Män drabbas hårt av trafficking – i Sverige och utomlands

by

Sveriges Radio skriver om ”spökskeppen” i den thailändska fiskeindustrin. Det handlar om trafficking – som drabbar män.

I sydost-Asien är det vanligt att män luras ombord på fiskebåtar mot löfte om bra betalning. När de är långt ute till havs visar det sig att männen måste jobba nästan dygnet runt, utan ersättning, och utan möjlighet att fly. En modern form av slaveri. Skeppen kallas spökskepp.

Tänk efter – nästa gång du äter tonfisk kanske du profiterar på män som utnyttjas i trafficking.

En svensk koppling: I en rapport från Rikspolisstyrelsen framgår det att det blir allt vanligare att trafficking i Sverige innebär tvångsarbete, tiggeri eller annan kriminell verksamhet – snarare än prostitution. Under 2010 anmäldes 53 sådana fall medan 31 anmälningar rörde prostitution. Prostitutionen utgör alltså en dryg tredjedel.

Det innebär att könsfördelningen bland traffickingoffer i Sverige förmodligen är en annan än vad många tror. I debatten sätts ju oftast likhetstecken mellan trafficking och kvinnor som utnyttjas i prostitution. Den vrångbilden utgör ett osynliggörande av ett omfattande manligt lidande.

Läs om spökskeppen här, se ett CNN-reportage om dem här. Läs om Rikspolisstyrelsens rapport här, läs själva rapporten här. Tack för tipset, Paul!

För övrigt 1: Ordföranden för det socialdemokratiska kvinnoförbundet, Lena Sommestad, anklagas nu av anställda i partihögkvarteret för mobbning. Kanske är det dags för henne att kliva åt sidan? Det finns ju så oerhört många vita medelålders kvinnor på maktpositioner i Sverige. Det är faktiskt hög tid för en ung färgad hbt-kvinna som ordförande för s-kvinnor!
Tack for tipset, Ann-Mari på Ann-Mari’s blogg!

För övrigt 2: Världens tio mest välbetalda fotomodeller utgörs av 0 män och 10 kvinnor. Inte så jämställt. Dagens Industri skrev om saken igår (se nedan) men länken fungerar inte längre.  Tack för tipset, Mats!

.
För övrigt 3: Norges försvarsminister överväger att införa kvinnlig värnplikt. Intressant nog är det dock inte rättviseskäl som anförs (dagens grova mansdiskriminering), utan ”det är synd om vi inte skulle klara av att rekrytera också de bästa flickorna”. När Sverige avskaffade värnplikten nämndes heller ingenting om den mansdiskriminering den inneburit.

För övrigt 4: Två företrädare för Ung Vänster kräver införande av feministiskt självförsvar som ett ämne i skolan – för tjejer.

Annonser

45 svar to “Män drabbas hårt av trafficking – i Sverige och utomlands”

 1. Anna Lundgren Says:

  Trams

 2. Ulf Says:

  @Anna Lundgren,

  Trams

  Utveckla gärna? Vad var det som var trams? Allting?

 3. JD Says:

  Ung vänster är i alla fall ärliga med den egentliga orsaken till att man vill införa självförsvarskurser på skolan.

  ”Feministiskt självförsvar handlar nämligen om mer än att bara lära sig att slåss. Det handlar om att se och bekämpa den obalans som finns i makten mellan könen och som innebär att män i vårt samhälle är överordnade kvinnor.”

  För den som inte fattar så inne bär detta att:
  Man vill införa teoretisk utbildning i den vanliga skolundervisningen för att pränta in att Män är överordnade kvinnor!
  Utbildningen ska ske från vänstermänniskor som varken har någon lärarlegitimation eller som har veteskapligt verifierbar fakta bakom sitt studiematerial.

  På sikt hoppas ung vänster att denna utbildning ska innebära att fler miljarder kronor från staten kommer att satsas på feministiska projekt!

 4. Jens Olsson Says:

  . ”Under 2010 anmäldes 53 sådana fall medan 31 anmälningar rörde prostitution. Prostitutionen utgör alltså en dryg tredjedel.”

  Där blev det fel va? 31 av 53 är inte en dryg tredjedel.

 5. Sara Says:

  Ordet trafficking har kapats av feministerna för att göra kvinnliga prostituerade till offer. Även de som alltså har valt yrket själva. Det finns givetvis riktiga offer för människohandel med kvinnor och det ska bekämpas med alla medel, men inte på bekostnad av att de manliga osynliggörs! Både pojkar och män kan dessutom utnyttjas sexuellt, speciellt de små killarna. De kan verkligen råka dubbelt illa upp med både slaveri och sexuellt utnyttjande.

  Feministiskt självförsvar i skolan – tjejer verkar redan nu vara ganska bra på att slåss om man läser dagstidningar där tjejer/kvinnor skapar rubriker om våld och misshandel. De börjar bli ganska jämställda med männen på det området också. Och vilka rubriker det skulle det inte skapa om det infördes självförsvar för killar i skolan!? Fast då skulle förmodligen rubrikerna skrika ut ”våld på schemat för killar” 🙂

 6. Shastra Says:

  Här är en fungerande länk till ”Världens rikaste modeller” i Dagens Industri:

  http://di.se/Default.aspx?pid=258679__ArticlePageProvider

 7. Ulf Says:

  @Jens Olsson,

  Där blev det fel va? 31 av 53 är inte en dryg tredjedel.

  Nej, men 31 av (31 + 53) är ungefär en tredjedel – närmare bestämt 36%.

 8. Pekka Says:

  Jens: 53 fall av (citat) ”tvångsarbete, tiggeri eller annan kriminell verksamhet” och 31 fall av (citat) ”prostition”, vilka alla utgör fall av trafficking ===> 53+31 = 84 fall av trafficking, och 31 av 84 = 0.37 ===> (citat) ”Prostitutionen utgör alltså en dryg tredjedel.”

 9. Backlash Says:

  Varför vill vänstern lära ungdomarna att män är överordnade kvinnor? Ska man inte lära ut att män och kvinnor har samma värde?

 10. Game Girl – Sveriges främsta dejtingcoach Says:

  Är du politiskt korrekt?

  http://finest.se/userBlog/entry.php?uid=44693&beid=2018982

 11. jim.den Says:

  http://nyheter24.se/modette/bildspecial/545161-bildspecial-varldens-tio-bast-betalda-modeller

  Vad är de för smak män har idag? Fula och smaklösa stycken är vad det är, ingenting annat. Jag befarar att feminismen satt standarden för kvinnliga fotomodeller. Ingen av dem är snygg. Kvinnor ska inte få lov att bestämma vem som ser bra ut ur mäns ögon. De flesta fotomodellerna utstrålar infertilitet, eller åtminstone osexighet. Det kan jag som man se. Avskyvärt!

 12. Helena S Says:

  Jag kan väl iof tycka att det är värre att råka ut för trafficking där du tvingas till prostituerad än till att tigga men självklart ska ALL trafficking jobbas mot. 51 anmälda fall av ”tvångsarbete, tiggeri eller annan kriminell verksamhet” hur mkt är det av varje? Dessutom är ju 31 anmälda fall mot 51 oerhört många ändå och frågan är i alla dessa fall hur många som blir anmälda.
  Det värsta med allt detta oavsett form av trafficking är ju att barn drabbas av alla dess former, att Sverige inte gör något när vi till och med ser barn på gatorna (i Göteborg i alla fall) som sitter bredvid sin mamma som tigger eller som spelar musik på spårvagnarna och sedan tigger, det är ju sjukt, hur kommer dessa barn att bli? Vad händer med dem? Vilken så kallad barndom alltså, katastrof!

  Folk borde egentligen sluta skänka pengar så det inte är lönsamt men då kanske de får jobba som prostituerade istället…å andra sidan om folk gav fan i att köpa traffickingoffer så skulle det inte vara lönsamt heller men människor är onda.

 13. Helena S Says:

  *tvingas till prostitution ska det stå.

 14. s Says:

  Något att blogga om kanske för Pär…
  http://www.e24.se/karriar/10-000-mer-till-mannen_3313337.e24#xtor=AD-500-%5Be24%5D-%5B3313337%5D-%5Bbox%5D-%5Baftonbladet%5D-%5B%5D-%5B%5D

 15. GG Says:

  @s: Det finns ju betydligt större och statistiskt mer vederhäftiga studier som visar att löneskillnaderna är i stort sett noll.

 16. H.J. Says:

  @s: Tror löneskillnaderna i för övrigt 2 i inlägget är större än så.

 17. jim.den@yahoo.se Says:

  För att man ska bli trovärdig måste man ibland ge exempel på motsatsen och då vill jag nämna Hanna Widerstedt (som brukar omnämnas på olika bloggar). Hon är vacker.

  Dessa fotomodeller har länge gjort mig förbannad. Det är ingen annan än just den perversa feminismen som bestämt dagens ideal. Skönhetsnormen utgår ifrån vad andra kvinnor tror är vackert. Detta är ju helt absurt. Dessutom tillkommer verklighetsfrånvända gubbar som sedan länge misst all trovärdighet när det kommer till bedömningen om kvinnors utseende. Att de ska få lov att hålla på så här.

 18. Aasse Says:

  http://www.e24.se/karriar/10-000-mer-till-mannen_3313337.e24#xtor=AD-500-%5Be24%5D-%5B3313337%5D-%5Bbox%5D-%5Baftonbladet%5D-%5B%5D-%5B%5D

  Skillnaden är mycket, mycket större än vi trodde. Vi är förvånade och bedrövade, säger Jenny Berger, kommunikationschef på NovaAgentum som ligger bakom undersökningen i talangnätverket Nova Pro, ett nätverk inom rekryteringskonsulten Nova Agentum med 5600 yrkesverksamma medlemmar. De flesta är ekonomer eller ingenjörer.

  Undersökningen visar att männen tjänar 9400 kronor mer än kvinnorna per månad. Båda grupperna är högavlönade, männen tjänar i snitt 56000 och kvinnorna 46600 kronor. 960 medlemmar har svarat. Medelåldern är 32 år och genomsnittstiden i arbetslivet 5,8 år.

  Speciellt förvånande är det, menar hon, eftersom skillnaderna vad gäller ålder, position och bransch är små. Majoriteten av båda könen jobbar i de välavlönade managementkonsult- och finansbranscherna. Om det finns någon skillnad är det att kvinnorna generellt presterar bättre i jobbintervjuer och på event, enligt de som jobbar för nätverket. Att de har bättre studieresultat är fakta. Eventuell längre föräldraledighet bland kvinnor kan bara ha en marginell effekt, eftersom majoriteten ännu inte har barn. Branschmässigt är den enda skillnaden att något fler av kvinnorna jobbar med starka konsumentvarumärken medan något fler män jobbar inom tyngre industri.

  Frågorna blir fler än svaren, konstaterar Jenny Berger. Men tendensen är tydlig redan när de frågar medlemmarna i sitt studentnätverk. Toppstudenterna av kvinnligt kön förväntar sig i snitt 2000 kronor mindre i ingångslön än sina manliga kurskamrater.

  –Tjejerna värderar sig själva lägre. Sedan tycks det utvecklas exponentiellt, säger Jenny Berger.

  Eva Karlsson är ledarutvecklingskonsult och driver bland annat BAM Utvecklingsprogram för kvinnor sedan tio år tillbaka. Hon tror att bakgrunden till de stora löneskillnaderns ligger både i systemet och i kvinnors självkänsla.

  –Trots att kvinnor är kompetenta, levererar och är önskade av sin organisation så har de inte generellt den bilden av sig själva. Och jag har sett många kvinnor som överlevererar och kör slut på sig själva.

  De högsta cheferna inom en organisation har också ett stort ansvar – kanske behöver man vara tydligare mot kvinnor med att ’vi ser dig som en potentiell ledare’, menar Eva Karlsson. Och hon tycker att man som chef ska räkna kvinnor och män och titta på deras löner – och sen fråga sig om man är nöjd med hur det ser ut.

  Ser du någon förändring på de här tio åren?

  –Ja, det finns ett större driv och självförtroende hos de yngre kvinnorna. Men jag ser ingen skillnad i självkänsla.

  Som bakgrund till skillnader i attityd mellan män och kvinnor finns det mycket forskning, påpekar Eva Karlsson.

  Av de unga karriäristerna i Novas nätverk är många redan ledare och vissa kommer att sitta på tunga positioner i näringslivet i framtiden. Ju mer seniora positioner, desto mer beredda är arbetsgivarna att betala det kandidaten tycker att han eller hon är värd. Då blir lönegapet ännu större, konstaterar Jenny Berger.

  Vad krävs för att fylla igen gapet?

  –En medvetenhet. Att tjejer får med sig från första början att bevaka sina egna intressen och stärka bilden av sin egen förmåga. Jag tror att det är en kombination av att kvinnor inte tar men inte heller får samma chanser. Det beror också på strukturer i organisationerna.

 19. Hjalmar Says:

  Fö2: 😀

 20. Sigvard Says:

  DN 2004-11-17

  Psykologen och psykoterapeuten Joakim Wolkerts har också intresserat sig för kvinnors våldsutövning. Detta är ett försummat kapitel, säger han.
  – Jag har flera vuxna manliga patienter som berättat vad de utsatts för av sina mödrar under barndomen. Andra berättar att de blivit slagna eller psykiskt kränkta av sina kvinnor. Jag tror att det finns ett stort mörkertal när det gäller kvinnligt våld.
  – Problemet erkänns inte av forskare, politiker eller de som arbetar med social omsorg. Många män vågar inte berätta om sina upplevelser – det är skamfullt för en man att bli slagen av sin kvinna. De som berättar blir ofta inte trodda och ibland blir de anmälda för misshandel när de försvarat sig.
  För två år sedan gav bokförlaget Prisma ut ”Våldets Psykologi”. Tillsammans med Monika Bogren var Joakim Wolkerts redaktör för antologin som bland annat tar upp hur en våldsam person tänker och fungerar. Ett avsnitt i boken handlar om kvinnors våld.
  – Vi försökte hitta en svensk forskare som kunde skriva om detta ämne, men vi hittade ingen, säger Joakim Wolkertz. Till slut fann vi dock Anna Motz, en engelsk psykolog och psykoterapeut som arbetat mycket med just aggressiva kvinnor.
  Anna Motz har lång erfarenhet av engelsk rättspsykiatri med kvinnliga våldsbrottslingar som specialitet. Hon arbetar på en säkerhetsavdelning för psykiskt sjuka och våldsbenägna patienter. Hon har bland annat skrivit ”The psychology of female violence – crimes against the body”, en uppmärksammad bok om kvinnligt våld.
  Enligt Anna Motz förnekas ofta det kvinnliga våldet. Kanske för att det hotar traditionella och idealiserade uppfattningar om moderskap och kvinnlighet. Ytterligare ett skäl kan vara att kvinnors våld vanligen utövas i den privata sfären; aggressionen riktas mot en partner, mot dem själva eller mot deras barn.
  I sitt bidrag i boken ”Våldets psykologi” skriver Anna Motz om förnekandet av kvinnors våld:
  ”Jag anser att det är en i grunden farlig social attityd som kan leda till nedsvärtning av kvinnor som beter sig våldsamt så att de anses omänskliga och ´onda´ …”.
  Thomas Lerner

 21. Ulf Says:

  @Aasse,

  Jag håller med GG – det känns som lite cherry-picking när man slår upp sådana här småstudier med buller och bång, men förbigår med tystnad den största studien hittills (Hensvik 2011), som tittade på över 58 000 arbetsplatser, och kom fram till att det inte finns några systematiska löneskillnader, om man tar hänsyn till människors egna val.

  Just denna artikel berör ju det lite grann, genom att tala om skillnaderna i förväntning och självkänsla.

  En fråga man skulle kunna ställa sig, är om tjejernas självkänsla delvis förblir svag för att de förväntas konkurrera på männens planhalva? Det är ju där fokus ligger, då man för död och pina inte vill att detta skulle ligga något i den traditionella könsfördelningen.

  Kanske dags att påminna om Thoughts on Female Suffrage and in Vindication of Woman’s True Rights, från 1876:

  Public opinion, almost chivalric in its courtesy among Americans, goes even further, and gracefully yields privileges [to women], which will be best understood when lost. Will suffrage preserve this? Deprive women of such protection, and place them on a sheer equality with men, to struggle for their rights at the ballot-box, and they cannot but suffer by a direct competition, which would create an antagonism.

  Det är väl otidsenligt, men Madeline Dahlgren, som skrev det där, fick nog ändå rätt i en hel del: kraftigt ökad frekvens av skilsmässor och mycket antagonism mellan könen. Dessutom, 140 år senare, har vi fortfarande ständiga diskussioner om hur olika satsningar skall kompensera kvinnor för ”de osynliga strukturerna” – för det måste ju vara osynliga strukturer, snarare än medfödda skillnader.

  Det som inte kommer med i Dahlgrens bild, är ju att långt ifrån alla män är bekväma i den traditionella mansrollen, och långt ifrån alla kvinnor trivs med den traditionella kvinnorollen. Det borde gå utmärkt idag att se individer som de är, utan att påtvinga dem förväntningar om hur de skall prestera.

 22. Glenn Jason Says:

  Per, enligt den största organisationen som arbetar mot slaveri/trafficking (vill minnas att den heter Anti Slavery Watch), är det endast 4% av världens traffickingoffer som jobbar i sexindustrin. Detta är förstås en politiskt inkorrekt sanning och feminister och andra vänsterextremister arbetar hårt för att tysta ner den.

 23. Sigvard Lingh Says:

  Med trafficking avses även slavhandel med arbetskraft. Uppskattningsvis 300 miljoner barn världen över utsätts för våld, utnyttjande och övergrepp, inklusive de värsta formerna av barnarbete i Sydöstra Europa, Östasien och Väst- och Centralafrika.

  http://www.unicef.org/media/media_9440.html

  Jag skriver ganska mycket om det i min bok.

 24. JockeH Says:

  [Anna Lundgren]

  Och vad skall diskuteras?

 25. Chroni Says:

  Rätt roligt att de hävdar könsmaktsordning i skolan när flickor är så dominerande i den osv.

  Tjejer i försvar? När ska folk inse att det inte bara handlar om det fysiska, utan också överlevnad, chansen är högre att en man överlever skada, om båda ett barns föräldrar är soldater kan man kalla in båda då? Det vore inte rätt.

 26. Chroni Says:

  Försvarsmakten gjorde en undersökning…nästan 90% av kvinnor ville inte se andra kvinnor i försvaret.

 27. bobby Says:

  Ingen tvingar kvinnor att välja lågavlönade jobb. Den dag en dagisfröken tjänar mer än en gruvarbetare, ja då byter jag yrke. Vi i gruvbranschen vill inte ha kvinnor här för då sjunker våra löner. Präst och läraryrkena gick förut en plågsam död till mötes när kvinnorna tog över.

  Den egentliga anledningen till att statsministern börjat prata om att man ska jobba till 75 är att han vill bryta ner motståndskraften. När detta är gjort är folket mottagligt för vilken politik som helst. Det kommer snart ett tillägg i hans resonemang, vi väntar på det.

  Anledningen till att han vill ha in mer kvinnor på höga poster är ytterligare ett sätt att pressa lönerna.

 28. Sigvard Says:

  Bobby, ”tillägget” blir: ”OK, till 70, då” – då förstås med undantag av riksdagsmännen som anses utbrända vid 55.

  Men, Bobby, folk är mycket, mycket friskare idag, än när nuvarande pensionsgränser fatställdes för typ 40 år sedan.

 29. Ulf Says:

  @Bobby,

  Fast det där stämmer inte generellt. Kvinnor får inte lägre lön för samma jobb. Om man sänker kraven för att få in kvinnor, och då måste använda fler anställda för att göra samma jobb, då kommer nog lönerna att sjunka. Om det riskerar att bli så inom gruvindustrin, kan jag inte uttala mig om.

 30. bobby Says:

  Sigvard I så fall är det bättre att inte ha någon pensionsålder alls utan en medicinsk bedömning. Ett regelverk och läkare som får avgöra när man är tillräckligt gammal att gå i pension. Kvinnor borde kunna jobba längre och mer än män med tanke på deras längre livslängd och bättre hälsa.

  Sverige behöver egentligen inte mer än ett par tusen anställda inom områden så som forskning, medicin och politik (tillräckligt för att kunna konkurrera ekonomiskt om man bedrivit en intelligent politik). Resten av arbetarklassen kan utgöras av utländska kontraktsarbetare, till anpassad men schysst lön.

  Det är absurt att ett av världens mest utbildade folk ska behöva skyffla kol i våra gruvor, slöseri med mänskligheten och världens resurser.

 31. Sigvard Says:

  Man måste vidare skilja mellan aktuell lön och (livs)inkomst.

 32. Chroni Says:

  Bobby:

  Fast de mest lågavlönade jobben sitter också män på, som vaktmästare tex.

  ”Präst och läraryrkena gick förut en plågsam död till mötes när kvinnorna tog över.”

  Man får tänka på att lärare var en grupp som växte oerhört, när läraryrket var mansdominerat så var ju lärarkåren fortf. väldigt liten, lönerna behövde givetvis sjunka när yrkeskåren växte sig så pass stor så pass snabbt.

 33. Sigvard Says:

  bobby säger 10 februari 2012 kl. 18:38: ”Sigvard I så fall är det bättre att inte ha någon pensionsålder alls utan en medicinsk bedömning. Ett regelverk….”

  Bobby, på universiteten finns lite av detta redan; pension vid 65 men man kan stanna till 67 om man vill.

 34. Man & Woman United Says:

  Om det ska vara jämställt ska såldes Antifeministiskt självförsvar införas på schemat. Att vänstern förespråkar en viss typ av våldsromantik ter sig märkligt för varför är det då sådant motstånd mot mma?

 35. Man & Woman United Says:

  Östergren gjorde sig känd som den första att på bred front lansera feministiskt självförsvar i Sverige. Hon var aktiv som instruktör i det egna företaget Pandora kvinnligt försvar och drev egen kung fu-klubb inom stilen kajukenbo.

  Vidare skrev hon en bok i ämnet betitlad Slå tillbaka! som utgavs 1993 och uppmärksammades i media. Hon skrev även en bok om sin mor, som blev ihjälslagen av den man hon hade en kortare relation med, med titeln Att komma till ro med det allra värsta.

  Senare, från 1996 och framåt, har Östergrens fokus skiftat, och hon har utmärkt sig som kritiker av radikalfeminismen. Att hon började ifrågasätta de inom feminismen vanliga teorierna om kön, våld och makt, kom från början från iakttagelsen att våld inom lesbiska parförhållanden följer samma mönster som våld inom heterosexuella relationer.

  Hon har också argumenterat mot den nuvarande svenska
  sexköpslagen och förespråkat avkriminalisering av prostitution för sexsäljares bästa. Boken Porr, horor och feminister utkom 2006 som en analys av tre decennier av porr- och prostitutionsmotstånd i Sverige. Det är en kritik av den svenska radikalfeministiska sexualpolitiken.

  Hösten 2008 publicerades antologin F-ordet. Mot en ny feminism med Petra Östergren som redaktör. Boken samlar skribenter och debattörer för att ge nya perspektiv på gängse feministiska frågor. Under hösten

 36. Man & Woman United Says:

  Utmana den radikalfeministiska våldsteorin!

  Det finns starka och problematiska bindningar mellan ideologiska centra, feministisk forskning och jämställdhetspolicy i Sverige när det gäller partnermisshandel och sexuellt våld. Och till skillnad från övrig feministisk- eller genusforskning verkar just detta område vara ointaglig för poststrukturalistiska influenser, ty detta fenomen diskuteras som om det fanns en enda sanning, ett enda perspektiv och som om det dessutom var orsakat av och uppburet av en fast, statisk struktur.

  Att det är just den radikalfeministiska ideologin som har det största inflytandet i frågan är inte underligt. I Sverige, USA och andra västerländer var det 1960 och 70-talets radikalfeministiska rörelse som först adresserade problemen på en mer organiserad grupp- och offentlig nivå. Det var även radikalfeminister som startade kvinno- och våldtäktsjourer och som lobbade för att få till stånd lagändringar och hjälpinstanser. De andra stora feministiska ideologierna har ägnat sig föga åt frågan.

  Kännetecknande för den radikalfeministiska rörelsens början är att den utgick från ”medvetandehöjande grupper”, ett slags forum där kvinnor bl a kunde tala om svåra personliga erfarenhet som misshandel och sexuella övergrepp av närstående. Denna empiri analyserades därefter ur ett könsmaktsperspektiv och den radikalfeministiska teorin formulerades som i förenkling och korthet lyder: Vi lever i ett samhälle där män har makt över kvinnor. Ett uttryck för denna makt är mäns våld mot kvinnor. Men också, ett sätt för män att upprätthålla denna makt är genom våld. Med våld avses bl a partnermisshandel, våldtäkt, sexuella trakasserier, könsstympning, pornografi och prostitution, samt vissa former av sexuellt beteende.

  Teorin lider av flera grundläggande problem och ett av de mest uppenbara är dess heterosexuella utgångspunkt. Kanske kan det ha att göra med radikalfeminismens första empiriska mottagningar, de medvetandehöjande grupperna. För samtidigt som forumets själva styrka var att den möjliggjorde en trygg atmosfär där kvinnor kunde tala om det våld de utsatts för, kunde inte alla kvinnor göra det. T ex inte de lesbiska. Detta då rådande normer gjorde att lesbiska antingen inte ”kom ut”, eller undvek att berätta att även de hade liknande problem i sina relationer som heterosexuella kvinnor hade – en förståelig försköningsstrategi för en marginaliserad och stigmatiserad grupp som vill vinna acceptans. Idag vet vi att mellan 25-32 % av lesbiska har varit utsatta för misshandel av en samkönad partner. Sexuella övergrepp i HBT-gruppen är vanligt förekommande, även om vi ännu inte vet omfattningen av det. Interpersonellt våld är således inte ett manligt (heterosexuellt) problem och kan inte ha mäns strukturella makt över kvinnor som primär utgångspunkt.

  Vi är några som försökt föra in denna aspekt de senaste tio åren, men med några få undantag har ännu inte mycket hänt, särskilt inte vad gäller forskning och diskurs. Vi talar fortfarande om ”kvinnomisshandel” och stiftar ”kvinnofridslagar”. RFSL:s brottsofferjour arbetar förvisso praktiskt med frågan och det Nationella Rådet för Kvinnofrid publicerade våren 2003 en skrift i ämnet, men det är uppenbart att man har teoretiska svårigheter med fenomenet.

  I direktiven till Kvinnofridsrådet bagatelliserar man samkönad partnermisshandel och hänskjuter förklaringsmodeller till något odefinierat ”annat”. Man skriver att misshandel i homosexuella relationer har en annan bakgrund och dessutom inte kan likställas med det våld som män utsätter kvinnor för. När rådet tre år senare skall skriva slutrapport förs istället ett mycket förvirrat resonemang där den radikalfeministiska huvudtesen är densamma och förekomsten av samkönat våld krystat pressas in (gärna i parenteser) på olika platser i dokumentet. På gräsrotsnivå, bland kvinnojourerna, är det än sämre ställt.

 37. Man & Woman United Says:

  När man får bidrag till samkönad partnermisshandel fokuserar man på lesbiska som förföljs av f d manliga partners. Hitintills har man inte heller behandlat ämnet inom forskningen, utan väljer att enbart analysera heterosexuella kvinnors erfarenheter och i de stora kartläggningar har man enbart heterosexuell utgångspunkt.

  Detta är problematiskt då det försvårar för HBT-personer möjlighet till hjälp och det dessutom är svårt att få till stånd adekvata lösningar när fel frågor ställs och begränsad empiri används. Som jag ser det måste två ting ske. Det jag kallar för heterosexualiseringen av det interpersonella våldet måste upphöra och den radikalfeministiska hegemonin utmanas. Men för att det ska vara möjligt måste ett brott uppstå i den nuvarande symbiotiska cirkeln mellan vissa NGO:s, akademi och regering.

  ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer) har varit, och är, den viktigaste ideologiska plattformen för radikalfeminism i Sverige sedan mitten av 1980- talet. Individer har genom kvinnojourerna och kurser, litteratur och slagord fått lära sig teorin. Politiker (som inte redan varit medlemmar i ROKS) har uppvaktats av organisationen och fått färdigskrivna motioner. ROKS har enbart tagit in utländska forskare med radikalfeministisk analys och tillsammans med doktorander från radikalfeministiskt håll anses nu dessa vara de enda ”experterna” i frågan. Även media har de senaste tio åren kommit att föra fram den radikalfeministiska teorin som enda förklaringsmodell till varför män misshandlar och våldtar kvinnor. Radikalfeminister har alltså fört ett framgångsrikt lobbyarbete vilket lett till rådande diskurs och regeringspolicy. Några alternativ finns inte och aktörerna i denna cirkel, vars själv kitt är ideologin, är nu beroende av varandra.

  Hur ska då detta brytas? För det går, som jag visat, att hålla besvärlig empiri stången. Man erkänner att homosexuell partnermisshandel finns, låter oss skriva en broschyr om det, men inkorporerar inte det i teoretiska resonemang. Jag tror därför inte att vi kan hoppas på något från parlamentariskt håll. Frivilligorganisationer kan (med full rätt) ha viss ideologi som bas och enbart arbeta mot det våld som män utsätter kvinnor för. HBT-rörelsen är alldeles för marginell och upptagen med annat. Dessutom förekommer en tendens bland viss feminism att idyllisera homosexuell (främst kvinnlig) existens i närliggande frågor (som att man t ex uppfattar homosexuell pornografi och prostitution som något annorlunda, bättre – ”mjukare” och mer ”ömsesidig”). Här sammanstrålar alltså feministers utopiska drömmar med en rest av homogruppens strävan att uppnå samhällelig acceptans medelst försköning.

  Jag hoppas därför på genus och queer forskningen som kan hantera mångfald, olikhet och komplexitet. För precis som vi kräver att ett genusperspektiv inkorporeras i all forskning måste ett queert perspektiv komma in. Brottsoffermyndigheten gav i våras bidrag till en kartläggning av våld i samkönade relationer vilket är ett stort steg framåt. Men jag tycker inte att vi behöver vänta på resultatet innan vi börjar utmana (eller förbättra?) den radikalfeministiska teorin. Vi vet redan att interpersonellt våld, inklusive sexuellt våld, förekommer i alla konstellationer.

  (Genus)

 38. Ulf Says:

  @Man & Woman United,

  Teorin lider av flera grundläggande problem och ett av de mest uppenbara är dess heterosexuella utgångspunkt.

  En annan uppenbar svaghet är ju det ensidiga perspektivet även på den heterosexuella relationen. Har man inte ansträngt sig att samla motsvarande sorts berättelser från utsatta män, har man nog svårt att landa i en heltäckande analys.

 39. Joakim Says:

  Typiskt en sån här grej som feminister kommer avfärda med att förövarna fortfarande också är män.

  För övrigt 3: Om man bara lär sig feministiskt nyspråk (vilket man idag borde kunna gå en kurs i) så inser man att det här faktiskt är ett ganska bra initiativ i praktiken. Hur tror du att försvarsministern skulle kunna driva igenom detta förslag på jämställdistiska?

  För övrigt 4: Jämställdhet innebär att alla kön som riskerar att utsättas för våld har samma rätt att lära sig självförsvar, inget annat.

 40. Alva Says:

  Att vinkla allt så hårt som möjligt är din grej. Det framgår tydligt.
  Kan (tyvärr?) inte ta dig seriöst när du gnäller över att 10 av 10 av de rikaste modellerna är kvinnor.

  3978 av de rikaste fotbollsspelarna är alla män.
  1782 av de rikaste hockeyspelarna är alla män.

  Jag skulle kunna skriva många artiklar om det men passar då det blir larvigt.

  Det funkar liksom inte så… Ta upp seriösa grejer om du vill klassas som seriös, det är mitt tips.

  (P.S siffrorna om idrottarna är tagna ur lyften, men både du och jag torde va så pass be levrade att vi förstår vad jag menar=

 41. Fyr Says:

  Håller med Alva, det var en klockren jämförelse tycker jag.
  Precis som fotbollsspelare som är manliga är mer uppskattade och tjänar EXTREMT mycket mer pengar än kvinnliga spelare (gäller alla sporter) så är kvinnliga modeller mer uppskattade och tjänar extremt mycket mer pengar, men allt är orättvist bara när det gäller män såklart.

 42. Ulf Says:

  @Fyr,

  men allt är orättvist bara när det gäller män såklart.

  Öh, det motsatta är väl ungefär den rådande bilden i ”mainstream media” – varje orättvisa som drabbar kvinnor påtalas, men orättvisor som drabbar män lyfts sällan fram. Pärs bloggande har ju det uttalade syftet att lyfta fram exempel på just detta, så att anklaga honom för att vinkla blir lite som att slå in öppna dörrar.

  När det gäller modeller håller jag iofs med – jag antar att deras lön står i proportion till hur mycket annonsörerna tjänar på att ha dem med på bild. På så sätt reflekteras deras ”överlägsenhet” jämtemot de manliga modellerna i deras löner, ungefär som de manliga fotbollsspelarnas överlägsenhet återspeglas i det mycket större intresset för manlig fotboll. Stort intresse = mycket intäkter från publik, TV och reklam.

  Sedan kan man fundera över varför dessa modeller säljer så bra, och vilka målgruppen är. Jag har min uppfattning om det, men håller den för mig själv, eftersom de eventuella ”belägg” jag har är nästan enbart egna observationer.

 43. Fyr Says:

  @ ulf

  tycker varken modelllönerna eller sportlönerna är något att gnälla om från någon sida eftersom det som sagt hänger på det du beskriver, inget mer med det.

  ja, om du behåller din observation för dig själv är det inte mkt jag kan säga om det.

 44. Ulf Says:

  @Fyr,

  ja, om du behåller din observation för dig själv är det inte mkt jag kan säga om det.

  Det var väl inget märkvärdigt – mest att dessa modeller framför allt tycks finna sin publik i tidskrifter som nästan uteslutande läses av kvinnor. Tanken infinner sig då lätt att de representerar inte så mycket hur män vill att kvinnor skall se ut, utan hur kvinnor tror att män vill att de skall se ut. alternativt hur kvinnor själva önskar se ut, av hemliga skäl som ligger bortom mäns förstånd. 😉

  Men eftersom jag saknar belägg för det, tycker jag inte att det är så intressant att diskutera. Dessutom är det inget som jag själv lägger någon energi på. Dessa modeller representerar inte mitt ideal, så deras framgång har inte så mycket med mig att göra.

 45. Fyr Says:

  Det ligger nog någonting i det…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: