Han slutade högprestera – då misshandlade frun honom

by

Denna notis i dagens nummer av tidningen Metro ger en mycket intressant möjlighet att diskutera könsroller. Den visar hur inte bara kvinnor utan även män kan drabbas negativt av förväntningar och press baserat på kön. Jag som jämställdist tycker ju att vi ska intressera oss för båda köns svårigheter och problem.

Detta är storyn: En man hade jobbat 25 år i näringslivets toppskikt när han gick in i väggen. Han hade förmodligen varit en extrem presterare i dessa 25 år, och dragit in stora summor pengar till hushållet, men till slut orkade han inte mer.

Frun krävde då att han skulle ”rycka upp sig”. När han inte gjorde det började hon misshandla honom. Det pågick i flera år. Han anmälde henne aldrig – män agerar ofta så. Inte förrän hon högg honom i bröstet med en kniv, då var han tvungen att ringa 112. Nu har kvinnan dömts till fängelse.

Sens moral: En man ska prestera – det är själva epicentrum av mansrollen. Och det finns många tecken på att kvinnor har en tendens att känna förakt för män som inte presterar.

Exempelvis kom doktoranden Magdalena Norberg-Schönfeldt vid Umeå Universitet i en studie fram till att kvinnor ofta lämnar sin man om han blir arbetslös. När en kvinna blir arbetslös minskar istället sannolikheten för att hon blir lämnad (Metro 2007-05-22)

Sammanfattningsvis: En man ska prestera och leverera – annars är han inte mycket värd. Tack för tipset, Pernilla! Nedan finner du notisen.

Diskussion: Har du några erfarenheter eller tankar kring ovanstående tema? Skriv gärna kommentar!

 

Annonser

69 svar to “Han slutade högprestera – då misshandlade frun honom”

 1. Ulf Says:

  Jag tror att de flesta män har någon erfarenhet när en kvinna har slagit en tillräckligt hårt så att man egentligen skulle vilja slå tillbaka men inte kunnat på grund av att man antagligen skulle bli anmäld.

 2. Mannen myten Says:

  Det börjar alltid med att mannen slår tillbaks, glöm inte det 😉

 3. johnnykiddo Says:

  Revolutionerande tanke där Pär . att könsroller kan påverka båda könen negativt. Det är nog inget feministerna tänkt på överhuvudatget. Ändå väldigt bra att du tar upp det. Finns det fler fall där förväntingarna på män drabbar dem själv? och vilka upprätt håller dessa maskulina kulturer. Skulle fotbollsvåldet kunna stävjas om vi ändrade synen på mannen?

 4. masa Says:

  Man kan ju konstatera att mannen rimligen borde lämnat kvinnan, då hon knappast kan älska honom. Hennes egenkärlek var större än medkänslan med honom (en underdrift ja!).

  Varför gjorde han inte det? Knappast av ekonomiska skäl, givet vad vi kan läsa. Så varför? Av precis samma skäl som andra kvinnor och män som ”fastnar” i destruktiva förhållanden: ömhetsbehov, skuld/skamkänslor, värdelöshetskänslor, gammal vana, som blivit en del av relationsmönstret där ena parten utövar psykisk terror mot den andra.

  Varför påpekar jag då detta? För att det ger ett tydligt motexempel mot idén om ”mäns våld mot kvinnor” och ”patriarkatet” osv. som skulle förklara varför det förekommer att män utövar våld och terror mot kvinnor och de kan inte lämna pga sin ekonomiska utsatthet – och att detta är något som specifikt män utövar mot kvinnor.

  Det är allt del av en och samma sak: känslomässigt destruktiva relationer som bottnar i personliga psykologiska faktorer, inte osynliga gudsfingrar.

 5. Bengt Says:

  Jag undrar vad hon fick för straff? Kvinnor får oftast mildare straff för samma brott, än män.

 6. GG Says:

  Som alla fackföreningar väljer feminismen att bara se det som gagnar medlemmarna bäst.

 7. Hjalmar Says:

  @Ulf 10:18
  Även i det fallet så behandlas kvinnor som barn. Barn får slå sina föräldrar hur mycket de vill, och kvinnor får i praktiken slå män. Vad är det som håller tillbaka kvinnor, empati och samvete? En god uppfostran? Omsorg om sin egen framtid?

  Pojkar får som små lära sig att inte slåss, och aldrig, aldrig någonsin slå en tjej. Vad får tjejer lära sig? Feministiskt självförsvar?

 8. Karl som har thailändska. Says:

  Jag undrar också vad hon fick för straff för detta?

  Grabbar, var försiktig med vem du gifter dig med. Skaffar man en gris får man en gris.

 9. Liberalen Says:

  Kanske är det dylikt som avses med ”kvinnors empatiska förmåga”.

 10. steweb Says:

  @ Bengt och Karl som har thailändska…
  Ett år och 10 månaders fängelse för grov misshandel… det står i artikeln.
  Undrar vad en man hade fått för straff? Att hugga en kniv i bröstet på någon kunde väl likväl bedömas som grov misshandel och mordförsök.

 11. pabloggen Says:

  Vet med bestämdhet att kvinnor inte vill ha en arbetslös man. Har själv upplevt det.
  Arbete ligger på plats 1 i deras ”kravprofil” hur en man skall vara.

  Varför har män ett vi-tänk & kvinnan ett jag-tänk när kvinnor sägs vara känsligare?

 12. aristo Says:

  Du har rätt johnnykiddo. När jag tänker efter tjatar ju feministerna dagligen om ”kvinnors våld mot män” och att vi lever i ett matriarkat och har en könsmaktsordning där kvinnor är överordnade på det sätt som beskrivs i artikeln. Vi män kan alltså lugnt lämna åt feministerna att ta hand om våra intressen och rättigheter i samhället.
  Revolutionerande tanke…

 13. vmm Says:

  Jag tycker hon också kunde ha dömts för grov fridskränkning för att visa att samhället tycker att kvinnors våld mot män är något mycket allvarligt.

 14. Hugo Says:

  Tycker det låter som om kvinnor har en del ansvar i upprätthållandet av ‘traditionella könsroller’.

 15. Ulf Says:

  @Ulf,

  Det finns en Ulf Andersson här och en Ulf (jag) som postar rätt mycket. Du kanske kan välja en annan nick?

 16. Ulf Says:

  @johnnykiddo,

  Finns det fler fall där förväntingarna på män drabbar dem själv?

  Nu var det väl säkert så att han gick in i väggen delvis pga egna förväntningar på sig själv, men den misshandeln som drabbade honom handlade väl inte om hans förväntningar, lika lite som vi skall säga att kvinnor som blir misshandlade har sig själva att skylla?

  Det som ofta gör att folk går in i väggen är att det kör ihop sig på alla fronter samtidigt. Lite grovt brukar man säga att man kan klara mycket stress på jobbet, om man kan koppla av hemma, eller omvänt, men finns ingen fredad zon där man kan ta bort stressen, åker man till slut dit. Boven är långvarig förhöjd stress – inte kortvarig extrem stress.

  Partnern är oerhört viktig, då det ofta finns varningssignaler. Inte sällan behöver man hjälp för att ta det lite lugnare. Av hustruns reaktion i det här fallet kan man misstänka att hon inte varit så proaktiv med att få sin make att sänka tempot innan det var för sent.

 17. Lasse Says:

  Hon fick alltså bara 1 år och 10 månaders fängelse för mordförsöket. Minimistraffet för våldtäkt är 2 år. Så tydligen är det värre att få en penis i sig än att få en kniv i bröstet! Världen är upp och nedvänd!

 18. Eva Says:

  Pär Ström:

  Varför drar du slutsatsen att ”kvinnor har en tendens att känna förakt för män som inte presterar” baserat på att separationer är vanligare bland arbetslösa män jämfört med arbetslösa kvinnor?

  Enligt Metro-artikeln du hänvisar till finns det ingen säker förklaring till skillnaden, och Magdalena Norberg-Schönfeldts egen kommentar var:

  ”– Men eftersom kvinnan oftast är den som initierar en separation kanske hon är mindre benägen att göra det när hon är arbetslös.”

  Dessutom undrar jag hur du tänker när du använder ”arbetslös” och ”någon som inte presterar” som synonymer. Jag hoppas innerligt att det inte är ett tecken på förakt för arbetslösa.

 19. Hjalmar Says:

  1 år och 10 månaders fängelse för mordförsök, skandal!
  (Hugger man någon i bröstet, då är det mordförsök. Fråga en läkare.)

 20. Stefan Larsson Says:

  Det är bra märkligt det där. Har personligen (vilket väl inte säger nåt om hur det ser ut i stort egentligen, men ändå) erfarenheter av att ha blivit slagen av kvinnor. Har hänt två gånger i centrala Stockholm och båda gångerna har damen i fråga (två olika för övrigt) varit tämligen berusade för all del. Jag slog INTE tillbaka utan försökte bara värja mig själv genom att hålla upp armarna o.d. samt prata med dem. Vem tror ni blev nerbrottad av poliser/vakter?

 21. Carl Bildt & Pär Ström detroniserade av en Mamma! Etta på WordPress men till vilket pris! | Helena Palena Says:

  […] media men tycks vara en kändis. Hennes inlägg går ofta upp som etta och hennes blogg är etta. Pär Ström är trea idag och Carl Bildt  åtta. Den senare har i sin tur petat ner Bildt som numera seglar i […]

 22. AV Says:

  Johnnykiddo. Att känna krav på att prestera kan sägas ligga i den manliga rollen eftersom de flesta män vet att om de är en slacker får de leva med Lena Handen. De flesta män slåss inte på fotbollsmatcher och de som gör det avskys av de flesta män o kvinnor. Det finns ingen förväntan från varken män eller kvinnor att bete sig så. Då får man nog förrsöka hitta förklaringen i subgruppen istället för manligheten. Feminister ser sällan den skillnaden. Gör du?

 23. Prill Says:

  Eva: Det är oerhört svårt att bevisa kausalt att kvinnan dumpar mannen på grund av att han blivit arbetslös, men det är en högst sannolik förklaring. Detta eftersom kvinnor brukar ta initiativ till skilsmässa. Undersökningar har dessutom visat att män som är lågpresterande eller arbetslösa har svårt att få en partner. Det ligger i den traditionella mansrollen att vara högpresterande. Varför skulle Pär förakta arbetslösa? Han redogör ju bara för vilka preferenser (vissa) kvinnor uppvisar med sitt beteende.

 24. Jocke K Says:

  Män ska prestera och kvinnor ska se bra ut. Så enkelt är det. Det kan vara jobbigt för båda könen men det grundar sig på vad det motsatta könet attraheras av och är därför inget man kan ändra på. Det ligger i kvinnors biologi att attraheras av presterande män och det ligger i mäns biologi att attraheras av vackra kvinnor och så har det alltid varit och kommer alltid att vara. That’s life

  Dock utmålas det som att det alltid är jättesynd om kvinnorna pga av detta medan männen glider fram i livet utan bekymmer. Men jag skulle gissa på att det är precis lika jobbigt för män att känna att de måste prestera hela tiden som det är för kvinnor att alltid behöva se bra ut.

  Nu har jag generaliserat lite men överlag stämmer detta ganska bra, det är jag övertygad om.

 25. Jenny Kristiansson Says:

  För det första känner jag ångest när jag läser Pär Ströms blogginlägg. Att frun kunde behandla sin man på det viset är bara tragiskt. En utbränd och utmattad människa är oerhört känslig och känner sig säkert redan värdelös och oduglig. Att förstärka den känslan hos personen som mår dåligt genom att slå är obeskrivligt grymt. Rent psykiskt kände han sig säkert förtjänt av misshandeln. För många människor som blir utmattade tar det flera år att komma tillbaka, och nu ska han dessutom ta sig igenom att ha blivit misshandlad av någon han en gång älskade.

  Viktigt att komma ihåg är att för många misshandlade kvinnor tar det också många år att anmäla att de blir misshandlade. Det är nog inte typiskt manligt att inte anmäla relationsvåld. Det är nog något vi borde prata mer om, varför det anses så pinsamt att bli misshandlad.

 26. Chris Says:

  Har blivit misshandlad av flera damer i mina dagar, men aldrig slagit en kvinna själv… gått med ärr i ansiktet flera ggr pga damer. Då har det oxå vart pga bullshit grejer för ja har aldrig vart otrogen, vilket enligt mig kan rättfärdiga lite våld. Fått en vinflaska kastad i huvudet, och min dator förstörd, samt mina kläder sönderklippta av tjejer jag dejtat som flippat ut.
  Har aldrig tänkt på det så klart innan jag läste denna artikel.
  Känner oxå igen att bli sedd som värdelös då jag inte haft jobb och mest behövt moraliskt stöd. (första gången jag nånsin delar med mig av något på ett nätforum o då blev de bannemig personligt :))

 27. Ulf Says:

  @Chris,

  Fått en vinflaska kastad i huvudet, och min dator förstörd, samt mina kläder sönderklippta av tjejer jag dejtat som flippat ut.
  Har aldrig tänkt på det så klart innan jag läste denna artikel.

  !!!

  Tack för att du delar med dig. Jag tappade hakan lite där, måste jag säga.

 28. Oj så fel Says:

  ”Han anmälde henne aldrig – män agerar ofta så.”

  DEN ENKLA ANLEDNIGNEN TILL DET ÄR ATT MÄN ÄR RÄDDA OM SIN MANLIGHET.
  MÄNNEN DISKRIMINERAR SIG SJÄLVA! DE SÄTTER SJÄLVA KÄPPAR I HJULET P.G.A AV DET DE KALLAR MANLIGHET.

 29. saint Says:

  Oj så fel

  Låt oss säga att direkt anmält kvinnan när hon började slå, vet du vad som väntar dom männen? Han skulle med högsta sannolikhet bara bli utskrattad av polisen, i värsta fall skulle han själv kunna bli anmäld, socialen inkopplad och risken att barnen får klara sig utan pappan och bo med den våldsamma kvinnan istället är stor.

  För män som blir misshandlade står mycket på spel, det finn så många olika sätt dom har systemet emot sig på så jag förstår att dom inte anmäler till en början.

 30. Joppe Says:

  Apropå det där med att kvinnor lämnar män som blir arbetslösa.
  Av hur många par som adopterat barn är det på grund av att mannen inte kan få några?

 31. Eva Says:

  Prill:

  ”Det är oerhört svårt att bevisa kausalt att kvinnan dumpar mannen på grund av att han blivit arbetslös, men det är en högst sannolik förklaring. Detta eftersom kvinnor brukar ta initiativ till skilsmässa.”

  En förklaring till skillnaden skulle också kunna vara att arbetslösa kvinnor väljer att stanna i en dålig relation för att de oroar sig för sin försörjning.

  ”Varför skulle Pär förakta arbetslösa?”

  Jag frågade hur han tänker när han använder ”arbetslös” och ”icke-presterande” som synonymer, eftersom jag tycker att det var en väldigt märklig koppling.

 32. Emma Says:

  Hemsk artikel i metro. självklart binds både män och kvinnor av könsrollerna och de kan få negativa konsekvenser för dem båda. det är ett stort problem att många män inte vill anmäla (liksom att. många kvinnor inte gör det).

  Hon dömdes för grov misshandel och då är inte 1 år och 10 månader ett orimligt straff.

  Lasse och Hjalmar:

  Det är inget mordförsök juridisk sett utan grov misshandel. om du frågar en läkare skulle han säga att en kniv i bröstet kan leda till mord men mordförsök är det inte om man inte kan bevisa uppsåt för det.

  Sen är det intressant att du Lasse jämför med våldtäkt och förutsätter att det sker genom att ”man får en penis i sig”..

 33. Emma Says:

  Joppe
  ”Apropå det där med att kvinnor lämnar män som blir arbetslösa.
  Av hur många par som adopterat barn är det på grund av att mannen inte kan få några?”

  vart vill du komma? det är nog lika vanligt med adoption när en kvinna inte kan få barn.

 34. Emma Says:

  saint

  ”För män som blir misshandlade står mycket på spel, det finns så många olika sätt dom har systemet emot sig på så jag förstår att dom inte anmäler till en början.”

  Det är ju på senare tid kvinnomisshandel har uppmärksammats i samhällets institutioner, innan var det nog inte heller så lätt för en kvinna att lämna en man. Män måste våga anmäla så att detta våld likt kvinnomisshandeln uppmärksammas och arbetas med. Att en man skulle förlora vårdnaden för sina barn för att han anmäler att kvinnan slår honom tror jag dock inte är särskilt troligt.

 35. Hjalmar Says:

  @Emma
  Mordförsök eller dråpförsök. För offret kan det kvitta, eller hur?
  Straffet är patetiskt kort iaf.

 36. saint Says:

  Emma

  Det är högst troligt att om hans anmälan ens tas på allvar, att soc kopplas in och utreder familjen, det är också stor risk att kvinnan motanmäler eller skyller på mannen.

  Men störst är väll risken att anmälan inte tas på allvar. Det är sant att det inte varit lätt för kvinnor som misshandlas, det har det aldrig varit och är inte nu heller, jag försöker inte förminska helvetet många kvinnor lever i utan bara belysa männens problematik när det gäller sånt här.

  Att kvinnor lider och har lidit är förjävlig och det måste jobbas med, men det kan ju aldrig vara ett argument för att nutidens män ska lida.

  sen angående straffet så är det som hjalmar skrev patetiskt, enligt mig är det dråpförsök och jag tror inte mannen hade kommit så lindrigt undan om det var han som i nyktert tillstånd högg sin fru i bröstet med en kniv.

  Ytterligare ett problem är att kvinnor verkar ha låg förståelse för våld, det skulle inte förvåna mig om kvinnans ens anser att hon gjort fel, ”kvinnor kan inte misshandla”, men ett knivhugg känns tyvärr och är lika allvarligt som om en man skulle göra det.

  Har varit med om kvinnor som i grupp stampat och sparkat in ansiket på jämnårig tjej, ingen av dom ansåg att dom dom hade ”misshandlat” och allvarligt skadat, dom var helt oförstående inför anklagelserna och såg ut som frågetecken när dom frågades ut. Tjejer anser helt enkelt att det dom gör inte är våld. Helt sjukt enligt mig.

 37. Man & Woman United Says:

  @ saint

  Hur ska kollektivet kvinnor och resten av Samhället medvetande kvinnors våld? Genom att bryta tystnaden om att kvinnor kan varit j elaka och inte alltid goda mödrar? Genom att avslöja radikalfeminismens livslögn med pure vetenskap!

 38. Man & Woman United Says:

  @ Hjalmar säger

  Vad är det som håller tillbaka kvinnor, empati och samvete? En god uppfostran? Omsorg om sin egen framtid?

  Bra frågor! Desto svårare att besvara då krav på könsneutral lagstiftning ännu inte införts.

 39. Emma Says:

  Man&Woman United,
  Bryt gärna tystnaden om att alla kvinnor inte är änglar (om nu folk tror det)!
  Könsneutral lagstiftning har vi inte eftersom vi i Sverige (tydligen) inte vill ha neutral lagstiftning, och jag tillhör en av dem. Med en neutral lagstiftning kommer män och kvinnor i realiteten inte har samma möjligheter.

 40. Emma Says:

  Hjalmar
  Det som håller tillbaka kvinnan är könsrollen

 41. Emma Says:

  saint

  jag hållet med om allt, förutom att kvinnor generellt inte skulle ha en förståelse för våld. Om en kvinna inte skulle förstå att hon slår någon när så sker så skulle nog våldsbrott bland kvinnor vara mycket vanligare.

 42. kristina Says:

  Mer än hälften skiljer sig. Trist att vara ihop bara för att den andra har jobb. Det kanske är andra orsaker bakom?

  Det är rätt sjukt att slåss som vuxen överhuvudtaget. Kanske dax att kalla män och kvinnor som slåss ”slåssisar”.

  Vi har varit arbetslösa båda två (maken och jag) men ingen av oss är pga av jobbet? Vi börjar inte slåss heller av det.

  Det är inte sant att kvinnor bara vill ha presterande män. Duktighetssyndromet finns hos kvinnor med. Allt verkar blandas som en riktig röra här.

  Vart ska alla frustrerade personer få hjälp med sin frustration?

 43. Häbbe Says:

  ”Emma” verkar ha missat vem som oftast vinner vårdnadstvister.
  Jag har själv upplevt kvinnligt våld mot mig, jag har försvarat mig men aldrig lyft en hand mot en kvinna eller man. Jag har själv upplevt vårdnadstvisten, utredningarna osv. Det du ”Emma” inte fattat är att när jag(man) satt och berättade vad jag varit med om och mina barn upplevt, så vändes det mot mig och barnen.
  För kvinnan hade enligt hennes historia blivit misshandlad och våldtagen osv…..så med hjälp av lögner och påhittade historier så förlorar man. Detta gör att chansen till en hygglig prövning faller lavinartat. Mina barn sitter nu med en mamma som har så fullt upp med sig själv så att hon inte orkar förmå barnen att ta sig till skolan. Jag kan inte hjälpa mina barn längre.
  Självklart skall lagstiftningen vara könsneutral, eftersom vissa kvinnor tycks sakna respekten för domstolsväsendet och lagen.
  Så ”Emma” vakna och läs på.
  ”Från Finland rapporteras att män allt oftare blir misshandlade av kvinnor. Kvinnor står nu för 40 procent av alla våldsdåd som sker i hemmen. ”
  Det är vårat grannland inte så olika oss.

  Sedan så är min uppfattning också den att kvinnor verkar inte märka när dom slår och är våldsamma. Det kanske någon expert kan svara på, varför det är så.

 44. Emma Says:

  Häbbe,
  jag är mycket medveten om vem av föräldrarna som ”vinner” vårdnadstvister.men jag vill hävda att det inte är pga att hon är kvinna utan t.ex. eftersom barnen kanske har bott hos mamman en längre tid och då domstolen ska se till barnets bästa så dömer man gärna inte till förändringar för barnen. Sen vet jag att rättsväsendet inte är perfekt, naturligtvis är domaren och nämndemännen färgade av samhällets könsbilder och detta måste man jobba för att bryta. Men ledordet i tvister ska vara barnets bästa

  Om du blev anklagad för misshandel och våldtäkt så måste det bevisas för att domstolen ska ta hänsyn till det i vårdnadstvisten. Du måste alltså har blivit dömd för det brotten för att det ska påverka vårdnadstvisten. (och bara för att en kvinna har blivit slagen så innebär inte det automatiskt att hon får ensam vårdnad).

  Jag tycket inte du kan påstå att kvinnor inte verka har respekt för lagen när 95% av de dömda för våldsbrott under 2010 var män:

  http://www.kriminalvarden.se/sv/Statistik/Valdsbrott/

  Kanske är det dessa våldsamma personer (och de kvinnor på 5%) som inte verkar förstå att det slår?

 45. leifer Says:

  Emma

  ”Det som håller tillbaka kvinnan är könsrollen”

  Och det som håller tillbaka mannen är….?

 46. Ulf Says:

  @Emma,

  Könsneutral lagstiftning har vi inte eftersom vi i Sverige (tydligen) inte vill ha neutral lagstiftning, och jag tillhör en av dem. Med en neutral lagstiftning kommer män och kvinnor i realiteten inte har samma möjligheter.

  Alla inom gruppen kvinnor har inte samma möjligheter.
  Alla inom gruppen män har inte samma möjligheter.

  Jag har en vän som var enastående duktig naprapat, men bestämde sig för att sluta ge behandlingar. Hon var för kort, och hennes låga vikt och ofördelaktiga hävstänger gjorde att jobbet blev mycket mer slitsamt för henne än det är för en normalväxt man. Hon hade helt enkelt inte samma möjligheter, trots att hon i alla andra avseenden var en av de bästa naprapater jag någonsin stött på.

  Det suger, förstås, men trots det har vi en kroppslängdsneutral lagstiftning, och skall så ha. Korta personer t.o.m. utesluts från vissa jobb – inte bara fotomodell, utan även helikopterpilot (de får inte vara för långa heller). Det är ok om det finns saklig grund, men även för andra jobb kan det vara en klar nackdel att vara kort. Kvinnor är vanligen kortare än män, men det är för den skull ingen kvinnofråga.

  Många situationer förutsätter hög intelligens, men trots det har vi intelligensneutral lagstiftning (med vissa undantag för förståndshandikappade).

  Om man skall skriva in i lagen att kvinnor skall särbehandlas, bör man se till att ha mycket goda argument. Det räcker inte med att handviftande säga att det behövs för att det skall bli jämlikt.

 47. Ulf Says:

  @Emma,

  Det är f.ö. till och med värre – vi har inskrivet i grundlagen att det är ok med könsdiskriminering, om syftet är att uppnå större jämställdhet. Jag tycker att det är väldigt olyckligt att ha en så flummig paragraf i grundlagen, men misstänker att det tillkom för att göra det möjligt att kvotera in till olika utbildningar och arbeten. Inkvotering till högskolan är nu olagligt, efter att det visat sig att det också kunde drabba kvinnor negativt. Kvotering till styrelser har de provat i Norge, med dåliga resultat.

  Att diskriminera för att motverka diskriminering är helt enkelt en usel ide.

 48. Emma Says:

  Ulf,

  självklart har människor olika möjligheter och förutsättningar i samhället. Det som lagen syftar till att uppnå är dock att radera de olika möjligheter som hänför sig till könet. Om det krävs en viss längd för ett arbete så är det ett yrkeskrav och enligt LAS kan det i en sådan situation inte vara diskriminering.
  Könsdiskriminering är tillåtet som du säger om syftet är att uppnå större jämställdhet, just för att det är önskvärt i samhället med representation av båda könen på arbetsplatser. Likväl som man kan anställa en kvinna med något sämre meriter än en man inom polisen så kan man anställa en man med något sämre meriter än en kvinna inom vården.

  och Leif, både kvinnor och män hålls tillbaka av sina könsroller och jag tycker det är fel i båda fallen.

 49. Freja Says:

  @Pär ström du skriver:
  ”Sens moral: En man ska prestera – det är själva epicentrum av mansrollen. Och det finns många tecken på att kvinnor har en tendens att känna förakt för män som inte presterar.”

  Vad grundar du det på? Menar du att alla kvinnor resonerar så? Min sambo har varit arbetslösa under stora delar av vårt förhållande och har idag ingen heltid eller fasttjänst utan vikarierar, jag jobbar heltid och tänar bra, än sen då? Han presterar på andra sätt, genom att vara en underbar pojkvän t ex, det räcker för mig!

  @ Lasse
  Jag blev våldtagen när jag var endast 14 år gammal av en okänd 20 årig man, jag hade hellre fått en kniv i bröstet under förutsättningen att jag hade överlevt som den här mannen gjorde än att ”få hans penis i mig” som du så fint uttrycker det. Ditt förakt lyser igenom och du vinner ingenting på att förlöjliga och nedvärdera lidandet av en våldtäkt och beskriva det som att ”få en penis i sig”, det är lite väl långt från sanningen. Varför kan inte ni (många av er) som kommentrerar här nöja er med att konstatera att kärringen var dum i huvudet och det är fruktansvärt att hon misshandlade sin man och högg honom med kniv UTAN att påpeka hur OTROLIGT mycket värre det är än att bli våldtagen. Den ständiga bagatelliseringen och jämförelsen är känslokall och onödig. Det blir en rå ton som lätt kan missuppfattas som kvinnohat och det är nog inte Pär Ström ute efter.

 50. leifer Says:

  Freja

  Har ni barn?

  Poängen var att mannens traditionella könsroll är att vara huvudansvarig för familjeekonomin och familjen. Det är också mer stigmatiserande för män att vara arbetslösa än kvinnor. Det är alltså stor risk att din pojkvän håller en positiv front men i själva verket mår jävligt dåligt. Förhållandet blir lätt också i obalans och din pojkvän riskerar att känna sig i underläge.

  Får ni barn så ställs också könsrollerna ändå mer på ända. Ska han vara hemma och sköta barnen medan du jobbar? Vad händer om du tröttnar på att jobba heltid och vill gå ner på deltid samtidigt som din pojkvän inte drar in många kronor till familjen?

 51. leifer Says:

  Emma

  Männen är ändå mera låsta av könsrollen idag. Dom som avviker straffas på olika sätt, ex genom att få svårighet att skaffa barn. Detta drabbar inte kvinnor på samma sätt.

 52. Ulf Says:

  @Emma,

  Ulf, självklart har människor olika möjligheter och förutsättningar i samhället. Det som lagen syftar till att uppnå är dock att radera de olika möjligheter som hänför sig till könet.

  Varför?

  Likväl som man kan anställa en kvinna med något sämre meriter än en man inom polisen så kan man anställa en man med något sämre meriter än en kvinna inom vården.

  Nyligen blev en kvinnlig krimvårdare övermannad och ihjälslagen av en fånge – kvinnans (kvinnliga) kollega flydde. Tillskyndande personal (män?) kunde sedan övermanna honom. I ett annat fall fick en nagelskulptris företräde till jobb som brandman före en man som både gått den annars förväntade SMO-utbildningen och vikarierat som brandman flera somrar.

  Om effekten av ditt resonemang blir att människor dör, tycker du att det fortfarande är rätt? Hur skall du veta var man skall dra gränsen?

 53. Häbbe Says:

  Emma nu missade du igen, det är Socialtjänsten som gör utredningen som domstolen skall luta sig mot. Nu är jag inte skåning men enligt Sveriges domstolsväsende så finns det knappt några pappor som duger allra helst i Skåne,men det beror på Socialtjänstens utredningar. Det jag frågar nu är, vem tar ansvaret för mina barn, vem ser till att dom kommer iväg till skolan.
  Det här informerade jag Socialtjänsten om innan utredningen var färdig. Barnen har en gång i tiden bott varannan vecka medan mamman gjort allt hon kunnat för att förhindra det. Domstolarna blir grundlurade av Socialtjänsten, jag har upplevt socialsekreterare som skrikit åt mig. Jag kommer aldrig någonsin att vända mig dit igen. Snacka om MOBB. Vad jag menar med respekt för domstolsväsendet är exempelvis att gömma barnen efter ett nederlag i domstolen eller att sitta och ljuga domstolen upp i ansiktet. Det kanske är som du tycker, bättre att barnens goda framtida möjligheter spolieras och att dom har en dålig relation med pappa eftersom mamma blir på dåligt humör om dom vill träffa pappa. Så min och barnens tid kommer när dom klippt med mamma. Sedan får dom försöka ta igen skolåren som vuxna.
  Det är det du tycker verkar bra, om jag inte missförstått ditt resonemang. För det viktigaste är att mamman får som hon vill och sist kommer barnen att döma av ditt tankesätt.
  Over and out

 54. Freja Says:

  Vet du vad Leifer? Du behöver inte oroa dig, allt sånt löser sig plus att vi ska inte skaffa barn fören om kanske 4-5 år för jag och han ska utbilda oss. Han jobbar ju deltid och det hade funkat alldeles utmärkt om vi skaffade barn, lite tufft så klart men det går. Har en väninna i samma sits och de har barn, det går.
  Sen vill man inte automatiskt gå ner i deltid bara för att man är kvinna och skaffar barn 🙂 Jag själv har varken en enda väninna,syster eller kollega som gjort detta, varför i hela friden skulle jag sluta jobba heltid när jag skaffar barn? Man är ju mammaledig först såklart men sen vill man ju jobba!

  För övrigt mådde min sambo väldigt dåligt i början när han var arbetslös (inget konstigt alls det gör alla) men det går över när man själv inser att värdet som människa sitter inte i om du har jobb eller inte. Han har aldrig varit sämre i mina ögon – jobb eller inte. vi delar på alla kostnader och trivs bra med livet!

 55. leifer Says:

  Freja

  Jag kan ju knappast önska att det går dåligt för Er och jag är heller inte intresserad av att säga ”vad var det jag sa”. Det vi pratar om är könsroller och normer. Och jag vidhåller det jag sagt, att det lätt blir ett spöke som påverkar båda. Man kan försöka frigöra sig från sånt men vi är alla del av ett samhälle och då kommer dessa normer in förr eller senare. Man har även realiteter som att dålig ekonomi påverkar mycket.

  Huruvida jag oroar mig för dig eller inte, har alltså inte med saken att göra och det vet du också. Det var du som började använda ditt förhållande som generellt exempel. När du gör det så får du räkna med att man säger nåt tillbaka. Och då kan du inte köra med resonemang om att jag är dum, det håller inte. Jag kan heller inte vidareutveckla resonemanget för det låter ju ganska illa då och du tar säkert det personligt och blir ledsen.

  Så vi stannar där.

 56. Ulf Says:

  @Freja,

  Sen vill man inte automatiskt gå ner i deltid bara för att man är kvinna och skaffar barn 🙂

  Jag känner å andra sidan kvinnor som gjort precis det när de fått barn, och sagt ”nu har jag hittat mitt kall i livet”. Det är helt ok att olika individer prioriterar olika.

 57. Emma Says:

  leifer, ”Männen är ändå mera låsta av könsrollen idag. Dom som avviker straffas på olika sätt, ex genom att få svårighet att skaffa barn. Detta drabbar inte kvinnor på samma sätt.”
  Varför drabbar inte detta kvinnor på samma sätt? (jag är uppriktigt nyfiken)

  Ulf, ”Om effekten av ditt resonemang blir att människor dör, tycker du att det fortfarande är rätt? Hur skall du veta var man skall dra gränsen?” Det är inte mitt resonemang att man vill ha en arbetsplats där båda könen är representerade utan det är politikernas resonemang (och jag tycker det är bra med ett sådant mål). därmed har jag inte sagt att man inte borde ha relevanta yrkeskrav t.ex. som att man måste vara stark om man ska vara brandman och klara de fysiska krav som finns.

  Häbbe ”Det är det du tycker verkar bra, om jag inte missförstått ditt resonemang. För det viktigaste är att mamman får som hon vill och sist kommer barnen att döma av ditt tankesätt.” nej det här har jag absolut inte sagt utan påpekade bara hur domstolen SKA fungera. sen är jag medveten om att så inte alltid blir fallet, och socialtjänstens utredning som domstolen stödjer sig på är nog inte heller alltid felfria. för mig är det viktigast att barnens bästa kommer först, precis som jag tror att du tycker, och om det inte blivit så i ditt fall är det beklagligt.

 58. Ulf Says:

  @Emma,

  Ulf, “Om effekten av ditt resonemang blir att människor dör, tycker du att det fortfarande är rätt? Hur skall du veta var man skall dra gränsen?” Det är inte mitt resonemang att man vill ha en arbetsplats där båda könen är representerade utan det är politikernas resonemang (och jag tycker det är bra med ett sådant mål). därmed har jag inte sagt att man inte borde ha relevanta yrkeskrav t.ex. som att man måste vara stark om man ska vara brandman och klara de fysiska krav som finns.

  Vad exakt menar du? Det är inte ditt resonemang, men du tycker att det är bra?

  Menar du att det är bra så länge det inte blir fel, och någon annans fel om det går illa?

  Problemet med hållningen är det sluttande planet. Resonemanget kan i värsta fall leda till att folk dör. De är de fall som borde vara enkla att undvika, men likt förbaskat går det så. Ännu har inga dött av att man ”kvoterat in” kvinnliga brandmän, men det är möjligen bara en tidsfråga ifall man i jämställdhetens namn börjar hitta på svepskäl för att sänka kraven.

  Det är därför man vill ha lagar som är så fria som möjligt från tolkning och godtycke, och (i alla fall många av oss) vill att politiker och byråkrater skall lägga sig i så lite som möjligt. På precis samma sätt som man vill ha öppna och objektiva anställningsförfaranden för att undvika svågerpolitik, vill vi ha det i dessa fall, med krav som helt bottnar i den önskade kompetensprofilen – inte färgade av politisk ideologi eller ideer om kompensatorisk genuspolitik.

 59. Emma Says:

  Ulf, jag ville bara pålysa att det här med jämn könsfördelning, jämställdhetsplaner och inkvotering är ett ”resonemang” som finns bland majoriteten ute i samhället eftersom det är en politik vill tillämpar. men vi kan kalla det mitt resonemang om du vill – det låter bara som att det jag som har kommit på det!

  Självklart finns det gränsdragningar som är svåra när man ska anställa en person. men sådana gränsdragningar måste göras även inom varje könsgrupp om det finns ett yrkeskrav på en arbetsplats. vi vill ju inte t.ex. ha ett yrkeskrav som säger att en byggarbetare måste vara man. Det finns ju kvinnor som är starkare än många män. istället får man ha yrkeskravet ”stark”. vad sen det innebär är upp till arbetsgivaren att avgöra.
  jag hållet med om att vi ska ha lagar som är så fria som möjliga från tolkning och godtycke – men för att en anställningssituation i vissa fall ska vara helt fri från godtycke kanske det t.ex. krävs en lag om att man inte får diskriminera någon pga kön.

 60. Ulf Says:

  @Emma,

  Självklart finns det gränsdragningar som är svåra när man ska anställa en person. men sådana gränsdragningar måste göras även inom varje könsgrupp om det finns ett yrkeskrav på en arbetsplats. vi vill ju inte t.ex. ha ett yrkeskrav som säger att en byggarbetare måste vara man. Det finns ju kvinnor som är starkare än många män. istället får man ha yrkeskravet “stark”. vad sen det innebär är upp till arbetsgivaren att avgöra.

  Precis!

  jag hållet med om att vi ska ha lagar som är så fria som möjliga från tolkning och godtycke – men för att en anställningssituation i vissa fall ska vara helt fri från godtycke kanske det t.ex. krävs en lag om att man inte får diskriminera någon pga kön.

  Ja, men svensk grundlag öppnar för diskriminering pga kön bara man har den rätta tron:

  16 § Lag eller annan föreskrift får ej innebära att någon medborgare missgynnas på grund av sitt kön, om ej föreskriften utgör led i strävanden att åstadkomma jämställdhet mellan män och kvinnor eller avser värnplikt eller motsvarande tjänsteplikt. Lag (1976:871).

  (Regeringsformen – 2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter)

  Så bara du viftar med jämställdhetskortet (och förmodligen då det politiskt korrekta kortet, med lämpliga hänvisningar till ”könsmaktsordning” och ”osynliga strukturer”), så är det ok, enligt grundlagen, att diskriminera.

 61. Häbbe Says:

  Enligt Emma så är alla offer ok! 300 000 barn som inte får ha sin pappa, som dessutom rent statistiskt sett går en inte allt för ljus framtid till mötes(bandat flickor och pojkar, tänk på det), alla offer är ok. Börja med att göra lagstiftningen könsneutral, föräldraförsäkringen skall även den göras könsneutral, för barnens bästa, allt detta för barnens bästa. Så ska vi se att det blir bra på sikt. Ingen kommer att ta en kvinna på allvar om hon inte får samma förutsättningar som män. Det är bara att börja jobba på det.
  Men Emma försöker vara ett internet troll och vad gör vi med dom..zzz

 62. Emma Says:

  häbbe, ”Men Emma försöker vara ett internet troll och vad gör vi med dom..zzz” väldigt moget inlägg

 63. Perr Says:

  Emma,
  Jag såg din fråga om skillnaden i hur ofrivillig barnlöshet drabbar män respektive kvinnor…
  Jag har lyssnat en hel del på den typen av problem och upplever det som att övervägande är skillnaden i resonemang att medan kvinnans ”oförmåga” ses som något hon drabbas av och därmed utlöses empati, beklaganden och mängder av förslag om åtgärder för att överbrygga detta, så kommenteras mannens tillkortakommande som bagatellartat eller till och med som en fördel, ”risken” för en oönskad graviditet i ett vänsterprassel t.ex är lägre, mannen blir sedd som enbart sexapparat, och ombedd att ”rycka upp sig”. Till detta kommer degraderingsbehandling, ”inte riktig karl”, ”könlös”, ”eunuck”, ”djävla vallack” och liknande som utesluter också från ovidkommande sammanhang. En viss skillnad, som inte är så ovanlig. Motsatsen är jag övertygad om förekommer naturligtvis, men det är mer av ett avsteg från ”normaliteten”.

 64. Freja Says:

  Självklart prioriterar allla olika, jag känner inte en enda kvinna som jobbar deltid pga av att hon skaffat barn, jag själv skulle aldrig göra det men de som gör det får absolut göra det om de klarar det ekonomiskt, men då kan man inte klaga efteråt. Däremot så är det ju onödigt att få det att låta som att alla kvinnor går ner i deltid pga barn.

 65. Kickilin Says:

  Hur man drar slutsatser?
  ”Sens moral: En man ska prestera – det är själva epicentrum av mansrollen. Och det finns många tecken på att kvinnor har en tendens att känna förakt för män som inte presterar.”

  Det är väl så att kvinnor också ska ”prestera”…. i hushållet, som maka (älskarinna) och mor. Sköta hela familjeorganisationen, som ibland kan vara ett rätt stort uppdrag.
  Varför somliga människor tar till våld, när livet inte blev som dom tänkt sig, har väl inte en direkt koppling till ”prestationen”…

 66. Ulf Says:

  @Kickilin,

  Det är väl så att kvinnor också ska “prestera”…. i hushållet, som maka (älskarinna) och mor. Sköta hela familjeorganisationen, som ibland kan vara ett rätt stort uppdrag.

  Jo, det är är helt klart så att vi såg en våg av sjukskrivningar bland kvinnor i andra halvan av 90-talet. Sambanden är lite komplexa, men det finns en del ideer.

  http://www.fas.se/sv/Forskningsomraden/Sarskilda-satsningar/Kvinnors-halsa/Arbetsrelaterat-utmattningssyndrom/

  Vid emotionell stress kopplar kvinnors hjärnor från amygdala till limbiska systemet, som bland annat har med depressioner, smärta och hjärtrytmrubbningar att göra. Mäns reaktioner går framför allt till områden i hjärnan som har med ”fight and flight” att göra, dvs reaktioner som handlar om flykt och fara.

  – Kvinnor reagerar med andra ord mer inåt och min hypotes är att kronisk stress hos kvinnor bränner ut vissa områden i limbiska systemet, säger Ivanca Savic-Berglund.

  Intressant att det finns neurologiska skillnader mellan könen även inom detta område. Det där med att män reagerar mer med ”fight-and-flight”-systemet kan låta hälsosammare än det är. Det triggar produktion av adrelanin och noradrenalin, som bryts ned i blodbanan inom ca 20 sekunder. Under nedbrytningen bildas fria radikaler. Processen är som gjord för att ge en hyfsat jämn nedbrytning av alla system i kroppen – något som man kallar ”asymptomatisk vävnadspåverkan”, och bidrar till att förklara hur det kan komma sig att när till synes friska personer går in i väggen, kan man upptäcka att alla deras värden är katastrofalt dåliga.

  http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=14349

  En förklaring som ter sig mer sannolik, och som hävdats av ledande stressforskare [31], är de kraftiga ekonomiska neddragningarna inom den offentliga sektorn som ägde rum i början av 1990-talet i Sverige och som föregicks av rationaliseringar och nedskärningar i den privata sektorn. Tillsammans med det ökade kvinnliga förvärvsarbetandet orsakade detta en kraftig ökning av arbetsbelastningen för många kvinnor i början av 1990-talet. Denna ökade belastning tänker man sig ha resulterat i sjukskrivningsepidemin några år senare.

  När arbetsstyrkan »slimmats«, »luften pressats ur«, och »marginalerna skurits bort« finns mycket riktigt inga marginaler som kan utnyttjas om någon medarbetare skulle bli akut sjuk. Man inser lätt att detta kan leda till dominoeffekter med en våg av sjukskrivningar hos de medarbetare som tvingas överskrida sina egna marginaler för att ersätta den som sjuknat, samtidigt som de ska klara av sitt eget arbete. Det finns empiriskt stöd för denna tolkning i en studie av svenska landsting, där storleken på personalneddragningen i början av 1990-talet var signifikant relaterad till antalet långtidssjukskrivna för psykisk ohälsa fem år senare [32].

  Tumregeln brukar vara att man måste ha något område som man kan få vila på – ta bort stressen helt. Om man har det i hemmet, kan man klara sig bra; har man det på jobbet, kan det också funka. Men har man konstant stress både på jobbet och hemma, är det lätt att man åker dit.

 67. Kicki Says:

  En anledning till kvinnors utbrändhet?

 68. Joe Black Says:

  Våld är aldrig ok, oavsett kön. Många menar att tjejer är mindre än killar och killarna borde därför kunna ta det , men i så fall ger de med den logiken småväxta killar rätten att slå större kvinnor vilket bara låter jävligt idiotiskt.

  En av anledningarna till att många män drar sig för att söka hjälp och vård är att tjejer har enklare att få hjälp inom psykvården. Kvinnor ska få hjälp och tas om hand medan männen ska ta sig i kragen och ta det som en man.

 69. Krister Larsson Says:

  En kniv i bröstet är ett klart mord- eller dråpförsök. Kvinnan måste ha insett att bröstkorgen innehåller flera vitala organ och att ett knivhugg där mycket väl skulle kunna medföra döden. När hon trots denna insikt utdelade knivhugget var hon likgiltig inför effekten att mannen kunde dö. Enligt principen om likgiltighetsuppsåt skulle hon därför ha dömts för dråpförsök. Men nu var ju gärningsmannen en kvinna och då gäller inte samma lagar som för män.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: