Herr Gårman ska kvoteras vid Uppsalas övergångsställen.

by

Med glädje kan jag notera att man verkligen tar jämställdhet på allvar i Uppsala. Trafikstyrelsen i kommunen har beslutat om att kvotera Herr Gårman. Det vill säga, det ska bli 50 procent Herr Gårman och 50 procent Fru Gårman vid övergångsställena i staden. Hundra procent jämställt, alltså.

Måhända en effekt av det omfattande jämställdhetsarbetet som länge drivits vid Uppsala Universitet? Hur som helst är det glädjande.

Sedan gick det tyvärr inte bättre än att problem tillstötte. Fel variant på Fru Gårman levererades. ”Det var väl så att hon hade lite för kort kjol och för stora bröst tror jag”, säger Micke Magnusson på företaget som producerat skyltarna. Så nu ska den yppiga Fru Gårman plockas bort.

Det är klart att Fru Gårman inte får vara yppig. Då blir det ju inte jämställdhet utan kvinnoförtryck och patriarkala övergångsställen. Två steg bakåt istället för ett steg framåt. Vem var det som inte fattade det?

Innebär misstaget att genombrottet för jämställda övergångsställen fördröjs i Uppsala? Det är väl risk för det, tyvärr. Men det står inget om den saken i Aftonbladets artikel, inte heller Svenskans. Tack för tipset, Sara, Cai och Erik!

Förresten – borde inte Fru Gårman döpas om till Fru Gårkvinn? Så det blir riktigt jämställt!

Uppdatering: Hoppas nu att Patriarkatet inte – i sin stora slughet – i smyg sätter upp Herr Gårman på stora gator och Fru Gårkvinn på små gator. För att visa att män är mera värda… Uppdatering 2: I denna artikel kan du se de två Fru Gårkvinn-skyltarna.

(Klarläggande: Naturligtvis är formuleringarna i detta blogginlägg ironiska)

För övrigt: Camilla Wagner på Veckans Affärer skriver mycket ensidigt och med en mycket anklagande ton (mot män) om kvinnors representation på ledande poster i näringslivet. Man anar en uppdelning av rollerna i Det Skyldiga Könet och Det Drabbade Könet. Ta bara den inledande meningen: ”Motståndet mot att släppa fram kvinnorna till toppen är stort därute.” Camilla Wagner är Veckans Affärers expert på jämställdhet. Tack för tipset, Mattias!

Annonser

85 svar to “Herr Gårman ska kvoteras vid Uppsalas övergångsställen.”

 1. Jesuit Says:

  Herr eller fru Gårman? Hur dum får man bli? Hen Gårhen ska det vara! Utvecklingen går snabbare än t.o.m. hjärnan kan hänga med på. Vem har klänning nu för tiden? Christer Lindarw?

 2. hamstrn Says:

  Finns det inte bättre sätt att slösa skattepengar?

 3. Mr Galahad Says:

  Äntligen! *Ironi*

 4. Lorem Ipsum Says:

  Skönt att se mina skattepengar jobba. Det verkar vara första april året runt för dessa människor.

 5. Lorem Ipsum Says:

  @hamstrn, det ska väl vara om vi eldar upp pengarna. Oups redan gjort.

 6. Info Says:

  MERA OM JÄMSTÄLLDHETEN I LÄRDOMSSTADEN

  Personalen på en tidningsredaktion grupperar sig av tradition kring skilda ämnesområden: Sport, Kultur, Familjeliv, Ekonomi osv. Men finns det någon mer tidning än UNT (Upsala Nya Tidning) som också har en GENUSREDAKTION?

  UNT:s Genusredaktion har verkligen mycket viktigt att bestyra; något som den själv skriver om då och då. Låt mig återge några smakprov (citat):

  • ”Ibland råkar reportrar skriva ordet kvinnlig eller manlig när det är helt överflödigt. Så skedde i dag när tre lärare i en text fick vara ´kvinnliga lärare´. De flesta lärare är kvinnor, så man behöver knappast tala om kön i det fallet. Andra saker som är intressanta om man har på sig genusglasögonen: I dagens tidning finns en bild på en man som häller upp kaffe till en kvinna. På en annan sida har två kvinnor fotograferats underifrån. Så brukar manliga makthavare ofta framställas, medan kvinnor många gånger får titta upp. Två exempel på omvända könsroller, det ser man sällan och därför blir det i regel intressant och kul.

  Roligt, slutligen, att notera också att det på Världen-uppslaget var enbart kvinnor på bild i relevanta nyhetsartiklar.”

  • ”Andra skevheter hänger mer samman med att medier (och jag undantar inte UNT) inte riktigt varit lyhörda för samhällsförändringar. Många läsare som hört av sig menar att kvinnodominerade sporter får alldeles för lite uppmärksamhet.”

  • ”Hur jämn är då könsfördelningen inom kultur- och nöjesbranschen? Det här är inte tillfället att redovisa statistik, men att män dominerar inom populärmusiken märker den snabbt som läser UNT:s skivrecensioner på onsdagarna. Och när vi skriver om dans handlar det oftast om kvinnor.”

  ”Denna veckan gör UNT:s redaktion en extra genussatsning med ambitionen att ha med lika många kvinnor som män i spalterna på de olika avdelningarna.”

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  Och så vidare i all oändlighet. Ja, inte är journalisterna i lärdomsstaden sysslolösa, inte. Hur många års journalisthögskoleutbildning krävs för att kunna tänka fram ovanstående?

 7. Lasse Says:

  Det urspårade landet 😦

  Kan inte någon upprätta en vitbok på alla skattepengar som slösats på ovanstående vansinne samtidigt som skola om omsorg går på knäna.

 8. Matte Matik Says:

  Det är otroligt fördomsfullt att påstå att Herr Gårman är en cis-person av manligt biologiskt kön. Hen kan lika gärna vara transsexuell och född med livmoder. Obs, ironi. Ska bli intressant att se hur en ”riktig kvinna” ska se ut om hon därovan tydligen var för vågad, för det bästa är ju enligt elitfeministerna att kvinnor antar så många manliga attribut som möjligt. Ve de kvinnliga könsförrädare som gillar att göra ”kvinnliga” grejor som att baka cupcakes eller laga mat. Det mest logiska enligt dessa vore väl att ha kvar Herr Gårmanskyltarna men bara förklara att hen lika gärna kan vara en kvinna/transperson etc.

 9. Info Says:

  CAMILLA WAGNER (VECKANS AFFÄRER) STÅR REGERINGEN NÄRA

  http://www.va.se/nyheter/vi-vill-ha-en-forandring-i-aktiebolagslagen-67377

  Naturligtvis har samme s.k. partistrateg stort inflytande också vad gäller att tillföra diverse ”genusvetenskapliga” projekt och ”jämställdhetssatsningar” – den ena absurdare än den andra – en aldrig sinande ström av nya miljoner. Den som bäst följt miljonrullningen är Tanja Bergkvist i många blogginlägg, t.ex. här:

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/11/14/iiiinte-80-miljoner-till/

 10. Toddan Says:

  Herr Gårman är väl en ordlek på ”HÄR går man”? Huvudsyftet var väl att barn skall associera till att där ska man gå, dvs på övergångsstället? Fru Gårman blir ju ur det perspektivet jättekrystat. Helt befängd grej, det är bara i Sverige samhället på allvar kan bry sig om en så idiotisk bagatell.

 11. Håkan Says:

  Uppsala komun har visst fått problem med för ”yppiga” skyltar 🙂
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/for-yppig-fru-garman-i-uppsala_6869997.svd

 12. Musse Pig Says:

  Vilken vansinnig utveckling! Poängen med ”Herr Gårman” är fö att det liknar ”Här går man”. Det finns ju dessutom en sång från 60-talet(exvis här http://www.youtube.com/watch?v=ZIgiEcepooY ). De måste skriva en ny text till den då och spela in den på nytt.? Streckgubben(eller vad det är) på skyltarna liknar fö Tiina Rosengren mycket mer än den liknar mig.

 13. Håkan Says:

  Sorry.. Det var redan skrivet och jag vet inte hur man tar bort/redigerar kommentarer. 😦

 14. uffenordholm Says:

  Jag ser framför mig hur det kommer att protesteras mot skyltarna, när Uppsala kommun väl börjar byta ut dem. Inte för skyltarna i sig, utan för var de placeras: det måste vara exakt 50/50 i varje stadsdel (helst i varje korsning), annars blir det ju diskriminering, och sådant vill ju feministerna inte vara med om.

  Om kommunen får för sig att sätta upp de nya skyltarna i bara centrum så lär feministerna klaga på att allmänheten inte kommer att uppmärksamma skyltarna, för man har alltid för bråttom i centrum. Och sätts de upp utanför centrum så kommer feministerna att gnälla för att de får för undanskymda platser…

 15. Info Says:

  OM BAKGRUNDEN TILL HERR GÅRMAN-SKYLTEN:

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/08/21/145-miljoner-for-konsbyten-pa-bestick-och-genusbanker-i-svenska-skolor/#comment-9538

  Jämställt nätverk:

  http://www.klara-k.se/Natverk_Sthlm.html

 16. Swecmh Says:

  Giv mig styrka!
  Finns det ingen med vettet i behåll som kan stoppa slöseriet av skattepengar och istället låta den internationellt standardiserade varianten av skylt sitta kvar?

 17. Pär Says:

  Jag blir bara så trött av sådan millimeterrättvisa. Det är som barn som tycker att syskonet får mer läsk, trots att man mäter läsken i glaset med linjal. Och när det visar sig att det är lika mycket läsk i båda glasen, då kommenterar det ena syskonet läsken med att det är mer bubblor i det andra glaset.

 18. ParStrom Says:

  Hoppas nu att Patriarkatet inte – i sin stora slughet – i smyg sätter upp Herr Gårman på stora gator och Fru Gårkvinn på små gator. För att visa att män är mera värda…

 19. Oskar Says:

  Den där Camilla Wagner är tydligen ute efter att skaffa sig ett företag gratis. (En man måste ju jobba för starta ett företag).

  Varför startar hen inte ett eget AB. Då kan hon ju skaffa obegränsat med kvinnliga styrelseledamöter? Som kan sitta i styrelsemöte och prata hela dagarna.

  Se upp så det inte bara är kvinnlig egoism som döljer sig bakom ett pk-budskap.

 20. Siv Karlsson Says:

  Angående riktiga feministiska problem och riktiga talibaner, klicka på länken och se filmen om ”Protest mot arrestering av självmordsbombares fru” (skrolla ner).

  https://sites.google.com/site/geldscheffelninternet/avpixlat

 21. Lorem Ipsum Says:

  @ParStrom, tänkte exakt samma sak. Ytterligare en sak som skall rådbråkas i diverse kommittéer, hållas långa seminarier om på med fördel varma platser och ”forskas” på. Allt för våra skattepengar.

  @Pär, gammal regel som löser läskproblemet, och förmodligen en rad andra problem i den stora stygga världen är: ”Den som delar väljer sist” 🙂

 22. PO Says:

  http://www.google.se/imgres?q=fru+g%C3%A5rman&hl=sv&sa=X&biw=1244&bih=541&tbm=isch&prmd=imvnsu&tbnid=dgW3bkwND3CDFM:&imgrefurl=http://blogg.omakastengods.se/2008/08/page/2/&docid=mY8gXo-f1_fguM&imgurl=http://blogg.omakastengods.se/uploads/Image/arbete-3.jpg&w=250&h=222&ei=YrpET6zKBsb08QP_5dHoBA&zoom=1

 23. PO Says:

  Borde det förresten inte heta Fru Gårkvinna?

 24. PO Says:

  Och invandrarna får inte diskrimineras:
  http://www.google.se/imgres?q=fru+g%C3%A5rman&hl=sv&sa=X&biw=1244&bih=541&tbm=isch&prmd=imvnsu&tbnid=vWKzUfhsNOzDsM:&imgrefurl=http://canuteocean.blogspot.com/2009/06/frankrikes-president-sarkozy-sa-ganska.html&docid=ArVb2nv0h9akTM&imgurl=http://4.bp.blogspot.com/_rm4rY0ip2B0/SkUT8d7ze3I/AAAAAAAAAe8/jLseXkunvuA/s400/Fru%252BG%2525C3%2525A5rman%252B-%252BPK.png&w=400&h=400&ei=YrpET6zKBsb08QP_5dHoBA&zoom=1

 25. Buck Says:

  Dn är på krigsstigen. Skribenten är på offensiven. Återigen försöker hon kleta ihop breiviks namn med ström och billing.

 26. Peter Says:

  Men vad i helvete! Den nya fru Gårman-skylten befäster ju bara könsstereotyperna eftersom kvinnan på skylten har kjol.

 27. Lasse Says:

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/hatet-mot-feminister-vaxer

 28. Chroni Says:

  Det är ju fortfarande så att det finns 2000-3000 fler män i varje generation.

  Tittar man på under 14 så finns det 723 000 pojkar och 680 000 flickor.

  Så hur kan det bli 50-50 >_>.

 29. REx Says:

  I dagsläget så tror jag att fler kvinnor går klädda i byxor än kjol. Det verkar vara rätt så fördomsfullt att förtrycka kvinnor genom att stilisera dem med kjol.

 30. elina Says:

  Vilka framsteg! Som kvinna blir man nästan rörd. Tipsar här om nästa viktiga projekt. För jämlikhetens skull borde cykelbanorna ommärkas genast. Det är ju herr (inte hen-) cykel på dom. Och på vissa gångbanor i Stockholm är det påmålad en man med en liten tjej. Upprörande på många sätt.

 31. Chattanoga Says:

  PÄR: ”Hoppas nu att Patriarkatet inte – i sin stora slughet – i smyg sätter upp Herr Gårman på stora gator och Fru Gårkvinn på små gator. För att visa att män är mera värda…”

  Ja, eller att Herr Gårman tilldelas fina smågator och Fru Gårman exponeras vid stora gator. Bara för att objektifiera kvinnor….

 32. masa Says:

  Den nya Fru Gårman borde ha byxor och inte få brösten framhävda och ha kortklippt könsneutralt hår. Annars är det patriarkal sexism. Hm… det kanske blir likadant som… Herr Gårman?

 33. QED Says:

  UNT har nu bild på den yppiga Fru Gårman

  http://www.unt.se/uppsala/fru-garmans-brost-blir-mindre-1674259.aspx

 34. masa Says:

  En äkta neutral lösning vore väl f.ö. att göra en skylt som bara visar ett par neutrala ben som går…

 35. Leif Says:

  I dagens samhälle är det ju dessbättre så att det inte anses oanständigt att kvinnor går omkring i långbyxor. Det är tvärtom mycket vanligt. Däremot är det fortfarande ytterst ovanligt att män går omkring i kjol. Man kan därför säga att skylten med person i byxor nästan representerar könen 50/50, medan skylten med person utrustad med kjol representerar kvinnor till närmast 100%. Det innebär att kvinnor är representerade till ca 75% på skyltarna, män till 25%.
  Med andra ord ganska nära fullständig jämställdhet enligt dagens evangelium!
  Är det inte för övrigt väldigt patriarkalt förtryckande att anse att en kvinna nödvändigtvis representeras i kjol?

 36. Andreas B Says:

  Min reflektion när man läser sånt här: Ta varje litet tillfälle i akt att fiffla med skatten. Det är uppenbart att man inte är ansvarsfull med de gemensamma pengarna.

 37. Leif Says:

  @QED:
  Jag tycker att den yppiga Fru Gårman ser ut att vara mycket spänstigare och vitalare. Den andra verkar trött och sliten. En konspiration av skyltmakaren, kanske?

 38. Jämställdhetsfeministern Says:

  Det här är inget att ironisera över. Det är precis sådant här skattepengar ska användas till. Miljontals svenska kvinnor utsätts varje dag för ett omänskligt lidande, på grund av att det saknas korrekta Fru Gårkvinn-skyltar i landet. Ingen man kan ens föreställa sig vilket oerhört lidande och förtryck detta innebär för Sveriges kvinnor.

  När Herr Gårman-skyltarna rensats bort och ersatts med Fru Gårkvinn-skyltar med små, jämställda bröst och feministiskt korrekt kjolslängd, då kan samhället lägga pengarna på mindre prioriterade frågor, som t.ex. sjukvård och skola.

 39. Andreas B Says:

  Jag minns för övrigt hur det var i småskolan. Vi hade två grupper; grupp 1 och grupp A. Rättvist och bra. Sen växte man upp.

 40. masa Says:

  Jämställdhetsfeministern:

  Sant, äntligen görs det något åt förtrycket som hindrar feministkvinnorna att gå över vägen!!

 41. Per Says:

  Det här kommer bara att fortsätta. När hälften av skyltarna har kvinno/r(-symboler) ks man som någon klok ovan påpekabde naturligtvis se till att inte de ”finare” gatorna får det ena eller det andra könet. Så till HBT-frågan, varför ska det nödvändigtvis alls vara en tydlig könsidentifiering på dessa skyltar? Borde för övrigt inte skyltarna med kvinnor på ha dolt hår/slöja/burkha? Är det inte provocerande mot vissa rättrogna muslimer att kvinnobilder publicerade av det sekulära och därmed religionsneutrala offentliga samhället bara förutsätter att det är OK med kvinnobilder som så flagrant bryter mot det som hos många grupper faktiskt är en seriös övertygelse? Åt vilket håll ska de gå, förresten? Höger eller vänster? Mot eller från solen? Hur många kvinno- respektive mansbilder hamnar på bevakade respektive obevakade övergångsställen? Det är ju en stor skillnad i status förstås och man ju bara just vänta sig det, att chauvinismen ”smygbehåller” denna upprörande diskriminering genom att ge något av könen de bästa ställena! Arma land, den här genus-fixeringen är inget annat än löjlig, patetisk och gränsande till mental obalans.

 42. Farbror Torsten Says:

  Jag tycker man borde sätta upp Fru Gårman-skyltar på alla skrikiga och hysteriska gator, och på de med ”tighta gränder”, så kan vi ha Herr Gårman på alla stora och/eller lugna vägar.
  🙂

 43. Backlash Says:

  En modern svensk kvinna bär självfallet burkah

 44. Kai V Says:

  Detta påminner om tokgnället över personerna på de nya sedlarna – det gnälldes över att kvinnor fanns mera på de lägre valörerna medan 1000-lapparna minsann var mansdominerade!

  Ja, detta är inget skämt utan ansågs tydligen av vissa ”feminister” vara en viktig fråga.
  Om det nu varit tvärtom — då hade man troligen fått höra gnäll om att kvinnorna förvisats till sedlar som sällan används i cirkulationen (bankomater spottar ju tex. inte ut 1000-lappar vad jag vet) och därigenom ”marginaliserats”….!

 45. Glenn Jason Says:

  Tur att den första versionen av Fru Gårkvinn (Gårhen?) censurerades då det var kränkande mot kvinnor att hon hade så kort kjol och stora bröst. Detta behagar ju patriarkatet. Fram för en Fru Gårkvinn som har hatt och käpp istället. Hon ska se exakt likadan ut som Herr Gårman. Med en tilläggstavla under skylten kan man deklarera vilket genus det rör sig om. Vi får heller inte glömma de alternativa genusen, HBTQ och LBGT, LBGTQ och LBGTI. Och nysvenskarna får representeras av en man och kvinna i strikt religiös mundering som är på väg att be i en moské (inritas bakom övergångsstället på skylten). För att se till att placeringen av skyltarna blir rättvis och demokratisk föreslår jag att en genusvetare får bestämma placeringen. Sen finns det vissa övergångsställen som är mycket mer kända än andra, där kan man införa ett extra övergångsställe precis bredvid så de kan få varsin skylt. HBTQ-övergångsställena får vara regnbågsfärgade för att visa respekt för denna minoritet, och nysvenskarnas övergångsställen får ha islams färg och en liten tilläggstavla ”juden raus”.

 46. AV Says:

  Personen på ”Fru Gårman”-skylten är uppenbarligen en kille som gått på genusdagis. Han/hen är inte så fastlåst i könsstereotyper och bejakar sin kvinnliga sida. ”Herr” Gårman är givetvis en kvinna från samma dagis. Hur gammalmodig är man inte när man utgår från att ens kropp och stereotypa attribut som kjol eller markerad bringa säger något om personens genus eller kön. Menar de att en kvinna känns igen på kjolen och en man på byxorna? Lever de på 50-talet? Usch så unket och gammalmodigt!

  Och om man nu ska utgå från gamla stereotyper bör inte hälften av alla vägarbetsskyltarna också ha en kvinna som gräver? Nej just det, vägarbete är ju ett sådant där farligt yrke som männen gott kan ha för sig själva. Om en kvinna ska jobba inom vägbygge blir det som hög chef i trafikverket där det sitter en massa gubbar och gubbar ner. Skylten och smutsiga jobbet på vägarna kan männen få behålla. Hur skulle det se ut om en massa kvinnor blev påkörda medan de sliter ut sig för att vi alla ska komma säkert fram? Det är ju inte jämställt om man också får de negativa sidorna (de som egentligen inte finns) av de manliga valen.

 47. per hagman Says:

  Hej Pär Ström.

  — Nu är det ”brus i burken” på DN kultur:

  —Uppmärksamma gärna denna artikel av Anna Klara :

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/hatet-mot-feminister-vaxer

  —En explorativ transumtion av Anna Klaras artikel blir :

  ”den växande #antifeminismen , år av stegrande hat och hot ,ännu mer hat- och hotbrev. de faktiska mordhoten ,skräniga antifeminister ,är Ström verkat i ensamt majestät. ,Trenden känns igen i land efter land ,antiintellektuella korståget mot Fi ,kvinnohatet ,Hat och hot om våld mot kvinnor Det Maria Sveland beskriver i sin stora varningstext ,seglivade och psykiskt sjuka hatet mot kvinnor växande hat mot feminister i synnerhet ,den växande islamofobin, de antiintellektuella stämningarna och hatet mot feminister. Breiviks hatkarta.the usual suspects, bloggarna Pär Ström och Pelle Billing och statsvetaren Bo Rothstein rusat fram Var är indignationen över alla hat- och hotmejl vi emottar? massmordet på Utøya mörkt och rasistiskt samhälle ”den ensamme galningen-spåret”, där Breivik fick sin näringDen antiintellektuella tonen, det kyliga hatetfascistiska, högerextremistiska och rasistiska krafter som vinner mark.”

  Per Hagman

 48. h:o Says:

  Vad ska man säga, ibland har folk verkligen för lite att göra!

  I övrigt håller jag med föregående talare: skylten heter Här går man, inte Herr Gårman och hur många kvinnor ser vi med kjol nu för tiden??

  Dessutom, var ska barnen gå då!? Det är väl nästan viktigast att det finns övergångsställen för barnen som inte har fullt utvecklat perifert seende!

 49. Hjalmar Says:

  Äntligen… 🙂
  Nästa steg blir väl att lagstifta om att även män ska bära kjol.
  Så att det blir jämställt…

 50. Jack Says:

  Herr Gårman bör ändras.

  Vid jämförelse med Gumman Gåman är Herr Gårman en alltför ung man. Det finns en rundning vid hand kind och haka som talar om ynglingskap. En hälsosam bredd synes över hela kroppen och det är en viss kraft i steget, inte minst visad genom den framvridna axelns bredd.

  Jämför gärna med Gumman Gåman som inte har någon axelvridning alls. Gumman Gåman visar bland annat genom detta en stel och onaturlig gångstil. Jämfört med Herr Gårman är Gumman Gåman mer bakåtlutande och till sin anatomi mer menlös. Hennes siluett säger:
  ”Här ska jag gå och jag går så långsamt och konstigt som jag känner för. Att du inte gillar att titta på mig bryr jag mig inte om. Jag är inte här för att tillfredställa heller ej för att jag raskar till ett jobb utan för att bestämma och ta plats och vara i vägen var jag än är. Flytta på dig.”

 51. per Says:

  Om denna händelse stannat ”inom familjen” så vore det inte så farligt men nu har Genusfundamentalismens fjanteri läckt ut till en internationell pinsamhet.
  Att göra vägskyltar jämlika, man slår sig för pannan först innan man lyfter fjanteriet till oanade höjder med att hävda att de är FÖR SEXISTISKA!!!!
  Om det vore första April så skulle det bjuda på ett gott skratt men nu blir man bara mållös. UNT gör inte saken bättre utan nu ska man rösta fram den mest populära skylten.
  Nordens främsta Universitetsstad med dess ledande fria liberala tidning har nu utlyst en vägskyltsskönhetstävling, Las Vegas eller Grönköping det är det som är frågan.

 52. Brüno Says:

  Det gäller att prioritera rätt saker! Herr/Fru Gårman är sannerligen viktigt för vårt samhälles fortlevande!

  Är det inte på tiden att nästa steg tas i den livsviktiga skylt-debatten? Dvs att färga skylten rosa, eftersom blått är en manlig färg

  Herregud

 53. Häbbe Says:

  Det känns faktiskt bra nu, jag har nämligen haft fel ända sedan jag var liten i början på sjuttiotalet. Jag har faktiskt till nu trott att skylten haft namnet ”Här gårman”. Eller är det möjligen så att det kanske var så fyndigt i början och sedan blev det feltolkat?

 54. Fredrik Says:

  Haha jävla idioter! Är det inte så att Herr Gårman är en liten ordvits? Här går man = Herr Gårman. Nej nej nej, så är det inte alls, Herr Gårman är kondentan av ett tusenårigt patriarkat och inget annat! Hmm?

  Jag tycker att detta sammanfattar feminismen och jämställdhetsdebatten anno 2012 ganska bra. Jag kan nästan höra statsfeminesmens konversation i mitt eget huvud. Kan tänka mig att det låter ungefär såhär:
  Nu har vi letat efter nya ting som går att relatera till manliga maktstrukturer skitlänge men inte hittat någonting! Efter att vridit och vänt på ett cykelhjul samt lyft på trehundra blomkrukor i jakten på patriarkatet börjar paniken infinna sig! Medsystrar! Det har gått FYRA dagar utan att vi presentarat några nya ting som påvisar den manliga överordningen! Vi får helt enkelt ge oss Herr Gårman! Vamos!

 55. Lasse Says:

  http://www.hyltebruksskylt.se/webshop.php?sd_esc_1_cid=1&sd_es_1_clear=1

  Man bör genast ändra:

  Varning för gående
  (saknar kjol)

  Varning för barn
  (dags att en kille leder en tjej)

  Varning för cyklister
  (killcykel med man)

  Varning för skidåkare
  (kille)

  Speciellt varning för vägarbete
  (Bör omgående ersättas med kvinna i kjol)

  osv……

  Jezus, det patriarkala förtrycket finns överallt…..panik.

 56. Lasse Says:

  Vänta glömde:

  Varning för ojämn väg, en vägskylt som är oerhört kränkande och sexistisk.

 57. Steve Says:

  Väldigt OT men ändå dagens/veckans/årets bottennapp: http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/hatet-mot-feminister-vaxer

  Johan Lundberg ger som vanligt mycket bra svar på at på Axessbloggen

 58. Steve Says:

  ”svar på tal” skulle det stå…

 59. Hjalmar Says:

  OT: http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/hatet-mot-feminister-vaxer

  Anna-Klara Bratt är ännu en feministisk prinsessa-på-ärten, hen anser att all kritik mot feminister är olika sorters hat. Hen nämner Pär Ström två gånger i artikeln, gratulerar Pär! 🙂

 60. per hagman Says:

  Men visst är det en aningen märkligt att som Anna Klara hävdar och vill göra gällande , att det finns anledning till…åsiktsregistrering ..av meningsmotståndare etc :

  Vilket dataregister håller hon Anna Klara med att lägga upp ?

  ”När Feministiskt Perspektiv i slutet av förra året initierade kartläggningen av den växande #antifeminismen i samhället”

  Per hagman

 61. Bengt Says:

  Men är inte detta just könsdiskriminering rejält? Vi har ju alla fått lära oss att det idag numera inte enbart finns två kön utan ett flertal, ja närmast oändligt antal kön på en glidande queer-skala…

  Att trafikstyrelsen i Uppsala inte har observerat detta torde vara en könsmaktsordning utav dess like! Har man itne rådfrågat HBTQ(werty) rörelsen alls eller lever man kvar i gamla förlegade mossiga och patriarkala uppfattning om att det bara skulle finnas två kön ???
  *S*

 62. Lasse LoneWolf Korva Says:

  Här går man, heter det ju

 63. Erik Jämställdhet Says:

  @ Per, Ett annat tips

  Tips

  Om resursfördelning i nexus i uppsala

  http://www.unt.se/uppsala/fa-resurser-till-utsatta-man-1673219.aspx

 64. Hjalmar Says:

  @Lasse
  Feministtokerierna kan visst bli väldigt lönsamma för skylttillverkarna…

  Det finns många fler oerhört kränkande och sexistiska vägmärken… 🙂
  Varning för farlig kurva (Ett böjt grovt streck.)
  Varning för tunnel (Ingen kommentar…)
  Varning för annan fara (Ett grovt streck.)
  Varning för vägkorsning (Avancerat…)
  Varning för cirkulationsplats (Mycket avancerat…)

  Helt enkelt en outtömlig källa för feministisk forskning!
  (Och feministiska bidragspengar.)

 65. Berra Says:

  Gjorde inte Yakida ett förslag på Herr Gårman och Fröken Tripp

  yakida.se/herrgarman.html

 66. Silver Lewinsky Says:

  Vad fruktansvärt diskriminerande mot dom som sitter i rullstol,rullator,permobil,käpp och blind-pinne!
  Vi måste ha massor av nya skyltar!!

 67. Julia Says:

  Har inget med inlägget att göra, men såg just den här bilden och tänkte på genusnytt ;D

  http://memebase.com/2011/12/18/internet-memes-will-do-bob-will-do/

  För övrigt… Är det sånt här vi betalar skatt för? ._.

 68. AnnanDan Says:

  Borde inte fru Gårman åka på en räkmacka över gatan? Eller en kvast?

 69. Föredragande Says:

  Det ryktas att det korrekta utseendeidealet på Uppsala-skyltarna ska utsträckas till att omfatta kommunens alla kvinnliga invånare. Alltför många av den felaktiga typen har siktats, något som drar en skugga över kommunens jämställdhetsprofil.

 70. manckerstroem Says:

  Härligt att utvecklingen går framåt. Arbetslöshet, kriget mellan könen, termitangreppen på demokratin, havererade miljömöten med en miljö under bilan? Nej, låt oss trassla in oss yttligare i feministlogiken och fördjupa oss i problematiken runt skyltarna vid våra övergångsställen.
  1:a Aprilskämten har förlorat sin mening när vi våra sk ”folkvalda” presterar nya skämt dagligen. Har politikerna verkligen inget vettigt att sysselsätta sig med, borde vi kunna avskeda åtminstone hälften av dom. Här skulle kunna spara stora pengar, vilka kanske tom skulle kunna räcka till våra pensioner.

 71. UCA Says:

  Ibland känns det som man lever i ett hyperallergiskt land där minsta lilla stimuli framkallar en kraftig reaktion.
  Sedan det här med yppigheten känns som typiskt feministiskt tänk. Åh nej, kvinnliga attribut på en kvinna! Oacceptabelt!

  Själv har jag aldrig tänkt på figuren som en man, jag menar, vi pratar om några streck och en cirkel. Det är inget märkvärdigare än att det är en människa i allmänhet som avses, utan någon betoning på kön överhuvudtaget (eller några andra egenskaper). Någon måtta får det väl vara.

  När vi ändå håller på, både gårman och gårfru är ju kritvita båda två. Ska inte någon få en allergisk chock av detta?

  Man kan göra det hur absurt som helst om man vill. Kurvmarkeringspilar är gula på blå bakgrund – precis som europaflaggan! Mycket förolämpande för personer med utomeuropeisk bakgrund!

  Nödutgångsskylten också – vad är detta, en man som springer mot nödutgången? Kvinnor och barn först, heter det ju. Eftersom män i allmänhet är banditer är det säkert han som anlagt branden ändå.
  I vart fall är det män som grupp som bär skulden för nödsituationen.

 72. Shastra Says:

  Kommer Uppsala kommun att byta ut varningsskyltarna för älg också? Det är ju älgtjurar på dem, vilket måste upplevas som ett outhärdligt patriarkalt förtryck av älgkorna samt vissa transsexuella älgar.

 73. Hjalmar Says:

  @Shastra
  Bullseye… 🙂

 74. TattarLasse Says:

  Jag väntar bara på att Liberala Kvinnoförbundets ordförande Bonnie Bernström skall ge sig ut med tumstocken i Uppsala. Det finns risk för att summan av bredden för de gator som använder Herr Gårman är större än summan för de som använder Fru Gårman.

  Då får vi kanske se en ny artikel på Newmill i hennes gamla paradgren: summerad jämställdhet. Det var inte länge sedan Riksbanken fick sig en rejäl omgång.
  http://www.newsmill.se/node/34865

 75. Nova Says:

  Jag skulle vilja problematisera att det bara ska vara 50% Fru Går Kvinna Skyltar. Det har fakiskt varit 100% Herr Går Man Skyltar i tusentals år. Borde det inte kompenseras?

 76. Sanna D Says:

  Ska bli intressant att se när turister kommer till Feminismens Saudiarabien (Sverige).

  Ser framför mig ett bröllopspar på besök som står i en korsning. Åt höger är en Fru Gårkvinn skylt. Åt vänster en Herr Gårman skylt. Så paret tar intuitivt skilda vägar, för att sedan återförenas längre fram.

  Only in Sweden. Genusvansinnets förlovade hemland… 😉

 77. Alex Says:

  Jag blir galen. Det är en ordvits för guds skull!

  Här går man. Herr Gårman.

  Jag tror jag smäller av…

 78. Joakim Says:

  Jag har ett tips till trafikstyrelsen: Sluta tvinga på kvinnor kjol överhuvudtaget. Låt herr Gårman se ut som en ”hen” istället, men rör inte ordvitsen. För övrigt tycker jag att det är dags för fröken Ur att maka på sig så att herr Ur kan få lite utrymme också! Eller också kan vi ju alltid prioritera att kämpa för kvinnors rättigheter i Saudiarabien, bara en tanke alltså.

  För övrigt: Mitt motstånd mot att kvinnor släpps fram är väldigt stort om det sker mer positiv särbehandling. Varför nämner inte Wagner det?

 79. Gonzo Says:

  Jag kräver Hen gårhen skyltar.
  Barn ska inte hjärntvättas med könsroller och könens betydelse.
  Fram för könsneutrala skyltar.

  Ta bort älgtjuren från varning för älg skyltarna. Ersätt tjuren med en siluet av en skog. Skogen symboliserar dom könsneutrala djuren som finns i skogen men som förtrycks av patriarkatet.

 80. Gonzo Says:

  Joakim

  Herr Ur är en självklarhet i ett jämställt land.
  Vi får inte heller glömma våra förtryckta invandrare, en Muhammad Ur måste också stå till förfogande.

  Givetvis även en fru ur klädd i burka så att våra muslimska kvinnor kan ringa och kolla vad klockan är.

 81. H. Thompson Says:

  Jag var helt övertygad om att detta var ett jävla troll i seriöst 10 minuter. Självklart ska samhället vara jämställt men om de kvinnor som kommer till makten gör sådana här saker så blir ju hela jämställdhetsdebatten förvrängd.

  Btw Gonzo bästa kommentaren på formen. Bästa beskrivningsformen 😉

 82. anders andersson Says:

  Vad är det för fel på damen i byxdress?
  Ska det bli en stripprumpa med silikonkuddar för snabbpronenerare vid övergångställen.? skyltkrockskador?
  Eller en överviktig ilsken grottkvinna med klubba?
  Finnes andra viktigare ärenden för genusjämnställdhet…
  svenska lagar tex.

 83. Joakim Says:

  @Gonzo
  Jag har dock en liten invändning där. Visst är det ett problem att kvinnor som bär burka eller niqab täcks av diskrimineringslagen, men hur många är de egentligen, ens av de muslimska kvinnorna? Hur många har du egentligen själv sett? De klarar sig nog med Muhammad Ur som inte har någon slöja.

 84. montahue Says:

  Altså rent skyltdesign-mässigt så skulle en femenin variant av ”herr gåman” (nu är jag ingen genustok men jag noterar ändå att ordet herr gåman inte bara är ålderstiget utan också 2x maskulint ) med serious boobs förstöra hela den skarpa, rektangulära och triangulära estetiken. Stora rundade boobs på en trafikskylt skulle vara lika estetiskt dåligt som en schwarzenegger bringa eller en john holmes bula.

 85. QED Says:

  UNT skriver vidare om Fru Gårman i Uppsala.

  ”Vem är då upphovsman till den inofficiella Fru Gårman-skylten som hamnade i Uppsala?

  Svaret hittar man i en artikel i Kvällsposten från 2007. Där berättar gatuchefen i Hässleholm, Anders Servin, hur han fick i uppdrag av politikerna att ta fram en Fru Gårman. En skyltritare lämnade ett förslag som sedan bearbetades av Anders Servin.

  ”Det var i princip en Herr Gårman som klätts med lång kjol. Jag ville ha henne mer kvinnlig och satte på vader och kortare kjol”, berättade han för Kvällsposten.”

  ”Anneli Häyrén Weinestål, forskare vid Centrum för genusvetenskap på Uppsala universitet tycker att de som uttrycker sig negativt om jämställdhet blivit mer högröstade de senaste åren.

  – Genusordningen är mycket stark och de flesta vill inte att den rubbas, det kan väcka osäkerhet och rädsla. Framför allt märks det när det handlar om verkliga förändringar, när det inte bara är prat. Ett exempel är förslaget att införa det könsneutrala ordet hen i stället för han eller hon.”

  http://www.unt.se/uppsala/fru-garman-ar-fran-hassleholm-1676921.aspx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: