Åtta miljoner till jämställdhet i musiken

by

I år fördelar Statens Musikverk 2,5 miljoner skattekronor på ökad jämställdhet i musikens värld. Totalt under 2011 – 2014 har regeringen beslutat om att lägga 8 miljoner kronor på musikalisk jämställdhet.

Det står inte i klartext, men vad man kan befara är att pengarna används till att ensidigt lyfta fram kvinnor.

”Det är fortfarande obalans mellan villkoren för manliga och kvinnliga komponister vilket visar sig bland annat i orkestrarnas val av konsertprogram där nästan all musik är skriven av män. Liknande problem finns också inom populärmusiken och vi har en lång väg kvar till ett helt jämställt musikliv”, säger Statens musikverks generaldirektör Stina Westerberg. ”Könsfördelningen inom musikområdet avviker fortfarande markant från ambitionen om en jämn fördelning mellan män och kvinnor”, säger hon också.

”Komponister”, var det. Hur ser då det underlaget ut? Är det 50/50 män/kvinnor bland dem som skriver musik?

Jag kan konstatera att STIM (Sveriges Tonsättares Internationella Musikbyrå) i sin årsredovisning för 2010 anger att de har 20 procent kvinnliga och 80 procent manliga medlemmar. Och Föreningen svenska tonsättare (FST), som sedan 1918 organiserar professionella tonsättare i Sverige, uppger på sin webbplats att de har 271 män och 49 kvinnor som tonsättande medlemmar. Det blir 15 procent kvinnor och 85 procent män.

Dessa siffror avser nu levande kompositörer. Därtill kommer det klassiska gänget, som det är mycket stor efterfrågan på från publiken: Mozart, Beethoven, Bach och så vidare. Det blir nog svårt att sluta uppföra dessa kompositörers verk i Sverige med jämställdhet som skäl…

Nu återgår jag till den frågeställning jag har antytt: Är det självklart att 50 procent av all musik som spelar av svenska orkestrar ska vara skriven av kvinnor?

Jag låter frågan vara retorisk och avslutar med att konstatera: Allt handlar om underlaget. Att det ska vara så svårt att förstå.

Låt oss gå till nästa klassiska tankevurpa: ”Bristande jämställdhet är särskilt ett problem inom musikområdet, vilket riskerar att vi kan mista många bra talanger”, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Mista bra talanger. Jaha.

Låt mig ställa frågan – hur ser begåvningsreserven på musikområdet ut? Är det inte så att nästan hela den svenska befolkningen hör till gruppen som inte är professionella musiker – och därmed utgör begåvningsreserven? Och den gruppen består ju i princip av lika många kvinnor som män.

Om begåvningsreserven behöver inkallas – vilket tydligen Lena Adelsohn Liljeroth tycker – så har det alltså ingenting med jämställdhet att göra.

Den slutsatsen hamnar man i om man tillämpar ett logiskt resonemang. Men, det är klart, svensk jämställdhetspolitik och logik går inte alltid hand i hand.

Ett tips till somliga: Detta ingår i utbudet på Göteborgs Universitet:

Läs mer om regeringens satsning på jämställdhet inom musiken här, här och här.

För övrigt 1: Här kan du läsa ett exempel på hur våldet mot män när som helst kan drabba en helt oskyldig kille, och ge svåra konsekvenser för livet. Det förtjänar att nämnas att just denna kategori våld är nedprioriterad av regeringen (eftersom de prioriterar mäns våld mot kvinnor, våld i samkönade relationer och hedersvåld).

För övrigt 2: Det har varit en attack på en marknad i Nigeria, och med anledning av det skriver Sveriges Radio: ”Bland de drygt 30 döda fanns kvinnor och barn, uppger en källa”. Jag undrar varför statsradion särskilt nämner att det fanns kvinnor bland de dödade. Är det något särskilt med kvinnor?

Annonser

49 svar to “Åtta miljoner till jämställdhet i musiken”

 1. Info Says:

  NÅGOT OM ÅSA PETERSEN

  Jag ska försöka återkomma nedan med en kommentar betr. svensk, statsfeministisk musikpolitik. Men först detta:

  Jag antar, att GenusNytt snart får ögonen på en viss Åsa Petersens upprörda Newsmill-artikel just nu om kvinnliga landshövdingar och manssexistisk bastukultur, skriven i bästa Maria Sveland-anda med argument som att Åsa ”blev matt av frustration” osv.

  Om inte annat så för att GenusNytt redan i den fjärde, efterföljande kommentaren hedras med en adekvat motlänk.

  35-åriga Åsa Petersen har en gedigen bakgrund inom regnbågsgrenen av socialdemokratin. ”Petersen belönades med Regnbågspriset 2006 för sin opinionsbildning för sexuellt likaberättigande.” (Wikipedia.) Hon har varit politiskt sakkunnig hos Mona Sahlin, ledarskribent och krönikör på Aftonbladet, Piteå-Tidningen och Dalademokraten, socialdemokratisk kommunpolitiker osv. Numera vill hon tydligen främst uppfattas som författare.

  Låt oss, för att förstå Åsa Petersen bättre, kasta en blick på hennes budskap i den berömda boken ”Bortom normen”, som hon gav ut redan 2001 och som lade grunden till hennes berömmelse.

  ”Bortom normen 2.0 är en bok om alla människors rätt att vara sig själva. En svidande uppgörelse med den norm som talar om för människor att de har fel kön, fel etnicitet, fel sexualitet eller är för funktionshindrade.” (Fyndiq.)

  Åsa Petersen porträtteras av QX:

  http://www.qx.se/5562/asa-petersen-bortom-normen-hos-abf

  Åsa Petersen kuttrasjuar med Maria Ferm och Miljöpartiet:

  http://asapetersen.blogg.se/

 2. Man & Woman United Says:

  Den rätta rubriken åtta miljoner till feminism inom musiken

  Nr1 och Nr2 likgiltigt nonchaleras av antijämställdismen i feminismens saudiarabien.

  Noterar undersökande av begreppen Antifascist och Antifeminist i diskussioner på sociala medier.

 3. AV Says:

  Om det INTE skulle ingått kvinnor och barn i dödsoffren efter en attack mot en marknad kan det bero på två saker.

  1. Det var endast män på marknaden. Dvs att kvinnor och barn inte får gå till marknaden, vilket vore riktig diskriminering.

  2. Männen sorterades ut och dödades medan kvinnor och barn skonades. Knappast ovanligt i historien.

  Att kvinnor och barn ingår i dödsoffren innebär att kvinnorna är jämställda med männen. De får också dö när fanatiker går bärsärk.

 4. Alexander Sjöberg Says:

  Pär! Ta upp detta i din blogg!

  Göteborgs universitet ska bli mer jämställt.
  http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/nyheterdetalj//goteborgs-universitet-arbetar-for-att-bli-mer-jamstallt.cid1066141

  På Universitet är 58 procent av all personal kvinnor. 67 procent av alla studenter är kvinnor….

  Vad går då det här programmet ut på. Jo att få till 50/50 vad gäller professorstjänster. Det enda stället där män är överrepresenterat.

  Totalt sett är mängden kvinnor i förkrossande majoritet på Göteborgs Universitet.

  Länkar:

  Studenter: 67 procent kvinnor
  ”Kvinnornas överrepresentation har ökat sedan läsåret 1995/1996 då 62 procent av studenterna var kvinnor. Under 2000-talet har andelen kvinnliga studenter legat stabilt på 67 procent.”
  http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/goteborg_i_siffror,studenter

  Personal: 57 procent kvinnor
  http://www.rk.gu.se/digitalAssets/1335/1335050_personal-vetenskap2010.pdf

 5. Kristin Says:

  Info kl 9.04 tipsar om Åsa Petersen på Newsmill.

  Läsvärda kommentarer. Alla skrivna av män som inte har behov av kurs i logik.
  Rekommenderas!

 6. Eva Says:

  Alexander Sjöberg:

  Pär skrev ett inlägg om det igår, dock med en lite annan vinkel.

  https://genusnytt.wordpress.com/2012/02/20/ar-det-fult-av-man-att-ge-jarnet-pa-jobbet/

 7. Info Says:

  STATSFEMINISTISK MUSIKPOLITIK

  Några reflektioner rörande sådan hittar ni här:

  https://genusnytt.wordpress.com/2011/11/09/snalla-blogglasare-acceptera-min-pudel/#comment-81332

  ”TANKAR KRING GENUSTRUMPETER OCH ANDRA INSTRUMENT”

 8. Kristin Says:

  Här finns det behov av kurs i logik.

  ”Sound of Stockholm dag 1: Vad hindrar konsten att bli jämställd?”

  ”Är kvotering ett hot mot männen? Nej, säger panelen och publiken som får sin röst hörd. Männen måste ge plats till kvinnorna. Det räcker inte med att lägga all vikt på de kvinnliga musikerna. Om jämställdhet ska fungera, behöver båda parterna vara aktiva i processen. Men vi måste också lära oss att inte hela tiden se till bara män och kvinnor. Vi är framförallt människor. Och som Magnus Bunnskog vist sade: Könet är en konstruktion och det behöver visas i konst- och musiklivet.”

  http://kulturhusetbesokarna.wordpress.com/2011/10/20/sound-of-stockholm-dag-1-vad-hindrar-konsten-att-bli-jamstalld/

 9. kristina Says:

  Att det kan vara så svårt att allt handlar om underlaget – alltså måste man göra något åt underlaget!

  Att det ska vara så svårt att förstå. ;- /

 10. vmm Says:

  Om det nu är så att det satsas pengar på vissa artister på grund av kön så är det ju bra att det nu satsas pengar på att motverka detta.

  För övrigt 2: ja, den statliga radion värderar mäns liv mindre än kvinnors liv. Men ingen har ju sagt att vi lever i en jämställd värld. Vi behöver satsa mer pengar på den statliga radion för att få den jämställd. Mitt förslag är att vi ska tillsätta en utredning för att undersöka hur mycket pengar SR vill ha för att sluta värdera mäns liv mindre än kvinnors liv. 10 miljoner? 100 miljoner? 1 miljard? Låt det kosta, säger jag. Det är så viktigt.

 11. Björn 2 Says:

  Fyfan för detta. Det är så sjukt felriktat och orättvist att jag blir musikaliskt deprimerad. En loska i ansiktet på den enorma övervikt av unga killar som lägger ner enorma mängder tid, pengar och arbete för att få synas och höras.
  Men det vore förstås naivt att hoppas på att detta skulle uppmärksammas, och att några lovande, begåvade och driftiga unga killar skulle få lite statlig uppmuntran och hjälp på vägen.. Men icke. Istället ska man PROBLEMATISERA könsfördelningen och skicka stålarna till tjejerna.
  Jag har själv varit väldigt aktiv i den lokala musikscenen både som ung amatörmusiker och senare som ljudtekniker/arrangör. Jag vet precis vilka uppoffringar ”kidsen” gör för att få framföra sina låtar, för att få synas och höras.
  Så nu ska man alltså spendera miljoner på utövare som inte finns, istället för att uppmuntra och stödja de som faktiskt jobbar röven av sig idag. Allt i 50/50-ismens namn.

  Jag kräks.

 12. djur Says:

  ”Är det något särskilt med kvinnor?”

  Det är allmänt vedertaget, särskilt av kvinnor, att det är något särskilt med kvinnor. Vad, vet jag inte eftersom jag är ett av alla djuren.

 13. Mrs G & Killarna Says:

  Utkastade pengar som borde satsas på vettigare saker.
  Som att skydda värnlösa kvinnor som förföljs och mördas av sina män.
  Senast hände det i Malmö i förra vecka, mitt framför ögonan på två små barn.

  Mrs G

 14. s Says:

  Undra om den unga 17-åriga tjejen som Aftonbladet skriver om, som blivit en stjärna över en dag, har tagit del av något av dessa stöd? Misstänker att det är på det viset…

  Men samma tidning skriver idag i alla fall att även män kan drabbas av ätstörningar, och en artikel finns om att det är skamfyllt för män att söka hjälp för problemen. När börjar Aftonbladets stora insats för att dessa män inte ska känna så och gå och söka hjälp? De hade ju en liknande insats för tjejer för bara några dar sen…

 15. Män som ger järnet och kvinnor som bli kvar | Hit och dit och tillbaka igen Says:

  […] ett annat inlägg om det bisarra i att kvotera för att antalet kvinnliga komponister som spelas av orkestrar ska […]

 16. Hjalmar Says:

  Det borde vara obligatoriskt med kurser i logik, särskilt på högstadiet och i gymnasiet. Men då bleve det inga fler feminister… 🙂

 17. Jack Says:

  Jobbannons på svd.se.

  Tilgänglig länk

  ”Kvinnlig Säljare/Marknadsförare

  Vi erbjuder Dig marknadens bästa villkor både kort- och långsiktigt.”

  Lite skillnad mot de jobb som rikar sig mot män:

  ”Man

  Vi erbjuder dig världens sämsta villkor. Du får i princip ingen lön och om du vägrar sätter vi dig i fängelse. Arbetet är mycket riskfyllt. Du kommer att brytas ner fysiskt och psykiskt. Många dör, begår självmord eller lämnar med skador för livet. Ofta nedtystade. Efter att tvingat dig arbeta i ett år kommer vi egentligen inte frisläppa dig utan ytterligare avbryta dig i ditt liv i månadslånga perioder. Vi kan efter avslutad tjänst när som helst skicka ut dig att dö.

  Vi tar också emot kvinnor till detta men ni kvinnor får välja om ni vill delta, vi ger er också mer betalt än männen samt ser till att ni inte utsätts för risker.”

 18. Prill Says:

  Jag blir alldeles matt över denna enfald som man översköljs av dagligen. Och jag är så tacksam över ditt enträgna arbete i förnuftets och upplysningens tjänst. Tack Pär!

 19. Jack Says:

  Prill,

  Det är inte så mycket enfald som egoism, och kanske inte så mycket egoism som bekämpande av män. Om du har insekter i bostaden bekämpar du dem inte av egoism för att du vill ha hela bostaden för dig själv, hela kakan, istället för att du ogillar insekter.

  När du stampar på myran som barn är det inte för att du vill ha marken för dig själv, du gillar bara att krossa myran. Sådana är de ledande feministernas instinkter mot män. Ju förr män inser detta desto snabbare kan de börja rädda sig, organisera sig, se över sina resurser och livsmöjligheter och förstå vad som måste göras.

 20. sam Says:

  För övrigt 1: Menar du allvar med att denna kvinnas beteende skulle ge henne makt? Vad då för makt i så fall? Menar du att bara kvinnor har ”makt” att sätta in falska annonser eller terrorisera någon med sms eller att det bara är kvinnor som gör sådant? Menar du att det skulle vara ett accepterat beteende i något som helst sammanhang för kvinnor eller män eller båda? Ett argument för jämställdhet/mot jämställdhet? För eller emot feminism? Hur hör detta brottsliga beteende hemma i jämställdhetsdebatten? Förstår inte vad du menar Pär.

 21. Jack Says:

  sam,

  Kvinnor är kriminella, det är relevant därför att det ofta saknas lagar för att reglera kvinnors kriminalitet. I andra fall finns det lagar, er kriminalitet är då lagbrottslig, men där saknas ändå satsningar på stävjandet.

 22. Prill Says:

  Jack: Jag vet!

 23. Ulf Andersson Says:

  ”Tillgång och efterfrågan” är tydligen ett okänt
  begrepp för de feministiska ”jämställdhetsivrarna”.

  Vilka är det som köper musik med pojkband och går på konserterna?
  Tjejer.

  Vilka är det som kommer till kvinnliga artisters konserter?

 24. Prill Says:

  OT: Första vågens feminister som kämpade mot verkliga orättvisor var liberala och fick säkert utstå mycket spott och spe av dåtidens elit. Noterar att en stor andel av dagens avhånade jämställdister har liberala värderingar. Det är inte lätt att kämpa för upplysning – varken nu eller då.

 25. Ulf Andersson Says:

  @ Björn 2
  ”Så nu ska man alltså spendera miljoner på utövare som inte finns”

  Du talar med andra ord om ”Ölstugan som inte finns” –
  men som i allra högsta grad är verklig för feministerna

 26. s Says:

  Det bär emot mig att klaga på min favoritfilmssida på nätet, men nu har Moviezine rubriken ”gubbligan som styr Oscars”… Tycker det ordet är väldigt negativt!

 27. Info Says:

  MÄNS VÅLD MOT KVINNOR

  Gudrun Schyman ville ju införa en särskild mansskatt på grund av svenska mäns ständigt pågående våld mot kvinnor. Nu efter kl. 17.00 behandlas ämnet i SR:s Studio Ett:

  ”Våldsutsatta kvinnor från hederskulturer kommer i större omfattning till kvinnoboende. Förra året slog Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) larm i en rapport om detta och att dessa kvinnor i allt större antal söker skydd undan våld.”

  Det är inte mer än rättvist att svenska män får bekosta all skenande ROKS-vård genom en särskild hedersskatt.

 28. Helena Says:

  Så grymt bra att kvinnor får chansen i musikbranschen med. Ner med jämställdismen bara. Fram för jämställdhet 3.0!

 29. Per Plex Says:

  Tyvärr är det nog så att kvinnor FÅR chansen…
  Är man man måste man TA chansen !

  Det är mer än en nyansskillnad!

 30. AV Says:

  Helena: Och hur definierar du Jämställdhet 3.0? Om Jämställdhet 2.0 är lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter samt likställning av kvinnofrågor och mansfrågor, vad vill du ändra till version 3.0? Att man bygger på gamla könsroller att kvinnor är svaga och behöver extra stöd.

  Att det är många män i musikbranschen beror på att det finns en massa unga pojkar som lirar i garageband. Och när pojkar gör det, satsar de fullt ut. Det liras dagligen. Och med enkla medel spelas det in demokasetter och letas gig. Många spelar hellre än bra, men en viss procentandel blir ganska bra. Och av dem kommer en del att upptäckas och lyckas. Idag är det dessutom lättare när det finns fler kanaler ut. Skivbolagen har inte monopol. För 10-15000 får du utrustning att göra din laptop till mixerbord. Trots det kommer de flesta att förbli småband och max få spela på lokala festivaler och pizzerian en lördagskväll. Utslagningen är hård.

  Vad vi måste lära våra döttrar som våra söner redan vet: Vill du lyckas i musik? Köp en gitarr och spela tills fingrarna blöder. Börja skriva musik. Hitta likasinnade kompisar på skolan, nätet, etc. Skaffa kontakter och fixa replokal genom studieförbund. Finns inga gratisluncher och räkmackor, du får söka och fixa själv. Ta alla gig du får och skicka demos till allt och alla. Är du tillräckligt bra kommer publiken. Och det är inte hela världen om du misslyckas.

  Helena, vet du varför man aldrig ska hjälpa barn att klättra upp i ett träd? För att då kommer de inte ner eller så faller de ner. När de själva listat ut hur och är färdiga att klättra upp kan de också klättra ner säkert. Det samma gäller musik, eller alla andra konkurrensutsatta aktiviteter. Hur tror du tjejerna ska klara sig i en hård bransch om de blivit curlade fram utan det stålbad och den sållning pojkarna gått igenom? Vilka tror du har störst chans att klara sig? I slutändan är det publiken som väljer vilka de vill lyssna på, och domen är hård.

  Jag håller på Jämställdhet 2.0, för likt forna tiders feminister tror jag på kvinnors styrka och inte på offerkoftor. Du kan ju fundera på varför så många män börjat med surdegsbakning, utan att en enda jämställdhetskrona av offentliga medel spenderats på det.

 31. Matte Says:

  @Mrs G

  ”Utkastade pengar som borde satsas på vettigare saker.
  Som att skydda värnlösa kvinnor som förföljs och mördas av sina män.
  Senast hände det i Malmö i förra vecka, mitt framför ögonan på två små barn.”

  Bra förslag, ett ännu bättre förslag hade varit att skydda både män som kvinnor mot relationsvåld. Varför satsa ensidigt istället för mångsidigt?

 32. Ulf Andersson Says:

  Fram för fler tjejer som lirar Genustrumpeter!
  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/03/01/vetenskap-eller-galenskap/

 33. Nova Says:

  @V: ”67 procent av alla studenter är kvinnor….”

  Om underlaget är 67% måste det såklart vara 67% professorer.
  Annars sitter det en massa medelålders vita män och håller upp platser i onödan. Vi måste göra nåt åt anställningstryggheten.

 34. Nova Says:

  @Alexander Sjöberg, skulle det stå

 35. Helena Says:

  AV klart du har rätt. Jag kan inte tänka normalt pga att jag är kvinna. I kommentar efter kommentar framgår ju klart att jatg är beroende av gräddfiler. Och offerkoftan skyltar jag tydligt med. Jag behöver den enligt min psykiatter som försökt få mig slutan skriva om jämställdhet, sann jämställdhet. Vi tokfeminister är desperata nu när vi ser riktiga jämställdheten i antågande. Jag mår psykiskt dåligt och börjar utveckla panikångest, adhd, och lite tourettes. Förlåt mig för att jag matat er med min feministiska åsikt på GenusNytt. En schizofren feminist som jag borde naturligtvis sitta inspärrad på psykiatrisk långvård. Men tyvärr så har psykiatrin havererat för decennier sedan så jag får härja fritt och skita ur mig mina åsikter här och på andra bloggar. Men jag vet att jag är riktigt sjuk, riktigt störd, mentalt efterbliven. Mitt största handikapp är min feministiska ådra. Usch så efterbliven jag känner mig faktiskt.

 36. Prill Says:

  AV: Åh, vilket bra inlägg. Finns det något alternativ till blod, svett och tårar? Om vill lyckas? Nej, det gör det förstås inte och det gäller män som kvinnor.

 37. AV Says:

  Helena: Det för knappast diskussionen framåt att du bränner ironiska halmgubbar, eller vad du gör. Det kanske är din egenställda diagnos. Jag har inte anklagat dig för någon psykisk ohälsa. Den vet du nog mer om än jag gör.

  Kan du inte svara på frågorna istället? Varför tror du att riktade skattemiljoner till några tjejmusikprojekt i längden ger fler kvinnliga musiker? Vad menar du med Jämställdhet 3.0? Kan du ge ett exempel på hur jag har fel när jag säger att lösningen är att säga åt tjejer att själva ta tag i musiken, skriva, lira och jobba hårt för sina mål, att det inte finns några genvägar?

  Eller tog argumenten slut?

 38. Andy Says:

  Helena, hur vore det om ni försökte svara på de sakliga inläggen med vettiga frågor och argument istället för att stigmatisera alla här som de rötägg som vissa uppenbarligen är? Men jag antar att det är lättare att svara på idioters inlägg än sakliga argument, och mer gynnsamt för er att i den offentliga debatten exemplifiera med skräniga mansgrisars inektiv snarare än att visa på inlägg med berättigade frågor och funderingar och konstruktiv kritik. Patetiskt.

 39. ConZor Says:

  OT: En internationell fortsättning på aftonbladets ”Dödsorsak: Kvinna”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/dodsorsakkvinna/article14406130.ab

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/dodsorsakkvinna/article14405836.ab

  http://www.causeofdeathwoman.net/

 40. Ulf Says:

  @AV,

  Och med enkla medel spelas det in demokasetter och letas gig

  Hehe, jag minns demokassetterna, men numera är de historia. Man sitter i sin källare och mixar vid sin dator, och lägger sedan upp sina digitala alster på MySpace [1] eller RecordUnion.

  Apropos trädklättring kan man referera till professor Matti Bergström, som brukar tala om trädtoppspedagogik

  – Om ett barn vill klättra i träd ser hon/han först trädets topp. Om trädet är högt blir det spännande att klättra.
  Spänningen och entusiasmen vägleder sedan barnet till målet och de kunskaper som behövs för att nå till toppen kommer med automatik tack vare den inneboende lusten och kreativitet.
  – Det finns alltid en port till entusiasmen. Den behöver inte stimuleras fram. Den ska bara släppas loss, säger han.

  [1] Sångaren på den där videon är iofs rätt känd, men här är han i sitt rätta element, skulle jag säga – rockar med kompisarna i skitiga lokaler (inför vad som låter som 20-30 pers i publiken) som han alltid har gjort.

 41. Ulf Says:

  @Alexander Sjöberg,

  Vad går då det här programmet ut på. Jo att få till 50/50 vad gäller professorstjänster. Det enda stället där män är överrepresenterat.

  Det är intressant att titta på hur könsfördelningen ser ut mer i detalj på högskolan.

  Högskoleverkets årsrapport 2011

  Sedan 1990 har andelen kvinnor ökat från en tredjedel till närmare hälften (47 procent) av doktorandnybörjarna. Om man exkluderar de utländska doktoranderna, som utgör en tredjedel av doktorandnybörjarna, är andelen kvinnor 51 procent. Även om könsfördelningen bland samtliga doktorandnybörjare är jämn, är den ojämn inom de olika ämnesområdena. Mest ojämn är könsfördelningen inom teknikvetenskap (29 procent kvinnor, 71 procent män) och medicin (59 procent kvinnor, 41 procent män)

  Eftersom professorer rekryteras bland de som doktorerat, är det mest en tidsfråga innan det jämnar ut sig även där, om man inte gör något, vill säga. Går man in med (ytterligare?) särbehandling av kvinnor kommer det troligen resultera i att det slår över i majoritet av kvinnor, eftersom könsfördelningen i rekryteringsbasen numera är helt jämn.

  Bland professorerna var andelen kvinnor minst – 21 procent – men det är ändå en fördubbling av antalet kvinnliga professorer sedan 2001, från 460 till 960 helårspersoner. Då utgjorde kvinnorna 14 procent av professorerna. Den tydligaste ökningen av andelen kvinnor under denna tidsperiod har skett bland den stora gruppen lektorer, från 30 till 43 procent

  Redan i basen ses en skiktning. Det är majoritet av kvinnliga studenter på högskolan, men 60% av männen, mot 40% av kvinnorna, söker sig till avancerade program. Därför är könsfördelningen på de avancerade programmen hyfsat jämn. På tekniksidan tycks ingenting kunna få kvinnor att söka, trots att det betygsmässigt inte borde vara något problem. När kvinnor söker sig till ingenjörsutbildningar, är det huvudsakligen kemiingenjörsutbildningen – en av de få ingenjörsutbildningar som har endast halvbra arbetsmarknadsprognos.

  http://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/358-kemiingenj%C3%B6r/

  (jämför t.ex. http://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/256-ingenj%C3%B6r-inom-dataelektronik/)

 42. Björn 2 Says:

  @AV
  Väl skrivet, som vanligt. 🙂

 43. Emma Says:

  Hej, det är första gången jag skriver här.
  Jag reagerade på ”varför man skriver att det fanns kvinnor och barn bland de döda?”.
  Dessa kvinnor och barn var med stor sannolikhet inte del i den väpnade konflikten. Kanske inte de döda männen heller fö. Kvinnor och barn brukar visas extra omsorg vid olyckor och krig för att de är fysiskt svagare och ofta inte deltar. I många lände har kvinnor ensamt ansvar för familjens barn, gamla och kanske mat och hem. Att döda en kvinna är att att rasera hela familjen. Det drabbar barnen och de gamla som då kanske lämnas åt sitt öde. Att döda och skada kvinnor är en fruktansvärd och väl genomtänkt strategi. Att rapportera om det och är viktigt! Det har inget med feminism att göra. Endast humanism.

 44. Jämställdhetsfeministern Says:

  ”Är det självklart att 50 procent av all musik som spelar av svenska orkestrar ska vara skriven av kvinnor?”

  Ja, det är självklart. Det ska alltid vara minst 50% kvinnor överallt. Annars är det ju inte jämställt utan kvinnoförtryck. Underlaget är helt ointressant eftersom feministisk forskning visat att män och kvinnor är exakt likadana och har exakt samma intressen. Om det är färre kvinnor än män någonstans, så beror det alltså alltid på att kvinnorna förtrycks och diskrimineras. Och då måste vi säkerställa att kvinnorna inom den drabbade branschen får bättre utgångsläge, mer pengar och bättre förutsättningar är männen – så att det blir jämställt.

  Ska det vara så svårt att förstå?

 45. Oscar Andersson Says:

  Den här jämställdhetsivern blir särskilt patetiskt när det handlar om tycke och smak. Som när det blir fler män än kvinnor i Idolfinalen. Då skriks på kvotering. Eller Melodifestivalen där det är jätteproblem om inga kvinnor kommer med.

 46. Hugo Says:

  OT: ”I Uppsala kommun ska det vara varannan fru Gårman vid övergångsställena.”

  Lite överdrivet kan man tycka. Hen som hen.

  Men det räckte inte för biologisterna. Exemplaret måste se ut på ett visst, godkänt, sätt. Livet ska detaljregleras. Genmanipulation, nästa?

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/for-yppig-fru-garman-i-uppsala_6869997.svd

 47. Hjalmar Says:

  @Emma 11:47 (Emma är ett vanligt namn, lägg gärna till någon bokstav.)

  Kan vi vara överens om att män och kvinnor har lika stort människovärde?
  När inte män nämns särskilt, varför ska då kvinnor nämnas särskilt? Kan inte män och pojkar (svårdefinierbar vuxengräns i många länder) vara oskyldiga civila offer?

  Att rapportera om dödsfall är alltid viktigt, särskilt ifrån våldsamma konflikter. Om det är viktigt att nämna offrens kön, så ignorera då inte männen!
  Osynliggörande, kallas det visst. Inte särskilt humanistiskt.

  (F.ö: Det är det självklart värre när barn drabbas.)

 48. Ulf Andersson Says:

  @ Emma
  ”Dessa kvinnor och barn var med stor sannolikhet inte del i den väpnade konflikten.”

  Och de obeväpnade civila männen var en del av den väpnade konflikten?

 49. Joe Black Says:

  Kvinnor väljer ofta att låta bli att engagera sig i musik så jag ser inte det rimliga att de själva kommer och gnäller efteråt och vill ha upprättelse. Ingen hindrar kvinnor från att börja fila på ett instrument i början av tonåren precis som manliga musiker och harva på flera år i replokalen/hemstudion. Detsamma gäller såklart även när det kommer till låtskrivare och ”komponister”.
  Om man inte gör det så kan man heller inte förvänta sig att det skall finnas några större mängder kvinnliga artister. Kvotering my ass! Börja spela istället brudar så ger det där sig automatiskt så småningom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: