”Konst för tjejer” diskriminerar med kommunens stöd

by

Konst för tjejer är en ideell förening i Östersund som utesluter killar. De har funnits i två år.

Nu under sportlovet arrangerar de Konstlov med Konst för tjejer, som är stängt för killar. Verksamheten beskrivs som ”Måleri, foto, sms-broderi, tatuerare berättar om sitt jobb, screentryck och mycket mer.” Det är gratis, och öppet för tjejer i åldrarna 12-25 år.

Konst för tjejer uppger Östersunds kommun som samarbetspartner, vilket tyder på att kommunen stöder denna könsdiskriminerande verksamhet. Studieförbundet Vuxenskolan och Länskulturen uppges också som samarbetspartners.

Förra året fick Konst för tjejer Ung Vänsters årliga feministpris för sitt ”arbete med att stärka tjejers plats i det lokala kulturlivet”. Läs om det här. Ännu en artikel om föreningen finns här.

En jämställdist vid namn Mattias kontaktade Konst för tjejers initiativtagare, Katarina Franck (ovan), via föreningens Facebook-sida för att påtala killdiskrimineringen. Nedan ser du den dialog som utspann sig (Uppdatering: den är nu borttagen från Facebook-sidan). Du kan själv delta i dialogen via Facebook-sidan.

Mattias:  Varför kände ni er tvungna att könsdiskriminera?
Katarina Franck: Vi diskriminerar ingen. Projektet är för tjejer och inte emot killar. Det har faktiskt inget med killar göra och det är på sin höjd ovanligt. Starta gärna något eget eller gör det du brinner för på din lediga tid. Precis det har jag gjort.
Mattias: Diskriminering betyder att utsätta en viss grupp för en orättvis behandling, i det har fallet att utesluta alla som råkat födas med fel kön. Det finns säkerligen många som skulle uppskattat en möjlighet att komma ut ur hemmet, göra något nytt och skaffa sig nya vänner. Synd för dem att slumpen gav dem ett kön som uteslöt dem.
Mattias: Ser vidare att det dessutom handlar om skattefinansierad diskriminering :/
Katarina Franck: Du är helt ute och cyklar. Men det är ok. 🙂

.

 

 

För övrigt: I Norrköping ersätts nu en vit medelålders kvinna som vänsterpartiets kommunalråd av en annan vit medelålders kvinna (se nedan). Blir det inte lite gummigt? Är det inte dags för en ung utomeuropéisk kvinna, gärna en hbt-kvinna, på den aktuella posten? Läs mer här. Tack för tipset, Leif!

Annonser

27 svar to “”Konst för tjejer” diskriminerar med kommunens stöd”

 1. Ivar J Says:

  ”Starta gärna något eget eller gör det du brinner för på din lediga tid. Precis det har jag gjort.”

  Ja, så skulle man kunna resonera kring kvotering av styrelseposter i företag.

  Man kan spåna vidare om man vågar: -Vi diskriminerar ingen. Styrelsen är för män och inte emot kvinnor. Det har faktiskt inget med kvinnor att göra ..

 2. Robert Says:

  Nej, det står INTE var och en fritt att start något eget. En kille/man kan inte starta en verksamhet som utesluter tjejer. Inget bidrag hade delats ut, det hade hånats av alla och media hade beskrivit detta som en skandal. Den som startar något sådant får räkna med att bli hudflängd och löpa gatlopp.

 3. Ulf Says:

  Ang. f.ö. 2: Det var ju inte en enig valberedning. En av valberedarna ville ha Linda Snecker (ok, inte så utomeuropeisk), en ”envis feminist” som älskar att ”NTs två största kvinnliga bloggare är 27 år och blonda! Det känns lite Spice girls girlpower över det!”, och samtidigt tycker att ”kvinnors underordning [behöver] lyftas fram mer än någonsin”.

  ”tjejer får vara precis som de vill. Och vi kommer att slåss för att få vara just så. Och vi kommer att vara högljudda, jobbiga, kaxiga och kräva precis lika mycket som våra manliga motsvarigheter”

  Längre ned i hennes blogg finns en bildtext:
  ”Spänner musklerna efter söndagsgymningen. Feministen är redo att slåss!”

  Valberedaren som ville ha Linda Snecker var en man! Det är tydligen gubbtungt i V även i Norrköping…

 4. Ivar J Says:

  För övrigt 2: Vänsterpartiet i Norrköping tycks ha fastnat i gamla strukturer. Unket.

 5. Info Says:

  FÖRENINGEN ”JA”

  Det kan vara värt att här åter påminna om den feministiska konstnärsföreningen ”Ja” – en strängt enkönad aktivistgrupp, som 2012 beviljats finansiering för sitt löpande arbete från STATLIGA UNGDOMSSTYRELSEN. Program:

  ”JA! är en separatistisk förening för konstarbetare vars verksamhet har sin utgångspunkt i feminism med ett intersektionellt perspektiv.

  JA!‘s målsättning är att störta de styrande heteronormativa, patriarkala, rasistiska och kapitalistiska maktordningarna genom en strukturell omfördelning av tillgången på pengar, plats och tid inom konstområdet.”

  Föreningen ”Ja” tillhörde också de få utvalda, som exponerades på Moderna museets s.k. Modernautställning 2010:

  ”Som en del av vår medverkan i MODERNAUTSTÄLLNIGEN 2010 gjorde vi en intervention under HELDAG OM FEMINISTISKA STRATEGIER OCH METODER, den 23 oktober 2010, organiserad av Moderna Museet. Vårt verk We Will Open a New Front – lecture by Lee H. Jones genomfördes under eftermiddagens symposium, där även Diana Mulinari, Lawen Mohtadi och Tiina Rosenberg gav varsin föreläsning.”

  http://www.foreningenja.org/

 6. Lars I Says:

  Just precis det svar från Katarina Franck som visar dagens debattnivån från genushåll.
  Oförskämd, arrogant och feg smitning från frågan med näsan i vädret, och därefter in bakom skynket.

  Om det är med dom vi ska diskutera jämställdhet är det förmodligen mer framgångsrikt att prata latin med höns.
  USCH !

 7. Valeria Says:

  Katarina Franck har helt rätt! Det är samma sak med Apartheid, det var för vita och inte emot svarta.

 8. Lars I Says:

  @Valeria,
  ”Det är samma sak med Apartheid, det var för vita och inte emot svarta”

  Mycket sant ! Och vad är det som säger att de orättvisor man påstår ha drabbat kvinnor förr fortfarande är orättvisor när de idag drabbar män ? Det är ju olika kön.

 9. Panzarbjörn Says:

  OT
  Kolla detta
  http://www.dagensmedia.se/asikter/article3409135.ece#comments

  Fan vad härligt en könsegoist till som aldrig drivit företag som lobbar på detta minst sagt oseriösa vis.

 10. Ulf Says:

  @Panzarbjörn,

  Ur artikeln:

  KRÄVA chefsjobb

  Que?

  Ett annat konkret sätt att få fler kvinnor på ledande poster och minska löneskillnaderna skulle kanske vara att vi börjar kalla alla kvinnor på ansvariga positioner för just CHEFER. […]
  En sådan reform skulle säkert i ett slag skapa 10 000 nya kvinnliga chefer.

  Varför inte låta alla kalla sig chefer när man ändå är i farten? Mer jämställt kan det inte bli! Naturligtvis skall lönen höjas när man skriver om visitkortet. Någon annan anledning till högre lön kan ju ändå inte finnas.

 11. Panzarbjörn Says:

  Ulf mm vad fint att vi har fått en person som är VD på sveriges kommunikationsbyråer som resonerar så här. Ja vad ska man säga. Jag har svårt att finna ord för hur dum, könsegocentrisk och rent infantil denna artikel är. Vad som dock är bra är att denna infantilitet förmodligen motverkar sitt eget syfte.

 12. Gnosjö Says:

  Tänk så många feminister som nu sitter och kokar av vrede när man inte dansar efter ridderlighetens pipa och har mage att klaga.

  Heja Pär fortsätt så.

 13. Gnosjö Says:

  Dom kokar av vrede så pass mycket att hipsterbrillorna vibrerar av nästippen haha. Love it.

 14. Glenn Jason Says:

  Den svenska skurkstaten finansierar alltså några feminister som vill ”störta” maktordningarna. Dvs revolutionär. Detta är beviset på att staten är en terrororganisation, för den som finansierar terror och revolution torde själv vara att anse som terrorist.

 15. Petter Says:

  In o anmäl inlägget på facebook för att innehållet är ”riktat mot ett kön”..

 16. Sara Says:

  Här har vi någon som är lika bra på källkritik som Ström med anhängare. Tadaa!

  http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article11038187.ab

 17. Daniel Says:

  @Sara
  Och här har vi en ”vetenskap” som står i paritet med den pseudovetenskapliga marxistiska smörjan som du har läst på Södertörn.
  Tadaa!
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kreationism

 18. kratonist Says:

  @ Daniel
  Försöker du intala folk att ”marxism” är lika med eller besläktad med ”kreationism”?

  Vem kommer i morgon att vinna det Stora idiotpriset? Feministen eller den socialist-hatande anti-feministen?

 19. Peter Says:

  kratonist, hur då menar du? Det är ju uppenbart att Daniel jmf veteskaplighet.

 20. Info Says:

  NÅGOT OM ÅSA PETERSEN OCH GENUSNYTT

  Jag antar, att GenusNytt snart får ögonen på en viss Åsa Petersens upprörda Newsmill-artikel om kvinnliga landshövdingar och manssexistisk bastukultur, skriven i bästa Maria Sveland-anda med argument som att Åsa ”blev matt av frustration” osv.

  Om inte annat så för att GenusNytt redan i den fjärde, efterföljande kommentaren hedras med en adekvat motlänk.

  35-åriga Åsa Petersen har en gedigen bakgrund inom regnbågsgrenen av socialdemokratin. ”Petersen belönades med Regnbågspriset 2006 för sin opinionsbildning för sexuellt likaberättigande.” (Wikipedia.) Hon har varit politiskt sakkunnig hos Mona Sahlin, ledarskribent och krönikör på Aftonbladet, Piteå-Tidningen och Dalademokraten, socialdemokratisk kommunpolitiker osv. Numera vill hon tydligen främst uppfattas som författare.

  Låt oss, för att förstå Åsa Petersen bättre, kasta en blick på hennes budskap i den berömda boken ”Bortom normen”, som hon gav ut redan 2001 och som lade grunden till hennes berömmelse.

  ”Bortom normen 2.0 är en bok om alla människors rätt att vara sig själva. En svidande uppgörelse med den norm som talar om för människor att de har fel kön, fel etnicitet, fel sexualitet eller är för funktionshindrade.” (Fyndiq.)

  Åsa Petersen porträtteras av QX:

  http://www.qx.se/5562/asa-petersen-bortom-normen-hos-abf

  Åsa Petersen kuttrasjuar med Maria Ferm och Miljöpartiet:

  http://asapetersen.blogg.se/

 21. Eva Says:

  Fler exempel på kurser som erbjuds bara det ena könet, utan att det finns motsvarande – vad jag kan se – kurser för det andra könet:

  Bokcirkel för män: http://www.kurser.se/Bokcirkel_foer_maen_VT_12_169814.htm

  Akvarellkurs för män: http://www.akvarellkurs.se/men.htm

  Kom i form-kurs för män: http://www.halsomagasinet.se/kom-i-form-kurs-for-man.aspx

  Matlagning för män: http://www.abf.se/Distrikt-och-avdelningar/ABF-Dalarna/ABF-Dala-Finnmark/Kurser-och-studiecirklar/Mat-och-dryck/Matlagning-for-man/

  Yoga för män/grabbar/gubbar: http://www.yogaforum.se/

 22. vmm Says:

  Det kanske är så oerhört många fler konstintresserade pojkar så att dom av ”jämställdhetsskäl” (könsbalansskäl) vill att fler tjejer ska syssla med konst. Jag vet inte om dom säger så. Men det brukar låta så, och då brukar all möjlig diskriminering av pojkar vara tillåten.

 23. Ulf Says:

  @Eva,

  Fler exempel på kurser som erbjuds bara det ena könet, utan att det finns motsvarande – vad jag kan se – kurser för det andra könet

  Bra, Eva. Det där var ju sådant som Pär efterfrågade förut.

 24. Sa du det! Says:

  ”Manual mot våldtäktsrisk

  Bekanta damer i Örebro våndas pga alla våldtäkter och polisen jobbar stenhårt, nu har man gripit en misstänkt och jag hoppas övergreppen ska få ta ett slut. Nyligen mördades Elin i Göteborg efter att ha klivit av spårvagnen mitt i natten. Men ganska sällan talas det om förebyggande åtgärder mot överfall, våldtäkt mm. För här talar vi då inte om det vanligaste våldet, det i hemmet eller det som utgörs av någon man känner, utan rena överfallsvåldtäkter och andra typer av överfall. Och det kan man faktiskt minska riskerna för. Jag undrar om kvinnorna i Örebro fått ta del av denna mkt enkla dock matnyttiga manual (som finns i olika skepnader)?. Forskningen visar att den som är mentalt förberedd istället för att leva i förnekelse ”det händer inte mig”(som många ungdomar tyvärr gör), har bättre chanser att klara sig oskadd när en galning går lös. Eller något annat händer. Jag kan sammanfatta detta i några punkter. Har själv alltid levt efter dessa principer och uppfostrar barnen enligt detsamma (även pojkar drabbas av övergrepp som bekant).

  Lilla anti-våldtäkts-manualen:

  Lev enligt princip ”bättre fly än illa fäkta”. Det är ALLTID bättre att undvika konfrontation, då du alltid riskerar att förlora eftersom kvinnor är svagare.

  DOCK är det mkt bra att kunna självförsvar ÄNDÅ. (iaf det mest basic, sparka mot pungen, ögon,osv). IFALL du nu blir överfallen.
  Ha ”ögon i nacken” – sondera omgivningen – ser du någon misstänkt person? Välj då en annan väg, undvik denna person. Lita på magkänslan ”känns det fel så ÄR det fel”.

  Ha alltid med dig “vapen” även om det bara är en nyckelknippa. Pepparspray i handväskan är också kanon.

  Gå aldrig ensam där det är mörkt och kusligt.

  Åk taxi hem på kvällen. Eller gå med vänner.

  Välj trygga upplysta vägar.

  Berätta var du befinner dig, ha kommunikation via mobilen osv.

  Buss, tåg osv – välj så långt det går en vagn med andra människor i, inte bara en ensam man. (eller någon som ger dig dåliga vibbar).

  Spring inte i naturen på ensliga stigar osv.

  Tänk rollspel – OM det händer, vad gör jag då? Ha olika alternativ.

  Sist men inte minst, gäller framför allt yngre kvinnor men även äldre, UNDVIK att bli full eller drogad, eftersom alkohol tar ifrån dig sinnesskärpan och omdömet. En berusad kvinna är ett lättare byte! Och kombination natt, ensamhet och berusning är MYCKET dåligt utgångsläge för offret medan det är MYCKET gynnsamt för en förövare. Bjud inte på detta.

  Ja, vi kvinnor, villebråd för en våldtäktsman, kan faktiskt göra mycket för att skydda oss. Sen bör vi kräva av politiker och ansvariga UPPLYSTA parker osv, så att vi slipper dessa mörka skogsdungar och andra områden där gärningsmän kan lura. Städer bör vara kvinnovänliga och upplysta nattetid.”

  så säger:
  Kategori: Allmänt
  Av katerina-janouch, på tara blogg

  Ngr av kommentarer:

  Det här var bara för dumt!

  En vuxen kvinna, som uppenbarligen tror att det här är väldigt enkelt, förstärker de skuldkänslor som många unga kvinnor redan har idag! Alltid ska man vara på sin vakt och om något skulle hända en så skulle man kanske ha kunnat undvika det genom att inte gå just där eller ha låtit bli att dricka den där ölen – alltid är det kvinnans fel!

  Hur skulle det vara om du skrev en manual för hur personer med våldsamma tendenser kan söka vård eller hur vi kan fostra våra barn till trygga individer med en medmänsklig livsåskådning i stället?!

  Det är klart att man tar på sig bilbältet för att skydda sig i en eventuell olycka men det du säger med din manual är ju att man inte ska köra bil alls!

  ….
  Det finns redan en väl inarbetad mening att kvinnor får skylla sig själva; att kvinnan kunnat skrika nej högre (sa du verkligen nej?), var berusad och därför inte gav tydliga signaler till förövaren (varför denne inte döms), eller hade för lite kläder på sig (varför en man ju ute KAN motstå henne), och så vidare. Denna diskurs tränger ända in i rättsväsendet men kanske värst är att den också trängt in i var och varannan kvinna och tjej. Det vet du väl? Det finns en könsmässig uppdelning mellan hur rädda vi är. Män är också rädda, visst, men kvinnor inskränker sina beteenden och val i mycket större utsträckning än män. Våldtäkt måste å ena sidan ses som könad och en del av det maktsystem sin genussystemet är, men måste också ses som ett våldsbrott vilket som helst. Unga män som grupp är extremt mycket mer utsatta för brott än kvinnor. Men de som grupp bär inget kollektivt stigma i sina hjärtan och hjärnor som gör att de inskränker sina liv. För diskursen om våldtäkt gör att vi, bara för att vi är kvinnor, har fått lära oss att det är vårt eget ansvar om vi blir våldtagna. Det är en del i genussystemet i vilket det alltid (oftast) är kvinnorna som får bära stigmat, det kortaste strået.
  Det handlar FORTFARANDE om kön, sexualitet, samhällets stigma om att kvinnors sexualitet är och bör vara något rent, oskyldigt, kontrollerat, som kvinnan själv ska skydda, eller de goda männen ska skydda. (för antingen är ju män våldtäktsmän eller skyddsvakter åt oss stackars quinnfolk). Detta är inget annat än en version av hederskultur. Det jag menar är att kollektivet kvinnor hela tiden REDAN TAR ANSVAR som dom egentligen inte borde behöva ta. Det finns ingen stigmatiserande diskurs kring att män, BARA FÖR ATT DE ÄR MÄN, borde göra eller bete sig annorlunda för att inte bli misshandlade. Precis som diskursen om terrorism direkt gör kopplingar till islam, trots att mindre än en procent av alla terroristdåd i Europa begås av muslimer, har diskursen kring våldtäkt kommit att handla om KVINNORS ansvar och inskränkande av sina liv, trots att problemet ligger någon helt annan stans. Jag vet att du menar väl, men dina tips spär bara på stigmat kring våldtäkt som kvinnans ansvar. Tyvärr samma diskurs som gör att kvinnor får frågan om hur många sexpartners de haft, vad de hade på sig, om de skrek NEJ! tillräckligt högt. Tyvärr är det vad du gör Katerina, även om jag förstår att det inte var din avsikt. Sverige har en relativt hård våldtäktslagstiftning, men säg aldrig att vi är bra när det gäller det här. Inte förrän ingen kvinna följer dina råd, och ingen ens skulle ta dina råd i sin mun, är vi tillräckligt bra.

  Ditt inlägg är förnedring!!!! ..herregud, det är ALDRIG tjejens/killens(OFFRETS) ansvar/fel —>oavsett plats, kläder, berusning eller icke… Gärningsmannens sjuka handling, att ta sig friheten att göra nåt mot en annans vilja ÄR ALLTID GÄRNINGSSMANNENS FEL! & va fan, ska jag sitta hemma och uggla heeeeeela vintern för att det är mörkt när jag slutat jobbet. För att det är mörkt hela tiden.. för att jag hellre går 1-2 km, ist för betala massor i taxi… JAG HAR RÄTT ATT VISTAS UTE! ….& manúal för att skrämma upp & göra folk ”förberedda”, yeahyeah Händer Det så händer det —och statistiken visar ju ändå att det är NÄRA & KÄRA som står för majoriteten av brotten!!! I HEMMET!! I VÄNNERS HEM!!! På Efterfester os.v…. Gubben i parken bakom nån buske är lite mer långsökt…

  JAg blev våldtagen för nästan 2år sen, av min väninnas fulla & våldsamme man i min väns hem när resten av familjen sov. Jag hade inte kortkort, fullklädd med pjamas, var inte onykter, sov till en början, var inte ute ensam i en park utan hos en kärleksfull vän med familj, i en gästsäng… …
  SKA JAG SLUTA BESÖKA VÄNNER NU??????????

  Tjejer ska inte begränsa sin värld, jobba istället på kvinnosynen —JOBBA MED KILLARS TANKAR & BETEENDE!!!!!!!

  SKriv en manual för mänskliga rättigheter, skriv en manual hur man behandlar folk med respekt!

  SKRIV INTE SÅNT HÄR SHIT & SKRÄM UPP FOLK SÅDÄR

 25. Daniel Says:

  @Sa du det! säger
  1.Finns det någon särskild poäng med att göra en copy paste av något som är skrivet av någon annan, från en helt annan blogg?

  2. Varför använda sig av olika alias, sist var det ”relevant” om jag inte minns helt fel.

  3. Vad är det som du tror dig uppnå med detta meningslösa spammande?

 26. Jämställdhetsfeministern Says:

  Om det är 100% tjejer kan det ju inte vara diskriminering. Tror man att killar kan diskrimineras, så är man ute och cyklar. Endast tjejer kan diskrimineras.

 27. Joe Black Says:

  Jag kan personligen inte förstå hur segretation på något sätt kan vara något positivt i strävan efter ett mer jämställt samhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: