Accenture jagar kvinnor

by

Det kom en insändare till GenusNytt:

Hej Pär! Jag fick för en tid sedan förmånen att vara med på ett event med Accenture där de bjöd lite på mat och dryck. Själva eventet var helt jämställt, alla fick komma oavsett kön.

Bland annat presenterades företaget och då ville man särskilt lyfta fram sitt jämställdhetsarbete. Detta gick i stort ut på
att arbeta med att öka antalet kvinnor, vara en attraktiv arbetsgivare för kvinnor och öka andelen kvinnor som väljer en teknisk bana.

Ett litet men talande exempel är att de har ett nätverk för kvinnor, men inget nätverk exklusivt för män. Eftersom Accenture är ett konsultbolag är det svårt att skapa sammanhållning så man har mycket nätverk och events. Det såg lite kul ut när man listade dem:

– Årlig resa till fjällen
– Olika Afterwork
– Idrottsförening, Accenture IF
– Nätverk för kvinnor
– osv

Av något skäl var det viktigt med kvinnor för att få in fler ”perspektiv” eller andra ”kompetenser” som man uppenbarligen inte hade råd att vara utan. Jag undrar hur man förhåller sig till att de flesta män i Sverige också befinner sig i deras ”begåvningsreserv”.

Hälsningar

Erik

.

Kommentar: Finns det verkligen en särskild slags kompetens som bara kvinnor har – och hur viktig är i så fall den? Väger den tyngre än ”vanliga” meriter, så att ett åsidosättande av principen om meritokrati är motiverad?

.

För övrigt 1: Ökad jämställdhet kan leda till sämre hälsa, skriver Nationella sekretariatet för genusforskninghär.

För övrigt 2: Hanna Hellquist bloggar hos DN På Stan om hur det gick till på en tjejmiddag:

De följande två timmarna avhandlades deras äkta manliga hälfter, hur de var, vad de gjorde på jobbet, vad de tjänade, hur duktiga de var på det ena och det andra och hur jobbiga de var också så klart, man måste få klaga lite, men framför allt så satt dessa kvinnor och boostade sina mäns egon i deras frånvaro. Trots att inga män var där så kunde inte kvinnorna låta bli att förhålla sig till dem. Männen var huvudpersonerna.”

Varför agerar dessa kvinnor så? För att de är förtryckta? För att de har dåligt självförtroende? För att det är naturligt för dem att använda makarna som statusobjekt? Tänk efter och skriv gärna kommentar. Tack för tipset, Sara!

Annonser

80 svar to “Accenture jagar kvinnor”

 1. GandalfGrå Says:

  Kvinnor har en benägenhet att börja leva sina liv genom sin man..! Och jag kan för mitt liv inte förstå varför…!

  Det är till exempel viktigt att ha samma intressen…varför då? Kvinnan tror att hon är en succé om hennes man är en succé..ungefär så tror jag att det beror på..kvinnor skryter inför varandra..och jämför männen med varandra för att komma fram till vilken kvinna som har högst status status hon får genom sin man…ytterst märkligt egentligen men så måste det vara..!

  //GandalfGrå

 2. Jimmy Says:

  Läste Hannas krönika om att bli daskad i rumpan, patetiskt utav henne att skriva om det då hon vid flertalet tillfällen bett olika gäster i P3 daska henne rumpan för att dom ska få: ”känna hur hård den är”
  Suck….

  Ang. att de talar om män, kan det vara så att de själva är så ointressanta att de måste tala om sina män?

 3. Buck Says:

  Antagligen de två sistnämda.

 4. Student på Handelshögskolan i Stockholm Says:

  Det är ingen nyhet att Accenture ägnar sig åt könskvotering/könsdiskriminering.

  Accenture erbjuder studenter på Handelshögskolan i Stockholm sommarjobb – med reservationen att manliga studenter inte får söka:

  http://www.hhss.se/sites/default/files/accenture_framtidens_konsulttjej_2012_digital.pdf

 5. Ulf Says:

  I alla fall i min vänskapskrets förekommer det aldrig (vad jag kan minnas) att vi män, när vi möts, beklagar oss över våra fruar. Vi skulle nog alla tycka att det vore under vår värdighet.

  Men det kanske är bara vi?

 6. Prill Says:

  Hanna Hellquist har skrivit mycket pinsamt. Hon verkar vara en medioker narcissist som inte tänker på annat än manlig bekräftelse. En gnällig supernolla.

 7. Hjalmar Says:

  @Gandalf Grå
  Lite freudianskt kan vi kalla det för ”snoppmätning” – vilken i tjejgänget har lyckats bäst? Det går ju att mäta på olika sätt…

  Det påminner om hur brunstiga älgtjurar först mäter varandra med blicken, och sedan eventuellt går i närkamp… Men bara om de är jämnstarka, den svagare flyr vanligtvis i god tid. 😉

 8. Sara Says:

  Ibland kan det vara så enkelt att vissa kvinnor som talar om sina män är stolta över dem och vad de presterar:)
  Och vissa vill helt enkelt skryta och nå nya oanade höjder inom sin kvinnliga bekantskapskrets så att de omgivande ”hovdamerna” kan knorra lite lagom avundsjukt:)

 9. Info Says:

  FÖRKLARING

  Förklaringen till denna handfasta satsning på att dirigera och att med morotar och spösnärtar valla kvinnoflockarna att gå i vissa riktningar framgår i klartext i Statens och Vetenskapsrådets ambitioner vad gäller de minsta och – förhoppningsvis – formbaraste: deras strävan att inom den närmast oundvikliga förskolans ram ”se kön/genus som en pågående föränderlig multiplicitet”.

  Liber AB marknadsför just nu en påkostad handledning, ”EN ROSA PEDAGOGIK”:

  ”Boken En rosa pedagogik vill visa vad ett jämställdhetsarbete i den svenska förskolan handlar om och hur det växt fram i mötet mellan teori och praktik. På vilket sätt skulle förskolan kunna bli en avgörande jämställdhetspolitisk arena i det svenska samhället?

  [Kommentar: Förskola = politisk arena för tidig hjärntvätt och statlig beteendedressyr.]

  Boken är skriven inom ramen för forskningsprojektet Förskolan som jämställdhetspolitisk arena med stöd från Vetenskapsrådet. I tretton kapitel presenterar forskare, förskollärare och studerande på master- och forskarutbildningar sina studier och tankar om vad som nu görs i termer av jämställdhet i svenska förskolor (och i viss mån skolor) och hur man vidare kan utmana detta arbete i förskole- och skolpraktiker.

  [Kommentar: Stöd från Vetenskapsrådet = stöd från svenska skattebetalare som inte har blivit rådfrågade.]

  – – – Ett omkodande av färgen rosa i det pedagogiska arbetet innebär en utmaning av alla typer av maktrelationer, även av pedagogiska praktiker som stelnar och blir ny norm.

  En rosa pedagogik innebär ett arbete som på allvar vill utmana föreställningen om två stabila och oföränderliga kön och i stället se kön/genus som en pågående föränderlig multiplicitet.”

  [Kommentar: alla typer av maktrelationer = alla maktrelationer som går den statsfeministiska, lysenkoistiska, socialkonstruktivistiska maktrelationen emot.]

  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/liber_ab/news/view/en-rosa-pedagogik-36377

  Bland författarna återfinns 10 kvinnonamn och 1 mansnamn, Christian Eidevald.

  Exempel på kapitel: Linnea Bodén: Könsneutralitet och kompensatorisk pedagogik. – Anna Palmer: Kropp, knopp och matematik.

  LINNEA BODÉN är doktorand i genusvetenskap vid Linköpings universitet. – ANNA PALMER är fil.dr vid Stockholms universitet med avhandlingen ”Att bli matematisk. Matematisk subjektivitet och genus i lärarutbildningen för de yngre åldrarna”. – CHRISTIAN EIDEVALD blev 2009 som utbildad förskollärare fil.dr vid högskolan i Jönköping med sin s.k. vetenskapliga avhandling ”Det finns inga tjejbestämmare – att förstå kön som position i förskolans vardagsrutiner och lek”. – P4 Jönköping lät 2009-02-26 Eidevald framträda i ett eget program: ”Långt kvar till en jämställd förskola.”

  Felet var att flickor och pojkar lekte och uppträdde på litet olika sätt.

  Följande fördjupningsläsning rekommenderas av Info (om ”kompensatorisk pedagogik” m.m.):

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/tag/kompensatorisk-pedagogik/

 10. Access Says:

  @ För övrigt 1

  Följande kan man läsa i artikeln:

  ”Resultatet visar att ju mer jämställd kommunen är desto sämre är invånarnas hälsa.Sambanden är ganska lika för båda könen.
  – När det gäller kvinnor så är min tolkning att jämställdhet i den offentliga sfären sällan innebär jämställdhet i den privata sfären. Det innebär att kvinnor dubbelarbetar, vilket inte är bra för hälsan, säger Mona Backhans.
  Männens ohälsa tror hon kan förklaras med utformningen av studien.
  – Jag har inte tittat på vilken typ av jobb männen har i dessa kommuner. Det innebär att det kan vara kommuner med hög arbetslöshet där männen jobbar inom vården och har låga löner. Kommunen kan vara jämställd, men av negativa anledningar.”

  Här kan man konstatera att Mona Backhans kan konstatera att högre jämställdhet leder till sämre hälsa, för båda könen. Men sen GISSAR hon att kvinnor till skillnad från män dubbelarbetar (vilket motsägs av SCBs studier) och att männen är arbetslösa eller ”jobbar inom vården och har höga löner” – vad hon nu menar med det.

  Det känns inte heeelt seriöst.

 11. Lo Says:

  Alla hen är naturligtvis lika kompetenta. Fast kvinnliga hen (det borde finnas ett särskilt ord för dessa, så man slipper skriva två) är lite mer kompetenta ändå. Och duktiga.

 12. Game Girl - Sveriges främsta dejtingcoach Says:

  Man kan åtminstone konstatera det faktum att gnällande inte är biologiskt betingat. Efter kön iaf.

 13. Gunnar (D.U.) Says:

  Ang Förövrigt 1.:
  Där står bl.a.:
  ”Både män och kvinnor förlorar hälsomässigt på att vara huvudförsörjare. Min teori är att ansvaret leder till stress.”

  Kan det vara en liten pusselbit till mäns kortare medellivsläng tro?

 14. Info Says:

  SEMANTISK KOMMENTAR

  till 18.01 ovan: MOROTAR är en särkilt grov och lockande, genusvetenskapligt framodlad sort av ”morötter”: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang. ”multiplicitus”.

 15. Gunnar (D.U.) Says:

  Mer angående Förövrigt 1.:
  Där står även följande intressanta resultat:
  ”Det som förvånade Mona Backhans mest var att jämställdhet i den privata sfären inte påverkade kvinnors hälsa.”

 16. Matte Says:

  Vi behöver (som fler varit inne på) utvidga hen så man vet när det är en kvinnlig eller manlig hen, eftersom den kvinnliga hen har extra speciella kompetenser. Frågan är vilka ord det ska vara….. Jag vet! Hon kan vara för det kvinnliga och han kan vara för det manliga, genialiskt.

  On topic:
  Varför är kvinnor fixerade vid mäns löner? Ofta hör man. -Min väninnas man är 29 år och tjänar 33000.

  Jaha säger jag, varför behövde jag den informationen?
  Jag antar att de vill luska ut vad jag själv tjänar.

 17. Jocke S Says:

  ”Jämställdhet”, vad är det? Rättvisa OK, men gång på gång visar verkligheten att ”jämställdhet” inte definieras ur båda könens villkor. Begreppet är förfuskat, kanske för att det är en illusion, som bara duger som politiskt maktmedel?
  Apropå tjejprat. Kvinnor är fixerade vid kön, att prata om. Män är också fixerade, men på ett annat sätt. Därför sällan t.ex. relationssnack mellan män, eller?
  Ett TV-program med 3-5 kvinnor i tjejsoffan, vad handlar det om? Om det sedan blir positivt eller negativt om män beror kanske på den dominanta kvinnan i gruppen?
  Men i TV blir det väl oftast PK? Dvs negativt.

 18. Lorem Ipsum Says:

  @Matte, förtydligande ”vissa kvinnor” 🙂

  Ja, säg det? Det kanske finns lyxfruambitioner hos de som sitter och räknar pengar i sin partners plånbok.

 19. Lorem Ipsum Says:

  @Lo, lämpliga uttryck måste då bli:

  han – dubbel minus hen
  hon – dubbel plus hen

 20. Stina Says:

  Varför kvinnor pratar om sina män på tjejmiddagar? Därför att hela deras liv, möjligheter och villkor helt styr av männen så klart.

 21. Ulf Says:

  @Stina,

  Därför att hela deras liv, möjligheter och villkor helt styr av männen så klart.

  Just på den här bloggen är sådant inte självklart, så utveckla gärna.

 22. Kai V Says:

  Hannas blogg lyckades jag inte kommentera, men har lagt märke till att hon på sistone helt plötsligt försöker ge allt en ”feministisk” vinkling. Nyligen gjorde hon tex. den stora upptäckten att kvinnors genomsnittsinkomster är lägre än männens, och gjorde stort nummer av detta.
  Att detta beror på att kvinnor ofta jobbar deltid, samt ofta arbetar i lägre betalda yrken, verkade hon inte förstå. Nej en ORÄTTVISA var det!
  Pär punkterar ju denna myt genom att gå igenom ett antal utredningar som tittat på saken och finner att för motsvarande arbetsuppgifter går det knappast att spåra några tydliga skillnader i lön.
  I brist på bättre hittar hon nu en könsmaktordning i att kvinnorna på en tjejmiddag pratade om sina män… Ja, vi får väl tillsätta en jämställdhets-politruk som ser till att sådant inte får förekomma. 50% prat om kvinnor ska det vara. På VARJE tjejmiddag. Kom ihåg det!

 23. Man & Woman United Says:

  Hur blev det med Svarta listan företag?
  Helt i stil med övriga företag och politiker i feminismens saudiarabien

  ”Efter att både Pär Ström, Bo Rothstein, Pelle Billing, Dilsa Demirbag-Sten och Gina Gustavsson har ifrågasatt och kritiserat – nej just det ja, hatat – Maria Sveland, så är turen nu kommen till Feministiskt Perspektivs chefredaktör, Anna-Klara Bratt, att avsluta debatten. Och av någon underlig anledning så verkar hon i stort sett ha gjort en kopia av Maria Svelands ursprungliga artikel.”

  http://medborgarperspektiv.blogspot.com/

 24. Adam Says:

  ”Kommentar: Finns det verkligen en särskild slags kompetens som bara kvinnor har – och hur viktig är i så fall den? Väger den tyngre än “vanliga” meriter, så att ett åsidosättande av principen om meritokrati är motiverad?”

  Om ett privat företag väljer att lägga pengar på det så kan du se hur viktig den är för dem genom antalet slantar de investerar. Problemet är inte att ett företag använder sina egna pengar på projekt som de tycker är bra för just dem. Problemet är att företag inte skulle få göra samma sak för men utan att staten hade kommit in genom tex DO och bestraffat dem.

 25. stina Says:

  Men det är väl klart man pratar om sin man med sina väninnor, fram till dess att man skaffar barn och fokus flyttar över till dom. Det är rätt vanligt att kvinnor gör det, pratar om det som är viktigast i livet, och precis allt dryftas, även det mest intima 🙂 Är så himla trött på att feminister och tydligen också jämställdister försöker göra precis allting till en jämställdhetsfråga.

 26. kristina Says:

  Var första tjejmanagementkonsulten på ett management konsultbolag på 90-talet och jobbade med fantastiska män i över 10 år. Företaget hade funnits sedan 60-talet men hade aldrig haft en kvinnlig managementkonsult. Vi jobbade med de flesta ledningar i svenska företag – de flesta män även där. När jag lämnade företaget var vi 40% kvinnor. Managementkonsultyrket var i början av 90-talet ett yrke där få eller inga kvinnor fanns. Man hade kontor i stora flotta våningar med kalkstenstrappor och kristallkronor i konferensrummen. Vi startade mångfaldsprojekt med flera stora framgångsrika företag.

  Ingen av dessa manliga kollegor skulle överhuvudtaget drömma om att uttrycka sig så som ni gör. Heder åt dem! Flera var professorer och tidigare högre chefer som kom från närlingslivstopparna.

  Tycker att ni som uttrycker er som ni gör bör tänka efter en gång till.

  Alla vi kvinnor som jobbade blev uppringda av Accenture (fast då hette det ju Andersen Consulting) redan då, men ingen nappade av oss. Jag tycker det är viktigt att de forsätter sitt arbete att få en jämnare fördelning mellan män och kvinnor i managementkonsultkåren. Det är viktigt av rent affärsmässiga skäl.
  Idag är inte managementkonsultyrket längre bara ett ”manligt” yrke utan det finns rätt många kvinnor där också.

  Ni som känner er förbisedda – prova managementkonsultyrket – det är riktigt roligt! Men gå in i det för att det är roligt inget annat!

 27. Argus Says:

  Apropå Hanna Hellqvists iakttagelser. Hon beskriver det bra. Tjejsnack är förutsägbart. Relationer, sex, hur det är på jobbet, barnen. Inget mer. Sedan skryter de upp sin man och sitt förhållande för att höja sin status i tjejgänget. Det spelar ingen roll om de är doktorander i genusvetenskap eller nagelskulptriser. Horisonten når aldrig högre. Ingen man står i längden ut med sådant ältande.

 28. Ulf Says:

  @kristina,

  Ingen av dessa manliga kollegor skulle överhuvudtaget drömma om att uttrycka sig så som ni gör. Heder åt dem!

  Men vi talar inte om 90-talet, eller hur?

  På 90-talet var jag själv ute på skolor och försökte få tjejer att intressera sig för IT-utbildningar. Vi talade mycket om problemet att det var så få tjejer – mer vi män än de få kvinnliga programmerarna som faktiskt var där.

  20 år senare kan jag tycka att det får vara färdigcurlat snart. Det är dags för feminismen att börja agera annat än i kvinnors egenintresse om den skall ha någon trovärdighet som kraft för jämställdhet.

  Och visst – jag är inte ett dugg förvånad att dina manliga kollegor inte skulle drömma om att uttala sig kritiskt. Så gör man inte, helt enkelt.

 29. En läsare Says:

  En jobbig (presumptiv) make med lyxboende och jetplan är ibland mer lockande än en trevlig sådan utan kapital. Så kan det ju också gå…

 30. En läsare Says:

  ”Kommentar: Finns det verkligen en särskild slags kompetens som bara kvinnor har – och hur viktig är i så fall den? ”

  Är inte könet en social konstruktion?

 31. Helena Says:

  Är det inte på tiden att ni smågubbar gör något åt er patologiska avundssjuka. Det är samma avundsjuka i bloggpost efter bloggpost sedan bloggens början. Förutom rena verbala påhopp på mig och andra kvinnor, som ni riktar er avundsjuka ilska mot.

 32. Per A Says:

  @Helena
  Så det är avundsjuka när vi inte köper er världsbild och ställer upp på att kvinnor skall kvoteras i många sammanhang men aldrig män ? Personligen gillar jag inte kvotering men det förespråkas ju av mediefeministerna så länge det gynnar kvinnor.
  Dessutom finns det många aktiviteter dit bara kvinnor har tillträde. Om en man skulle söka bidrag för en rent
  manlig aktivitet skulle det bli avslag direkt.Fast det är väl ok enligt de flesta mediefemisterna.Dessutom skall vi okritiskt köpa att kvinnor skall curlas in absurdum och alltid utmålas som offer.Jag känner många starka kvinnor som har tagit sig fram på egen hand och är värda all beundran.De behöver inte curlas.
  Vidare skall vi accepteras att bli kallade gubbar och gubbslem mm i olika sammanhang.Ve den journalist som skulle skriva om kärringmusik och kärringåsikter mm.Han skulle få sparken direkt.

 33. Helena Says:

  Per A, lilla gubben, du verkar ha svårt att fatta vad jag skrev så jag tar det en gångg till: ja det är avundsjuka. Ni tål inte att kvinnor tar plats.

 34. Buck Says:

  Helena:

  I stället för att använda dig av härskarteknik försök argumentera för din sak i stället. Du gör bara bort dig.

 35. Jens Olsson Says:

  http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/article14429407.ab

  Kvinnor och barn… Igen.

 36. AV Says:

  Helena lilla gumman *klapp på huvudet*, eftersom du gillar härskarteknik. Det är ingen som är rädd att kvinnor tar plats och jobbar på en karriär i manliga yrken. Kvinnor är välkomna om de anställs och behandlas som alla andra.

  Men vi vet ju numera att det inte handlar om att kvinnor tar plats, utan att de ska få plats genom speciella vägar, speciella förmåner, speciella anpassningar och att andra ska ”stiga åt sidan och släppa fram”. Det är inte att ”ta plats”.

  Ta inte äran av de kvinnor som verkligen tagit plats genom att blanda ihop ”få plats” med ”ta plats”.

 37. AV Says:

  Jens Olsson: Det är värre än så. Läs sista stycket. Eftersom evakueringen endast är till ett sjukhus i Homs vågar männen inte låta sig evakueras av rädsla att de tas om hand av säkerhetsstyrkan (regimen). Kvinnor har tydligen inget att frukta hur de än deltagit i upproret, men om man är en skadad man (civil eller stridande) är det säkrare att ligga ovårdad än att söka vård och riskera att bli fängslad/dödad.

  Vem tar här ansvar och riskerna för att befria Syrien från en galen diktator? Vad säger du Helena? Är det inte dags att kvinnorna tar plats i motståndet?

 38. Christopher Says:

  @ Helena

  Omvänt argument: Ni feminister har ett sådant manshat på grund av avundsjuka – penisavund och avundsjuka på mäns framgångar i nutid och genom historien. Feminister är avundsjuka och misslyckade (såväl inom karriären som i relationer med män) kvinnor som saknar kompetens och därmed möjligheten att själv ta sig fram i näringslivet och vars enda strategi är att kräva könskvotering. Riktiga kvinnor kan själv. Skaffa högklackat, axelvaddar och en riktig utbildning (dvs inte genus) så kanske ditt mindervärdeskomplex krymper en aning.

 39. GandalfGrå Says:

  När man talar om Syrien varför är det då ingen som talar om Rysslands ock Kinas inställning till konflikten och hur dom har agerat i FN…..!

  Dessa två länder blockerar hjälpinsatser..dessa två länder står politskt närmast de radikala feminister som vi har i Sverige..det är dessa länder som är radikalfeministernas utopiska samhällen…eller nått åt det hållet…det är den framtiden dessa feminister vill ha för oss andra , ..för dom har hjärtat långt till vänster och tankar i det blå!

  Regimen i Syrien har dessutom stöd av Iran där inte en tillstymmelse till feminister eller hbt personer får finnas.

  Det skulle vara intressant att höra vad en feminist har att säga om detta…en feminist från den sanna rödvinsvänstern..!

  Det borde talas MYCKET mer om hur Ryssland och Kina har handlat i folkmordets Syrien…om inte dom hade lagt in Veto mot insatser i Syrien så hade det förmodligen redan varit en nystart i landet och mycket mindre blodsspillan..!

  //GandalfGrå

 40. GandalfGrå Says:

  @Christopher

  Den tog den…tummen upp..!
  Största sågningen jag sett på länge…hehe.

  //GandalfGrå

 41. tenis Says:

  Helena är väl ungefär lika bra på härskarteknik som jämställdhetsfeministern är på satir.
  Sedan har vi de intellektuella som bjuder på djupa analyser; se bara ovan: killen tror att Ryssland fortfarande är kommunistiskt…
  Wow!

 42. Ulf Says:

  Det kanske inte var den ekonomiska modellen GandalfGrå syftade på, utan mer statens tendens att vilja kontrollera oppositionen, media och rent allmänt hur människor lever och tänker. Det är nog inte så att Kina och Ryssland direkt har lämnat det bakom sig, även om mycket har ändrats. Dessutom är det i rätt stor utsträckning samma personer vid makten nu som då.

 43. GandalfGrå Says:

  Tack Ulf för den hjälpen naturligtvis vet jag att Ryssland inte längre är en kommuniststat…men mycket av det gamla styrsystemen finns fortfarande kvar i landet..bland annat är ju Herr Putin en gamal KGB´are….!

  //GandalfGrå

 44. GandalfGrå Says:

  Föresten jag saknar lite ett inlägg av Jämställdhetsfeministern…var har hen tagit vägen…. ;)….!!

  //GandalfGrå

 45. tenis Says:

  Hehe
  Klart att du visste att Ryssland inte längre är kommunistiskt
  Du var bara tvungen att göra vissa antydningar
  Totalitärt = kommunistiskt
  Slå upp det i Svenska Akademiens ordlista om du är osäker
  Det är liksom inget axiom att högern skulle vara totalitär
  Reinfeldt är nog Putins gamla bundsförvant (med sin vänsterstyrda tidning, svd.)

 46. Ulf Says:

  @tenis,

  Totalitärt = kommunistiskt
  Slå upp det i Svenska Akademiens ordlista om du är osäker

  Jag vet inte vilken utgåva av SAOL du har, men den finns för all del på nätet.

  Totalitär: adj. -t -a
  – allrådande e. allomfattande; t. stat diktaturstat

  Kommunism s. -en
  – politisk ideologi som verkar för ett samhälle där produktionsmedlen är i allmän ägo

 47. tenis Says:

  Åh! vilken intellektuell gigant du ändå är Ulf!
  Applåd applåd

 48. Ulf Says:

  @tenis,

  Ja, det krävs ju ett enormt intellekt för att kolla sina påståenden innan man börjar mästra andra.

 49. Ulf Says:

  @tenis,

  Jag har fattat att du tycker jag har fel i allt, men den här gången följde jag bara din uppmaning, och kollade vad som stod i SAOL. Jag avstod till och med från att dra några slutsatser.

  Så vad är ditt problem?

 50. tenis Says:

  Jag var ett tag orolig för att du skulle tro att jag var ironisk när jag hänvisade till Svenska Akademiens ordlista
  Men så korkad är du ju inte.
  Så ta emot den bekräftelse som ges…

 51. Ulf Says:

  @tenis,

  Att du var sarkastisk tog jag för givet. Jag kan inte minnas när du inte varit det. Men det funkar illa när du tillskriver människor åsikter de själva inte givit uttryck för.

 52. Jack Says:

  Ulf,

  Det är om tenis är en kvinna ungefär nu, om inte tidigare, du skulle kallats ”kvinnohatare” av en feminist.

  Vad gäller tenis utsaga ”Totalitärt = kommunistiskt” så hade du ju kunnat varit mer bemötade: ”jasså du lilla gubben/gumman är det så du tänker”

  Det handlar ju trots allt bara om vilka associationer som händer i tenis, det är vad =-tecknet betecknar, hur hen tänker.

  På högskolor idag är det vad jag förstått ganska vanligt att ”associationsblobbar” lärs ut, där associationsriktningarna och deras kvaliteter är av mindre betydelse för diskursen.

  Orsak eller verkan åtskiljes t ex inte alltid (och ibland finns ju faktiska reciprocka förhållanden i någon grad), eller som här att att kommunism -> totatalitärt i diskursen medför utsagan att också totalitärt -> kommunism i diskursen. Det stämmer ju inte riktigt.

  Faktum att tendensen att påföra den omvända associationen i diskursen finns gör att man kan ha hypoteser om hur våra hjärnor rent neuronalt skapar associationer, det är inte en helt enkelriktad stärkning som görs.

 53. Jack Says:

  Vill betona att det bar är en hypotes, hur det ligger till finns säkert redan besvarat. Det kan vara på många olika sätt för att orsaka tendensen.

 54. tenis Says:

  @ Ulf
  Du är för djup för mig.
  Jag skäms…

  Jag försöker verkligen låta bli att tillskriva människor åsikter…:

  ”dessa två länder står politskt närmast de radikala feminister som vi har i Sverige..det är dessa länder som är radikalfeministernas utopiska samhällen…eller nått åt det hållet…det är den framtiden dessa feminister vill ha för oss andra , ..för dom har hjärtat långt till vänster och tankar i det blå!”

  Nej, varför snacka skit om den feministiska högerskiten i Sverige eller om Reinfeldt och co vilka i fem hela år har kränkt den ena individuella rätten efter den andra, när man kan babbla om Ryssland och Kina…
  Varför nämna Reinfeldt när man kan nämna Lenin…

  Sarkasm är ibland det enda som funkar mot korkade uttalanden, påstod någon. Fast han var bara en bonde med sunda förnuftet i behåll.

 55. Gustav Says:

  Apropå artikeln om att ökad jämställdhet kan leda till sämre hälsa.

  ”Resultatet visar att ju mer jämställd kommunen är desto sämre är invånarnas hälsa”

  Vad beror det på enligt författaren? Jo, den offentliga jämställdheten tränger inte in tillräckligt i de privata hemmen. Slutsatsen blir på bästa orwellianska manér mer genusarbete för att råda bot på genusarbetetets negativa hälsoeffekter.

  När ska vansinnet upphöra?

 56. Ulf Says:

  @Jack,

  Det finns många spännande vägar diskussionen kan ta om man lägger personangreppen åt sidan (påminnelse till mig själv om att inte låta mig provoceras, ens av svavelosande påhopp – som det för all del inte handlade om denna gången).

  Man kan ju associera fritt, t.ex. i samband med SAOL’s definition av kommunism: ”ett samhälle där produktionsmedlen är i allmän ägo”. Själv har jag ofta funderat över det fenomen som är Open Source-mjukvara, där man i någon mån kan säga att ovanstående gäller, men helt utan totalitär styrning eller tvång. Dynamiken är komplex, eftersom Open Source samexisterar med den traditionella mjukvarubranschen, och i rätt stor utsträckning finansieras av den. Det blir då både ett exempel på de positiva effekterna av ”kostnadsfria”, gemensamma strukturer (grovt förenklat), och på hur svårt det är att få ihop den ekonomiska ekvationen när ändliga resurser måste tas i åtanke.

  Jag håller i bakgrunden på att ta mig igenom Ludwig von Mises – Socialism: An Economic and Sociological Analysis. Jag har inga egna åsikter om Mises, utan vill bara bilda mig lite.

  Det finns några intressanta passager. Om hans beskrivningar av t.ex. Marx är korrekta har jag ännu inte kunnat bedöma, men viss relevans kanske finns för dagens debattklimat:

  Marxism criticizes the achievements of all those who think otherwise by representing them as the venal servants of the bourgeoisie. Marx and Engels never tried to refute their opponents with argument. They insulted, ridiculed, derided, slandered, and traduced them, and in the use of these methods their followers are not less expert. Their polemic is directed never against the argument of the opponent, but always against his person. Few have been able to withstand such tactics.

  På hela taget tycks det vara en mycket stringent analys av olika ekonomiska modeller.

 57. tenis Says:

  @Jack
  Vad babblar du om?
  Påstår du att någons antydningar aldrig är hans antydningar men alltid mina associationer?
  Hahahaha!
  Snacka om postmodernistisk relativistik nyliberal goja
  Ni gör precis på samma sätt som feminister gör mot er.
  Ni förtjänar varann.

  Snacka så folk begriper
  I stället för att försöka briljera och framstå som intellektuell
  Det blir bara mer goja när du försöker komponera om gojan du plockat från kvasi-intellektuella håll

  Vad du alltså vill få fram: implikation är inte lika med ekvivalens
  Jaha!
  Hörde jag äntligen ett klirr nu, kanske
  Börjar myntet någon gång ramla ner, kanske?

  Sanningsiten där
  LOL

 58. Ulf Says:

  @tenis,

  Varför nämna Reinfeldt när man kan nämna Lenin…

  Nå, Reinfeldt har nog fått sig rätt många kängor här och på Pelle Billings diskussionsforum. 🙂

  Det som är risken är att alla trådar urartar i pajkastning om det inte går att t. ex. nämna vänstern utan att få till svar ”ja men Reinfeldt då?”

  Om någon feministisk bloggare avbildar sig själv görandes V-tecken framför en leninaffisch, så är inte min första tanke att hon är en höger-bitch som röstar på Reinfeldt. Men vem vet…?

  Vad det sedan är menat att betyda att hon vill posera framför Lenin är ju en helt annan fråga, som möjligen inte är värd att fördjupa sig i.

 59. Ulf Says:

  @Jack,

  Google känner inte till begreppet ”associationsblobbar”. Har du möjligen en referens? Det låter läckert flummigt.

 60. GandalfGrå Says:

  @tenis

  tenis säger:
  25 februari 2012 kl. 10:07
  ”Helena är väl ungefär lika bra på härskarteknik som jämställdhetsfeministern är på satir.
  Sedan har vi de intellektuella som bjuder på djupa analyser; se bara ovan: killen tror att Ryssland fortfarande är kommunistiskt…
  Wow!”

  Tja tenis….först är jag för ointelektuell …och inte någe bra jag är bara ”killen”…mmm…!

  tenis säger:
  25 februari 2012 kl. 15:04

  ”Snacka så folk begriper
  I stället för att försöka briljera och framstå som intellektuell
  Det blir bara mer goja när du försöker komponera om gojan du plockat från kvasi-intellektuella håll ”

  Sedan om någon är intellektuell.. jag menar för intellektuell då är inte det något bra heller..alla skulle vara som dig lilla vännen då skulle allt vara bra eller hur.. alla ska tycka som du annars..ska folk minsann fördummas..ingen får vara för smart och om någon är korkad som jag tydligen är då ska han/hon minsann få veta att han/hon har med ”tenis”.. att göra!

  Dina åsikter som du inte nämner ett pip om dom lyser med sin frånvaro…hur intelligent tror du att andra uppfattar dig…lilla vännen när du inte har mer än goja och wow att komma med..!

  Vad kan det bero på att du inte vill säga vad du egentligen tycker och tänker…argumentera….du kanske får svar…och kanske så kommer du att totalt krossa oss som har en diskussion här med ditt överego och ditt innerligt djupa intellekt…!

  //GandalfGrå

 61. tenis Says:

  Bra att du nöjer dig med det ytliga och inte anser det djupa vara värt att fördjupa sig i

  Men du….
  Jag läser aldrig dina inlägg
  Jag begriper inte varför du plågar dig så med att läsa mina

  Är du en masochist?

  PS. Den där feministbloggaren med Lenin-bilden!
  Puh! Lenin var en tjej… och hon är ett axiom och svd är inte ett axiom, utan en vänstertidning…
  Prutt prutt…

 62. Jack Says:

  tenis,

  Jag följde inte diskussionen hela vägen upp utan kom in där Ulf citerat dig och sedan som jag förstod invänt mot.

  Totalitärt = kommunistiskt
  Slå upp det i Svenska Akademiens ordlista om du är osäker

  Som jag nu förstår menade du kanske just att totalitärt inte ska ses som kommunistiskt och ifall man tror det ska man titta i SAOL. Din inställning framgick inte i citatet och jag uppfattade och accepterade Ulfs inställning till det som kritiskt, fastän det i sitt ursprung kanske hade en annan betydelse.

 63. Ulf Says:

  @tenis,

  Men du….
  Jag läser aldrig dina inlägg
  Jag begriper inte varför du plågar dig så med att läsa mina

  Om du inte läser mina inlägg kanske du kan avhålla dig från att kommentera dem också?

 64. tenis Says:

  @ G. Grå

  Det är en jävla skillnad mellan att briljera och argumentera
  Håll dig till sanningen!

  Det räcker

  Det är väl ingen jävla tävlan om vem som är mer intellektuell än den andra

  Jag föredrar en bonde som har sitt sunda förnuft i behåll än bittra obildade typer som t.o.m. har mage att påstå att alliansen är smygkommunister eller än feminister och nyliberaler som ska briljera med kvasi-intellektuell goja

  Hela Europa feminiseras genom HÖGERN
  Att oavbrutet snacka skit om socialism eller en vänster som knappt existerar längre…vad har ni tjänat på det?
  Med en sådan ofalsifierbar projektionsmekanism skulle ingenting i världen kunna falsifiera er högeridé som vistas någonstans i Platons idévärld…(om inte bortom den t.o.m.)
  Det är er karma det här
  Ni har blivit som kommunisterna och feministerna vilka ni ständigt anklagar för ovetenskaplighet och icke-empiri.

  Tragiska komedianter hela bunten

 65. tenis Says:

  @ Ulf
  det var ett rent olycksfall och av helt naturliga skäl
  man ser saker utan att läsa (gestaltpsykologi etc..)
  Ditt kom direkt under mitt där det blev tydligt att du svarade för honom i stället för att låta honom tala för sig själv.
  (Fast jag ser mitt nick)
  ajöss och tack för kaffet

 66. GandalfGrå Says:

  @tenis

  Jag tycker att du är på tok för mångfacetterad nu…58 st med andra ord…och jag förstår faktiskt inte vad du pratar om…!

  Du får ursäkta….men jag förstår inte ett jota av det du säger…det måste vara rörigt på ditt skrivbord antingen det eller så finns där ingenting..!

  //GandalfGrå

 67. Ulf Says:

  @tenis,

  Jag föredrar en bonde som har sitt sunda förnuft i behåll än bittra obildade typer som t.o.m. har mage att påstå att alliansen är smygkommunister eller än feminister och nyliberaler som ska briljera med kvasi-intellektuell goja Hela Europa feminiseras genom HÖGERN

  Om du har ens ett grand av den analytiska kapacitet du tillskriver dig själv, borde du kunna framställa en övertygande argumentation, helt utan att raljera. Åtminstone jag lovar att begrunda det noga, om du kan hålla den nivå av saklighet som man har rätt att kräva av varje bildad person.

  Jag är varken obildad eller ointelligent, men jag erkänner villigt att jag inte ser denna självklarhet enbart från dina tidigare raljerande handviftningar.

  Alternativt, om deltagarna här är så långt under din nivå, kanske du bör söka något annat forum?

 68. tenis Says:

  @ Ulf
  Sista gången
  Jag ser mitt namn och då blir jag tvungen att läsa ditt skit igen
  Är det någon som raljerar är det du
  Jag har inte tillskrivit mig själv någon analytisk kapacitet.
  Allt det där är dina farhågor…
  Du själv klarar inte av en civiliserad diskussion
  Bl.a. slänger du upp Wiki-artiklar, Wiki-citat, Wiki-definitioner stup i ett bara för att smula sönder folks inlägg som om folk var dumma i huvudet (rent övergrepp, fast på ett riktigt fult sätt – du spelar ”uppfostrad”) i stället för att bemöta invändningar, frågeställningar, påpekanden…
  När du vet att du snackat skit och det är pinsamt att någon har uppmärksammat det (vad är självkritik för något?) väljer du att försöka omvandla diskussionen till ett jävla trollande (sök upp alla de gamla inlägg från mig och jämför dem med dina och se vem det är som raljerar och vem det är som argumenterar)

 69. Ulf Says:

  @tenis,

  Jag har inte tillskrivit mig själv någon analytisk kapacitet.

  Fast jag egentligen inte har tid, tog jag ändå och googlade lite efter dina inlägg. Inte dina diskussioner med mig, för dem har jag läst tidigare.

  https://genusnytt.wordpress.com/2012/02/14/ar-man-eliminerade-i-dns-varld-2/#comment-98672

  Där visar du faktiskt prov på just den slags argumentation jag efterfrågade. Jag kan dessutom säga att jag håller med om en hel del i det där. Inte allt, men det är ju inte heller nödvändigt. Din är en utgångspunkt så god som någon.

  Sedan gäller det ju att man inte förälskar sig i sitt eget teoribygge, utan gör sig beredd på att ifrågasätta det mesta, även om allt tycks passa ihop.

  Om jag envist hållit fast vid en åsikt som visat sig fel, så ber jag om ursäkt, men jag minns inte när jag skulle ha gjort det. Det brukar annars vara en av mina käpphästar, att utgå ifrån att jag säkert har fel i mycket, och stämma av regelbundet för att se om saker som jag trodde skulle hända faktiskt utvecklade sig så.

  Vill man, som jag, jobba som mjukvaruutvecklare, får man finna sig i att man har fel oftare än man har rätt; ibland så tokfel att man får börja om från början och kasta mycket av sitt arbete. Först om man accepterar det, och integrerar det i sitt arbete, finns det hopp om att man kan bli en riktigt bra programmerare.

 70. Jack Says:

  tenis,

  Märkligt hur det gick här. Jag tror det hade gått bättre om du undvikit ironi och speciellt sarkasm , undvikit nedlåtande omdömen samt undvikit krävande av andras arbete (ex ”slå upp” istället för att själv ge länk, okej i viss mån bara).

  Ironi passar sig som svar på frågor där det egentligen är självklart vad svaret är.

  Sarkasm lämpar sig när man vill göra sig ovän med någon likaså nedlåtande omdömen.

  Krävande av andras arbete gör folk trötta på en i längden.

  Vad gäller bortstötande och uttröttning så får människor mindre ork att stanna vid vad du säger och försöka förstå, det måste vara kristallklart formulerat i sak isf, dvs inte bara ironiskt som om det redan vore självklart, ser du skillnaden?

  Vad gäller ironi som retoriskt medel, lämpligt som frågesvar ibland, var det inte svar på frågor du gjorde utan levererade fritt innehåll i dina kommentarer. När det saknas en tydligt avgränsande fråga före ditt ”självklara svar” eller saknas stöd i övrigt som t ex vid citering blir det lätt eller tvunget att man missförstår vad du avsåg som självklart med ironin(hände).

  Utöver risken för missförstånd har ironin en viss bortstötande effekt likt dina andra retoriska medel (sarkasm, nedlåtande och krävande av andras arbete)

  – Ironin förmedlar också tyvärr att du anser andra borde känna sig lite dumma (kan vara okej beroende på situation men risken för ett bortstötande finns där)

  – Utspridningen av ironin i dina kommentarer förmedlar också att du till innehåll i stort anser dem självklara (men det gör inte andra som tycker du är märklig i stället som anser det)

  – Ihärdigheten i ironin förmedlar att du heller inte bryr dig om att andra inte förstår, efter att det inträffat (bortstötande)

  Du kan alltså haft rätt i sak (men ibland fel) men leveransen misslyckades.

 71. Jack Says:

  Bör tilläggas att ironi kan vara roligt också, men det slog inte riktigt igenom här.

 72. tenis Says:

  @ Jack
  Ditt eget inlägg borde vi spara och använda som den utmärkta modellen för hur man formulerar sig kristallklart!

  Du hoppar in i mitten av en diskussion, läser vad x skriver mot y, och utifrån x:s ord börjar du själv skriva förolämpande skit, tillskriver y åsikter han inte har, placerar honom i ett fack baserad på dina fördomar, utan att bry dig om att bläddra upp en halv sida för att se på vad y egentligen har sagt.
  Tacka fan för att ironin inte levererades. Haha!

  Ja, det var dumt av mig… tiga är guld.

  Nej, nu ska man stället uppfostra y och lära honom vad ironi är och när och när icke den ska användas
  Snacka om att sakna självironi…

 73. tenis Says:

  idiottråd
  tidsslöseri
  over and out

 74. Ulf Says:

  @tenis,

  Om du mot förmodan fortsätter läsa, så försök förstå att både Jack och jag försöker hitta en konstruktiv väg fram till en vettig ton här (i alla fall tolkade jag Jacks kommentar så – Jack får rätta mig om jag har fel).

  Tyvärr tycks du kasta all respekt överbord gång på gång, när du blir det minsta utmanad. Det är också, som jag ser det, den stora svagheten i dina teoretiska resonemang: du sätter etiketter på folk och sorterar in dem så att de passar i ditt åsiktsmönster. Folk som tycker annorlunda är idioter, kvasiintellektuella och saknar helt självinsikt.

  Det står dig förstås fritt att förkasta även den synpunkten.

 75. Jack Says:

  Ulf,

  ”konstruktiv väg fram till en vettig ton här – Jack får rätta mig om jag har fel”

  Mitt primära intresse var att kanske lära mig något genom att se på vad som karakteriserade tenis inlägg (min egna misstolkning hade jag redan kommenterat). Jag anser att min ton var relativ vettig och relativt neutral så i den bemärkelsen strävade jag efter en vettig ton.

 76. En läsare Says:

  tenis skrev:

  ”idiottråd
  tidsslöseri
  over and out”

  Det känns mer som att ”over and out” gäller dig.

  Nämn gärna ett framtidsevent som kommer att driva det här landet framåt.,

 77. Argus Says:

  Enligt mitt sätt att se det så är den moderna feminismen en vänsterliberal rörelse. Den är ett sexistisk särintresse, till stora delar apolitisk. Det är just därför den har tillskansat sig en sådan stor makt i samhället. Samtliga riksdagspartier, utom SD och delvis KD, skriver under på deras agenda. Sålunda har den statsapparaten till sitt förfogande – alltmer också närigslivet. Dagens feminism sorterar under den s k identitetspolitiken där också mångkulturalismen och vurmandet för alternativa sexualiteter ingår.

  Den tidigare feminismen i Sverige under efterkrigstiden hade dock en mer socialistisk prägel mycket beroende på att vi hade en stark socialdemokratisk hegemoni under den tiden. Den banade väg för dagis, särbeskattning, föräldrapenning etc. Reformer som få är emot idag. Den feminismen erkänner jag fortfarande som en positv och rättmätig del av samhällsutvecklingen. Det är den moderna, liberala, feminismen som jag har svårare med…

 78. Stefan Palmkvist Says:

  I svensk förskola har man bara ett kvinnligt perspektiv på allting. Där har man 98% kvinnor som arbetar. Feministerna vill att man delar föräldraförsäkringen 50-50, för att man tror att det skulle gynna jämställdheten. När barnet är ett år och ska börja förskolan så möts barnet av en totalt kvinnlig miljö och får lära sig vad det är som gäller i samhället. Kvinnor har total kontroll över uppfostran och vad man anser vara viktigt att lära sig i livet. Dessutom ägnar sig en hel del förskolor åt genuspedagogik, något som bara är patetiskt när det knappt finns några män i verksamheten att samspela med.

 79. GandalfGrå Says:

  @Argus

  Håller med om det mesta men jag drar nog en skiljelinje mellan rabiata radikalfeministbatiktantpalestinasjalsfeminister och vanliga liberala feminister..även om målet för dom är detsamma även om det är tveksamt det kanske blir det samma just för att dom driver det du säger ett sexistiskt särintresse.
  Jag håller i mångt och mycket med dig om att berättigandet av den tidiga feminismen..det är bara det att när en rörelse inte längre har några motståndare är det fortfarande en rörelse som måste gå framåt för att inte förlora farten och självdö..feminismen är nu som en egen entitet..som gör lite som den vill och lever sitt eget liv och ingen verkar kunna stoppa den nu..det är som ett Frankensteins Monster 😉

  @Stefan Palmkvist

  Håller med det kan inte vara bra med så mycket kvinnor i uppfostringsstadierna..framförallt kanske i skolan där manliga 1-3 lärare och manliga 4-6 och 7-9 lärare saknas å det grövsta läraryrket attraherar inte män och läraryrket har blivit kvinnodominerat..statusen på läraryrket har ständigt sjunkit real-lönerna har sjunkit . Det är en verkligt allvarlig situation som den svenska skolan står inför för att inte tappa ännu mer. Samtidigt som barn fostras av kvinnor genom hela sin uppväxt männen är helt osynliga så det är klart att vi får ett feministiskt samhälle..men det är inte bara kvinnornas fel detta det är män också som sviker barnen när dom väljer bort läraryrket..det kanske viktigaste yrket av alla yrken.

  SLUTSATS: Lärarlönerna måste upp i nivå med våra grannländers och det vill säga upp emot 10000 SEK mer i lönekuvertet för alla lärare per månad…japp det är sant så långt ligger vi efter Danmark och Norge och resten av Europa vi måste ikapp annars är det byebye framtid för Sverige.

  Höj skatterna eller minska invandringen för att betala för denna lönehöjning som är helt nödvändig..!

  Helst minska invandringen…den är bara för tokig men det är en annan femma..!

  //GandalfGrå

 80. Heads they win, tails we lose « Grownup points Says:

  […] notorious blogger Pär Ström thinks (in his second PS to this post (again in Swedish)) that those women were doing exactly that. Using their men as status symbols. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: