Och då är det en fördel att vara man jämfört med kvinna eller barn.

  Det är nog också vanligare att män äger/har ett vapen i de områdena än en kvinna. Och någon med vapen dör nog sällan av svält.

  Å andra sidan kanske situationen är sådan att kvinnor får hämta ut familjens mat (så gör de ibland) och då är det inte ett lika starkt argument.

  Men som sagt, ovan var ett undantag, i övrigt håller jag med Pär om medierapporteringen om ”särskilt utsatta kvinnor”.

 16. Pether Says:

  Varför bryr sig folk om vad Ullis skriver? Hon är ett troll.
  Förstår inte varför Pär inte bannat henne, han vill väl inte att folk ska donera.

 17. Glenn Jason Says:

  Otrolig vinkling. Hoppas ingen jämställdist livnär marxistjournalismen genom att prenumerera på deras skriverier.

 18. Mr Galahad Says:

  @Ullis

  Jag får intrycket att du tycker att kvinnor ska få ersättning av hemförsäkringen om de blivit misshandlade av sin man.

  Tycker du att detta enbart ska gälla just hemförsäkringsskyddet när en kvinna blivit misshandlad av sin man eller ska en misshandlad man också kunna få ersättning på samma sätt?

  Ska det då har någon betydelse om mannen blivit misshandlad på gatan av en annan man eller i hemmet av sin kvinna?

  Vidare så finns det idag faktiskt bättre forskning som visar att våld i nära relationer är betydligt mer jämställt än vi tidigare trott.

  BRÅ 12:2009 är ett exempel, det finns flera internationella studier med.

  //Mr G

 19. Gonzo Says:

  Ullis

  ”Män HAR mer muskelmassa än kvinnor”

  Hjärnan sitter inte i musklerna. Det är det vi har i hjärnan som avgör om vi är agresiva och farliga eller inte.

  Dessutom är det väll inte helt klarlagt vilka som är män och vilka som är kvinnor??
  Könet sitter väll i hjärnan?
  Det finns män med ”snippa” (ordet snippa är förövrigt taget från ordet snopp. Man kan säga att mannen är normen), och kvinnor med snopp enligt den feministiska logiken.

  Så i bland kan det vara män med mens som dänger kvinnor som blivit impotenta. eller hur är det nu??

 20. Mr Galahad Says:

  Återigen Pether, det är inte polisen som gör den bedömningen utan åklagaren som får in anmälan om misshandel mot exempelvis ordningsvakten.

  Sedan kan förvisso ordningsvakter och polisen komma undan med ganska mycket men söndersparkade knän är det nog ganska svårt att försvara.

  //Mr G

 21. Lia Says:

  http://www.psykopat.se/ ”Tidigare trodde man att psykopaten alltid var en man. Senare forskning har visat att det lika gärna kan vara en kvinna. Kvinnliga psykopater är ofta svårare att upptäcka…”

 22. Valeria Says:

  Angående för övrigt 1:

  Som jag ser det, i likhet med Pär, är det inte ett problem i sig att någon lär sig självförsvar, men det finns problem med det feministiska självförsvaret.

  Även om jag inte har införskaffat överdrivet många kampsportsbälten i mina dagar så är jag åtminstone tillräckligt kunnig för att veta att det tar tid att lära sig. Det står i skarp kontrast som det feministiska självförsvaret, som påstås kunna läras på en enda lektion. Än mer egendomligt är att det i huvudsak lärs ut av feminister, inte av personer med utbildning inom självförsvar.

  Sedan finns det ett stigmatiseringsproblem. För det feministiska självförsvaret hör hemma inom den mer radikala feminismen – den som utgår från en maktkamp mellan män och kvinnor. Principen är att kvinnor måste och ska lära sig att skydda sig mot män, en princip som är problematisk av många anledningar. Om man bortser från det feministiska självförsvaret så känner jag bara till en annan typ av självförsvarsundervisning som utgår från en liknande premiss. Det är Krav Maga-undervisningen som bedrivs i Israel. Och ärligt talat: Att hävda att svenska kvinnor generellt lever under samma hot som judar i mellanöstern… Jag vet inte ens om den mest rabiata feministen tror på det innerst inne.

 23. GG Says:

  Snart måste det väl ändå ta slut på kvinnofällor?!

 24. Info Says:

  SVERIGES RADIO VINKLAR: ”HEN” VÄLKOMNAS AV FORSKARE

  Sveriges radio gör nu i flera program – t.ex. i Nya vågen och Språket – ohöljd reklam för ”Sveriges första könsneutrala barnbok”, Jesper Lundqvists ”Kivi och monsterhund”, där huvudpersonen är en hermafrodit, en ”hen”:

  ”Ordet ’hen’ skulle göra det lättare att slippa säga ’han’ om alla, som barnboksforskning visat att man lätt gör, säger Karin Salmson. Daniel Wojahn, språkforskare vid Södertorns högskola, har gjort perceptionsstudier som visar att val av pronomen har stor betydelse. Han välkomnar också det nya ordet ’hen’.”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=411&artikel=4936934

  Anm.: Den unge doktoranden Daniel Wojahn är inte bara ”forskare” vid Södertörns högskola – som av en händelse råkar han också vara styrelsemedlem i ”Forum för feministisk forskning i Stockholm”, edsvuren till den välkända radikalfeministen Karin Milles vid samma högskola, god vän med Inti Chavez Perez (red. för tidningen Macho och boken Pittstim, sexualupplysare RFSL):

  ”Daniel forskar om språklig diskriminering, sammanhang mellan språk och genus samt feministiskt och queerfeministiskt motiverade språkförändringar i svenskan, engelskan och tyskan.”

 25. barfota Says:

  @GG

  ”Snart måste det väl ändå ta slut på kvinnofällor?!”

  Den sista ”kvinnofällan” blir att man är frustrerad över att inte kunna finna fler ”kvinnofällor” vilket självklart är männens fel det också 😀

 26. JD Says:

  Margareta Winberg fick inte fortsätta som ambassadör och fick ingen regeringspost.
  Så visst kan man anta att feminism (UN Women) är väldigt viktigt för henne rent karriärsmässigt.

  Att utöva mansförakt kan vara gynnsamt för vissa!
  http://www.quotez.net/swedish/margareta_winberg.htm

 27. Hugo Says:

  @Info: Hörde en snutt. Hen-författaren tyckte det befriade honom i skrivandet när ”hen” användes. Han ville skriva om ett barn. Om han använde ”han” fick han panik av rädslan att falla in i könsstereotyper och om han skrev ”hon” fick han panik för att inte vända på stereotyperna för då blir det ju fel iallafall.
  ”Hen” verkar alltså främst vara ett verktyg för genus-folk som slagit knut på sig själv.

  Tips: I tyskan har man ju sedan urminnes tider insett att barn och unga (arga) kvinnor bäst betecknas med neutrum.

 28. GG Says:

  @barfota: Jag tror du har helt rätt 🙂

  Men jag hittade just en till!!

  ”Femton elever på en skola i New York har drabbats av en märklig, Tourettes-liknande krämpa.” ”Läkarna som Sky News hänvisar till säger att det kan handla om konversionssyndrom, det som tidigare kallades masshysteri.” ”Enligt sjukhusorganisationen Mayo Clinic löper kvinnor betydligt större risk än män att utveckla konversionssyndrom…” ”Av de 15 eleverna är åtminstone 14 flickor.”

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/erin-brockovich-undersoker-mystiskt-tourettes-utbrott-pa-skola

 29. michael Says:

  Svensksjälvförsvar mot invandrare,Invandrarsjälvförsvar mot rasister.Homosjälvförsvar mot hetro osv.
  Varför inte utöka så att fler kan tjäna pengar på att dela upp människor i vi och dom

 30. Glenn Jason Says:

  @GG;
  Haha! Staten borde finansiera genusforskning som utreder hur manskonspirationen får kvinnor så suggestiva / öppna för masshysteri. Forskningen får dock inte utgå från tesen att män och kvinnor är genetiskt annorlunda för det skulle ”strida mot demokratiska värderingar”. Forskare som vill göra detta ”sänder ut fel signaler” och bör rasiststämplas och den som sprider sådana tankar bör fällas för hets mot folkgrupp. Länge leve IPCC, DDR och den fria (statliga) forskningen som inte styrs av kommersiella intressen!

  🙂

 31. Hugo Says:

  @Glenn Jason: Bra idé, men tänk om hela genusforskningen också är ett konversationssyndrom?

 32. Hjalmar Says:

  Feministerna verkar åtminstone lida av Tourettes…
  (Med tanke på alla utbrott, och all skitkastning, mot män.)

 33. Backlash Says:

  Angående Hen-boken: Jag hörde ett stycke på P1 idag. I sin iver att skapa en massa könlösa personer, fick det helt motsatt effekt när några av barnets syskon kallades ‘storabröstrar’. 🙂

 34. Hjalmar Says:

  @Backlash
  Det är inte lätt att vara Pk – de slår lätt knut på sig själva 🙂

 35. Hype om Aktivarum ONE – Helene Bergman om den Moderna Feminismens historia – Från fri sexualitet till helgalen sexualitet « Aktivarum Says:

  […] men inte minst har vi DN:s absurda förstasida om mäns våld mot kvinnor och hur den förteelsen hanteras av försäkringsbolagen. Detta är en text som Genusnytt rättar […]

 36. Ibland är genusperspektiv helt ointressant för DN « GenusNytt Says:

  […] GenusNytt Belyser den obelysta halvan av genusfrågan « Idag hittar DN på en kvinnofälla […]

 37. Genotypen Says:

  Ett förhållande mellan två personer av samma kön är enkönat, INTE samkönat! Samkönat är och har alltid varit en beteckning på individer, mest inom botaniken, som har både hanliga och honliga könsorgan. Ett samkönat förhållande är noga räknat ett förhållande mellan två hermafroditer.
  Kanske kan vi visa de homosexuella den respekten att vi inte benämner dem som grönsaker.

 38. Anon Ym Says:

  Tycker Pär ska skriva ut namnen på artikelförfattarna, med ris eller ros. Oklar på vilka journalister på DN som kör denna stil – de kanske är så få att vi kan identifiera dem?

  Till skillnad från Aftonbladet som har en hel armé klonade manshatare städslade.

 39. Lars I Says:

  Trots alla kalla kårar Fru Winberg som REGERINGSREPRESENTANT gett en under årens lopp får man paradoxalt nog tacka henne för uttalanden som..
  ”Men ni andra systrar då? Varför finner ni er? Varför kan inte ni berätta om männen som förtryckare, hustrumisshandlare, talibaner eller allmänt otrevliga typer?”.
  Som exempel på feminismens alla självmål och som dokumentation för eftervärlden som förklaring till feminismens slutliga fall. Förmodligen är det dessutom en bidragande orsak till Socialdemokraternas långsamma kräftgång och feminismens traditionella fartblindhet som fick egotrippen att sluta i diket, med en uppsvullen självuppfattning, enögdhet och ett OMÄTTLIGT behov av uppmärksamhet och medlidande.
  Att i det läget försöka diskutera relationsvåld med henne, Ullis och andra feminister är naturligtvis lika framgångsrikt som att försöka prata latin med höns.

  Som jag sagt förut, feministernas problem idag är hur kakan ska kunna ätas upp och ändå behållas, detta gigantiska problem som männen fortfarande inte löst åt dom, trots alla förolämpningar man försökt med.

 40. Stefan Says:

  FEMINISMEN SOM KVINNOFÄLLA är huvudtemat för årets första nummer av Axess. Temat presenteras så här:

  ”Feminismen gör anspråk på att frigöra kvinnan, men skapar nya tvingande strukturer. Synen att det vardagliga och bekväma är förljuget är nedärvd från marxism och existentialism. Därför anses statliga tvångsmedel nödvändiga för att uppnå rättvisa mellan könen. Många av dagens politiker, från höger till vänster, accepterar den analysen.”

  Tidningsnumrets huvudtema presenteras i ledaren av
  Johan Lundberg under rubriken GAMMAL TEORI SÖKER LIKA UTFALL.

  Därefter följer i tidningsumret följande fyra artiklar:

  Roland Poirier Martinsson: DUMSKALLARNAS SAMMANSVÄRJNING. ”Genom att närma sig marxismen ville Sartre skapa fria människor med politiska tvångsmedel. Folket väljer annars att leva kvar i de förljugna strukturerna. Denna föga demokratiska idé har överlevt genom genusvetenskapen, och delas idag av våra politiker.”

  Maria Ludvigsson: BORGERLIG FEMINISM UTAN KOMPASS. ”Den statliga jämställdhetspolitiken har accepterat vänsterns premisser om strukturellt förtryck. Istället bör utgångspunkten vara kvinnan som likvärdig indvid.”

  Maria Eriksson: MÄN SOM HATAR MÄN. ”Istället för att upplösa strukturer skapar feministerna nya. Feministiska män intar en tvivelaktig position, eftersom deras kön anses vara orsaken till orättvisorna.”

  Anita du Rietz: SÅ FÖDDES FEMINISMEN. ”Under 1800-talet var svenska kvinnor med egna inkomster jämlika med männen. Men när Socialdemokraterna genomförde en könsuppdelad arbetsmarknad ökade kvinnans ekonomiska beroende av mannen.”

 41. Joakim Says:

  @Ullis
  Det är fegt av en man att slå en kvinna, men det är ännu fegare av en kvinna att slå en man. Förklaringen är enkel: Hon får, därför utnyttjar hon det. Det är lite som när en tysk slog en jude under 30-talet, även om juden kanske var starkare.

 42. Argus Says:

  Borde inte, vid ett givet tillfälle, alla landets kvinnor sitta fast i en kvinnofälla. Vad gör vi då?

 43. max Says:

  @Argus
  Borde inte, vid ett givet tillfälle, alla landets kvinnor sitta fast i en kvinnofälla. Vad gör vi då?

  Drar till puben.

 44. Argus Says:

  Max: Vi kan väl ta loss några kvinnor ur fällorna (de snyggaste, kanske…) och ta med dem på puben också?

 45. mcp Says:

  Det är naturligtvis bra att kunna förbinda sår, men det är ännu bättre att lära sig att undvika att bli skadad.
  Jag undrar om inte kvinnojourernas verkliga syfte är att klaga på män och att föra ut ett vänsterliberalt budskap som nedvärderar män. För mig verkar det mera som om kvinnojourerna behöver misshandlade kvinnor för att kunna marknadsföra sitt politiska budskap. Om det saknades misshandlade kvinnor skulle inte kvinnojourerna kunna föra ut sina politiska budskap. Därför kan man ifrågasätta om kvinnojourerna egentligen vill att kvinnomisshandel skall upphöra.
  Vore det inte bättre om erfarna kvinnor lärde unga tjejer hur de skall undvika att bli ihop med misshandlande män? Om misshandlande män inte fick några tjejer skulle antalet misshandlade kvinnor minska, och det är väl det vi alla vill. Därför tycker jag att kvinnojourerna skall gå ut i skolorna och lära unga tjejer hur de väljer bort våldsamma killar. Tjejerna vet vilka killar som är våldbenägna, men de bortser från de långsiktiga konsekvenserna eftersom ingen informerar dem om dessa.Så länge de inte känner till de långsiktiga konsekvenserna är det här och nu som gäller och de våldsbenägna killarna är oftast mest spännande. Lär därför våra ungdomar hur de skall välja bort olämpliga partners. Det är kanske inte politiskt korrekt att ta upp sådant, men det skulle ge långsiktiga resultat. Det måste vara bättre att se till att kvinnor inte blir misshandlade i sina relationer än att klaga över våld mot kvinnor. Dagens kvinnojourer ger oss bara varaktigt gnäll, lås oss istället få organisationer som ser till att våldet upphör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: