Remissinstanser negativa till barnbidrag till pappor

by

Ibland häpnar man över hur långt vi INTE har kommit när det gäller jämställdhet. Det känns som 1800-tal.

Idag är det som bekant så att mamman automatiskt får barnbidraget. Även om föräldrarna är separerade, och har gemensam vårdnad, får mamman hela barnbidraget om hon inte ger sitt tillstånd till att pappan får hälften. Mamman har alltså vetorätt – hon har rätt att behålla hela barnbidraget.

Att det kan vara så år 2012, i en atmosfär av ett hysteriskt fokus på jämställdhet, är obegripligt. Tänk om det vore så att pengar gick till män, inte kvinnor, och att kvinnorna var tvungna att be männen om lov för att ens få hälften? Kan du ens tänka dig tanken vilka reaktionerna skulle bli?

Nu finns ett utredningsförslag om att pappan ska ha rätt till halva barnbidraget – utan mammans tillstånd. Det är bra. Men då levererar tunga remissinstanser kritik. De är negativa.

Försäkringskassan skriver i sitt remissvar att det hela kan bli en ny källa till konflikter. Även Statskontoret och Advokatsamfundet varnar för risken för nya konflikter.

Juridiska institutionen vid Uppsala universitet konstaterar bland annat att möjligheterna att förhindra utbetalning till en förälder som inte tar något ekonomiskt ansvar kommer att bli mycket begränsade. Läs det igen. ”Förälder som inte tar något ekonomiskt ansvar”. Det är så de ser på gruppen pappor. I klartext: Pappor super upp barnbidraget om det får det. En del av dem  i alla fall.

Man skakar på huvudet. Om det inte vore så tragiskt skulle jag skratta åt eländet. Vilken spottloska i ansiktet på Sveriges pappor! Kanske någon jämställdist skulle kontakta Juridiska institutionen vid Uppsala universitet och upplysa dem om att pappor inte är nedsupna slackers…

Diskrimineringsombudsmannen, DO, är också negativ till förslaget att pappor ska få halva barnbidraget. De menar att ensamstående mammor oftare har ekonomiskt pressad situation (vilken då är ett skäl till att kvinnorna ska få hela barnbidraget). Underförstått har alla män gott om pengar. Känner du igen dig?

Även Barnombudsmannen är negativ till den föreslagna förändringen.

Man tar sig för pannan. Herregud. Ska det här vara världens mest jämställda land?

Men så här är det förstås. Om man definierar jämställdhet som förmåner för kvinnor så är Sverige världens mest jämställda land. Här kan du läsa om en undersökning gjord av två kanadensiska forskare som kom fram till att Sverige är världens bästa land för kvinnor att leva i. Inte så konstigt när de har statsapparaten på sin sida…

Glädjande nog finns det en majoritet i riksdagen för ett avskaffande av mammans näst intill-monopol på barnbidraget. Men ett viktigt parti motsätter sig en sådan förändring: Fredrik Reinfeldts parti. Han tycker det ska fortsätta att vara som nu. Blir du sugen på att rösta på Fredrik?

Läs mer här och här. Tack för tipset, Lars-Åke och Mats!

För övrigt 1: I höst är det stor manskongress i Tyskland. Läs här om Männerkongress 2012. Tack för tipset, Uffe på PappaRättsGruppen!

För övrigt 2: Tillämpningen av ”gult by association” blir alltmer långtgående. Se här ett exempel i Aftonbladet: ”Axess redaktör attackerar en hypotetisk feminism i Breiviks anda”. Ja, i Breiviks anda, skriver en norsk professor vid namn Magnus Ullén!!! Vem var det som sa något om att sprida hat?

För övrigt 3: Pubträff på måndag – dels i Stockholm, men denna gång även i Norrköping! Läs mer här.

För övrigt 4: Du som läser Computer Sweden: I tisdagens nummer ska mitt svar på deras anklagelse mot it-branschen för gubbvälde bli publicerat, om alla klaffar. Jag bloggade tidigare om deras anklagelse här.

69 svar to “Remissinstanser negativa till barnbidrag till pappor”

 1. Lasse Says:

  Återigen är Sveriges Pappor mer eller mindre omyndigförklarade.

  ”Men så här är det förstås. Om man definierar jämställdhet som förmåner för kvinnor så är Sverige världens mest jämställda land. Här kan du läsa om en undersökning gjord av två kanadensiska forskare som kom fram till att Sverige är världens bästa land för kvinnor att leva i. Inte så konstigt när de har statsapparaten på sin sida…”

  Det är viktigt att lyfta fram feminismen tolkning av jämställdhet som i mina ögon är någonting helt annat. De har missbrukat det ordet tillräckligt som rökridå för sin totalitära maktutövning.

 2. Backlash Says:

  En jag känner som jobbar i butik kan vittna om att stadens klädbutiker fylls av barnvagnar den 20:e varje månad. Och det är inte barnkläder som shoppas.

 3. Matte Says:

  Vad i helvete, dela på barnbidraget. Vad är problemet?

 4. Mörker Says:

  Det vore på sin plats att sammanställa ett informationsblad om alla diskriminering som drabbar pappor. För precis som du säger så kan unga män lätt få för sig att det råder någon sorts jämställdhet, eftersom det pratas så mycket om det. Det är lite svårt att ta in vilket enormt hyckleri som döljer sig i de verkliga regelverken. Totalt gynnande av kvinnor på barns och pappors bekostnad. Det är ganska motbjudande. Jag tror att många män skulle vänta med att skaffa barn om de visste hur illa det är.

 5. Lorem Ipsum Says:

  Jag blir lätt illamående när jag läser hur remissinstanser i Sverige resonerar i dessa frågor.

  Dessa människor som sprider och odlar sådana här myter och vanföreställningar skulle jag inte pissa på. Inte ens om dom brann.

 6. Ulf Says:

  Ullén skriver,

  Att Maria Ludvigsson inte inser att Valerie Solanas SCUM-manifest är en satir kan man till nöds köpa, eftersom hon inte verkar ha läst det. Men att Johan Lundberg, som är docent i litteraturvetenskap, inte skulle känna igen en litterär satir när han ser den är ungefär lika troligt som att en hjärtkirurg inte skulle se skillnad på hjärta och lungor.

  Ja, inte minst när Solanas sedan gjorde riktig performance-satir av det genom sitt mordförsök på två män. Hur skulle någon kunna missa den satiriska poängen?

 7. OldWolf Says:

  Sedan är det ju så att många mammor är ensamstående under endast en kort tid, innan det kommer en ny hane in i familjen och drar in pengar.
  Sverige, feminismens Saudiarabien!

 8. Jämt ställd. Says:

  Dela barnbidraget automatiskt. Dela föräldraförsäkringen 50/50 men med möjligheten att fördela dagarna hur man vill. Detta skulle ge pappor en större chans att hävda sin rätt att vara föräldrar åt sina barn. Om man aktivt måste be den andra föräldern att skriva över sina dagar på en själv så blir det svårare eftersom det uppstår en diskussion där mamman måste argumentera för varför hon anser sig viktigare för barnet. Förhoppningsvis leder detta i framtiden till att folk diskuterar det INNAN de skaffar barn tillsammans. Samtidigt så lämnar man det öppet för de par som är överens att fördela dagarna efter eget tycke. Jag och min man har varit överens om att jag ska vara hemma och jag anser inte att någon annan än vi har med det att göra. Feministernas synpunkter klarar jag mig utan. Däremot så ska det inte vara upplagt så att en förälder, i detta fall mamman, ska kunna styra och ställa efter eget tycke.

 9. AV Says:

  Här vänder vi på kappan och byter ståndpunkt som det behagar. För bara tre-fyra år sedan var det tvärt om. M ville dela barnbidraget och S satte sig emot. Det verkar som man lika bra kan dra lott på valdagen.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1998003.ab

  F! var iaf positiva, men ville tydligen ha någon sorts kontroll om vem som betalar räkningarna. Undrar om de inte då missat att i många familjer är det mannen som betalar de flesta räkningar (jobbar mer och tjänar mer). Då skulle ju en sådan koll medföra att pappan får barnbidraget i många fall.

  Klicka för att komma åt pressmed051125.pdf

 10. Fredrik Says:

  Detta är för i helvete sinnessjukt ju.

 11. Vit, medelålders och jävligt nöjd :D Says:

  Nej Fredrik. Det är inte sinnessjukt.
  DET ÄR DAGENS SANNING ÅR 2012 !

 12. Aktivarum Says:

  Ulf:

  ”Ja, inte minst när Solanas sedan gjorde riktig performance-satir av det genom sitt mordförsök på två män. Hur skulle någon kunna missa den satiriska poängen?”

  För att inte tala om det satiriska i att gå hem till en kvinna hon inte känner, kräva att få lämna manuskriptet (scum) där med motiveringen ”joho, du kommer visst att sätta upp pjäsen för jag skall skjuta Andy Varhol och då blir pjäsen känd”

 13. Vaken Says:

  Fredde går fett bort. Har alltid varit blå men nu är det slut med det. Det parti som är berett att ta ansvar för framtiden, alltså barnen, får min röst.

 14. Stava Says:

  En till situation som är intressant att dra en parallell till är då barnet/barnen inte är boende hos den förälder som har vårdnaden och får bidraget. Bidraget ska ju gå till barnen – men ändå kan det betalas det ut till en förälder som inte ens träffar sitt barn i praktiken, och barnet får då inte ett öre av sina pengar.

 15. Ulf Andersson Says:

  ”Fredrik Reinfeldt (M), då partiledare i opposition, visade minst tilltro till pappors förmåga att vara bra föräldrar. Enligt SvD den 22 november 2005 befarade Reinfeldt att män med alkoholproblem kunde tvinga till sig halva barnbidraget för att finansiera fortsatt alkoholmissbruk och därmed inkompetensförklarade han pappor generellt. ”

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/barnbidraget-bor-delas-lika_6239846.svd

 16. Man & Woman United Says:

  ”Försäkringskassan skriver i sitt remissvar att det hela kan bli en ny källa till konflikter. Även Statskontoret och Advokatsamfundet varnar för risken för nya konflikter.”

  Dom menar tvärtom,idag skapar det jobb eller …konflikter som i sin tur skapar jobb åt försäkringskassan ,BO, DO,rättsväsende, advokatsamfundet och soc osv. Tar någon dessa instanser på allvar längre?

  Låter som radikalfeminister. Som försöker skrämma upp befolkningen…vad är radikalfeministerna rädda för,förlora sina jobb!

  Det om något borde få männen aka föräldrarna ut på stan och kräva jämställdhet av nya feminist partiet Moderaterna. Rösta på Fredrik, skulle inte tro det!

 17. Ulf Andersson Says:

  ”Moderatledaren Fredrik Reinfeldt stödjer kritiken från v. Förslaget slår mot den ekonomiskt svagare parten, vilket oftast är kvinnan, säger Reinfeldt.

  – Det finns kvinnor som separerat från män med alkoholproblem som på det här sättet kan tvinga till sig halva barnbidraget för att finansiera fortsatt alkoholmissbruk.”

  http://www.dn.se/nyheter/politik/delat-barnbidrag-far-s-kritik

 18. Backlash Says:

  Fredrik Reinfeldt, som man känner sig själv känner man andra.

 19. Ulf Andersson Says:

  Dags att importera norska kristdemokrater och registrera dem som svenska medborgare (= göra dem valbara):
  https://genusnytt.wordpress.com/2012/02/08/norska-kristdemokraterna-kraver-pappors-lika-ratt/

 20. Backlash Says:

  Barnbidrag är för övrigt ett ilandsproblem. Vår familj köper fonder för rubbet, på barnens egna konton. Ibland tar vi ut en del och åker på långa solsemestrar, för det har vi inte råd med annars, men det mesta står kvar.

  Min arbetslöse brorson lever fortfarande på sitt sparade barnbidrag när han är 25. Han har inga studielån trots att han hoppade av lärarlinjen efter tre år. Han jobbar som semestervikarie på en fabrik om somrarna, medan ersättningen från hemvärnet täcker halva hyran. Lever på spagetti och festar med polarna nån gång per månad. Det enda som kostar är bilen.

 21. Prill Says:

  Den bedrövligt unkna manssyn som kommer fram i remissinstansernas svar gör mig förtvivlad. Lever vi på 1800-talet? Åh, vad jag ska läsa Computer Sweden i morgon!

 22. Mörker Says:

  Tråkigt för aftonbladet att deras vaneläsare inte kommer ha tid för deras blaska nu när BigBrother drar igång.

 23. Jan Says:

  Hej.

  Bra skrivet.

  Vill bara lägga till en konstig sak som jag varit med om fast det gäller underhållet, inte barnbidraget, det fick jag i alla år.
  Jag är alltså en Farsa som sen dottern var c:a 5 år haft henne själv i alla år.
  För att förenkla så kan jag bara tillägga att det var helt på moderns initiativ att jag skulle ha dottern, så inga konfrontationer där alltså.

  Underligheten jag ville prata om var att modern ifråga direkt flyttade ganska långt bort från dottern o därmed väldigt sällan hade umgänge med henne.Efter nåra år flyttade modern ännu längre bort…(nu pratar vi inte jorden runt, utan i slutänden c:a 40 mil bort).
  Under denna tid hörde modern av sig i snitt kanske var 2,5 månad o ville ha unmgänge med dottern vilket hon naturligtvis fick.

  Men så en dag ringde nån o presenterade sig som moderns advokat.Hon sa att modern tyckte att det var så dyrt att åka på sina umgängetillfällen så hon, (modern alltså), ville inte betala umgänge längre.
  Advokaten frågade om jag tyckte det var ok.
  Jag för min del vart helt frågande o sa; ”Varför ska jag gå med på det?”. Jag ville alltså inte gå med på det.

  Då fick jag en rejäl avhyvling av advokaten o nåra dagar senare en ”stämning”, eller vad det heter, till tinget.

  Väl där blev det inte ens en förhandling inför tinget, utan advokaterna gjorde upp att jag ju måste se till att dottern skulle kunna träffa sin morsa så jag fick avvara mitt underhåll till moderns umgängesresor.Att jag hade skyhögt högre resekostnader för transporter till både skolor, ridskolor, till kompisar o allt mellan himmel o jord hade inget med saken att göra.Det var bara att acceptera enligt experterna, alltså advokaterna.

  Så med andra ord.Dottern är idag 20 år så idag är det inga bekymmer men jag fick i stort sett aldrig under hennes uppväxt underhåll överhuvudtaget från hennes morsa.
  Jag har alltid undrat hur detta skulle visat sig om det varit motsatta förhållandet, alltså att om jag, som farsa, skulle helt enkelt bara säga att jag ”inte vill betala underhåll”, skulle kunna komma undan med det.

  Skulle vara skoj att höra om nån mer varit med om detsamma.

  Ha det
  Jan

 24. Kim Says:

  För övrigt 2: Det hemska med Breivik är inte främst hans kallblodiga massmord på 77 personer, utan att han hade fel *åsikter*. Det måste du väl förstå Pär?

  Därför är det fullständigt logiskt att applicera uttryck som ”i Breiviks anda” om feminismkritiska uttalanden, för vi har ju via Breivik svart på vitt vad antifeminism är ett tecken på och förr eller senare leder till; massmord. En inkörsport till fullt utblommad och sociopatisk galenskap.

  …i dessa människors värld. Att sjuka personer som Breivik växer upp bland och tar intryck av samma problem och orättvisor som resten av samhället också upplever har inte fallit dem in — de ser bara extrema, sjuka åsikter tagna ur luften, som inte finns representerade bland ”normala” människor. Och varför skåda given häst i munnen när de fått ett sånt gyllene frikort att avfärda sina meningsmotståndare? Tanken att feminism (eller för den delen multikulturalism) inte skulle vara perfekt och därmed vara mål för viss legitim kritik är förbjuden. Det finns inga problem med feminism. Det enda problemet är folk som inte accepterar den.

  Tänk vilka problem de hade fått att rättfärdiga sina åsikter om Breivik hade råkat växt upp eller tänkt lite annorlunda och begått sina handlingar med *feministiska* motiveringar! Bara skjutit vita privilegierade män, till exempel! Då hade det knappast varit åsikterna det var fel på, utan bara handlat om en ensam sjuk individ… eller kanske rentav en individ som brann så hårt för sina principer men samtidigt blev så hårt pressad av det patriarkala samhället att denne kände sig *tvungen* att göra de här sakerna. Det var ju åtminstone relativt okej att skjuta Andy Warhol med de motiveringarna? Hmm.

 25. Kim Says:

  Apropå Reinfeldt, han har väl fått det om bakfoten där? Det egentliga resonemanget är väl åt andra hållet; ”förslaget slår mot kvinnan, vilket oftast är den ekonomiskt svagare parten” (sant, men för den skull inte nödvändigtvis bevis för någon diskriminering). I dagens politik behövs väl inget mer rättfärdigande än de fyra första orden (”förslaget slår mot kvinnan”), men lite relevant sammanhang är väl ändå ”…i jämförelse med deras nuvarande privilegierade situation”? Sedan när var det ett legitimt argument mot jämställdhetsåtgärder att ena könet förlorar sina tidigare privilegier?

  Om Reinfeldt verkligen menade vad han säger skulle han väl däremot inte ha något emot att göra barnbidraget könsneutralt och per automatik delas ut till föräldern med lägst inkomst då? Eller den som har högst utgifter för barnet? Det blir ju ändå *oftast* kvinnan då väl, liksom? Eller skulle han plötsligt tveka inför ett sådant inkräktande på kvinnors maktsfär?

  Och vad gäller supande pappor är det väl ett uppenbart skenargument? Jag kan inte tänka mig att det skulle vara omöjligt att ha ett kontrollsystem där föräldrar (mammor eller pappor!) som misstänks missbruka barnbidraget skulle kunna kontrolleras och få det indraget. Är inte säker på om det är något vi vill argumentera för dock, kan tänka mig att ett sådant remissorgan snabbt skulle bli bittra mammors förlängda arm för att straffa pappor. Men status quo skulle åtminstone flyttas så att inte *standardsituationen* är att pappor utesluts från barnbidraget.

 26. RefcenOmega Says:

  Denna fras är intressant:
  ”Tänk om det vore så att pengar gick till män, inte kvinnor, och att kvinnorna var tvungna att be männen om lov för att ens få hälften? Kan du ens tänka dig tanken vilka reaktionerna skulle bli?”.

  Kanske förhöll det sig så vid 1900-talets början eller tidigare, bland ej arbetande kvinnor, som hade att förlita sig på mannens ekonomi.

  Kanske kände sig vissa av dessa ”hemmafruar” livegna, vem vet?
  Det var möjligen också anledningen till feminismens uppkomst.

  Så förhåller det sig dock inte idag.
  Med detta sagt vill jag understryka att jag absolut inte är feminist, tvärtom.

  Det är märkligt att en remissinstans som Försäkringskassan är kritisk till förslaget och att Försäkringskassan ens ÄR remissinstans.

  Detta eftersom Fk framförallt är en myndighet som, när det gäller barnbidrag, framförallt ska sköta utbetalningar snarare än tycka om bidraget.

  Hur kan Fk ens ha en åsikt om detta?
  Vidare så finns det fler märkliga ”köns-effekter” av Försäkringskassans bidrag, t.ex. underhållsstödet.

  1.)
  det utgår främst till mödrar – könsdiskriminering, redan där

  2.)
  umgängesföräldrar (läs: fäder) kan aldrig få betalt för sitt umgänge med sitt barn, bara ev. umgängesavdrag, se nedan

  3.)
  reglerna om underhållsstöd kopplar ihop separerade föräldrars ekonomi på så sätt att, om umgängesföräldern (läs: fadern) är arbetslös med 0 kr i inkomst, så får boföräldern (läs: modern) inget avdrag på underhållsstödet, oavsett hur mycket fadern umgås med barnet/barnen.

  Omvänt får umgängesföräldern (läs: fadern) inget umgängesavdrag, eftersom det beräknas till 1/40 av återbetalningsbeloppet (=återbetalningsbelopp för underhållsstöd) till Fk, som i detta fall blir 0 kr!

  4.)
  det finns något som kallas ”växelvis boende” och som innebär att föräldrarna har barnen boende hos sig ”ungefär lika mycket”.

  Det innebär ekonomiskt att ingen av föräldrarna blir återbetalningsskyldig till Fk och att de båda två kan erhålla 50% av underhållsstödet.

  Det låter väl rättvist?

  I praktiken innebär kriterierna för ”växelvis boende” boende på 30% av tiden MEN (OBS!) det förutsätter att föräldern som till Fk ansöker om växelvis boende GODKÄNNAS av Fk vad gäller de mer subjektiva bedömningarna, som handlar om h*n har köpt kläder till barnen, etc.

  Staten går dessutom ”back” på växelvis boende, eftersom ingen förälder blir återbetalningsskyldig!

  Detta kanske också förklarar varför staten och Fk motarbetar sådant boende…hm…

  Varför talar man inte betydligt MER om det?

  5.)
  icke att förglömma är bostadsbidrag, som innebär att boföräldern (läs: modern) erhåller ca 900 kr mer än umgängesföräldern (läs: fadern), beroende på bostadsyta, bostadskostnader, m.m.

  Är det bidraget rättvist, givet att fler mödrar än fäder är bofäldrar? Föräldrarna kan ha precis samma ekonomiska belägenhet.

  Båda föräldrarna kan t.ex. vara arbetslösa.
  Den enda och avgörande skillnaden är att boföräldern blir rik genom div. bidrag och att umgängesföräldern omvänt blir fattig och dessutom försätts i skuld (genom reglerna om underhållsstöd)!

  Lät detta invecklat?
  Det må vara hänt men så ser verkligheten ut.

  SUMMA SUMMARUM:
  1.)
  en boförälder (läs: mor) får alltid underhållsstöd (/betalt för att ta hand om) sitt barn
  2.)
  en umgängesförälder (läs: far) kan aldrig få betalt för umgänget med sitt barn
  3.)
  separerade föräldrars ekonomi kopplas ihop, till last för umgängesföräldern!
  4.)
  umgängesavdrag definieras som 1/40 av återbetalningsbeloppet för underhållsstöd, trots att en månad maximalt har 31 dagar!
  Detta missgynnar umgängesföräldern.
  5.)
  växelvis boende kräver Fk:s godkännande, vilket ibland är väldigt subjektivt. Växelvis boende missgynnar till synes statens ekonomi.
  6.)
  reglerna om bostadsbidrag är även de könsdiskriminerande, givet bostadsförhållandena barn-föräldrar.

  Låter det nu MINDRE invecklat?
  Hoppas det.

  Skicka gärna vidare synpunkterna och konstaterandena ovan till behörig politiker.

  NÄR får vi se politiker ändra även reglerna om underhållsstödet och bostadsbidraget?

  Ang. politik, så tycks Moderaterna vara emot förslaget.
  Innebär det att man då ska rösta på Vänstern?
  Nej…jag bara skojade där…kommer inte på fråga.
  ;O)

  Vad gäller uppfattningen hos Juridiska institutionen vid Uppsala universitet, så kan jag undra hur man definierar: ”ta ekonomiskt ansvar”.

  Anses man ta ekonomiskt ansvar om man enkom p.g.a. sitt kön erhåller såväl barnbidrag (1.050 kr/barn och månad) som underhållsstöd (1.273 kr/barn och månad) och 900 kr mer per månad i bostadsbidrag?

  Inte undra på att umgängesföräldrar (somliga) super ner sig…vad annat finns att hoppas på?

  Man talar ofta om ”lika lön för lika arbete”, vilket i princip redan gäller i Sverige, bortsett från ”oförklarade löneskillnader” (ej oskäliga dito) på 2% (Arbetsgivarverket, 2002).

  Varför talar man inte lika gärna och ofta om ”lika bidrag, oavsett kön”?

  Varför ska inte bidrag ses som en inkomst, för de kvinnor, som nu råkar tjäna lägre än män…p.g.a. att de råkar vara deltidssysselsatta och tillbringar mer tid hemma med barnen, m.m?

  För övrigt 2 …
  följande mening är tvetydig:
  “Axess redaktör attackerar en hypotetisk feminism i Breiviks anda“.

  Den kan tolkas som att den hypotetiska feminismen är i Breiviks anda.

  PS!
  @Pär Ström, det heter: “guilt by association”.
  Jag har läst att du även tidigare har skrivit ”gult”.
  DS!

 27. Ulf Says:

  Reinfeldt borde kanske läsa och begrunda denna artikel:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/de-roda-kvinnorna-ar-en-myt_5990987.svd

  Det tycks vara en myt som ständigt reproduceras att kvinnor drar till vänster. För oavsett hur man mäter, vad kvinnor de facto röstar på, eller hur man upplever sig själv ideologiskt, så är skillnaden nära nog obefintlig.

  Kvinnor är inte i allmänhet vänster. Mot den bakgrunden finns det goda skäl för borgerligheten att ta tillbaka jämställdhetsdebatten från vänstern. Marknadsekonomi, valfrihet inom välfärden, regelförenklingar för företag och bättre möjligheter för låginkomsttagare att leva på sin lön är den bästa politiken för alla personer, så också kvinnorna. Det är dags att borgerligheten sträcker på sig. Det finns ingen anledning att köpa vänsterns världsbild och lösningar. Borgerligheten behöver en riktig jämställdhetspolitik, bortom kvoteringslagar och taliban-påståenden.

  (Eva Cooper, Timbro)

 28. Andreas Says:

  ”Fredrik Reinfeldt (M), då partiledare i opposition, visade minst tilltro till pappors förmåga att vara bra föräldrar. Enligt SvD den 22 november 2005 befarade Reinfeldt att män med alkoholproblem kunde tvinga till sig halva barnbidraget för att finansiera fortsatt alkoholmissbruk och därmed inkompetensförklarade han pappor generellt.” (Nalin Pekgul i SvD 13 juni 2011)

  Och han har alltså inte ändrat sig, eftersom M tydligen är det enda parti som inte vill rösta för delat barnbidrag.

  M kommer inte få min röst, vilket primärt beror på Reinfeldts famösa jultal där mäns utsatthet i nära relationer värderades till 0 kronor medan kvinnors utsatthet i nära relationer värderades till 109 miljoner.

  Men såna här saker som barnbidraget spär ju ytterligare på övertygelsen om att M för närvarande inte är ett alternativ i politiken.

 29. Backlash Says:

  Breivik är ett exempel på vad som kan hända när man ger vårdnad och barnbidrag till en olämplig mor.

 30. Hugo Says:

  Låt mamman få hela bidraget. I framtiden finns det i alla fall ingen pappa att betala barnbidrag till:

  ”I dag föreslår Moderaterna, Folkpartiet och Centern att lagen om insemination ska ändras så att ensamstående kvinnor också ska ges rätt till assisterad befruktning.”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4987934

 31. Grodan Boll Says:

  Så den ”Förälder som inte tar något ekonomiskt ansvar” är inte modern?

  Att det skulle finnas begränsningar i att kunna rycka bidrag ur näven på arbetslösa mammor hade annars självskrivet.

 32. Grodan Boll Says:

  Från artikeln i AB:

  ”Att feminismen skiljer på kön och genus glömmer Eriksson behändigt nog bort”

  Det glömmer alla 50/50 ivrare också bort, så vida inte 50/50 handlar om genus vilket hade gjort et till en mycket underhållande följetång att titta på.

 33. psyksjukskriven psykdoktor Says:

  @ Grodan
  “Att feminismen skiljer på kön och genus…”

  Men det är det den gör. Alltså är det det den inte gör. Alltså är det den gör…
  Där har du hela logiken!

  Sjuk, sjukare, sjukast…
  ….
  kaboom…

 34. Mr Galahad Says:

  http://svt.se/2.22620/1.2449446/forslag_dela_barnbidrag_lika

  ”Det är ett felaktigt system och det är konfliktsdrivande, sade han när hans utredning om ekonomi och föräldrasamarbete efter separation kom på torsdagen.”

  ”Nu föreslås att barnbidraget enklare ska kunna delas lika mellan föräldrarna, även vid sammanboende. Men i dag får många föräldrar med delad vårdnad, mest pappor, inte del av bidraget.”

  Göran Harnesk utredare på BRIS

  Märkligt hur det kan bli eller hur?

  //Mr G

 35. Ulf Says:

  @Andreas,

  Hmm, att låta Nalin Pekgul vara uttolkare av Reinfeldts vilja är väl lite som att låta Fan uttolka Bibeln ändå? 🙂

  AB 2008: M föreslår delat barnbidrag

  – De här är bara en fånig detalj som är löjeväckande, säger Sahlin. […] Jag har uppriktigt sagt svårt att förstå hur det skulle påverka jämställdheten, säger hon.

  Frågan är vad det är (m) nu säger sig vara emot? Är det förslaget att staten skall gå in och bestämma hur barnbidraget skall fördelas till föräldrar som lever i parförhållanden? Det är i så fall konsekvent med moderat politik.

  Såvitt jag kan se har Fredrik inte uttalat sig den här gången. I kontrast till hans uttalanden 2005, finns följande debatt med Mona från 2008:

  Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att förslaget om delat barnbidrag är värt att titta närmare på.

  ”Det syftar naturligtvis till att samhället ska återspegla att vi har förväntningar om ett jämställt ansvarstagande mellan mammor och pappor”, sade han till TT vid moderaternas rikskonferens i Göteborg.

  Han reagerar mot att socialdemokraternas ledare Mona Sahlin kallat förslaget för löjligt.

  ”Jag är väldigt förvånad över det sättet att uttrycka sig kring en fråga som betyder väldigt mycket för familjeekonomin och för mångas möjligheter att få vardagslivet att gå ihop. Det är också så att det inte sällan är en källa till konflikt mellan par som har brutit upp.”

  De borgerliga, inklusive moderaterna, har tidigare varit emot förslag i den här riktningen. Men enligt Reinfeldt måste politiska partier hela tiden följa med i samhällsutvecklingen. Allt fler män vill ta ansvar2/28/12 Sahlin och Reinfeldt i bråk om barnbidraget för sina barn. Ett förslag om delat barnbidrag skulle även kunna gälla par som inte har separerat, enligt Reinfeldt.

  ”Men utgångspunkten måste vara att försöka se att det här är ett reellt vardagsproblem för många att få ekonomin att gå ihop, inte minst gäller det par som har separerat. Ensamförsörjande har ofta problem med att få ekonomin att gå ihop.”

  Ett argument mot förslaget är enligt Reinfeldt att samhället ännu inte är helt jämställt utan att det fortfarande i hög grad är kvinnor som har huvudansvaret för barnen.

  Rimligen bör Fredrik kunna övertygas om att det där sista påståendet inte är starkt nog för att motivera en svepande generalisering av kön i ett land som strävar efter jämställdhet – speciellt från ett parti som lär anse att staten inte skall lägga sig i i onödan.

 36. Ulf Says:

  …och här var länken till ovanstående citat:

  http://di.se/Templates/Public/Pages/ArticlePrint.aspx?pl=37174__ArticlePageProvider

 37. Pether Says:

  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/hsb_goeteborg/pressrelease/view/hsb-daer-jaemstaelldhet-bor-736645?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Alert&utm_content=pressrelease

  Lite kul att läsa vad folk tycker jämställdhet är.
  I HSB råder tydligen full jämställdhet.

  ”Jämställdhetsarbetet tog nu ordentlig fart och 2008 bestod ledningsgruppen på HSB Göteborg av fyra kvinnor. Året därpå utökades gruppen ytterligare med en kvinna, samtliga återfinns idag på strategiskt viktiga poster.”

  Dvs 100% kvinnor = full jämställdhet.

 38. Hugo Says:

  @Pether: Jag tror att de vill ha 100% kvinnor på toppnivån och 100% män i pannrummen. Då blir det 50-50 precis.

 39. Per Says:

  Nu får ju alla jämställdister ta och kamma sig och börja ställa motkrav! Det är jättebra att singelkvinnor ska få tillgång till inseminering, men när ska singelmän få skaffa barn med surrogatmamma?

  Nu får ni börja ställa lite krav, det håller inte att bara sitta och gnälla på Genusnytt..

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/singlar-ska-fa-insemineras_6885447.svd

 40. Krak Says:

  @Per: Skattefinansierade bordeller är en annan liknelse.

 41. Ullis Says:

  ””Förälder som inte tar något ekonomiskt ansvar”. Det är så de ser på gruppen pappor” Jamen det är ju sant!!! Börja ta ekonomiskt ansvar så kan vi diskutera barnbidrag sen.

 42. Leif Says:

  Apropå inseminationsatikeln i SvD:
  Föräldrabalken 6 kap 2§:
  ”Barnets vårdnadshavare […] skall bevaka att barnet får tillfredsställande försörjning och utbildning.
  Båda föräldrarna har alltså att svara för barnets försörjning.

  Jag antar att det blir skattebetalarna som får stå för det ekonomiska stödet till en inseminerad moder eftersom donatorn knappast kan vara villig att göra det. Eller kan man tänka sig att insemination också medför att man därmed avsäger sig krav på ekonomiskt stöd från samhället? Om stöd ska utgå från skattebetalarna, bör inte då också de fäder som förhindras från normalt umgänge med sina barn befrias från understöd till modern/barnet?

 43. Man & Woman United Says:

  @ Ulf, Andreas,mfl Genus Nytts läsare

  Opinions läget för Statsministern ser inte särskillt lovande ut. Med all rätt efter partiets radikalfeministiska linje sen jultalet om myten om mäns våld mot kvinnor. Inget tal om könsneutral lagstiftning eller kvinnors våld mot kvinnor,kvinnors våld mot män. Eller om stalkerlagen fungerar åt andra hållet?

  Formulera en fråga skicka runt den till olika Moderata politiker däribland Moderat Männen och Maria Abrahamsson och slutligen Statsministerns bord. Så ska ni få se på verklig debatt!

  Tomtarna aka radikalfeministerna på p3 brunsch rapporten och tankesmedjan har fått för sig; i klubben för inbördesbeundran, att Sossarna förlorade valet två år i rad pga höger sossars politik. Gäsp:-S

  Ska sannerligen bli ett intressant val när ett nytt parti utformas som utmanar radikalfeminism och traditionella partier. En tanke om manslista lanserades av Aktivarium bland kommentarerna på samma blogg, baserade på erfarenheter och urträde ur SSU,en manslista stödjer sakfrågor i riksdag och traditionellt parti med undantag för avantgarde och mod typ Moderat Männens krav på Moderaternas politik om könsneutral lagstiftning och rättssäkerhet för pappor och män. Vidare byt ut Reinfeldt mot Maria Abrahamsson.

  Manslista för Socialdemokraterna skulle se ut som följande sparka Bodström & Borgström mfl och riv upp 90talets radikalfeministiska riksdagsbeslut till förmån för mer jämställdistiska te x inför könsneutral lagstiftning, utred Göran Lambertz rättsrapport reformera vårdnadslagstiftningen. Inför Resningskommission.

  Varken (S) eller (M) är självklara val ur ett jämställdistiskt perspektiv. Frågan om könsneutral lagstiftning är journalistiska obekväma frågor Genus Nytt aktivt ska ställa till (s) och (m) och kräva svar. Där har Genus Nytt en unik position som inga andra tidningar vågar utnyttja.

  Frågan om delat Barnbidrag ingår även i könsneutral lagstiftning. Hur börja?

 44. stina Says:

  en bättre lösning vore kanske att ta bort barnbidraget överhuvudtaget och istället sänka momsen på blöjor, barnkläder, osv…så att det helt enkelt blir billigare att ha barn. På köpet försvinner ju även risken att mamman eller pappan använder pengarna på egen konsumtion i stället för på barnen.

 45. Liberalen Says:

  För den konformistiska, egoistiska PK-politikern är det självklara inte längre självklart. Det logiska inte längre logiskt. Det rättvisa inte längre rättvist. Det sanna inte längre sant.

  Eftersom alla som inte tycker som kulturvänstern, våra smygkommunister – är enligt smygkommunisterna på samma lag som Breivik/Hitler.

  Jomenvisst serru, så våra ryggradslösa PK-politiker/journalister hukar sig som vanligt, för att slippa den senaste desperata barnsligheten från vänstern: Breivik-floskel-kastningen.

 46. Mr Galahad Says:

  @Ullis

  Att pappor skulle ta ett mindre ansvar när det gäller sina barn vare sig det är ekonomisk, umgängesmässigt eller på andra sätt är en fördom som faktiskt säger mer om dig än om pappor.

  Jag tar det större ansvaret för mina barn oavsett om de är sjuka, behöver något eller ska träna något och eftersom jag också är instruktör för barn kan jag också luta mig på fördelningen av föräldrar som sitter där och väntar medan barnen tränar samt vilka som engagerar sig för klubbens framtid och utveckling.
  Nästan 100% pappor rör det sig om.

  Det finns oandligt många fler aspekter på att dela ansvaret för barnen än vem som tog ut föräldrapenningen när de var små.

  //Mr G

 47. Man & Woman United Says:

  Under 2009 utbetalades barnbidrag för cirka 1 670 000 barn till en kostnad av närmare 23,4 miljarder kronor. Det allmänna barnbidraget utgjorde närmare 90 procent av kostnaden (knappt 21 miljarder kronor), flerbarntillägget svarade för cirka 9 procent (drygt 2 miljarder kronor) och det förlängda barnbidraget drygt 1 procent (cirka 287 miljoner kronor).

  Innehåll

  1 Bakgrund
  1.1 Flerbarnstillägg
  2 Reglering och omfattning
  2.1 Allmänt barnbidrag
  2.2 Förlängt barnbidrag
  2.3 Studiebidrag
  2.4 Flerbarnstillägg
  2.5 Totalt barnbidrag och flerbarnstillägg sedan 1 juli 2010
  3 Referenser
  4 Externa länkar

  Bakgrund

  I boken Kris i befolkningsfrågan
  progaderade Alva och Gunnar Myrdal
  1934 för att införa barnbidrag i
  Sverige.

  Barnbidrag infördes 1937 och var då inkomstprövat. Alva och Gunnar Myrdal var ledande förespråkare för införandet av barnbidrag, de argumenterade för barnbidrag i boken Kris i befolkningsfrågan från 1934.

  Dem nuvarande modellen med så kallat allmänt barnbidrag, oavsett inkomst, infördes 1948 och var på 260 kronor per barn och år, motsvarande 4597.75 SEK 2010,

  När det allmänna barnbidraget infördes innebar det både en omläggning och en utvidgning av samhällets stöd till barnfamiljerna. Bidraget ersatte de barnavdrag som tidigare fanns i beskattningen.

  Skatteavdragen gynnade främst de som hade höga inkomster och innebar att familjer utan inkomst inte fick del av stödet. De viktigaste motiven till att införa barnbidraget var att öka nativiteten, utjämna levnadsstandarden mellan barnlösa och barnrika familjer och minska antalet barn som levde i fattigdom.

  Barnbidraget har höjts ett antal gånger genom åren sedan det infördes. Endast en gång har riksdagen beslutat att minska barnbidraget. Den 1 januari 1996 sänktes barnbidraget från 750 kronor till 640 kronor i månaden, dessutom avskaffades flerbarnstillägget. Detta var en del i saneringen av statsfinanserna. Både barnbidragets nivå och flerbarns-tillägget återställdes den 1 januari 1998.

  Senaste höjningen från och med oktober 2005, då barnbidraget höjdes från 950 till 1050 kronor i månaden.

  Flerbarnstillägg

  Flerbarnstillägg är ett extra ekonomiskt stöd för barnfamiljer med flera barn. Flerbarnstillägg har förekommit i omgångar. Det infördes första gången från och med 1 januari 1982, då med ett fjärdedels barnbidrag per år till familjer med tre barn och med ytterligare elt halvt barnbidrag för varje ytterligare barn).

  Flerbarnstillägget höjdes senast den 1 juli 2010.

  Reglering och omfattning

  [redigera]Allmänt barnbidrag
  Idag utgår allmänt barnbidrag till 1 050 kronor per månad. Det betalas ut från och med månaden efter barnets födelse (eller senare till exempel om barnet flyttar till Sverige) och till och med det kvartal då barnet fyller 16 år. Barnbidraget är skattefritt.

  Barnbidrag betalas ut i princip alltid ut till de föräldrar som har gemensam rättslig vårdnad om sitt barn. Det är upp till föräldrarna själva att välja om en eller båda föräldrarna ska ta emot barnbidraget. Om föräldrarna inte väljer, betalas pengarna ut till mamman. Är bägge föräldrarna av samma kön betalas det ut till den äldsta av föräldrarna.

  I vissa situationer kan barnbidraget betalas till någon annan än föräldrarna. Det gäller till exempel om barnet har en särskilt förordnad vårdnadshavare eller bor i ett familjehem.

  När ett barn som uppbär förlängt barnbidrag och har fyllt 18 år (därmed blir

  myndig) eller gift sig får han eller hon bidraget utbetalt till sig själv.

  Förlängt barnbidrag

  För barn över 16 som går i gymnasiesärskolan eller grundskolan utgår förlängt barnbidrag, som betalas ut av Försäkringskassan. Som längst betalas det ut till och med första kalenderhalvåret, det år man fyller 20

 48. vmm Says:

  Klart man blir ledsen och arg när man hör sådant här om barnbidragen. I åratal har man ju hört att det kanske ska ändras men att det funnits vissa detaljer som måste lösas först. Det har varit för komplicerat rent tekniskt att dela barnbidraget. Det är väl Försäkringskassans datorsystem som inte klarat av saken… har jag ju tänkt. Men det är ju inte det som det handlar om. Sverige VILL inte dela barnbidragen. Det skulle förmodligen gå att lösa rent tekniskt men man VILL inte!

  Ja, vad ska man säga? Jag kan bara hålla med dom som säger att vi lever inte i ett jämställt samhälle. Vi får bita ihop och fortsätta kämpa. Så enkelt är det!

 49. Man & Woman United Says:

  Inte underligt att Reinfeldt gör bort sig gång på gång och är på väg ut när han inte stödjer Könsneutral lagstiftning!

  ”Det är upp till föräldrarna själva att välja om en eller båda föräldrarna ska ta emot barnbidraget.”

  Yeah,right!

  ”Om föräldrarna inte väljer, betalas pengarna ut till mamman.”

  Om mamman krånglar och vill ha makten över barnen tillåter systemet henne utnyttja alla medel till buds att vinna kampen om barnen. Även kallat Vårdnadstvisterna i feminismens saudiarabien…

  ”Är bägge föräldrarna av samma kön betalas det ut till den äldsta av föräldrarna.”

  Gäller det även män som kallar sig hen och är separerade från sin kvinnliga sambo?

 50. Bo Hofvander Says:

  Det retar mig att Apoteket nu visar en reklamfilm på betalkanalerna som puffar (främst) för vitaminpreparat för kvinnor, förpackat i vita brukar med svart lock. Men när filmen rullar vidare kan man skymta, eller ana att det ÄVEN FINNS VITAMINER FÖR MÄN!
  Men det framgår mycket dåligt och bilden på just vitaminer för män är mycket ur fokus och suddig. Sedan avslutas inslaget med att alla vitaminburkarna radas upp på rad, men med vitaminer för kvinnor främst och vitaminerna för män – som man alltså måste ha anat sig till att de överhuvudtaget fanns – försvinner, fortfarande ur fokus, helt bakom den kvinnliga vitaminburken.
  Alltså, även inom reklamen på TV slår feminismen och genustänket igenom.
  SKANDAL APOTEKET!!
  Vad är det för jämlikhet?

 51. Game Girl – Sveriges främsta dejtingcoach Says:

  Du tycker alltså att pappan ska ha rätt till barnbidraget… men inte att han ska vara pappaledig. Ja, bidrag ska männen ha men ansvar? nej tack?

 52. Leif Says:

  Game Girl:
  Börja tala med dina grannar om hur de enligt dig ska dela på ledigheten.

 53. Mr Galahad Says:

  @Game Girl

  Det är klart att pappan ska få vara pappaledig men föräldraledigheten är något som varje individuellt par måste få bestämma över själva utan att staten ska sätta begränsningar för hur de delar upp tiden mellan sig.

  Som sagt tidigare att pappor inte tar ansvar för sina barn är en fördom som saknar grund i fakta om man ser bortom föräldraledighetsuttaget vilket är det sätt många feminister mäter ansvar på.

  //Mr G

 54. Kakmonstret Says:

  Eftersom inseminationsdebatten visar att pappan är totalt oväsentlig för barnen, kommer nu frågan om kvoterad föräldraförsäkring att avföras från agendan. Man kan inte både ha kakan och äta upp den.

 55. Man & Woman United Says:

  @ Vmm

  När männen och papporna uttalar sin vilja och kräver könsneutral lagstiftning,införa Resningskommissioner,bekämpa systematisk diskriminering av pappor i vårdnadstvister,reformering av vårdnadstvister och delat barnbidrag helt i linje med mänskliga och demokratiska rättigheter. Då liknar svensk feministisk diktatur Rättssäkerhetsrörelsen Mansrörelsen Jämställdhetsrörelsen Pappa-barn rörelsen Antiköns krisrörelsen vid massmördaren i norge.

  Radikalfeministerna och Reinfeldts nya feminist partiet Moderaterna får erkänna sig besegrade av Jämställdhet 2,0

  Rättssäkerhetsrörelsen Mansrörelsen Jämställdhetsrörelsen Pappa-barn rörelsen är en stark oberoende kraft som Socialdemokraterna inte heller kan avfärda. Och (s) har mycket att rensa upp efter sig. Inte minst nu beträffande det symboliska rättsfallet Julian Assange som speglar den infekterade rättssituationen för män och pappor med barn i feminismens saudiarabien.

  No lie can live forever. How long,not long. We shall over come.

  Martin Luther King

 56. Man & Woman United Says:

  @ game girl

  Föräldrar ska inte bli tvingade av en radikalfeministisk moderat ledd regering att vara föräldra lediga. Inte heller av en sosse regering styrd av galna s-kvinnor som hyllar scum. Med deras sekttro att folk behöver en extra knuff.

  Diktaturer bekämpas! Oavsett om de återfinns i mellan östern eller feminismens saudiarabien.

  Vad säger du om de pappor som drömmer om pappa ledighet men blir aktivt bort tvingade ur barnens liv genom smutsiga vårdnadstvister. Vad säger du om old school män som flyr fältet pga slippa tjat och bara vill ha frid? Och sen blir utmålade som svikare och bovar. Därtill en myndigheter som är helt uppbyggda kring kvinnan familjerätten och Soc. Börjar man intervjua äldre män varför de stack blir det hela ganska logiskt. Att förena män och kvinnor är något feministerna totalt misslyckats med i sin antijämställdhetsdebatt. Politik ska födas ur befolkningen inte över deras huvuden då säger folk ifrån. Det kallas även demokrati.

 57. Jimmy Says:

  I ett aktuellt fall i min närhet så har pappan vårdnaden om barnen till 90% då hans fru lämnade honom, men hon vägrar att dela barnbidraget, trots att hon har en bättre inkomst än honom, numera har han 2 jobb för att klara av ekonomin men hon använder barnbidraget emot honom för att göra honom beroende av henne…..feministisk jämställdhet

 58. Ulf Says:

  @Ullis,

  Inte för att det tycks möjligt att övertyga dig om något, men eftersom det finns andra som faktiskt är villiga att begrunda fakta:

  Betänkande av Utredningen om ekonomi och föräldrasamarbete vid särlevnad (2011)

  När barnet bor mest hos mamman anger hon betydligt oftare än pappan att det passar barnet bäst. Inställningen är dock annorlunda när barnet bor mest hos pappan, då anser mamman nära nog aldrig att det är för att det passar barnet bäst. Cirka 13 procent av papporna instämmer i påståendet att det är för att det passar barnet bäst som det bor mest hos mamman. Arbetssituationen anges oftast som skäl när barnet bor mest hos mamman.

  (s. 156)

  Anledningen till varför barnet bor mest hos mamman ger utifrån mammors respektive pappors öppna svar två helt olika bilder. Mammorna anger att barnet bor mest hos henne för att pappan inte vill eller inte har möjlighet, medan pappan anger att barnet bor mest hos mamman för att hon vill det eller bråkar om frågan.

  (s. 158)

  I en norsk undersökning från forskningsinstitutet NOVA om umgängespappors situation svarade 60 procent av papporna att de önskade en annan fördelning av barnets boende än det som de faktiskt praktiserade. Av dessa önskade 12 procent ha barnet fast boende hos sig och 47 procent önskade ett växelvis boende. Samma undersökning visar att 62 procent av papporna gärna skulle ha mer umgänge med barnet samt att 70 procent trodde att barnet önskade mer umgänge.

  (s. 162)

  Undersökningen visar dock att det finns en stor andel av barnen som bor mest eller bara hos sin pappa men som ändå är folkbokförda på samma adress som sin mamma. Mellan 10 och 18 procent av de barn som uppges bo huvuddelen av tiden hos sin pappa förefaller ändå vara folkbokförda hos sin mamma.

  (s. 181)

  Den vanligaste synpunkten på bostadsbidraget är att det borde kunna delas mellan föräldrarna. Främst gäller detta när barnet bor växelvis. De flesta föräldrar likställer boende med försörjningsansvar. En delning vid en annan fördelning av boendet är föräldrarna dock inte lika positiva till; flera tror då att den förälder som barnet inte bor huvuddelen av tiden med, inte vill ta ansvar för utgifter som t.ex. kostnader för barnomsorg. Boföräldrarna anser sig ha det fulla försörjningsansvaret och därmed ha rätt till alla bidrag.

  (s. 232)

  Det är barnets folkbokföring som styr vem av föräldrarna som får det särskilda bidraget för hemmavarande barn. Detta har betydelse särskilt i de fall barnet bor växelvis, då barnet trots två boenden endast kan vara folkbokfört på en adress.

  (s. 243)

  Nuvarande regler om val av bidragsmottagare respektive delning av barnbidrag verkar inte ha fått något större genomslag för fäderna. De cirka 14 200 barn som barnbidraget delas för motsvarar endast omkring en tiondel av alla barn som i dag bor växelvis

  (s. 257)

  Det kan dock anses vara ett förlegat synsätt att lagen utgår från att modern ensam ansvarar för barnet.

  (s. 258)

  …osv – massor av intressant läsning.

 59. Ulf Says:

  I ovanstående rapport (SOU2011:51), finns en formulering som för all del är ett tecken på att det händer en del:

  Andelen barn som bor växelvis hos föräldrarna har ökat kraftigt under de senaste åren. Gruppen växelvis boende barn var i princip obefintlig då de flesta ekonomiska familjestöden infördes och följaktligen har inte dessa barns eventuella behov beaktats då systemen skapades.

  (s. 108))

  Rapporten problematiserar också det där med växelboende, bland annat genom intervjuer med barnen. En vanlig kommentar från barnen tycks vara att det är jobbigt att hålla på att växla boende, men det är värre att tappa kontakt med en av föräldrarna.

  Jag vill speciellt göra tre observationer:

  1. Uppenbart är systemen konstruerade nästan helt med tanke på att det är kvinnan som är vårdnadshavare. Bara en tiondel av de män som delar lika på ansvaret, får också del av bidragen. Det är inte ovanligt att barnet är skrivet hos mamman även om det bor hos mannen. I det fallet har mamman vetorätt, enligt lag, beträffande vart barnbidraget skall skickas.

  2. När min pappa en gång för 30 år sedan fick fajtas med Försäkringskassan för att slippa betala underhåll när jag bodde heltid hos honom, fick han höra ”det är märkligt att det skall bli så mycket bråk när ni män behöver göra rätt för er”. Det är lite lustigt att samma tongångar fortfarande kommer från tjejer, som inte vill acceptera det uppenbara (även för myndigheterna) att systemet diskriminerar män. Skall man generalisera, är det mest rätt att säga att alla pappor vill göra det som är bäst för deras barn.

  3. Barnen kommer alltid i kläm i de här situationerna. Att vara i en relation med barn är tufft, men man måste ha inställningen att man varje dag skall göra allt man kan för att relationen skall fungera. Det är kanske omodernt att satsa på att en relation skall hålla livet ut, men med barn i bilden är det banne mig det som måste till. Man får aldrig sluta tala med varann, och alltid försöka ha en konfliklösningsstrategi – varje dag. Om det låter som om jag mästrar, så är det inte mot enskilda par, utan mest mot den ”död åt familjen”-attityd som tycks vara så utbredd idag.

 60. Jämställdhetsfeministern Says:

  Bra att remissinstanserna, moderaterna och statsministern har tillräckligt med feministiska kunskaper för att stoppa det tokiga förslaget att barnbidraget skulle delas lika mellan föräldrarna. Självklart ska hela barnbidraget gå till mamman! Så att det blir jämställt. Män är för oansvariga för att ta del av bidrag.

 61. Om barnbidraget och jämställt föräldraskap « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] Remissinstanser negativa till barnbidrag till pappor  (GenusNytt) […]

 62. H.L Says:

  Feministernas plan verkar vara att få kvinnor ogilla män och när de har nått en nivå av ogillande och inte längre kan leva med män måste de inseminera för att få barn.Sen ska barnen växa upp okönade så de inte ens vet vilken de ska fortplanta sig med.

  Feministiskt resonemang:

  Kvinnorna ska i framtiden ta hand om de flesta barn själva eftersom mannen är så undermålig att kvinnor inte står ut med att vara i närheten av honom. Det är dessutom bara flickorna som är viktiga i skolan eftersom det är de som i framtiden ska försörja barnen.

  Konsekvensen blir att Sverige kommer få mycket höga skatter eftersom staten måste gå in och ta fädernas försörjningsroll.Många män emigrerar p.g.a att möjligheterna att få barn i Sverige reduceras och att de ända måste betala för de inseminerade kvinnornas barn. Tillväxten avtar när de utbildade männen lämnar Sverige åtminstone temporärt för att jobba i mindre manshatiska länder

 63. Man & Woman United Says:

  @ HL

  Ja genom att börja ta reda på vad det är för personlighetstyper kommer svaren om hatet mot mänskligheten och föraktet mot den naturliga fortplantningen. Björklunds lagstiftning om DNA register för flera hundra tusen människor med lovord om säkerhet och goda syften i ett övervaknings samhälle där Orwell hade rätt.

 64. trollan Says:

  Lite intressant det här med anledningen att man inte ska betala ut barnbidrag till männen – för att de super upp pengarna?! Men samtidigt puffar man för att män ska vara hemma mer med barnen. Vad har man då för inställning? Om man anser att pappor inte klarar av dessa pengar på grund av alkohol problem – hur kan man då anse att det är lyckat för barnen med dessa alkoholister?

  Eftersom jag personligen inte tycker det är något problem så skulle jag väl vilja ha alternativet att man väljer var pengarna läggs. Till exempel då till ett gemensamt konto. Och sedan måste man ändra det tillsammans om parterna går i sär.

  Men eftersom jag inte har testat på att vara skild från barnens pappa så har det väl hela för mig bara varit en fånig grej som inte påverkat vårt liv på något vis.

 65. Joakim Says:

  En eloge till de annars så rekordsexistiska rödgröna partierna som för en gångs skull är mer jämställda än Moderaterna. Man undrar knappt om man läste rätt.

 66. John Says:

  Kalla barnbidraget för vad det är, nämligen ett mödrarbidrag.

 67. 50/50 Says:

  Min far fick i alla år barnbidraget utbetalat till sitt konto, trots att mina föräldrar lever i ett helt vanligt gift förhållande. Har ingen aning om hur han bär sig åt, men respekt förtjänar han!

 68. Kajsa Says:

  Reinfeldts kommentar, eller snarare det faktum att det är politiskt korrekt att inte ens höja på ögonbrynen åt den, är fanimig det mest obehagliga jag stött på i svensk politik. Hur kan man uttrycka sig så? Hur kan det vara pk? Uppkomsten av skräckvälden och andra långtbortistanpåhitt känns plötsligt inte långt borta.

 69. Ulf Says:

  @Kajsa,

  Själv har jag inte hittat många ställen där Reinfeldt själv citeras i frågan på ett sätt som gör det trovärdigt att det faktiskt är så han sagt. Det finns många som gärna vill förvränga hans ord, spetsa till dem, och sedan sprida det de anser att han sagt, eller möjligen hemligen menat.

  Följande citat känns både någorlunda trovärdigt och betydligt mindre upprörande:

  Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att förslaget om delat barnbidrag är värt att titta närmare på.

  ”Det syftar naturligtvis till att samhället ska återspegla att vi har förväntningar om ett jämställt ansvarstagande mellan mammor och pappor”, sade han till TT vid moderaternas rikskonferens i Göteborg.

  http://di.se/Default.aspx?pid=37174__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=http%3A%2F%2Fwww.nyhetsportalen.se%2Fr3771351.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: