Vilket budskap sänder platsannonserna ut?

by

Jag råkade bläddra i Computer Sweden från härom veckan, nr 12/2012, som låg och skräpade. När jag såg platsannonserna var det något som inte stämde. Jag fotograferade alla platsannonser som innehåller foto på en eller flera människor, och nedan ser du dem. Ha i bakhuvudet att ca 80 procent av de som jobbar i IT-branschen är män.

Om man tittar hur många bilder det är på män och kvinnor, och väger in vilken storlek personerna tar upp, kan man konstatera att det råder en kraftig kvinnlig övervikt. Och detta, som sagt, i en bransch bestående av 80 procent män – och förmodligen mer än så om man ser till de rent tekniska positionerna.

Nu kanske någon invänder att det är väl ett problem av mikroskopisk storlek, om det över huvud taget är ett problem. I så fall håller jag inte med.

Det är kusligt när åtgärder som medvetet vidtas gör att en falsk bild av verkligheten sprids – utan att människor är medvetna om det. Det är en form av manipulation av det kollektiva medvetandet – med genuspolitik som grund. Det skrämmer mig. Dessutom är det här ett osynliggörande av en stor arbetsinsats som män gör.

Jag har tidigare kritiserat Computer Sweden för deras tal om gubbvälde i IT-branschen. Det är viktigt att påpeka att tidningen inte har något med dessa annonsers utseende att göra.

66 svar to “Vilket budskap sänder platsannonserna ut?”

 1. Game Girl – Sveriges främsta dejtingcoach Says:

  Nästa gång tycker jag du ska läsa en tidning som Slitz och klaga på hur många bilder det är på tjejer däri. Jämför med en tidning som Cosmo, bara kvinnor däri också. TYDLIGT MANSHAT.

  Ha ha ha!

 2. Game Girl – Sveriges främsta dejtingcoach Says:

  Jo: Eftersom män enligt undersökningar tänder på vad de ser så har de satt kvinnor i annonserna för att män ska vilja se på dem och därför vilja ha jobbet. Om man utgår från ett Ström-resonemang.

 3. GandalfGrå Says:

  Jag tycker faktiskt det är konstigt att en tidning talar om gubbvälde när alla vet hur det ser ut i datavärlden..det har ju med intresse att göra inte att det är gubbigt eller någonting annat…!

  När började detta med gubbigt…det är ju bara en floskel….ingenting annat än vad en tuggummituggande fjortis skulle kunnat kläckt ur sig..men nu används det nästan dagligen i svenska medier.!

  Det sitter människor på redaktionerna runtom i landet som borde kunna göra ett bättre jobb men som inte gör det p.g.a feministisk indoktrinering som har pågått nu i 30-40 år …!!

  Jag var själv inte medveten om att detta är/var ett problem till för kanske 10-11 år sedan…allt sådant här eskalerar det blir värre och värre..mer och mer!!

  När ska männen börja ta tillbaka förlorad mark..sluta vara sådana medlöpare..ni får kanske mer punani i början för att ni är medlöpare men som feministerna själva säger är ni ju endast nyttiga idioter som man ska passa på att utnyttja. Disponera om er inställning och börja jobba för män OCH kvinnor istället för att som idag vara så ensidiga…!

  //GandalfGrå

 4. Jack Says:

  Kvinnor attraherar. Det är möjligt att en tidning som brukar kvinnor i sina annonser förefaller mer attraktiv än en tidning som brukar bilder på män.

  Bildens funktion i annonsen är att dra till sig uppmärksamhet från rätt personer och få dem att ta kontakt. En bild på en kvinna attraherar typiskt mer än en bild på en man och kan fungera särskilt bra när det är 80% män som är intressanta, genom en sexuell och estetisk attraktion.

  Dock kan det förefalla bortstötande också, inte minst i det genusklimat som råder men också genom att mannen inte känner igen sig. Igenkännande är en stark faktor för attraktion vilken här missas. Full effekt från polisens satsning på att hitta folk fås endast på lesbiska kvinnor.

 5. AV Says:

  Här håller jag faktiskt inte med dig Pär. En sak är när man gör tydliga exklusiva gräddfiler för ett visst kön. Det är diskriminering. Men det måste vara ok att inspirera människor att tänka utanför boxen. Då kan man visst ha med kvinnor i platsannonser för IT och män i platsannonser för sjuksköterskor. En platsannons har inget dokumentärt syfte utan ska inspirera och locka rätt personer att söka. De får ändå in en massa manliga ansökningar. Syftet med kvinnor i annonsen är att fler kvinnor ska tänka att där kan jag ju jobba. Det är bra. Sen vid tillsättningen av tjänsten är det givetvis meriter som räknas och inte kön. Oavsett om det är fler kvinnor eller män i branschen.

 6. Freja Says:

  Man måste inte bli upprörd och hysterisk över precis allting, tycker det är en ganska jämn fördelning och inget att bryta ihop över. Håller med Jack i att det drar till sig uppmärksamhet osv, sen kanske företaget vill ha kvinnliga sökande? Är det något fel på det?

  Ett sånt här inlägg sänker nivån rejält på den här bloggen och och man tar sig för pannan och undrar om det verkligen är på allvar, är de det?

  Och att påstå att det osynliggör allt bra jobb män gör är ju sinnessjukt påstående, de är ju dessutom med på bilderna? Eller du kanske är en sån Pär Ström som tycker att precis alla annonser ska se ut som den sista bilden i inlägget, jämställdt och bra????

 7. Lasse Says:

  För mig spelar det ingen roll om det är kvinnor eller män i annonserna MEN med bakgrund av att det finns flera feministiska arbetsgrupper som till stor del sysslar med att granska olika medier (artiklar, annonser, arbetsgivare etc) eftersom det anses som oerhört ojämställt när män är i dominans finns det all anledning att belysa ovanstående.

  Dubbelmoral är en norm inom feminismen.

  Återigen är det tyst från de feministiska språkrören som är upprörda över ”gubbväldet” i form av bilder.

  ***********************

  @Game Girl

  Är du bara duktig på härskartekniker, förlöjliga och förminska eller är du även kapabel till en seriös debatt ?

 8. Freja Says:

  Men om man tycker det är onödigt och löjligt att feministiska arbetsgrupper jobbar med detta varför ska man göra det själv då?

 9. Access Says:

  @ Freja

  För att visa på hyckleri, dubbelmoral och selektiv samhällsanalys.

 10. Mattias Says:

  Och för att, tråkigt nog, det finns statligt finansierade grupper som sysslar med det motsatta scenariot. Men det har sakta blivit norm. Genom att peka på absurditeten kan man ifrågasätta även det som normaliserats.

  Används nästan dagligen nu t ex när man byter ut ”man” mot ”jude” i diverese feministiska texter och får ett förfärligt resultat.

 11. Lasse Says:

  @Freja

  Så du tycker det är ok med dubbelmoral ?

  Du tycker det är ok när man skriker minst 50% kvinnor i olika bolag fast när man uppnått 90% kvinnor är det tyst.

  Är det ok att både ha och äta kakan ?

  Om det inte fanns några feministiska arbetsgrupper som pysslade med ovanstående tror jag ingen jämställdist skulle reagera.

  Din logik haltar.

 12. Hjalmar Says:

  @Lasse
  Feministerna tycker väl att dubbelmoral är dubbelt så bra…
  Logik är inte deras starka sida, ilsket offer-kofte-pladder däremot…

 13. Ulf Says:

  @AV,

  Syftet med kvinnor i annonsen är att fler kvinnor ska tänka att där kan jag ju jobba.

  Det kan nog stämma. Som manlig sökande i en manlig bransch tycker man nog på sin höjd att det är kuriöst om det är övervikt av kvinnor på bilderna, men för kvinnor kan det säkert sända en viktig signal. I allmänhet är det nog bra att ha jämställd fördelning på bilderna i platsannonser.

  Man kan ju testa sin hypotes genom att gå in på ett kvinnodominerat område. Det här blir bara ett stickprov.

  http://www.metrojobb.se/jobad/90512/sjuksk%C3%B6terska,-medicin-och-kirurgi

  De stora bilderna är förmodat temabilder för min valda kategori. 9 tjejer, 3 killar.

  http://www.jobbsafari.se/jobb/socialt/sjukskoterska/stockholm/

  Hoppar över annonsen om motorintresserat butiksbiträde (sade inget om kön).

  23 annonser, nästan alla efter ”sjuksköterska”, ”undersköterska”, ”barnmorska”, m.m. inte könsneutrala titlar, och vi vet att det råder ”gumvälde” här. En annons använder det könsneutrala ”Undersköterska / skötare”, men nämner inte i övrigt att de gärna ser att män söker. En annons säger tydligt att de föredrar en manlig sökande ”På grund av avdelningens personalsammansättning”. De andra nämner inte män över huvud taget.

  Jag tittar till annonserna.

  http://www.medrek.se/visa-jobb/distriktsskoterska-till-hallstavik-agito-nordic-120222.htm

  3 bilder i marginalen, alla på kvinnor.

  http://medrek.se/presentation-visa/jobb-i-sverige-medhelp.htm?bannerid=3172

  Två stora bilder i annonsen, båda kvinnor.

  http://medrek.se/arbetsgivare.htm?arbid=91013&bannerid=3491

  7 bilder i marginalen, 7 kvinnor, 1 man.
  (när jag klickade på bilden av mannen, fick jag upp en annons med noggrannt jämställda bilder, 50/50, fast mannen är den enda som syns tydligt).

  F.ö. http://www.dagensmedicin.se/jobb/sokande-efter-tv-snygga-sjukskoterskor-irriterar-facket/
  http://www.dagensmedicin.se/jobb/sodersjukhuset-ber-om-ursakt-for-annons/

  Inte poppis att skämtsamt nämna att man söker ”snygga” tjejer. Att det var just tjejer de sökte framgår iofs inte, men det verkar alla anta.

 14. Freja Says:

  Jag tycker det är löjligt från båda sidor att bry sig om petitesser.

  @Ulf

  Såklart det inte är poppis att skämta om att man bara vill anställa snygga människor. Eller är det okej att diskriminera fula och vem avgör vem som är snygg nog? Spelar ju ingen roll om det riktas till tjejer eller killar, och stod det snygga människor och inte något kön så är det ju diskriminerande mot många. Vissa kanske inte vågar söka för att de tycker att det är snygga. Ett onödigt skämt som inte uppfattades som ett skämt av många vilket inte är så konstigt i dagens utseendefixerade samhälle.

 15. Lasse Says:

  @Freja

  Som väljer att osynliggöra mig och mina frågor skriver.

  ”Jag tycker det är löjligt från båda sidor att bry sig om petitesser.”

  Återigen, det är hyckleriet och dubbelmoralen från feminismens förespråkare vi reagerar på, är det också löjligt ?

 16. Tommy Says:

  @Game Girl och Jack
  Det som talar emot ert resonemang är att bilderna är fula och ickesexiga. Visserligen är smaken som baken men jag tycker det är rätt så tydligt att meningen med bilderna inte alls är att locka till sexuell attraktion.

 17. AV Says:

  Ulf: Vad du visar är att det är betydligt fler krafter som jobbar på att kvinnor ska välja manliga yrken än att män ska välja kvinnliga. Det håller jag med om och däri ligger en dubbelmoral. Man pratar om att bryta ner könsmaktsordning där manligt värderas högre än kvinnligt, men just genom att sträva efter manliga yrken och negligera (och t o m prata ner) kvinnliga yrken, och att få in män där, skapar man i själva verket en ordning där manliga yrken räknas som finare. Ja, manliga fina yrken alltså. Manliga skityrken är totalt bortglömda i debatten. De sköter bara an massa samhällsfunktioner som feministerna tar för givet att de fungerar. Och dem är det inget att bry sig om. Att de inte ens kan torka sig i röven om det inte vore för en massa män som drar på sig skyddskläder är ju en ickefråga i jämställdhetsdebatten.

 18. Forellen Says:

  Äsch. De vill ju visa att även kvinnor kan arbeta i branschen. Inget fel med det.

 19. Ulf Says:

  @Freja,

  Det jag gjorde var att testa den hypotes jag trodde var sann, dvs att man alltid strävar efter att ha någorlunda jämn fördelning på bilderna, och påpekar att man gärna ser ansökningar från det kön som är i minoritet på arbetsplatsen. Mitt stickprov var en antydan om att så inte sker när det är kvinnor som är i majoritet. Notera – inget bevis, men en indikation.

  Det svar jag kommit att förvänta mig av feminister är att då är det inte viktigt, och löjligt att lägga ned tid på sådana petitesser. Det är alltid petitesser när det visar att tjejer utnyttjar sitt övertag (förlåt mig – när det någon gång visar sig att de inte är förtryckta).

  Det har uppenbart inte varit petitesser för de feminister som under flera år suttit och räknat ut könsfördelningen på bilder i media och annonser. Det skrivs akademiska avhandlingar om det, och det har ju förekommit ett antal gånger att även de större tidningarna photoshoppat in kvinnor i bilden för att det skall bli jämn fördelning (hittar just nu inte den pinsamt dåliga retuscheringen av skogsarbetaren).

  Såklart det inte är poppis att skämta om att man bara vill anställa snygga människor. Eller är det okej att diskriminera fula och vem avgör vem som är snygg nog?

  Det var uppenbart ett skämt. Man behöver inte anstränga sig för att bli kränkt av allt.

 20. Freja Says:

  Men snälla Ulf jag tycker det är lika löjligt att man lägger ner tid och pengar åt andra hållet också, jag stöttar inte att man håller på med sånt från någon sida!
  JAG tycker det är petitesser och det får jag tycka sen vad feminister eller Pär Ström tycker det får stå för dem.

  Och det är ju ett ännu större skämt när du skriver: ”Man behöver inte anstränga sig för att bli kränkt” och så kommenterar du upprört på denna bloggen, vem är mest kränkt egentligen.

  Om du har rätt att bli kränkt för att de är mer bilder på tjejer än killar i annonser så får väl fula människor som vill bli sjuksköterskor känna sig kränkta av deras barnsliga och löjliga annons? Och nej för vissa var det inte ett uppenbart skämt för andra var det inte kul även om det var uppenbart för dem.

 21. Chattanoga Says:

  Ta det lugnt, erfarna ”Genusgruppen i Uppsala” ligger redan i startgroparna. De är antagligen fly-förbannade och kommer naturligtvis att ta rejäla krafttag mot detta.
  Räkna med braskande rubriker redan i morgon.
  http://www.24untplay.se/uppsala/unts-genusgrupp-308602.aspx

 22. Ulf Says:

  @Freja,

  Jag skrev ”Inte poppis att skämtsamt nämna att man söker “snygga” tjejer.”

  Var menar du att jag kommenterat upprört?

  Om du har rätt att bli kränkt för att de är mer bilder på tjejer än killar i annonser

  Jag skrev:

  Som manlig sökande i en manlig bransch tycker man nog på sin höjd att det är kuriöst om det är övervikt av kvinnor på bilderna

  Kränkt?

 23. Game Girl – Sveriges främsta dejtingcoach Says:

  Per Ström borde skriva mer om utlandsfödda män i Sverige, de är verkligen diskriminerade i samhället. Then we would be talking.

 24. Ulf Says:

  @Freja,

  Jag skrev f.ö. fel förut, men det finns ingen ändringsfunktion här.

  ”Man behöver inte anstränga sig för att bli kränkt” skulle snarare ha varit ”man bör inte ständigt söka efter ursäkter för att bli kränkt”.

  Jag kan hålla med om att det är lite masochistiskt att som man ge sig in i jämställdhetsdebatten. Jag försöker hålla mina inlägg sakliga i de allra flesta fall, som t.ex. denna gång. Likväl får man finna sig att någon kvinna utropar att ens argument är löjliga och skrattretande. Det är mer regel än undantag.

 25. Aktivarum Says:

  Gamegirl:

  ”Nästa gång tycker jag du ska läsa en tidning som Slitz och klaga på hur många bilder det är på tjejer däri. Jämför med en tidning som Cosmo, bara kvinnor däri också. TYDLIGT MANSHAT.”

  Ifall du missat det är det inte samma yrke som är relevant för annonsen! Tidningar som Slitz och Cosmo säljer mestadels kläder och livsstil och ja modelllbranschen domineras av kvinnor. Precis som PUA-branschen domineras av män.

  Data/IT branschen domineras däremot av män (och har de få kurser som män objektivt gör bättre ifrån sig på) men ändå ser vi en massa kvinnor på bilderna. De personer som byggt branschen syns inte ens när branschen presenteras – Computer Sweden vill uppenbarligen byta ut den faktiska verkligheten.

 26. Totila Says:

  Har AFA startat försäkringsbolag?

  Jag håller faktiskt med AV om att det är rimligt att försöka attrahera personer av det underrepresenterade könet, vare sig det gäller kvinnor i en fabrik eller män på ett sjukhus.

 27. Aktivarum Says:

  Game Girl:

  ”Per Ström borde skriva mer om utlandsfödda män i Sverige, de är verkligen diskriminerade i samhället. Then we would be talking.”

  Tror du att män födda i USA eller England är diskriminerade i Sverige eller är det kanske bara vissa länder du menar?

 28. Aktivarum Says:

  Totila:

  ”Jag håller faktiskt med AV om att det är rimligt att försöka attrahera personer av det underrepresenterade könet, vare sig det gäller kvinnor i en fabrik eller män på ett sjukhus.”

  Varför det?
  Om du exempelvis redan har personer som är bra på att passa tiden och sköter sig är det då rimligt att ha en kampanj för att få fler människor som inte kan passa tiden och som missköter sig?

  Det är snarare helt absurt när man har ett fungerande lag att göra vad man kan för att förstöra det lagets sammanhållning. Jag vet ingen strateg som förespråkar den metoden i exempelvis Fotbolls-VM.

 29. Ulf Says:

  @Aktivarum,

  Det är snarare helt absurt när man har ett fungerande lag att göra vad man kan för att förstöra det lagets sammanhållning.

  Ja, det är väl här skon klämmer lite grann. När det blir så mycket fokus på att kvinnor skall komma in överallt, är det lätt att misstänka att det där med att man skall vara bäst lämpad för jobbet kommer lite i skymundan.

  Jag har nu jobbat i IT-branschen rätt många år. Jag kan ärligt säga att jag upprepade gånger bidragit till att hjälpa fram tjejer. Jag har även varit ute på några (rätt misslyckade) besök i grundskoleklasser för att försöka inspirera tjejer att söka IT-utbildningar. IT-branschen är extremt kunskapsintensiv, och det är viktigt att man har rätt utbildning och är starkt motiverad.

  Likväl är pressen stark på att välja kvinnor närhelst det går, och försöka hitta dem om de inte anmäler sig frivilligt.

  Man jublar lite extra när man lyckats lyfta fram en tjej som verkligen förtjänade det, och visade sig väl motsvara förväntningarna. IT-branschen vill ha fler tjejer. Det är roligare med en jämställd arbetsplats. Men det måste ju börja med att tjejer söker sig till de rätta utbildningarna! Varför de inte gör det, kan jag inte svara på – en del har nog med förutfattade meningar att göra.

 30. Jack Says:

  Tommy,

  ”Det som talar emot ert resonemang är att bilderna är fula och ickesexiga. Visserligen är smaken som baken ”

  Du har en poäng helt klart. Jag tror inte heller de avser sexighet primärt. En bi-faktor som går att förneka till avsikt i just detta fall. En annan sorts genusmedvetenhet låg bakom i huvudsak, det tror jag med, dock ansåg jag perspektivet värt att nämna.

 31. GandalfGrå Says:

  Jag tycker att det är roligt när man i tv-soffor anser att Marta är världens bästa fotbolls”spelare” …hehe men jag är inte helt säker på att hon är det…möjligen världens bästa fotbolls”spelerska”…!

  Ibland blir det så fel för att vi inte kan finna språk till alla tokigheter..varför inte helt enkelt finna sig i att det är skillnad på könen..och att Marta hur bra kvinnlig fotbollspelerska hon än är har långt kvar till den mannliga toppen…!

  Det blir ju för dumt när kvinnor ska jämföras med män hela tiden..”starka” kvinnor ”duktiga” kvinnor kvinnor kan och allt annat trams…!

  Låt kvinnor få vara kvinnor och män vara män…det finns inte likhetstecken mellan könen..vi är olika funtade som bananer och äpplen..!

  Tjaffset har gått för långt vi måste gräva ned stridsyxorna och bara vara människor…jag gillar att kvinnor är kvinnor och jag för min del tror också att kvinnor älskar sina knasbollar till män när dom är riktiga män…!

  Dessa velourmän som sitter på två stolar och håller med kvinnor i vått och torrt hur tokigt det än kan låta från kvinnohåll ibland.. gör i förlängningen bara sig själva och kvinnorna en otjänst..!

  //GandalfGrå

 32. Backlash Says:

  Freja – När Pär Ström i vanliga fall skriver om såna här icke-frågor, brukar syftet vara att på ett ironiskt sätt använda feministernas tvivelaktiga arbetsmetoder och resonemang i motsatt riktning. Att låta dem smaka sin egen medicin, så att de kommer till insikt om att resonemanget är fel. Precis den insikt som du själv fick, tack vare Pärs inlägg. För du är väl inte inne och skriver liknande kommentarer när genusgrupperna på våra dagstidningar sitter och räknar kön i sina bilder och nyhetsartiklar? Det var först när Pär gjorde på samma sätt som du vaknade? Mission accomplished!

  Sen har Pär en viktig icke-ironisk poäng i just detta inlägg, att det är skrämmande när medierna förvränger verkligheten för att uppnå politiska mål.

 33. h:o Says:

  AV kl. 13.01

  Håller med dig till fullo!

 34. GandalfGrå Says:

  AV kl.13.01

  Rätt personer vad är det för personer ..är det personer med tjej eller kill-baciller..!

  Eller är det personer som kan bära ned en 95kg person nedför en brandstege…eller kanske någon som inte slarvar bort sin batong som sedan används för att slå ihjäl en annan person som tydligen inte heller var av ”rätt” kön…ska det fortsatt finnas krav på att människor faktiskt klarar av de jobb som dom är satta att sköta..bara en enkel fråga…?

  Eller ska vi skita i den biten och bara anställa folk som inte klarar sin uppgift..

  //GandalfGrå

 35. Björn Says:

  @Aktivarum,

  Nu är det väl inte ComSwe som har utformat annonserna utan tagit betalt för att publicera dem i sin tidning. Det borde inte åligga dem något som helst ansvar att se till så att annonserna är jämställda.

  I övrigt så är väl arbetsgivare tillåtna att utforma annonser så som de anser vara bäst. I dagens samhälle kan det såklart ge good will att presentera sig som ett jämställt företag för att stärka varumärket.

  Dessutom tycker inte jag att det låter orimligt att kvinnor i annonser drar till sig både män och kvinnor, som någon nämnde tidigare. Om det är fallet så är det ju bra att kvinnorna i annonserna hjälper till att bredda den grupp som söker jobber, så att arbetsgivaren kan få en bättre medarbetare. Men det är du som är påläst i sådana frågor (har jag fått för mig) så du får gärna rätta mig.

  Och det kan naturligtvis inte heller åkrävas en arbetsgivare att denne har annonser so återspelglar könsfördelningen i branschen, lika lite som man borde kunna kräva att denne har 50/50 män och kvinnor i sina chefspositioner och styrelser. Arbetsgivaren har rätt att utforma sina annonser bäst de vill, på så sätt som de tror gynnar dem bäst.

 36. Stefan Says:

  Ulf 13:42
  Sjuksköterska är faktiskt en könsneutral beteckning eftersom det betyder ”person som avlagt sjuksköterskeexamen”. På en skötare ställs inte det examenskravet. Men i övrigt tycks annonserna från sjukvården som du har granskat signalera genom bildvalet att arbetsplatserna är ojämställda och att arbetsgivaren inte vill eller möjligen inte tror sig kunna ändra den ojämställdheten.

 37. Ulf Says:

  @Stefan,

  Jo, tack för påpekandet – jag skulle ha förtydligat det. Jag tycker ändå att det är en viss poäng att t.o.m. när jobbtiteln är ”kvinnlig” (om än officiellt könsneutral), så bemödar man sig om att nämna att man gärna ser män söka. S:t Görans sjukhus gjorde det, med hänsyn till könsfördelningen. Skall vi av de anta att de andra har jämn fördelning? 🙂

 38. Ullis Says:

  Och? Dina bilder säger ju bara det vi redan vet: Män tänker mest med huvudet där nerre och tittar hellre på snygga kvinnor än på män.

 39. Lasse Says:

  Jaha, då har man blivit utsatt för härskartekniker, från Freja den här gången, totalt osynliggjord *skratt*

  Undrar varför feminister så oavkortat använder den här formen av ”fuldebatt”. De förefaller ha en längtan av att trycka ner andra människor 🙂

 40. Ulf Says:

  @Lasse,

  Under min tid som gymnasielärare utvecklade jag en egen teori om det där. Jag märkte att jag som man relativt enkelt kunde få någorlunda ordning på även de mest hormonstinna verkstadsklasserna. Det gällde att sätta sig i respekt, och visa att man inte tänkte abdikera som ledare för lektionen. Jag lärde mig att de flesta tonårsgrabbar testar vad man går för, men underordnar sig till slut. Bara de riktiga rötäggen är beredda att på allvar utmana lärarens auktoritet, och dem kan man känna igen.

  Med tjejerna var det annorlunda. Där fungerade ingenting (dvs om de bestämde sig för att sätta sig på tvären). Man kan inte skälla på dem, inte resonera, … Till slut gick jag och frågade kvinnliga lärare hur de gjorde. De sade: ”det finns inget som funkar. Man får lirka med dem. Efter 2-3 år brukar man kunna vinna deras förtroende.”

  Sedan fanns det naturligtvis majoriteten av elever som inte som inte hade något intresse att utmana.

  Det där funderade jag mycket på. Jag kom fram till att pojkar redan från tidig ålder ägnar sig åt kraftmätningslekar och -övningar. Man lär sig som kille att läsa av makthierarkin (som tyvärr i unga år ofta ofta toppas av den som är elakast, sedan av den som är bäst på idrott, sällan av den som är smartast). Man blir bra på att lista ut var i hierarkin man själv är, och förstår skillnaderna mellan att stanna där, utmana eller utmanas. Jag menar att det här färgar mäns sätt att kommunicera och förhålla sig till andra, liksom det lär dem att kunna umgås med personer de inte gillar.

  Tjejer går liksom på sidan av den där hierarkin och organiserar sig enligt andra regler. När då dessa tjejer skall börja spela på männens planhalva, blir de lätt som karikatyrer av de värsta översittare till män, ungefär som när kvinnliga skådespelare i komedier skall försöka föreställa män genom att harkla sig, klia sig i skrevet gå bredbent och rapa. 😉

  Naturligtvis, igen, finns gott om kvinnor som alldeles utmärkt väl lärt sig fungera i mansdominerade miljöer – till och med många som tycker att det är mycket enklare än att arbeta med kvinnor.

 41. Shastra Says:

  @Backlash svarar Freja

  För du är väl inte inne och skriver liknande kommentarer när genusgrupperna på våra dagstidningar sitter och räknar kön i sina bilder och nyhetsartiklar? Det var först när Pär gjorde på samma sätt som du vaknade? Mission accomplished!

  Touché

  Jag vågar sätta pengar på att Pär Ström kommer att sluta räkna kön i nyhetsbilder i samma ögonblick som feministernas motsvarande aktiviteter inte längre är mainstream och upphör att få statlig finansiering…

 42. Joakim Says:

  Ska du verkligen fortsätta prenumerera på Computer Sweden, Pär?

 43. leifer Says:

  Intressant också att annonserna mest kommer från offentlig sektor. Stadsfeminismen ångar på och kvinnan är rätt kön, mannen fel kön. Tydligare kan det inte sägas. Att anställa en kvinna ger alltså massor av ”jämställdhetspoäng”.

 44. Freja Says:

  Vadå utsatt för härskartekniker Leifer?

  Sen till Gandalf
  ”Tjaffset har gått för långt vi måste gräva ned stridsyxorna och bara vara människor…jag gillar att kvinnor är kvinnor och jag för min del tror också att kvinnor älskar sina knasbollar till män när dom är riktiga män…!”

  Hur är kvinnor kvinnor och vad är riktiga män tycker du? Alla kanske inte bedömer det på samma sätt?

 45. leifer Says:

  Freja

  ”Vadå utsatt för härskartekniker Leifer?”

  Vad menar du nu?

 46. Julia Says:

  Hej!

  I anslutning till detta inlägg, vill jag citera dig i inlägget du skrev inna detta:

  ”IT-företaget Cisco har hjälpt kvinnor på traven. Ett drygt hundratal kvinnor har samlats på deras huvudkontor i Stockholm för att nätverka i ett så kallat Connected Women-event.

  Det är tredje året i rad som Cisco bjuder in Connected Women, och det görs tillsammans med European PWN (Professional Women Network). (…)

  Sådana här karriärfrämjande event av modell women-only är mycket vanliga i Sverige idag, och jag är kritisk mot fenomenet. Varför ska män uteslutas?

  Jag kan förstå att det för 50 år sedan fanns behov för professionella kvinnor att ibland träffas i en enkönad miljö, i en tid då en kvinna inom vissa branscher blev uttittad och ifrågasatt bara för att hon var kvinna. Men det var då det. Vem skulle idag reagera med förvåning över att se en kvinna som jobbar på ett IT-företag?”

  Tja, kanske skulle man reagera med förvåning då IT-branschen(enligt dig) består av 80 & män (”och förmodligen mer än så om man ser till de rent tekniska positionerna.”) Således väljer man att ha bilder på kvinnor i annonserna för att då locka fler kvinnor till söka jobb inom IT-branschen. Det handlar inte om att ett ”osynliggörande av en stor arbetsinsats som män gör”. Det handlar om att synliggöra kvinnornas underrepresenterade roll i IT-branschen.

 47. Ulf Says:

  @Julia,

  Det handlar inte om att ett “osynliggörande av en stor arbetsinsats som män gör”. Det handlar om att synliggöra kvinnornas underrepresenterade roll i IT-branschen.

  Men kvinnorna i IT-branschen för ingen undanskymd tillvaro (eller, tja, de flesta kvinnor i teknikföretag har administrativa sysslor). De har lyfts fram i åtminstone ett par årtionden.

  Problemet är att det är så få kvinnor som utbildat sig för IT-jobb, att de som finns inte torde ha några stora problem att få jobb.

  Det är i alla fall min erfarenhet, efter några årtionden i IT-branschen. Lustigt nog, när jag söker belägg för det hittar jag bara artiklar om hur kvinnor diskrimineras. Jag har stött på massor av fall där man lyft fram kvinnor, fiskat efter kvinnliga chefer på bekostnad av sakkunskap, osv. Men det enda man skriver om är att kvinnor diskrimineras. Jag kan ärligt talat inte komma på något fall där jag bevittnat diskriminering av kvinnor. Det jag läser om kvinnors situation känns som en extremt ensidig beskrivning.

 48. En läsare Says:

  Problemet är att typ 90 promille är tillräckligt avancerade.

 49. montahue Says:

  Varför ger dessa bilder en falsk bild av verkligheten? Verkligheten i det är fallet är väl arbetsgivarens verklighet och ambition att antingen attrahera it-utbildade kvinnor att söka jobbet, alternativt att få fler nördiga it-killar att söka det i hopp om att det finns hotta brudar där? Den fria marknaden liksom. Jag ser fram emot samma analys av rekryteringsannonser för vårdbranschen.

 50. montahue Says:

  omg this bunch of historielösa navelskådande idioter är bara för mycket. good luck with your sinking ship det här är inte ens roligt längre.

 51. Ulf Says:

  @montahue,

  Den fria marknaden liksom. Jag ser fram emot samma analys av rekryteringsannonser för vårdbranschen.

  Du menar något mer ambitiöst och systematiskt än det jag gjorde i denna kommentar? 🙂

  Det är en intressant jämförelse. Att det är ”för få” män i vårdbranschen sägs inte bero på att kvinnorna stänger män ute – likafullt får man gräva för att hitta en platsannons för sjuksköterska som ens nämner att man gärna ser att män söker. Det är alltså männens val. De vill inte jobba inom vården för att det inte är fint nog, alternativt att män inte är bra på det där med omvårdande (om man nu inte tycker att kön är en social konstruktion, och sådana könsskillnader inte kan ses som givna).

  Det är alltså männens val, så man behöver inte göra något för att locka männen – de vill ändå inte. Män diskrimineras inte bland sjuksköterskor, för det är ju kvinnor som diskrimineras.

  I IT-branschen söker man folk med ingenjörs- eller data-utbildning, några av de absolut svåraste utbildningarna som finns, som kräver avsevärd motivation för att klara av. Andelen tjejer som söker dessa utbildningar är nästan lika låg som andelen killar som söker sjuksköterskeprogrammet på högskolan. Detta är rimligen ett val tjejerna gör. Det behövs höga betyg för att komma in på dessa linjer, men då tjejerna har högre betyg än killarna i snitt, kan inte det vara en ursäkt.

  Man lägger sitt krut på fel ställe, menar jag. De kvinnor som har utbildning för IT-jobb behöver inte uppvaktas speciellt – det är bara att behandla dem som alla andra, varken mer eller mindre. De kommer naturligtvis inte att låta bli att söka ett jobb bara för att det är en man avbildad i annonsen. De vet att de är i minoritet. De har sett det redan på utbildningen! Samma sak antar jag gäller för män som utbildat sig till sjuksköterska.

  Genom att prata om ”gubbvälde” och ”diskriminering” tar man bort fokus från att tjejerna redan tidigare valde bort IT-branschen, och låter dem luta sig tillbaka och skylla på någon annan. Om de inte står sig i konkurrensen kan de skylla på diskriminering. De kvaliteter som tycks hänga ihop med intresse för programmering, rynkar man på näsan åt som ”grabbiga”.

  IT är en global bransch, där man konkurrerar med nästan hela världen. Det är en fantastisk bransch, men stressig som tusan, eftersom ens kunskap blir förlegad på några få år, och man ständigt måste lära nytt.

  För att vara tydlig tycker jag att det är sorgligt att så få tjejer söker sig till mjukvarubranschen. Det är ett av de viktigaste områdena för att trygga vårt framtida välstånd.

 52. GandalfGrå Says:

  @Freja

  Bara det att du måste fråga vad är riktiga män och vad är kvinnliga kvinnor tycker jag visar hur konstigt vårt samhälle har blivit ..vi är män och vi är kvinnor..för mig är det självklart ..visst vi har 1000-tals personligheter.

  Vad jag förstår så är du ute efter att vi kan ha olika grader av sexuella preferenser..jada,jada..visst men jag menar att detta är bara ett barn av tiden…det har kommit i samma takt som psykologin har vuxit i västvärlden i början på 1900-talet kanske vi hade ett tiotal allvarliga psykiska sjukdomar idag har vi tusentals mer eller mindre allvarliga psykiska ”sjukdomar”..folk klarade sig förvånandsvärt bra utan alla dessa sjukdomar..kanske skulle vi klara oss bra utan alla grader av sexuella preferenser också..vilket i mångt och mycket också är en modegrej…jag vet nämligen om eftersom jag var en del i svängen när jag var lite yngre att att vissa straighta män spelade homosexuella av vilken anledning vet jag inte ..dåligt självförtroende eller bara ett försök att vara inne.. det skulle inte förvåna mig om även unga kvinnor gjort detta…jag antar att du har hbt personer i din närhet som du kan fråga om detta är sant eller inte om du inte tror mig..!

  Det är idag en enda stor låtsasshow ute i verkligheten människor vet inte vad dom själva är vissa spelar andra låtsas..andra tror att dom kanske kan vara homo..vissa är säkra och några är det..!

  Men allvarligt talat hur många är det egentligen som på riktigt är homsexuella om man tar bort alla primadonnor och players som låtsas för att komma in i ”innegängen” i Stockholm! Vi människor flyttar fram positionerna hela tiden..det är ett evigt effektsökeri allt måste vara lite häftigare på ”nästa” fest nästa fest måte vara lite festligare. Det är bara det att den inte blir roligare, eller bättre bara för att man flyttar fram positionerna en fest är en fest liksom.

  Massvis med människor mår dåligt i Sverige psykisk ohälsa mår vi dåligare idag än för hundra år sedan..eller tusen år sedan..? Vad beror det isåfall på..? Vi lever ju i den bästa av världar och i den bästa av tider…ändå mår vi så dåligt..!

  Jag gillar egentligen inte att säga det för jag blir lite av en miljöpartist 🙂 men jag tror faktiskt att vi måste stanna upp och kanske ta ett par steg bakåt så att vi kan finna igen det som var bra det som var bra för människor i det så ”förhatliga” gamla samhället vi lämnat bakom oss..familjen..spara istället för att låna…inte spela teater för varandra utan vara raka och ärliga…tvåsamhet..verkliga kunskaper genom en från början bra skola…tyst i klassrummen..inga telefoner..inga bråk..ingen mobbing..inga hårda ord varken i klassrum eller rastgårdar…vänner är vänner är riktiga vänner..!

  Jag vill och jag tror att utvecklingen måste gå åt det hållet annars kommer allt att gå åt fanders..och svenska folket kommer bara att må allt sämre..all utveckling är inte av godo…framförallt för att konsekvenserna inte kan eller har räknats med i ekvationen!

  Vi kan inte vildsint hävda att något är bra när facit kommer och vi får kvitto på att samhällsbygget vi nu bygger inte är bra..varför mår människor dåligt..ta det lugnt och fundera på de förändringar som har gjorts vilka av dom kanske påverkar samhället negativ..dra slutsatserna och bygg ett bättre samhälle..empiriskt!

  Det har gjorts många fel i samhällsbygget vi nu har..ofta gjorda med de bästa intentioner..men så är det ju ofta.. nu är det provat folk mår dåligt..gör om bygg nytt eller ta ett steg tillbaka titta på vad som en gång i tiden fungerade ta tillbaka återanvänd recykla de gamla idéerna/det gamla sättet..!

  Men vi måste göra något så att människor börjar må bra igen..!
  och det fort..innan vi förlorar för många som mår dåligt.

  //GandalGrå

 53. Broder Pär Ström glömmde nåt! « fittstimm Says:

  […] Postat i Antifeminism, Pär Ström Broder Pär Ström är arj på hur plastannonserna formuleras. Ja asså när det e mer orättvist för antifeministrarna å plastannonsen sänder ut kvinno=feminist vänligt innehåll. Då e de illa. Välldans illa så broder Pär måste skriva å berätta hur illa de är  https://genusnytt.wordpress.com/2012/02/24/vilket-budskap-sander-platsannonserna-ut/ […]

 54. Freja Says:

  Angående härskartekniker var det till lasse inte leifer, sorry

 55. Jane Says:

  Men herrejösses! Är det här på riktigt? Snacka om att göra en höna av en fjäder. Kanske är det bara så att arbetsgivarna vill nå ut till intresserade kvinnor för att jämna ut ojämlikheten inom yrkeskåren. Ett sätt är att använda sig av kvinnor på bild då. En tydlig signal på att man gärna ser att kvinnor söker. Väldigt enkelt att förstå och har inget att göra med att man vill nedvärdera eller förminska den arbetsinsats som män inom branschen gör. Vem är det som skruvar till det så här? Vilken verklighet lever man i när allt måste göras till en konspiration? Rätt tröttsamt!

 56. Ulf Says:

  @Jane,

  Och din förklaring till att motsvarande iver helt saknas på kvinnodominerade områden är…?

  Också en påminnelse: en ledande branschtidning inom IT (Computer Sweden) kölhalade nyligen hela branschen för sitt ”gubbvälde”. Kvinnor tycks ungefär lika intresserade av att studera ingenjörsvetenskap som män är av att läsa till sjuksköterska, men jag ser inga temanummer om ”kärringvälde” inom vården.

 57. Jane Says:

  Ulf, gå och lägg dig för du verkar behöva din sömn! 😉

 58. Ulf Says:

  Jane, förlöjligande har blivit en kvinnlig paradgren, tycks det. 😉

  Bemöt hellre sakfrågan. Du kanske har några bra exempel på hur det i kvinnodominerade områden har kampanjats för att kvinnorna skall stiga åt sidan och släppa fram männen? Några måste det ju finnas.

 59. GandalfGrå Says:

  Förlöjligandet av dina argument Ulf är det enda hon har för innerst inne förstår hon nog hur ohållbara hennes egna argument är…! Kvinnor vet att dom är ute och cyklar.. dom fiskar bara efter att få ännu fler fördelar går det så går det…!

  Kvinnlig kollektivistisk egoism..fördelar för den egna könstillhörigheten..!

  //GandalfGrå

 60. Freja Says:

  Håller helt med Jane i hennes första kommentar, just det här företagen har väl velat få fler kvinnliga sökande av anledningar jag inte känner till, vården kanske inte är lika intresserade eller vet att män ändå inte söker, fast jag har senast för någon månad sedan sett en annons om sjuksköterskor/undersköterskor där det var en man på bilden. Tycker det här inlägget är överdrivet och definitivt inget att ligga sömnlös över..

 61. Ulf Says:

  @Freja,

  Tycker det här inlägget är överdrivet och definitivt inget att ligga sömnlös över..

  Det är bra att du inte ligger sömnlös. Jag förlorar inte heller någon sömn över det här. Ligger jag sömnlös är det snarare på grund av det leveranstryck jag har på mig i mitt (IT-)jobb. 😉

  Håller helt med Jane i hennes första kommentar, just det här företagen har väl velat få fler kvinnliga sökande av anledningar jag inte känner till, vården kanske inte är lika intresserade eller vet att män ändå inte söker

  Kan du acceptera att vissa av oss här faktiskt känner till omständigheterna betydligt bättre än du, då det är vår bransch som diskuteras?

  Jag förstår att du inte störs så mycket av att du som kvinna bjuds på extra ouvertyrer för att du skall tänka dig att söka jobb som du ändå inte är särskilt intresserad av.

  Jag förstår också att du inte störs av att man inte aktivt försöker ”kvotera” in män på din egen arbetsplats, möjligen till din nackdel.

  (Men vad vet jag? Det kanske görs? Berätta gärna om det i så fall. Vi gillar inte kvotering här, åt endera hållet).

 62. Freja Says:

  Vad tror du är anledningen att de valt kvinnor på bilderna då? Att de hatar män? Är missnöjda med sina manliga anställda? Känner sig tvingade, vad?

  Jag skiter fullständigt i bilden på de annonser jag söker jobb på, många gånger är det inte ens en bild däremot om de står: ser gärna kvinnliga sökande så tänker man ju att ja vilken tur eftersom jag vill ha jobbet!

  Vi försöker faktiskt kvotera in män på min arbetsplats då vi endast är kvinnor allihopa och det är lite tröttsamt. Tyvärr får vi knappt en femtedel sökande som är män och flera har redan gått bort som inte har utbildningen vi kräver precis som många kvinnliga går bort av samma anledning. Jag hoppas i slutändan att det blir en man vi anställer och jag ”pushar” för det.

 63. Ulf Says:

  @Freja,

  Vad tror du är anledningen att de valt kvinnor på bilderna då? Att de hatar män? Är missnöjda med sina manliga anställda? Känner sig tvingade, vad?

  Trycket är stort på att visa att man är med på genuståget. Notera som sagt att det inte skrivs temanummer om ”kärringvälde” i kvinnodominerade branscher. Inga IT-företag vill beskyllas för att vara neanderthalare och manschauvinister, eller hamna på ”svarta listor” som sedan publiceras i DN, Expressen, m.m.

  Vi försöker faktiskt kvotera in män på min arbetsplats då vi endast är kvinnor allihopa och det är lite tröttsamt. Tyvärr får vi knappt en femtedel sökande som är män och flera har redan gått bort som inte har utbildningen vi kräver precis som många kvinnliga går bort av samma anledning. Jag hoppas i slutändan att det blir en man vi anställer och jag “pushar” för det.

  Intressant, men det låter inte som om ni kvoterar, eftersom ni inte är villiga att tumma på kunskapskraven. 😉

  Jag är helt med på att man försöker få en balanserad könsfördelning så långt det är möjligt. Det har många positiva effekter, och det kan mycket väl vara så, allmänt, att man tidigare rekryterat för snävt och missat intressanta kandidater.

  Men som du säger kan det lätt bli tröttsamt. När man går via nya kanaler och/eller söker nya slags kandidater, blir det ofta så att träffsäkerheten sjunker rejält. Det är slitsamt att sitta och granska CV:ar (speciellt om få är relevanta) och kalla till intervjuer.

  Och att rekrytera baserat på andra kriterier än lämplighet tror jag inte alls på. Det straffar sig på många olika sätt.

 64. Ulf Says:

  @Freja,

  Tyvärr får vi knappt en femtedel sökande som är män och flera har redan gått bort som inte har utbildningen

  Ungefär de proportionerna är det när man rekryterar inom IT också – färre ändå när man söker programmerare. Jag har varit med om det flera gånger. Man tittar dessutom lite extra på ansökningarna från (i mitt fall) tjejerna, eftersom det ju vore kul om man fick in några.

  Som sagt, de som har rätt kvalitet söker nog ändå, och bryr sig inte om vilka personer som poserar på bild i platsannonsen, så det extra grävandet är ofta förgäves.

 65. Sanningen om Män, Kvinnor och IT-yrken – Alla diskussioner med politiskt korrekta adeln bär till Strukturer « Aktivarum Says:

  […] ner mycket mer pengar på en kvinna än på en man i form av womantor-program, föreläsningar,  events, reklamblad etc.  Räknas alla dessa extrautgifter in när politiskt korrekta politiker försöker hävda att […]

 66. Georg Says:

  …om vi ska snacka reklam.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: