Tidning försöker genusuppfostra en hel bransch – sprider manshat

by

En hel yrkeskår görs ned – med viken rätt?

När jag hämtade Computer Sweden i brevlådan igår kunde jag konstatera att det stod ”Gubbvälde” i jättebokstäver snett över hela framsidan.

Både ledaren och två nyhetssidor ägnas åt en undersökning tidningen gjort, som visar att andelen kvinnor bland IT-branschens vd:ar är 7,6 procent, att jämföra med snittet för samtliga branscher som ligger på 9,5 procent. För detta viner nu anklagelserna i Computer Sweden mot framför allt IT-branschen och indirekt mot det manliga könet.

Det tyder på att it-branschen misslyckats kapitalt med att profilera sig som något annat än en skruv-och mutterindustri”, skriver tidningen i förstasidans ingress.

Ledaren på sidan två har rubriken ”Ett misslyckande för hela it-branschen”. Det står där om ”it-branschens oförmåga att attrahera kvinnliga chefer till sina toppositioner”. Det står att branschen ”tragiskt nog” har misslyckats med att förmedla bilden ”till den kvinnliga delen av befolkningen” om att it-branschen är en ”kunskapsbransch, där allt inte längre kretsar kring teknik, utan allt mer handlar in människor och processer”.

Svansen viftar på hunden

Jag undrar med vilken rätt som tidningen Computer Sweden uppfostrar 29.000 fristående företag. Företag som vart och ett (i de allra flesta fall) har privata ägare som ger sitt företag vilken inriktning och vilken image de vill. Företag som har startats av en entreprenör som i många fall tagit stora personliga risker. Dessa entreprenörer är för övrigt i de allra, allra flesta fall män.

Branschtidningen Computer Sweden tjänar sina pengar på att bevaka en bransch som andra har startat. När tidningen nu försöker uppfostra de företagare som de lever på känns det som att svansen viftar på hunden.

Tjejer, grabba lödkolven!

I sin ledare skriver Computer Sweden också:

Branschorganisationen IT&Telekomföretagen driver sedan flera år kampanjer i syfte att tvätta bort tråkstämplar och kvardröjande industriellt lödkolvsos från it-yrkena och samtidigt locka fler tjejer till it-utbildningarna. Målet är att 40 procent ska vara kvinnor”.

Om detta kan man säga två saker:

1. Exakt varför ska en bransch ”tvätta bort lödkolvsos” för att attrahera kvinnor? Vi har ju i decennier fått höra att det inte är några skillnader mellan könen och att kvinnor minsann gör traditionella manliga saker precis lika gärna och precis lika bra som män. Varför kan då inte kvinnorna helt enkelt fatta greppet om de eventuella lödkolvarna och löda på? Varför ska de kräva lödkolvsavskaffande för att bevärdiga företagen med sin närvaro på VD-stolarna?

Och om det nu skulle vara så att kvinnor verkligen inte vill hålla i lödkolvar – varför skulle då en hel bransch ändra sig för att tillfredsställa kvinnorna? Det vore ju återigen som att svansen viftar på hunden. Det naturliga är ju att de personer som är villiga att utföra de arbetsuppgifter som finns får jobben. De som ratar jobben slipper jobba där.

2. Formuleringen visar (ännu en gång) att kvinnor curlas, i detta fall av IT-branschen. Varför det sker har jag svårt att förstå. Computer Sweden förtydligar i sin artikel på nyhetsplats bilden av att kvinnor i IT-branschen curlas, de skriver: ”De senaste 20 åren har en lång rad projekt genomförts för att få fler kvinnor att dels välja en it-utbildning, dels göra karriär”. Vilket är sant. Här kan du exempelvis läsa om IDG:s satsning IT-tjej, som är ett nätverk för att hjälpa kvinnor i IT-branschen att komma framåt i karriären.

Vidare skriver Computer Sweden i sin ledare: ”De tjejer som överväger it som yrkesval har rätt att kräva mer av it-branschen”. Varför skulle de ha det? Passar inte galoscherna får väl dessa tjejer ta andra jobb. Uppenbarligen får företagen tag i den personal de behöver. Och om det blir brist på personal kanske företagen i eget intresse börjar vidta åtgärder för att attrahera kvinnor. Men det är ju i så fall upp till företagen.

Om företagen av ren tjurskallighet vill hålla sina företag lödkolvsinriktade så att kvinnor inte trivs, trots svår personalbrist som skulle kunna åtgärdas av att it-kvinnor anställs, så får de väl gå i konkurs och aktieägarna förlorar sina pengar. Så fungerar marknadsekonomin. Men jag tror inte ledningen och aktieägarna låter det ske.

Varför startar kvinnor inte IT-företag?

Sedan står det i ledaren: ”I dag är fortfarande bara en av fem som jobbar med it en kvinna”. Hoppsan-hopppsan. Där kom de plötsligt med fakta som mer än förklarar den lite lägre andelen kvinnor på VD-poster just i IT-branschen. Med 20 procent kvinnor i personalen är väl knappt 8 procent kvinnor bland VD-arna i branschen inte någon låg siffra, mot bakgrund av vad som är känt om att kvinnor genomsnittligt satsar betydligt mindre hårt på karriären än män.

Apropå karriären, vilka är det som startar IT-företag? Det var två män som startade Microsoft. Det var två män som startade Apple. Det var två män som startade Google. Det var en man som utvecklade operativsystemet Linux. Det var två män som startade Skype. Det var en man som startade Twitter. Det var en man som startade Facebook. Och så vidare. Så ser det ut över hela linjen. Det är mycket sällsynt att IT-företag startas av kvinnor. Är det då så konstigt att kvinnor är underrepresenterade på branschens VD-poster?

Vilka är det för övrigt som jobbar med IT-sektorns gräsrotsarbete? Som du kan läsa om här och här är de som utvecklar open source-programvara män till 95-98 procent. Kvinnor avstår. Varför skulle kvinnor kunna kräva att hoppa över det mödosamma basarbetet och gå direkt på VD-posterna?

Lättare för kvinnor

Computer Sweden skriver vidare i sin ledare: ”Ska den negativa trenden vändas krävs hårda siffror som visar att it-företagen klarar att erbjuda kvinnor åtminstone samma möjligheter att nå toppositionerna som inom andra jämförbara kunskapsintensiva branscher”.

Vadå ”möjligheter”? Tidningen antyder att kvinnorna stoppas av män för att de är kvinnor. När det i själva verket är kvinnors massiva ointresse för IT som utgör problemet. Jag är övertygad om att en kvinna har lättare att få ett chefsjobb i IT-branschen än en man med exakt samma bakgrund.

Inte nog med att Computer Sweden är en svans som viftar på hunden när de försöker genusuppfostra en hel bransch. De gör också ned de män som idag gör en utmärkt insats i nämnda bransch. Med vilket rätt nedvärderar tidningen IT-branschens män? Hur vet tidningen att en annan ledning hade lett till större framgångar för IT-branschen?

Läs artiklarna här och här. Tack för tipset, Johan, André, Anders, Peter, Harald och Albin!

För övrigt: Chefredaktören för den skattesubventionerade nättidningen Feministiskt Perspektiv, Anna-Klara Bratt, skriver en stor artikel på DN Kultur med rubriken ”Hatet mot feminister växer”. Även Bratt försöker klumpa ihop mig med Anders Behring Breivik. Jag citerar en passus:

Detta högst påtagliga vakuum verkar ha uppstått ungefär samtidigt med Feministiskt Initiativs och Tiina Rosenbergs offentliga Golgata i medierna i samband med grundandet av Fi 2005 och sedan kommit att permanenta sig och lämnat en ekande tom arena där bloggaren Pär Ström verkat i ensamt majestät.  […]  De senaste dagarna har the usual suspects, bloggarna Pär Ström och Pelle Billing och statsvetaren Bo Rothstein rusat fram och tagit chansen att torgföra sina projekt att lägga ner feminismen som svar på Maria Svelands larm. Till dem kan man bara svara att så inte kommer att ske.”.

Tyvärr är kommentarsfunktionen i DN avstängd. Jag har bett DN om ett genmäle men fått nej med motiveringen att jag redan fått komma till tals i debatten.

87 svar to “Tidning försöker genusuppfostra en hel bransch – sprider manshat”

 1. Stefan Says:

  Det är väl inget fel på ”skruv-och mutterindustri”. Jobbar själv inom IT-branchen sedan mitten av 90-talet och slutade prenumerera på CS för många år sen..

 2. Leif Says:

  Skulle man inte kunna tänka sig att svansen som viftar med hunden då var ett föredöme?
  Borde t ex inte vd på IDG träda tillbaka för att ge plats åt en kvinna? Det verkar väldigt gubbigt på IDG:
  http://idgmedia.idg.se/2.23460

 3. AnnanDan Says:

  Jag tror man ska nonchalera artiklar i dagstidningar där kommentarsfunktionen är avstängd. Inte nämna dem, inte kommentera, ingenting.

  F.ö. har jag varit med om att drabbas av en kvinnlig chef som skulle styra en mycket speciell och kunskapsorienterad verksamhet. Det slutade i att kunniga medarbetare flydde, de som var kvar drunknade i genus- miljö- och hållbarhetsuppfostran och fick se sina kunskaper totalt nedvärderade.
  Så kan det bli om chefen inte kan eller förstår vad verksamheten går ut på.
  Om kvinnor avskyr lödkolvar så bör de inte få bli chefer för verksamheter där lödkolvar används.

 4. Mats Andersson Says:

  Computer Sweden kan ju börja med att städa framför egen dörr.

  För övrigt har Kistamässan nyanserat sin formulering i entrépolicyn till Sportfiskemässan.

  Nu står:
  •Vuxen man: 160 kr (FB/förköp-pris 150 kr)
  •Vuxen kvinna: 85 kr (FB/förköp-pris 75 kr)

  https://genusnytt.wordpress.com/2012/02/16/hogre-biljettpris-for-man-pa-sportfiskemassan/
  http://www.kistamassan.com/events/sportfiske/entre-oppettider

  Numera ingen risk att tro att kvinnor måste gå in vuxnas sällskap.

 5. Hjalmar Says:

  Väldigt gubbigt på IDG, kvotering gäller kanske bara andra?

  Fö:
  Naturligtvis så är kommentarsfunktionen i DN avstängd. Att låta läsarna kommentera vore ju att inbjuda till s.k. näthat (dvs kritik), och Anna-Klara Bratt har tydligt skrivit att hen och hennes feministiska kamrater inte vill bli kritiserade…

  Men så länge Bratt & co häver ur sig skit, så får de kritik.

 6. Sven Says:

  Så jäkla lågt att beskriva IT sektorn som en onödig mansdominerad och ur feministisk synvinkel orättvist per könsfördelning. Hur gick det så långt att t.o.m. en branchtidning raljerar över ”gubbar” . Så oförskämd , så respektlöst , så pinsamt.

  Anna Klara Bratt är jag däremot inte förvånat över, annat än att DN upplåter plats åt en syndikalistik (anarkist) att hälla ännu mer bensin i elden.

  Ja, hon är chefredaktör för Feministisk Perspektiv. Därifrån kommer och ska komma fler rallarsvingar. Det är ju så – att socialism , och gärna frihetlig sådan, har alltid rätt. Om det inte går att få rätt så baktalar man sina meningsmotståndare och demoniserar dom. På så vis upprätthålls den socialistiska versionen av sanningen.

  Men att använda Breivik i diskussionen, är att erkänna för alla debattdeltagare, att man gräver allt djupare i kaninhålet och hittar allt fler långsökta argument för att enbart smutskasta opponenten.

  Ett sorts sovjetisk sida i det kalla psykologiska kriget. Och som kommer att förloras, därför att det finns tillräckligt med tänkare och intellektuella över som kommer att klä av Feministisk Perspektiv:s råkommunistiska världsbild.

 7. Per A Says:

  Det är väl typiskt att DN:S kommentarsfunktion är avstängd.
  De brukar fega ur när de vet att artikeln får mothugg.
  Det är sanslöst att diverse ”mediefeminister” får publicera artiklar
  där de associerar relevant kritik,som din och Per Billings,
  med rena dårar som Bering Breivik.Att de dessutom avfärdar all kritik mot deras åsikter som hat visar att de inte har några vettiga argument att svara med.
  Och som vanligt kan man konstatera att det är ok att skriva gubbvälde i stora rubriker på förstasidan medan ingen hade kunnat skriva kärringvälde om t.ex skolan…..l

 8. Buck Says:

  Självklart kan man inte kommentera på dn när sådana här åsikter förs fram. Jag undrar vart pelle billings svar till sveland tog vägen. jag såg den i 5 minuter på dn`s web, sen försvann den. Antagligen för bra för att få vara kvar.

 9. Lars I Says:

  Vad säger det om feminismen att kravet på könsneutral lagstiftning och på båda könens lika rättigheter och skyldigheter klassas som feministhat ?

  När man så alldeles utmärkt på egen hand klarat av sin egen eliminering och backlash genom sina inre strider och inneboende brist betydelse för kvinnor i allmänhet.

  Men så länge den har denna betydelse för en makthungrig och bitter klick som hittills kunnat sko sig på lögner och myter väcker det naturligtvis häftig ilska mot alla med krav på rättvisa och sanning.

  Tragiskt eller komiskt ? Det tragiska är likheten med en annan ideologi från en annan del av Euriopa i en förgången tid, som vi hade hoppas bara återfinna i historieböckerna

 10. Buck Says:

  Förlåt, kom ju på att det är kvinnohat så fort man uttrycker en kritisk åsikt om feminismen. Därför är dn´s kommentarer avstängda. My fault.

 11. michael Says:

  Jag hatar inte feminister men kan känna ilska att hata överlåter jag till feminister som Anna Klara Bratt

 12. Anon Says:

  Jag slutade prenumerera på CS för 15 år sedan, slutade köpa Aftonbladet för 35 år sedan, DN 15 år för sedan.

  Nu har jag också tagit bort genvägarna till Aftonbladet och DN i min browser, jag känner att PK-hatet blir för mycket.

 13. Johannes Westlund Says:

  En sak är ju tydlig, och det är att Computer Sweden inte vet vad IT-branschen jobbar med. För att kunna jobba med IT måste man exempelvis förstå hur en dator fungerar. När man börjar lyfta på locket på datorer så är de (dags att häpna för oinitierade) inte längre stylade som små produkter från ett företag som sätter ”i” framför allt de gör. Att vara ingenjör är att skita ner fingrarna med den smutsiga verkligheten. Man måste ha begrepp om hur en processor arbetar, man måste begripa konceptet maskinkod och assemblerkod. Man måste ha koll på hur enheter kommunicerar binärt och så vidare. Det kanske blir lite lödkolv, skruv och mutter, över det hela när man börjar titta på hur kiselplattor faktiskt är uppbyggda, och när man tittar på hur man bygger upp nät av grundläggande logiska funktioner. Men vad är alternativet? Ingenjörer som inte har minsta koll på vad de sysslar med och som aldrig någonsin kan använda hårdvaran på ett vettigt sätt för att de inte fattar ett dugg av den? Då är man inte ingenjör längre utan en klåpare! Computer Sweden verkar alltså vilja avveckla hela IT-branschen genom att sparka ut kompetent personal och ersätta dem med klåpare. Som tur väl är har styrelserna i IT-bolag en lite mer affärsmässig syn på verksamheten än så i alla fall. Jag blir riktigt irriterad över att en branschtidning har så dålig koll på vad branschen gör. Rena skämtet!

 14. christiankp Says:

  Jag tar det helt lugnt. Det finns inte så många kvinnor i världen att de kan ta över 40-60% av allting. Låt dem försöka. De kommer att bli utmattade.

 15. Clabbe Says:

  Pär > Apropå Bratts artikel i DN. Det är bara tacka och ta emot. Nu får du återigen en chans att torgföra vår sak i ett genmäle i DN!

 16. Lovis Says:

  Det är väl ganska naturligt att kommenteringen av Bratts artikel inte är på. De allra, allra flesta tycker ju att hon har alldeles rätt. Så det behövs ingen kommentering. Och det ytterst lilla fåtal ondsinta näthatare som kan tänkas tycka annorlunda är det ju ändå ingen som vill ha kommentarer från.

 17. John Berg Says:

  Pär:

  ”När jag hämtade Computer Sweden i brevlådan igår kunde jag konstatera att det stod “Gubbvälde” i jättebokstäver snett över hela framsidan.”

  Det här är faktiskt tragikomiskt.

 18. Glenn Jason Says:

  Om det nu är så meningslöst att kunna löda och programmera maskinkod, vad är det då som feministerna i Dataföreningen menar att kvinnor är så bra på att tillföra, som ingen man kan tillföra? Även en man kan väl t.ex. säga att en app ska ha rosa bakgrundsfärg!

 19. ParStrom Says:

  Jag har bett DN om ett genmäle med anledning av Anna-Klara Bratts attack på mig idag men fick nej med motiveringen att jag redan fått komma till tals i debatten.

  Nu har jag mejlat Computer Swedens debattredaktör och bett om att få skriva en debattartikel hos dem om det så kallade gubbväldet i IT-branschen. VI får se vad de svarar.

 20. Hjalmar Says:

  @Lovis (Ironisk kanske?)
  Hmm, då behövs väl varken yttrandefrihet eller demokrati.
  De flesta tycker ju ändå likadant.

  //Stasi

 21. Liberalen Says:

  Hoppsan! Könskommunisternas agenda, det sjukliga manshatet, framgår med önskvärd tydlighet redan på framsidan. Fräscht…

  Jag gissar således på goda grunder att även tidningen Computer Sweden har infesterats av en klase duktigt genuslobotomerade, könskommunistiska kvotvåp.

 22. Oskar Says:

  Vem på Computer Sweden har det dåliga omdömet att skriva sådan smörja?
  Vem har godkänt publiceringen?

  Vet någon vilka dessa namn är?

 23. per hagman Says:

  Skribenten Anna-Klara Bratt verkar ha en samtidspsykos.

  Per Hagman

 24. Koo Says:

  Bra respons, Pär!

  Jag skall också uppmana alla jag känner att ställa in sina prenumerationer av Computer Sweden.

  Föreställ er en liknande framsida på tidningen Kommunal: ”Kärringvälde” (att det knappt finns några manliga lärare kvar i skolan).

  Mansföraktet i svensk media når nya höjder varje dag!

 25. Zeke Says:

  Det hade varit mycket bättre för samhället om alla män som startat företag i it-branschen hade låtit bli. Då hade vi sluppit såna här orättvisor.

 26. Chroni Says:

  christiankp: Fast de lär ju ta de bästa jobben när de har utbildning osv…..

  Sen jag som känner många inom IT-branschen så kan jag säga att det är många där som känner sig orättvist behandlade.

  Många kvinnor i denna bransch sätts direkt som chefer inom det administrativa och ekonomiska bland annat…trots att de inte kan något om vad företagen sysslar med.

 27. Daniel Says:

  Ursäkta mitt språk, men vilket jävla trams.
  Jag har pluggat diverse programmerings kurser i flera år, på sin höjd så har de kvinnliga studenterna varit 5%.
  Men i de flesta fall så har det varit 100% manliga studenter.

  Är det då så konstigt att branschen ser ut som den gör?

  Herre min gud vilka idioter, när man trodde att botten var nådd….

 28. Gunnar (D.U.) Says:

  Pär Ström:
  Jättebra du tar upp och belyser detta!
  Säger det igen, din insats här är bara så värdefull och viktig!

  Att kalla alla killar som jobbar jättehårt inom IT för gubbvälde är ju rena skymfen!
  Vi kan ju inte tillåta att man skadar effektiviteten och framgångsmöjligheterna inom denna bransch genom att curla in tjejer / kvinnor som inte är intresserade och / eller inte har tillräcklig drivkraft för att ta sig in där själva (eller själva starta egna IT-företag)! Varför detta sjuka fokus på kön?!
  Bra du begärt att få göra ett debattinlägg hos CS!

  Dåligt av DN att inte ge dig chans till genmäle!
  Släpper man fram sådan smörja över andra människor bör det få rätt till genmäle, tycker jag!
  Så jäkla fegt och svagt av DN också att stänga av kommentarsfunktionen för de artiklar med dessa hätska angrepp mot en stor mängd folk samt namngivna utpekade personer!

 29. Hugo Says:

  @ParStrom: DN Kultur verkar vara emot ett öppet demokratiskt samtal. Anmärkningsvärt.

 30. psodh Says:

  Anna-Klara Bratt skriver ”Den antiintellektuella tonen, det kyliga hatet, det grova försöket att bunta ihop grupper, personer, ideologier och teorier”. Men är det inte det hon själv gör när hon drar ”paralleller till Anders Behring Breiviks politiska kontext”. Ett grovt försök att bunta ihop två saker som inte har ett skit med varandra att göra.

  Hon frågar vidare: Var är politikerna, ledarskribenterna, professorerna som ställer sig upp och försvarar möjligheterna att verka feministiskt i en demokrati?

  Troligen har de tröttnat på feminismens alltmer hagalna extremism.

 31. Jocke Says:

  Alltså, jag blir bara så matt och frustrerad. Det liksom fladdrar i bröstet – jag blir deprimerad, liksom.

  Hur länge ska detta behöva pågå innan dessa människor fattar att KVINNOR VÄLJER ANNORLUNDA!? Nej, istället så ska man sparka på, bestraffa och skuldbelägga männen för att kvinnornas högst frivilliga val. Det handlar om att lösa ett ”problem” som inte existerar.

  Förmodligen ännu ett korkat resultat av ”könet är en social konstruktion”. Jag blir bara så trött, så trött…

 32. Panzarbjörn Says:

  Zeke,
  Håller med varför ska män hålla på och envisas med att starta en massa företag. Det är ju direkt diskriminerande mot alla kvinnor. Sluta genast med det så att vårt samhälle kan bli jämställt 🙂

 33. Lars I Says:

  Pär,
  ge dig inte utan svar från Computer Sweden och förtsätt vara skoskav på dom som tror sig ha bra på fötterna och inte inser att dom är barfota.
  Bara att gratulera för den uppmärksamhet du får som ”terrorist” bara genom att kräva självklarheter.
  Det är då det blir uppenbart att du behövs, precis som vi alla andra som också måste säga ifrån.

 34. Jämställdhetsfeministern Says:

  Är det mindre än 50% kvinnor så ÄR det gubbvälde. Det har feministisk forskning visat. Och att gubbvälde är något dåligt, det hör man ju redan på ordet! Därför är det jätteviktigt att vi kvoterar in kvinnor och kvoterar bort män även i denna bransch. 40% kvinnor är ett första mål. När vi nått det så kan vi sikta på minst 50% kvinnor och jämställdhet.

  Idag förbjuder Patriarkatet kvinnor att ta sig in i IT-branschen. Men det är slut med det nu. Nu måste det bli positiv särbehandling av kvinnor även i denna bransch – så att kvinnor får lika möjligheter och det blir jämställt.

 35. Access Says:

  DNs nekan till Pär att få in sitt genmäle i tidningen är konstigt. Det motiveras med att han redan fått sagt sitt i debatten en gång.

  Innebär det att hur många som helst kan hoppa på en person, men att den personen bara har rätt att försvara sig en gång? Att det därefter är fritt fram för alla och envar att hoppa på honom eller henne igen, utan risk för svar på tal från den påhoppade?

  Är det verkligen förenligt med ”god pressetik”?

 36. Info Says:

  APROPÅ GENUSUPPFOSTRAN OCH FOLKBILDNING I ALLMÄNHET

  Är inte Utbildningsradion en smula ensidig i sitt utbud?

  http://www.ur.se/Vuxen/Samhalle/Genus/

  Det är ju för oss skattebetalare hela verksamheten är till.

  Jag menar – visst saknar vi en hel rad självskrivna utbildare, Gudrun Schyman, Tiina Rosenberg, Mian Lodalen, Ingemar Gens, Anna-Klara Bratt och många, många andra som skulle kunna lära oss obildade tittare och lyssnare så mycket.

 37. Sanna D Says:

  Skulle ni kunna tänka er att motsvarande tidningar inom kvinnodominerade områden som skola, vård och omsorg hade hela förstasidan täckt med ordet ”Kärringvälde”?

  Och i tidningarnas ledare skulle det sedan komma förslag om hur man skulle ändra på verksamheten för att den skulle passa män bättre. Det borde nog inte vara så mycket fokus på vård och skola, utan mer inslag av teknik och kanske rent av lite sport som män tycker mer om? Det viktigaste borde väl vara att fler män säker sig till området, inte vad som faktiskt ska utföras på arbetet? 😉

  Något säger mig att det inte kommer hända…

 38. robjoh Says:

  Så slutrepliken på debatten kommer alltså vara så den startade, radikalfeministerna har rätt och alla till höger om Lenin är i maskopi med Breivik.

 39. Misandripatrullen - Tidning försöker genusuppfostra en hel bransch – sprider manshat Says:

  […] Läs hela storyn hos Pär Ström och Genusnytt […]

 40. Forellen Says:

  Ovanliga ord på SVT.

  ”En av orsakerna till Kinas ekonomiska framgångar är det kinesiska gruvarbetarna. Det är miljontals mäns slit under marken som fått fart på ekonomin, som gett landet kol, mineraler och metaller som utvecklats till exportvaror. Men vem tackar dem för det?”

  http://svt.se/2.22584/1.2717761/kinas_overgivna_gruvarbetare

 41. susanne lövgren Says:

  men jisses – varför är det så skrämmande med ordet gubbvälde och varför blir man så oerhört provocerad av det? uppenbarligen så är det väldigt få kvinnor, det är ju bara att konstatera, och jag tror att alla branscher mår bra av att ha en blandad personalkompott avseende kön, åsikter, bakgrund mm. det handlar väl inte om manshat?! så oerhört dammigt och tragiskt att tycka och tro det…vi har väl ändå kommit längre?

 42. knottx Says:

  Det är nog något som växt igen på denna Brattfitta.

 43. tenis Says:

  @ robjoh
  ”alla till höger om Lenin är i maskopi med Breivik”
  Så vad är skillnaden mellan dig och radikalfeministen då?
  Ni delar samma ideologiskt och historiefilosofiskt falska rötter och ni kommer att dela samma slut
  Majoriteten av dem som är till höger om Lenin är ju i dina ögon kommunister, smygkommunister, kollektivister blaha blaha
  Ingen kan på allvar vara en anti-feminist eller hata feminismen om inte han/hon också förespråkar någon form av socialism = feministens värsta fiende, som feministen låtsas inte existerar. Varför tror du annars att hon tjatar om Breivik?

 44. Sanna D Says:

  @Susanne Lövgren:

  men jisses – varför är det så skrämmande med ordet gubbvälde och varför blir man så oerhört provocerad av det?

  Några motfrågor:

  1. Varför använda ett nedlåtande ord som ”gubbvälde” överhuvudtaget? Varför inte använda något neutralt ord som mansdominans eller liknande istället? Är det primära syftet med artikeln att påtala att att andelen män är hög, eller att smutskasta män i allmänhet?

  2. Skulle du tycka det var ok att bli kallad kärring generellt?

  3. Varför används inte nedlåtande ord som kärringvälde, kärringslem, eller kärringaktigt i media när det talas om kvinnor generellt i motsvarande situationer? Varför är det ok i media att tala om män på det viset, men inte om kvinnor?

 45. Sven Says:

  @Susanne

  Det är ingenting att hetsa sig upp över. MEN , när det sker var och varannan dag att pressen,bloggar, feministiska programledare och t.o.m. chefredaktörer börjar använda det nedlåtande ordet ”Gubbvälde” och ”Gubbslem”då blir måttet sakta rågat.’

  Jämför det med att du som kvinna ständigt läser,hör på radio, ser på tv .. att DU är en del av ett Kärringvälde och därigenom ett problem .

  Vi snackar ett successivt byggande av ett offentligt mansförakt.

 46. I Svallvågorna efter Svelands attacker på Högerextremism hittar vi Feministiskt Perspektiv, Bo Rothstein, Dilsa Demirbag-Sten m.fl « Aktivarum Says:

  […] Pär Ström fått verka i ensamt majestät. Denna gliring är på sitt sätt förståelig. Pär Ström har redan replikerat Sveland och lär knappast få skriva en till artikel på DN-kultur. Pennan […]

 47. Alex Says:

  Mycket dålig stil av Dagens Nyheter att inte låta dig svara på kritiken. Jag begriper inte varför dom gör så. Innerst inne vet dom att dom är ute och cyklar.

 48. Dan Says:

  Jag tyckte det var en bra artikel i Computer Sweden. Det handlade inte om att hacka på män utan om att problematisera ett fenomen i samhället. Män kvoteras ofta in i databranchen och kvotering är ett otyg som vi ska arbeta bort.

 49. Sanna D Says:

  @Dan:

  Män kvoteras ofta in i databranchen

  Vänligen förtydliga…

 50. Q Says:

  OT: Ja, vad ska man säga?

  ”Danska kvinnor med män som har höga inkomster väljer att blir hemmafruar. Det är en ny trend bland välutbildade kvinnor.”
  ”Tendensen att välja hemmet före karriären vid familjebildninng tros bero på en strävan efter ökad livskvalitet.”

  http://www.sydsvenskan.se/danmark/article1610242/Hemmafrun-popular-bland-danska-karriarister.html

 51. Sven Says:

  @Dan.

  Män kvoteras in ?

  Inte enligt min erfarenhet. Det finns helt enkelt inte nog med arbetskraft. De flesta studenter som gått utbildningar som efterfrågas är män. Det beror helt enkelt på att över 90% av färdiga studenter, råkar vara män.

 52. Joppa Says:

  Lite om hur curlade kvinnor är inom open source:
  http://lwn.net/Articles/417952/

 53. Antivåld Says:

  Angående Computer Sweden så skickar de en ganska tydlig signal att de anser män vara sämre än kvinnor på något sätt, varför rimligtvis alla deras manliga läsare bör sluta läsa tidningen. Det bör vara en bra läxa för dem. Om de tar emot presstöd tycker jag att de ska anmälas för hets mot folkgrupp.

  Gällande tant Bratt så kan man ställa sig frågan hur hon kan likna Ström och Billing vid Breivik samtidigt som hon själv anlitar research.nu där det arbetar dömda våldbrottslingar och vänsterextremister som även varit misstänkta för mordbrand i Linköping. Bratt har uppenbarligen heller inga problem med att skribenter som Farrokhzad försöker rättfärdiga våld mot män i en av Sveriges största tidningar, eftersom hon inte nämner detta som ett problem:
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article13952706.ab

  Inte heller är det något problem att den rabiate regissören till uppsättningen av SCUM-manifestet inte reagerar på Farrokhzads hatpropaganda, istället tackar han henne och försöker släta över våldsuppmaningarna i SCUM-manifestet:
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article13972013.ab

  Däremot är det tydligen ett problem att Ström och Billing har en mycket mildare framtoning och är snälla som lamm i jämförelse. Det är ingen av dem som liknat Bratt vid mördare.

  Det är synnerligen anmärkningsvärt att DN och Aftonbladet väljer att publicera extremister av denna sort, som inte ens anstränger sig för att dölja sitt eget hat, men som kallar kritiker av deras våldspropaganda för hatiska. Att man kritiserar något betyder inte att man hatar, det kan vara så enkelt att man inte håller med. Något säger mig att Bratt och likasinnade inte förstår att det är möjligt, särskilt med tanke på hennes ansiktsuttryck och tonfall när hon mötte Ström och Billing i SVT:s Debatt. Då visade hon, Erik Holmström och Andrea Edwards var de verkligen står och hur deras syn på oliktänkande är. Det är de som hatar.

 54. Moo Says:

  Men kvinnor startar faktiskt IT-företag. Jag har själv jobbat på ett litet konsultföretag inom IT som grundades av en kvinna.

 55. Iliveagain Says:

  RES ER FÖR LARS VILKS!

 56. Sam_Vimes Says:

  Lite OT goda (?) nyheter:

  Men may not become extinct after all, according to a new study.

  http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-17127617

 57. Tjänstefel att inte jämföra ABB med jämställdister « Pinglans Tankar – den ej politiskt korrekta bloggen Says:

  […] https://genusnytt.wordpress.com/2012/02/22/tidning-forsoker-genusuppfostra-en-hel-bransch-sprider-man… […]

 58. Backlash Says:

  Helen Wellton kom tillbaka, allt är förlåtet!

 59. Arne Says:

  När jag gick i skolan 2006-2000, KTH datateknik så gick det ca 4 tjejer i min klass av ca 50 killar. Så det är kanske inte så konstigt att man har den könsfördelningen man har. Tjejer är inte lika intresserade av teknik helt enkelt. Annars skulle könsfördelningen se helt annorlunda ut.
  Min fru som har en teknisk utbildning har däremot haft stora problem att hitta ett jobb efter examen. Det tog henne totalt sex månader att få jobb efter examen. Så det verkar inte som att branschen heller skriker efter tjejer, eller ger några speciella fördelar för att man är kvinna…

 60. Arne Says:

  Min skolperiod var 2006-2009, inget annat.

  /Arne

 61. Andreas Says:

  Hoppas att CS läsare (säkert 90% män) reagerar och säger upp sina prenumerationer. Varför betala till någon som kastar skit på en?

 62. Gonzo Says:

  ”Nu sätter vi tonårstjejerna i blixtbelysning i den här bloggen.”

  http://bloggar.aftonbladet.se/sjuktjobbigt/

  Nu väntar jag på bloggen som ska hjälpa och stötta killar som mår dåligt.

 63. kristina Says:

  Just lödkolvar var ju ett illa exempel då inte heller killar längre attraheras av de traditionellt ”manliga” yrken. Det är ett generellt problem för Sveriges näringsliv.

 64. H.F. Says:

  @kristina
  Inte så underligt att killar inte längre attraheras av tradionella manliga yrken. De har ju gått på genusdagis och i en skola där de ständigt fått höra att män och allt som har med manlighet är dåligt. Klart de då väljer bort sådant som traditionellt sett associeras med män. Trist för Sveriges näringsliv. Men de får flytta utomlands istället.

 65. Mona Says:

  Jag är så innerligt trött på att bli curlad av samhället och ständigt bli omyndigförklarad i artiklar som den i CS. Jag tror jag ska skriva ett brev till redaktionen och uttrycka mitt äckel… jag är inte vek och initiativlös bara för att jag inte har penis, och jag är sannerligen inte i något behov av räkmackor. Fy!
  Dessutom råkar jag gilla lödkolvsos. Varför ska jag bli berövad det i ”jämställdhetens” namn?

 66. Adam Says:

  ”En hel yrkeskår görs ned – med viken rätt?”
  Med rätten som kommer från yttrandefriheten?
  Nej men allvarligt. Vist finns det anledning att kritisera detta, jag håller med dig i det mesta av din kritik, men vi ska nog vara försiktiga när vi antyder att de inte har en rätt att säga detta.

 67. Chroni Says:

  ”Just lödkolvar var ju ett illa exempel då inte heller killar längre attraheras av de traditionellt “manliga” yrken. Det är ett generellt problem för Sveriges näringsliv.”

  Vilka yrken är dessa?

 68. tenis Says:

  @ Adam
  ”men vi ska nog vara försiktiga när vi antyder att de inte har en rätt att säga detta”

  Så vi ska få vara hur grova som helst när vi med ord och tecken kränker olika grupper, men ”försiktiga när vi antyder att folk inte har rätt att säga” det och det?
  Nyliberal feminist: ”det dubbla” i dubbelmoralen i samhället.
  Civilisationens kollaps?

 69. Leif Says:

  @Mona
  Ett sympatiskt inlägg från dig, förutom det där f..b…ade tjatet om penis. Det börjar bli ohyggligt tröttsamt.

 70. alliansbeda Says:

  Att sprida mans hat är denna blogg rejält duktig på själv

 71. Gonzo Says:

  alliansbeda

  Hur menar du?

  Är det dom ilskna feministerna som dyker upp titt som tätt du syftar på?
  Feminister som går i taket bara någon vågar prata om jämställdhet utan att följa feminismens lära och bibel?

 72. Adam Says:

  tenis

  Ja, vi ska vara hur toleranta som helst, att kränka en grupp omfattas av yttrandefrihet, precis som att kränka religion det är att kränka individer som är fel.

  För vi måste komma ihåg att vår rätt att säga saker feminister anser kränker dem är samma sak som låter dem kränka oss.

  Och vist kanske är yttrandefrihet civilisationens kollaps, du ska vara glad att du lever i detta kollapsande samhälle, annars hade du nog inte fått säga något sådant.

  Sedan är nyliberal feminism en omöjlighet eftersom feminism kräver en ide om kollektiv medan en nyliberal inte kan se världen på det sättet för då är han inte nyliberal längre.

 73. Jack Says:

  Gonzo,

  ”Hur menar du?”

  Nej, det är att bloggen är fylld med män som talar sanning som gör att aliansbeda menar den sprider manshat i form av hat mot dessa män. Hat från kvinnor som aliansbeda. Se på aliansbedas bild, så ser de ut, manshatarna.

 74. tenis Says:

  @ Adam
  Vad babblar du om?
  Vet du inte ens vad ”kollektivism” är för något?

  Vem har sagt att yttrandefrihet måste bort?
  Nyliberal feminism en omöjlighet?
  Hahaha! Årets skämt?

 75. Carl Says:

  Varför artiklar är avstängda för kommentarer är för att rabiata SD-are och nyliberaler medvetett sprider sin dynga flera gånger i sekunden. Bra att DN inte står för det.

 76. tenis Says:

  @ Carl
  Är DN så mycket mindre feministisk än skitblaskan aftonbladet kanske?
  Snackar du inte goja kanske?
  Och: är inte DN en högertidning?
  Är inte högerns politik byggd på nyliberalismen?
  Vad har feminismen gjort under de senaste fem åren mer än horat för den nyliberala högern?
  Rättare sagt: den är där den hör hemma med hela sin ideologi
  Högerextremism är feminismens stärkelse
  Ju mer desto bättre
  Är du en av dem som skickats hit för att låtsas vara anti-nyliberal eller är du helt bakom flötet
  Feministen leker en farlig lek…
  Sådana lekar slutar alltid illa
  Men hennes maktkåthet har gjort henne både döv och blind.
  Hon upprepar det manliga maktmönster som hon oavbrutet anklagar.
  Det enda positiva med feminismen: feministen kommer i framtidens ögon att ses som en av alla skitstövlar

 77. Carl Says:

  Jag har bara sett vad folk postar och det är vanligtvis onyanserat och dumt. Det gör mig bara arg att människor inte kan tänka en gång till, eller som sagt har uppenbar agenda.

 78. Johan Says:

  När jag läste till civilingenjör i Datateknik i början av 90-talet var vi 150 killar och 8 tjejer. De flesta killarna hade dessutom sen innan ett brinnande intresse för datorer och mycket kunskap, vilket endast en av tjejerna hade. I min värld skulle det varit sorgligt om kvinnor trots den massiva överrepresentationen av män i branschen hade hamnat på lika många chefspositioner.

  Är det verkligen viktigare med kön än kompetens i IT-branschen?

 79. tenis Says:

  @ Carl
  Hur nyanserad är du själv?
  Vi snackar om FI som fick knappt en procent av rösterna vars ideologi har 99 procent av makten
  Vi snackar om en tidning som dagligen besprutar landet med feministiskt gift
  ”Hatet mot feminister växer”
  Tacka fan för det
  Som om feminism var något att hurra för
  Man kunde lika gärna ha sett en nynazistisk artikel i DN: ”hatet mot nynazister växer” för vilken kommentarfunktionen var avstängd och ingen jäkel i detta land reagerade
  Precis så illa är det

 80. Carl Says:

  tenis:

  Jag överdriver gärna och är sarkastisk och ironisk. Men många säger samma sak utan allt det. De rapar hur skatt är stöld och att vänster = kommunism och att invandrare stjäl deras lön. Nej jag gillar inte den feministiska vinkligen i media, men jag förstår som sagt varför sajterna inte kan ha heltidsanställda bara för att hålla kommentarerna på en rimlig nivå. Kritiskt tänkande i all ära men galna konspirationsteoretiker borde få en stuga i skogen.

 81. Matte Matik Says:

  Nu vill IT-kvinnorna ta mer plats – med hänvisning till CS artikel. Vill någon ta mer plats, kvinna eller man, så visst. Det är bra med människor som har driv. Däremot ska du inte komma och kräva specialbehandling i efterhand. Är du en människa som tar plats får du räkna med att det är många som har åsikter om ditt arbete och kommer att kritisera dig – just för att du tar plats. Att ta plats är inget man ska eftersträva för sakens skull, fixar du inte det som följer med att ”ta plats” är det ett väldigt bra sätt att bränna ut sig på.

  http://www.teknat.umu.se/om-fakulteten/forpressen/nyhetsvisning//nu-vill-it-kvinnorna-ta-mer-plats.cid182958

  För övrigt känns det väldigt bra att jag inte prenumererar på CS längre.

 82. Shastra Says:

  Jag uppmanar alla att stödja tidningar som strävar efter en rättvis behandling av könen, och att samtidigt ekonomiskt straffa tidningar som t.ex. Computer Sweden som går feministers ärenden och nedvärderar det manliga könet och mäns insatser. Money talks! Sluta köp skit av journalister som hatar gubbar.

 83. Remissinstanser negativa till barnbidrag till pappor « GenusNytt Says:

  […] för gubbvälde bli publicerat, om alla klaffar. Jag bloggade tidigare om deras anklagelse här. Like this:Gilla2 bloggers like this […]

 84. Krav: Kvinnor ska kvoteras till medier « GenusNytt Says:

  […] anklagelse mot IT-branschen om så kallat gubbvälde. Jag bloggade tidigare om deras anklagelse här. Like this:GillaBli först att gilla denna […]

 85. Sanningen om Män, Kvinnor och IT-yrken – Alla diskussioner med politiskt korrekta adeln bär till Strukturer « Aktivarum Says:

  […] Sweden hävdar självsäkert att IT-branschen har misslyckats locka kvinnor. Tidningen kallar IT-branschen ett Gubbvälde. Varför det skulle det vara IT-branschens syfte att fjäska för ovetenskapliga mediemänniskor […]

 86. Per A Says:

  Gubbvälde hos computersweden

  Jag roade mig med att titta på redaktionen för Computersweden. Då kunde jag konstatera följande:

  Chefredaktör Jörgen Lindqvist
  Daniel Goldberg Nyhetschef
  Linus Larsson Nyhetschef

  Dv.s hundra procent män i ledningen för tidningen.

  Dessutom kunde jag konstatera att det finns 18 män
  och 9 kvinnor i redaktionen trots att journalisthögskolorna väl är till det närmaste totalt dominerade av kvinnliga elever.

  Kasta sten i glashus någon 🙂

 87. Computer Sweden blåser upp kvinnobilder « Genusnytt Says:

  […] Här kan du läsa mitt blogginlägg från i februari, när Computer Sweden hade ordet “Gubbvälde” över hela förstasidan. De syftade på IT-branschen, och män beskylldes för att dominera på branschens vd-poster (här och här). Jag skrev ett svar som publicerades i tidningen. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: