Är det verkligen bara synd om unga tjejer?

by

Aftonbladet slår nu upp stort att unga tjejer är drabbade av psykisk ohälsa och måste få hjälp. Basen i rapporteringen är en rapport från BRIS (Barnens rätt i samhället) om att 9 av 10 som ringer dem om psykiska problem är flickor, men Aftonbladet hänvisar också till andra källor. Tidningen skriver:

De senaste åren har flera rapporter visat att unga tjejer mår allt sämre. Folkhälsoinstitutets enkäter visar bland annat att nästan hälften av alla tjejer i övre tonåren har problem med ångest och oro. Socialstyrelsen har larmat om att självskadebeteende och depression blivit allt vanligare.”

Gång på gång nämns ”tjejer” och ”flickor” i artikeln. Aftonbladet är helt öppen med att deras kampanj går ut på att tjejer, inte ungdomar, ska få bättre hjälp.

Men är det så säkert att tjejer mår så mycket sämre än killar? Man kan ju exempelvis konstatera att unga killar begår självmord i betydligt högre utsträckning än unga tjejer. Nedan ser du en sammanfattning av självmordsstatistiken för olika åldersintervall från 2010.

Som du kan se står pojkar/män för 74 procent av självmorden i åldersintervallet 15-24 år, medan flickor/kvinnor står för 26 procent. Tre gånger så fler självmordsdöda pojkar/män, alltså.

Man kan också fundera på om könsroller gör att pojkar än mindre benägna än flickor att ringa BRIS och be om hjälp. Pojkar förväntas ju bita ihop och ta motgångar ”som en man”. Helst ska pojkar/män över huvud taget inte ha några prolem, om de ska uppfylla schablonbildens förväntningar. Det är omanligt. Samtidigt möts flickor hela tiden av en strid ström av förväntningar på att de ska må dåligt. Media matar dem med det. Detta kan också spela in.

Faktum är att Aftonbladets artikel visar på en lägre benägenhet hos pojkar att söka hjälp. Tidningen skriver att enligt Folkhälsoinstitutets senaste rapport besväras nästan hälften av alla tonårstjejer av ångest och oro, mot en fjärdedel av killarna. Lite mindre än dubbel så hög siffra för tjejerna, alltså. Men andelen killar som ringer BRIS om psykisk ohälsa är bara 10 procent. Den siffran borde vara betydligt större om killar vore lika benägna som tjejer att söka hjälp.

Jag vill nämna att flera killar har mejlat mig och berättat att de hade psykiska problem under skoltiden, men kände sig inte välkomna hos skolkuratorn och skolpsykologen. Där var nämligen väggarna fulla med affischer om tjejgrupper och diverse hjälp till tjejer. Detta fick dessa killar att känna sig underliga till mods och de kände signalen att de egentligen inte borde vara där. De gjorde intrång på en kvinnlig domän.

Här kan du läsa om forskning från Lunds universitet som visar att självskadebeteende är nästan lika vanligt hos killar som hos tjejer (tack för tipset, Kristian).

Avslutningsvis vill jag säga att även om det skulle stämma att nästan dubbelt så många tjejer som killar lider av psykisk ohälsa (som Folkhälsoinstitutet anger) så utgör ju killarna en väldigt stor minoritet. Ska många tusen killar bli utan hjälp för att de inte tillhör den grupp som genomsnittligt behöver mest hjälp?

Vad tror du om tjejers och killars psykiska ohälsa? Skriv gärna kommentar. Apropå kommentar – varför har Aftonbladet stäng av kommentarsfunktionen i sin artikel?

Läs mer i Aftonbladet här, se deras blogg om tjejers psykiska ohälsa här. Mitt tidigare blogginlägg ”Fick ingen psykhjälp för han var kille” kan du läsa här. Tack för tipset, Fredrik, Magnus och Kalle!

För övrigt 1: Mitt genmäle på Maria Svelands angrepp i DN kommer att publiceras i deras kulturbilaga imorgon.

För övrigt 2: Så här skriver Helsingborgs Dagblad: ”Helsingborgs pappor är bland de sämre i landet när det kommer till att ta ut föräldraledighet. Det visar nya siffror från Försäkringskassan”. Ordet ”sämre” återkommer flera gånger i artikeln. Ingenstans nämns det att den andra sidan av myntet är att kvinnorna är ”sämre” på att dra in pengar till familjen… Tack för tipset, Sara!

För övrigt 3: ”Idel gubbar”, skriver Aftonbladet om konsertsommaren i Sverige 2012. Vadan det nedlåtande ordvalet?

55 svar to “Är det verkligen bara synd om unga tjejer?”

 1. Pether Says:

  BRIS är ju en väldigt vetenskaplig organisation. Ringer folk inte dit, har de inga problem.

 2. Erik Says:

  Detta är en viktig fråga, jag är till 110% övertygad om att killarna är dom som lider av mest psykisk ohälsa, lägg därtill den sociala stigmatisering man kan drabbas av om man söker hjälp. Och vad finns det egentligen för hjälp att få för killar som söker? Är personalen utbildad att ta emot unga grabbar och deras problem?

  Den otäcka självmordsstatistiken talar sitt tydliga språk enligt mig, när den ser ut som den gör är det fan osmakligt att dra igång en sån här kampanj.

 3. Clabbe Says:

  Det är även ”gubbtungt” bland musikjournalisterna. Borde inte Joacim Persson vara ett föredöme och lämna plats åt en duktig kvinnlig musikjournalist?

 4. Info Says:

  KRAFTTAG MOT GUBBRÖRAN!

  Nya fysiska krav för blivande poliser:

  En kvinnlig (naturligtvis) kompetensutvecklingschef vid Rikspolisstyrelsen har (på uppdrag av Sjupartiet) stipulerat nya antagningskrav för det svenska polisväsendet.

  Bl.a. är språkprovet i svenska borttaget. Inte heller finns krav på att en polis inte får lida av svåra, kroniska sjukdomar.

  FYSISKA PROV: Intressant är, att de ”fysiska testerna som genomförs är lika för män och kvinnor”.

  Vad betyder det? Att tidigare minimikrav för manliga poliser ska sänkas till vad en genomsnittlig, 160 cm lång tjej som väger 50 kg kan prestera?

  http://www.polisen.se/Vastra_Gotaland/sv/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/jan-mars/Nya-antagningskrav-till-polisutbildningen/

 5. Hjalmar Says:

  Fö1: Heja Pär! 🙂
  Låt de egocentrerade kulturkoftorna till feminister skämmas!

 6. johan Says:

  Att det ena könet mår sämre än det andra under tonåren tvivlar jag på. Däremot är samhället uruselt på att snappa upp killar som har en inåtagerande ångesthantering. Som du Pär skrev, vi matas ständigt av information om att flickor mår dåligt. Att man förringar en stor grupp på detta sätt gör ju det inte lättare att acceptera sig själv. Om du är flicka är det ok att må dåligt, för många andra gör det. Är du kille är du ensam om det, så var tyst om din situation.

 7. Ulf Says:

  Ang. det där med ”idel gubbar” på konsertprogrammet – artikeln tar upp att anledningen är att det är så svårt att hitta artister som fyller Ullevi, och att det är det, mer än något annat, som drivit könsfördelningen. Den blev som den blev, alltså, då man inte har råd att spela för tomma läktare.

 8. Micke Says:

  Per Ström blir kallad för ”en oseriös, på tvärs-gubbe” av en representant från MSB(en statlig myndighet) i frågan om kvotering inom brandkåren. Gå gärna in och ge er syn av Per.

  http://www.tjugofyra7.se/msb/Blogg/Kjell-Larsson/Kollektiv-noja-i-facktidning/

 9. Aktivarum Says:

  Studie baserad på SJÄLVRAPPORTERING!

  Det enda den visar är att tjejer tycker mer om att prata om sig själva och därför mer benägna att klaga på saker i självrapporterade studier,

  Vetenskap är inte att ställa frågor och okritiskt rapportera svaren
  (Vore det så hade vetenskapen bevisat guds existens för länge sedan, folk säger de tror på gud, alltså måste gud finnas)

  Vetenskap är att SVARA på frågor, via systematiskt observation.

  Anledningen denna form av kvalitativa låtsasstudier utövas är att riktig vetenskap är jobbig och kvalitativ låtsasvetenskap är bekväm. Terapeuter blir sällan kritiserade för att de ställer frågor. Vetenskapensmän däremot anklagas ständigt för att vara rasister och sexister när de SVARAR på frågor och berättar fakta.

 10. Carl Says:

  Jag är kille och har skurit mig själv. Jag förklarar det med ‘Jag ville veta hur det kändes’. En tjej skulle aldrig någonsin ‘komma undan’ med den förklaringen.

 11. Jocke Says:

  Tjejer och framförallt unga kvinnor lider av negativ utseendehets – de ska vara snygga och sexiga. Killar i sin tur lider av förväntan att vara starka, tåliga och inte visa känslor.

  Resultatet blir att många killar biter ihop och håller inne med sina känslor trots att de egentligen mår väldigt dåligt under ytan.
  Tjejer och kvinnor uppmanas dessutom hela tiden att tala om sina känslor och hur de mår. Något inte minst AB:s artikelserie nu ännu en gång bevisar. Det är med andra ord okej för tjejer och kvinnor att öppet visa att de inte mår bra. Killar däremot existerar inte ens i sammanhanget.

  En annan faktor är att killars dåliga mående tar sig andra uttryck. Killar som mår dåligt skolkar från skolan, flyr verkligheten genom att spela dataspel, och så vidare. I värsta fall dricker de för mycket alkohol och blir aggressiva.

  Personligen tycker jag det är helt horribelt och högst anmärkningsvärt att samhället inte har förstått detta. Tystnaden kring pojkars psykiska ohälsa och kampanjer som den AB sysslar med är direkt farliga. Man blundar för en stor grupp individer med problem bara för att de har fel kön.

  Att så många killar begår självmord borde vara en mycket kraftfull signal, men av någon anledning vill samhället inte lyssna. Och man kan ju som vanligt inte låta bli att undra hur det hade låtit om förhållandena varit de motsatta.

 12. Man & Woman United Says:

  @

  Jag vill nämna att flera killar har mejlat mig och berättat att de hade psykiska problem under skoltiden, men kände sig inte välkomna hos skolkuratorn och skolpsykologen. Där var nämligen väggarna fulla med affischer om tjejgrupper och diverse hjälp till tjejer. Detta fick dessa killar att känna sig underliga till mods och de kände signalen att de egentligen inte borde vara där. De gjorde intrång på en kvinnlig domän.

  Där sätter Pär Ström liksom Hanna Fridén fingret på själva grunden till Samhällsproblematiken med antijämställdhet. Hanna efter hon ifrågasatt öppet manshat från feminister på twitter. Att öppet hat mot ett kön inte hade varit okej om det varit mot kvinnor. Däri består grunden för jämställdhets debatten som sedan går in hur rättsväsendet är utformat och bristen på rättssäkerhet.

  Snacka om judehat.

 13. Man & Woman United Says:

  @ Jocke

  Pojkar,Män eller fäder som behöver stöd, lider av psykisk ohälsa eller blivit misshandlade vart ska de vända sig per telefon? Kvinnofridslinjen som är öppen 24/7?

  Vart finns förebilderna istället för scum manifestet som vill utrota män(men bara parodiskt) i Samhället?

  Mail kontakt i brist på statligt stöd?

  http://www.utsattman.se
  Sveriges Förenade Mansjourer
  http://www.mansjouren.nu

  http://www.rsorg.se

 14. OP Says:

  Självklart drabbas tjejer värst.

  http://www.expressen.se/nyheter/leopard-at-upp-flicka/

 15. Kristian Says:

  Självskadebeteenden är lika vanliga hos flickor som hos pojkar enligt psykologisk undersökning från Lund universitet: http://www.sydsvenskan.se/sverige/article537994/Pojkar-skadar-sig-nastan-lika-ofta-som-flickor.html

 16. Prill (mamma till en pojke och en flicka) Says:

  Din pedagogiska analys av detta måste svida något oerhört hos feministerna. Det är så snett, så upprörande! KLART att pojkarna också lider. Självmordsstatistiken säger väl allt. När det feministiska världsbilden slår mot vuxna män blir jag upprörd men när det slår mot pojkar (barn!) blir jag galen. Att arbeta mot detta är väl kanske den viktigaste uppgiften vi jämställdister har.

 17. fffs Says:

  Totalt svarande män är också större än totalt svarnde kvinnor. Ta med det i beräkningen.

  Läs vetenskapsteori.

 18. michael Says:

  Bris gör inte sitt jobb eftersom deras metoder är anpassade till tjejer där man själv ska ta kontakt och berätta om sina problem.För att nå pojkar måste man ha andra nycklar och metoder.
  Många feminister säger att man måste ändra på pojkarna så att dom börjar bete sig som tjejerna.Riktig jämställdhet vore att titta på hur man kan förändra arbetsmetoderna så att man kan fånga upp även killar som mår dåligt.
  Alltså förändra bris inte pojkarna eftersom när man väl fått förtroende av pojkarna så kommer dom öppna sig

 19. Man & Woman United Says:

  @ Prill

  The War Against Boys – New York Times
  The War Against Boys How Misguided Feminism Is Harming Our Young Men By CHRISTINA HOFF SOMMERS …
  http://www.nytimes.com/../sommers-war.html

  The War Against Boys – Magazine – The Atlantic
  This we think we know: American schools favor boys and grind down girls. The truth is the very opposite. By virtually …
  http://www.theatlantic.com/../4659/

  Amazon.com: The War Against Boys: How Misguided Feminism Is …
  Amazon.com: The War Against Boys: How Misguided Feminism Is Harming Our Young Men (9780684849560): …
  http://www.amazon.com/../0684849569

  Christina Hoff Sommers – Wikipedia, the free encyclopedia
  How Women Have Betrayed Women and The War Against Boys: How Misguided Feminism Is Harming Our Young Men.
  en.wikipedia.org/wiki/Christina_Hof…

  Feminism and the War against Boys – YouTube
  29 Aug 2009 … Feminism and the War against Boys. dickeydunn555. Subscribe Subscribed Unsubscribe. Loading.
  http://www.youtube.com/watch

 20. Man & Woman United Says:

  @ prill

  manwomanmyth’s Channel – YouTube
  A channel concerned with male-female relations, men’s rights, Feminism and the analysis of misandry in Western

  http://www.youtube.com/user/manwomanmyth

 21. Man & Woman United Says:

  @ Aktivarium

  Terapeuter blir sällan kritiserade för att de ställer frågor.

  Hur ändra på det?

 22. Ulf Says:

  Just den selektiva debatten lyser igenom gång på gång.

  Jag drar mig till minnes diskussionen kring personalen på SöS, i samband med NCK-rapporten. Debatten i media handlade nästan uteslutande om huruvida personalen tyckte att kvinnor fick skylla sig själva när de blev misshandlade, något som de ansvariga för rapporten bestämt förnekade skulle vara en slutsats de dragit. Mycket riktigt var påståendet en tolkning av en tolkning baserat på ett mycket litet antal svar i en enkät. Rapporten i sin helhet var på 204 sidor…

  I kapitel 22 av rapporten, analyseras mäns utsatthet för våld, och deras obenägenhet att söka hjälp. En rimlig slutsats i rapporten, som handlade om hur personalen skall bemöta våldsoffer, vore att man skulle vara särskilt vaken beträffande den grupp som är minst benägen att berätta själv vad som hänt. Jag minns inte att den diskussionen någonsin kom upp.

  Ur rapporten (sid 186):

  Personal vid de hjälpinsatser som möter våldsutsatta män framhåller att män framför allt har behov av att få bekräftelse på att deras utsatthet är reell, och de behöver stöd för att få detta bekräftat. […] Även om männen i liten grad efterfrågar att få hjälp med att bearbeta dessa [psykiska och sociala relationer] bör man ha i åtanke att vissa män kan uppleva det som mer stigmatiserande och konfliktfyllt att be att få psykisk behandling än att få fysiska skador behandlade.

 23. sam Says:

  Så ensidig rapportering skulle inte förekomma i en genusmedveten tidning. Men för att åstadkomma en en könsneutral rapportering, krävs förändring på redaktionerna. Förändring som bygger på teorier som Pär Ström underkänner. Så vad är lösningen för en jämställdist?

  Om det inte finns sociala konstruktioner kring kön eller dessa i vart fall inte borde studeras inom något så ”vansinnigt” som genusvetenskap så borde beteendet inte gå att konstruera om. Då är det bara att acceptera ojämställdheten, och inte haka upp sig på den typen av artiklar. Om det bara är biologin som styr valen så lär inte beteendet hos vare sig journalister eller människor i allmänhet påverkas, hur högt någon än skriker.

  Men konstigt nog händer det hela tiden – massor av feministiska föräldrar delar på ansvaret för barnen, massor av kvinnor utbildar sig mer och med bättre resultat än män trots sin, enligt naturvetenskapliga forskare som Annica Dahlström, ”mindre lämpade hjärna”…

  Kanske obekvämt när verkligheten motsäger det ”riktiga” forskare har bestämt sig för. Faktum är att allt fler män och kvinnor, uttalade feminister eller ej, inser att baksidan av diskrimineringen av kvinnor är diskriminering av män. Det finns många som jobbar tillsammans med varandra för att de faktiskt tror att jämtälldhet går att åstadkomma med ökad kunskap och bättre förutsättningar att göra otraditionella val – och ja, ibland kan morötter i form av särskilda resurser och tillfällig positiv särbehandling. När människor får chans att bevisa sig på områden där de tidigare dömts ut pga sitt kön visar det sig plötsligt att det biologiska könet sällan har särskilt stor betydelse för arbetsuppgifterna, utan mer för bemötandet som tidigare byggde på fördomar och nu istället kan bygga på faktisk erfarenhet. Det visar sig att människors möjligheter är oändligt mycket större än vad de flesta tror. Till exempel så skadas inte barn som är hemma med sina pappor mer än de som är hemma med sina mammor. Se där, ytterligare ett argument mindre mot delad föräldraförsäkring: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/barn-inte-mer-skadade-nar-man-ar-hemma_6799681.svd

  Enligt Ström-logik borde inte den sortens indoktrinerande genusforskning få bedrivas, åtminstone inte med skattebetalarnas pengar. Den motsäger ju i viss mån bilden av att kön är den viktigaste faktorn för kompetens och livsval och ger feminister vatten på sin kvarn.

  Stämningen i de sammanhang där jämställdhet inte betraktas som något politiskt korrekt utan något högst seriöst och eftersträvansvärt. Där finns respekt och intresse för vad människor med andra erfarenheter än en själv har att berätta. Och i dessa sammanhang är världen definitivt inte så polariserad som i de mediehysteriska artiklar som Ström alltför ofta bygger sin bild av verkligheten på. En sådan stämning är lätt att åstadkomma om man fokuserar på sakfrågor istället för vad man bestämt sig för att människor med andra utgångspunkter representerar.

  Den som har ögon och öron öppna för annat en det som bekräftar egna färdiga föreställningar kan få det väldigt fint. Tack och hej.

 24. ParStrom Says:

  Tack Kristian för ditt länktips, jag har lagt in länken i bloggposten.

 25. Jämställdhetsfeministern Says:

  @sam

  Klokt sagt Sam! Om Aftonbladet ignorerar pojkars problem, så är det ju så klart Pär Ströms fel! Pär Ström har ju knasiga och omoderna idéer om att alla människor ska ha lika rättigheter och skyldigheter, oavsett kön. Det vill säga raka motsatsen till de moderna, vetenskapliga, feministiska teorierna som är helt nödvändiga för all förändring i samhället. Aftonbladets skribenter är – precis som du säger – helt enkelt inte tillräckligt feministiska!

  Vi feminister vet för övrigt att flickor i Sverige mår dåligt, har problem och är förtryckta, medan pojkar glider fram på en räkmacka, helt utan problem. Detta beror på de osynliga strukturerna. Det har feministisk forskning tydligt visat. Mer feminism och mer stöd till flickorna är lösningen.

 26. Jämställdhetsfeministern Says:

  Den som har ögon och öron öppna för annat än det som bekräftar egna färdiga föreställningar kommer alltid fram till att mer feminism är lösningen på alla problem. Tack och hej.

 27. Johan Says:

  Detta är ett tydligt exempel på att statsfeminismen faktiskt skördar liv.

 28. Aktivarum Says:

  Prill:

  Mycket väl talat. Glad att du vill samhället skall ge bägge barnen ett lika positivt bemötande.

 29. Aktivarum Says:

  Man & Woman United:

  ”Hur ändra på det?”

  Jag förstår inte din fråga. Alltså terapeuter har ju inte som uppgift att ta reda på vad som är sant. De har som uppgift att göra så att du mår bättre mentalt. Problemet här är att man låter personer som beter sig precis som terapeuter utge sig för att vara forskare.

  Beträffande terapeuters trovärdighet i sig så kan spridning av denna video som beskriver professionella psykologiarbetares beteende vara en bra början.

 30. JohanG Says:

  Var kommer statistiken om självmord från?

 31. Pojkars och Flickors psykiska hälsa – En snabb stilstudie av jämställd-hetsen i Sverige « Aktivarum Says:

  […] Vi kan diskutera hur det kommer sig det enda man inte diskuterar gällande självmord är de faktiska dödsfallen en annan gång. Tills vidare nöjer jag mig med att vidarebefodra den av genusnytt framplockade saknade statistiken. […]

 32. Jack Says:

  När det gäller att pojkar och även män inte säger att mår dåligt så finns det många orsaker och relativa brister på anledningar till att säga något. Om talande ger negativ feedback blir man tyst, även om det är vad man inte erfarit själv men har sett omkring sig för såna som är en nära eller liknar en. Om ingen visar intresse av att lyssna blir man ju också tyst och vänjer sig vid ett sådant modus vivendi. Konkurrerande alternativ som att säga att allt är bra kan i praktiken fungera bättre för män och pojkar, alltså beroende av omvärldens beskaffenheter mer än inre.

  Om man får psykologisera lite dock så tror jag dock att många män och pojkar mer än kvinnor har en i vardagen opererande identifierings-mekanism, de har en idé om vilka de är som är vad den är delvis för att den fungerar i vardagen och delvis för att den är vad andra säger och får dem att känna och även delvis egna inre erfarenheter av annan art.

  Denna identifiering till en bild av en själv är skild från eller bara en liten delmängd av vad man egentligen är. Generellt sätt ligger nog kvinnors sådana idé närmare den kompletta sanningen än för män och pojkar. Åtminstone brukade det vara så, tack vare feminismen saknar många kvinnor verklighetskontakt gällande sig själva idag.

  En konsekvens av att man kan vara identifierad av sig själv till olika idéer är att man brukar idéen om sig själv för att sedan dra slutsatser på hur man ska agera på t ex frågan om hur man mår.

  Om man vill titta på den upplevda sanningens inverkan på hur pojkar och flickor svarar blir det därför olika. Pojkar ser sig, identifierar sig till en ide om sig själva, mer som den som övervinner de jobbiga känslor de har än den mer kompletta varelsen som faktiskt upplever de jobbiga känslorna.

  Kvinnor/flickor identifierar sig mer till sin fysiska emotionella varelse och säger att de mår dåligt på samma fråga.

  Allt detta är förstås som jag inledde med avhängigt omvärldens tendenser i reaktioner vilket påverkar vad som får vara aktivt i oss och vår bild om oss själva (En man som inte vore gravt alienerad från sin egen fysiska varelse och välgång skulle ju inte vara speciellt villig att bli soldat t ex. Det finns kulturellt och historiskt och idag starka krafter som försökt forma samt format utan att försöka män och pojkar till att kunna användas som fysiskt förbrukbara).

  Den ”egentligt upplevda sanningen” behöver dock inte vara avgörande relativt andra svarsalternativ som känns bättre att hålla för sanna. T ex alternativ som andra människor gärna vill höra, t ex att flickor mår dåligt älskar människor att höra eller ger åtminstone väldigt positiv feedback på. Uppmärksamheten kan vara en riktig sockerskål för flickor även när det finns faktiska problem de har och någon positiv påverkan på flickor har förstås människors uppmärksammande av flickor också.

  Vet inte om det blir nån slutkläm på denna kommentar, men jag anser det vara bra modeller iaf att ha i tanken i frågan om vilka som mår dåligt och hur det relaterar till vilka som istället säger att de gör det och hur det också relaterar till vilka som sägs av andra må dåligt. Dessa tre olika ”må dåligt tillstånd”-alltså.

 33. Jack Says:

  En annan viktig poäng i detta är att det är viktigare att rädda de som tenderar att dö än de som bara mår dåligt. Feministernas invändning till att hjälpa pojkar är att flickor ändå mår dåligare eller oftare begår självmordsförsök (Definierat som att utsätta sig för en aktivitet i vilket döden är en av flera utgångar).

  Jag menar att det är viktigare att rädda de som dör än de som överlever fast på ett lite krassligt sätt.

 34. Ulf Says:

  @Jack,

  Generellt sätt ligger nog kvinnors sådana idé närmare den kompletta sanningen än för män och pojkar.

  Njae, jag vet inte om det verkligen varit så. Det kan nog ha varit så att kvinnor traditionellt haft bättre koll på hur de mår och män bättre koll på vad de kan göra. I vissa fall står nog dessa två dimensioner i konflikt med varann, på så sätt att om man vill få saker gjorda är det ofta bra att inte känna efter för mycket. 🙂

  När det läggs mer fokus på att kvinnor skall prestera i konkurrens med männen, är det kanske inte så konstigt om de lägger sig till med lite av samma ”olater” – mindre snack och mer verkstad, så att säga.

  Bara en gissning från min sida. Jag har inga belägg eller professionell erfarenhet att falla tillbaka på.

 35. Jack Says:

  Ulf,

  ”kvinnors sådana idé närmare den kompletta sanningen”
  – ”Njae, jag vet inte om det verkligen varit så.”

  Du har helt möjligt helt rätt. Vissa saker går inte att veta, kanske detta är en sån.

  ”män bättre koll på vad de kan göra”
  Finns väl forskning på att män oftare tror bättre om sin egen förmåga av vissa slag än kvinnor, kontrollerat för den faktiska förmågan. Å andra sidan har man kanske inte letat lika mycket efter motsatsen? Har för mig jag läste något om att manliga partners har fler rätt om hur kvinnan mår än tvärtom, trots att kvinnor gärna tror sig veta istället.

 36. Jocke S Says:

  En annan märklig sak med detta ständiga ”tjejer mår allt sämre” (barns psykiska problem har dock dubblerats på tio år enligt SR) är: orsaken? I ”världens mest jämställda (feministiska) land”?
  Hur var det förr, kanske t.o.m bättre?
  I feministsamhället mår alla sämre, men svaret är alltid det samma: mer feminism!

 37. Nils Jungenäs Says:

  För övrigt #2

  Den gamla vanliga ordkonsten. Kvinnor ”tar ansvar” medans män ”bestämmer”.

  Alt. 1
  Män är sämre på att vara hemma med barnen.

  Alt.2
  Män tar ansvar för försörjningen medans kvinnor åtnjuter förmånen att vara dektig i sina egna barns barndomsår.

  Det finns fler exempel.

  Alt.1
  Män tjänar mer pengar än kvinnor. Kvinnor tar större ansvar för det obetalda arbetet såsom att städa, åka och handla och laga mat.

  Alt.2
  Män arbetar och drar in mer pengar till den gemensamma huhållskassan medans kvinnorna shoppar upp pengarna, jobbar deltid och pysslar i hemmet.

 38. Daniel Says:

  Vad utgör problemets substans? Vem definierar problemet? Redogör Folkhälsoinstitutet för de bakomliggande orsakerna till att unga tjejer i så stor utsträckning upplever ångest och oro? Kan det vara relaterat till höga prestationskrav i skolan? Är detta i sådana fall oroväckande? Vad som dock ÄR oroväckande är alla de killar som jämväl borde uppleva prestationsångest har helt förlorat hoppet om en framtid då den svenska skolan inte uppmuntrar dessa patriarkala arvssyndare till att ta plats i samhället i samma utsträckning som tjejer. Stackars tjejer, hoppas ni får hjälp innan ni också går förlorade.

 39. Joakim Viklund Says:

  Alla dina tre inlägg är enligt mig ganska ytliga och konstiga.

  Det ges ju flera förklaringar till varför papporna inte tar ut lika mycket föräldraledighet, tex. Det är en nyanserad artikel där ingen anses ha någon ”skuld” för något. Eller hur läser du den?

  Och sen när är ”gubbe” nedsättande i Göteborg? Missade du att det var Ullevi han skrev om? Dessutom borde väl även ni ”jämställdister” vara intresserade av att det är fler kvinnor på scenen på Ullevi om ni nu anser er vilja ha ett jämställt samhälle?

  Och vad gäller psykisk ohälsa hos unga tjejer och killar är det ett problem som tas på allvar hos sociala myndigheter och andra som jobbar med dessa frågor hos båda könen, enligt mig. Jag läser på psykologprogrammet och där tas både tjejers och killars problem upp.

  Vissa av de insatser som görs riktas mot alla ungdomar och andra mot ett visst kön eller viss grupp. Vi måste jobba brett, med andra ord. Tjej- och killgrupper är ett sånt sätt.

  En anledning till att fler killar tar sina liv är att de använder andra, mer drastiska metoder som gör att de ofta, tyvärr, lyckas ta sina liv. Det är ett problem, men tyder inte på att de mår sämre än tjejerna. Att jämföra vem som mår sämst känns som en småaktig och konstig sak att göra. Gör nåt vettigt istället för att jämföra på det viset.

  Att som Aftonbladet gör, ta upp endast tjejernas problem, är ett sätt att fundera över det här stora problemet. Vad är det som säger att inte killars problem kan tas upp senare. Ni som bara skriver att ”det är synd om killarna också” gång på gång kanske ska ta och fundera över tjejernas situation den här gången istället.

  Ni sabbar ju samtalet om en viktig fråga som berör många unga tjejer som mår pissigt. Det tycker jag är oförskämt och respektlöst.

 40. Jack Says:

  Joakim Wiklund,

  ”Det är ett problem, men tyder inte på att de mår sämre än tjejerna.”

  Ska de som tenderar att bara må dåligt prioriteras högre i sjukvården än de som tenderar att dö?

 41. Jack Says:

  Joakim Wiklund,

  ”Vad är det som säger att inte killars problem kan tas upp senare.”

  40 års erfarenhet av jämställdhetsatsningar Joakim, 40 år…hur länge vill du vänta på att din eventuelle son ska få hjälp 😉

 42. Petter Says:

  Med tanke på att stora delar av den feministiska propagandan är skrämselpropaganda så skulle är det inte konstigt att många kvinnor upplever sig som under isen.
  Märks inte minst på att kvinnor är rädda för att gå ut medan det statistiskt sett borde vara männen som är rädda.

 43. Ulf Says:

  @Joakim Viklund,

  Och sen när är ”gubbe” nedsättande i Göteborg? Missade du att det var Ullevi han skrev om? Dessutom borde väl även ni ”jämställdister” vara intresserade av att det är fler kvinnor på scenen på Ullevi om ni nu anser er vilja ha ett jämställt samhälle?

  Samma rättigheter och skyldigheter… att få fylla Ullevi är ingen rättighet. Det är något som endast de allra populäraste artisterna kan göra. Om man lyckas få ihop ett program där man fyller Ullevi flera gånger under sommaren, varför skall man vara deppig för att det står män på scenen?

 44. karin Says:

  Jag vet inte om det här stämmer så ni får gärna rätta mig om det inte skulle vara så, men jag har hört att hos kvinnor aktiveras ett belöningssystem i hjärnan när de pratar, som det inte gör i lika stor utsträckning hos män. Om det är sant så kan det ju vara en förklaring till varför män inte är lika ”villiga” att söka hjälp som kvinnor gör. Och också pekar det på det viktiga att uppmuntra killar att prata.

 45. sam Says:

  Män är mycket överrepresenterade bland självmördarna i hela världen och i alla åldersgrupper. En anledning till att män fullbordar självmord i högre utsträckning än kvinnor, trots att de försöker betydligt mer sällan, är bättre tillgång till effektiva verktyg, såsom skjutvapen.

  I Sverige var i början av 1900-talet förhållandet fem självmördade män för varje kvinna, men sedan 1970 har kvoten sjunkit till som nu runt 2,5 män för varje kvinna. (självmorden bland män har med andra ord sjunkit i takt med att jämställdheten gått allt mer till överdrift)

 46. Daniel Johnsson Says:

  Sam: Så bara för att man är man vet man hur man får tillgång till skjutvapen? Eller bara för att man är man intresserad av att ha det? (om du tänker på jakt och liknande).
  Finns det någon forskning som säger att de flesta självmorden begås med skjutvapen?

  Just some questions.

  Förövrigt.

  Att påstå att killar och män inte KAN lida av psykisk ohälsa pga. all reklam med snygga, vältränade och karismatiska modeller är bara fle. Så fel. Lika fel som det är att generalisera att alla tjejer lider av att se tjejerna i Lindex reklamen.

  Somliga bryr sig. Andra inte.
  Varken mer eller mindre.

 47. Joakim V Says:

  Jack: Vilka 40 år av jämställdhetssatsningar är det du pratar som gör att killar inte kan få hjälp? Och läste du det andra jag skrev? Det är ju ett problem som adresseras på många sätt, det att killar har svårare att prata om att de mår dåligt. Dock inte i just den här satsningen i AB. Vi som jobbar med unga killar har ju detta att tänka på hela tiden, och det uppmärksammas på de utbildningar vi går.

  Sen finns det ju tyvärr alltid de som inte gör ett bra jobb. Då hamnar både tjejer och killar i kläm. Det yttrar sig ju dessutom ofta olika hos tjejer och killar, om vi ska generalisera, och måste då mötas på olika sätt.

  Utåtagerande killar måste få hjälp innan de hamnar i finkan och tjejer som är tysta och skär och bantar sönder sig måste uppmärksammas och hjälpas. De som inte passar in i dessa två kategorier, men ändå mår pissigt, ska även de kunna få hjälp och någon att prata med. Det gör man ibland på olika sätt. Mer personal i skolan, till att börja.

 48. Ulf Says:

  @Joakim V,

  Vi som jobbar med unga killar har ju detta att tänka på hela tiden, och det uppmärksammas på de utbildningar vi går.

  Ett återkommande tema bl.a. på den här bloggen är ju att den feminism som kritiseras inte representerar den typ av vardagspragmatism och -professionalism som du hänvisar till. Folk i allmänhet är inte radikalfeminister, eller radikal-något-annat heller för den delen. De försöker förhålla sig till de problem och de människor som de möter i sin vardag, och göra ett så bra jobb som möjligt.

  När sådana grupper söker bidrag, är det nog mycket vanligt att man försöker beskriva en vinkel som ger högsta möjliga pluspoäng på miljö-, feminism- eller annan politisk skala som för tillfället har mest fokus, och pengar att bränna. Sedan försöker man göra det som verkligen behövs, och ser samtidigt till att rapporten i tillräcklig mån lyfter fram de trendiga områden som man fick bidragen för.

  Det är förstås cyniskt, men de flesta upplever nog att de inte har så mycket inflytande över trender i politik och media.

  Min uppfattning är att vi är så vana vid att kvinnofrågor lyfts fram i media, och att det talas nedlåtande om ”förgubbning”, ”gubbvälde” och annat, att vi inte reagerar längre – det upplevs som normalt. Pär Ströms blogg är ett av de få ställen där denna obalans uppmärksammas. Ironiskt nog beskylls han då för att vara obalanserad. 🙂

 49. Karl S Says:

  http://debatt.svt.se/2012/02/10/problemet-ar-inte-thorstens-tafsande-utan-omgivningens-godkannande/

  ”Att vara kvinna är att vara ett villebråd. Det innebär att vi alltid måste vara beredda för rätt som det är så har vi en hand på rumpan, ett par ögon ner i uringningen eller en ovälkommen kroppsrecension och säger vi ifrån bestraffas vi.

  För kvinnor ska kunna tåla lite. Vi förväntas hantera tafs som komplimanger och gå vidare för annars är vi offer och offer vill väl ingen vara? På så vis sätter man skuld och ansvar på den som utsätts för orätt istället för på förövaren där den faktiskt hör hemma.”

  Ritkgit bra debatt artikel. Det är så jag också som man känner mig att även jag skall tåla lite om jag också blir tafsad på. kan vi inte bara komma överren om att den kroppsliga intergriteten är VIKTIG oavsett kön.
  Jag vill inte att min dotter ska gå runt och vara på vakt. Jag slår ner den kille som rör min dotter, förstått. Jag slår ner den tjej som tar min son på kuken.

 50. Ulf Says:

  @Karl S,

  ett par ögon ner i uringningen

  Usch, det låter otrevligt, åtminstone om det är bokstavligt menat.

  Varför har kvinnor urringningar då? Är det för ventilationens skull?

 51. Ulf Says:

  @Karl S,

  Mer allvarligt talat, är det knepigt det där med vem som förväntar sig vad.

  För kvinnor ska kunna tåla lite. Vi förväntas hantera tafs som komplimanger och gå vidare för annars är vi offer och offer vill väl ingen vara?

  Män skall iofs tåla en väldig massa. Det är nog så att män förväntas vara betydligt stryktåligare än kvinnor överlag, och de har dessutom inte möjlighet, i den traditionella rollen, att bli hjälplösa när det passar. En hjälplös man är patetisk, och patetisk vill ju ingen vara.

  Men inte sällan upplever jag att jag blir tillsagd av tjejer vad jag förmodas förvänta mig av dem. Det är inte alltid lätt att veta vilka förväntningar som verkligen kommer utifrån och vilka som man själv projicerar på sin omgivning.

 52. Joakim Says:

  Tycker tjejerna gott kan kliva åt sidan, maka på sig och lämna plats för alla killar som också behöver någon att prata med.

  Tjejer är som barn och hundar: Tycker man synd om dem fastän det inte är synd om dem tycker de synd om sig själva helt i onödan. Därmed inte sagt att killar inte fungerar likadant, men med tanke på att samhället bara tycker synd om tjejer (trots att man vet att depression utan hopp lätt leder till självmord) jämförde jag bara dem.

 53. Lisa Says:

  Anledningen till att pojkar och män toppar självmordsstatistiken är att de är mer drastiska i sina metoder. Tjejer skär sig – killar hoppar från broar. Ligger tyvärr i manlighetskulturen att vara drastisk. Killar behöver lära sig att prata om sina känslor, också med varandra. Har en vän, feminist, som försökt starta killgrupper, alltså motsvarigheten till tjejgrupper, där man pratar om krav, förväntningar, könsroller, känslor; men det har i princip varit omöjligt att hitta män och killar som kan leda dessa grupper. Av 100 ansökningar är 1 inskickad av en man. Varför är det så tror ni? Jag vet inte. Det ligger i linje med feminismen att vilja förändra könsroller både för män och kvinnor och därmed göra livet lättare för alla människor. Jag tycker att den här bloggen är ett kul inslag i genusdebatten, det behövs diskussion för att skapa förändring, och det är behövligt att ifrågasätta sin feminism titt som tätt. Däremot tycker jag att det är tråkigt om ”ni” tror att feminismen i Sverige i dag är emot män per se. Så är inte fallet.

 54. Ulf Says:

  @Lisa,

  Däremot tycker jag att det är tråkigt om ”ni” tror att feminismen i Sverige i dag är emot män per se. Så är inte fallet.

  Nej, det är det nog ingen som tror. Däremot vore det kanske bra om fler kunde sluta kalla sig feminister, som en markering att man tar avstånd från extremyttringarna, utan att för den skull brinna mindre för jämställdhet.

 55. nittonniotre Says:

  Jag håller väl kanske med en del av dem som kommenterat och orkar inte riktigt läsa allt. Men det som står i inlägget och självmordsstatistik kan ge en felaktig bild. Visserligen är det killar som lyckas med flest självmord, men tjejer gör betydligt fler självmordsförsök, fast folk hittar dem eller så har de varit för svaga för att lyckas. Jag tycker att det är ett problem att unga försöker begå självmord antingen tjejer eller killar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: