Stenkastning på Västbanken och jämställdhet på Nationalmuséum

by

Här kommer några olika saker som jag finner intressanta idag. Låt mig börja med två insändare. Först stenkastning i Israel under vad som verkar vara märkliga omständigheter (jag såg inte själv inslaget):

Hej Pär! Dagens reflektion… En israelisk kvinna gjorde igår ett våldsamt utfall mot Sveriges vice statsminister Jan Björklund under hans officiella statsbesök på Västbanken. Kvinnans våldsutövning gjorde att besöket måste avbrytas. SVT antar dels att det var en man som gick till attack samt illustrerar det med arkivbilder på unga palestinska män (!) som kastar sten mot beväpnade israeliska soldater.

01:34 Klippstart
01:52 Uppläsare: ”Strax efter att en här bilden togs vid en israelisk bosättning gick en aggressiv man till attack.”
01:58 Jan Björklund (på telefon?): ”Ja, det var en person [!] som var mycket, mycket aggressiv”. Notera att Jan Björklund aldrig nämner kön.
02:27 Palestinska unga män kastar sten mot beväpnad Israelisk militär
http://svtplay.se/v/2711368/rapport/16_2_06_00

Med vänliga hälsningar
Thomas

.

Och så nästa insändare:

.

Hej Pär,

Rensade nyligen ut gamla tidskrifter när en artikel från Nationalmusei Vänner (i samband med föreningens årsmöte 23/5/11) väckte min nyfikenhet. Föreningen delar tydligen ut ett antal stipendier till några av ”Museets välförtjänta medarbetare” för att dessa ska kunna resa, forska mm – och det är ju ett högst vällovligt syfte. Stipendiaterna 2011 var:
– Anna Cedemar
– Jenny Andersson
– Ingrid Hjort
– Elisabeth Jern
– Anne-Grethe Slottemoen
– Mikael Ahlund
– Linda Hinners
– Cilla Robach
– Janna Herder
– Helena Kåberg

Nio kvinnor och en man. Följdfrågan blir naturligtvis om könsfördelningen bland stipendiaterna verkligen avspeglar fördelningen av ”Museets välförtjänta medarbetare”? Om så är fallet kanske Nationalmuseum skulle behöva ta tag i sitt jämställdhetsarbete på allvar och ‘släppa in’ männen på viktiga poster inom museet. Om det däremot redan är en jämställd arbetsplats blir det ju ännu värre eftersom man då kan misstänka att det är ren och skär mansdiskriminering. Eller beror allt på slumpen? Eller är kvinnor så mycket bättre på konst? Eller är de så mycket sämre på konst att de måste vidareutbildas? I vilket fall som helst så skulle det vara intressant att veta hur verkligheten ligger till…

Ha en fortsatt trevlig kväll
Charlie

.

För övrigt 1: Sverige satsar 600 miljoner kronor på att hjälpa HIV-drabbade kvinnor i södra Afrika. Se här. Tack för tipset, Markus!

För övrigt 2: Tre socialdemokrater, däribland Anna Ardin, skriver en debattartikel som en fortsättning på Maria Svelands hatdebatt. Något säger mig att de har läst GenusNytt. Jag citerar:

Det politiska samtalet är förgiftat, om detta har Göran Hägglund alldeles rätt. Men det förgiftas inte av att vi försöker förstå kontexten som gav Breiviks världsbild dess livsluft. Förgiftningen består inte heller i att vi reagerar på de så kallade jämställdister som nu ges allt mer medieutrymme jämför feministerna med det förtryckande brittiska imperiet och sig själva med Gandhi.”

Jag vill också ta med denna formulering i deras debattartikel, som jag finner aningen märklig:

Det är kvinnorna som utsätts i särklass hårdast för näthatet idag. Otaliga unga tjejer, ofta feminister på vänsterkanten, tvingas göra sin röst hörd i en hård tillvaro, kantad av ständiga sexistiska påhopp och dödshot.

Tack för tipset, Delbert!

För övrigt 3: Här får miljöpartiet mothugg på sitt förslag om genuspedagogik på alla Sveriges förskolor. Tack för tipset, Fredrik!

För övrigt 4: Aftonbladet fortsätter sin könskodade satsning på att hjälpa unga tjejer:

Annonser

41 svar to “Stenkastning på Västbanken och jämställdhet på Nationalmuséum”

 1. Leif Says:

  Guldstjärna till Rebecca Weidmo Uvell!
  Genusvetarna får väl göra som alla andra som utbildar sig till något det inte finns något behov av: de får omskola sig!

 2. Ullis Says:

  Att arbeta på museum innebär lång utbildning och låg lön. Kort sagt: Det är i allra högsta grad ett kvinnoyrke. Att det flesta som fick stipendie därför var kvinnor är inget konstigt men Jämställdister kommer kanappas att undersöka det. Jämställdister undersöker bara det som dom vet förstärker deras fördomsfulle värdsbild av män som offer.

  ang HIV i södra Afrika är det fullt berättigat att göra en specialsatsing just på kvinnor.
  1
  HIV smittar nästan uteslutande mottagaren av spermie (oavsett mottagaren är en man eller kvinna)
  2
  Södra Afrika är INTE ett feministiskt land. Där är det kvinnors uppgift att ta hand om barnen. För varje kvinna som dör drabbas alltså också en massa barn.
  3
  Det finns myter i Afrika att en HIV-smittad man kan bli frisk om han har sex men en ung kvinnlig oskuld. Varje desperat HIV-smittad man kan därför hinna smitta ganska många kvinnor.

  Varför Socialdemokraterna skulle ha läst just din blogg Pär det förstår jag inte. Det finns fler ”hata-kvinnor” bloggar. Jag tror du smickrar dig själv. SÅ stor genomslagskraft har du inte.

  Alla hjälpinsatser i skolan har i massor av år, åtminstonne ända sen 50-talet enbart varit anpassade för att hjälpa unga män. Aftonbladet gör ett jättebra jobb att även belysa flickors situation. Det innebär inte att man ska sluta hjälpa killar. Det innebär bara att samhället måste sluta osynliggöra flickor.

  TACK Miljöpartiet för att det fortfarande finns visioner och mod hos er. (En 36årig gammelmoderat som har hög utbildning men inte använder den och som tycker om rakryggade politiker men när hon möter sådana (MP) så kan hon inte ta åsikter som inte överenstämmer med hennes egna… Varför bry sig om en insädare skriven av en sån person?)

 3. AnnanDan Says:

  “Det är kvinnorna som utsätts i särklass hårdast för näthatet idag. Otaliga unga tjejer, ofta feminister på vänsterkanten, tvingas göra sin röst hörd i en hård tillvaro, kantad av ständiga sexistiska påhopp och dödshot.“

  Jojo. Vi minns Mia i alla hennes skepnader mycket väl.
  Det finns några liknande figurer här då och då även nu.
  Vilka som kolporterar hat (om man nu är rätt ord) och vilka som inte gör det är lätt att se.
  Jag undrar lite över ordet hat. Varför har det blivit så poppis att beskylla meningsmotståndare för hat? Jag hatar inte någon men har bestämda åsikter om en del företeelser, men det är inte hat. Hat är något helt annat och mycket värre.

 4. Argus Says:

  Har man med unga feminister som Sveland och Ardin att göra biter inga argument. Feminism är lösningen på all världens problem i deras ögon. En feminist kan aldrig ha fel. Feminism är det högsta goda. Det är i princip omöjligt att debattera med dogmatiska personer. De har redan bestämt sig. Och de är ganska aggressiva mot dem som inte håller med.

 5. Mrs G & Killarna Says:

  Stenkastning förefaller lika urbota dumt och meningslöst oavsett vem som slänger stenen, man eller kvinna, same same

  Mrs G

 6. Backlash Says:

  Ullis – Anna Ardin har tidigare twittrat om Pärs Ghandi-citat, så det är ingen tvekan om att det är Pär hon menar även i den här debatten.

  För övrigt har du rätt angående HIV.

  Sen ÄR det pojkar som behöver mest hjälp i skolan, eftersom det pojkar/män har en bredare normalfördelning än kvinnor för en lång rad egenskaper. Detta innebär att män är kraftigt överrepresenterade bland de som ligger långt från medianen, både bra och dåliga. Tjejer är mer samlade i mitten, vilket innebär att de flesta klarar sig bra men få når toppen. De som ligger långt ut på den vänstra sidan
  behöver betydligt mer stöd för att inte bli uteliggare, rånare och våldtäktsmän när de blir
  äldre. Och det är betydligt billigare och mer humant att sätta in resurserna i skolan än senare i kriminalvården.

 7. Ulf Says:

  Från en platsannons från Nationalmuseum:

  http://remus.meta.se/smf/svenskamuseer/Sm14/annonser/chef_nationalmuseum.htm

  Nationalmuseum eftersträvar jämn könsfördelning och värdesätter etnisk och kulturell mångfald.

  Enligt deras årsredovisning 2010 bestod personalen av 119 kvinnor, 63 män 2009, och 111/65 2010.

  http://www.nationalmuseum.se/Global/PDF/Om%20NM/nmw_arsredovisning_2010.pdf

  Man kan också konstatera – möjligen relevant i sammanhanget – att sjukfrånvaron för kvinnorna var dubbelt så hög som för männen (4.21% mot 2.14%, vilket iofs var en utjämning jämför med året innan, då det var 4.63 och 1.82%).

  Så sorry, Ullis. Vi jämställdister undersöker. Det är inte riktigt nio gånger fler kvinnor som jobbar på Nationalmuseum – snarare 1.7 gånger fler. En för Nationalmuseum ”jämn könsfördelning”, som de säger sig eftersträva, skulle ha varit 6 kvinnor och 4 män. Nu blev det 9 kvinnor och 1 man istället.

  Det tycker inte Ullis är konstigt, men vi andra har vant oss vid att när det slår så fel åt andra hållet, lämnas det inte utan åtgärd. Det är väl till och med så att man väntat sig att det skulle vara 50/50, även om det finns nästan dubbelt så många män på arbetsplatsen.

 8. Man & Woman United Says:

  Nyamko Sabuni slutar 2014

  Sverige 16 feb 16:10

  Folkpartisten Nyamko Sabuni, jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister, lägger av med politiken 2014, oavsett hur nästa val slutar.

  -Tolv år som politiker på heltid får räcka, säger hon till Chefstidningen. Det är dags att göra något annat. Kanske inom näringslivet. Eller plugga.

  Sabuni valdes in i riksdagen 2002 och blev statsråd i Fredrik Reinfeldts regering efter valet 2006.

 9. Koo Says:

  Bra, Pär!

  Jag tycker samtidigt att det är lite konstigt att man ofta hävdar att 50/50 regeln skulle vara det som feminister kämpar för.

  Alla vet ju att när det gäller attraktiva poster och positioner så har 50/50 regeln sedan länge övergivits. Nu är det alltid minst hälften kvinnor. Minst.

  100% kvinnor är det mest jämställda. 50/50 är inte särskilt jämställt alls. 100% män är det absolut minst jämställda.

 10. Leif Says:

  @Ullis:
  1. ”Att arbeta på museum innebär lång utbildning och låg lön. Kort sagt: Det är i allra högsta grad ett kvinnoyrke.”
  Varför det? Det finns inget tvång att utbilda sig till låglöneyrken. Det är ett val man gör. Det går enkelt att ta reda på ungefärliga lönevillkor för ett yrke innan man utbildar sig till det. Män som utbildar sig till ett låglöneyrke får också låg lön.

  2. ”Jämställdister undersöker bara det som dom vet förstärker deras fördomsfulle värdsbild av män som offer. ”
  Läs den blå texten längst upp till höger om ordet Genusnytt!

  3. ”HIV smittar nästan uteslutande mottagaren av spermie”
  http://www.noaksark.org/fakta/fakta_hursmittarhiv.asp

  4. ”SÅ stor genomslagskraft har du inte. ”
  http://www.bloggportalen.se/BlogPortal/view/BlogDetails?id=53511:
  ”OBS: Mycket länkad blog:
  Denna blogg är med på topplistan över de mest länkade bloggarna på Bloggportalen.”

  5. ”Alla hjälpinsatser i skolan har i massor av år, åtminstonne ända sen 50-talet enbart varit anpassade för att hjälpa unga män.”
  Belägg, tack!

  6. ”som tycker om rakryggade politiker men när hon möter sådana (MP) så kan hon inte ta åsikter som inte överenstämmer med hennes egna”
  Det är väl så det fungerar i ett demokratiskt samhälle: Man får ha en egen åsikt, och man får ge uttryck för den.

 11. Koo Says:

  När man läser inlägg som från ”Ullis” förstår man verkligen varför jämställdismen som rörelse är på väg att växa sig stark.

 12. SilverLewinsky Says:

  Nyamko Sabuni slutar 2014,
  Fy fan vad skönt..

 13. Jocke K Says:

  Nyamko Sabuni slutar 2014,

  Hoppas Pär Ström efterträder som jämställdhetsminister. Inte så sannolikt kanske men a man can dream.

 14. Argus Says:

  Ullis förtydligar det jag tidigare nämnde om Sveland och Ardin: Inga argument biter på dem! Kvinnor är förtryckta offer och kan aldrig vara något annat än förtryckta offer. Även det kvinnliga statsrådet med 130 000 kr i månadslön och livstidspension är mer förtryckt än den utslagne manlige uteliggare som hon kliver över på väg till representationsmiddagen – i deras värld.

 15. Ivar J Says:

  @Koo: Precis! Jämställt är det med 100% kvinnor i toppen och 100% män i botten. Då blir det 50/50 exakt.

  (Jfr kommentar av Kristin till inlägget om skogsarbete 15 februari 2012 kl. 8:33 )

 16. Musse Pig Says:

  OT.
  Ähmenvafaan! Kolla Sportfiskemässan på Kistamässan i mars:

  ”Intresset för mässan är lika stort hos stora som små, proffs som nybörjare, gamla som unga, kvinnor som män.”

  Hur i h-e motiverar de denna kvinnorabatt då?????

  Entre´

  Vuxen: 160 kr (FB/förköp-pris 150 kr)

  Kvinnor: 85 kr (FB/förköp-pris 75 kr)

  Barn 7-18 år: 85 kr (FB/förköp-pris 75 kr)

  Familj (2 vuxna och 2 barn): 300 kr

  Barn under 7 år: gratis

  OBS! Barn under 7 år äger tillträde
  enbart i målsmans sällskap.

  Jag är inbiten sportfiskare men jag sätter inte min fot på det spektaklet.

 17. Man & Woman United Says:

  @ Jocke K

  Skulle rösta direkt på det parti som tar in pär och gör honom till jämställdhetsminister

  Camilla Lindberg (fp) är också tänkbar

  Maria Abrahamsson som ny Justitieminister och vice Statsminister.

 18. Erik Jämställdhet Says:

  @ Musse Pig

  Skrev dom så:

  Vuxna….

  Kvinnor….

  Måste innebära att kvinnor inte är vuxna. Eller möjligtvis att kvinnor ska betala 245kr (160 + 85)

 19. Sara Says:

  För övrigt 1:

  Kan möjligt vara för att kvinnor är långt mer drabbade av de indirekta konsekvenserna av att vara smittad av hiv/aids. Stigma/socialt utanförskap, bara för att nämna en av dem, något som män inte alls drabbas av i lika hög utsträckning över huvudtaget.

 20. Musse Pig Says:

  Erik:
  http://www.kistamassan.com/events/sportfiske/entre-oppettider

 21. Musse Pig Says:

  Notera:
  ”Intresset för mässan är lika stort hos stora som små, proffs som nybörjare, gamla som unga, kvinnor som män. ”
  http://www.kistamassan.com/events/sportfiske/valkommen-som-besokare

 22. Musse Pig Says:

  Sara, jaha, det vet du med tvärsäkerhet!?!

 23. Access Says:

  Argus säger:
  ”Det är i princip omöjligt att debattera med dogmatiska personer. De har redan bestämt sig.”

  Precis så. Det går inte att resonera en människa ur en uppfattning som hon inte resonerat sig in i.

  Kritik av barnatro bemöts därför ofta emotionellt.

 24. Lasse Says:

  Det feminister alltid glömmer bort och osynliggör är att det i antal är fler män än kvinnor som arbetar i låglöneyrken.

 25. Andreas Says:

  @Sara

  Stigmatiseras kvinnor mer än män? Vad har du för källor för det? Gäller det generellt, eller just i södra Afrika?

 26. michael Says:

  Sara.
  Så du menar att Hiv smittade homosexuella män glider fram på en räkmacka

 27. Maria Says:

  Kolla in, Gudrun Schyman skriver om vad som kan ligga bakom orättvisor som drabbar män i vårdnadstvister: http://debatt.svt.se/2012/02/16/unken-foraldrasyn-gor-att-pappor-forlorar/

 28. Koo Says:

  Ja, Gudrun Schyman skyller naturligtvis pappornas problem på… Patriarkatet!

  Schyman väljer att se bort från hur den rörelse hon själv företräder var en av de främsta påtryckarna för den lagändring 2006 som gör det praktiskt taget omöjligt för en pappa – om en mamma vill sabotera hans möjlighet att vara förälder.

  Hon väljer också, lustigt nog, att bortse från att en central del av den politiska feminismen går ut på att demonisera män och visa på barnapappans olämplighet. Eller att många ute på socialtjänsterna och familjerätterna är just hängivna feminister med en minst sagt unken manssyn.

 29. Ivar J Says:

  OT: Såg att Anders Lindberg, Aftonbladets ledarskribent, skrivit ett försvarstal för sin ledare häromdan med motiveringar till vad han skrev.

  Intressant nog hittar jag inte ett ord om jämställdism eller Genusnytt. Han hittade väl inget att klaga på vid närmare betraktande. En smocka åt Pär i förbifarten är tydligen inget man behöver motivera i hans kretsar, men det ger nog pluspoäng internt.

  http://blogg.aftonbladet.se/ledarbloggen/2012/02/varfor-det-ar-daligt-att-sverige-blir-som-danmark-1

 30. Mörker Says:

  Maria

  Tyvärr är Gudruns ärende inte att hjälpa pappor i vårdnadstvister. Då kan man föreslå lagändring eftersom det är lagen som hindrar myndigheterna från att döma mot kvinnojourernas vilja. Vilket inte är så konstigt eftersom det är ROKS som designat lagen som den ser ut (se Evin Rubars ”Könskriget”)

  I verkligheten så förlorar även pappor som tagit ut hela föräldraförsäkringen och varit hemma med barnen, vårdnadstvister mot knarkande mammor som vansköter och slår sina barn. Det finns inget skydd för barn som blir misshandlade eller vanskötta av sin mamma.

  Mitt tips till alla blivande pappor 2012 är tyvärr:

  – skaffa inte barn. Övertala kvinnan till abort eller hoppas på missfall.

  – om du ändå skaffar barn, gör det med en kvinna som du känt i flera år och som är 100% pålitlig. Om kvinnan har feministiska eller andra åsikter, testat droger eller på något sätt avviker från normer i striktaste bemärkelse, avstå ändå.

  – om du får barn med någon du inte litar helt på, se till att inte skapa någon relation till barnet. Det skadar bara dig och barnet sedan.

  – tacka Socialdemokraterna, V och Mp för att det ser ut så här. Men även Alliansen (och SD) som inte ändrar lagen.
  (sjupartiet har blivit åttapartiet) Tack!

 31. Gustav är hemma Says:

  Om Anders Behring Breivik, oktober 1983, ur psykologutredningen om hans situation i moderns hem vid 4 års ålder:

  ‘Det er dermed igjen oppstått en ny situasjon som barnevernet må forholde seg til. Vi står fast på vår opprinnelige konklusjon om at Anders’ omsorgssituasjon er så sviktende at han er i fare for å utvikle mer alvorlig psykopatologi, og vi meddeler herved på ny vår vurdering om nødvendigheten av en endret omsorgssituasjon
  for Anders, noe vi mener vi har plikt til etter Barnelovens §12, jfr .§ 16a.’

  Det skedde aldrig. Mamman fick fortsatt vårdnad. Resten är historia. ABB handlar inte om politik, det handlar om en pojke som övergavs av norska myndigheter vid 4 års ålder.

 32. Lavazza Says:

  “Det är kvinnorna som utsätts i särklass hårdast för näthatet idag. Otaliga unga tjejer, ofta feminister på vänsterkanten, tvingas göra sin röst hörd i en hård tillvaro, kantad av ständiga sexistiska påhopp och dödshot.“

  Det kanske bara är jag, men jag skulle vara beredd att acceptera en hel del påhopp och ”dödshot”, om det skulle vara vad som krävs för att jag oemotsagd och mot betalning skulle få uttrycka mina åsikter i MSM.

 33. Jocke K Says:

  Jag är antifeminist och jag skrev det just nu på nätet. Är jag nu en näthatare?

 34. Stef Says:

  Helt klart är brudarna Ardin et al rädda för att de ska bli av med sina privilegier. Slut på entrecot-ätandet.

 35. Fjonk Says:

  Jag är och kommer alltid vara feminist! Ju fler män som inser att de själva är förtyckta ju snabbare når vi ett jämställdt samhälle!

 36. Joakim Says:

  För övrigt 2: Det passar bra det att säga att feminister är mest utsatta för näthat när Pär Ström och Pelle Billing nyligen blivit jämförda med Breivik. Och gud så konstigt att fler kvinnliga än manliga feminister utsätts för näthat – det måste väl ändå vara lika många män som är feminister?

  Egentligen är det överflödigt att kommentera Anna Ardin, oavsett vad hon har skrivit. Hon vet mycket väl att det inte längre är någon hemlighet att det var hon som anklagade Julian Assange för våldtäkt. Hon vet även själv mycket väl att hon ljög – ändå kallar hon sig feminist. Men innerst inne vet hon att hon är den som har makten och att det hon säger inte stämmer – hon är helt enkelt fruktansvärt ond, girig och sexistisk. Och en groupie – alla vet det, Anna.

 37. rötägg Says:

  Ullis
  Skicka gärna länkar på dom där lögnerna skulle sitta fint.

  Ska vi ha stipendier enbart för män också då menar du alla andra områden. Trodde inte jag heller, och där knöt sig trosan på dig.

  1. Fel, då det är väldigt många män som har hiv. Och alla dom männen är långt ifrån homo eller bi. Det säger sig självt Hiv smittar via sperma ja, men det är väldigt låg chans, det smittar däremot mycket mera via analsex.

  2. För varje man som dör så drabbas det ännu mera barn

  3. Nej du försök inte, skulle också vilja se länk på det där. Skolan har sedan 30 talet ffs varit inställt på att anpassa skolan till tjejer.
  Det här tar nog priset på en patetisk människa ”Det innebär bara att samhället måste sluta osynliggöra flickor.” Då utmanar jag dig här och nu, ge mig ett par länkar där man hjälper män och pojkar. GÖr det nu eller kom inte tillbaka. Herregud för förstörda kvinnor som kommer hit och spyr ut sig, jag mår fan illa när jag läser det du skriver. Sådan får du syssla med inne på hanna fridens blogg eller lady dahmer.

 38. xbenedictx Says:

  På Västbanken intet nytt.

 39. xbenedictx Says:

  Till
  ”Gustav är hemma säger:
  16 februari 2012 kl. 21:56”

  Och med en pappa som önskade att hans son skulle ha tagit sitt eget liv, och som nu gömmer sig i Spanien.

 40. michael Says:

  Ja det är bara att gratulera aftonbladet och bris att dom lyckats osynliggöra pojkar som mår psykiskt dåligt och återigen bara tala om tjejers psykiska hälsa där dom som får det mesta får ännu mer.
  Och vad man ska säga till alla mammor och pappor med söner som mår dåligt och inte blir hjälpta och kanske går hela vägen där saknaden å minnet blir allt som är kvar vet jag inte.
  Förutom att det fanns personer som ville ändra på detta

 41. Mattias Says:

  Wow, det är verkligen en fantastisk bedrift att ha lyckats få feministerna och kalla oss ”jämställdister” med deras egna munnar. Jag var emot det när iden kom fram här på bloggen just för att jag inte trodde feministerna skulle vara dumma nog att anamma något som flyttar ut dem själva ifrån mittfåran och från majoritetsnormen. Vilket självmål. Jisses.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: