S-kvinnor: Budgetdisciplin förstör jämställdheten

by

S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad har skrivit en märklig debattartikel. Hon tycker att de strama krav på budgetdisciplin som är central i den föreslagna finanspolitiska pakten för att rädda Euron är ett slag mot kvinnorna.

Ikväll kan EU:s kvinnor komma att offras för att rädda Euron”, är rubriken på artikeln från igår. Hon skriver sedan:

När krav på besparingar och budgetdisciplin blir ett allt överordnat mål kan jämställdheten komma att offras i kampen för att rädda euron

Det är ett underligt resonemang. Budgetdisciplin är central för en ordnad ekonomi, på alla plan, privatekonomiskt såväl som nationalekonomiskt. Det har inget med jämställdhet – som är lika värde, rättigheter och skyldigheter för könen – att göra. Utan budgetdisciplin lurar krisen om hörnet, och det är dåligt för alla. Se på Grekland.

Underlig är också denna passus i Sommestads resonemang:

När den finansiella krisen slog till år 2008, blev effekterna svårast för de grupper som redan hade en svag ställning på arbetsmarknaden. Dit hörde många kvinnor. Krisen slog särskilt hårt mot äldre kvinnor, och mot kvinnor med utländsk bakgrund. Idag, några år senare, kan vi se hur den finansiella krisen har fördjupat kvinnors diskriminering och utsatthet. Ojämlikheten mellan kvinnor och män i EU består och fördjupas.

Som du exempelvis kan läsa om exempelvis här och här är det männen som drabbas värst av den ekonomiska kris Sommestad talar om.

Faktum är att Lena Sommestads artikel inte är något annat än ännu ett närmast desperat försök att utmåla kvinnor som ständiga offer. Tröttsamt. Är det med den attityden som Sommestad tror att socialdemokraterna ska komma tillbaka som ett livaktigt, modernt och regeringsfähigt alternativ?

31 svar to “S-kvinnor: Budgetdisciplin förstör jämställdheten”

 1. Backlash Says:

  Socialdemokraterna drabbades värst av valresultatet

 2. NisseNyfiken Says:

  Lena Sommestad och S-kvinnor m.fl. är så inkörda i sina könsmakts-hjulspår att de inte behöver ta hänsyn till fakta. För dem är kvinnor alltid utsatta och drabbade i jämförelse med män. Spelar ingen roll vad verkligheten säger. Det tråkiga är att media inte hugger på sådana uttalanden och ställer henne till svars.

 3. Hugo Says:

  S-Kvinnoförbund är en kvinnofälla.

 4. Ullis Says:

  Kvinnors frihet hänger helt ihop med en väl utbyggd offentlig sektor. Bra barnomsorg och äldre vård är ett MÅSTE för att inte kvinnorna ska tvingas bli hemmafruar.

  Hemmafrusystem i Sverige skulle bli en katastrof för Svenska kvinnor eftersom vi har såna mesar till män. I Sverige springer bara männen omkring och kräver att få amma och få mer uppmärksamhet under förlossningar. Män vill varken ta hand om sin familj eller ens betala underhåll när de dumpas fru och barn. Män i Sverige vägrar ta på sig den manliga könsrollen men de kräver samtidigt att kvinnor ska stanna kavr i den kvinliga könsrtollen.

  Ute i Europa fattar man ingenting av svenska mäns fjollighet och brist på kunskap om skillnader mellan könen. Självklart kommer det bli problem när offentlig sektor tvingas skära ner och pappor inte får allt gratis längre.

 5. Lavazza Says:

  En del mansrättsaktivister anser att det var ett misstag att ge kvinnor rösträtt för att kvinnor som valboskap blockröstar för socialistiska totalitära regimer. Medborgares skydd mot en för stark stat är inte en prioriterad fråga för majoriteten av kvinnor.

  Lena Sommestad verkar ge dem vatten på sin kvarn.

 6. Dan Says:

  Otroligt att statsfeminister kan få kvinnor till offer i alla möjliga och omöjliga situationer. Den nya partiledaren har redan visat sig vara under deras påverkan (hans plikskyldiga utspel om feminism var ovärdig) vilket betyder att han kommer att slösa ett antal miljoner för att hålla dessa statsfeminister nöjda om han skulle komma till makten.

 7. Hjalmar Says:

  Lena Sommestad är en kvinnofälla…

 8. Musse Pig Says:

  Är Ullis 9:41 ett tecken på en mer allmän feministisk kognitiv kollaps?

 9. Backlash Says:

  Lavazza – Ja när tyska kvinnor fick rösträtt 1919 bör de ha varit i klar majoritet bland väljarkåren i flera decennier framåt, efter första världskrigets mansspillan. Och vem valde den kvinnliga majoriteten 14 år senare?

 10. Ulf Says:

  Ullis har naturligtvis helt rätt. Det finns inget att tillägga. Jag ger mig genast ut för att brotta ned ett vildsvin som frugan kan få tillaga till middagen. Att använda vapen i jakten är för mesar.

 11. Man & Woman United Says:

  ”När den finansiella krisen slog till år 2008, blev effekterna svårast för de grupper som redan hade en svag ställning på arbetsmarknaden. Dit hörde många kvinnor. Krisen slog särskilt hårt mot äldre kvinnor, och mot kvinnor med utländsk bakgrund. Idag, några år senare, kan vi se hur den finansiella krisen har fördjupat kvinnors diskriminering och utsatthet. Ojämlikheten mellan kvinnor och män i EU består och fördjupas.”

  Är det med den attityden som Sommestad tror att socialdemokraterna ska komma tillbaka som ett livaktigt, modernt och regeringsfähigt alternativ?”

  Kan vi formulera ett mail och ställa S-kvinnorna mot väggen? Vad anser SL om att män inte drabbas finnanskrisen 2008.

  (S) är riktiga könsrolls traditionalister och samtidigt antijämställdister. S-kvinnor gräver (S) egen grav för inför valet 2014. Tydligen existerar inga utslagna och drabbade män ur arbetarklassen. Dessa S-kvinnor är Sällan skådade klasshycklare. Sannerligen arbetarnas förebilder.

 12. Johan Says:

  Ullis har rätt, svenska män är mesar. Så nu ska jag gå ner på halvtid, pyssla i våningen och gå på spa-behandling. Därför att jag är värd det! Och har råd med det då jag är singel och inte behöver sponsra någon gnällande flickvän!

 13. Ivar J Says:

  Artikeln verkar vara ett fall för SvDs Faktakoll.

 14. JD Says:

  @Ullis

  Jag tror aldrig någonsin att jag har sett någon skriva så många dumma meningar på en gång!
  Grattis. du leder!

  ”Hemmafrusystem i Sverige skulle bli en katastrof för Svenska kvinnor eftersom vi har såna mesar till män.”

  Även traditionellt manliga yrken är beroende av satsningar på infrastruktur såsom vägar, IT m.m
  Du tror inte att ett ”Hemmamansystem” med våra mesiga fruar skulle kunna bli en KATASTROF för Sverige?

  ”I Sverige springer bara männen omkring och kräver att få amma och få mer uppmärksamhet under förlossningar.”

  ????? Är du verkligen på riktigt Ullis? Detta var bland det mest korkade du någonsin har yttrat här på bloggen!

  ”Män vill varken ta hand om sin familj eller ens betala underhåll när de dumpas fru och barn.”

  Om du känner att ingen vill ”ta hand” om dig så har det säkert sina naturliga förklaringar!

  ”Män i Sverige vägrar ta på sig den manliga könsrollen men de kräver samtidigt att kvinnor ska stanna kavr i den kvinliga könsrtollen.”

  Självklart! Kvinnan ska både skotta snö, byta däck, bygga om huset samtidigt som hon inte får gå mer än 5 meter från spisen!

  ”Ute i Europa fattar man ingenting av svenska mäns fjollighet och brist på kunskap om skillnader mellan könen.”

  Du menar alltså att man i Europa tror att alla män går omkring i rosa och med kanintofflor på fötterna samtidigt som man använder ordet HEN?
  Nej, så är det nog inte Ullis!

  ”Självklart kommer det bli problem när offentlig sektor tvingas skära ner och pappor inte får allt gratis längre.”

  Självklart ska allt vara gratis för Pappor Ullis! Varför är du så missunsam?

 15. Koo Says:

  Faktum är att denna Ullis och hennes syn på världen inte är särskilt ovanlig i radikala feministkretsar – de är egentligen intresserade av ”riktiga” män, läs machomän – både för att de gör livet lite enklare för kvinnor (betalar kalaset osv) och att de beter sig på ett sätt som det som feminist är enkelt att kritisera (svikarfarsor etc).

  Det är oerhört hotfullt för Ullis och hennes systrar när det nya mansmedvetandet ställer krav på att få vara mer med barnen och ta större ansvar för familjedomänen. Då slår de bakut och kallar gärna dessa män för ”mesar” mm.

  Haha, det är egentligen otroligt roligt. Ullis, ta dina mossiga värderingar ner till Hallongrottan istället! Samhället har kommit ikapp och din tid är ute.

 16. Lavazza Says:

  ”Som du exempelvis kan läsa om exempelvis här och här är det männen som drabbas värst av den ekonomiska kris Sommestad talar om.”

  Det kanske är som när man dödas och skadas i krig. Då är det egentligen kvinnorna som drabbas hårdast när de förlorar den döde eller skadade mannens stöd och resurser.

 17. Lavazza Says:

  ”Democracy is when you get other people to pay for what you want. Thats why it started off only giving voting rights to those who owned the wealth or paid for the actions taken by governments in their name.

  Womens’ suffrage, unbound by corresponding responsibility has helped the west to become what it is today. Bankrupt and heading into ruin.”

  http://www.the-spearhead.com/2010/09/15/how-female-suffrage-destroyed-western-civilization/

 18. Ivar J Says:

  Mera om S-kvinnor:

  Margareta Winberg tycker att partiet förlorat sin politik.
  Och gått vilse i tiden.

  ”– Jag vet inte ens vem vår talesperson i jämställdhetsfrågor är i dag, säger Margareta Winberg, 64.”

  Så illa är det alltså ställt i Sverige av idag 😉

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14293805.ab

 19. Mattias Says:

  @Backlash 😀

 20. JustMe Says:

  Jag börjar nu förstå varför talibanerna i Afghanistan knappt tillåter sina kvinnor att gå utanför dörren själva. Det måste väl vara för att skydda dem från alla lömska kvinnofällor?

 21. Leif Says:

  Budgetdisciplin i familjen kanske drabbar kvinnor hårdast också?

 22. Lövet Says:

  Ullis verkar inte må riktigt bra…

 23. Hjalmar Says:

  @Lövet
  Hon sitter väl fast i en kvinnofälla…

 24. IDe Says:

  Typiskt!
  Man hänvisar till massan för en minoritets skull – smulor åt kvinnor i allmänhet, feta chefsjobb för de få övriga procenterna. Feministen är patriarkets duktiga elev (läromästaren kallar sig ju ”arbetarparti”)

  Så ger man också några smulor till en och annan ljusskygg typ och säger: gå nu och sprid ut följande på bloggar, facebook etc…: ”det existerar dolda strukturer” (fastän hyckleriet är så uppenbart), ”det finns inga klasser” (hurra! äntligen har vi ett klasslöst samhälle), ”all media är vänster” (fastän vi knappt har en vänstertidning längre), ”inget av det du påstår kan vara ett ‘axiom'” (som om detta var det mest vardagliga ordet, ungefär som: ”där går en massa atomer” i stället för ”där går en hund”)…

  Upplös, upplös…; inget får vara kvar. Så stänker det från och åt alla håll. Och när det väl stänker tillbaka på en själv, blir det sura miner…

 25. Mörker Says:

  @Ivar J

  Vilken märklig intervju med MW! För det första stämmer det ju inte. Sossarnas politik är idag precis samma ojämställda manshat som hon stod för. Hon har väl någon dold agenda i vanlig ordning. Det var ju sossarna som började med att säga en sak och göra en annan. Som att kalla manshat för jämställdhet och barnmisshandel av mammor för barnens bästa. Det var hennes politiska gärning att omsätta denna könsrasism i lagstiftning och institutioner. Hon har ju själv sagt att hennes politik baserade sig helt på att uppfylla ROKS och Irene von (mänärdjur) Wachenfeldts våta drömmar och sadistiska fantasier. Men problemet är att manshat som enda bärande idé (illa förklädd som ”Jämställdhet”) har inte så starkt folkligt stöd. Jag tycker att Maragareta Winberg borde måla en stor banderoll till 8 mars, där hon tydliggör vad sossarna står för. Jag gissar att den skulle lyda ungefär såhär: ”Hata vita straighta män!”

  Att vara sosse och feminist idag betyder, tack vare MW, att man är emot rättssäkerhet för män och barn. Att om en mamma misshandlar och begår övergrepp så ska samhället ställa ofantliga resurser till förfogande för att hon ska kunna fortsätta med det.

  Så länge sossarna inte gör upp med sitt nattsvarta förflutna under MWs tid vid makten kommer de vara ett litet parti. Och deras väljare en liten föraktad grupp lantisar som tror att verkligheten är som i kriminalromaner och polisthrillers. Idioter med andra ord.

 26. Anders Senior Says:

  Hahahahaha!!!!

  Ullis @ 9:41är ju helt underbar!

  Något mer motsägelsefullt har jag nog aldrig läst!!

  Nu har hon verkligen slagit knut på sig själv…….

 27. robjoh Says:

  @IDe
  Och i vilken socialistisk utopi vill du leva?

 28. Joakim Says:

  Det är sjukt att vi ska behöva bli tvingade till att ”tävla” om vilket kön som har det värst. Vilket kön som drabbas hårdast är tämligen ointressant.

  Det enda jag som socialist möjligen håller med om är överdrivna besparingar som slår hårdast mot fattiga, oavsett kön. Skattehöjningar, omfördelningar av skatten och nya system är också sätt att ta sig ur finanskrisen. Men kan inte De rödgröna bättre än att göra en genusfråga av den problematiken, då är de inget trovärdigt alternativ.

 29. Hype om Aktivarum ONE – Helene Bergman om den Moderna Feminismens historia – Från fri sexualitet till helgalen sexualitet « Aktivarum Says:

  […] annan fascinerande idioti är texten på SVT där S-kvinnornas ordförande Lena Sommestads menar kvinnor förlorar på budgetdisciplinen som skall rädda Euron. Alltså hur kan denna människa ha en maktposition om hon inte fattar att […]

 30. Joakim Says:

  @Ullis
  Du är det bästa beviset för att feminister stödjer pappadiskrimineringen i vårdnadstvister, trots att de flesta feminister förnekar det eftersom det inte går ihop med jämställdhet. Men kan man bara utmåla pappor som arroganta rakt igenom blir det lättare att vurma för att de har förbrukat sina rättigheter. Jag är djupt tacksam för att du vågar tala ett sådant klarspråk som dina medsystrar inte vågar. Lämna oss aldrig 😀

 31. Jämställdhetsfeministern Says:

  Sommestad har helt rätt.
  Budgetdisciplin och ordnad ekonomi drabbar kvinnor värst.
  Även ekonomisk kris drabbar kvinnor värst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: