Högre biljettpris för män på Sportfiskemässan

by

Snart går Sportfiskemässan av stapeln i Kista utanför Stockholm. De skriver på sin sajt:

”Intresset för mässan är lika stort hos stora som små, proffs som nybörjare, gamla som unga, kvinnor som män.

Ja, det där med kvinnor märker jag. På sidan där priserna för inträdesbiljetter presenteras ser jag nämligen detta:

Män måste alltså betala 75 kronor mer än kvinnor för att komma in. 75 kronors könsstraff för män. (Här är för övrigt mässans ”tjejaktiviteter”)

Man skakar på huvudet och konstaterar att vi lever i Sverige i nådens år 2012.

När man skakat klart på huvudet börjar man fundera över hur svenska män är funtade som accepterar sådant här. För det lär väl knappast bli några upprörda scener vid mässans entré? Ibland tänker jag att svenska män har den situation de förtjänar.

Tack för tipset, Musse Pigg!

Uppdatering: Det viktiga med detta blogginlägg är nyheten utgör ett exempel på hur snedvridna de underliggande attityderna är på jämställdhetsområdet. Hade istället män fått mansrabatt hade det förmodligen tagit hus i helvete. Men samhället blundar när män diskrimineras.

75 svar to “Högre biljettpris för män på Sportfiskemässan”

 1. PO Says:

  Det är väl inte ”nådens år” – eller hur?

 2. Håkan Says:

  Eller så kan man tolka det som att kvinnor inte räknas som vuxna i sportfiskesammanhang!

 3. Albin Says:

  Observera att det inte står biljettpris för Män och Kvinnor utan det är ett biljettpris för Vuxen och ett annat för Kvinnor. Ska man inte behandla kvinnor som vuxna? Såklart att Barn inte ska få sitta med i styrelserna på våra svenska bolag!

 4. Lasse Says:

  Uppmanar till bojkott samt mailprotest.

  Agneta Brunell | Projektledare

  agneta.brunell@kistamassan.com

  Tel: 08-506 650 43

  Annika Karlsson | Projektsäljare

  annika.karlsson@kistamassan.com

  Tel: 08-506 650 53

 5. Ulf Says:

  Tja, ett sätt att locka kvinnor att komma dit. Jag vet inte om jag tycker att det är så mycket att bli upprörd för.

  Å andra sidan har jag svårt att komma på något sammanhang där män erbjuds rabatt för att gå på traditionellt kvinnodominerade evenemang. Kanske förekommer det, och jag bara missat det?

 6. LoaF Says:

  http://www.kistamassan.com/events/sportfiske/tjejaktiviteter

  tydligen finns det en speciell tjejaktivitet också, någon ”motsvarighet” har jag ej lyckats hitta.

 7. Thomas Says:

  Om “intresset för mässan är lika stort hos … kvinnor som män“ varför behöver de då särskilt locka kvinnor att komma dit? Är syftet möjligen att mässan ska bli mer ”jämställd” (en övervägande majoritet kvinnor)?

 8. Jocke K Says:

  Ytterst kvinnofientligt agerande av sportfiskemässan. Kvinnor räknas ju inte som vuxna enligt dem. Hade känt mig vansinnigt kränkt om jag varit kvinna.

 9. Man & Woman United Says:

  Finns det inte något evenemang där män får betala lägre pris än kvinnor?

 10. Tobias Says:

  Är inte detta ett fall för DO?

 11. Prill Says:

  Vuxna: 160 kr, Kvinnor: 85. Är vi tillbaka på 1800-talet?

 12. Joel Says:

  Skärp dig. Om det ska vara intressant att kolla in din blogg eller ta dina debattinlägg på allvar måste du hålla lite nivå.

 13. Mats Andersson Says:

  Kvinnor får bara gå in i en vuxens sällskap 🙂

 14. Thomas Says:

  http://do.se/sv/Diskriminerad/Andra-samhallsomraden/Vem-kan-anmala/

  Diskriminering är förbjuden om den har samband med:
  * Kön

  Förbud mot diskriminering gäller vid:

  * Anordnande av allmän sammankomst eller offentlig tillställning (exempelvis mässor, marknader eller konserter)

  ———-
  Fast är det någon som på fullt allvar tror att DO bryr sig om män som offer?

 15. martin Says:

  Naturligtvis måste duktiga kvinnor inom sportfiske lyftas fram. Hur ska vi annars kunna bryta gubbväldet inom sportfisket?

 16. Kristin Says:

  Ett tips till sportfiskeintresserade män. Klä ut er till kvinnor om ni ska gå på mässan.

 17. Thomas Says:

  Frågan berör inte bara utklädda sportfiskeintresserade män, utan även de människor som lever sitt liv som transsexuella. Ska de betala som vuxna eller som kvinnor? Görs det skillnad på om hen lyckats stå emot den förespråkade tvångssteriliseringen eller ej?

 18. bundy69 Says:

  Kön är ju en social konstruktion har ma ju fått höra.. Ska säga att jag är uppfostrad som en kvinna när jag besöker mässan 🙂

 19. Matte Says:

  Diskriminerande mot män.

  Förnedrande för kvinnor att inte ses som myndiga och icke vuxna.

  Både män och kvinnor borde bojkotta.

  Jag tror det är dåligt drag på mässan så jag ska inte dit.

 20. Stef Says:

  Kan inte någon man och jämställdist som bor nära sticka dit och hävda att hans mentala kön är kvinna. Vore kul med en DO-anmälan på detta. Förhoppningsvis säger dom nej och då är det DO-anmälan som gäller.

 21. Stef Says:

  Fast problemet är att diskrimineringslagarna också tar hänsyn till om avsikten är att få bort sociala konstruktioner etc. Det är fullt lagligt att diskriminera. Så DO hade nog inte hjälpt. Dessutom sitter det säkert hildor och beslutar om saken.

 22. Koo Says:

  Det här är ett lysande exempel på vad som händer i ett samhälle där politisk feminism och genus slår knut på sig själv.

  Mässan försöker vara PK (de har känt av stämningen med särskilda satsningar på tjejer och kvinnor). De försöker ”lyfta fram” kvinnor och tror säkert att de gör något bra – de har ju förstått att jämställdhet är bra.

  Men så blir det så här fel. Att i sammanhanget utesluta kvinnor ur det samlande begreppet ”vuxna” är häpnadsväckande dumt.

  Och att låta män betala mer är obegripligt och fel på alla sätt, dessutom troligen olagligt.

 23. OldWolf Says:

  Jag skulle kunna tänka mig en familjerabatt för locka hela familjen att komma. 320 kronor kan kanske kännas lite dyrt om den ena parten är måttligt intresserad.
  Problemet uppstår naturligtvis om det är homosexuella par som kommer. Kan inte de få komma in för samma som hetropar blir det naturligtvis en DO-anmälan.
  Sedan förstår jag hur mässan tänker, eftersom det säkert är en stor majoritet män som kommer och man vill locka dit kvinnor också.
  Slutligen tycker jag kanske inte detta är det viktigaste att slåss emot. Risken finns att en del tycker det hela är en smula patetsikt.

 24. Backlash Says:

  Dom ska väl visa sig på styva linan? Men i själva verket trålar dom i grumliga vatten. Ett riktigt bottennapp. Hoppas dom torskar hos DO. Men på den myndigheten är dom väl hala som ålar. Den som kom på den här iden borde få spö.

 25. Joakim Says:

  Ha!! Mässan omyndigförklarar kvinnor! Gör skillnad på ”vuxna” och ”kvinnor”. Varför utsätts inte de för någon genushysteri? Tänk vad bekvämt det måste vara att vara barn när man vill livet ut. både barns OCH mäns rättigheter är kvinnors rättigheter. Kvinnor är både barn och vuxna, beroende på vad som passar för stunden.

 26. Glenn Jason Says:

  ”Intresset är lika stort hos kvinnor som män”. Säkert. Det mest upprörande i den här skandalen är att etablissemangets moral innebär att det är snällare att ljuga än att tala sanning. De politiskt korrekta som är insyltade i Sportfiskemässan förtjänar att aldrig mer få ett arbete.

 27. Man & Woman United Says:

  Men om hur blir det om någon kallar sig hen i luckan:-o Blir entrén gratis?

 28. Grrblt Says:

  Jag trodde att det var olagligt att ta olika priser för olika kön sen några år tillbaka. Samtidigt som man inte längre fick ha olika åldersgränser på nattklubb.

 29. Thomas Says:

  Taxibolag, frisörer och försäkringsbolag har i alla fall fattat galoppen, men uppenbarligen anses det fortfarande vara OK i mässbranschen så länge det är män som drabbas.

 30. Thomas Says:

  @Man & Woman United: Om jag var en sportfiskeintresserad hen så skulle jag dra mig för att besöka Sportfiskemässan. Inte främst för att bojkotta den, eftersom jag som sportfiskeintresserad egentligen väldigt gärna skulle vilja gå dit, utan för att än en gång slippa ståhejet i entrén då min könsidentitet ska ifrågasätts åt det ena eller andra hållet.

 31. Ulf Andersson Says:

  Lite OT kanske:
  Är det någon som kommer ihåg Moderaternas 80-talsslogan
  på klistermärken man skulle ha på bilen ”Född Fri – Skattad Till Döds”?

  Jag gillar inte politiker i Sverige från något politiskt parti
  (men jag ÄLSKAR norska kristdemokrater
  https://genusnytt.wordpress.com/2012/02/08/norska-kristdemokraterna-kraver-pappors-lika-ratt/), men det verkar som om
  Moderaternas gamla slogan kommer till heders igen –
  med en liten modifiering:
  1. ”Född Till Man – Skattar För Två”
  2. ”Född Till Man – Skattad Till Döds”
  3. ”Skattar Bäst Som Skattar Sist”

 32. Argus Says:

  Jag tycker att differentierade priser är förkasligt överhuvudtaget. Dit hör även lägre priser för ungdomar, studenter och pensionärer.

 33. vmm Says:

  Det går att anmäla till DO om man själv går dit och får betala högre pris för att man är man. Men sedan kommer DO inte att göra något åt saken eftersom dom inte driver mål där skadeståndet förväntas bli lägre än 5.000 kronor. Och det förväntar dom sig när det gäller diskriminering på grund av kön. Diskriminering av andra orsaker, tex etnisk tillhörighet, anses mycket mer allvarligt och ger betydligt högre skadestånd och därför är DO mer intresserade av dom fallen.

 34. AV Says:

  Här borde vi kolla av lite feministiska bloggar. Om de menar allvar med att de står för ika behandling oavsett kön skulle de protestera vilt mot detta. Vuxna, kvinnor och barn. Vilken omyndighetsförklaring. Och nej, det är inte det samma som att ge student-/pensionärsrabatt. Det är två åldersgrupper där man lever inom påtagligt snävare ekonomiska ramar. Kvinnor kan tjäna lika mycket som män om de gör samma val.

  Men någonting säger mig att det kommer vara tyst. För 75 kr rabatt kan man slänga alla principer överbord. Eller så kommer krystade förklaringar om att locka kvinnor till nya arenor, implement att vidga vyer och andra ursäkter. Billigare är bra. Vad då inga gratisluncher?
  Om genusnytt säger en sak måste de väl vara emot? En princip viktigare än 100 års kvinnokamp att ses som jämlika.
  Men för all del, jag kan ha fel. Ingen skulle bli gladare än jag, i denna fråga.

 35. Daniel Says:

  Men om man är en hen, går man in gratis då?

 36. Erik E Says:

  Som en fallstudie av etablissemangets dubbla måttstockar borde någon anordna en mässa med de omvända biljettpriserna och invänta reaktionerna.

 37. Eva Says:

  Tanken kanske är att kompensera för att kvinnor generellt sett har lägre inkomst än män. Det är väl anledningen till att det finns pensionärs- och studentrabatter.

 38. Kristin Says:

  http://vgnt.se/fiskemassa-pa-elmia-har-do-anmalts/

 39. Carl Says:

  Om det vore motsatt förhållande hade män inte fått komma dit alls och det hade varit gratis – betalt av staten. Det hade kallats ‘Fiske för tjejer!’ (och sen skulle några lesbiska se till att det finns en frivillig kurs för hur man på rätt sätt sparkar en man i skrevet, vad annars?).

 40. Kjelle Says:

  Jag vet inte om jag ska bli förbannad eller bara uppgiven. Tydligt är i alla fall att det finns människor som är undersysselsatta.
  Vad är det för fel att försöka bredda publiken lite?
  Jag kan förstå om det skulle bli debatt om tex kvinnor vägrades tillträde, men det här…
  Hur fan ska jämställdhetsarbete kunna tas på allvar när det sitter idioter och ägnar tid och energi på rent larv?
  Sila mygg och svälja kameler.

 41. GG Says:

  @Kjelle: Tror vi är många som tycker att det egentligen är lite småttigt. Men det som irriterar är vetskapen att om det vore tvärtom skulle tidningarna ha flersidiga reportage om det, tv på plats, och speciella välgörenhetsgalor till stöd för de utsatta kvinnorna.

 42. Backlash Says:

  Kjelle, Pärs skriverier om sånt här trams är bara en spegelbild på de dumfeminister som räknar vilka sedelvalörer som pryds av män respektive kvinnor, hur många kvinnliga DJs som jobbar på inneklubbarna eller gnabbas om vilket kön andre vice ordföranden i ett politiskt parti borde ha. Ingen fråga är för liten, varenda sten och gruskorn ska vändas i jakten på orättvisor. Och feministerna blir oerhört arga när de får smaka sin egen medicin, så taktiken funkar.

 43. Lasse Says:

  @Kjelle

  Har du någonsin sett män som fått gå in för billigare pris på t.e.x. en mässa för hemarbete eller någon annan mässa där kvinnor är i majoritet.

  Ovanstående är ren och skär diskriminering. punkt.

  Tycker du det är ok för tjejer att åka billigare taxi, eller är det också larvigt om man invänder mot det ?

 44. Ulf Says:

  @Eva,

  Tanken kanske är att kompensera för att kvinnor generellt sett har lägre inkomst än män.

  Om det vore så, så borde man ha utgått från den faktiska skillnaden. Utan att justera för yrkesval, är snittlönen för kvinnor 83% av männens (justerat för yrkesval är det 93%). Att justera för yrkesval i detta fall vore nog fel, men det borde ändå justeras för att kvinnor får mer bidrag än män, men även med den lägsta siffran, skulle kvinnor då ha fått betala 0.83*160 = 133 kr.

  Man kan räkna på andra sätt. Det är ingen ide att räkna in kvinnor i parförhållanden. Egentligen borde man titta på disponibel inkomst, eftersom väldigt få kan yrka avdrag för besök på sportfiskemässa.

  Klicka för att komma åt LE0201_2010A01_BR_10_X10BR1001.pdf

  Den grupp som har minst råd (och möjligen minst tid) att gå på sportfiskemässa är ensamstående kvinnor med minst 2 barn. De har en disponibel inkomst på 122 000 kr/år i snitt. Ensamstående män med 1 barn har ungefär samma disponibla inkomst som ensamstående kvinnor.

  Sammanboende kvinnor har enligt SCB i snitt 40% mer pengar att spendera än ensamstående män.

  Enklast är det nog att ha samma pris för alla. Barn i föräldrars sällskap skulle kunna gå in gratis.

 45. Jocke Says:

  Ursäkta, men om man tycker att detta är en bagatell och något som är helt okej så har man nog inte fattat problemet. Det handlar om vilka signaler som sänds ut och hur man på det här sättet successivt skapar en acceptans där det är normalt att kvinnor i olika sammanhang ska ha favörer enbart på grund av sitt kön.

  Är kvinnor och män jämbördiga eller inte? Jag anser att vi är det. Därför borde ju alla vuxna behandlas lika – oavsett kön. Det är i grunden en principfråga. Antingen bygger vi upp den här attityden i samhället att kvinnor behöver curlas i diverse sammanhang – eller också behandlar vi även kvinnor som fullvärdiga, vuxna medborgare som kan betala för sig själva likt alla andra.

  På den här mässan betraktas dessutom kvinnor uppenbarligen som barn. Det borde ju uppröra även feministerna. Vilken vuxen människa vill bli sedd på det viset? Snacka om en skymf.

 46. Carl Says:

  Kjelle verkar något trög vad gäller jämställdhetsarbete… precis som majoriteten av de så kallade feministerna… Galet hur jämställdister står i mitten och får ruttna tomater i ansiktet från både unga arga tjejer och gamla värdekonservativa gubbar…

 47. Patrik B Says:

  Jag tycker att detta är en bagatell. Intresset för sportfiske är lågt bland kvinnor och arrangörerna vill öka det. Jag tror inte att de sportfiskande männen har något emot detta.

  Om man ska bilda opinion mot de verkliga problem som män möter i Sverige idag så måste man låta vissa saker passera. Annars gör man sig löjlig.

 48. Jocke Says:

  Ett litet tankeexperiment: på min lilla enhet där jag jobbar är det en kraftig övervikt på kvinnor. Jag ligger lönemässigt i bottenskiktet. Alltså tjänar de allra flesta av mina kvinnliga kollegor mer än mig – trots att vi alla har likvärdiga jobb.

  Om vi tillsammans skulle gå på den här mässan (vilket jag såklart aldrig skulle få för mig i verkligheten) så skulle mina kvinnliga kollegor komma in för ett kraftigt rabatterat pris ENBART för att de är kvinnor.

  Är det detta vi kallar för jämställdhetsarbete i Sverige 2012? Ska den här sortens uppdelning och favorisering av kvinnor alltså vara positiv för samhället? Jag är jävligt skeptisk ärligt talat.

  För övrigt hoppas jag att många män vägrar gå in på mässan när de inser hur det ligger till. Det hade jag gjort.

 49. Thomas Says:

  @Patrik B
  Varför skriver då arrangören att intresset är lika stort hos kvinnor som män?

 50. Agneta Says:

  ”Håkan säger:
  16 februari 2012 kl. 21:30
  Eller så kan man tolka det som att kvinnor inte räknas som vuxna i sportfiskesammanhang!”

  ____________________

  Exakt! Kvinnorabatter och barnrabatter bottnar i samma synsätt.

 51. Lasse Says:

  @Patric B

  ”Om man ska bilda opinion mot de verkliga problem som män möter i Sverige idag så måste man låta vissa saker passera. Annars gör man sig löjlig.”

  Oj kom en liten härskarteknik, ”förlöjligande”.

  Patric, jag tycker det är ett verkligt problem när kvinnor får andra rättigheter och fördelar än män. Sedan spelar det ingen roll om det är inträde på mässor, teater, tjejtaxa etc.

  Man kan ju undra hur ”löjligt” feministerna skulle tycka det var att införa billigare killtaxa gällande taxiåkning på kvällar och nätter.

  ***************

  Det är viktigt att lyfta fram all slags diskriminering och det är den lilla smygande diskrimineringen som är farligast.

 52. Eva Says:

  Backlash:

  ”Pärs skriverier om sånt här trams är bara en spegelbild på de dumfeminister som räknar vilka sedelvalörer som pryds av män respektive kvinnor, hur många kvinnliga DJs som jobbar på inneklubbarna eller gnabbas om vilket kön andre vice ordföranden i ett politiskt parti borde ha.”

  En fundering: om ”kvinnors krav på millimeterrättvisa” har resulterat i att feminist numera betraktas som ett skällsord, då kan man ju undra om Per Ströms strategi är rätt.

 53. ParStrom Says:

  Några har skrivit att det här är en larvig nyhet att blogga om. Jag förstår inte alls det resonemanget. Hade det varit tvärtom, billigare för män, hade det tagit hus i helsike. Men ingen bryr sig när män diskrimineras. Det är ett tecken på att något är fundamentalt sjukt i hela grundattityden när det gäller genus och jämställdhet i Sverige. Därför anser jag nyheten om kvinnorabatten relevant.

 54. Agneta Says:

  ”ParStrom säger:
  17 februari 2012 kl. 10:00”

  ____________________

  Det är definitivt inte larvigt att blogga om detta, eftersom feministerna kräver millimeterrättvisa. Men vissa är mer jämställda än andra s.a.s.

 55. Patrik B Says:

  PerStrom: Fast feminister gör sig löjliga när de vänder på varje sten på jakt efter orättvisor. Bottennappet var när en kvinnlig politiker hävdade att Riksbanken värderade män mer än kvinnor eftersom tusenlappen pryddes av en man.

  Denna blogg är som bäst när du hittar tunga exempel på när män har det värre, t.ex. arbetsplatsolyckor, hemlöshet, hälsam.m. Men om man letar orättvisor helt utan selektion så blir det småaktigt.

 56. JHJ Says:

  Vore skoj att klä sig i kjol och gå dit och kräva kvinnobarnspris för att man är transsexuell. När de vägrar blir det DO direkt, och till skillnad från mansdiskriminering så åker de dit, eftersom det inte finns något hemskare än diskriminering mot transpersoner i dagens Sverige.

 57. hamstrn Says:

  Är kvinnor inte vuxna?

 58. Agneta Says:

  ”hamstrn säger:
  17 februari 2012 kl. 10:50
  Är kvinnor inte vuxna?”

  ____________________

  Kvinnor är absolut vuxna, men behandlas som barn.

 59. Lövet Says:

  @PärStröm:
  ”Några har skrivit att det här är en larvig nyhet att blogga om. Jag förstår inte alls det resonemanget. Hade det varit tvärtom, billigare för män, hade det tagit hus i helsike.”

  Jag tillhör dem som faktiskt bett dig välja dina strider bättre:

  Med sådana här inlägg framstår du som en perspektivlös, petimäter; som om du vänder på varenda sten för att hitta orättvisor. Du framtår lika renons på perspektiv som tjejerna som fotar mansskrev i T-banan, eller som Margareta Winberg som upprörs av Flickan i Havanna, eller de som hittar könsdeskriminering och antisemitism i skolböcker för förstaklassare.

  Problemet är att det bara är vi – som läser din blogg och i stort håller med dig – som förstår att du speglar feminsiterna.
  Vanligt folk – får bara bilden av dig och dina åsikter genom krönikor i gammelmedia skrivna av sådana som Kazmierska, Sveland, Ardin och där de tar lösryckta delar av det du skriver.

  Problemet blir att när de i DN skriver om ”Pär Ström, som nu senast upprördes djupt över att Sportfiskemässan rabatterade inträdet för kvinnor…” så kan du inte försvara dig – det framtår som om du slåss för en skitsak, kort sagt som om du är en rättshaverist…

  …ja, just det – det var det du kallades häromsistens, varför ge dem vatten på sin kvarn.

  F.ö. är Sportfiskemässan en kommersiell verksamhet – segmentering av marknaden genom att ha ett lägre pris för dem som av olika anledningar kan tänkas ha lägre betalninsgvilja är beprövat: Det finns studentrabatter, pensionärsrabatter, medlemsrabatter osv. Ingen big deal – bara affärsmässig vinstmaximering. Sådan differentiering skall vara tillåten – det är när verksamheten är offentlig och solidariskt betalas av skattemedel som det blir mer tveksamt med differentieringar, men även här föreommer det ju – t ex i kollektivtrafiksammanhang.

  Däremot är det faktiskt stor humor att de råkade skriva ”Vuxen” resp ”Kvinna”. Jag gissar att det skottet i foten – faktiskt – kan komma att rendera dem en reprimand från DO.

  BTW: Jag vet inte om det finns något typisk ”textil och desig-mässa” eller liknande, det skulle i så fall vara ett bra case för att rabattera inträdet för ”gubben” som kanske följer med frugan och tittar, men som är behärskat entusiastisk…

 60. Lasse Says:

  @Lövet

  Var drar man gränsen gällande kommersiell verksamhet ?

  Bara för att man är privat näringsidkare innebär det inte att man har något frikort från könsdiskriminering.

  För mig är gränsen både naturlig och solklar.

  Man kan anordna tjejdagar (temadagar) i ortens byggbutik utan problem. Men så fort man utestänger (förbjuder) män från att komma dit eller erbjuder det ena könet är bättre pris har man passerat gränsen.

  Din jämförelse med medlemsrabatter, studerande och pensionärer är ingen relevant jämförelse.

  Att bli medlem är frivilligt och om om man då får bättre pris är inte det något diskriminerande. Att likställa kvinnor (kön) med studerande och pensionärer är även det en felaktig jämförelse eftersom det finns en mix av könen i ovan nämnda grupper.

  ************************

  Jag tycker det är viktigt med en klar och tydlig gränsdragning. Sedan noterar jag att det bara är kvinnor som senaste årtiondet tänjt på gränserna när det gäller ovanstående.

  Kommer ihåg vilket liv det var på feministerna gällande olika typer av manliga föreningar (klubbar) som bestod av uteslutande män. Trots att kvinnor inte formellt var uteslutna skrevs det spaltmetrar om ”gubbvälden” hit och dit.

 61. vmm Says:

  Jag tycker inte alls att det är larvigt att klaga på det här. Visst kan man säga att den här typen av öppen diskriminering är symptom på något djupare och att man borde bekämpa det djupare, men den öppna diskrimineringen är symbolisk och just att den kan pågå öppet är provocerande. Jämför med bussarna i USA på 1950-talet som hade särskilda platser för svarta. Man kan såklart tycka att det var en skitsak men jag skulle nog uppleva det som väldigt provocerande. Eller parkbänkar enbart för vita i Sydafrika. Och så vidare. Det var förmodligen inte så jobbigt för någon att inte få sitta på just en viss plats i en buss eller på en parkbänk, men jag tycker inte heller det var någon skitsak.

 62. Lövet Says:

  @Lasse: ”Var drar man gränsen gällande kommersiell verksamhet ?”

  Jag orkar inte utreda exakt var gränsen går för vad man får och inte får göra. Inte heller tänker jag hårklyva om hurvida det är frivilligt eller inte att välja att bli pensionär eller att betraktas som student (medlemsrabatter kan f.ö. mycket väl utestänga vissa: Jag kan t ex inte få LO-förbundens medlemsrabatter, eftersom jag inte jobbar inom LO:s avtalsområde och därmed inte kan bli medlem).
  Nu var det inte mitt huvudfokus, men det erjöd tydligen detaljer som man kunde gräva ner sig djupt i.

  Det var dumt av mig att ge exempel uppenbarligen, eftersom det tog fokus från min huvudtes:
  Dvs att det skall vara ok för en privat verksamhet att göra riktade marknadsföringssatsningar.

  Men som svar på din fråga:
  Självklart kan jag också ge exempel på vad som jag tycker är ok resp inte ok, men jag kan inte som du säga e x a k t var gränsen går:

  Exempel som jag tycker är ok: Jag tycker som framgått att ”lockpris” på en mässa för grupper ur vilka man annars inte förväntar sig så många besökare är ok.

  Exempel som jag tycker är oacceptabelt: Den lokala sportfiskeklubben annordnar under sportlovet med bidrag från kommunen en speciell vinterfiskedag för tjejer. Någon killdag anordnas inte – ej heller en ”könsneutral” ”Vinterfiskedag för skolungdomar”.

  För att elaborera över det andra exemplet så skulle jag kunna leva med att man hade två dagar varav en blev vikt för tjejer, medan den andra var öppen för b å d a könen.

  På pappret en övervikt för tjejerna, men jag ser det som acceptabelt som ett sätt att locka till sig fler medlemmar ur en ny målgrupp.
  Jag skulle kanske ändå reagera lite för det senare, men då inte störa mig så mycket på det enskilda fallet – eftersom jag förstår deras drivkrafter. Därmemot stör det mig att det generellt görs massvis med sådana tjejsatsningar men nästa inga killsatsningar. När såg man något i stil med : ”Kille – lär dig designa din egen Jeansjacka” eller ”Streetdance för Killar”…

  Man kan undra varför det är på det här viset – självklart borde även dessa tjejdominerade verksamheter vilja vidga sin målgrupp?
  Är det rädslan för att anklagas för könsdiskriminering som förhindrar dem att rabattera killarnas inträden, eller anordna killdagar? Eller tror man inte att killarna låter sig lockas så enkelt? Eller låter man helt enkelt affärsmässigheten (vidgandet av målgruppen/”kundkretsen”) stå tillbaka för att man inte v i l l släppa in killarna?

  F.ö. så funderade jag runt hur ”textil och designmässan” skulle göra – om de skulle köra lockpris för killar. Min gissning är att de av skräck för att få diskriminerinskortet i halsen kommer att erbjuda
  Vuxen: Inträde 150 kr, Par, familj: 225…

 63. Mattias Says:

  Jag struntar högaktningsfullt i om priserna skiljer sig åt – om det är värt 165 kr för mig kommer jag gå in oavsett – men vad som gör det värt ett blogginlägg är att man för att få människor jämlika behandlar dem olika och det ställer jag inte upp på. Jag är FÖR likabehandling inte EMOT som feministerna..

 64. Lasse Says:

  @Lövet o alla andra.

  När det gäller diskriminering så utgår jag från kön, religion, etnicitet och könsidentitet.

  För mig skulle man lika gärna kunnat skrivit inträde svarta 200 Kr och inträde vita 120 Kr.

  När det gäller ovanstående grupperingar skall man behandla alla lika.

  Där går min gräns.

 65. Lövet Says:

  Lasse sa: ”För mig skulle man lika gärna kunnat skrivit inträde svarta 200 Kr och inträde vita 120 Kr.”

  …och närmade sig asymptotiskt Godwin….

 66. pabloggen Says:

  Som jag ser det får ju män en rabatt, för det lär ju vara en man som betalar för kvinnan i vilket fall som helst.. =)

 67. Liberalen Says:

  Klart att de stackars offrena, i offerkollektivet, ska ha feministisk kärring-rabatt.

  Och att de mäktiga förtryckarna, i förövarkollektivet, ska betala extra.

  Inga konstigheter, krångla inte. Betänk bara den goda kampen mot den ondskefulla könsmaktsordningen. Konspirationsteorin av genustanterna på universitetet: köhnsmaktsååårdningen, för böveln, då fattar ni att alla karlarna ska straffas, och varför. Och fattar varför alla kvinnor alltid är mer offer.

  Det är vedertagengenusvetenskaplig sanning.

 68. Ulf Says:

  @Lövet,

  …och närmade sig asymptotiskt Godwin….

  Godwin’s evolved law: ”As an online discussion grows longer, the probability of a commenter evoking Godwin’s Law approaches 1.”

  Lasse är inte ute och cyklar, och hans jämförelse är precis relevant för diskussionen. Det var just för sådana tillfällen som Godwin menade att man inte skulle förta relevansen genom att ha ropat varg i tid och otid.

  Precisely because such a comparison or reference may sometimes be appropriate, Godwin has argued that overuse of Nazi and Hitler comparisons should be avoided, because it robs the valid comparisons of their impact.

  (http://en.wikipedia.org/wiki/Godwin's_law)

 69. igor Says:

  Min tolkning är att kvinnor aldrig blir vuxna. Är inte det var män idag vanligen anklagas för, att vi är bara som stora barn/pojkar när vi växer upp?

  Alternativt har fiskemässan fiskat upp någon tidsmaskin och åkt tillbaka till 1900-talets början.

 70. Johan Says:

  Nu har jag postat en anmälan till DO.

  Har även skrivit en anmälan av DO som jag ska ska skicka in så snart DO har lagt ner fallet utan åtgärd.

 71. Lövet Says:

  @Ulf: Så du anser liksom Lasse att det är relevant med en parallell mellan Sportfiskemässan och apartheid?

  Då har nog fan Kazmierska rätt. Får försöka hålla mig till Pelle Billings blogg hädanefter. Nån d..a sinne för proportioner trodde jag man kunde förvänta sig t o m härinne….
  …men tydligen inte… 😦

 72. Ulf Says:

  @Lövet,

  Det är inte en fråga om proportioner. Det är ingen här som påstått att det här är en stor grej i sig – snarare att det är en del av ett mönster, med en smygnormalisering.

  Det är ett logiskt resonemang.

  Det som är grejen är att det här verkligen funkar att se vad som händer att byta ut ”vuxna” och ”kvinnor” med något annat och se hur omöjligt det skulle vara (alldeles bortsett från det idiotiska med att skilja på vuxna och kvinnor):

  vita: 85:-
  svarta: 160:-

  svenskar: 85:-
  muslimer: 160:-

  män: 85:-
  kvinnor: 160:-

  Alla dessa hade lett till upprördhet. Att man sedan blir mer upprörd om de som diskrimineras är judar, muslimer eller mörkhyade, är väl inte det ett argument för att tillämpa liknande mönster mot män? Om något är förkastligt om vi bara vänder på rollerna, så skall man väl få reagera?

  F.Ö. satt min far igår och lyssnade på några äldre kvinnor som diskuterade möjligheten att Wanja Lundby-Wedin skulle avgå som LO-ordförande. Det viktigaste för dem var att efterträdaren var en kvinna, ”för den posten får vi inte släppa ifrån oss!”.

  Även det är förstås bara ett futtigt exempel…. synd bara att man inte blir ett dugg förvånad längre.

 73. Jack Says:

  Ulf,

  ”den posten får vi inte släppa ifrån oss!”

  Precis så är det i Sverige. Män är totalt lurade (delivis för att det är svårt att acceptera något hemskt som sant)

 74. Tjena Says:

  Pär

  Din nyhet är i allra högsta grad relevant.

  Jag hoppas du står upp mot alla försök som vill ändra på dig. Låt ingen ha några mentala hållhakar på dig. Keep up the good work.

 75. DO: Det kan vara diskriminering, men vi struntar i det « GenusNytt Says:

  […] bloggade jag om att Kistamässan utanför Stockholm tar mer betalt för män än för kvinnor när det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: