Jag skriver på Newsmill om mansdiskriminering i akademin

by

Newsmill publicerade nyss min debattartikel om den ökande mansdiskrimineringen i den akademiska världen. Det handlar om snabbspår för kvinnor, forskartjänster vikta för kvinnor och en dold informell positiv särbehandling av kvinnor. Läs artikeln här. Skriv gärna kommentarer.

 

22 svar to “Jag skriver på Newsmill om mansdiskriminering i akademin”

 1. Game Girl – Sveriges främsta dejtingcoach Says:

  Vad är din åsikt om: machoidealet för dagens män samt den ökade skönhetsindustrin som riktas mot män (och därmed ökade kroppskomplex), p-piller för män, rättigheten till pappaledighet, om mäns relationer till sina barn, om vad som kan göras åt pojkars underpresterande i grundskolan, om hur vi motverkar rädsla för manlig homosexualitet, hur vi ska hjälpa de manliga flyktingar som varit soldater i krig, om det ständiga ansvar män bär på sina axlar att kunna prestera inom traditionellt manliga områden, om mäns tunga arbetsbörda och hur vi underlättar den, om män som varit offer för misshandel, om män utifrån nidbilden som brunstiga djur och om manlig hälsa och livskvalitet.

  Hur ska samhället förhålla sig för att på ett progressivt vis kunna förbättra situationen för vår manliga befolkning?

 2. Pether Says:

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fn-listar-krigsvaldtaktsman_6875401.svd

  ”Våldtäkt är ett brutalt vapen som under förra året riktades mot tusentals kvinnor, män och barn i konfliktområden världen över”

 3. Myten om föräldrars makt att forma sina barn – Manliga Feministers ofta svinaktiga bakgrund – Del 3 « Aktivarum Says:

  […] Genusnytt berättar han om hur Newsmill nu publicerat hans respons på speciella vägfiler för […]

 4. Nils Jungenäs Says:

  Den här mansdiskrimineringen kan ju inte vara laglig på nåt sätt – inte ens i Sverige.

 5. Glenn Jason Says:

  Idéalet är inget som skapas av ”skönhetsindustrin”. Skönhetsindustrin återspeglar det som folk själva tänker. Speciellt tjejer får ju för sig att de måste vara så smala som möjligt och då är det klart att skönhetsindustrin spinner vidare på detta. De har inget intresse av att moralisera åt varken ena eller andra hållet utan ger bara folk vad de vill ha.
  Sen är det inte konstigt att idéal är ”elitistiska”, det ligger ju i ordets definition. Det visar hur folk VILL vara, inget säger att de MÅSTE vara såna. Idéal finns överallt, till och med i hippie- och feministvärlden. Om en tjej försökte bli kompis med feminister utan att ha kort hår, många piercingar, soctantskläder, vara en pridebesökare och gilla allt vad kultur heter, då skulle den tjejen bli utstött.
  Så att prata om att idéal är problematiska är att klaga på verkligheten och människan såsom hon är. Antihumanism.

 6. Man & Woman United Says:

  OT. Pendeltåg olyckan i Buenos Aires. Det är bra att ha räddnings arbetare som klarar erfoderliga tester i katastrof situationer.

 7. Backlash Says:

  Game Girl, jag tror inte Pär Ström vill ha positiv särbehandling eller riktade satsningar på män som drabbas/främjas av allt du räknar upp, lika lite som han vill ha det för kvinnor.

  Hans filosofi är väldigt enkel – Lika rättigheter och lika skyldigheter. Sen får man tillämpa den principen på varje enskild fråga.

  T.ex, eftersom kvinnor har rätt till P-piller om de vill, ska naturligtvis även män ha den rätten, om det alternativet är tekniskt och medicinskt möjligt.

  Så tror jag han skulle svara. (Han har sällan tid att själv delta aktivt i de diskussioner han initierar)

 8. Musse Pig Says:

  Game girl, kraven på män och pojkar har alltid varit hårda och definierade i huvudsak av kvinnor och tjejer. Om kvinnor och tjejer ändrar sin preferenser så betyder det ändrade krav på pojkar och män. Jag vet inte om det har skett överhuvudtaget. Att problematisera hur kvinnor och flickor väljer finns ju inte överhuvudtaget i debatten. Tvärtom så går all propaganda ut på att göra pojkar och män ansvariga för både hur de själva beter sig såväl som hur flickor och kvinnor beter sig. Om du vill göra en insats för att minska pressen på pojkar och män, och kanske därmed minska natalet självmord bland dessa, så tycker jag att du ska försöka väcka debatt om hur kvinnor och tonåringar flickor väljer partner och vilket manligt beteende de belönar i praktiken.

 9. Gonzo Says:

  Sverige står inför nästan ett sekel med kärringvälde på tronen.
  Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel nedkom med ytterligare en matriark, dvs en ”hen” och bidrag att skapa ett, förmodligen, långt kvinnovälde på tronen.

  Det är bara att hoppas att jämställdheten når kungahuset och att ”hens” make / maka blir jämställd med ”hen”.

  Om Silvia blev drottning när hon gifte sig med kungen så ska både Daniel och ”hens” make / maka bli Kung / Drottning.

 10. Jax Says:

  Bra gjort Pär!
  Bra skrivet. Mycket angeläget ämne.

 11. Att inte ens feministerna ser det? Says:

  Dessa statusmän använder feminismen för att dominera andra män och kvinnor.

  Det här är 100 % evolutionsteori. Det handlar inte om att göra det bättre för kvinnliga professorer, det handlar om att dominera andra män och kvinnor. Dom har bara råkat hitta feminismen som verktyg till det. Detta är alfahannar och inga jämställda män. Gudrun Schyman och andra framträdande feminister MÅSTE se allvaret med dessa psykopater. Hur kan feministerna helt missat att deras manshatande radikala ideologi är i händerna på psykopatiska män?

 12. Trinken Says:

  Jag har själv varit utsatt för en feministisk statusman på ett universitet. En man som var i 60 års-åldern och som älskade att sitta med de unga tjejerna på rasterna. Dvs han tvingade till sig att sitta med dom och de kvinnor som inte ville sitta vid hans bord fick akademiska problem såsom total ödeläggelse vid redovisningar, verbala påhopp när det inte fanns andra närvarande som kunde bevisat påhoppet. Vi killar som var duktiga fick också veta att vi levde genom att inte prata med de unga snygga tjejerna under hans lektioner (han blev svartsjuk), vi fick inte vara ”smarta” för då skulle han snabbt ta ner en på jorden och ödelägga våra redovisningar såsom han gjorde med de kvinnor som han fann oattraktiva eller som han inte kunde kontrollera.

  Följande mönster infann sig.

  1) Han ville förstöra för killar som ansågs populära bland kvinnor i salen.

  2) Han var skoningslös mot mindre attraktiva kvinnor som han inte hade intresse av att kontrollera. Deras redovisningar hånades.

  3) De snygga tjejerna som alla förstod att han gick att manipulera med sexuell makt kom undan väldigt enkelt på redovisningar. Dom kunde få högsta betyg trots ej fullföljd uppgift.

  Ett verkligt konkret exempel var när vi skulle redovisa statistiska samband och en av de snygga kvinnorna bara hade uppfyllt 2 av 4 punkter fick stående ovationer av den psykopatiska lektorn.

  Dessförrinnan hade en mindre attraktiv kvinna som inte satt vid hans bord på rasterna blivit totalt kölhalad trots att hon uppfyllde mer kriterier för att få VG.

  Det slutade med att den snygga kvinnan fick VG, och den mindre attraktiva fick Underkänt.

  En av killarna somnog får sägas var populär bland de snygga tjejerna gjorde en kanonredovisning och alla studenter var imponerade av den. Lektorn var det inte och totalsågade honom, men inte nog med det, han totalsågade även bygden (!) som den mannan råkade komma ifrån.

  Alla studenter var livrädda för denna slidriddare, men av naturliga skäl kunde bara de snygga tjejerna vända rädslan till fördel. Något de också gjorde, vilket i sig är smart men mycket osmakligt och visar på vilken räkmacka kvinnor kan ha i egenskap av att råka se bra ut med smink.

 13. Sven Says:

  Pär. Hittar inte din Artikel på NM.

 14. Sven Says:

  Men….. NU gjorde jag det. Hittade din artikel alltså….

 15. Valeria Says:

  @Aktivarum

  Kan du länka till del 1 och del 2 är du snäll.

 16. Aktivarum Says:

  Valeria:

  Visst kan jag det, de var faktiskt länkade längre ner i inlägget. Magnus Linton (del 1) och Hanna Fridén (del 2)

  Del 1
  http://aktivarum.wordpress.com/2012/01/14/magnus-linton-ar-ett-reformerat-svin-liksom-mangder-av-andra-manliga-feminister/

  Del 2
  http://aktivarum.wordpress.com/2012/01/29/hanna-friden-drabbad-av-manshatet-manga-manliga-feminister-ar-reformerade-svin-del-2/

 17. Aktivarum Says:

  Valeria:

  Jag kan bjuda på en prequel också

  Del 0,5
  http://aktivarum.wordpress.com/2011/02/14/johannes-forssberg-pastar-det-ar-manligt-att-vara-ett-svin/

 18. Game Girl – Sveriges främsta dejtingcoach Says:

  Jag vet att Per egentligen inte bryr sig om att göra samhället bättre för någon. Men det vore bra om han gjorde det. Då kanske han kunde göra något gott istället.

 19. Lasse Says:

  Game Girl är här för att på ett ”billigt” sätt ragga besökare till sin blogg.

  Vore bra om hon gjorde det utan att sprida hat och motsättningar.

 20. Nils Jungenäs Says:

  GameGirl

  Har Pär gjort något fel eller sagt något som inte stämmer? Det har jag missat. Kan du visa mig är du snäll?
  …en länk eller annan källhänvisning.

 21. Andreas Karlsson Says:

  Skrämmande läsning Trinken

 22. Valeria Says:

  @Aktivarum

  Tack, det lästes med stor behållning. Det enda negativa är väl att jag inte har så mycket att tillägga, då du täckte in det mesta. Ändå måste jag framhäva att diskussionen om manliga feminister var synnerligen intressant, och särskilt slår du huvudet på spiken när du konstaterar att feminismen välkomnar män som berättar hur illa de har betett sig, medan man kritiserar (om än genom att tala om strukturer) män som aldrig betett sig illa.

  Utifrån den logiken så måste det vara inte bara okej, utan t.o.m. intelligent av en man att bete sig illa. För det första så lastas det egna beteendet över på män som grupp, eftersom feminister tenderar att hänvisa till strukturer. För det andra kan man göra avbön vid ett senare tillfälle och omedelbart accepteras av diverse feminister. Och det är inte konstigt att dessa män är välkomna – de bekräftar ju den bild av manlighet som feminister vill framställa. Diskussioner om eget ansvar för sitt handlande lämnas därhän.

  Sedan tycker jag att man inte kan tillämpa Pinker för lite på alla teorier som bygger på dogmen om det oskrivna bladet. Det känns på sätt och vis tragiskt att man 2012 ska behöva upplysa människor om att vår utveckling är resultatet av ett samspel mellan arv och miljö, men om det är det som behövs för att acceptans slutligen ska uppnås så är det inte mycket att fundera på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: