Kvinnliga soldater sju gånger så skyddade

by

 

I USA:s krig i Irak och Afghanistan har 16 procent av personalstyrkan utgjorts av kvinnor. Men av de 4.683 amerikaner som dött i dessa krig fram till den 2 augusti förra året var bara 2,4 procent kvinnor. Hur går det ihop?

Jo, en manlig amerikansk soldat i Irak/Afghanistan har löpt ungefär sju gånger så stor risk som en kvinnlig amerikansk soldat i samma krig att dödas. Omvänt kan man säga att kvinnor haft det ungefär sju gånger tryggare.

Vad kan nu det bero på? Jo, kvinnor skyddas. Även när de formellt sett deltar i militära insatser har de för det mesta, eller nästan alltid, placeringar som är relativt skyddade. De är inte i frontlinjen.

De kvinnor som ändå har dött i de två amerikanska krigen har gjort det i olyckor, när transporter oväntat blivit beskjutna, genom sjukdomar, självmord, och liknande.

Tänk på det nästa gång du hör en amerikansk militär eller politiker i teve som tackar ”the brave service men and women who fight for freedom” eller liknande.

Visst ska alla ha tack. Men i rättvisans namn kanske tacket borde graderas i vissa lägen. Var är genusglasögonen?

Man undrar varför kvinnliga soldater skyddas så mycket mer än manliga soldater. Är män inte lika skyddsvärda som kvinnor? Är mäns liv inte lika mycket värda som kvinnors liv? Råder inte jämställdhet i den amerikanska försvarsmakten?

Läs mer här. Tack för tipset, signaturen AV.

För övrigt 1: Här är en underlig sak. Läs hela denna rubrik:

 

.

Ser du längst ned? Man undrar varför Aftonbladet nämner – till och med i rubriken – att det fanns kvinnor bland de 260 som dödats. Är det något särskilt med det? Är det värre när kvinnor dödas? Är kvinnor mera skyddsvärda än män? Är kvinnors liv mera värda än mäns? Råder inte jämställdhet på Aftonbladets redaktion? Jag som jämställdist tycker det är lika hemskt när en människa dödas, oavsett kön.

Även Hela Gotland och Nerikes Allehanda skriver att det fanns kvinnor bland dödsoffren i Syrien. Tack för tipset, Jonas!

För övrigt 2: Det verkar som Correns granntidning Norrköpings Tidningar följer Correns exempel genom att ta bladet från munnen på genusområdet. I en ledare hyllar de den norska teveserien Hjernevask, som avslöjar genusforskning om ovetenskaplig och ideologiskt vinklad. Tack för tipset, Leif!

För övrigt 3: Här kommer ett lästips, om du har lite tid över nu under helgen. Klicka på bilden så kommer du till krönikan.

 

Annonser

36 svar to “Kvinnliga soldater sju gånger så skyddade”

 1. GG Says:

  För övrigt 3: Hur kommer det sig att det är så populärt att ”hata” bland de som säger sig stå för tolerans och demokrati? Alla som inte är precis som en själv och tycker precis som en själv ska ”hatas”. Känns inte så jättetolerant.

 2. Pether Says:

  Notera att dessa kvinnor får lika mycket i lön som sina manliga beskyddare, trots att de inte är nära att ta samma risker. Dock kommer kvinnorna fram när det skall tas bilder.

 3. Leif Says:

  ”Respekten för andra debattörer och de personer vi skriver om är en huvudregel på helagotland.se.”
  Detta är förstås förhållningsregler för den som vill kommentera i tidningen och de gäller självfallet inte den som skriver en krönika på beställning där.
  Ett liknande fenomen kunde iakttagas när Kristianstadsbladet publicerade Susanna Alakoskis påhopp på Pär Ström.
  I tidningens debattregler heter det:
  ”Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna. Visa respekt för övriga debattörer. Håll er till saken.”
  Varefter Alakoski i sin krönika kallade Pär för tönt och jämföra hans förståndsgåvor med dem hos en apa.
  Det börjar bli väldigt tröttsamt med dessa arga kvinnor som med jämna mellanrum levererar sina spyor i krönikeform.

 4. Argus Says:

  Det avslöjande med den bortskämda flickan Jennys krönika är att många unga könschauvinister (feminister) anser att klasskampen ska stå tillbaka för könskampen. De här bortskämda unga medelklasskvinnorna anser sig förmodligen mer förtryckta än vad arbetarklassen var i början på förra seklet. Trots betald föräldraledighet, vabbande och kostnadsfri utbildning.

 5. AV Says:

  Om fö 3: Om man nu måste hata någon bör man hata dem det berör. Om man nu odlar sitt klasshat så hatar man ju ändå bara de som är i överklassen. Om man odlar sitt manshat utifrån folk i styrelserum, chefsrum, riksdagen och idrottsarenor har man missat målet rejält. De allra flesta män ingår ju INTE i de som är där. Dessutom har hon missat att de flesta chefer i kommun och landsting är kvinnor, att flickor INTE får sämre idrottstider och att vi har hyfsat jämt med kvinnor i riksdagen. Det är ju väljarna som valt in dem, så om man ska hata någon i riksdagen borde det vara väljarna. -man kan väl knappast klandra de som fick förtroendet. Sist jag kollade fanns inga lagar eller regler som hindrar kvinnor att ställa upp i val. Hon kunde ju ta sitt ansvar och engagera sig politiskt, börja med sig själv s a s.

  När vi nu ändå håller på att hata grupper kan vi ju köra följande grupper:

  Alla kristna (Jenny Persson inkluderat) för att Westborough baptist church finns.
  Alla muslimer för att vissa självmordsbombar civila.
  Alla amerikaner för att Bushadministrationen startade Irakkriget.
  Alla syrier för att Assad är jättedum.
  Alla ryssar för att Putin är korrupt.
  Alla judar för att vissa äger banker och tar ut ränta.
  Alla norrmän för att Anders B B massmördade ungdomar.
  Alla kvinnor för att vissa uttalar sig korkat i sina krönikor i lokalpressen.

  Jenny Persson kan ju fundera på vilka grupper hon placerar sig bredvid med sitt manshat. Och hur är det med barnens far, ingår han också i de hatade? Om inte, varför ska just han undantas från grupphatet? Har inte de andra männen, de hatade, både fruar, barn och familj som tycker just deras män är jättesnälla?
  Vissa borde tänka igenom sina uttalanden, så de inte talar genom den bakre öppningen. Kanske läsa grundläggande logik och humanism.

 6. Kalle K Says:

  Var det inte nån feminist som tyckte det var kvinnoförtryck att kvinnliga soldater inte fick slåss i frontlinjen? Det verkar sannerligen inte jämställt i inlägget ovan, så jag får väl hålla med feministen om att det finns en orättvisa.

 7. Man & Woman United Says:

  Kvinna anhållen för mord

  Sverige 04 feb 19:17

  En kvinna i Kalmar sitter anhållen skäligen misstänkt för mord. En man hittades på fredagskvällen skjuten till döds i Kalmar. Mordet ska ha skett inomhus och mannen och kvinnan är enligt polisen närstående och har en relation.

  Det är oklart om kvinnan anmälde sig själv.

 8. shamiram Says:

  Syriens befolkning: 22,517,750

  0-14 years: 35.2% (male 4,066,109/female 3,865,817)
  15-64 years: 61% (male 6,985,067/female 6,753,619)
  65 years and over: 3.8% (male 390,802/female 456,336)

  Kvinnor och barn utgör alltså ca 70 % av befolkningen.

 9. Gronberg.info Says:

  @shamiram:

  Kvinnor och barn utgör alltså ca 70 % av befolkningen.

  Män och barn utgör alltså ca 70% av befolkningen, också.

 10. s Says:

  Nu hoppas man på Flinck efter hans ”tilltag” i Mellon: ”Tar tillbaka ALLT. Rösta inte på sexistisk gubbjävul. Det är som att okej:a tafs, som de facto är ett lagbrott. Fuck Thorsten.”, skriver hon på sin twittersida.”
  Men att hon skämtade om honom var helt okej…Suck!

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article14319454.ab

 11. AV Says:

  s: Finns det fortfarande någon som tror att nått i den produktionen inte står i manus? Allt är repeterat och planerat. Och en sådan händelse ger en snackis, dvs mediautrymme och gratisreklam. Det borde en radiopratare veta om.

 12. UNDRANDE Says:

  Var det arbetare som anordnade odla-ditt-klasshat-resor?
  Jag trodde det var ett gäng heltids revolutionärer.
  Sådana älskar att hata!
  Att dessa utgör sig för att vara arbetarnas representanter är ett spott i ansikte på hundratusentals riktiga arbetare.

 13. Forellen Says:

  AV

  ”Allt är repeterat och planerat.”

  Det är klart att inte allt som händer är repeterat och planerat.

 14. Ulf Says:

  Läser man Reuters rapportering från Syrien framgår att det var ett bostadsområde som besköts med raketer. Reuters skrev om ‘familjer’ som drabbades, vilket naturligtvis innebär män, kvinnor och barn.

 15. Joakim Says:

  Jag håller med om att genusglasögonen lyser med sin frånvaro, men inte i övrigt. Det är helt naturligt att de sämsta soldaterna oavsett kön ska få ”säkrare” placeringar, så att man kan få ner dödssiffran så mycket som möjligt, och kvinnor är för det mesta inte lika bra som män i krig. Dock hoppas jag innerligt att varje man varit frivillig, en frivillig kvinna är ju som bekant bättre än en motvillig man.

  För övrigt 1: När det står ”många” innebär det aldrig ”de flesta”, och när det står ”kvinnor och barn” innebär det oftast flest barn.

  För övrigt 3: Folkvidrigt att hävda att män tillhör överklassen och kvinnor arbetarklassen. Glöm förresten inte att tacka mig för tipset, Pär!

  @GG
  Ska vi gissa på att det snart inte längre anses tillräckligt PK att vara feminist utan att hata? 😉 Schyman avvisade ju till och med Löfvens utspel om att han var en ”övertygad feminist punkt slut”. Det ultimata beviset för att feminismen har blivit en toppstyrd ideologi som man måste beviljas tillhörighet i av det feministiska väktarrådet för att komma in i den sekteristiska PK-värmen. Mansslakt, kvinnomakt!

 16. AV Says:

  Forellen: Den bästa tv-produktionen är den som verkar spontan och manusfri, men inte är det. Det bästa föredraget när föreläsaren verkar tala fritt ur hjärtat och verkar ta nya vägar, men det är planerat. Den bästa konserten verkar vara spontan, med improvisation, med jam, med publikkontakt, men det är genomtänkt i förväg.

  Allt du ser i tv-s nöjesproduktioner är fixat tills motsatsen är bevisat, Här gäller omvänd bevisbörda. Och Aftonhoran o Sexpressen är sämsta tänkbara bevis.

 17. anonym Says:

  Tips till Pär Ström:
  http://maxkeiser.com/2012/02/04/incarcerated-raped/

 18. Chroni Says:

  AV:

  Kvinnor är överrepresenterade i riksdagen om man tittar på hur många som är aktiva bland kandidater och i politiska partier.

  ”Alla kristna (Jenny Persson inkluderat) för att Westborough baptist church finns.”

  Du inser att den sidan är ett påhitt för att driva med kristna? Det är ingen kristen grupp.

 19. Joakim Says:

  För övrigt 1: Även Rapport rapporterar om ”kvinnor och barn”.

 20. Carl Says:

  Vad hände egentligen med termen ‘civila’ när man talar om just civila dödsoffer? Ses alla män i konflikthärdar numera helt enkelt som medlemmar i militär, rebellrörelser, miliser, motståndsrörelser etc. och därmed aldrig någonsin som civila dödsoffer?

 21. M Says:

  Ja, kvinnor får inte slåss vid frontlinjen, något feminister och feministiska organisationer kritiserat i årtionden nu.

 22. Argus Says:

  Apropå Hjernevask. Jag skulle vilja påstå att genusindustrin idag orsakar väsentligt fler problem än den löser. Ovanpå det så genererar den stora kostnader men, förmodligen, inga intäkter.

 23. Insider Says:

  ”Ovanpå det så genererar den stora kostnader men, förmodligen, inga intäkter.”

  Vi inuti det genusindustriella komplexet ser det precis tvärtöm!

 24. AV Says:

  Chroni:
  Nej, Westboro baptist church är inte fejk. Sekten Phelps är precis så galna som de verkar. De demonstrerar vid begravningar av aidssjuka, homosexuella, fallna soldater, terroroffer mm och hävdar att det är guds straff för vårt syndiga leverne. Inblandade i rättsprocesser och bråk med motorcykelgäng.

  En ateistisk drift med de evangeliska kristna är däremot Landover Baptist church.
  http://www.landoverbaptist.org/

 25. IDe Says:

  Övrigt 3:

  Feminismens essens och överlevnad beror av att ”klass” är fastlåst vid ”kön”
  Det är så feministen har kidnappat och lamslagit vänstern (en ideologi vars definition helt exkluderar ras, kön och allt annat biologiskt tjafs.)
  Det är också så feministen har grundlurat den anti-feministiska högern.
  Den dagen en ny vänster har lösgjort klassbegreppet från det eländiga könsbegreppet kommer feminismen rasa som ett korthus.
  Till dess är det viktigt för dess överlevnad att män verkligen hatar kvinnor. Hatet (som inte fanns där) måste fortsätta odlas fram.
  Ju mer hat och missförstånd angående klass/kön desto mer fog för fortsatt feminism.

  Om fattigt folk har avskytt överklassen så är det för att de har hatat sin eländiga situation (till skillnad från överklassens fobi mot underklassens livsstil och levnadssituation). Överklassen består inte av odödliga gudar (de hatar man inte). Den lever på lägre klasser (annars hade vi inga klasser), men frågan är i vilken utsträckning detta får ske (rationella lösningar, inte minst för dess egen skull). Överklassens otrygghet börjar annars hos den själv: den råa konkurrensens pris. Och feminism är dess logiska följd. Att putta ut överklassmannen för en överklasskvinna, cyniskt nog med hjälp av ”klassbegreppet” – det är vad feminismen går ut på. Attityden hos en del feminister mot underklassen (inklusive kvinnor) är en överklassattityd. Att avsky män är också ofta ett sätt att slippa avsky sitt eget kön.

  Feminism är en global ekonomisk produkt. Det är inte möjligt att så här i efterhand kartlägga hela dess historia. Men tro inte för den skull att de radikalfeministiska mötena förr bestod av tomt prat…

  Var inte rollspel den tiden väldigt populärt i Sverige och i vissa andra europeiska länder? För en del blev spelet till sist verkligare än livet självt (i enstaka fall slutade det med tragedier, t.o.m. mord.)

  Marklunds bok är ett sådant rollspel (jfr Vilks)

  Föreställ dig: ett hemligt möte runt elden någonstans i skogen. Var och en har fått sin Solana + Rand. Sektledarens sista kontroll: ”Så D., … har du förstått din roll? Berätta nu igen exakt vad du ska göra från nu och tio år framåt (då du sitter i riksdagen för vp)…”

  Osannolikt?

  Nej! Troligt! Men vad spelar det för roll? Det som har skett med detta land är lika ofattbart.

 26. ConZor Says:

  FÖ 3: Har alla missat detta som Jenny säger

  ”Förskoledebatterna rullar i bloggvärlden. Man vill ha utökad föräldraledighet, möjligheten att vara hemma med sina barn tills de fyllt tre. Man vill ha större möjlighet att jobba mindre. Människor vill vara med sina barn mera, helt enkelt och jag undrar om vi inte närmar oss en föräldraförsäkringsrevolution så smått.”

  Visst hon pekar inte ut ett kön men jag är 99,99% säker på att det är just kvinnor som hon syftar på och det verkar hon uppmuntra samtidig som hon vill ha könskrig mot män som har arbetat sig uppåt till jobb i ”styrelserum, chefskontor och idrottsanläggningar”

 27. JG Says:

  @ConZor: I så fall kan hon titta i himlen efter mer barntid. Det är nämligen kvinnornas tur att göra jobbet nu.

 28. Lövet Says:

  @Chroni: Som sagt… Westboro Baptist Churh finns verkligen.
  Den består förvisso nästan enbart av familjen Phelps själva, men är icke desto mindre vidriga!

 29. Jan Bengtsson Says:

  Kanske beror kvinnornas beskydd på fiendens ridderlighet.

 30. JD Says:

  @S

  Flinck är helt underbar!
  Media både hatar och älskar honom!

  Media hatar honom för att han är helt kompromisslös och inte låter sig styras av Aftonbladet och Expressen så som många andra mediaprostituerade kändisar vi har i det här landet.
  Jo visst. Mediaprostituerade kändisar med feministisk profil har vi gott om här i landet. Det är bara att se till de b-komiker och andra b-kändisar som försöker få uppmärksamhet genom att trakassera Flink.
  Media älskar honom för att man kan skapa rubriker om honom som alla mediaprostituerade b-kändisar följer på utan att blinka.

  Heder åt Flinck men också en stor eloge till Gina Dirawis som gjorde ett toppenjobb. Proffs ut i fingerspetsarna!

 31. Sigvard Says:

  GG frågade 04 februari 2012 kl. 18:20: ”Hur kommer det sig att det är så populärt att ”hata” bland de som säger sig stå för tolerans och demokrati?”

  GG: se det som en parallell till vad psykiatriprofessorn Lars Lidberg har uttalat om att religionskrigen är de verkligt ondskefulla och grymma krigen.

 32. Anni Says:

  ”Vad kan nu det bero på? Jo, kvinnor skyddas. Även när de formellt sett deltar i militära insatser har de för det mesta, eller nästan alltid, placeringar som är relativt skyddade. De är inte i frontlinjen.”

  Många män vill ju ut i stridenshetta. En del män tycker det är status att vara ute o slåss. De anser att det är coolt. Man är stor och tuff.
  Många män tar på sig offerrollen utan att tänka på riskerna, eller de vet om dem men ser sig hantera dem. Jag har träffat killar som t.ex vill bli polis för att de ”får vara ute och göra det riktiga jobbet” alltså vara ute på fältet och jaga brottslingar. Medan kvinnorna skall vara inne på kontoret. Prinsen och prinsessan 🙂

 33. Hugo Says:

  Sista veteranen har avlidit – vid 110 år

  ”Florence Green avled på ett ålderdomshem i Norfolk i England bara två veckor innan hennes 111-årsdag.

  Hon var den sista levande veteranen från det första världskriget.

  Hon tjänstgjorde i flygvapnet, RAF, och serverade frukost, lunch och middag till piloterna, skriver The Telegraph.

  Innan hon dog sa hon enligt tidningen:

  – Det var en underbar upplevelse och jag är väldigt stolt.”

  http://www.expressen.se/nyheter/sista-veteranen-har-avlidit—vid-110-ar/

 34. pp Says:

  Du är väl medveten om att kvinnor inte får ingå i stridande markstyrkor i USA och därmed automatiskt är förbjudna från den farligaste positionen.
  Detta framgår direkt om man googlar på t. ex. ”women in US army” så om du har något som helst vilja att vara saklig så kan jag inte förstå hur du kunnde missa det.

 35. Sebastian Says:

  Israeliska militären placerar inte heller kvinnor i främsta linjen. Två av de för tillfället mest härdade krigsmakterna i världen har alltså dömt ut kvinnor som frontsoldater.

  Kvinnor borde vara stolta över att de har mer empatiska förmågor, att det är männen som sysslar och alltid har sysslat med denna mänsklighetens baksida som kallas krig.

 36. Till Liz Trotta, om kvinnors ovana att bli våldatgna och mäns ovana att våldta. Says:

  […] just det! Ni har, enligt Pär Ström, ett helt annat […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: