”Sänk kraven på soldater för kvinnornas skull”, skriver folkpartist

by

Den försvarspolitiska talespersonen för Liberala Ungdomsförbundet, Emma Widman, vill att Sverige sänker de fysiska kraven på soldater. För kvinnornas skull.

Widman skriver på Newsmill: ”Värdefull kompetens går förlorad när de få kvinnor som ansökt möts av irrelevanta krav”. Hon syftar på krav på fysisk styrka. Så här utvecklar hon saken:

Män har lättare att bygga muskelstyrka och kan enklare klara det marklyft som varje rekryt ställs inför. En stor andel kvinnor faller just på det testet eftersom de saknar samma råstyrka. Kvinnorna sorteras då bort till hemvärnet eller ställs helt utan möjlighet att delta.

Hon skriver längre ned att ”kvinnor missgynnas” genom de fysiska kraven. Hon skriver också att det finns ett ”manligt tolkningsföreträde” i det svenska försvaret. Dessutom hänvisar hon till FN:

FN har genom resolution 1325 slagit fast att kvinnor och mäns jämlika deltagande i internationella insatser både är en dygd och en nödvändighet.

Jag håller inte med Emma Widman. Visserligen stämmer det att försvaret blir allt mer högteknologiskt – det krävs inga muskler för att trycka på en avfyrningsknapp. Men allt är inte högteknologi, och soldater måste klara alla situationer och alla miljöer som kan bli aktuella under krig. Då är krav på fysisk styrka högst relevanta.

Riktigt upprörande blir det när Emma Widman försöker få det till kvinnodiskriminering att män under så lång tid har tvingats göra värnplikt (och vid behov ge sig ut och kriga) – under hot om fängelsestraff –  medan kvinnor automatiskt sluppit på grund av sitt kön. Det är orwellianskt nyspråk. ”Frihet är slaveri”, och nu ”Mansdiskriminering är kvinnodiskriminerng”. Jag citerar Widman:

Genom alla tider har kvinnor varit utestängda från försvaret. Männen har åkt iväg för att försvara kung och fosterland och kvinnorna har snällt väntat hemma. Formandet av historien och folkens öde lades helt i mäns händer

Kvinnorna har ”varit utestängda”. Jotack. Jag drar mig inte för att kalla det en spottloska i ansiktet på de väldigt många män som under tvång gjort enorma uppoffringar – på grund av sitt kön – på det militära området. Ofta med livet som pris.

Bland många kloka kommentarer till Emma Widmans artikel på Newsmill vill jag lyfta fram denna:

Emma Widman har epost emma.widman@luf.se – kanske uppskattar hon att få lite feedback på debattartikeln?

Två ledande företrädare för Kristdemokratiska ungdomsförbundet (ordförande och försvarspolitisk talesperson) har tidigare skrivit denna debattartikel där de förfäktar rakt motsatt åsikt mot Emma Widman. Skönt att det finns företrädare för det sunda förnuftet som vågar öppna munnen även på genusområdet.

Tack för tipset, Cai och Niklas!

För övrigt: Det verkar ha börjat jäsa, sjuda och kanske till och med koka ute i stugorna som en reaktion mot den allerstädes närvarande statsfeminismen/antijämställdismen. Läs här, där du också kan se att feministerna återigen kallar motståndet för ”kvinnohat”.

Annonser

80 svar to “”Sänk kraven på soldater för kvinnornas skull”, skriver folkpartist”

 1. Leif Says:

  Jag hade med glädje lämnat min plats till en kvinna när jag kallades in för att göra värnplikt.

 2. Musse Pig Says:

  Liberala ungdomsförbundets talesperson försvarspolitiska talesperson resonerar så fullständigt okunnigt och dumt så att hennes påståenden inte är värda ett bemötande. Däremot skulle jag gärna vilja veta hur Folkpartiets ordförande ser på vad som händer inom de egna leden. Är det verkligen OK att omogna, inkompetenta personer tillåts representera partiet på det här sättet?

 3. Daniel Says:

  Mångfaldsaxiomet kallar jag denna företeelse för.

 4. Gunnar (D.U.) Says:

  Problemet får väl då kokas ned till att den lede fi är kvinnodiskriminerande – så slutsatsen är att i krig måste vi förhandla fram med fienden att denne krigar på ett sätt som passar kvinnor då, så att kvinnors värdefulla kompetens för att kriga tas till vara.
  Är inte det kärnan i det s.k. ”problem” Emma Widman försöker måla upp?

  Hur verklighetsfrånvänd får man vara?

  Jo jag känner mig verkligen ”belönad” och ”prioriterad” på kvinnors bekostnad, med de allvarliga skador jag ådrog mig under min värnplikt vilka kraftigt begänsat mitt liv sedan dess – och det helt utan någon som helst ersättning för skadorna.
  Jag förstår att många kvinnor känner sig diskriminerade att det inte haft ett lagkrav på sig att utsättas för dessa risker *ironi*

 5. Aktivarum Says:

  Svar direkt

  ”FN har genom resolution 1325 slagit fast att kvinnor och mäns jämlika deltagande i internationella insatser både är en dygd och en nödvändighet.”

  Pratar vi om samma FN som lät tusentals män mördas utanför Srbrenica trots att de var under FN:s beskydd? Pratar vi om samma FN som gjorde nada när ca 800.000 människor ur lokalbefolningen samt ett antal belgiska FN-soldater och officerare mördades under folkmordet i Rwanda? Bra ide att ge dem ytterligare en chans att få massor av människor dödade.

 6. Hugo Says:

  OT: ”Stefan Löfvens trovärdighet som ­feminist avgörs om han vågar bekämpa rut­avdraget, skriver Rebecka Bohlin.”

  Självklart. Bara en äkta feminist kan vilja tvinga upp min åldriga mor med låg pension på en stege för att tvätta fönster själv istället för att kunna anlita raska grabbar. Feminismens omänskliga ansikte i ett nötskal. USCH!!

  http://www.expressen.se/debatt/1.2696169/en-riktig-feminist-bekampar-rutavdrag

 7. Musse Pig Says:

  Gunnar, jag minns fortfarande en vinterkväll när ett övningsbefäl nästan sprängdes i småbitar. Han överlevde men blind och rullstolsbunden. En klantskalle på idrottsplutonen sköt av sig fingret när han ålade i riset med AK4:an osäkrad, men han hade inte bett om att få utsätta sig för sådana risker. Ett annat övningsbefäl hamnade i utblåset från ett granatgevär. Han får leva med smärtan från tusentals små plastfragmen i benet resten av sitt liv. 150 man förfrös sig vid en nattlig förflyttning vid under -40 C. En pluton vägrade och blev internerade i Kiruna, med dryga dagsböter som påföljd. Jag har många fler direkta erfarenheter från min egen värnplikt. Man blir ju förbannad på sådana där idioters slarviga och fräcka utspel.

 8. Liberalen Says:

  Emma Widman – du kallar dig liberal. Jomen, visst. Serru. Tjena? =)

  Varför gör du dig själv till obildat åtlöje och nyttig idiot, genom att torgföra vänsterns könskollektivistiska offerlögner?

 9. JD Says:

  Hon vet inte alls vad hon pratar om.
  Kvinnor har visst kunna göra värnplikten tidigare om de har velat.
  Män har varit tvungna att göra värnplikten eller också fått sitta i fängelse några månader för värnpliktsvägran.
  Jag känner 4 killar som sattes i fängelse pga värnpliktsvägran.
  Det var fan inte frivilligt!

 10. AnnanDan Says:

  ”Männen har åkt iväg för att försvara kung och fosterland”…
  Som om det var en trevlig utflykt vi män höll för oss själva av ren oginhet.
  Det är sannerligen inte lätt alla gånger att betrakta åtminstone vissa kvinnor som jämlika varelser.

 11. johnnykiddo Says:

  Men hur kan du ens kritisera Hanna Hellquivst för den här det här? Hon har ju startat en debatt om sexism som verkligen vill väva in hur sexismen påverkar båda könen. Alla som är för jämställdhet fattar ju att det är någonting bra? Eller jag vänder på det, hur tycker du att det är fel? Och motståndet blir ju ett kvinnohat när man inte ens debatterar sak utan bara ondgör sig över ”de jävla feminsiterna”. Du vet ju ingenting om vad hon fått mailat till sig men jag kan ju göra dig beredd på att jag sett tjejer som lyft liknande ämnen och då blivit kallade hora för mindre. Jag som kille går däremot rätt besparad från den typen av påhopp trots att jag ventilerar samma åsikt. Jag behöver knappast anmärka på att det är en klar majoritet män som kastar ur sig hora i de här fallen.

 12. Backlash Says:

  Låt Emma prova att gräva skyttevärn i tjälen, så får vi se om hon fortfarande tycker kraven på fysisk styrka är irrelevanta.

  Vi lite klenare killar blev inte uttagna till infanterister eller pansarskyttesoldater, eftersom vi inte bedömdes klara ovanstående. Men lumpen var vi tvungna att göra ändå.

 13. Liberalen Says:

  Om man för den goda sakens skull bara skulle vara brutalt ärlig, så skulle man ju lugnt kunna konstatera att det Liberala Ungdomsförbundet tyvärr tycks har infesterats, förpestats, av ett vänsterfeministiskt kvotvåp. En lögnaktig köns-rasist i förljugen könskollektivististisk offerkofta, ja, det vill säga – en feminist.

 14. Glenn Jason Says:

  Om man ändå lever i en idealistisk värld så kan man väl lika gärna hitta på att alla krig istället ska lösas genom att de krigförande partena möts och spelar schack om saken? 🙂 Men just det ja, det skulle ju vara diskriminerande mot de som inte är lika bra på schack…

 15. Grodan Boll Says:

  Ammunition väger.

 16. Gonzo Says:

  Så länge kraven är lika är det inga problem för mig.
  Kräver man mer av män så är det diskriminering.
  Det samma gäller innom räddningstjänst och polisen.
  Lika krav för alla kön.

  Att skylla på att ”eftersom män är starkare ska dom klara mer” är rent nonsens. Det finns inga ”kvinno krig eller kvinno bränder”.
  När det hettar till så gäller det att soldaterna, brandmän och poliser kan sitt jobb.

  ”SOS alarm vad har hänt? Brand? Andress? Är det tunga saker som måste flyttas? Bara en rutinfråga för att se om vi kan skicka vår kvinnostyrka eller om vi måste skicka männen.”

 17. Glenn Jason Says:

  Själv hade jag velat slippa värnplikt men gjorde det inte. Staten/feminismen (påhejade av Folkpartiet) för ett krig mot mig pga min könstillhörighet och jag tänker inte vila innan jag på ett eller annat sätt kompenserats med 1000 kr/tim för det straffarbete som värnplikt utgör.

 18. Forellen Says:

  Ja precis. Nu när värnplikten är avskaffad är det kanske dags för svenska män att kräva ekonomisk kompensation för sin militärtjänstgöring?

 19. Musse Pig Says:

  Varför inte ett ”friår” med betald tjänstledighet? Det vore väl en acceptabel upprättelse? Många som står utanför arbetsmarknaden skulle kunna få värdefull arbetslivserfarenhet under tiden.

 20. Musse Pig Says:

  JA, tänk vad mycket bättre allt skulle fungera under tiden eftersom praktiskt taget alla medelålders vita män, dvs samhällets stora bromskloss och paria, skulle försvinna ur vägen ett tag.

 21. Man & Woman United Says:

  PEKAS UT SOM PEDOFIL Eva dömdes för våldtäkt på sin dotter men friades av hovrätten som menar att domen är obegriplig. ” Tingsrätten kan mycket väl ha förstört mitt liv”, säger Eva.

  Aftonbladet
  Dömdes till sex års fängelse av misstag

  Domarens ursäkt: Jag var stressad

  Att Östersunds tingsrätt av misstag dömde en kvinna till sex års fängelse för våldtäkt på sin dotter är mycket illa.

  Än värre är att ansvarig rådman skyller mardrömsdomen på stress.
  Det är inte svårt att förstå varför Eva, som egentligen heter någonting annat, har förlorat tilltron till svenskt rättväsende.

  – Tingsrätten kan mycket väl ha förstört mitt liv. Mitt namn är spritt på internet. Jag pekas ut som pedofil och det är inte säkert att jag får tillbaka mitt jobb, säger hon i telefon från samhället hon nu gömmer sig i.
  Det är nu inte ovanligt att människor som döms för grova brott svär sig fria.
   
  Det Sten Burman, president för hovrätten i nedre Norrland, har att säga är däremot unikt. Under sina 30 år som advokat och domare har han aldrig varit med om att en tingsrätt kritiserats så hårt som i hovrättsdomen där kvinnan frias.

  – Det är en dom som inte ens ligger i närheten av minimikraven på rättsäkerhet, säger Sten Burman.

  Låt oss ta det från början. En ung, av socialen omhändertagen flicka, började för några år sedan anklaga sin bror och mor för att ha våldtagit henne under flera år.
  Berättelsen växte efter ett tag: pojkar i klassen i mellanstadiet hade också förgripit sig på henne, liksom en medelålders man.

  Att flickan ändrade sin berättelse i tid och otid, och under rättegång erkände att hon ljög då hon polisanmälde ytterligare en familjemedlem för sexuella övergrepp, fäste inte tingsrätten något avseende vid.

  Tvärtom, domstolen fann att flickan ”berättat på ett naturligt sätt om händelser som framstår som självupplevda”.
   
  Sex års fängelse och 600 000 kronor i skadestånd, ett liv i ruiner.
  Att hovrätten friar kvinnan är inte på något vis iögonfallande, bevisvärdering är ingen exakt vetenskap.
  Men denna gång inleder hovrätten sitt resonemang på följande vis:
  ”Domen innehåller svepande och generaliserande uttalanden som inte är möjliga att bemöta eller bedöma och där relevansen i vissa domskäl är svårbegripliga”.

  Översatt från juristprosa betyder detta att domen är så obegriplig att kvinnan inte har någon möjlighet att bemöta den och att hovrätten knappt fattar ett dugg. Det är en sågning som troligen saknar motstycke i modern svensk domstolshistoria.
   
  Det vore mot denna bakgrund klädsamt av domarna vid Östersunds tingsrätt att ta sig en allvarlig fundering på hur en katastrof av detta slag inte ska upprepas.

  Men Staffan Lindkvist, ansvarig rådman, har ännu sex dagar efter det att hovrättsdomen avkunnades inte läst den.

  – Men jag förstår att jag får kritik och jag tar åt mig. Mitt enda försvar är hög arbetsbelastning.
  Är det ett rimligt försvar?

  – Nej.

  Göran Ingebrand, tingsrättens chef, säger att kritiken inte ”kommer att leda till några särskilda åtgärder”.
   
  Att rättsäkerheten till slut segrade i detta fall är givetvis glädjande.
  Men det är djupt olustigt att ansvariga domare tycks rycka på axlarna åt en insats som inte kan beskrivas på något annat sätt än som en juridisk härdsmälta.

 22. Mattias Says:

  johnnykiddo,

  därför att ställningstagandet bygger på falska premisser. Så hög skillnad som hon visar på så måste siffrorna innehålla deltidslöner.

  Dessutom finns det inget ”rätt” eller ”fel” yrke, individen skall göra sitt eget val. Vill du ha en hög lön skall du söka dig till ett högavlönat yrke eller bransch – inte sitta på baken och skrika att lönen skall komma till dig. Det är ju ren planekonomi.

  Jag blir också så trött på den gamla feministiska myten att för att kvinnor och män skall bli jämställda så måste mäns löner sänkas samtidigt som kvinnors höjs. Sätta ribban ordentligt istället och ta ambitionen att tjäna vad män tjänar idag! Fegt. Svenskt. Lagom.

 23. J Says:

  Emma Widman kan ikke selv forstå det hun prater om.
  En kan til tider lure på om man har lest de samme historiebøkene.
  Hvor mange menn i første verdenskrig anså muligheten for å dø en langsom død i et gjørmehull som et privilegie? Og når man først er inne på det. Hvor mange av disse mennene hadde stemmerett?

  FN resolusjon 1325, på lik linje med andre resolusjoner i samme stil og UN Woman gjennomsyres av radikalfeministisk tankegods. Det som tidligere ville blitt ansett som svært radikal venstrepolitikk, anses i dag som stueren politikk på høyresiden. At en som skal representere et liberalt politisk parti ytrer denne typen meninger sier svært mye om hvor langt dette har gått (og kanskje også noe om kvaliteten på våre politikere). Kjønnsperspektivet fungerer tydeligvis som en politisk trojansk hest på mange arenaer.

 24. Backlash Says:

  Tänk om alla som fullgjort värnplikt kompenserades med motsvarande antal skattebefriade månader 2013. Då skulle jag kanske rentav rösta på Folkpartiet.

 25. Man & Woman United Says:

  @ Backlash

  Väck frågan så tror jag män faller på och sluter upp bakom kravet. Då pratar vi jämställdhet irl

 26. AnnanDan Says:

  Får man tillbaka sin hörsel också?

 27. JD Says:

  @johnnykiddo

  Du måste lära dig att se saker i flera dimensioner.
  Sexism är inte samma sak som att kvinnor inte klarar de krav som man anser vara nödvändiga för att en person ska klara av att jobba inom det militära.
  Du tror väl inte att försvarsmaktens krav är medvetet utformade för att kvinnor ska hållas utanför verksamheten?
  Förmodligen har du själv varken gjort någon militärtjänst eller suttit inne pga vägran?
  Att du pratar om kvinnohat pga vissa påpekar att män har varit tvingade till militärtjänst är ju fullkomligt befängt!

  Om du har hört kvinnor blivit kallade för hora för att dom har lyft vissa frågor så har väl det inte något att göra med Pärs inlägg eller de kommentarer som finns under inlägget?
  Menar du att kritik mot att någon påstår felaktigheter är samma sak som att kalla henne för hora?

  Väx upp!

 28. Ulf Andersson Says:

  Jag tycker att Emma Widman förmedlar budskapet
  att det finns för många krigsänkor och för få
  krigsänklingar och att det är dags för kvinnor att bli
  kanonmat i jämställdhetens namn.

  Vad säger Emma till de amerikanska män
  som har förlorat sina fruar/flickvänner
  som har varit utstationerade soldater
  i Irak och Afghanistan och har kommit hem i kistor?

  Uffe, äkta pacifist och vapenvägrare

 29. Lorem Ipsum Says:

  Här har vi baksidan av två hundra år av fred. Folk har fått för sig att vara en del av ett stridande förband är något glamoröst och att värnplikten är något slags kollo med vapen.

 30. Ligneto Says:

  ”Över tusen självmordssamtal

  Giftinformationscentralen registrerade 1 171 samtal som gällde självmordsförsök – så kallad avsiktlig självdestruktiv handling – med paracetamol under 2011.

  Antalet samtal som gäller misstänkta överdoseringar med paracetamol har fördubblats de senaste tio åren. Sedan försäljningen av receptfria värktabletter avreglerades i november 2009 har samtalen som handlar om självmordsförsök med läkemedlet ökat.

  2010 vårdades 39 kvinnor och 12 män i slutenvård efter självmordsförsök med paracetamol, enligt Socialstyrelsens siffror.

  Socialstyrelsen har inga säkra siffror som gäller dödsfall och självmordsförsök med just paracetamol. Men för kvinnor är förgiftningar den vanligaste självmordsorsaken. För män den näst vanliga.

  Enligt Läkemedelsverket har det hittills inte gått att se att en ökning i antalet självmord och självmordsförsök har skett sedan den fria förskrivningen av värktabletter genomfördes. Myndigheten utreder för närvarande eventuella konsekvenser av reformen.

  Källor: Giftinformationscentralen, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket.”

  http://www.aftonbladet.se/halsa/article14302506.ab

  Helt plötsligt blev det ett genusperspektiv när kvinnorna var flest xD

 31. Chattanoga Says:

  FN resolution 1325.
  Pratar vi om samma resolution som fastslår att kvinnor (och barn) är extra skyddsvärda, och som hävdar att kvinnor (och barn) drabbas hårdast i väpnade konflikter?

  http://www.un.org/events/res_1325e.pdf

 32. Ulf Says:

  Det man kan diskutera är om de fysiska kraven i svenska militären är hårda nog.

  Det är nu så att chansen att överleva i skarpt läge också beror på hur motståndarna har tränat. Är det stor skillnad i styrka, snabbhet och uthållighet ligger man nog risigt till.

  Navy Seals training

  Det som är intressant i ovanstående reportage är också poängen att man överlever som grupp. Man ansvarar för varann och måste kunna offra sig för varann. Dessutom får man ju den tydliga känslan att deras träningsprogram är baserat på operativ erfarenhet. Dessa grabbar kan ju räkna med att få hamna i skarpt läge – och det kommer säkert vara värre än utbildningen.

 33. Backlash Says:

  Eftersom 2000-talets krig och de oroshärdar där svenska soldater tjänstgör, inte har någon tydlig frontlinje, så måste alla som befinner sig i fiendeland vara ständigt beredda på strid och att utföra snabba hjälpinsatser. Basen eller fordonet kan när som helst drabbas av eldöverfall, vägbomber eller granatkastarbeskjutning. Detta gäller inte bara infanterister utan kockar, radiooperatörer och andra stabsfunktioner.

  Med den kraftigt minskade personalen i försvaret finns även mindre utrymme för specialicering. Var och en måste kunna lösa många fler olika uppgifter än på den gamla goda tiden när vi hade 700 000 inskrivna i krigsorganisationen.

  Dessa båda faktorer gör att det bör ställas krav på grundläggande fysisk styrka för alla befattningar i utlandstjänst.

 34. Chroni Says:

  Det handlar ju inte bara om fysik och styrka att kunna göra saker, även om det är oerhört viktigt, män har mer muskelmassa (dubbel styrka generellt), grövre skelett och tjockare hud.

  Det handlar ju också om överlevnad då chansen är högre att män överlever skottskada än en kvinna.

  Det finns psykiska, praktiska och sociala aspekter som måste vägas in.

  Inga kvinnor i försvarsmakten helt enkelt. Problem solved.

 35. Jämställdhetsfeministern Says:

  Liberala Ungdomsförbundet har ju helt rätt: muskelstyrka är helt irrelevant för den som vill bli soldat. En kvinnlig pensionär i rullstol skulle lätt kunna utföra fredsbevarande insatser mycket bättre än de flesta män. Manlig muskelstyrka är värdelöst och bara till för att patriarkatet ska ha något att skylla på när de diskriminerar kvinnor. Förstår man inte det så är man emot jämställdhet.

  Och ja: när män tvingas göra värnplikt och/eller tvingas ut i krig så ÄR det kvinnodiskriminering. Det tror jag alla förstår.

 36. Shastra Says:

  Att kalla kritik av feminismen ”kvinnohat” är som att kalla kritik av rörelsen Vitt Ariskt Motstånd ”svenskhat” eller som att kalla kritik av profeten Muhammed ”islamofobi”. De som uppfattar ideologisk kritik på det sättet lider av en mild form av psykos, d.v.s. förvrängd verklighetsuppfattning under avsaknad av sjukdomsinsikt.

 37. Shastra Says:

  @Backlash

  Tänk om alla som fullgjort värnplikt kompenserades med motsvarande antal skattebefriade månader 2013. Då skulle jag kanske rentav rösta på Folkpartiet.

  Men det kommer aldrig att ske, staten kommer aldrig att ge dig nån kompensation. Enda sättet att få tillbaka skatt (förutom felaktigt inbetald preliminärskatt) är att låta bli att betala in den från början. Sverige behöver mer civil olydnad på den fronten.

 38. Ulf Andersson Says:

  @ Ulf
  Ang. din länk till Navy Seals träning:

  Främlingslegionen äter BÅDE Navy Seals och US Marines
  till frukost – vilken dag som helst………………..

 39. Daniel Says:

  Personligen så tycker jag att vi ska skippa alla krav helt och hållet, så att Ullis kan få anställning som minröjare i Helmand provinsen.

 40. Ulf Says:

  @Ulf 🙂

  Främlingslegionen äter BÅDE Navy Seals och US Marines till frukost – vilken dag som helst

  Ha! Veklingar hela bunten!

  Brittiska S.A.S. petar förstås tänderna med dem allihop. 🙂

  Nå, alla elitstyrkor skapar sina egna legender. Gemensamt för dem alla är att de pressar sina rekryter till det yttersta.

 41. AV Says:

  Ulf Andersson:
  ”Vad säger Emma till de amerikanska män
  som har förlorat sina fruar/flickvänner
  som har varit utstationerade soldater
  i Irak och Afghanistan och har kommit hem i kistor?”

  Det finns inte så många änklingar att prata med. Av ca 4700 döda amerikaner i Afghanistan och Irak är 113 kvinnor, 2,4%. Trots att kvinnor utgör 16% av armén. Det är drygt 7,7 ggr större risk för en manlig soldat att dö i kriget än att en kvinna gör det! Det kan bero på att kvinnor inte får tjänstgöra i framskjuten placering. Man vill inte ha kvinnor hem i svarta plastsäckar. Det är männens jobb att vara i direkt stridande förband, sparka in dörrar och gå på rekognosering, sådant man kan dö av. De 113 är alltså dödade pga olyckor, attack på transporter och liknande fall.

  http://usmilitary.about.com/od/terrorism/a/iraqdeath1000.htm

  Om fyskraven:
  För lägsta nivån (stab etc) ska man kunna springa 2 km med stridsutrustning under 13,5 min (motsvarar att kunna springa 3 km på 15 minuter) och få minst 128 p i multitest. Motsvarar 12 armhävningar, 25 sittupps, 32 cm upphopp, 2 minuter rygghäng och 20 s armhäng. Det kan en ung frisk kvinna lätt träna sig i att klara på ett par månader. Om hon vill!

  http://www.forsvarsmakten.se/upload/dokumentfiler/internationellt/Fysiska%20krav%20f%C3%B6r%20anst%C3%A4llning%20i%20insatsenhet.pdf

 42. Joakim Says:

  Jag håller med om att styrka inte är allt i krig, men jag är inte insatt i vilka andra faktorer som är lika viktiga är, och det framgår inte att Widman är någon expert på eller ens har tagit reda på detta utöver att hon är försvarspolitisk talesperson. Att hon sedan inte kan peka på någon annan merit än ”goda betyg” gör inte saken bättre, och att hon gör en genusfråga av ämnet ökar misstanken om den egentliga agendan. Jag fortsätter därmed lita på försvarets omdöme och överlämnar granskningen av detta åt experterna.

  Jag tycker dock att det är överflödigt att maila henne när man kan svara på hennes artikel.

 43. Ulf Says:

  @AV,

  Ja, men trots att det är så mycket färre kvinnor som dör än män, så har det blivit debatt i USA om att så här får det ju inte vara.

  http://www.womensenews.org/story/military/050320/record-number-female-soldiers-fall

  Despite rules that have prohibited women from fighting on the front lines, female soldiers in these conflicts are facing virtually the same risks as men because of the nature of these missions and because of overall troop shortages in Iraq, some military analysts say.

  …statistiken talar ju emot det påståendet. Andelen dödade bland kvinnor är mycket lägre än den är bland män.

  The forthcoming report–due this spring–has stirred debate on how female soldiers should serve alongside men and whether the military can and should uphold rules meant to minimize women’s risks.

  Lärdomen tycks vara att tonen ändras rätt rejält när kvinnor börjar komma hem i liksäckar, även när antalet är litet jämfört med männens.

 44. annanDaniel Says:

  Enligt Emma Widmans synsätt är det dags för kvinnor att ta vid i krig och konflikter. Håller med henne, det är deras tur att offra sig.

 45. Ullis Says:

  Men varför är ”fysisk styrka högst relevant” när det kommer till jobb som soldat och brandman men inte när det gäller misshandel i hemmet? Som vanligt hycklar du Pär när du kräver att skillnader mellan könen bara får påpekas när det är till männens fördel men inte när det är till männens nackdel

 46. Ullis Says:

  Till Mattias Kvinnor har inga problem med att tjäna pengar om trad kvinliga yrken fick konkurera på samma villkor som övriga i den fria marknaden. Men Nej, när det gäller de trad kvinliga jobben inom vård skola omsorg då anses det samhällsfarligt om kvinnor skulle ha samma villkor Därför förbjuds den sektorn att verka på samma villkor som tex McDonalds. Sluta hålla kvinnors löner nere med konstiga regler så blir det inga problem (för kvinnorna. kanske för samhället i övrigt)

 47. Ulf Andersson Says:

  @ Ulf 19:31
  ”Brittiska S.A.S. petar förstås tänderna med dem allihop. :)”

  Brittiska S.A.S. har inte mycket att komma med mot tyska
  antiterroriststyrkan GSG9
  http://en.wikipedia.org/wiki/GSG_9

 48. JD Says:

  @Ullis

  Lönen sätts alltid utifrån tillgången på arbetskraft. Så länge som många kvinnor söker sig till dessa jobb så behöver staten inte betala mer för att fylla sitt behov av arbetskraft.
  Det fungerar likadant i offentlig sektor som inom den privata sektorn.

  Att lönen inom vård och skola är så låg beror helt enkelt på att de som jobbar där accepterar den lön de har!

 49. Man & Woman United Says:

  Wiki: Spetsnaz/ Omon

  Rekrytering och träning

  Endast män som har utfört sin tvååriga värnplikt kan värvas till OMON-förbanden. Mycket tid läggs ner på fysisk träning, självförsvar och färdigheten med små eldhandvapen. Efter ungefär ett års träning är utbildningen färdig och denna placeras i en operativ enhet.

 50. Ulf Says:

  @Ullis,

  Men varför är ”fysisk styrka högst relevant” när det kommer till jobb som soldat och brandman men inte när det gäller misshandel i hemmet?

  Nu blir jag nyfiken: har du hittat några ”intagningsprov” för misshandlare? Finns det en jobbprofil? En hustrumisshandlingsakademi? Om inte, kanske jämförelsen haltar en smula.

  De flesta män har en spärr mot att bära hand mot kvinnor, så en kvinna behöver inte vara särskilt stark för att misshandla en sådan man.

  Säg mig, Ullis, kan du lyfta en kniv? En glödande cigarett kanske? Hur stark behöver du vara för att kasta en kastrull eller tallrik i huvudet på någon? Forskningen visar tydligt att kvinnor oftare tar till tillhyggen när de utövar våld i hemmet.

  Det krävs inte stor styrka för att bli dödad i strid eller i ett brinnande hus. Däremot om man skall hiva upp en skadad vuxen person över axeln och springa eller klättra ut från faran.

  Om samhället har några önskemål på sådana som misshandlar i hemmet, så är det att de skall lägga av med det. Av brandmän och soldater förväntar vi oss något annat.

 51. JockeH Says:

  Just bring her (Emma) Death by Obvious Truth and the work here is done. Ungefär så! =D

 52. Gonzo Says:

  Det mest rättvisa för alla parter är att åter införa värnplikten, men denna gång ska den gälla för kvinnor.
  Vi män ska få välja själva om vi vill göra värn”plikten”.
  Väljer en karl själv så måste även det räknas som att han ”pliktar” och ge samma status som för kvinnor som tvingas.

 53. AnnanDan Says:

  En stridsvagnsmina á 20 kg i var hand, stridspackning ca 15 kg, AK-4 ca 5 kg och om man hade riktig tur, en KSP-58 på ca 15 kg på ryggen. Framryckning genom betäckt och småbruten terräng. Kanske en hel dag.
  Nä, det behövs nog inga muskler eller uthållighet.
  Har man problem med att klara detta så kan man ha ett utvecklingssamtal så ordnar det sig nog.
  Några levande ljus och att få tala ut är allt som behövs.

 54. Ulf Says:

  Hellquist säger:

  – Fast kvinnor vill inte gå med på den bilden, och männen vill inte vara en del av den. Alla stretar emot eftersom det är obekvämt, säger hon till Aftonbladet.

  Ja, du. Ibland kan det ju vara så att man är fel ute. Hur skall man veta när det sker? Att alla andra stretar emot betyder ju inte med 100% säkerhet att man har fel, men nog ger det något att tänka på. 🙂

  När man hamnar i att man kallar större delen av befolkningen för hatisk, så kanske man också skall fundera på om man har hamnat lite fel i sin definition av ”hat”.

 55. Man & Woman United Says:

  @ Ulf och Ulf

  Tror ni sänkta krav för kvinnor förekommer vid utländska förband SAS Delta Navy Spets Naz

  Motto Legio Patria Nostra
  (Legionen är vårt fädernesland)
  Honneur et Fidélité (Heder och trohet)

  De första fyra månaderna tillbringar rekryten på 4e Régiment étranger i Castelnaudary varav fyra veckor är på en av de fyra ökända ”farmen”, ensliga bondgårdar i södra Frankrike. Under de fyra månaderna lever man väldigt strängt och hårt.

  Där de första fyra veckorna på ”farmen” är uttalat psykiskt och fysiskt krävande. Under fyra månader lär man sig allting man behöver kunna för att sedan kunna gå med i något av de 13 förbanden i Främlingslegionen. Man måste alltid lyda order samt gå upp klockan 05.30.

  Bestraffningar för småsaker är inget ovanligt. Man får heller inte ha någon kontakt med sin familj där hemma.

  När man har slutfört de fyra månaderna lättas reglerna, man blir i princip som en vanlig soldat.

  Motorfordon kan köpas efter fem år i tjänst samt att man innehar ett civilt gällande körkort med sin riktiga identitet. Giftermål kan tidigast ske efter tio års total tjänst som legionär eller underofficerare med sju års total tjänst samt att man tjänstgör under sin riktiga identitet. Alla som tjänstgör i Främlingslegionen har falsk identitet under det första året, därefter finns möjlighet att åter använda tidigare namn och nationalitet.

  Främlingslegionen är främst stationerad i Frankrike, men vissa förband finns även utomlands. Lönen utgår med cirka 1000–1500 Euro per månad. Lönen är helt beroende på var i världen legionären tjänstgör samt hur länge han varit i tjänst.

  Skulle rekryten dö under träning eller i tjänst så begravs han i en omärkt grav utanför Aubagne utan att familjen hemma informeras.

  Främlingslegionens högkvarter ligger i Aubagne utanför Marseille i Frankrike. Den har en borg i hamnen i Marseille som är öppen 24 timmar om dygnet för värvning av frivilliga (ca 1 av 10 blir antagen

 56. Hjalmar Says:

  Lorem Ipsum 01 feb 16:13 :
  ”Här har vi baksidan av två hundra år av fred. Folk har fått för sig att vara en del av ett stridande förband är något glamoröst och att värnplikten är något slags kollo med vapen.”

  Instämmer.
  Luf:aren Emma Widman är bildskön, men har f-n inte lärt sig något.
  Att tex gräva skyttegrav genom att spetta sig genom tjälen är tungt. Oavsett Widmans feminist”kunskaper”. Men det är kanske välbetalt skrivbordsarbete som lockar…

 57. Mattias Says:

  Det är ju ett fasligt gnäll att män skall stå tillbaka och släppa fram kvinnor så…

  Nu skall man bara tala för sig själv så; Emma Widman om du kontaktar Pär så får han ge dig min emailadress! Kontakta mig via den så byter vi personuppgifters-uppgifter och så skriver jag mer än gärna en hemställan till Svenska Försvarsmakten om att du får ta min plats i Krigsplaceringen och mina inryckningsövningar!

 58. PO Says:

  ”Sänk kraven på livräddare för kvinnornas skull”,

  ”Sänk kraven på kirurger för kvinnornas skull”,

  ”Sänk kraven på kvinnor för kvinnornas skull”,

 59. johnnykiddo Says:

  @ Anders
  Kritiken mot siffrorna kan du ju ta med Statistiska Centralbyrån och inte Hellquist eller mig. Tänker ändå att de har hyfsat bra koll på hur de presenterar sina siffror och hur de är motiverade. Och skulle det vara så att deltidsarbete är inräknat så visar ju det ändå på hur kvinnor i större utsträckning än män tvingas ta deltidsarbeten vilket i sig är ett jämnställdhetsproblem.

  Nej, det borde ju inte vara så att det finns ”rätt” eller ”fel” yrken men överlag är ju det så att lönerna i regel är lägre i kvinnodominerade yrken och det finns också rätt mycket siffror på att kvinnor har svårare att komma fram i mansdominerade branscher. Vill du hävda då att det alltid är individens fria val och att kvinnor helt enkelt har som dröm att välja lågavlönade yrken och att anledningen till att det inte gör så är att kvinnor i regel har lägre ambitioner än män? Vad beror i så fall det på? Kvinnor kanske bara är lata?

  Ingen har pratat om att sänka några löner men däremot så ska man ha lika lön för lika arbete och kvinnors löner bör komma upp i samma nivå som mäns. Uppenbarligen är så inte fallet. I övrigt har du ju rätt i att jämnställdhet inte uppnås när vi sänker mäns löner, det uppstår när man människor oavsett kön har lika rättigheter, vilkor och möjligheter att forma och bestämma över sina liv.

  @JD
  Och du borde kanske lära dig se vad det faktiskt är jag kommenterar så blir det enklare att kritisera? Jag syftade alltså Pärs läkning och vinkling av debatten som Hanna Hellquist skapat i och med att ha diskuterat siffror i SCB’s rapport och sen skapat tråden #sexism på twitter.

  Men eftersom du ändå vill väva in utspelet från Emma Widman: Först: Ja, jag har gjort 10 månaders värnplikt som Insatsgruppschef inom marinen på Amfibieregmentet Berga så jag har viss erfarenhet av det militära.
  Att försvaret medvetet valt att stänga ute kvinnor? Nja, däremot har ju det historiskt sett varit en plats där kvinnor inte hade någonting att göra. Huruvida man väljer att se det som mansdiskriminering att vara män tjänst gjorde på fältet eller inte får stå upp till var och en, men nog finns de som satt både stolthet och ära i att få bli soldat likväl som det drabbat både fäder som togs från sina hem som mödrar som lämnades ensamma med hushåll, barn och i många fall utan sätt att få ihop samma inkomst. Krig skapar lidande oavsett vad.

  Utifrån mina erfarenheter i lumpen där jag var förtroendeman för en pluton bestående av 52 personer varav 11 var kvinnor kan jag säga att det först och främst bland de värnpliktga inte sällan fanns ett kvinnoförakt där tjejer som tog plats fick höra viskningar och förtal. I slutändan bedömnades alla på samma grunder och ingen särbehandlings fanns överhuvudtaget. Jag behöver knappast säga till alla jämställdister härinne att procentuellt så var utfallet i hur väl man presterade tämligen lika.

  Det Emma har en poäng i är att styrke-kravet vid intagning skulle kunna sänkas eller utformas annorlunda. Att lyfta en stång kan knappast jämnställas med de fysiska prov man kan ställas inför i en krigssituation ändå vilket många här inne verkar tro. Det finns helt enkelt färdigheter som bör prioriteras högre och där styrka är en sådan egenskap som kan tränas upp och kommer tränas upp under grundutbildningen. Nu sorteras kvinnor systematiskt bort från tjänster de skulle kunna vara lämpade för att de från början just då inte saknar ett behörighetskrav – kanske till fördel mot en man som med lätta kommer igenom styrka kravet men ligger och gränsar på de andra betydligt mer relevanta kraven.

  Slutligen, givetvis är att kritisera påståenden detsamma som att kalla någon hora. Men många män verkar blanda ihop de två så snart det rör sig om en feministisk debatt startad av en kvinna.

 60. Stina Says:

  Gud, vad ni babblar här.

  Kan inte ni män här samsas om någonting?

  Några lyftar fram högeridéer.

  Andra lyftar fram vänsteridéer.

  Sen skäller ni på varandra.

  Alternativt ni har hittat något tokigt fruntimmer som ni kan ondgöra er över.

  När ska ni lära er saklig och vetenskaplig kritik?

 61. AnnanDan Says:

  Vet inte Stina. Du kanske kan lära oss?

 62. AnnanDan Says:

  johnnykiddo:
  ”Slutligen, givetvis är att kritisera påståenden … detsamma som att kalla någon hora. Men många män verkar blanda ihop de två så snart det rör sig om en feministisk debatt startad av en kvinna.”

  Du har tappat bort ordet ”inte” hoppas jag. Annars är du allvarligt sjuk.

 63. Stina Says:

  AnnanDan säger 02 februari 2012 kl. 15:24: ”Vet inte Stina. Du kanske kan lära oss?”

  Ja, AnnanDan, sluta till att börja med att käbbla inbördes.

 64. AnnanDan Says:

  Vi kan väl inte bara sitta och hålla med varandra, vad för slags forum skulle det bli?
  Om kommentererna är för jobbiga kan du bara sluta läsa dem.

 65. johnnykiddo Says:

  AnnanDan:
  Ja, ”Inte” hade visst fallit bort där . Skönt att du inte förutsatte att jag var sjuk i alla fall.

 66. Ulf Says:

  @Man Woman United,

  @ Ulf och Ulf

  Tror ni sänkta krav för kvinnor förekommer vid utländska förband SAS Delta Navy Spets Naz

  Motto Legio Patria Nostra
  (Legionen är vårt fädernesland)
  Honneur et Fidélité (Heder och trohet)

  Njae, det var väl inte riktigt poängen. 🙂

  Hollywood tog ju upp det där i en film: G.I. Jane som trots allt faktiskt lyfte fram en del av den intressanta problematiken, som t.ex. i nämnda episod, när tränaren försöker demonstrera, rätt handgripligt, hur svårt män har för att utsätta kvinnor för fara. En annan poäng var hur den kvinnliga senatorn egentligen inte ville att hon skulle lyckas, då hon visste mycket väl vad effekten skulle bli när nationens döttrar började skeppas hem i liksäckar.

 67. Ulf Says:

  @Stina,

  Låt vara att det blivit en hel del käbbel i andra diskussionstrådar, men vad var det stora problemet den här gången?

  Det blev lite diskussion med johnnykiddo, som för all del har en poäng i att kraven för militärtjänstgöring behöver anpassas till de krav som faktiskt ställs i skarpt läge. Detta gäller förstås generellt. Det är bara korkat att ha irrelevanta intagningskrav. Dock är det faktum att kvinnor har svårt att komma in inte i sig ett bevis på det. Det kan mycket väl vara så att kraven är helt rätt, och ändå för svåra för de flesta kvinnor.

  Du kanske tyckte det bara var lite machokäbbel det där om elitstyrkorna (både Ulf A och jag har f.ö., som det verkar, lyckats undvika militärtjänstgöring, även om jag arbetade tätt ihop med amerikanska elitsoldater i flera år, och lärde mig en del där). En poäng med de videoklipp som länkades var hur de beskriver hur utbildningen verkligen syftar till att förbereda dem för vad som kommer att hända, samt att det är extremt viktigt att man lär sig fungera som en enhet.

  Vad beträffar saklig diskussion, så har det också förts fram referenser här till hur diskussionen i USA nu har svängt från att pusha för att kvinnor skall få tjänstgöra på jämlika villkor, till att kvinnor inte skall behöva tjänstgöra i riskabla positioner. Detta då antalet döda kvinnliga soldater har ökat, utan att för den skull vara ens i närheten av dödssiffrorna för män.

  Detta sista har tagits upp förr, då t.ex. Israel faktiskt har ett helt kompani med bara kvinnor. Det brukar sägas att de används på samma sätt som männen, men faktum är att nästan inga kvinnliga israeliska soldater har dött i krig på senare tid. Det uppmärksammades stort när en kvinnlig soldat dog – möjligen den första sedan 1948. Att 4 manliga soldater dog samtidigt var inte mycket att tala om. Hon var f.ö. tekniker.

  Tycker du förresten det är konstigt att män reagerar på att en kvinna säger att kvinnor varit ”utestängda” från det militära? Män har inte haft möjligheten att slippa. Jag är övertygad om att många män hade gått med på att upplåta sin plats till en kvinna, om det hade varit möjligt.

  Mer fakta: Här kan man se vad Försvarsmakten har för könsfördelning:

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/Om-Forsvarsmakten/Arbetsplatsen/forsvarsmakten-i-siffror/Personal/

  Bland civilpersonal är det ca 60-40, alltså nästan jämställt.

  Vidare: här är en artikel på Försvarsmaktens blogg om just det där med rekryteringsprocessen: Rekryteringsprocessen är inget experiment:

  Försvarsmaktens rekryteringsprocess är inget experiment, däremot strävar vi medvetet efter en jämnare könsfördelning. Försvarsmakten har att rätta sig efter regleringsbrev som författas från politisk horisont. Enligt det senaste är vårt uppdrag att öka andelen kvinnor på alla nivåer.

  Men det betyder INTE att vi mäter män och kvinnor efter olika skalor. Sådana påståenden är direkt felaktiga. Samtliga kvinnor och män som söker till Försvarsmakten bedöms efter en och samma skala. De som inte klarar kraven sållas bort.
  […]
  I enlighet med diskrimineringslagen och Försvarsmaktens jämställdhetsplan använder vi oss av positiv särbehandling, vilket i en så manlig struktur som Försvarsmakten varit, givetvis gynnar kvinnor.

 68. Helena Says:

  Liberalen säger: 01 februari 2012 kl. 13:47
  Emma Widman – du kallar dig liberal. Jomen, visst. Serru. Tjena? =)
  Varför gör du dig själv till obildat åtlöje och nyttig idiot, genom att torgföra vänsterns könskollektivistiska offerlögner?

  Den obildade ”Liberalen” syslar mest med att skriva hånfulla kommentarer här.

  Han vet inte att feminismen utgick från borgerliga kvinnor i England och USA.

  Med ditt sätt smutsar du ned socialliberala ideal.

 69. Helena Says:

  AnnanDan säger: 02 februari 2012 kl. 15:49: ”Vi (män) kan väl inte bara sitta och hålla med varandra, vad för slags forum skulle det bli?”

  Så, du säger emot för principens skull?

 70. Helena Says:

  Asså, ni killar här diskuterar som kärringar. En kille citerar upprört vad en mediafeminist (mot god betlöning) kläckt ur sig. Han skriver ilsket om ”vänsterorienterad statsfeminism” varvid en kille (s) blir sur. Liberalen hoppar in och fyller på med mer skit.

  Hur vi ska nå jämställdhet har alla glömt bort i sin ilska.

  Som sagt, ni träter inbördes som kärringar.

 71. AnnanDan Says:

  Både Helena och Stina har drabbats av konsensussjukan.
  Sätter sig oftast i övre luftvägarna och ger upphov till falsettliknande symptom.
  Män kan ha olika åsikter om saker utan att bli fiender.
  Kvinnor kan det inte, tydligen.
  Därmed är denna metadiskussion avslutad för min del.

 72. Helena Says:

  AnnanDan säger: ”Män kan ha olika åsikter om saker utan att bli fiender…. Därmed är denna metadiskussion avslutad för min del.

  Nä, ni blir inte fiender. Ni blir ingenting. Ni gapar och skriker, men kan inte samla er och kommer ingen vart -medan kvinnor intar den ena bastionen efter den andra. Kvinnor utgör tnumera 75 % på universiteten.

  Och din sista mening. .-)

  Nu pratar vi inte mer om det. Låt mig bara få säga att…

 73. Ulf Says:

  @Helena,

  Om nu din kritik är att det är för lite substans här, kan du väl försöka komma med något annat än förolämpningar?

  Kvinnor utgör tnumera 75 % på universiteten.

  Här på käbbelsidan ser vi gärna att man ger referens när man kommer med dylika påståenden. Om den siffran stämmer, har det hänt något rätt drastiskt de senaste 2-3 åren.

  http://tco.se/455794e0-698c-4962-a444-a37ffd5df746.fodoc

  2009 var det 62% kvinnor på högskolan. Största könsskillnaden finns på civilingenjörsutbildningarna, med nästan 74% män.

  Skillnaderna i betyg, och könsfördelningarna har huvudsakligen varit relativt oförändrade de senaste 10 åren, åtminstone fram till 2009, men har du nya data vore det intressant att få se dem.

  Lustigt nog är det fortfarande dubbelt så många män som kvinnor som får toppbetyg på Högskoleprovet.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3155611

 74. Helena Says:

  Ulf, suck… prata inte om enstaka procent hit och dit. Försök att se på den stora bilden. Nedan kvinnors % inom olika fakulteter.

  Nedan en gammal statistik från Höskolerapport 2008:20 R

  Sverige 83 58 36 78 61 30

  Jag citerade från de två fakulteter jag känner till: sjukvård, social området och humanistiska fakulteten (de tre största ovan).

  Och vi vet att kvinnornas andel hela tiden växer.

 75. Ulf Says:

  @Helena,

  Ulf, suck… prata inte om enstaka procent hit och dit

  Öh, jaha? Du slängde ut en enstaka procentsiffra. När jag presenterar en rapport (nyare än din) som motsäger den, då är det ”suck”, och ”enstaka procent hit och dit”.

  Varför skall det vara så svårt att föra en diskussion om faktiska förhållanden utan att börja himla med ögonen och bli nedlåtande?

  Försök att se på den stora bilden.

  Åhå, den stooora bilden? Ja, den missade jag förstås. Så dumt av mig att nämna den totala andelen kvinnor på högskolan! Det var förstås andelen på de två fakulteter du känner till som det var frågan om. Sjukvård och humanistiska fakulteten är ju dessutom kvinnliga bastioner sedan en bra tid tillbaka.

  Och vi vet att kvinnornas andel hela tiden växer.

  Hur?

  Tips: läs gärna den rapport jag länkade till. Könsfördelningen över de 10 senaste åren finns där snyggt återgiven i flera grafer. I vissa fall finns det rörelse åt olika håll, men överlag har det sett ungefär lika ut i 10 år nu. Den tittar på jurist-, läkar-, ekonom- och ingenjörsutbildningarna, men å andra sidan ser trenderna ungefär lika stabila ut som för högskolan totalt. Det indikerar att om det finns tydliga trender på andra fakulteter borde de antingen vara för små i absoluta tal, eller ta ut varandra.

  Jag medger att jag bara ögnade igenom graferna. Sätter man sig ned och studerar siffrorna noga kanske man kan se en trend – en liten en (på vissa orter, på vissa utbildningar, har det skett stora förändringar, ibland till männens ”fördel”, ibland till kvinnornas), men det mest påfallande är att det skett så liten förändring under ett helt årtionde.

  Beträffande könsfördelningen i examinerade från högskolan var den 2009 ung. samma som 1980, t.ex.

 76. Helena Says:

  Ulf, du är så … pratsam.

  Sammanfattningsvis: Det är numera en klar kvinnodominans på universieten – och den växer. Försök att inte fastna på om det är 64 % eller 73 % eller 74 %.

  Det finns några väsentliga bakgrundsfaktorer till detta. T ex:

  * Killar gillar mer action (fullt av artiklar om det i media idag)

  * Olika feministiska påtryckningar

  * Politikers mottaglighet för dessa

  * Universitetsvärldens mottaglighet för dessa

  Kanske kan vi hjälpas åt att kartlägga strukurer och flöden här?

 77. Ulf Says:

  @Helena,

  Fortfarande den nedlåtande tonen. Nej, det har varit ungefär samma fördelning i över ett årtionde. Läs rapporten. Tro inte allt du läser i tidningarna.

 78. Helena Says:

  Ulf, en rapport från Högskoleverket 2011.

  http://www.hsv.se/download/18.27d86368130216405a680002479/1108R-universitet-hogskolor-arsrapport-2011.pdf

  Kvinnor dominerar klart. Se figur 7 sid 21

  Dokorander hösten 2010 (sid 41) Kvinnnor 383, män 267

 79. Ulf Says:

  @Helena,

  Ur rapporten du länkade till:

  Fördelningen mellan könen bland sökande utan tidigare högskolestudier har varit densamma under lång tid, men från och med höstterminen 2009 blev den något jämnare, och samma fördelning gäller inför höstterminen 2010 – av de sö- kande utan tidigare studier var 57 procent kvinnor och 43 procent män.

 80. Ulf Says:

  @Helena,

  Kvinnor dominerar klart. Se figur 7 sid 21

  Jag tittade, noga, på den figuren. Den är definitivt intressant.

  Det man kan se är en tydlig divergens under 90-talet, framför allt dess senare hälft, där överrepresentationen av kvinnor vid högskolorna ökade kraftigt. Sedan ca 2002 har kurvorna rört sig ungefär parallellt (som de gjorde före 90-talet, då det också var en övervikt av kvinnor, men ändå hyfsat jämställt).

  Vad hände då på 90-talet, inte minst runt 1994, då könsfördelningen började skevas ordentligt?

  Jag vet inte, men en sak som hände 1994 var att man skrotade det relativa betygssystemet och införde målrelaterade betyg. Den period som följde har ju på senare tid kommit att kallas ”flumskolan”, och man har senare försökt återinföra t.ex. nationella referenser. För MVG saknades nationella kriterier under perioden 1994-2000.

  Som sagt, jag har inga belägg för att det finns ett faktiskt samband. Det var bara en observation.

  I rapporten kan man också läsa att 60% av männen väljer avancerade utbildningar på högskolan, medan endast 40% av kvinnorna gör det. Det gör att könsfördelningen på avancerad nivå är ca 56/44 till kvinnors fördel.

  I fråga om hur de nyutexaminerade klarar av att etablera sig på arbetsmarknaden är det inga skillnader (hmm…). En femtedel av de nyutexade är s.k. ”kombinatörer”, som också driver eget företag. Här redovisar man ingen könsfördelning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: