Ska börsnoteringarna innehålla dagsnotering på jämställdhet?

by

Nu påtår regeringens internationella toppmöte med nio länders statsministrar, där det ena av två syften är att finna åtgärder för att öka antalet kvinnliga företagare och antalet kvinnor på maktpositioner i näringslivet. 150 kvinnor på ledande befattningar i det svenska näringslivet deltar, och de har lämnat in förslag på kvinnofrämjande åtgärder.

Ett förslag är att den påstådda jämställdheten i börsbolagen ska synliggöras genom att skapa ett nyckeltal som följer med bolaget i den dagliga rapporteringen i börstabellerna. Jämställdhet i börsnoteringarna, alltså. Anne Årneby, koncernchef på kommunikationskoncernen McCann Sverige, ställer sig bakom den idén.

Ett annat förslag är ett ”obligatoriskt och standardiserat” krav på att det ska vara 50 procent kvinnliga kandidater i rekryteringsprocesser. Om det säger Anne Årneby:

”Det är världens enklaste grej att lägga i rekryteringsfirmans uppdragsbeskrivning. Då måste de ut och scouta och då hittar de de duktiga kvinnorna”.

Vars sig hon, eller Veckans Affärer som skriver om saken, funderar över hur ett 50-procentkrav fungerar ihop med underlaget på tänkbara kandidater vid en rekrytering. Är det inte så att det realistiska underlaget vid många chefsrekryteringar består av en majoritet män? Hur ska då lika många kvinnor som män kunna stoppas in i rekryteringsprocessen? Det blir ju i så fall kvotering, positiv särbehandling, där sämre kvinnor sätts före bättre män. Detta är både orättvist (mansdiskriminering) och ger sämre kandidater. En affärstidning som Veckans Affärer borde förstå detta problem.

Lena Olving, vice vd på försvarskoncernen Saab och 2010 utpekad som den mäktigaste kvinnan i svenskt näringsliv, deltar också i toppmötet. Hon föreslår renodlade flickklasser i högstadiet, eftersom ”högstadiet är en period då många flickor blir nedtryckta av mer expansiva pojkar”. Anna Pontén, partner på Deloitte, säger att ”man måste börja tala om kvinnors potential”.

Andra förslag på kvinnofrämjande åtgärder som kom fram på statsministermötet var förstärkt arbetsskydd för kvinnliga chefer, kvoterad föräldraförsäkring och jämställdhet som nytt skolämne.

Tack för tipset, Clabbe och Henrik! Läs mer här och i pappersutgåvan av Dagens Industri.

Annonser

54 svar to “Ska börsnoteringarna innehålla dagsnotering på jämställdhet?”

 1. Man & Woman United Says:

  Hell Stalin

  Nu grabbar är det bara att börja prostituera sig. Undra om det sexköpslagen gäller för torskar oavsett kön. Obs! Ironi

  Lena Olving, vice vd på försvarskoncernen Saab och 2010 utpekad som den mäktigaste kvinnan i svenskt näringsliv, deltar också i toppmötet. Hon föreslår renodlade flickklasser i högstadiet, eftersom ”högstadiet är en period då många flickor blir nedtryckta av mer expansiva pojkar”. Anna Pontén, partner på Deloitte, säger att ”man måste börja tala om kvinnors potential”.

  Hur många miljoner fick hon i bonus måntro?

  Jämställdhet 2,0 och 3,0 kan eleverna kräva på schemat

  Kommer klasser med enbart pojkar startas upp fri från scum och genus. Där pojkar från alla (förorter segregering- världens bästa skitskola) samhällsklasser drillas att få topp betyg

 2. Clabbe Says:

  De skriver inte heller i artikeln vad detta jämställdhetsindex ska bestå av. Antagligen andel män och kvinnor på ledande positioner. Men det är ju _radikalfeministernas_ definition av jämstäldhet…

  Lustigt att de kvinnliga näringslivstopparna i Sverige verkar ha en marxistisk syn på jämställdhet!

 3. Pontus Says:

  Varningsmärkning på företag som slösar pengar på pr-jämställdhet i stället för sin kärnverksamhet?

  Fler fördelar för redan privilegierade kvinnor? De vanliga kvinnorna göre sig icke besvär. De får bara vara glada att de inte är vanliga män i stället.

  Och jämställdhet som eget skolämne? Har vi inte redan tillräckligt med utrymme för att köra ned propaganda i halsen på eleverna under samhällskunskapen?

 4. Clabbe Says:

  Jag får apartheidvibbar av bilden ovan.

 5. Leif Says:

  ”Då måste de ut och scouta och då hittar de de duktiga kvinnorna.”
  Är det bara duktiga män som är synliga?

 6. Backlash Says:

  Jämställdhetsrapportering på Börsen:

  ‘Den senaste veckan har tre män omkommit i olyckor och fyra kvinnor blivit kallade ‘lilla gumman’ bland företagen på A-listan.’

 7. V Says:

  http://newspano.com/news/indonesia-salary-policy-to-address-cheating-husbands

 8. Ulf Says:

  Ja, det är verkligen dags att börja tala om kvinnors potential. Var har den diskussionen varit?

  Kanske man kunde dra igång någon kampanj med något klatschigt namn – ”Kvinnor kan!” kanske? Jag skall se om jag inte kan få copyright på det innan någon förstår vilken unik ide det är.

  Äsch! Det fanns redan. Hmm… skapat 1975? Tänk att vi inte hört talas om det förut.

 9. Chroni Says:

  ”Hon föreslår renodlade flickklasser i högstadiet, eftersom ”högstadiet är en period då många flickor blir nedtryckta av mer expansiva pojkar”. Anna Pontén, partner på Deloitte, säger att ”man måste börja tala om kvinnors potential”.

  Andra förslag på kvinnofrämjande åtgärder som kom fram på statsministermötet var förstärkt arbetsskydd för kvinnliga chefer, kvoterad föräldraförsäkring och jämställdhet som nytt skolämne.”

  Mmm, tjejer är så grymt förtrycka i skolan när det är killar som får sämre betyg jämfört med resultat, där alla resurser läggs på tjejer, där pojkarna konstant bara får skit.

  Vi har en högskola där tjejer är i grov majoritet av studenterna, samma med utlandsstudenter. Om det inte var nog så tar fler kvinnor än män examen.

  Var ska det sluta liksom?

 10. Chroni Says:

  och vem bad dem att försöka bryta upp könsrollerna? >_> herregud.

 11. 50/50 Says:

  Vi borde svartlista alla könsdiskriminerande företag, så vi vet vilka vi ska bojkotta. Dessutom råder jag er att sälja era aktier i dessa företag (företag som prioriterar feminism framför lönsamhet är nog ingen höjdarinvestering), alternativt att ni använder er ägarmakt till att påverka företagen att bli mer jämställda.

 12. Man & Woman United Says:

  @ 50/50

  Här är några till listan

  * telia
  * tre
  *mekonomen
  *halléns

 13. 50/50 Says:

  Kan du hitta källor så kan vi lägga upp listan på en hemsida? Jag kan skapa en WordPressblogg om intet annat….

 14. Virre Says:

  Det hela låter minst sagt absurt.

  Hälften av de arbetssökande till en tjänst måste alltså vara kvinnor, och är de inte det, så ska företagen alltså på egen bekostnad försöka hitta kvinnor som kan tänka sig jobbet (eller har de kanske rent av befogenheter att tvinga kvinnor att söka jobbet?).

  Självklart ligger det i företagets intresse att alltid göra en så lyckad rekrytering som möjligt. Första steget torde vara att välja mellan dem som faktiskt skickar in ansökan och visar intresse för tjänsten!

  Upprörande, milt uttryckt.

 15. Man & Woman United Says:

  @ 50/50
  Javisst, kom på Oleary’s Också. De flesta har Genus Nytt skrivit tidigare om.

 16. OP Says:

  ”Hon föreslår renodlade flickklasser i högstadiet, eftersom ”högstadiet är en period då många flickor blir nedtryckta av mer expansiva pojkar”. Anna Pontén, partner på Deloitte, säger att ”man måste börja tala om kvinnors potential”.”

  Egentligen behöver väl pojkar inte gå i skolan alls. Det skulle lösa alla problem. Grabbar får ju inte godkända betyg iallafall.

 17. Jack Says:

  50/50,

  Svartlista inte utan gör en vidarebefordringslista. En svartlistning ger uppmärksamhet = kontraproduktiv. Men om man ger godkända alternativ till varje företag som svartlistats snackar vi något som är av värde.

 18. 50/50 Says:

  Tack för ideerna Jack. Att främst lyfta upp bra exempel är givetvis viktigast! Men om svartlistning kan bidraga med badwill till dessa företag kan vi tillsammans påverka deras beteende mot det bättre.

 19. Jack Says:

  50/50,

  Scum teatern fick succe tack vare uppståndelsen. Islam ökade tack vare 9/11. Feminismen tjänat på Solanas våldsdåd. Brevik går medvete ut för att utnyttja hur badwill fungerar. All uppmärksamhet är bra.

  Människogrupper fungerar inte som vi tror eller tycker det borde vara.

  Utan vidarebefordring = dåligt. Med vidare befordring = bra. En sida med endast vitlistningar funkar också som main-sida. En liten sökruta (inga synliga listor) där man själv skriver in namnet på det företag man har (ingen reklam ges alltås) kan användas för att vidarebefordra till en godkänt lista eller få ett godkännande.

 20. Chroni Says:

  Förstår inte ens varför det ska vara 50-50.

  Föds 1.06 män på varje kvinna, sen dör män tidigare, då jämnas det ut.

  51-49 då alltså

  sen jobbar inte alla kvinnor, och många vill jobba deltid.

  Blir det alltså mer än männen och färre åt kvinnorna.

  Vem fick för sig 50-50?

 21. Jocke S Says:

  Eftersom ”jämställdhet” de facto är feminism (mäns jämställdhet nämns aldrig, dvs. existerar ej, som t.ex. diskriminering i skolbetygen, och därmed högskolans kvinnodominans) så varför inte fösa in det begreppet rakt av, överallt?
  Företagen måste bli feministiska, aktiekurserna bör utformas efter feministiska principer osv?
  Och Reinfeldt, när skall du föreslå en utredning om en feminstisk grundlag? Så det blir ”jämställt” hela vägen, och att inget som helst patriarkaliskt kan smyga sig in i Moder Sveas sköte?

 22. Jack Says:

  Chroni,

  ”Vem fick för sig 50-50?”

  Feminster.

  ”Förstår inte ens varför det ska vara 50-50.”

  Det är för att det inte ska vara 50-50.

  Orsaken till att kräva det stavas egoism och att hålla dig som man och dina rättigheter som skit.

  De är inte som vi. De är din fiende. Det är på riktigt. De utnyttjar din och andras biologiska tendens vilja vara nära andra människor, speciellt kvinnor, till att få dig och andra att acceptera vad de säger.

  Vår respons är att ta avstånd. Vi diskuterar med vanliga människor, kan debattera eller diplomatisera med feminister.

  Vi vet hur de fungerar. Vi vet har sett deras handlingar gentemot män och pojkar. Deras lismande tungor skall icke ges mer örontid.

  Avstånd och egen riktning.

 23. Gunnar (D.U.) Says:

  Vi har en värld där allt fler länder har proplem med ekonomin och där den ekonomiska konkurrensen bara blir hårdare mellan länderna.
  Och då föreslås, av dessa 150 kvinnor på ledande befattningar i det svenska näringslivet, Sverige gå ifrån principen att den mest lämpade och kompetente av sökande ska tillsättas en tjänst!!!
  Känns ju inte riktigt som dessa 150 kvinnor tillsats pga sin kompetens för sin tjänst?
  Ska Sverige överleva ekonomiskt i konkurrens med alla andra länder i världen eller ska vi curla fram kvinnor? Vilket är viktigast?

  Och pojkar får redan sämre betyg i skolan, även vid lika kunskap, samt skolan är så dåligt anpassad till killarna sätt att lära att för få känner sig motiverade att läsa vidare – hur kan vårt land slösa så med all ”duktiga” pojkars förmåga och potential?
  Och med den kunskapen så kommer då ett helt huvudlöst och i mitt tycke riktigt samhällsfientligt förslag:
  ”Lena Olving, vice vd på försvarskoncernen Saab och 2010 utpekad som den mäktigaste kvinnan i svenskt näringsliv, deltar också i toppmötet. Hon föreslår renodlade flickklasser i högstadiet, eftersom ”högstadiet är en period då många flickor blir nedtryckta av mer expansiva pojkar”.”

  Jo tydligen är det så att ”kvinnor kan”, frågan är bara vad dessa höjdarkvinnor kan, när de föreslår något sådant här – uppenbarlig att curla fram andra kvinnor???!!! Men är det den kompetensen Sverige är i skrikande behov av för att klara oss ekonomiskt mot omvärlden???

 24. Olof "Palmhjärta" Palme Says:

  Alltid lika intressant när genusivrarna indirekt menar att kvinnan generellt är så pass usel att specialbehandling måste användas.

 25. Info Says:

  RADIOTIPS

  Sveriges radios P1 sänder 18.45 ännu ett av sina otaliga, statsfeministiskt vinklade program: ”SVERIGES FÖRSTA KVINNLIGA REGISSÖR”, Anna Hofmann.

  Viktigt:

  • ”under ett decennium dominerade Stockholms underhållningsbransch”

  • ”I det här programmet berättas om några glömda men viktiga ögonblick i svensk filmhistoria”

  • ”kvinnligt pionjärskap”

  • ”kvinna med näsa för underhållning”

  Program av Emelie Rosenqvist (Söder, Stockholm).

 26. Forellen Says:

  ”Alla som drar slutsatser om mänskligt beteende från ”hur gör djur?” har nu fått ett nytt ämnesområde. Ny forskning visar nämligen att bananflugor är gubbsjuka och ”gummsjuka”. Bananflugor dras nämligen till doften av ungdomligare bananflugor av motsatt kön.”

  http://svt.se/2.108068/1.2704447/bananflugor_ar_gubbsjuka

 27. Forellen Says:

  Gunnar

  ”skolan är så dåligt anpassad till killarna sätt att lära”

  Pojkars sätt att lära skiljer sig från flickors hur då?

 28. B Says:

  Det är helt absurt att man ska finna 50 % kvinnor i ett urval där flest män söker tjänster. Det är inget annat än mansdiskriminering och det är riktigt obehagligt. Som man känner jag mig ovälkommen i arbetslivet i Sverige. Det här måste bli en stridsfråga för jämställdismen, annars kommer framgångsrika män bli tvingade att söka sig till andra länder där det inte finns lika mycket kvinnocurling. Steven Pinker sade att det är inhumant att kvotera bort killar när det är fler killar som söker tjänsten. En hälften hälften kvotering innebär att dessa killar inte heller kan nå sina drömmar.

  Det är Steven Pinkers ord och man får väl säga att han om någon vet något om våra beteenden. Detta var med i hjernevask och det behöver komma upp till ytan även i Sverige.

  Annie Lööf, no mam, det är inte acceptabelt med kvinnokvoteringar. Ska det vara det så hoppas jag att det finns någon entreprenör där ute som i framtiden skapar en arbetsförmedling för män som söker tjänster utomlands…

 29. Gunnar (D.U.) Says:

  Eftersom nu kvinnor lyfts fram som ”så duktiga” och att de har så mycket ”potential” så behövs ju inget speciellt nyckeltal för att uppmärksamma antalet kvinnor i börsnoterade företag, börsvärdet kommer ju automatiskt stiga kraftig för de företag som curlar fram mest kvinnor på ledande poster och nyckelpositioner inom företagen. Det räcker väl? Eller???

  (OBS! Jag tror verkligen att det finns många bra och kompetenta kvinnor, men anser att de får ta sig fram på egna meriter på det dom presterar och att det är rimligt att det tar samma tid samt kräver samma kämpande för dem som för männen, för att komma sig upp i karriären! Jag har haft en del sådana kompetenta kvinnor som kollegor som tagit sig fram på egen hand och satt precis lika mycket värde på dem som på deras lika kompetenta manliga kollegor.)

 30. B Says:

  Jag föreslår att vi samlar in pengar för att försöka få Steven Pinker till en föreläsning om våra beteenden och hur han ser på kvotering.

  Är detta något som hade varit intressant ?

 31. Ulf Says:

  @Gunnar (D.U.),

  Vi har en värld där allt fler länder har proplem med ekonomin och där den ekonomiska konkurrensen bara blir hårdare mellan länderna.
  Och då föreslås, av dessa 150 kvinnor på ledande befattningar i det svenska näringslivet, Sverige gå ifrån principen att den mest lämpade och kompetente av sökande ska tillsättas en tjänst!!!

  Ja, det verkar onekligen som om all förståelse om vad som möjliggjorde vårt välstånd har gått upp i rök.

  Känns ju inte riktigt som dessa 150 kvinnor tillsats pga sin kompetens för sin tjänst?

  Nej, men kanske det är det man får om man aggressivt kvoterar in folk till maktpositioner: folk som vill ha mer kvotering? Det funkade ju för dem. 🙂

  Å andra sidan. Lena Olving har en Civ. Ing. i maskinteknik från Chalmers. Hennes pappa är professor, och tidigare rektor för Chalmers, Sven Olving. Hon blev vice VD för SAAB vid 52 års ålder. Nog ser det ut som om hon är rätt kvalificerad ändå.

  Kanske är det något i vattnet?

  Förresten, om vi tittar närmare på Olving: Hon hade säkert ögonen på sig från början, med en sådan pappa. Dessutom är han från Estland – min fördom om estlänningar är att det är ett rackarns driv i dem, åtminstone i många av de som flydde till Sverige under sovjettiden.

  När Lena O började på Volvo som 24-åring var pappa styrelseledamot i Volvofinans. Hon hade ännu inte tagit sin examen, men gjorde det året efter.

  Efter 3 år som Produkt- och produktionsingenjör på Motorfabriken i Skövde, blev hon ekonomichef (hoppsan!). Efter 2 år som ekonomichef blev hon projektchef för fabriken. 1985, 29 år gammal och med 5 års arbetslivserfarenhet är hon inne på sitt andra tunga chefsjobb. Sedan två år som produktionschef, och så vidare som VD för Samhall. Efter 3 år på Samhall tillbaka in i Volvo, nu som Vice President för Torslandafabriken.

  Det skall kanske påpekas att hon fick barn samma år som hon blev ekonomichef, och en son tre år senare.

  Hon har alltså haft ett jobb där hon inte var chef: det var de första tre åren av hennes karriär. Sedan har hon varit 1-3 år på varje chefsposition och sedan gått vidare till något annat.

  Om vi dessutom skall tro på att det är mycket tuffare för kvinnor att göra karriär, måste detta vara Superwomans storasyster!

  Hennes CV från volvotiden finns här:
  https://www.media.volvocars.com/media/articles/html/10689_52_11.aspx

 32. PO Says:

  Om inte tillräcklig antal kvinnor anmäler sig frivilligt för att uppfylla kvoten får man väl tvångsinkalla.

 33. Gunnar (D.U.) Says:

  Ulf, 09 februari 2012 kl. 16:45:

  Jo jag är medveten om att flera av dessa kvinnor har fina meritlistor och höga utbildningar, men ändå är det ju något i deras kompetens som fattas när man föreslår sådant här curlande med andra kvinnor istället för att tillsätta de mest kompetenta och lämpade för en tjänst!

  Samt att man vill fullständigt krossa pojkars möjligheter till kunskap och utbildning inom skolan, där tjejer uppenbarligen redan curlas fram med resultat att det nu närmar sig 70% kvinnor bland de som tar ut examen från högre studier…

 34. Maria Says:

  I går röstade både högern och vänstern i Frankrike igenom att 40 procent av högre offentliga tjänster (ambassadörer och ”préfets”, typ landshövdingar) ska vara vikta för kvinnor. Det ska ske gradvis fram till 2018. Sedan förra året gäller redan att börsnoterade företags styrelser till 40 procent ska bestå av kvinnor senast 2017.

  Det är ju ett ”problem” att kvinnor besätter 60 procent av alla offentliga tjänster medan bara 14 procent har ledande befattning och bara 24 procent av de högre tjänstemännen är kvinnor.

  http://www.lefigaro.fr/flash-eco/2012/02/08/97002-20120208FILWWW00615-haute-administration-quota-de-femmes.php

 35. Ulf Says:

  @Gunnar (D.U.),

  Möjligen var jag inte riktigt tydlig med min analys av Olvings karriär. Volvo är ett traditionellt industriföretag. Jag tror inte att det är så vanligt att man värvar ingenjörer direkt från fabriksgolvet till posten som ekonomichef – speciellt om de saknar examen i ekonomi och dessutom bara har 3 års arbetslivserfarenhet.

  Jag har ingen förstahandskunskap i fallet, men nog luktar det curling med turbo.

  Oftast ser det väl ut såhär:

  http://www.schuffler.se/show_sida.asp?ID=1297&ID2=1163&ukatID=&sprak=svenska

  Civilekonom, med 15 års erfarenhet innan det kom ett tungt chefsjobb som finanschef på Volvo.

 36. Pether Says:

  Har då ytterligare ett DSK-fall i media.
  Två svenskar anmäldes av en kvinna för att ha antastat henne på ett hotellrum, de greps, anhölls, släpptes mot minimal borgen, och har nu enligt källor friats helt pga inget brott begåtts.

 37. Gunnar (D.U.) Says:

  Maria, 09 februari 2012 kl. 17:03:

  Det är ett ”problem” som ägs av kvinnorna själva, anser jag!
  Därför ska inte duktiga män med stor potential diskrimineras bort från sina möjligheter, för att curla fram kvinnor, enligt min åsikt!

  (OBS! Jag är för att kvinnor tar sig fram på egna meriter, med samma kämpande som män får göra – jag har inget emot kvinnor på höga tjänster!)

  T.ex. inom den offentliga sektor är det stor chefbrist och man får i snitt bara en sökande till varje utannonserad tjänst – då den offentliga sektorn till stor del domineras av kvinnor har ju kvinnor här ett gyllene tillfälle att söka chefstjänster och sannolikt få dem, men uppenbarligen tar inte kvinnorna denna chansen!
  Är det männens fel eller någon av män skapad mystisk struktur?
  http://www.motivation.se/leda/stor-chefsbrist-i-offentlig-sektor

  Ny ”forskning” visar att kvinnor inte är lika ”tävlingsinriktade” när det gäller att göra karriär inom näringslivet!
  Vem äger det problemet om inte kvinnorna?
  Därför ska inte duktiga män med stor potential diskrimineras bort från sina möjligheter, för att curla fram kvinnor, enligt min åsikt!
  http://www.handels.gu.se/om_handelshogskolan/press/pressmeddelanden/nyheter-detalj//ny-forskning-visar-positiva-effekter-av-konskvotering-.cid1063783

  Utrycks många kritiska åsikter kring detta föreslagna curlande / särbehandlande / kvoterande av kvinnor till främst statusfyllda välbetalda jobb (varför bara till dessa?):
  http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.849349-kvotering-ingen-bra-losning

 38. Gunnar (D.U.) Says:

  Ulf, 09 februari 2012 kl. 17:16:

  Är lite trött, så läste inte din text tillräckligt ”analyserande”, så därför fångade jag inte ditt budskap…
  Håller med dig, det verkar vara någon form av curlande att ta sig från verkstadsgolvet så snabbt och till den typen av tjänster direkt…

 39. B Says:

  Maria

  Statusmän som gör allt för att sabotera för män under sig med andra ord. Dessa män har inget att förlora på sådana här förslag. Statusmän och feminister går hand i hand och det har dom gjort länge.

 40. Ulf Says:

  @Gunnar,

  Ang. den nya forskningen, här är en äldre studie från Stanford:

  Hence, it is not the case that the women in this study generally are unwilling or unable to perform well in competitions, but rather that they do not compete well in competitions against men.

  Vidare:

  Our results show that women shy away from competition while men embrace it and this difference is explained by gender differences in confidence and in attitudes toward competition. A consequence is that from a payoff-maximizing perspective, too few high-performing women and too many low-performing men enter the tournament. Perhaps most important is that the fraction of women who win the competitions drops dramatically. Based on the participants’ performance distribution, we can predict their likelihood of winning the competition. When women have no option but to compete in randomly generated groups, they are predicted to win 48 percent of competitions; however, if competitions were run solely among those who opt to compete, we instead predict that 29 percent of competitions would be won by women. Thus selection alone causes very few women to win competitions.

 41. H.L Says:

  Jag tror att framtiden innehåller ett stort mentalt problem.

  Det är att pojkar och män kommer att känna en antipati från samhället som gör att många inte kommer vilja vinna och göra sitt bästa

  Följden ´kan bli att Sverige inte hänger med i konkurrensen med
  t.ex Asien.

  Det behöver inte vara så det kan finnas andra faktorer som kompenserar för det mental förtryck män utsätts för. Ett kan vara att tillåta en stor invandring av män med mer vinnarinstinkt från andra delar av världen.

  Ibland undrar jag om inte feministerna resonerar som så. Ja vi kan förtrycka de vita svenska männen, det är bara att importera nya friska som kan ta över när de svenska ej presterar.

  Vad svenska pojkar verkligen skulle behöva vore frihet från feministinspererade myndighetspersoner , feministisk media och även frihet från förtryck av andra pojkar/män så att det kan utvecklas positivt.

 42. Eric Says:

  VA är en socialisttidning med Camilla ”GB-gubben och hans fru” Wagner i spetsen. Du ska nog inte hoppas på särskilt klartänkta analyser från det hållet.

 43. Jämställdhetsfeministern Says:

  Mycket bra förslag. Självklart ska det vara minst 50% kvinnor överallt i alla företag. Varför inte låta företag som har manliga chefer, eller där färre än 50% av de anställda är kvinnor, betala en extra straffskatt? Då kommer företagen att tvingas att sparka ut männen och istället gå ut och leta efter duktiga kvinnor. Och då blir det jämställt.

 44. tenis Says:

  @ HL
  ”Ibland undrar jag om inte feministerna resonerar som så. Ja vi kan förtrycka de vita svenska männen, det är bara att importera nya friska som kan ta över när de svenska ej presterar”

  Är det så här bakvänt män börjat resonera så är det inte så underligt att feminismens virus har spridit sig så snabbt (infekterar hjärnan både hos ”de för” och ”de mot”)

  Så enligt dig vill feminister bli av med ett patriark bara för att ersätta det med ett annat?

  Allt stavas ”strategi” helt enkelt. Faktum är att det största hatobjektet är andra kvinnor (könsförrädare, etc., men låt oss hoppa över psykoanalysen av feministen).

  Den mesige svenske mannen står bara i vägen. Araben äcklar nog feministen mycket mer (det var inte talibanen feministen jämförde med svensken utan tvärtom. Och glöm inte heller Marklund/Mias/Sahlins… skitbok ”Gömda”. Högerextremismen är ett beställningsjobb! En högerextremism är det mest effektiva argumentet för feministen, som därför jämför antifeministen med judehatare. Hennes desperation beror snarare på att hon inser att feminism är sin egen kvicksand. Den sjunker djupare och djupare ner i sina egna kontradiktioner. Hon är desperat därför att även ”vänsterfolk” spyr på den här skiten feminism: civilisationens skamfläck! Om Marx levde idag skulle det vara just den här bloggen han höll sig till.

  Så försök ta in: feminism är smörjmedlet i det högkapitalistiska maskineriet, tack vare en klubbad-till-sömns eller tvingad-till-kompromiss vänster.

  Feministens egen irrationellt kortsiktiga maktkåthet får näring av högerextremismen. Det som skrämmer henne är att vänstern frigör sig från rollen att vara ”mellan”.

  När?

 45. tenis Says:

  Vad jag menar är: Just det ovanstående inlägget och liknande inlägg från folk är vad som väcker feministens politiska depression.

 46. H.L Says:

  Tenis:

  Varken V, Socildemokraterna eller miljöpartiet verkar vara speciellt negativa till feminismen däremot kan deras medlemmar vara det i viss mån.

  Feministerna verkar ha fabricerat iden att Kapitalet är likvärdigt med Patriarkatet(gruppen män) och ska bekämpas. De ska bekämpas till underkastelse och kvinnorna ska stå som segrare.

  Om feministerna ser att de håller på att förlora kampen kan de känna sig lite nere.

  Fast och andra sidan är det långsiktigt även en vinst för feminister att de förlorar i att trycka ner män

 47. Jax Says:

  Hi, hi.
  Hänt I Veckans Affärer sticker ut hakan igen.

 48. tenis Says:

  @ H.L.
  ”Feministerna verkar ha fabricerat iden att Kapitalet är likvärdigt med Patriarkatet(gruppen män) och ska bekämpas. De ska bekämpas till underkastelse och kvinnorna ska stå som segrare”

  Jasså du! Så det är därför alliansen med Reinfeldt i ledningen och den kapitalistiska administrationen i hela västvärlden hyllar feminismen som den senaste mest innovativa idén?

  Det hela är mycker mer invecklat än så förstår du.

  Tänk om, tänk rätt!

  Litet tips: vem hade tagit feministen på allvar om hennes första ord hade varit: ”jag är ingen socialist. Jag har en dröm om en värld utan män…”

  T.o.m. Hitler kallade sig ”socialist”… Du är väl tillräckligt gammal för att begripa detta så elementära faktum om människans natur…

 49. Ulf Says:

  @tenis,

  T.o.m. Hitler kallade sig ”socialist”…

  ”Nationalsocialist” kallade han sig visst… Och det är ju inte så att ”socialist” är synonymt med ”hyvens”, eller så. Inte heller behöver iden att hans ideologi hade rötter i socialism nödvändigtvis implicera andra socialister – även om Hayek nog tyckte att det var viktigt att förstå hur det hängde ihop:

  http://lamar.colostate.edu/~grjan/hayeknaziism.html

  Whatever one may think of the premises from which they started, it cannot be denied that the men who produced the new doctrines were powerful writers who left the impress of their ideas on the whole of European thought. Their system was developed with ruthless consistency. Once one accepts the premises from which it starts, there is no escape from its logic. It is simply collectivism freed from all traces of an individualist tradition which might hamper its realization.

 50. tenis Says:

  Vad ska man göra?

  Här påmminner man för tusende gången om hur alliansen i Sverige i enlighet och enighet med hela den övriga västkapitalisten hyllar sitt nya kära barn feminismen och fortfarande får killen utslag så fort han hör ordet socialism. Ändå räknar han sig till det förtryckta kollektivet ”män”, vill ha sympati, förbannar sig på icke-solidaritet, icke-ömhet, traditionslöshet etc. etc.

  Varför tror du Hitler kallade sig ”socialist”? …. Just det!
  Jämställdhet” förutsätter minst TVÅ individer. Fattar du (matematiken)?

  Så citerar han Hayek – den store auktoriteten som varnade för auktoriteter!!!

  När den korkade bortskämda medelklass- eller arbetarmannen (motsvarigheten till den välbärgade feministbruden som gapar om förtryck) lät sig användas som bonden i ett schackspel av den nyliberala högern med Hayek och Rand som upphovsideologerna för feminismen fick han förstås inte veta vad högern egentligen hade i sin bakficka: just det! feminism.

  Använder man ordet ”axiom” i ett för det så opassande sammanhang som ”samhälle” vilket inkluderar miljoner faktorer innefattade av psykologi, ekonomi, historia, sexualitet, biologi etc. etc. så är det inte så konstigt att man också missuppfattat ordet ”premiss”. Finns det några premisser i s.k. ”sociala vetenskaper” så är de lika tautologa som kraftlagarna är. Så långt gäller Marx’ analyser och kommer att gälla i all tid. Hur du tolkar och hanterar resten av det som har skrivits av honom och tusentals andra i hundratals år visar vad du själv är för sort: är du tolerant, välvillig, öppensinnad, analytisk, kritisk, modern eller är du som feministen som med Hayek som inspirationsskälla omvandlat civilisation till barbari just genom att underkänna individens egen intellektuella ställningstagande förmåga?

  Hurra då för den kollektivism som hyllar den absoluta individens absoluta absoluthet… Hurra för den nyliberala feminismen..

  Som sagt: i en och samma kvicksand försöker nyliberalen dränka feministen.

  Om tjugo år (förhoppningsvis tidigare än så) kommer båda att hånskrattas av en ny generation med friska hjärnceller (icke längre infekterade av den feministiska nyliberalismen och den nyliberala feminismen).

  Se bara till att inte gå ut med namn och bild i denna ”framtidens skrattkammare” som kallas Internet.

 51. Ulf Says:

  Hehe, är det IDe som bytt nick?

 52. Ulf Says:

  @tenis,

  Varför tror du Hitler kallade sig “socialist”? …. Just det!
  Jämställdhet” förutsätter minst TVÅ individer. Fattar du (matematiken)?

  Jodå, jag fattar. Jag undrar om du förstod min poäng? Men låt oss lämna det. Huruvida Hitler själv var eller bara kallade sig socialist är ungefär lika ointressant som huruvida Saddam Hussein var eller bara kallade sig troende muslim.

  Så citerar han Hayek – den store auktoriteten som varnade för auktoriteter!!!

  Ja, det är ett öde som kan drabba stora tänkare. På vilket sätt skulle det göra det ointressant att hänvisa till texter han skrivit?

  Hellre än att klaga på vem som skrev, skulle du kunna se vad texten innehöll?

  Använder man ordet “axiom” i ett för det så opassande sammanhang som “samhälle” vilket inkluderar miljoner faktorer innefattade av psykologi, ekonomi, historia, sexualitet, biologi etc. etc. så är det inte så konstigt att man också missuppfattat ordet “premiss”.

  Jag tar inte åt mig, eftersom:

  – Jag ingenstans i mitt inlägg använde ordet ”axiom”
  – När jag använt det tidigare har det varit just för att påpeka att man inte kan slänga sig med så komplexa begrepp som om de vore axiom! Ungefär som att påståendet ”kvinnor förtrycker män” faktiskt måste beläggas, då det inte är en självklar sanning.

  är du tolerant, välvillig, öppensinnad, analytisk, kritisk, modern eller är du som feministen som med Hayek som inspirationsskälla omvandlat civilisation till barbari just genom att underkänna individens egen intellektuella ställningstagande förmåga?

  Jag är inte bekant med hur feminismen skulle ha använt Hayek som inspirationskälla – annat än det uppenbara, att liberalfeminister utgår ifrån liberalismen, som utan tvekan tar mycket inspiration från Hayek.

  Som kuriosa kan nämnas denna Timbro-artikel, Om Hayek och radikalfeminismen. Man kan fråga sig varför artikeln skrevs till att börja med. Det tycks också Louise P undra på sin blogg. Hon har för övrigt också skrivit en artikel om feminismens ideologiska rötter, där hon även kommer in på den sittande regeringens relation till feminismen:

  En individualistisk och libertarian feminism innebär inte kollektivistiska ideal. Något man snarare kan i högre grad beskylla kontemporära liberaler för, om vi ska leka blame game och förvirring av begrepp. Därför ter det sig egentligen märkligare att etablerade politiskt aktiva liberaler grinar illa inför feminismen, som ibland inte skiljer sig särskilt mycket åt vad gäller hur man förhåller sig till politiska åtgärder (målinriktat) för att lösa sociala fenomen. Liberaler som anammar och pläderar för statlig välfärdelningspolitik och skatter för att finansiera välfärd kan omöjligen ha någon rimlig teoretiskt grundad kritik mot att feminister önskar öka jämlikheten mellan män och kvinnor, med politiska medel. De gör nämligen exakt samma sak. Därför är också sådan liberal kritik mot liberal feminism inte speciellt klargörande när den anklagas för att vara kollektivistisk. Det är en fullkomligt ointressant kritik i sådana fall.

  Jag kan hålla med om att vad folk säger att de står för, och hur de sedan handlar, ofta är två helt olika saker.

  Hon citerar f.ö. Mises, i frågan om huruvida feminismen är en liberalistisk eller socialistisk företeelse:

  So far as Feminism seeks to adjust the legal position of woman to that of man, so far as it seeks to offer her legal and economic freedom to develop and act in accordance with her inclinations, desires, and economic circumstances—so far it is nothing more than a branch of the great liberal movement, which advocates peaceful and free evolution. When, going beyond this, it attacks the institutions of social life under the impression that it will thus be able to remove the natural barriers, it is a spiritual child of Socialism. For it is a characteristic of Socialism to discover in social institutions the origin of unalterable facts of nature, and to endeavour, by reforming these institutions, to reform nature.

  Slutligen, angående det där med att bygga en ideologi på Hayek och Rand, så noterar jag följande ord av Rand:

  ”As an example of our most pernicious enemy, I would name Hayek. That one is real poison;

  (fotnot i The ‘Mirage’ of Social Justice: Hayek
  Against (and For) Rawls)

  Men ägnar man sig åt tillräckligt mycket cherry picking kan man säkert få ihop något genom att kombinera de två. Frågan är om någon av dem skulle varit särskilt nöjd med resultatet.

 53. Ulf Says:

  Ber om ursäkt för den slarviga formateringen och utelämnandet av länk till Louise P’s artikel om feminismens ideologiska rötter. Den finns här:

  http://www.louisep.net/blogg/node/1411

 54. Joakim Says:

  Är det inte kvinnoförnedrande att anse att kvinnor är för inkompetenta för att kunna söka själva?

  Vad säger likhetsfeministerna om könsapartheid i skolan? Är det verkligen bra för flickorna att odla fördomar om pojkar de aldrig får träffa? Och hur mår de lugna pojkarna när klassrummet överbelastas med testosteron? Om skolorna nu är så inkompetenta med att driva igenom arbetsro, är det då inte bättre att alla stökiga oavsett kön får hamna i samma klasser? Fast det är ju klart, det går ju inte så bra ihop med kvotering när de flesta flickorna inte är tillräckligt stökiga för att ”komma in”. Det verkar som om Olving har gjort en ”Tusen gånger starkare”, och då vet vi ju hur pass hög trovärdigheten är.

  Och så den där ensidiga genusvetenskapen smyga sig in i biologin, men å andra sidan är ju objektivitet inte så viktigt när man ändå tillämpar religiösa friskolors klassmodell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: