Här har jämställdheten verkligen gått i mål

by

Arbetet för jämställdhet går långsamt, men på vissa ställen har man faktiskt nått i mål. Total jämställdhet. Se här några exempel på det (klicka på respektive bild för att se den större):

Observera: Naturligtvis är formuleringen om total jämställdhet ovan ironi. I analogi med gubbvälde borde beteckningen gumvälde användas. Eller kanske tantvälde eller kärringvälde?

Fast egentligen är även det sista stycket ironi. Vad jag egentligen menar är detta: Inget konstigt med att det ena könet har majoritet ibland – det konstiga är att media går i taket när män dominerar men inte säger någon när kvinnor dominerar.

För övrigt 1: Tidningen Kommunalarbetaren har fått en ny krönikör (här).

För övrigt 3: Tidningen Göteborgs-Posten tar på ledarplats avstånd från kvotering av kvinnor. Se här. Tack för tipset, Mats!

För övrigt 4: Så här säger Gina Dirawi, om konflikten i mellanöstern: ”Högt uppsatta i Palestina och i Israel sitter trygga på sina poster medan folk dör och mest är det kvinnor och barn som drabbas”. Har du belägg för det, Gina?

Annonser

52 svar to “Här har jämställdheten verkligen gått i mål”

 1. PO Says:

  Ja, jävlar…. 🙂

 2. ninnitokan Says:

  För övrigt 3:

  Kul!
  Men där är en sak.
  Förvisso är det ett problem att en del arbetsplatser eller yrkesgrupper kan vara alltför homogena.
  Det här har blivit någon konstig konsensus som jag bara inte förstår, som man aldrig någonsin förklarar.
  Är det ett problem? Varför är det ett problem?
  Dom har väl en anställning för att göra ett jobb tillsammans? På vilket sätt spelar könet in om man inte ska producera barn eller inom sexbranschen?

  Jag jobbade ett tag med bara män. Att det skulle vara ett problem insåg ingen av oss då. Men idag tycks hela Sverige vara överens om att det är viktigt med mixen av könsorgan på arbetsplatsen. Kan någon förklara för mig varför det är viktigt? Om 100% av alla som väljer ett visst yrke har det ena eller det andra könet så blir det sämre för att….. Vad?!

 3. Vänster Wiki (@Vansterwiki) Says:

  När startas en tidning vid namn Manligt Perspektiv som har 100% män och endast manliga ämnen som cigarrer, kostymer och whisky i artiklarna? Sedan får feministerna frispel och de öppnar för kritik av deras egna tolkningar av jämställdhet.

 4. JD Says:

  Det är tråkigt att Kristian Lundbergs har fått så pass mycket skit mot sig att han ännu mer har stängt dörren för att även män kan bli misshandlade i ett förhållande.
  Kvinnor blir misshandlade och det är ett problem men även män blir misshandlade i sitt förhållande.
  Är det Lundberg själv som har stängt dörren för en dialog genom att han har skrämts bort från att tala om detta eller är det medias fel som inte ens har gett honom en chans att yttra sig om män som utsatta?
  Jag önskar att någon gjorde en intervju med honom.

 5. FemiQaida Says:

  Undrar vad feminismen kommer sträva efter när deras mål om 100 % kvinnor alternativt EUnucker är uppnått.

 6. JD Says:

  Förövrigt så var programledarna på Melodifestivalen en fullträff!

 7. Treve Says:

  Jag anser att ”gumvälde” är ett alldeles för blekt ord i de här sammanhangen och inte alls jämförbart med det negativt laddade ordet ”gubbvälde” som ofta används av mediefeministerna. (Jämför gubbslem, gubbsjuk etc). ”Fruntimmersvälde” tycker jag bäst motsvarar ”gubbvälde”.

 8. Alfred, världens ... Says:

  Btw, efter att förta rundan av melodifestivalen har visats i TV, så har man alltid i Aftonbladet kunna rösta på vad man tyckte om programledarnas insatser.
  Den möjligheten hade de tagit b ort i år, troligtvis för att alla programledare var kvinnor.

 9. Joakim Says:

  Mycket Ana Gina i helgen. Lika skränig och egocentrisk i Melodifestivalen som på sin videoblogg. Och så fick Thorsten Flinck sota för att han spelade med när hon ville ha sin ”Thorsten-kram”: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen/article14320288.ab

 10. Matte Says:

  För övrigt 2

  Mitt i prick 🙂

 11. Stefan Says:

  Vilket begrepp för kvinna som stilmässigt motsvarar ”gubbe” finns det statsministerord på:

  – Den 19 december 1962 gjorde Tage Erlander ett framträdande i Hylands hörna och berättade ganska tidigt i intervjun en historia om en präst, som i predikstolen upptäcker att han glömt att ta av sig pistolhölstret efter avslutad övningsskjutning före högmässan. Därpå försöker denne få av sig hölstret, varvid ett skott går av och en gammal soldat reser sig upp från en av bänkraderna och yttrar den klassiska repliken: ”Göbber och kärringer, huk’ er i bänker’a, för nu ladder han om!” (Wikipedia.)

 12. Jim Says:

  Varför detta tjat om Bimbopestivalen egentligen? Släng ut eran jekla propagandaburk och dra in bidraget till Svinens Television. Svårare än så är det inte. Så länge ni göder såna här bidragskossor kommer detta fortgå.

  Förstår man inte hur en del kan vara jämställdister, då är man helt enkelt förståndshandikappad, mentalt retarderad.

 13. Nova Says:

  @FemiQaida: 200%!!!

 14. Hugo Says:

  Jag misstänker att Svante Tidholm i Fem.Persp. är där för att de ska kunna säga att ”hos oss jobbar både killar och tjejer”. Annars hade han nog fått maka på sig.

 15. Jonna, ex-feminist Says:

  ”Skrik inte år mig!”
  Även om jag skriker åt dig!
  ”Höj inte handen åt mig!”
  Även om jag höjer handen år dig!
  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1606467/Arbetet-med-valdsutsatta-synas.html

 16. Björn Says:

  Jag skulle inte vilja byta plats med Svante 🙂

 17. sandkatten Says:

  Går framåt för den schymanska jämställdheten, ser jag.

 18. Wagner Says:

  ”Jag skulle inte vilja byta plats med Svante”

  Helt ensam är han inte. För hon/hen/han under måste väl namnet till trots vara en karl?

 19. Ivar J Says:

  Hur får Feministisk Perspektiv ihop logiken?

  Jag hittade just en färsk passus på Tanja Bergkvists blogg som med sedvanlig vetenskaplig skärpa fick mig att förstå:

  ”Vidare är könet för andras del bara en irrelevant konstruktion, samtidigt kan man för egen del ägnar sig åt biologisk kroppsräkning in absurdum på (andras) arbetsplatser och utbildningar. För egen del skulle man inte tillåta en sådan granskning med hänvisning till att könet ju faktiskt är en social konstruktion som är föränderligt i tiden, rummet och det postmoderna psyket. Och politikerna hurrar och pengarna fortsätter att flöda in…”

 20. Mia2 Says:

  Nja, nu tycker jag ni är orättvisa, serieredaktören Sara Olausson verkar ju i alla fall vara sympatisk. Hon ser snällast ut helt enkelt.

 21. Glenn Jason Says:

  Angående Göteborgs-Posten – synd att ledarskribentens liberala åsikter skiljer sig så väsentligt från de kommunistjournalister som skriver i resten av tidningen.

 22. Ulf Andersson Says:

  Ang. För övrigt 1:
  ”Jag förstår inte hur man kan vara antifeminist”

  Och jag förstår inte hur man kan vara feminist………..

 23. Valeria Says:

  Angående För övrigt 2:

  Det där är det stora problemet med genusperspektivet, och en av huvudanledningen till att jag tappat tilltron till det. Hur man än vänder och vrider på saker och ting kan man alltid hitta ett sätt där kvinnan är förtryckt. Jag törs till och med utmana er härinne: Hitta ett tillfälle där man inte kan göra en tolkning där kvinnan är offret. I dare you 😉

 24. Lorem Ipsum Says:

  @Valeria, döden är 100% jämställd, den skiter fullständigt i om du är man eller kvinna. Men jag redan se rubrikerna: ”Döden drabbar kvinnor värst”. 🙂

 25. Jack Says:

  Valeria,

  Kvinnan kan ses som offer för omständigheterna ifall hon kunde ha det bättre i tanken. Problemet kan reduceras till huruvida det finns ett tal för vilket inget tal är större. Men något sådant finns inte. Bevis: Man kan alltid skriva +1 bakom.

 26. Erik Jämställdhet Says:

  @ Lorem

  Men män där för att de klantar sig, äter fel mat, inte tar ansvar för sig själva osv. Kvinnor därimot är förtryckta för de dör när de blir lurade eller tvingande till att äta fel mat, ohällsosama livsstilar, få i sig miljögifter (som företag styda av män släppt ut), blir mördade av män osv

  😉

 27. Jack Says:

  Valeria,

  Dock måste jag rätta mig. Mitt bevis stämmer på ett logiskt plan, men vi är neuronalt begränsade entiteter med förmåga att tillmäta ”känslor av offerskap” till kvinnan. Detta agent-perspektiv ger ett nytt, också korrekt, svar.

  Kunde det uppstå en situation i vilken våra biologiska begränsningar av att associera offerskap till kvinnor träder i kraft? Naturligtvis, när en person dör kan denna inte längre tolka kvinnan som offer. Eller om på något annat sätt människan skadas neuronalt i detta avseende. Neurostrukturell nedbrytning av personen i fråga är dock inte skillt ifrån omständigheterna vilket man kanske först tänker sig. Om inte systemet skadas direkt, ex av en bomb, så skall det ”överladdas” med kroppsegna signaler, vilket dock kan ses som en skada det med, även om det kommer sig av de omständigheter för vilket det var avsett att reagera på, till skillnad från om skadan var av direkt fysisk kraft.

  ”Hitta ett tillfälle där man inte kan göra en tolkning där kvinnan är offret.”

  Svaret är därför t ex: Tillfället då personen som skulle gjort tolkningen själv är död, eller biologiskt förändrad till att inte kunna göra det.

 28. Valeria Says:

  Angående kvinnor och döden:

  Eftersom kvinnor lever längre än män, och dessutom i genomsnitt är fyra år yngre än sin partner så innebär det att kvinnors sista år i livet blir mycket ensamma. Kvinnor får alltså i högre grad än män leva med sorgen efter en förlorad livskamrat. Därför drabbar döden kvinnor värst.

 29. Jack Says:

  Valeria,
  Vill poängtera att du ditt ”kvinnor och döden” svar inte berör mitt agent-svar. Alltså tillfället där entiteten som skall tolka inte kan göra det pga död eller skador/förbättringar eller kanske för att så aldrig varit möjligt, ex tillfällen då ”man” tolkas till en örn t ex som i sin tur inte kan anses tolka kvinnor som offer i den situationen av att själv vara en örn.

 30. Jack Says:

  Följdfråga är om vi kan bli fria från agenter som tolkar kvinnor som offer eller iaf reducera antalet sådana tolkare. Alla som skriver här gör säkert sitt men nån liten fuling kommer nog alltid att sitta där med sitt feministiska offerperspektiv på kvinnor.

 31. Lena Says:

  http://lenalilliedropssomewords.blogspot.com/2012/02/konsskillnader-forvantanseffekten.html

 32. Jonna, ex-feminist Says:

  Kvinnlig orgasm är viktigare än manlig: Ja enligt Svt iaf.
  Aftonbladet; Hon ejakulerar i UR:s program!
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14294071.ab

 33. Jämställdhetsfeministern Says:

  Ja, självfallet är 100% kvinnor jämställt. Jag förstår inte hur vissa inte är feminister och håller med om det.

  Och självklart har Gina Dirawi rätt. Det är alltid kvinnor som drabbas värst av allt. Varför skulle konflikten mellan Israel och Palestina vara ett undantag?

 34. PO Says:

  Feministerna har en mängd skattefinansierade kanslier.

  Jämställdisterna har Pär Ström och Pelle Billing…. Ja, så några matta (ej skattefinansierade) mansjourer som inte ens orkar observera möjligheter som finns.

 35. Argus Says:

  Kommer Torsten Flinck att bli hedersmördad nu? Han kladdade ju på en muslimsk kvinna. Jag tyckte mig höra att hon nämnde något om sin pappa…

 36. Bo Says:

  Jag tycker ”man” kan trösta sig med att i alla fall hälften av dem ser ut som män, sedan må de till könet och namnet vara kvinnor, men jag tycker som sagt att hälften ser ut som män.

 37. AV Says:

  Valeria: Du vet väl att det alltid är patriarkatets och könsmaktsordningens fel oavsett utfall och vem som drabbas. Prova att fråga en ”troende” vilka bevis som möjligen kan få han/hon att omvärdera sin förklaringsmodell. Antagligen inga och då är begreppen inte falsifierbara.

  – Det är könsmaktsordningens fel att kvinnliga medicinska tillstånd negligeras. Krossa patriarkatet!

  – Jamen det är ju ganska stort fokus på bröstcancer jämfört med prostatacancer som dödar fler.

  – Just det. Det är patriarkatets fel att vi ser olika på mäns och kvinnors könsroller.

  – Okeeej? Men män dör ju tidigare, motarbetas i vårdnadsfrågor och blir sexistiskt beskrivna i feministiska krönikor.

  – Vafaan, är du en sån där gnällig vit man som hatar kvinnor? Du ska bara hålla käft och stiga åt sidan, släppa fram några duktiga kvinnor. Jag bara hatar vita medelåders män som gubbar ner alla styrelser och maktpositioner. Roff roff roff!

  – Jag sitter knappast i någon styrelse. Jag kör slamsugarbil. Du ringer mig när du bokstavligen sitter i skiten. Jourtider.

  – Haha du är en sån där kvinnoförtryckare. En gubbe som är ute och far medan din fru får jobba deltid och ta hand om hem och barn. Hem till dukat bord va? Tar ut föräldrapengen runt fotbolls-VM och älgjakten.

  -Ehh, nej. Hon jobbar som undersköterska och har det stressigt på jobbet, så vi pusslade ihop det så att hon fick jobba 75% för att orka. Hon satte ultimatum att hon ville vara hemma med barnen. Jag ville vara snäll och skrev över mina dagar.

  – Det är ju det jag säger. Det är patriarkatet som sliter ut kvinnor på deras underbetalda jobb. Män är chefer och kvinnor löneslavar.

  – Men både hennes chef och de flesta över henne i kommunen är kvinnor på chefspositioner. Faktiskt är det få manliga chefer i omsorgen.

  – Ja i underbetalda vården. Men i styrelserummen är det gubbar.

  – Jo, vi har varit där, men det kan kanske bero på hur många kvinnor som utbildade sig till ingenjörer för 20-30 år sedan. Man blir inte styrelsetopp i verkstadsindustrin utan meriter. Förresten varför är du genusvetare och jobbar med nästan bara kvinnor? Skulle det inte vara ärligast att börja förändring med sig själv och bli gruvarbetare, vägarbetare eller takskottare?

  – Nu pratar vi inte om mig utan kvinnor i stort. Jag vägrar vara en del av en patriarkal struktur i grabbiga verkstäder. Jag vill ju krossa patriarkatet. Dessutom är det ju farliga loser-jobb!

 38. JD Says:

  Svante Tidholm feministiskt perspektiv:
  http://quitter.se/notice/526962
  ”Kom ihåg att vad ni än gör – slå INTE på teven ikväll. Pär Ström ska debattera SCUM i Debatt”

  Skrämmande!
  Tidholms uppmaning är extremt lik religiösa sekters ansträngningar för att förhindra sina medlemmar från att skaffa sig egna uppfattningar utifrån andras perspektiv.

  Är det så en statsfinansierad tidning ska bete sig så är det något fel på det här landet!

 39. michael Says:

  Torsten Flinck och rumpklappen.
  Endast i femismens Sverige kan detta bli till en sådan mediastorm där han kallas äcklig gubbjävel och gubbslem.
  Självklart kommer vi nu få se kvinnliga feminister i media som klappar på mäns rumpor.
  Som en kamp för jämnställdheten och feminismen där ingen kommer klaga eller kritisera det utan se det som progressivt och modigt och hylla det

 40. Info Says:

  MARIA JACOBSON, FEMINISTISKT PERSPEKTIV

  Vad tror ni att den omkring 55-åriga journalisten m.m. Maria Jacobson i Feministiskt perspektivs styrelse (Pärs bild) ägnar sig åt på fritiden?

  Pysslar om sin man och leker med sina barnbarn? Sköter en vacker trädgård med många bärbuskar och färgsprakande blomgrupper? Går ut och går med sin kära hund?

  Nej – hon hårdtränar BOXNING.

  I en illaluktande boxningslokal imponerar hon på de unga männen där med att slå så att svetten stänker och de snart pensionsmässiga musklerna sväller (tror hon). I vanliga fall betraktas fysiskt våld som något som bara det våldsamma patriarkatet ägnar sig åt. Men när en ”kvinna” ägnar sig åt samma sak, är det fint och beundransvärt.

  ”Samtidigt, på en annan nivå, har jag tyckt att det är befogat att kvinnor strävat efter att bryta in på männens arenor. Boxande kvinnor ifrågasätter traditionella föreställningar om kön. En reaktion på kvinnornas intåg har varit att sporten sägs tappa i status. När inte längre enbart män får ge prov på styrka, teknisk skicklighet, kylighet och aggression i förening händer något; könsmaktordningen ställs på ända.”

  http://www.journalistica.se/joomla/index.php/kronikor2/99-nu-slar-jag-till

 41. Ivar J Says:

  Mer 100% jämställdhet:

  ””Nordisk kvinnolitteraturhistoria” är en jättesatsning på nätet byggd på fembandsverket med samma titel. 250 artiklar om 850 kvinnliga författare blir sökbara med massor av bonusmaterial som länkar till författarnas verk, till biografier, till radiointervjuer och recensioner. Allt är rikt illustrerat.

  – Manslitteraturen kommer att dö sotdöden när alla Sveriges skol­elever loggar in sig för att hitta ett ämne till uppsatserna i svenska, skrockar Ebba Witt-Brattström, litteraturprofessor och en av initiativtagarna tillsammans med kollegan Lisbeth Larsson.”

  http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/storsatsning-tar-kvinnliga-forfattare-ut-pa-natet

 42. Aktivarum Says:

  ninnitokan:

  ”Kan någon förklara för mig varför det är viktigt? Om 100% av alla som väljer ett visst yrke har det ena eller det andra könet så blir det sämre för att….. Vad?!”

  Jag kan inte förklara för dig varför det är viktigt – för jag håller inte med – men jag kan förklara varför knäppskallarna (falskeligen) HÄVDAR det är viktigt. Det beror på att de lär sig politiskt korrekt ”TEORI” av lärare i skolan och då hävdar man dessa saker inte för att de är sanna, utan för att man helt enkelt måste göra det för att få fina välbetalda jobb.

  Se bara på den här patetiska journalisten. Vad hon säger är ”vi i studion tycker det är konstigt unga gillar honom – han är ju äldsta kandidaten – unga borde inte göra det” Det är BARA deras egen fixide att detta är viktigt. Ingen annan bryr sig det är bara fina mediafolk som vill diskutera hans grupptillhörighet – hela hans ideologi (och därmed anhängarnas) är att förkasta sånt.

 43. Matte Matik Says:

  @Ivar J: Dö sotdöden? Skrockar? Brattström visar återigen vilken syn hon har på jämställdhet. Passande namn förresten, fem-bandsverket.

 44. Ivar J Says:

  @MatteMatik: Där man bränner böcker…

 45. Lorem Ipsum Says:

  @Valeria, jag tror att vi pratade förbi varandra lite där. Vi sitter alla i dödens väntrum, vissa längre andra kortare tid. Döden däremot är samma för alla. Oåterkallelig och slutgiltig.

 46. Gonzo Says:

  Svante är tuppen i hönsgården.
  Han känner sig säkert som en riktig karl där. Med en hel hög med kvinnliga fans svassande runt sig.

  Kanske ser han sin chans till en säker karriär genom sitt deltagande i Feminsitiskt perspektiv.
  Snart ser vi Svante i en betydligt mer framträdande roll. Jämställdhetsminister eller som Jämo?

 47. Joakim Says:

  Märkligt, min kommentar kom inte fram i det här inlägget, försöker igen med det här innehållslösa.

 48. Joakim Says:

  Det funkade, men att posta om det jag hade tänkt funkade inte. Inte en enda svordom eller olämpligt ord. Väldigt märkligt.

 49. Erik jämställdhet Says:

  Om mn tittar på F!s egten lednig består den (styrelse) av 12 kvinnor och 3 män. Jämställt?

  När det gäller talespersoner har de av någon anledig valt tre st. Varför de har gort det är underligt då man inte kan få en jämställd könsfördelning (om man inte räknar med tre kön). Me när man har valt att ha tre talespersoner så blir det ju inte särkilt underligt att det har blivit två kvinnor och en man. De ska ha kred för att inte ha valt tre kvinnor men ändå.

  http://www.feministisktinitiativ.se/styrelse.php

 50. manckerstroem Says:

  Ja ibland blir det skrattretande och ibland förstår man att demokrati och yttrandefrihet är inget som ska tas för givet.
  Om Aftonbladet menar att deras uppdrag är att producera matrial för kvinnor, med kvinnor för kvinnor, så är väl allt som det ska. Men en militant feminism kan aldrig bli intressant för andra män än systemryttare. Om man ska uttrycka sig försiktigt, skulle man våga påstå att aftonbladets upplagor knappast kommer att återhämta sig.
  För tio år sedan läste jag och mina polare nätbaserade Aftonbladet ofta, -” Det stog på Aftonbladet” sades det. Nästan ett begrepp. Det händer aldrig längre. I dag söker vi information på helt andra håll. Låt feministerna ta över det sjunkande, genomgistna skeppet. det har förbrukat sitt förtroende för länge sedan. Men det är också ok.

 51. JockeH Says:

  JF

  ”Ja, självfallet är 100% kvinnor jämställt. Jag förstår inte hur vissa inte är feminister och håller med om det.

  Och självklart har Gina Dirawi rätt. Det är alltid kvinnor som drabbas värst av allt. Varför skulle konflikten mellan Israel och Palestina vara ett undantag?”

  Hahahaha…

 52. Anna Says:

  test

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: