Oförståelse för urvalets betydelse ett centralt problem

by

En bristande förståelse för betydelsen av att ta hänsyn till könsfördelningen i den grupp som man har att ta av i något sammanhang är ett mycket centralt problem i den svenska jämställdhetsdebatten. Det är synd att en till synes så enkel sak ska röra till det så mycket i jämställdhetsarbetet.

Gång på gång landar vi i problematiken att ingen hänsyn tas till hur urvalet ser ut. För några dagar sedan bloggade jag om en författare som hävdar att räddningen av människor från Titanic var jämställd, eftersom ungefär lika många män och kvinnor räddades. Därvid struntar han i att det var många fler män än kvinnor ombord, vilket förstås gör att en jämställd räddningsinsats skulle ha resulterat i betydligt fler räddade män än kvinnor.

Det finns hur många exempel som helst på att könsfördelningen i urvalet inte räknas – det ställs ändå krav på 50/50-fördelning mellan könen.

– Är det flest män som har den erfarenhet som krävs för ett vd-jobb? Det ska ändå vara 50 procent kvinnor som slutkandidater.
– Är det flest män som är intresserade av att göra film? Det ska ändå vara 50 procent kvinnliga regissörer.
– Är det flest killar som är intresserade av dataspel? Det ska ändå vara 50 procent tjejer i spelvärlden.
– Är det flest män som är intresserade av fritidsbåtar? Det ska ändå vara 50 procent kvinnor vid rodret.

Och så vidare. För en logiskt tänkande person är detta frustrerande. Det man tycker är så enkelt och självklart är uppenbarligen motsatsen. Åren går och saken blir inte bättre, snarare sämre. Vad kan man göra åt det? Hur kan man skapa förståelse för nödvändigheten av att ta hänsyn till könsfördelningen i urvalet?

För övrigt 1: När moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten sammanfattar Carl Bildts utrikesdeklaration i riksdagen ägnas ungefär hälften åt genusfrågan, och särskilt kvinnor. Bland annat säger hon att kvinnor var en drivande kraft för demokratiska fri- och rättigheter under en arabiska våren. Se här. Med all respekt för att kvinnor bidrog/bidrar i den arabiska frihetskampen ställer jag mig frågande till om det är motiverat att lyfta fram kvinnors insats framför mäns. Jag undrar också om det är motiverat att genus/kvinnor ägnas halva utrymmet när det handlar om utrikespolitik. Tack för tipset, Tommy!

För övrigt 2: Om du har tid över kan du bläddra i denna skrift om jämställdhet som Miljöpartiet har gett ut. Tack för tipset, Cai!

För övrigt 3: En särskild grupp inrättas vid Örebro-polisen för att klara upp ett antal kvinnoöverfall. Se här. Inget fel med det egentligen – jag har bara en gnagande känsla av att det inte hade varit aktuellt att bilda en särskild grupp för att klara upp en serie ”mansöverfall”. Har termen ”mansöverfall” över huvud taget använts? Läs mer här. Tack för tipset, Ann-Mari på Ann-Mari’s blogg.

För övrigt 4: Svensk genusforskning är aktiv. Jag plockar från Genuslistan:

Forum för feministisk forsknings tvärvetenskapliga seminarieserie på måndag kl 17-19! Först ut i vår är Ulla Manns som under rubriken ”Det för givet tagna: om det Nordiska i kvinno- och genusforskning före ‘vändingen'” presenterar sitt pågående projekt om Nordisk kvinno- och genusforskning, 1978-1990 som särskilt fokuserar hur gemensamma och för givet tagna föreställningar om en gemensam Nordisk identitet varit verksamma i det feministiska akademiska rummet. I föredraget adresseras olika metodologiska problem som dels aktualiseras i analyser av föreställda gemenskaper, dels rör feministisk historieskrivning. Ulla Manns är idéhistoriker och verksam som professor i genusvetenskap vid Södertörns högskola.

63 svar to “Oförståelse för urvalets betydelse ett centralt problem”

 1. Mrs G & Killarna Says:

  Du borde gilla Björn Ranelids framträdande i Mellon ikväll.
  En man
  En kvinna
  Båda gör bort sig samtidigt
  Jämställt och bra, inte sant?

  Mrs G

 2. Aktivarum Says:

  Pär Ström:

  Helt fel har inte Sofia Arkelsten om kvinnors betydelse för den arabiska våren. (men inte som hon tänkt sig) Den tunisiska statstjänsteman som trakasserade den 26-åriga Tunisier som satte eld på sig själv och startade upproren….

  var en kvinna

  ”45-year-old female municipal official, Faida Hamdi”
  ”Bouazizi’s family says her gender made his humiliation worse.”
  ”Outraged by the events that led to Bouazizi’s self-immolation, protests began in Sidi Bouzid within hours”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Bouazizi

 3. Liberalen Says:

  ”Oförståelse för urvalets betydelse ett centralt problem”

  Javisst, men ett f u n d a m e n t a l t problem är att en världsfrånvänd skock kacklande genushöns, av någon outgrundlig anledning, tillåtits definiera könens olikheter som ett problem.

 4. Polisens Torbjörn Carlsson lugnar Örebros kvinnor « Aktivarum Says:

  […] rapporterar Örebropolisen inrättar en särskild grupp för att klara upp kvinnoöverfall. Tror ni statistiken ändrats sedan sist eller har folk helt enkelt glömt att Örebropolisen för mi… Hur hade folk någonsin koll på dessa saker om vi inte bloggade om dem? Share […]

 5. Hugo Says:

  För övrigt 1: Skulle den arabiska våren urarta till inbördeskrig lär nog männens roll lyftas fram på ett helt annat sätt.

 6. Aktivarum Says:

  Lite relevant historia jag hittade via Aktivarum

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/10/12/vilket-ord-ar-ett-rott-skynke/

  – De som verkligen har anledning att vara rädda är föräldrar till unga män. Rent statistiskt är risken betydligt större att de blir misshandlade än att kvinnor blir våldtagna, säger Carlsson.
  Örebro är landets åttonde största län och har en befolkning på 278 000 invånare. Risken att en kvinna ska råka ut för dessa serievåldtäktsmän är således närmast obefintlig.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article7940558.ab

 7. Info Says:

  MILJÖPARTIETS SEXKÖPSPOLITIK.

  Jag ögnade som hastigast igenom delar av Miljöpartiets jämställdhetspolitiska rapport, som Pär Ström länkar till under ”För övrigt 2”. Där framgår, att viss porr – nämligen ”manlig” porr – är förnedrande. Ingenting alls sägs om feministiska och lesbiska porrfilmer och porrtidningar, två genrer som på senare tid beståtts mycken välvillig gratisreklam på skilda håll, särskilt i Sveriges radio.

  Under avsnittet SEXKÖP får vi veta, att Miljöpartiet vill

  ”- att straffvärdet i sexköpslagen ska höjas,
  – att den som utsatts för sexköp ska få brottsofferstatus och möjlighet till skadestånd”

  Detta löser kanske en liten gåta. I undre delen av den översta målningen ses en något avvikande figur:

  http://www.bangkokeyes.com/2008jul01.html

  Bildtext: ”High spirits at Pat Pong. But what is this? A man in a winter coat, seeing nothing to the right, nothing to the left. Looking bitter, as having been neglected in some way. Indeed, a strange spirit in this festive environment.

  Let´s have a closer look. There is something written on his black brief-case with the blue and yellow symbol: DET STARKA SAMHÄLLET. – – -”

  Ja – vem är han? Det har jag undrat ibland. Nu tycker jag att jag känner igen honom. Är det inte Peter Eriksson från Miljöpartiet som går där?

 8. Lars I Says:

  Jag tror att statistik och sannolikhetslära helt enkelt inte får plats i den trånga feministiska egobubblan som helt är uppfylld av en uppsvullen självuppfattning. Så i den feministiska genusteorin kan man mycket väl hitta 50 % lämpade från ett urval på 20%. Förutsatt att tillsättningen gäller en ATTRAKTIV tjänst förstås, övriga smutsiga och farliga yrken får gärna förbli mansdominerade.

  Naturligtvis är den farlig teori som man hela tiden hittar konsekvenserna av i form av dålig kvalitet. Man skulle ju kunna förvänta sig av en journalistkår med uppdrag att kritiskt granska någon gång ställde kontrollfrågan om urvalet, men tyvärr inte. Med den könsfördelning och feministiska tradition inom den yrkeskåren lär vi nog heller inte få höra det.

 9. Man & Woman United Says:

  SWERIGE- RADIKALFEMINISTISK DIKTATUR

  # Vad kan man göra åt det? Hur kan man skapa förståelse för nödvändigheten av att ta hänsyn till könsfördelningen i urvalet?

  Det handlar om en radikal liten kärna av ideologi som anammats av samtliga partiet där nya feminist partiet moderaterna tagit täten.

  Radikalfeminism delas inte av folket. Ändå fortsätter förtrycket likt fascism.

  Feminismens saudiarabien framstår att uppleva arabisk vår.

  # För övrigt 1: När moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten sammanfattar

  ”Moderaternas unga partisekreterare Sofia Arkelsten är en av de klarast lysande stjärnorna bland radikalfeministiska politiker idag. Hen visar genom sitt engagemang för könskvotering i bolagsstyrelser att patriarkatets hegemoni är till för att bekämpas med hårda medel. För detta blir hen idag hårt och osakligt påhoppad av ett gäng unga ”Onkel Tom” kvinnor http://www.svd.se/opinion/brannpunkt…ng_6488638.svd
  som inget hellre verkar vilja än att vara patriarkatets tjänarinnor.

  Uppseglar det en maktkamp mellan Arkelstens genusteoretiska agenda och patriarkala mörkmän inom moderaterna, och vem kommer i så fall att gå segrande ur striden?

  Förlorar Arkelsten är hen välkommen till feministiskt initiativ!”
  https://www.flashback.org/t1663910

  ”Del 2 av 3. Föredrag med Sofia Arkelsten – Finns det ett samhällsproblem?, Nyamko Sabuni – Kvotering, alltid fel? samt Thomas Gür – Kvinnor och barn först – Mannen som förbrukningsvara.

  Kommer feminismen att överleva politikens björnkram, och vilka är i så fall de nya feministerna? Vart är feminismen på väg?”

  http://www.pellebilling.se/2011/12/andra-delen-av-axess-seminariet-nu-online/

  Moderaterna säger sig inte vara feminister men för den värsta radikalfeminismen av alla partier ;näst efter S, samt öser in pengar till politik som stödjer sig på scum och eva lundgrens genusrapporter. Logik? Kan inte finna någon annan förklaring än (M) dumma övertygelse att kunna pimpla röster när verkligheten visar sig vara emot radikalfeminism men för jämställdhet aka könsneutral lagstiftning.

 10. Känga till feministerna! « skvitts Says:

  […] Jag tror, eller snarare anser,  han bör kika in hos Genusnytt och lära sig ett och annat. […]

 11. Känga till feministen! « skvitts Says:

  […] Jag tror, eller snarare anser,  han bör kika in hos Genusnytt och lära sig ett och annat. […]

 12. Mörker Says:

  http://www.dn.se/debatt/industriarbetare-ska-tjana-mer

 13. Kai V Says:

  Den tvärvetenskapliga seminarieserien var roande läsning. Påminner osökt om professorer som gräver i olika bibeltolkningar (det finns visst fortfarande någon professur i ”Nya Testamentets exegetik”) — och ”Genusvetenskapen” verkar hålla på med ungefär lika förnumstigt djupsinniga frågor.

 14. Ulf Says:

  Såvitt jag har förstått, så menar man att det faktum att urvalet är snett beror i sin tur på att det är snedfördelning i toppen – inga bra förebilder, män befordrar andra män, osv. Därför anser man sig berättigad att ‘tvinga’ fram en jämnare fördelning i toppen, för att det senare skall sippra nedåt och till slut skapa riktig jämställdhet.

  Med denna logik kan det till och med vara ok med 100% kvinnor i toppen. Då sipprar det fortare, liksom, och vi når jämställdhet snabbare.

  Häromdagen diskuterade jag med en bekant som jobbar i skolan. Kommunen ville bli av med rektorn, och lät därför all administrativ personal på skolan söka om sina tjänster (så gör man när man inte vill stå för att det är en person man vill bli av med). Alla fick sina jobb tillbaka, utom rektorn. Problemet, som det senare visade sig, var att det inte fanns någon annan kandidat. Man ville ha en kvinna för att jämna ut könsfördelningen – det var det uttalade skälet till att han inte fick förnyat förtroende, men någon kvinnlig kandidat hade ännu inte hittats. När personalen hotade att ta upp frågan med JämO, backade kommunen, och rektorn fick tillbaka sin tjänst.

  Det hör till saken att han hade hela personalen bakom sig, då han var känd för att alltid göra det som var bäst för eleverna och sin personal, oavsett vad byråkraterna ovanför hittade på. Att detta var det riktiga skälet till att man ville ha bort honom – han var ”besvärlig” – kröp fram i en senare diskussion med en facklig representant. Hade det funnits en kvinnlig kandidat, hade det förmodligen lyckats.

 15. Erik E Says:

  ”… vid Södertörns högskola.” Hahaha, den kom knappast oväntat.

 16. masa Says:

  Det finns uppenbarligen en gigantisk okunskap om grundläggande statistiska metoder bland många som Pär påvisar, och kanske också en gigantisk ovilja att ta in detta. Jag skulle önska att man inte ens behövde kalla det ”statistik metodik”, det är ju helt uppenbart för ett barn till och med.

  Det dubbelt tragiska är att man också blir helt blind för den uppsättning bakomliggande orsaker som förklarar det urval som finns. Hur tänker man sig att kunna få till stånd en hållbar förändring (om man nu vill det) om man inte förstår orsakerna?

  ”Mindre än 50% kvinnor -> könsmaktsordningen hindrar kvinnor -> kvotera in kvinnor” är dagens politiska analys. Självgod egoism förklädd till ”snällhet” och ”rättvisa”.

 17. Håkan Says:

  Oftast verkar det vara så att:

  Om andelen kvinnor i urvalet 50% så skall det vara minst lika stor andel kvinnor i slutresultatet som det var i urvalet.

  M.a.o om en tredjedel av de sökande är kvinnor skall minst hälften av platserna gå till kvinnor. Men om två tredjedelar av de sökande är kvinnor så skall minst två tredjedelar av platserna gå till kvinnor.

 18. Hugo Says:

  Apropå vetenskapssyn:

  Numera rektorn för Södertörns Högskola Moira von Wrights rapport ”Genus och text” från 1998 analyserad på Tanja Bergkvists blogg:

  ”En av de studerade läroböckerna nämner, i samband med att regnbågen förklaras, föreställningen inom folktron att det finns en skatt vid regnbågens slut. Denna föreställning förutsätter förstås att regnbågen finns på en bestämd plats. Till von Wrights förfäran påpekar läroboken ifråga att så inte är fallet: regnbågen syns i en viss riktning, men den har ingen bestämd position. Hon förklarar harmset:
  ”När författarna uttalar sig förringande om regnbågen, och endast godkänner ett ‘objektivt vetande’ om den, förringar man […] sagan och tusenårig levnadsvisdom.” Von Wright anklagar fysiken och fysikläromedlen för att återskapa samhällets könsnormer.”

 19. Chroni Says:

  ”Men även om dessa faktorer räknas bort kvarstår ändå en löne3.
  ARBETSMARKNADEN
  10 Miljöpartiet de Gröna
  skillnad på cirka sju procent som inte kan förklaras på något annat sätt än att det är en lönediskriminering på grund av kön.”

  Kan vara olika lönesättning mellan företag osv osv….

 20. grodan boll Says:

  FÖ2:

  Ang. genusordning.

  ”Män straffas i hög utsträckning
  av sin omgivning om de väljer att gå utanför normen för hur en man ska vara och bete sig”

  Så… det är mest synd om männen i det här fallet? Wow.

 21. fredrik tiger Says:

  Arkelsten satt i en paneldebatt här på SU för någon månad sedan och vägrade kalla sig feminist med bla hänvisning till att hon inte ville införlivas i något fack. Vidare menade hon att den världsbild hon utgick ifrån var en av individer och inte strukturer. Tyckte hon gav ett bra och sympatiskt intryck trots den förhärskande attityden här på SU. Per, du skulle bara veta hur mycket genuspropaganda vi matas med här dagligen. På grundnivån är det väldigt onyanserat och det går liksom inte att värja sig vilket jag upplever som högst problematiskt.

 22. ParStrom Says:

  Fredrik tiger:

  Kan du inte skriva en insändare och berätta om genuspropagandan ni matas med? Mejla till par(at)atomer.se

 23. grodan boll Says:

  Mer FÖ2:

  ”LIKA LÖN

  Något som visat sig vara effektivt för att komma till rätta med oegentliga löneskillnader mellan kvinnor och män är lönekartläggning. Miljöpartiet anser att alla företag som har fler än tio anställda ska vara skyldiga att göra lönekartläggningar varje år.

  Utöver det ska alla företag i den storleken uppdatera sina jämställdhets- och mångfaldsplaner varje år. Det krävs kraftigare sanktionsmöjligheter för de företag som inte lever upp till kraven än de vitesförelägganden som finns i dag.

  Att kartlägga löneskillnader räcker dock inte, det måste också göras någonting åt de löneskillnader som kommer fram i kartläggningen.

  Enligt statistiska centralbyrån tjänar kvinnor cirka 84 procent av vad män tjänar. Ungefär hälften av löneskillnaden kan förklaras med att kvinnor och män har olika utbildning, befattningsgrad, arbetstid och att de finns inom olika sektorer. Men även om dessa faktorer räknas bort kvarstår ändå en löneskillnad på cirka sju procent som inte kan förklaras på något annat sätt än att det är en lönediskriminering på grund av kön.”

  …om det bara fanns en rapport att tillgå och luta sig tillbaka mot om det här. En rapport som politiker, efter ha beställt den, kunnat LÄSA OCH BEGRUNDA.

 24. kristina Says:

  Så är ju inte affirmative action företag och universitet i USAs urval utformade. Det står i relation till urvalet.

  I de flesta företag/verksamheter som ex banker som har 80% kvinnor bland medarbetarna är antalet chefer på högre poster 13% eller ännu färre. Då säger man att man vill att en av tre slutkandidater ska vara kvinna.

  I rekrytering har många missuppfattningen att man ska ha kompetens idag för jobbet – bättre är att låta människor män som kvinnor unga som gamla växa in i rollen.

  Kvinnor underskattar generellt sin kompetens medan männen överskattar den. Det vet vi som rekryterar.

  Företag som ex en stor möbeljätte internationell har många kvinnor på högre poster. Inte främst för att de är kvinnor utan för att de har odlat fram från det att de tillhörde de 80%.

  På viss företag är alla roller och tjänster utanonnserade dvs en öppen rekrytering. Skälet är att ge alla möjlighet att söka.

  Tyvärr är poolen inom vissa yrken bara män. Tidigare i andra länder var det bara personer med en viss hudfärg, i Indien bara människor som tillhör ett visst kast i kastsystemen. Där infördes positiv segreggering, inte för att man vill bibehålla kastsystemet utanför att man vill ändra på förhållandet att det är kompetens och skills som är grunden till tillsättningen.

  I alla lägen ska det vara skills och kompetens som ska räknas. Men handen på hjärtat…är våra chefer och högre ledare så fantastiskt duktiga idag så att det inte finns att finna från annat håll?

  Som professionell inom tillsättningsbranschen måste man ifrågasätta och vara så diskrimineringsfri och kreativ som det går. Det är ett team som presterar. De ska sättas samman klokt.

  Hoppas ni här inte blir del av den professionen. Till en orkester av välkänt namn blev många fler kvinnor antagna sedan alla sökanden män som kvinnor fick spela upp bakom en skärm än att intagningsansvariga såg dem.

  Inse att vi har diskriminering, både för ålder, kön, utbildning, etc. För att få till återväxten måste vi börja tidigt. Men det är inte förrän man måste som kreativiteten löser det.

 25. Johannes Westlund Says:

  Nån verkade äta upp mitt inlägg. Elakt!

  Jag gick igenom förordet i den här MP-skriften, för jag orkade inte mer. Vartenda stycke var suspekt ur ett jämställdhetsperspektiv! Finns på min blogg för den som intresserad.

 26. Stefan Says:

  Angående genusforskningen som kommenteras i För övrigt 4 (inkopierad nedan): om texten är direkt kopierad från Genuslistan (och inte avskriven med de skrivfel som det kan medföra) kan man notera att professorn (om det är hon som satt rubriken) inte vet att nationalitetsord på svenska inte skrivs med versal (”det nordiska” och ”nordisk identitet” ska det vara) och dessutom svänger sig med svengelska (”adressera” i betydelsen behandla). En bättre idé skulle väl vara att den genusvetenskapliga uppmärksamheten ”adresserades” till någon mottagare i ett av de mångtaliga länder där det verkligen finns kvinnoförtryck. Man kan också undrar vad ”vändingen” är. Ska det vara ”vändningen” och syfta på ”die Wende”, dvs Tysklands återförening? Kopplingen till ”det nordiska” i feministisk kvinnoforskning är åtminstone inte intuitivt uppenbar. Men det gäller väl mycket annat i sammanhanget också.

  “Forum för feministisk forsknings tvärvetenskapliga seminarieserie på måndag kl 17-19! Först ut i vår är Ulla Manns som under rubriken “Det för givet tagna: om det Nordiska i kvinno- och genusforskning före ‘vändingen’” presenterar sitt pågående projekt om Nordisk kvinno- och genusforskning, 1978-1990 som särskilt fokuserar hur gemensamma och för givet tagna föreställningar om en gemensam Nordisk identitet varit verksamma i det feministiska akademiska rummet. I föredraget adresseras olika metodologiska problem som dels aktualiseras i analyser av föreställda gemenskaper, dels rör feministisk historieskrivning. Ulla Manns är idéhistoriker och verksam som professor i genusvetenskap vid Södertörns högskola.“

 27. grodan boll Says:

  Oooh, ännu ett guldkorn (av många).
  FÖ2:

  Ang. deltidsarbete är dåligt.

  ”Bland småbarnspappor är det mycket få som arbetar deltid, tvärtom är det inte ovanligt att dessa arbetar mer än andra.”

  Vilket papporna är glada över och ska ses som att det ligger dem i fatet? De jag känner som är i den situationen verkar inte riktigt hålla med.

 28. Valeria Says:

  Angående att Örebropolisen tillsätter en särskilt grupp för att utreda kvinnoröverfall så kan inte jag se annat än att det är ett positivt agerande. Med tanke på den geografiska spridningen samt brottstypen så talar en hel del för att det är samma gärningsman som varit i farten. Då förefaller det klokt att tillsätta en grupp med särskilda kunskaper om denna typ av brott, för att omgående gripa personen eller personerna som utför överfallen.

  Sedan kan man alltid undra över brott särskilt riktade mot män. Nu är jag inte Leif GW Persson, men jag kan tänka mig att det finns brott som särskilt drabbar män. Liksom det finns personer som systematiskt utsätter kvinnor för sexualbrott så är det inte otroligt att det finns personer som systematiskt misshandlar och rånar män. Det viktiga i båda fallen är hursomhelst att ringa in förövarna, både geografiskt och beteendemässigt för att stoppa framtida brott.

 29. Vänster Wiki (@Vansterwiki) Says:

  Det är stark övervikt av män i cigarr- och whiskyklubbarna. Det är dags att de tvingar sina fruar och väninnor att börja röka och supa.

 30. Chroni Says:

  kristina:

  Jag hörde om den orkestergrejen…men poängen var väl att de testade detta och de som valde gjorda samma val och därför var kvinnorna inte diskriminerade?

 31. Ulf Says:

  @kristina,

  Till en orkester av välkänt namn blev många fler kvinnor antagna sedan alla sökanden män som kvinnor fick spela upp bakom en skärm än att intagningsansvariga såg dem.

  Ja, och nu har orkestrar en jämnare könsfördelning (med några undantag som t.ex. Wienfilharmonikerna). De flesta ledande orkestrar började med blind auditions på 90-talet, och det ledde mycket riktigt till att kvinnor fick mycket större chans att komma in. Sedan mitten av 90-talet har ökningen av andelen kvinnor varit mindre, men i vissa sektioner (t.ex. violin) är det fler kvinnor än män.

  Men det här är ju framför allt ett lysande exempel på jämställdism! Problemet löstes inte med kvotering, utan genom ett helt jämställt antagningsförfarande. Sedan tog det några årtionden innan det fick ordentligt genomslag.

 32. Jack Says:

  kristina,

  ”Kvinnor underskattar generellt sin kompetens medan männen överskattar den. Det vet vi som rekryterar.”

  Ni vet det, så den mest drabbade gruppen är män som underskattar sin kompetens…alltså bör män generellt verkligen undvika det och börja överskatta sin kompetens för att ha en chans gentemot de negativa attityder som rekryterare har.

  Är det inte egentligen en sorts diskriminering som förekommer genom att anta att män generellt överskattar sin kompetens? Även om det är sant. Kvinnor är hemma med barnen oftare, det stämmer, ändå diskriminerande att beakta. På samma sätt bör det vara diskriminerande och olagligt att anta att en man kanske överskattat sina förmågor, därför det kan vara fel.

 33. Lavazza Says:

  kristina: “Kvinnor underskattar generellt sin kompetens medan männen överskattar den. Det vet vi som rekryterar.”

  Jag ser främst sådana påståenden när det är andra som får betala om man har fel i sina generaliserande slutsatser/åsikter om kvinnors kompetens, arbete och prisvärdhet.

  Däremot har jag inte träffat på någon som, som konsument, konsekvent väljer varor och tjänster som produceras av kvinnor, med motiveringen att det ger mer valuta för pengarna.

 34. Info Says:

  SVERIGES RADIOS HUVUDNYHET

  RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund får idag i Sveriges radio gång på gång bringa sitt budskap till svenska folket. Ett försvarstal inte i första hand för att brandtala för hermafroditers rätt att existera utan framförallt för ” heteronormativa” personers tvång att icke-existera.

  Sjupartiet är nu enigt om att minst tre kön ska lagstadgas. Göran Hägglund, Kristdemokraterna, var den sista ansluta sig till denna ”självklara” rättighet. Sveriges radio:

  ”RFSL: FANTASTISKT ATT SE
  – Den rödgröna oppositionen har också stött en ändring av lagen. KD och Sverigedemokraterna har varit de enda som varit emot det. Det är fantastiskt att se att Kristdemokraterna nu har ändrat sig, säger Ulrika Westerlund som är förbundsordförande i RFSL.”

  ”Varför tycker du att det är viktigt att lagen ändras?

  – Det här är en principiellt viktig fråga. Vi har fortfarande en lag som säger att staten har rätt att ställa krav på individer att de ska genomgå kirurgiska ingrepp som de inte önskar i syfte att få en social rättighet, alltså att få sin könsidentitet juridiskt erkänd.”

  Heterohatets dag infaller snart och Sveriges radio har enligt uppgift redan 248 högavlönade reportrar på plats.

  Här en bild av Ulrika Westerlund och Mona Sahlin:

  http://www.qx.se/samhalle/9854/smallkyssar-och-grattiskramar

 35. Ulf Says:

  @kristina,

  är våra chefer och högre ledare så fantastiskt duktiga idag så att det inte finns att finna från annat håll?

  och

  Som professionell inom tillsättningsbranschen måste man ifrågasätta och vara så diskrimineringsfri och kreativ som det går. Det är ett team som presterar. De ska sättas samman klokt.

  Hoppas ni här inte blir del av den professionen.

  Ah, så utsökt fördomsfullt! 😉

  Felet du gör (gissar jag) är att du antar, och tycker dig ha belägg för, att vi som skriver här är negativt inställda mot kvinnor i allmänhet, och att vi inte fattar att det förekommer diskriminering.

  Jag kan upplysa dig om att jag, t.ex., har erfarenhet av att rekrytera personer till flera olika nivåer, upp till VD-nivå. Jag har dessutom för det mesta fått leva med konsekvenserna av valen (som ibland blivit bra, ibland inte). Jag har varit med som försökskanin i profileringsprojekt för att utveckla bättre metoder för att rekrytera rätt slags kompetens, och jag har varit med som expertrådgivare i arbeten för att utarbeta principer för kompetensbaserade karriärstegar. Jag har erfarenhet av totalt misslyckade rekryteringar av manliga chefer, liksom totalt misslyckade ”inkvoteringar” av kvinnliga. Jag har också erfarenhet av lysande kvinnliga chefer och experter och av att ha slagits för att lyfta fram specifika kvinnor, med succéartat resultat.

  Jag skulle aldrig påstå att jag är fördomsfri. Snarare skulle jag påstå att ingen är, eller kan bli, det. Vi är kanonbra på att generalisera och dra svepande slutsatser från ögonblicksintryck. Det är en fantastisk kvalitet, men måste kompletteras med en önskan att hela tiden genomskåda hur man generaliserar, och i vilka sammanhang reflexerna leder en fel.

 36. Ulf Says:

  @kristina,

  …glömde slänga in en länk till en av mina tidigare kommentarer,

  https://genusnytt.wordpress.com/2011/11/14/tipsa-mig-om-kvinno-diskriminering/#comment-82023

  där jag noterar att kvinnliga chefer, liksom manliga, lätt hamnar i ”lika väljer lika”-fällan.

  I detta fall, alltså, “institutionell diskriminering” i en kvinnodominerad organisation, som leder till en kraftig övervikt av kvinnor på chefsposter.

  Det tankefel som vi här bl.a. invänder mot, är att det skulle bli så mycket bättre om bara kvinnor kunde få komma in på dessa maktpositioner, så mycket så att det t.o.m. är ok om det blir 100% kvinnor.

  Sättet att bekämpa ”institutionell diskriminering” är inte att införa motsatta diskrimineringsmönster, utan att – som i fallet med orkestrarna – sträva efter att bedöma så rationellt som möjligt.

 37. Ulf Says:

  For Women Under 30, Most Births Occur Outside Marriage (NY Times, 18/2 -12)

  It used to be called illegitimacy. Now it is the new normal. After steadily rising for five decades, the share of children born to unmarried women has crossed a threshold: more than half of births to American women under 30 occur outside marriage.
  […]
  The shift is affecting children’s lives. Researchers have consistently found that children born outside marriage face elevated risks of falling into poverty, failing in school or suffering emotional and behavioral problems.

  The forces rearranging the family are as diverse as globalization and the pill. Liberal analysts argue that shrinking paychecks have thinned the ranks of marriageable men, while conservatives often say that the sexual revolution reduced the incentive to wed and that safety net programs discourage marriage.

 38. grodan boll Says:

  @info

  Jag väntar fortfarande med spänd förväntan på vad som händer när en juridisk man föder barn här i Sverige.

  …blir barnet statens egendom?

 39. B Says:

  Fredrik tiger

  Det är så överallt snart. Genusvinkling (vilket i praktiken innebär feministiska förklaringsmodeller, inget annat, trots att andra förklaringsmodeller är betydligt mer vetenskapliga och sannolika)

 40. Gunnar (D.U.) Says:

  Håller med Pär att det bara är så störigt med oförståelsen för urvalets betydelse vid problemformulering / problematisering!

  Och här är ju det snarlika problemet, att man inte kan se orsak och verkan för ens inkomster, trots flera stora undersökningar som visar att det inte finns någon signifikant oskälig löneskillnad mellan könen när allt vägs in:
  http://www.kollega.se/index.cfm?c=15523

  ”Nio minuter i fyra – det är den tid på dagen du som är kvinna kan gå ifrån jobbet med gott samvete, enligt Sveriges Kvinnolobby, som på torsdagen bjudit in facken och politiska kvinnoförbund till en manifestation på Sergels torg i Stockholm.”
  —————————
  ”Felet med världen är att de dumma är så tvärsäkra på allting och de kloka så fulla av tvivel”
  Källa: Bertrand Russell (1872-1970) engelsk filosof och författare.
  Nobelpristagare i litteratur 1950.

  Klicka för att komma åt 9747_Felet_med_varlden_ar_att_de_du.pdf

 41. B Says:

  Feminister har väl sällan kunnat räkna. Det finns rätt få skrikiga feminister med hipster-brillor i Sverige som läser ekonomi eller liknande. Dom pluggar ju genusvetenskap på Södertörn, vilket i min värld måste vara likvärdigt med att köpa sig en exaken för 200 dollar över nätet. Södertörn = Fairfax

 42. Varifrån kommer feministers teorier om könsneutralt språk? – Från språklig relativism till krav på “Hen” och “Henom” « Aktivarum Says:

  […] även på Genusnytt om urvalets betydelse. Läs även om genuspedagogik hos Pelle […]

 43. Aktivarum Says:

  kristina:

  ”Till en orkester av välkänt namn blev många fler kvinnor antagna sedan alla sökanden män som kvinnor fick spela upp bakom en skärm än att intagningsansvariga såg dem.”

  Den där ”Orkesterstudien” får du allt ge källa på kristina. Såvida inte du menar studien The Impact of ”blind” auditions on female musicians Claudia Goldin & Cecilia Rouse (2000) För den känner jag redan till och den kan jag bemöta här på en gång. När jag analyserade den hittade jag grovt felaktiga antaganden.

  Vi skall bedöma hur kvinnors chanser att vinna platser påverkas av skynken som döljer könet (och utseendet) för bedömarna. Låt säga att vi har 50 likvärdiga spelningar med och 50 utan skynke, nu kan vi bedöma hur resultaten skiljer sig när vi har skynke. right? Det är dock inte alls hur det gick till i verkligheten…

  Det var först 84% preliminära spelningar med skynke.
  Sedan var det 78% semifinaler med skynke
  Avslutningvis så var det 17% av finalerna som spelades bakom skynke. (s. 12)

  Kontrollgrupperna ser alltså ut så här:
  Preliminära (Största antalet) – kontrollgrupp 16 % av totala spelningar
  Semifinaler – kontrollgrupp 22 % av totala spelningar
  Finaler (Minsta antalet) – kontrollgrupp 83 % av totala spelningar

  Lägg till detta att antalet manliga kandidater i medel var 63%. Bara 16% av kvinnorna spelade EJ bakom skynke under preliminära spelningar. Det är osannolikt den gruppen skulle få samma resultat som gruppen 84% av kvinnorna även om bägge grupperna spelade under lika förutsättningar! Statistiskt finns sannolikt de bästa kvinnorna i den större urvalsgruppen.

  Slutsats: Goldin & Rouse hade inte ens likvärdiga grupper att jämföra mot varandra och sålunda inte alls belägg för de slutsatser som gjorts gällande effekten av skynket.

 44. Ulf Says:

  @Aktivarum,

  Jag håller med om att man inte skall dra för stora växlar på den studien, beträffande kvinnors ökade chanser att gå vidare. Likväl finns det anledning att tro (obs.) att blindproven har bidragit påtagligt till den jämnare könsfördelningen i orkestrar idag.

  Hursomhelst är ju det ändå ett argument för lika rättigheter i form av så neutrala förutsättningar som möjligt. På inget sätt var det fråga om att sänka ribban för att få in kvinnor.

 45. michael Says:

  Om man som rekryterare tror att kvinnor diskrimineras så börjar man själv diskriminera män bara av den tanken.

 46. Aktivarum Says:

  Ulf:

  ”Likväl finns det anledning att tro (obs.) att blindproven har bidragit påtagligt till den jämnare könsfördelningen i orkestrar idag.”

  Var får du den idén från? Det där är vetenskapligt felaktigt. Vi har ingen orsak att tro tjejer behöver blindproven för att antas till orkestrar IDAG. Tvärtom som vi ser i skolan så tenderar dagens vuxna att diskriminera MÄN! Om kristina diskriminerar någon när hon anställer/rekommenderar så är det mer sannolikt att vara en man än en kvinna det kan jag garantera.

  Pendeln har helt enkelt svängt och det där dags att vakna upp!

  Jag stödjer blindproven 100% för de sätter fokus på prestationen och det är något jag stödjer men det betyder inte man kan fantisera bortom vetenskapens beviskrav och det finns bevis för att fler kvinnor antas idag MED skynken betyder inte det finns bevis för att fler kvinnor antas PÅ GRUND av skynken.

  Däremot kan jag på goda grunder påstå att män behöver skynkena. Särskilt de män som ser ”patriarkala” ut för idag finns det massor av kvinnor på sådana positioner som pga undermålig undervisning är ser chansen till ”hämnd” Lärarinnor använder redan sin position för att sänka pojkars betyg, vad får dig att tro kvinnliga bedömare av orkestrar skulle vara mer rättvisa?

 47. Aktivarum Says:

  michael:

  Helt riktigt, och detta sker redan i skolan och på myndigheter och det finns tydliga tecken på att det kommer att ske vid alla former av tillsättningar av ledare och chefer. Idag befodras personer som tillsätter kvinnor (politiskt beslut) så folk kommer verkligen att söka chanser att tillsätta fler kvinnor,

  Män kommer att diskrimineras. råder ingen tvekan om det!

 48. Ulf Says:

  @Aktivarum,

  Var får du den idén från? Det där är vetenskapligt felaktigt. Vi har ingen orsak att tro tjejer behöver blindproven för att antas till orkestrar IDAG.

  Jag var mycket noga (skrev t.o.m. ”obs.”, för att du skulle observera det), med att skriva ”anledning att tro att [de] bidragit”.

  Kan du hålla med om att det är ett rimligt sätt att markera att man inte avser att det är en vetenskaplig observation?

  Jag menade inte heller att kvinnor behöver blindtest idag. Det tror jag inte. Däremot tror jag (notera: tror) att orkestrar behållit blindtesterna för att de är det mest neutrala och effektiva sättet de känner till för att välja de bästa musikerna.

  Man kan ju notera att Wienna Philharmonic är ”boven”, som har endast 2% kvinnor, och inte använder blindtester. Det är i sig inte bevis för att blindtester behövs för att det skall bli jämställt. På Wikipedia finns några citat från ledande representanter för orkestern:

  There is no ban on women musicians playing here but the Vienna Philharmonic is by tradition an all-male orchestra. Our profession makes family life extremely difficult, so for a woman it’s almost impossible. There are so many orchestras with women members so why shouldn’t there be – for how long I don’t know – an orchestra with no women in it … A woman shouldn’t play like a man but like a woman, but an all-male orchestra is bound to have a special tone.

  De uttalar sig också negativt om blindtester.

  I hold it incorrect that today the applicants play behind a screen; an arrangement that was brought in after the Second World War in order to assure objective judgments. I continuously fought against it, especially after I became Chairman of the Philharmonic, because I am convinced that to the artist also belongs the person, that one must not only hear, but also see, in order to judge him in his entire personality. […] Even a grotesque situation that played itself out after my retirement was not able to change the situation. An applicant qualified himself as the best, and as the screen was raised, there stood a Japanese before the stunned jury. He was, however, not engaged, because his face did not fit with the ‘Pizzicato-Polka’ of the New Year’s Concert.

  Jag ser inget fel i att Wienna Philharmonic väljer medlemmar precis hur de vill. De har ett enormt rykte som en av de finaste orkestrarna i världen. Det är rimligen deras primära funktion, och deras urvalsprinciper tycks tjäna dem väl. Att få spela i deras orkester är ingen mänsklig rättighet. För många andra orkestrar vore det nog svårt att upprätthålla kvaliteten om man inte gav alla kandidater, oavsett kön eller nationalitet, en ärlig chans.

 49. Jämställdhetsfeministern Says:

  Hur många gånger ska vi feminister behöva förklara att urvalet är helt ointressant, eftersom feministisk forskning bevisat att kvinnor är minst lika bra som män på allt och minst lika intresserade som män av allt. Så om det finns fler män än kvinnor i en urvalsgrupp så beror det bevisligen på kvinnoförtryck och då måste ju kvinnor kvoteras in så att det blir minst 50% kvinnor. För jämställdhetens skull.

  För övrigt 1: Ja visst är det alldeles för lite att bara hälften av utrikesdeklarationen handlar om genus och kvinnor. Eftersom alla problem i världen bara drabbar kvinnor, så borde ju minst hela utrikesdeklarationen handla om genus och kvinnor. Att den inte gjorde det visar hur gubbigt Sverige är. Och klart att det var kvinnorna som störtade diktatorerna i mellanöstern. Det vet alla i Sverige för det syntes tydligt på alla bilder i DN.

 50. kirato Says:

  @ Jämställdhesfemisten
  ”feministisk forskning bevisat att kvinnor är minst lika bra som män på allt..”

  Har feministisk forskning också visat att kvinnor är minst lika bedrövliga på satir (om inte sämre)

 51. Martin Says:

  Kristina: ”I rekrytering har många missuppfattningen att man ska ha kompetens idag för jobbet – bättre är att låta människor män som kvinnor unga som gamla växa in i rollen.”

  Där där tycker jag är helt fel. Jag jobbar i ett stort företag där man lever efter den idén. Mångfald är viktigare än kompetens och jag har hört upprepade gånger från mina chefer att det inte är så viktigt att kunna något eller att ha adekvat erfarenhet, bara man är öppen för att lära sig. Det leder till att alla chefer på mellannivå är helt inkompetenta och saknar all respekt från oss anställda. Vi ser ideligen hur det införs nya omorganiseringar utan att de som driver igenom förändringarna faktiskt förstår hur vi faktiskt arbetar. Det är så illa att det fördärvar motivation och arbetsmoral hos oss som tvingas jobba under dessa idioter.

 52. Ulf Says:

  @Martin,

  Kristina: “I rekrytering har många missuppfattningen att man ska ha kompetens idag för jobbet – bättre är att låta människor män som kvinnor unga som gamla växa in i rollen.”

  Där där tycker jag är helt fel. Jag jobbar i ett stort företag där man lever efter den idén. Mångfald är viktigare än kompetens och jag har hört upprepade gånger från mina chefer att det inte är så viktigt att kunna något eller att ha adekvat erfarenhet, bara man är öppen för att lära sig.

  Jag håller helt med, och i synnerhet när det gäller kunskapsintensiva branscher. Jag tycker ofta att man glorifierar avsaknaden av domänkompetens och behovet av mångfald. Det finns förstås risker med en för homogen organisation, men överlag tror jag att bristande sakkunskap i styrande skikt skapar betydligt fler problem.

  Ett problem är vad man kallar för ”andra ordningens inkompetens”: att man inte vet vad det är man inte vet. Se t.ex. Unskilled and Unaware of it: How Difficulties in Recognizing One’s Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments av Kruger och Dunning, Cornell University. Efter deras arbete kallas fenomenet också Dunning-Kruger-effekten.

  Det blir extra problematiskt när detta finns hos chefer, då chefer ofta känner en press på sig att komma med tydliga besked, och har svårt att erkänna att de inte förstår. Om de inte ens är medvetna om att det är saker de inte har förstått, lär de bli ännu mindre benägna att ta kritik på allvar.

  Även Dreyfusmodellen för lärande är nog intressant i det här avseendet.

 53. Man & Woman United Says:

  @ Martin

  Problemen som tornar upp sig är att kompetensen rinner bort och de nyanställda har ingen möjlighet att lära sig av de erfarna. Mellan chefer eskalerar problemen omedvetet. Varför inte identifiera te x kvinnor som nått någonstans pga kunskap kompetens och undersök om de vill träda som förebilder istället för masshysteri som urholkar tilllit och respekt.

 54. Aktivarum Says:

  Ulf:

  ”Kan du hålla med om att det är ett rimligt sätt att markera att man inte avser att det är en vetenskaplig observation?”

  Vilka andra anledningar finns att tro något än att göra vetenskapliga (evidensbaserade) observationer? Sist jag diskuterade ämnet fanns två möjligheter 1. För gud säger så 2. För kompisar säger så..

  I övrigt finns föga orsaker att tro någonting.

  ”Jag menade inte heller att kvinnor behöver blindtest idag. Det tror jag inte. Däremot tror jag (notera: tror) att orkestrar behållit blindtesterna för att de är det mest neutrala och effektiva sättet de känner till för att välja de bästa musikerna.”

  Blindtesterna gör det lättare för alla sorters människor som spelar bra men som inte brukade bli valda, det inkluderar svarta, vänsterhänta, folk med taskig frisyr etc… Det har inget med kvinnor att göra.

  ”Man kan ju notera att Wienna Philharmonic är “boven”, som har endast 2% kvinnor, och inte använder blindtester. Det är i sig inte bevis för att blindtester behövs för att det skall bli jämställt.”

  Man kan även konstatera att Obama är president i vita huset, det gör inte magiskt alla andra mäktiga amerikaner svarta, en person eller orkester gör varken till eller från.

  ”På Wikipedia finns några citat från ledande representanter för orkestern:”

  Ja och det är en enda orkester och deras uttalanden gäller inte orkestrar allmänt, bara dem själva.

 55. Ulf Says:

  @Aktivarum,

  Vilka andra anledningar finns att tro något än att göra vetenskapliga (evidensbaserade) observationer? Sist jag diskuterade ämnet fanns två möjligheter 1. För gud säger så 2. För kompisar säger så..

  Även vetenskap växer ur hypoteser. Det är en orimlig hållning att ingen skall få lägga fram en hypotes på ett ovetenskapligt diskussionsforum, utan att ha färdiga bevis. Så strikta är inte ens diskussioner forskare emellan. Om du däremot har länk till forskning som visar att användandet av blindtester inte bidragit signifikant till den ökade andelen kvinnor i orkestrar, får du gärna lägga fram den (jag är ärligt intresserad). Om inte, är din åsikt att det saknar stöd ungefär lika illa underbyggd som min åsikt (jag kan åtminstone påvisa en korrelation).

  Jag kan späda på med ytterligare en gissning – på ännu svagare grund: ökningen av andelen kvinnor tycks mig ha klingat av, möjligen på en nivå som någorlunda reflekterar könsspecifika preferenser i instrumentval. Återigen, om du har referenser till forskning i ämnet, så vore det kul att se dem.

  För övrigt tycks du tillskriva mig en massa påståenden jag aldrig gjort. Om jag velat påstå att blindtester var bra just för kvinnor, i stället för – som jag faktiskt skrev – som ett verktyg för att välja de bästa musikerna, hade jag gjort det förtydligandet.

 56. Tesla Says:

  Sök jobb här! Speciellt om du är tjej för man vill gärna ha lite jämn könsfördelning nu när allt ska vara jämställt!

  http://www.webhallen.com/info/kontakta_oss

 57. Musse PIg Says:

  Pär, det är inte troligt att så många människor, praktiskt taget alla med något att säga till om inom politik, media och näringsliv, när de uttalar sig om sådant inte förstår det absurda i hållningen. Jag tycker frågan snarast är vad som orsakar denna kompakta mur av lögner från maktetablissemanget. Resultatet de verkar vilja uppnå är att folk ska stödja deras satsning på kvinnor och flickor, men på falska grunder. Vad är det för en agenda som motiverar en så fascistoid inställning och en sådan konformitet över hela det politiska spektrat?

 58. Musse PIg Says:

  Vad är det som håller så många i sådan tukt och förmaning?

 59. Musse Pig Says:

  Inom media så är det, tycker jag, ett långsamt, gryende uppvaknande. Så småningom så kommer även journalister i kontakt med avarterna de ivrigt varit med och skapat. Det borde även hända politiker. När detta händer sätts moralen på prov och några har integritet nog att välja rätt och inte välja den fega vägen in i fördjupad korrumption.

 60. Musse Pig Says:

  Men, i själva verket så ryggar varje människa med rättskänsla och demokratiskt sinnelag tillbaka tämligen omgående i kontakt med sådat dogmatiskt vansinne. Det är oerhört pinsamt att vi har så usla politiker och så usla tidningsredaktioner. Vad säger det om Sverige? Och för all del en del andra länder med.

 61. Musse Pig Says:

  Samma stinkande konformism och tystnad kom i öppen dager när Lisa Marklunds påhittade historier avslöjades. Det är ju ett till exempel relaterat till tokfeminismen. Men det finns uppenbara exempel från andra sammahang, som inte är relaterade till feminism och dess lobbygrupper, exvis den fullständigt absurda svenska försvarspolitiken. Skyhöga utgifter för militärutrustning nästan helt utan försvarsförmåga. Tiden bara tickar på och ingen tar upp det. Ulf Nilsson skrev på uppdrag av Jan Stenbeck en bok om problem i Sverige relaterade till sådana saker: ”Sverige-sluten anstalt”. (Kan laddas ned här: http://www.gluefox.com/min/slutenanstalt.pdf. Inget svenskt förlag ville ge ut den.) När konsensus ska uppnås och alla maktspelare ska ha sitt så räknas nog inte demokratiska principer och öppenhet. Tvärtom, då ska alla som fått sin del av kakan hålla tyst och det ska målas en falsk bild för röstboskapen. Jag tror att vi måste ge de etablerade maktspelarna en rejäl käftsmäll i nästa val för att något ska förändras.

 62. Musse Pig Says:

  När kommer det en rikstäckande nyhetstidning som vågar satsa på sin demokratiska uppgift och lita på att läsarna inte är idioter, som orkar utmanar konsensusmaffian? Kanske det finns embryon till sådana på webben om man letar. Några tips?

 63. Mattias Says:

  Martin,

  känner igen mig i det du beskriver. I förlängningen innebär det dessutom att en ”falsk” chefs-kultur skapas med ”falska” normer och förebilder vilket i sin tur genererar ännu fler dåliga chefer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: