Välutbildade kvinnor blir hemmafruar i Danmark

by

I Danmark har en intressant förändring observerats. På kort tid har det skett en kraftig ökning av antalet välutbildade kvinnor som väljer att bli hemmafruar. Men det rör sig bara om kvinnor som har män med hög lön.

Vad beror det på? Strävan efter ökad livskvalitet, skriver Danmarks Radio som är citerad i Sydsvenskan.

Søren Askegaard, professor på Syddansk Universitet, ser det som ett modernt och modigt sätt att våga välja livsstil. ”Intresset för livskvalitet är överlag stort. Det finns en strävan efter äkthet i livet och att ta vara på de relationer som verkligen betyder något”, säger han.

Det saknas dock inte röster som hävdar att det är kvinnoförtryck som har lett fram till detta. Framtidsforskaren Jesper Bo Jensen uttalar sig för Danmarks Radio, där han säger att kvinnor är fångna i ett tredubbelt krav på perfektion: De måste vara perfekta husmödrar, skapa sig en framgångsrik karriär och dessutom vara perfekta sexobjekt. Då blir tillflykten att bli hemmafruar, för att komma undan pressen. Enligt Jesper Bo Jensen.

Läs mer här och här. Tack för tipset, Sara!

För övrigt 1: Jag citerar Computer Sweden: ”Eftersom det finns sådan brist på kvinnor är de extra attraktiva i it-branschen. Många it-företag letar aktivt efter just kvinnor. […] Det är en ganska het efterfrågan på kvinnor inom it-branschen. Det finns konsultbolag som förlorat kontrakt just för att de har för få kvinnor.” Glastak??? Läs här. Tack för tipset, du hemlige tipsare D!

För övrigt 2: Butikskedjan Body Shop startar en kampanj för FN-förbundets arbete med flickors rättigheter. I Body Shops 70 butiker i Sverige kan man under fyra veckor lägga på 10 kr på sitt köp och bidra till utbildning för flickor i Kongo. Kampanjen genomförs i samarbete med Svenska FN-förbundet. Läs mer här.

För övrigt 3: I förrgår var det manshat i Göteborgs-Posten. Se exempel nedan. Det handlar om att Göteborgs stadsbyggande styrs av 21 män och 5 kvinnor. Detta presenteras i termer som är mycket anklagande, med formuleringar som är nedsättande mot män. Ord som ”bedrövligt” och ”byggherrar” används. ”Männen styr vad som byggs” är en jätterubrik. Lina Thomsgård, som startat Rättviseförmedlingen, intervjuas. Det finns inte på webben. Tack för tipset, Henrik! Här och här har jag tidigare bloggat om manshat i Göteborgs-Posten. Även då gällde det byggnadsverksamheten.

För övrigt 4: Läs här min debattartikel på Newsmill om mansdiskrimineringen i den akademiska karriären.

 

21 svar to “Välutbildade kvinnor blir hemmafruar i Danmark”

 1. danielgiertz Says:

  Vad är det för fel med att de använder ordet ”byggherrar”? Den som är ansvarig för byggande kallas ju så. På http://www.byggindustrin.com/nyheter/25-byggherrar-om-stigande-byggpriser__625 kallas även Elin Lagerqvist byggherre.

 2. Backlash Says:

  Är det jämställdhetsparadoxen som ger sig till känna? Varför väljer rika jämställda kvinnor i västvärlden könsstereotypa yrken och livsstilar, i större utsträckning än tredje världens kvinnor? För att de har råd. Se Hjernevask del 1.

 3. GG Says:

  Nån mer än jag som undrar vad de danska männen som ska betala hennes ökade livskvalitet tycker? Men de fogar sig nog efter kvinnornas trender och nycker som män alltid gjort.

 4. KPI Says:

  Undrar om det var såhär hemmafrun uppstod. De rika kvinnorna hade råd att vara hemma. Det var status. När välståndet spred sig i samhället ville fler också hänga på statusen. Men när kreti och pleti också hade råd tappades glansen, och ut&jobbba-kampen startade för de progressiva och framåt kvinnorna. Ny status-grej. Åsså tar vi ett varv igen…
  Männen? Ja de gjorde nog som GG ovan föreslog.

 5. gubbschlemmet Says:

  Tänkte passa på att belysa denna oerhört vinklade intervju som är publicerad av allastudier.se där de framhäver den s.k ”enda kvinnliga spelprogrammeraren i Sverige”, ett påstående som är ren och skär lögn.

  Intressant läsning för den kunnige spelutvecklaren som måste ha misstagit alla kvinnliga spelprogrammerare han träffat under åren för transvestiter.

  http://allastudier.se/artiklar/758-sveriges-enda-kvinnliga-spelprogrammerare/#pgSize=200&page=1

 6. christiankp Says:

  Att högt utbildade kvinnor blir hemmafruar överraskar inte mig. Då män jobbar gör de det för att ha möjlighet att få en familj och att försörja den. Det är en moralisk väl förankrat motivation som gör att män fortsätter på arbetet då det blir jobbigt och tråkigt.
  Kvinnor däremot motiveras till viss del av att de vara oberoende av en man och för att de på nått vis har fått för sig att de måste visa att de är bättre än män. De tror också att ett jobb leder till Happyyyyness. Det gör det inte.

  Därför kommer vi inom de nästa 10-20 år att se att fruktansvärd många välutbildade kvinnor kommer att lämna arbetslivet eller jobba deltid på ett sätt som helt undergrävar samhällets funktion.
  Jag har all möjlig respekt för Pär Ströms och Pelle Billings arbeta. Jag tycker att det är väldigt bra att de visar på den diskriminering som sker av män.

  Samtidigt har jag varit skeptisk till strategin att protestera mot kvinnornas framfart. Jag tror att det hade varit mycket bättre att som feministerna själv vill, ”släppa fram kvinnorna”. Dä provocerar man inte dem så att de absolut måste visa att de kan utan de får pröva själv och upptäcka att det var inte så kul. Sedan lägger de av själv.

  Det finns väldigt många principiella skäl till att protestera mot inkvotering av kvinnor, men taktiskt är det dumt för då går det prestige i saken och kvinnorna blir än mer envisa.

 7. Gunnar (D.U.) Says:

  Ang. För övrigt 2:

  Då får pojkar i Afrika det ännu svårare än de redan har pga den överdrivna fokuseringen på flickor där:
  Boys’ Essence Organization (in Kenya, Africa)
  https://www.facebook.com/notes/boys-essence-organization/funding-men-and-boys/387695327911849

  The Boy Child, Violence Against Men and Other Male Issues in Africa:
  https://soulspinster.wordpress.com/2011/06/14/the-the-boy-child-violence-against-men-and-other-male-issues-in-africa/
  ”The issue of the boy child keeps coming to the fore on Twitter. Unfortunately, when the term boy child is mentioned in any fora, most people make a limited mental reference to a male child and his access to education or lack of it, or to the lower standards of education available to him when compared to his counterpart, the girl child.

  We do however agree that:

  1. The African boy child is at threat

  2. There has been so much focus on the girl child, that we have neglected the boy child

  Several theories have been posited to explain this current state of affairs. Some say the feminist movement is to blame. Others argue that by educating the girl child we “disempowered” the boy child. And scholars have written books supporting these theories.Whether we agree with them or not, the problem remains. The question is, what will we do about it? Because something has to be done.”

 8. Jämställdhetsfeministern Says:

  Om välutbildade kvinnor vill bli hemmafruar är det ett bevis för att de är förtryckta av männen. Danmark är ju inte heller lika feministiskt som Sverige (det är ju inget land). Och i och med att vi vet att svenska kvinnor lever under ett obeskrivligt förtryck från de svenska männen, så går det ju knappt ens att föreställa sig hur svårt de danska kvinnorna har det.

 9. Info Says:

  PROGRAMMERA ELLER STÅ VID SPISEN OCH FÖDA BARN?

  Bland olika yrkesroller, där dagens kvinnor kan tänkas tillerkännas ett visst människovärde, befinner sig som bekant t.ex. generaldirektör, programmerare, IT-chef, byggherre, kommunalråd, landshövding, överläkare, partiledare, chef för Svenska boxningsförbundet, lagman, projektledare, journalist m.m.

  Alternativet att vara ”hemmafru” (en sentida, starkt pejorativ benämning för ”husmor”) förefaller däremot vara ganska främmande och ibland t.o.m. skrämmande för generationerna efter 1950-talet.

  Hos Hemarbetandes riksorganisation, HARO

  http://www.haro.se/

  finns en del matnyttiga upplysningar att hämta.

 10. Forellen Says:

  SVT:s Fredrik Sahlin tar oväntat tillfället att bunta ihop Maria Svedland och Jimmy Åkesson: http://svtplay.se/v/2718342/kulturnyheterna/film__big_boys_gone_bananas?sb,k102867,1,f,-1

 11. Access Says:

  @ Forellen
  Videon verkar ha plockats bort.

  Nån som är förvånad?

 12. Access Says:

  Mittåt!
  Det var mitt reklamfilter som spärrade ut inslaget.
  Sorry!

 13. Info Says:

  FEMINISTISKT PERSPEKTIVS VÄNNER OCH FIENDER

  Här sågar Mathias Wåg i Feministiskt perspektiv bl.a. Pär Ström och Pelle Billing för att ha medverkat i ”SCUM-drevet”:

  http://feministisktperspektiv.se/2012/01/13/antifeminism-liten-krets-koordinerade-drev/

  Artikeln kan kommenteras.

  Ytterligare inblickar i Feministiskt perspektivs surrealistiska föreställningsvärld kan man få genom de många artiklar, som finns länkade här:

  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/feministiskt-perspektiv/pressrelease/view/mer-ur-nya-numret-av-feministiskt-perspektiv-723586

  Mathias Wåg: Förutom radikalfeminist bl.a. en ledande person inom AFA, Antifascistisk Aktion. Googla.

 14. Pesto Says:

  Varför blir man inte förvånad. Feministiska män verkar allt för ofta ha en fetisch för våld. Mathias Wåg tillhör våldsvänstergruppen AFA som ligger bakom mängder av våldsdåd mot politiska motståndare. Göran Lindberg var feministisk polischef som på sin fritid misshandlade och våldtog småflickor. Trevliga vänner de håller sig med på Feministiskt Perspektiv.

 15. Ullis Says:

  Hemafrusystemet kan vara bra på många sätt men det kräver att MÄN vågar vara riktiga MÄN och inte gnälliga ”jämställdister” som beter sig som omogna barnungar. Är bägge överens om att mamman ska vara hemafru innebär det att MANNEN __SKA__ ta på sig SIN könsroll som försörjare OCH beskyddare. Detta gäller förstås ÄVEN EFTER en ev skilsmässa. En hemafru förlorar ju inte bara inkomst medan hon är hemafru utan också karriärsmöjligheter och framtida pension. En hemafru möjliggör också lägre skatter för alla så samhällets regler vid skilsmässor måste skapa ett typ av ”anställningsskydd” för hemafruar.

  Det är först när män pressar kvinnor att var kvar i sin könsroll men vägrar axla sin egen som det blir ett förtryck. Det är just DET förstrycker ni jämställdister strävar efter när ni uppmärksammar att kvinnor väljer att ta på sig sin könsroll men ni ynkar och gnäller när ni då förväntas axla er könsroll. Det går lixom inte BÅDE att lyfta fram att kvinnor väljer att vara hemma OCH spela martyr i offerkofta över att mammor får vårdnad, boedne och underhåll vid en skilsmässa.

  Nästa slutsats man kan dra av den Danska undersökningen är ju att det är meningslöst att utbilda kvinnor om dom ändå inte tänker använda sin utbildning. Då är det bättre att lägga skattepengarna på annat som tex. mer stöd för just kvinnor för om vi får tillbaka hemafruarna då måste ni män helt upp likadana-snacket.

  Eftersom kvinnors villkor skiljer sig från männens och våld mot kvinnor ser annorlunda ut ÄR det skandal i Göteborgs stadsbyggande mest män bestämmer hur Göteborg ska byggas.

  Fast det som händer i Danmark kan inte hända i Sverige för vi har inte längre några riktig män kvar. Vi har bara förvirrade jämställdister som tror att dom ska ha lika mycket uppmärksamhet på BB, springar runt och amma, slippa allt manligt ansvar och att barn är någontyp av möbel som alla har rätt att få en lika stor del av utan att man har behövt försöka skapa en familj.

  Jag har som vanligt aldrig härt någon feminist av någon sort dela sign ”Jämställdhetsfeministern” åsikter här ovan utan den personen är som vanligt bara ironisk och försöker smutskasta feminister.

 16. Sandra Says:

  Ullis: WORD!! 🙂

  Har för mig att jag inte alls brukar hålla med dina kommentarer men den här gången gör jag det verkligen!!

 17. Forellen Says:

  ”Det går lixom inte BÅDE att lyfta fram att kvinnor väljer att vara hemma OCH spela martyr i offerkofta över att mammor får vårdnad, boedne och underhåll vid en skilsmässa.”

  Varför utgår du från att det är någon som spelar martyr? Är det så osannolikt att en pappa som arbetar kan vara lika investerad i sitt barn som en mamma som stannar hemma? Är det så osannolikt att en pappa egentligen gärna skulle vara hemma han också men går till arbetet av kärlek till mamman och barnet?

  Jag kan köpa det att den som har varit närmast barnet också är den som har kommit barnet närmast – det må vara mamman eller pappan – men det är inte detsamma som att den arbetande pappan inte älskar barnet lika mycket som den hemmavarande mamman eller att pappan inte har offrat något genom att traska iväg till jobbet varje morgon.

  Kanske har mamman avskytt att vara hemma. Kanske har pappan älskat att gå till jobbet. Men du kan inte utgå från att det är så.

  ”i Sverige för vi har inte längre några riktig män kvar. Vi har bara förvirrade jämställdister som tror att dom ska ha lika mycket uppmärksamhet på BB, springar runt och amma, slippa allt manligt ansvar”

  Jag förstår inte, hur ska svenska män bete sig för att du ska vara nöjd med dem? Ska de vara mer som mammorna, mer närvarande, och därmed i en position att göra större anspråk vid en eventuell skilsmässa? Eller ska de vara ”riktiga män”, som låter mamman vara den som är mest närvarande, och därmed inte i en position att göra några anspråk vid en eventuell skilsmässa?

  Berätta.

 18. Prill Says:

  Ullis: Manliga martyrer är ytterst ovanligt. Kvinnliga dito ser man dagligen.

  ”Tjejer” mot ”gubbar” – tramsnivån är konstant hög.

 19. Freja Says:

  Såklart att ni blir provocerade av att body shop vill hjälpa flickor i Kongo, de borde skämmas!

  Ni är väl emot det här också antar jag?
  https://www.facebook.com/Stoppabarnaktenskap?sk=app_278827178828642

 20. Erik E Says:

  FN-förbundet ville ju tidigare att Sverige skulle förbjuda partier med ”fel” åsikter. En demokratisyn de verkar hämtat från just FN där diktaturstater ges stort inflytande.

  Det grumliga tänkandet synes gå som en röd tråd genom den självgoda organisationen.

 21. Rose-marie T.Pierson Says:

  Kanske det beror på att det är mycket stressigt att ha barn ,jobb och karriär och båda arbetar är det svårt att få ihop det. Det kunde kanske lika gärna vara mannen som stannade hemma om kvinnan tjänade mycket pengar, men nu är det ju oftast männen som tjänar mest. För att få tid över till annat är det bra om någon har mer tid för barnen och hemmet. Det ökar ju livskvalitet för alla i familjen. Så att det är ju inte som att mannen bara betalar för kvinnans ökade livskvalité han får ju höjd livskvalitet själv eller hur?
  Är det så fantastisk att vara en löneslav som många känner sig som i dagens samhälle. Jag skulle tro att många skulle jobba mindre om de kunde!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: