Krav: Kvinnor ska kvoteras till medier

by

Vi är vana vid diskussionen om huruvida kvinnor ska kvoteras in i bolagsstyrelser. I Tyskland har den diskussionen nu gått vidare och nått nästa nivå. Kvoteringsdiskussion 2.0.

Det handlar om medier. Tidningar, radio, teve.

Kvinnliga toppjournalister i Tyskland kräver nämligen att minst 30 procent av de ledande positionerna i landets medier ska innehas av kvinnor.

I ett brev till 250 utgivare och publicister hävdar initiativtagarna till kampanjen att bara två procent av toppcheferna i 360 tyska dags- och veckotidningar är kvinnor. Bara tre av tolv chefer i public service-företagen uppges i brevet vara kvinnor. Detta anses vara skäl att börja kvotera in kvinnor i mediaföretagen.

Har du tänkt på att när kvotering diskuteras är det nästan alltid i sammanhang där kvinnor är underrepresenterade. När hörde du senast krav på kvotering i sammanhang där män är underrepresenterade? Man kunde ju tänka sig socialtjänsten, skolan, förskolan… Observera att det inte är något jag förespråkar – jag gör bara jämförelsen.

Läs mer här. Tack för tipset, Delbert!

För övrigt 1: Hollywood domineras av vita medelålders män, skriver Linn Dupont i Helsingborgs Dagblad. Hon kritiserar sedan gruppen män på flera punkter. Tack för tipset, Sara! Läs mer här.

För övrigt 2: Antalet kvinnor som begår brott har fördubblats. Se här. Tack för tipset, Johan!

För övrigt 3: Pubträff på måndag – dels i Stockholm, men denna gång även i Norrköping! Läs mer här.

För övrigt 4: Du som läser Computer Sweden: I dagens nummer svarar jag dem på deras anklagelse mot IT-branschen om så kallat gubbvälde. Jag bloggade tidigare om deras anklagelse här.

60 svar to “Krav: Kvinnor ska kvoteras till medier”

 1. ninnitokan Says:

  Har du tänkt på att när kvotering diskuteras är det nästan alltid i sammanhang där kvinnor är underrepresenterade.

  Japp, och bara statusjobb. Jag tycker man ska börja vid botten. Kvotering av kvinnor till sopåkare eller varför inte A-laget, fängelse? Var ska vi kräva detta kvoterings-trams?

 2. Tuppen Says:

  Jag kräver 100% hen på alla poster.

 3. Info Says:

  MEDIER OCH FEMINISM: DÅ PASSAR FÖLJANDE IAKTTAGELSER BRA

  Sveriges radio, en underavdelning av RFSL, ägnade idag, 28/2, ett programblock i P1 Morgon dels åt att stödja ett kommande regeringsförslag om ensamstående kvinnors rätt till skattefinansierad insemination utan inblandning av kända fäder, dels till att propagera för pronomenet ”hen” som könsneutral ersättning för de könshämmande ”han” och ”hon”.

  Från RFSL hade inkallats en upprörd hen, VIO SZABO, som varje dag upplever det som smärtsamt och kränkande, att omgivningen betraktar henne antingen som en tjej eller som en kille:

  http://www.transformering.se/transbloggen?page=1

  Vio Szabo, redan en stor och viktig personlighet i svenskt kultur- och journalistliv och en auktoritet, vars ord eventuella heteromänniskor har att noga lyssna på, deklarerar bl.a.:

  • ”Det började redan när jag var liten. När mina föräldrar sa åt mig att jag var tvungen att leka utan att smutsa ned mig eftersom det var så man gjorde när man var tjej, blev jag rasande. Inte för att jag inte fick leka som jag ville, utan för att de kallade mig tjej.” (DN 2011-05-17 i propagandaartikeln ”I allt fler länder väcks nu frågan om rättigheten till ett tredje kön”.)

  En Aftonbladet-bloggare, Leifslillarosa, kommenterade samma dag:

  ”Jag vill vara hen – inte hon eller han´ säger Vio Szabo, 26, till DN. Hon och hennes ´flickvän´ (f.d. pojkvän) kräver rätten till ett tredje kön, man ska inte tvingas vara han eller hon, man ska även kunna välja att vara en hen, ty hon känner sig varken som man eller kvinna. – – –

  Nu ska HEN och HENS flickvän skaffa barn. Hens flickvän som tidigare var man har sparat lite sperma på en klinik som de nu ska använda för att få barn. Vio säger att man nog får en liberal syn på kön om man växer upp i en genusmedveten familj, så det torde inte vara några problem för barnet. Vio ser även en anann daglig fördel, hon kan rusa in på både kill och tjejtoan efter behag.”

  Blir ett barn verkligen lyckligare av det sistnämnda? Eller är barn främst hippa inredningsprylar och sexualpolitiska slagträn? Också i tonårsåldern?

  Ska i konsekvensens namn inte bara ”han” och ”hon” förbjudas eller betraktas som sexistiska utan också ”he”, ”she”, ”his”, ”her”, ”er”, ”sie”, ”il”, ”elle” osv.? Måste hela världslitteraturen alltifrån äldsta tid nu detaljrevideras?

  Skulle EU – bortsett från Cecilia Malmström – utan vidare komma att godta sådana tvingande, svenska förslag?

 4. Backlash Says:

  Jag hittar inte ditt debattinlägg på CS hemsida.

 5. KK Says:

  Ja, hela världslitteraturen måste revideras. Oeftergivligen. Från äldsta tid. Vi måste fokusera på det största problemet på vårt klot. Krig, fattigdom, sjukdomar och annat trams får vi ta sen.

 6. ADS Says:

  ”För övrigt 1: Hollywood domineras av vita medelålders män, skriver Linn Dupont i Helsingborgs Dagblad. Hon kritiserar sedan gruppen män på flera punkter.”

  Jag undrar varför hon inte fyllde på med att det rör sig om judiska män. Det är ju också en grupp som är minst sagt överrepresenterad i Hollywood, och på andra statusposter, så rimligen borde samma resonemang om att män ska stå tillbaka kunna användas för att judar ska släppa fram (läs: diskrimineras) för att andra ska få komma fram.

 7. Fundersam Says:

  Hollywood domineras av personer med judiskt ursprung. Undrar om Linn Dupont har problem med det?

 8. Olle Says:

  @Fundersam: Det skulle inte förvåna. Svenska kulturhen är inte kända för sin tolerans och öppenhet i det avseendet.

 9. Leif Says:

  @Backlash:
  Ja det var inte lätt att hitta, troligen för att man inte vill att det ska hittas. Sök på ”Pär Ström”!

 10. Ulf Says:

  Här är Pärs debattartikel i CS:

  http://computersweden.idg.se/2.2683/1.434769/inget-gubbvalde-i-it-branschen

 11. Ulf Says:

  CS svarar Pär Ström:

  I dag har vår bransch, på alla plan, mer gemensamt med andra kunskapsintensiva branscher som juridik, ekonomi och forskning än med verkstadsgolvet och den tunga industrin. Men it-branschen dröjer sig kvar på en mycket låg nivå, sett till andelen kvinnliga chefer.

  Och så den förolämpande slutklämmen:

  Det här vet de flesta som arbetar professionellt med it sedan länge. Och det var just det som påpekades i ledar-artikeln.

  IT-branschen har definitivt breddats kompetensmässigt. Det är tufft inte minst för etablerade företag att hänga med i svängarna, när marknaden ändras så fort. Produkter som man tidigare kunde bygga en vinstgivande verksamhet kring för något årtionde sedan, kan man knappt ens skänka bort idag, då det dyker upp konkurrerande alternativ som är helt gratis, och dessutom bättre.

  Eftersom jag arbetar professionellt med it sedan länge känner jag mig kvalificerad att säga att de som allra snabbast snappar upp det där med vart IT är på väg, är de som jobbar med Open Source-mjukvara.

  Och i den gruppen är det, som Pär noterar, nästan enbart män. I stället för att skjuta in sig på vad företagsledningen har i brallan och under blusen, borde CS fråga sig hur många företagsledare som faktiskt hänger med på vad som händer i branschen.

 12. Hugo Says:

  @Ulf: Vilket svar från CS! Trodde fanns en gnutta intelligens där, men tydligen inte.

 13. B Says:

  ADS

  Sen kan man undra varför Linn Dupont eller vad hon heter inte tar upp ett mycket viktigt faktum, att män är mer sannolika att ta risker än vad kvinnor är. Att vara skådis och våga gå hela vägen kräver mod, detta är en av faktorerna som spelar in när det finns män på statuspositioner. Dessutom bör hon kritisera andra kvinnor för att dom väljer sådana män, då generna att ta risker fortsätter födas fram.

  Anledningen till att Justin Bieber är känd beror inte på att han tagit för sig i egenskap av kille. Han har inte armbågat sig fram och fuskat. Han är där han är för att tjejer i hans egen ålder blir bokstavligen hysteriska och svimmar när de ser honom stå på en scen. Var någonstans har vi då problemet? Är det verkligen mäns fel att de en dag står på toppen och vinkar?

 14. ninnitokan Says:

  Läste på CS. Snacka om att missförstå med flit. *suck*

 15. Sirpa S Says:

  OT

  Skadeglädje är den enda sanna glädjen, Helle Klein får sparken efter smutskastning av kollega!

  https://sites.google.com/site/geldscheffelninternet/avpixlat

 16. Anders Senior Says:

  Förloraren i debatten är onekligen Comuter Sweden……

  Jag blir dessutom så trött på detta ständiga curlande av kvinnor!
  Var ligger deras eget ansvar att ta reda på hur läget är på våra arbetsplatser?

  Visst, ”lödkolvsoset” kanske är borta sedan länge, men varför skall jag avslöja det för potentiella konkurrenter om mitt arbete? Bara för de är kvinnor?

  ”Bajsblöje-lukten” kanske är borta från vården också, vad vet jag? *ironi*
  Det är i så fall upp till MIG att ta reda på det!!

  De har väl för i **** ett eget ansvar att ta reda på hur landet ligger!!!

 17. Anders Senior Says:

  Nu hoppas och tror jag att de flesta kvinnorna i Sveige är vuxna individer som gör sina egna medvetna val här i världen, och struntar i det fåtalet bortskämda, curlade feminister som tycker de skall få åka snålskjuts på samhället, på alla andras bekostnad, man som kvinna!

  Dags att dessa feminister inser att den enda begränsningen de har för att kunna göra karriär på vilken arbetsplats de vill, sitter i huvudet på dem själva!

  Dags att vi män skrotar vår kollektiva skuld för att lata feminister inte tar tag i sitt eget liv!

 18. Pomperipossa Says:

  Kvotera in fler kvinnor i media? Titta på TV4 Nyheterna en kväll, eller läs några kolumner i dagspressen. Det finns inte fler procent än hundra.

 19. Chroni Says:

  Pomperipossa: Jo, minns det=p

  TV4 har typ skiftat, hallåorna är män, och nyhetsankare kvinnor =p.

 20. Hjalmar Says:

  @Pomperipossa/Chroni
  Och nu ska tydligen Svt rationalisera bort hallåorna…
  Följer resten av kanalerna efter? När det finns pengar (eller makt) att tjäna på feminismen, då är eländet populärt…

 21. Arne Says:

  OT:

  Det verkar som att det är fler som tröttnat på statsfeminismen 🙂
  http://coltingblogg.com/2012/02/28/den-stora-feministdebatten/

 22. Tupp! Says:

  http://svt.se/2.22584/1.2724339/flickor_trivs_battre_i_forskolan_an_pojkar

 23. Man & Woman United Says:

  Just nu p1 p o enqvist intervjuas om feminism

 24. Man & Woman United Says:

  Feminism könsmakts ordning på det ideella planet..

 25. Man & Woman United Says:

  Omvända en fundamentalistisk feminist Ulrika Meinhof. Män är rädda för starka kvinnor

  Problemet med feminismen hur den uppfattas. Dum styrka med feminism

  Samtalet: Jag älskar en feminist. – Tendens | Sveriges Radio
  JUST NU P1: Kulturradion: K1 … I Tendens Samtalet möter Mia Blomgren författaren P O Enquist som sedan 20 år är gift …
  sverigesradio.se/sida/artikel.aspx

 26. Mansgris Says:

  Jag har redan sagt upp mitt abonnemang på dagstidning eftersom jag inte vill betala för feministiska kamporgan. Om man ser på tidningsstatistiken är jag inte ensam.

 27. wmrisun Says:

  Var vänlig anlägg ett genusperspektiv på denna film om striderna i Syrien.
  Vi ser i tidningar och nyhetsinslag bilder på mängder av kvinnor i fronten för kampen om frihet. Varför ser jag inga av dessa i denna film? Var de lediga just när de filmade?

 28. wildwest Says:

  Delvis med anknytning till medier: I tidningen Dagen i tisdags togs en artikel in som handlar om våld mot män. Det är fortfarande den undersökning jag själv var med i, ”Berättelser som inte finns” (Göteborgs universitet 2010), som ligger till grund för artikeln i Dagen. Jag medverkar även där även om mycket är kopierat från uppsatsen.

  Det måste ändå uppmärksammas att det numera dyker upp såna här artiklar då och då. Jag tror det bara för två-tre år sedan närmast varit otänkbart.

  Ändå reagerade jag på, men jag ska inte dra för stora växlar på det, att Dagens nättidning hade reportaget om män som slår kvinnor med, däremot står artikeln om kvinnor som misshandlar män inte att hitta på nätversionen. I mitt stilla sinne tänker jag att måhända blev det omedelbart slagsida, som vanligt, när det gäller detta tema.

 29. Man & Woman United Says:

  Svt 2 just nu

  20.30 Nyhetsbyrån

  Samtal om nyheter. Säsong 2. Avsnitt 7 av 7. I panelen: Claes Malmberg, Britt-Marie Mattsson och Viggo Cavling.

  Se Nyhetsbyrån i SVT Play

  Vänster radikalfeminism ,Stalinistisk feminism
  Word Claes!

 30. ninnitokan Says:

  Man & Woman United
  Mm.. såg. Äntligen vågar röster höjas mot dessa galenskaper:D

 31. Mariel Says:

  mmm kvotering är inte en bra lösning…

 32. ninnitokan Says:

  Mariel:
  Kan du som kvinna förstå att inte karriärs-kvinnor skriker i höga skyn över detta?
  För det första är det kränkande att vi inte skulle klara oss med samma spelregler. Men än värre är nästa steg… när karriärs-männen blir förbaskade(med all rätt) av att bi diskriminerade på sin väg… då kommer det heta ”hon är kvoterad”(=hon kan inget, skit i henne), ”kvoteringsvåp”(<-det ordet har jag redan hört irl) osv och dom måste jobba mot ett värdelös-stigma det kommer innebära på längre sikt.

 33. Man & Woman United Says:

  @ ninni

  PO Enqvist gav även nyanserad och syrak kritik hur feminismen misslyckats med jämställdhet. Splittringen i regeringen nu senast om insemination. WikiLeaks mfl granskande av Sverige. Visst händer det saker…

 34. ninnitokan Says:

  M&WU
  Jo, det är bara så skönt. Kanske kommer dagen då detta blott är en pinsam epok i vår historia snabbare än vi anar.

 35. ninnitokan Says:

  M&WU
  PO Enqvist gav även nyanserad och syrak kritik hur feminismen misslyckats med jämställdhet.
  Var?

 36. Kristin Says:

  Mycket bra i CS, Pär!

 37. Hugo Says:

  OT: Ny kvinnofälla funnen: Grupparbeten.

  ”Vissa blir dummare av att jobba i grupp.”
  ”En [..] slutsats i forskningsrapporten är att kvinnor, i större utsträckning än män, påverkades negativt av att placeras i grupper.”

  http://www.expressen.se/nyheter/jo-grupparbeten-gor-vissa-dumma/

 38. Man & Woman United Says:

  @ ninni

  Tror det med!

  Han tror inte på könet som social konstruktion, refererade bl a till mäns och kvinnors biologiska skillnader.Fortsatte med hans egen fri idrotts insats som ung. Vidare feminismens misslyckande när de skuldbelägger alla män för att vara sexistiska i grupp, skuldbelägger alla män för våldtäkter och kampanjen att alla män är djur osv.

 39. Magnus Says:

  Jag gillar kvotering, sålänge det går åt båda hållen. Det bästa skulle vara att kvotera på utbildningar så mycket det bara går så kan vi sluta tjaffsa sen om jobben.

 40. Johannes Westlund Says:

  Det är bara att konstatera: Computer Sweden har inte en aning om vad IT är eller vad man sysslar med inom IT. Visst, man löder kanske inte kretskort för hand så värst ofta längre, men har man inte koll på lågnivå-detaljer såsom transistorer så kommer man aldrig förstå CMOS och förstår man inte CMOS så är man helt borta när det gäller att faktiskt förstå kiselbaserade kretsar, vilket är grunden till all IT. En riktigt stor del av IT baserar sig på ”lödkolvsosande” elektronik, ”at the end of the day” är det faktiskt elektronik IT kokar ner till. Jag skulle då personligen aldrig någonsin få för mig att anställa en programmerare som inte vet hur en processorkärna fungerar på en konceptuell nivå. Inte ens om programmeraren ska sitta i lekvärlden C# eller Java. Förr eller senare måste man gå in och göra något hack i C eller assembler eller begripa detaljer nedåt i hårdvaran. Har man inte den ”lödkolvsosande” kompetensen då så funkar det inte.

  Jag skulle vilja att CS tog och läste på vad civilingenjörer i datateknik samt informationsteknik behöver kunna genom att granska vilka kurser som man läser. Jag tror vissa där kommer få en chock. Det räcker inte på långa vägar att kunna hacka lite Java.

 41. Möt Jonas Colting, Triathlonmedaljör och en till man som tröttnat på den Svenska Statsfeminismen « Aktivarum Says:

  […] Ström kritiserar ytterligare krav på tjejkvotering Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. Postat i Genus, […]

 42. Argus Says:

  Varför inte titta på och bedöma utfallet av ökat inflöde av kvinnor i tidigare mansdominerade branscher. Lärarkåren t ex, tidigare mansdominerad nu kvinnodominerad. Har lärarnas kompetens och trivsel på arbetet höjts genom denna utveckling? Eller riksdagen – har riksdagens inflytande och auktoritet ökat genom varvade listor? Präst- och åklagarämbetet: Fungerar det bättre nu med 50 % (eller mer) kvinnor? Varför ställs aldrig dessa frågor? Är kvoteringar ett självändamål?

 43. Johannes Westlund Says:

  Måste passa på att tipsa om att det publicerats en spännande debattartikel på SvD brännpunkt. Den handlar om inseminering av ensamstående kvinnor. Beakta följande argument:

  ”Det finns många barn i Sverige i dag som lever med ansvarsfulla ensamstående föräldrar som ger dem en trygg och kärleksfull uppväxt. Vi är övertygade om att människors lämplighet som förälder inte avgörs av huruvida man lever i en parrelation eller inte.”

  Slutsats: Erbjud därför bara assistans till kvinnor som vill ha barn.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/singlar-ska-fa-insemineras_6885447.svd

  Vad säger man? Jämställdheten har en bit kvar. Män blir fortfarande diskriminerade och, vad värre är, osynliggjorda.

  Jag bloggar också om det: http://minvision.blogg.se/2012/february/inom-reproduktionen-ar-det-fortfarande-langt.html

 44. Ulf Says:

  @Johannes Westlund,

  Jag skulle vilja att CS tog och läste på vad civilingenjörer i datateknik samt informationsteknik behöver kunna genom att granska vilka kurser som man läser.

  Sedan ryms ju många olika roller inom IT, men faktum kvarstår: som du säger är det vanskligt att anställa folk med fel grundutbildning. När utvecklingen går så snabbt är det den solida utbildningen som gör att man kan sortera intrycken och anpassa sig snabbt.

  Det är ju absolut inget argument mot kvinnor. Utbildningarna är öppna för alla, och försökt alla möjliga knep för att locka kvinnor i mer än två årtionden. Inte många känner sig lockade, tycks det.

 45. Lars Says:

  @Johannes Westlund,

  Om man ska se på hela problematiken, hur ska man erbjuda assistans till ensamstående män som vill ha barn?

  http://www.buy-aid.com/?id=7

  (Jag vet, det är en väldigt provocerande bild)

 46. Lars Says:

  På denna site verkar det som enskilda individer uppfattar det stötande för sin egen del att män ”hängs ut” som förövare eller våldsmän, och följdaktigtligen polariserar detta gentemot kvinnor. Av de många våldsbrott mot män,är oftast gärningsmannen MAN. Varför är det så?

  Det som benämns ”kollektiv skuld” för männen känner jag ej igen mig i. Tex: Visst, det existerar kvinnor som begår sexuella brott mot barn, men oavsett förövare är väl ändock slutledningen sådan att det är själva företeelsen som måste bekämpas. Hur gör man det? Eller ska man gå till själva kärnfrågan som är: varför, av vilken orsak utsätter förövaren ett barn för grova kränkningar och våldtäkter. Eftersom det är komplext och svårt att svara på måste lagstiftningen ses över så att dessa män – för , tyvärr, det är män som barnsexturistar – av egoistiska skäl, dvs rädsla att registreras som förövare, förmås avstå bansexturism.

  Den australiensiska organisationen Child Wise genomförde 2006 en undersökning om barnsexhandeln i Kambodja. Ett försök att skapa en profil över förövarna visar följande: Åldern bland de arresterade år 2003–2006 varierade mellan 28 och 68 år. De var uteslutande män. En del var på kortare besök i landet medan andra stannade längre. Ett stort antal var anställda inom utbildningssektorn.

  Jag frågar mig, varför är det företrädesvis män som kränker barn på detta sätt?

  http://www.expressen.se/nyheter/filippinsk-o-vill-halla-kvar-svensk/

 47. Man & Woman United Says:

  1.Börjar i fel ände pga radikalfeminism
  Män enbart förgriper sig på barn. Det är tabu att tala om kvinnor som pedofiler kan operera fritt inom barn omsorg etc.

  2. Kvinnor får straff rabatt
  se razzia där 22 av 23 var kvinnor. Allt skylldes på ledaren.

  3. Så länge Hilda,Slagen dam,Anna Skarnhed, Diesen och Lejonhuvud,nonchalerandet av könsneutral lagstiftning, resningskommissioner förekommer misstror befolkningen rättsvisa rättssäkerhet och rättsväsendet. Punkt!

 48. Mariel Says:

  ninnitokan: Nej jag förstår det inte… eller. Om jag blev inkvoterad, och visste om att det var därför jag blev intagen… så skulle det kännas jätteorättvist såklart. Mot männen. Jag skulle inte alls känna mig värdig att vara där. Samtidigt.. skulle jag avsäga mig jobbet bara för det? Ne… fast.. vem vet, kanske skulle jag bli mobbad för det. Inte så kul det heller.

 49. Lars Says:

  @Man & Woman United

  Det är inte enbart män som förgriper sig på barn. Vilket jag skrev. Jag refererade dock bla till:

  Den australiensiska organisationen Child Wise genomförde 2006 en undersökning om barnsexhandeln i Kambodja. Åldern bland de arresterade år 2003–2006 varierade mellan 28 och 68 år. De var uteslutande män.

  Ovanstående påstående är inte ”radikalfeminism”, om det är det du menar. Möjligt att det ligger i ditt intresse att befästa ett begrepp som ”radikalfeminism”, men det har inget att göra med problematiken i barnsexturism.

 50. Johannes Westlund Says:

  @Lars: Jag anser inte per nödvändighet att assistans är en bra väg att gå. Jag är kluven i frågan. Jag bara konstaterar att i den reproduktiva sfären så råder ett starkt matriarkat. Man kan säga mycket om det, men inte att det är jämställt. Vill vi ha jämställdhet så måste den gälla på alla områden, inte bara där det gynnar kvinnor.

 51. Ulf Says:

  @Mariel,

  Om jag blev inkvoterad, och visste om att det var därför jag blev intagen… så skulle det kännas jätteorättvist såklart. Mot männen.

  Även om du inte blev inkvoterad, utan blev vald på egna meriter, skulle själva tendensen att ge kvinnor företräde skapa en misstanke i ditt fall, som rimligen känns minst lika orättvis – för dig.

  Jag kan inte minnas att jag någonsin varit med om att någon blivit mobbad för att folk tror att de blev ”inkvoterade” till sitt jobb. Däremot är det stor risk att det talas om en bakom ens rygg.

  Det kan ju förstås alla råka ut för. Många chefer hamnar i sitsen att de upplevs befordrade upp till sin ”inkompetensnivå” (dvs som belöning för att de var bra på ett jobb får de ett annat, som de är sämre på). Det är inte heller kul.

  Principen är lite besläktad: om man ger folk ansvar av fel orsak, föder det misstro, och är orättvist mot dem som faktiskt har precis det ansvar de förtjänar.

  Det skall sägas att man blivit mycket bättre på att rekrytera och utbilda chefer på senare år. Numera finns det inga ursäkter för att befordra folk till chefsroller bara för att det skulle vara ”finare” att vara chef.

 52. Mariel Says:

  Ulf: ”Även om du inte blev inkvoterad, utan blev vald på egna meriter, skulle själva tendensen att ge kvinnor företräde skapa en misstanke i ditt fall, som rimligen känns minst lika orättvis – för dig.”

  Om jag blev vald på egna meriter, oavsett tendens, varför skulle det skapas en misstanke i MITT fall? Vilket jobb pratar vi om? Varför just specifikt mitt fall?

 53. Joakim Says:

  Varifrån kommer detta feministiska inflytande över alla dessa länder? Sverige eller USA? Vad tror ni?

  För övrigt 1: Hollywood domineras av judar också. Är det också ett problem eller är det ”inte samma sak”?

 54. Ulf Says:

  Ang debattartikeln i CS.

  Pär skrev:

  Computer Sweden skriver också att branschen lider av ”kvardröjande industriellt lödkolvsos” och att detta skrämmer bort kvinnor.

  CS missförstod i sitt svar och skrev:

  Som om lödkolvar fortfarande hade med it att göra, vilket CS inte har påstått.

  Däremot påpekar vi (21/2 2012) att lödkolvsos inte varit synonymt med it på många, många år.

  Jag kan inte motstå frestelsen att knyta an till denna artikel i senaste Ny Teknik:

  Luleåstudenter ska lära Nasa att löda i rymden

  Det studenterna på Luleå tekniska universitets rymdprogram har utvecklat är egentligen två lödmetoder. Den ena går ut på att lödningen sker i vakuum så att inga luftbubblor kan bildas under lödningen.

  – Den andra lösningen är att ha ett flöde av argongas i området omkring lödstället. Då får man ett internt flöde i lödtennet så att bubblorna flyter upp till ytan, säger Anders Svedevall, projektledare för The Solar Team på universitetet.

  Ok, det var inte IT, direkt – eller snarare – det är IT, men i rymden.

  Lödning är tydligen inte helt passé ändå! 🙂

 55. Ulf Says:

  @Mariel,

  Om jag blev vald på egna meriter, oavsett tendens, varför skulle det skapas en misstanke i MITT fall? Vilket jobb pratar vi om? Varför just specifikt mitt fall?

  Inte så lätt alltid att vara helt tydlig när man slänger iväg en kommentar i förbifarten. 🙂

  Det jag menade var att om det är tryck på att kvotera in t.ex. kvinnor, så smittar misstanken av sig mot alla kvinnor, oavsett hur meriterade de är för tjänsten. Det är likadant för andra grupper som får särbehandling. De som kommer in på egna meriter måste bevisa att de faktiskt har förtjänat jobbet.

  Att jag använde dig som exempel (jag vet inte vad du jobbar med) var helt enkelt för att du började resonera om hur det skulle kännas att bli inkvoterad. Jag utökade bara resonemanget till hur det skulle kännas om du kommit in på starka meriter, men så pass många andra kvinnor kvoterats in att alla antog att det även gällde dig.

 56. A. Von Utterklo Says:

  Män ”kvoteras” in till förskolejobb, så att du vet.

 57. Ulf Says:

  @A. Von Utterklo,

  Män “kvoteras” in till förskolejobb, så att du vet.

  Hur går kvoteringen till, menar du? Ge gärna exempel.

  Du menar alltså att manliga sökande går förbi mer kvalificerade kvinnliga sökande?

  Vad är könsfördelningen på förskolan? 97% kvinnor?

 58. Mariel Says:

  Ulf: ja fy tusan.. jag vill inte att nån ska anta att jag blivit inkvoterad ifall jag får en tjänst! (om man nu inte gått ut med det officiellt, men folk tror att det är så indirekt). Orka behöva ”Bevisa” för andra att man minsann kan. Om alla bara anställde efter kompetens så skulle ingen misstänka något sånt väl?

 59. Ulf Says:

  @Mariel,

  Det som väl är bästa medicinen är att vara transparent och proffsig i sin rekryteringsprocess, ta fram kompetensprofiler för olika befattningar, erbjuda sina anställda kompetensutveckling och uppföljning så att de kan uppfylla kraven för sin position, eller gå vidare mot nya utmaningar.

  Är reglerna tydliga och lika för alla, brukar det stärka allas trivsel och ge klara riktlinjer för hur man kan utvecklas inom företaget.

  Så skall (=borde) egentligen alla jobba idag. Det är väl etablerad kunskap. Åtminstone på den privata marknaden tror jag att många etablerade företag också gör det, så gott de kan.

 60. Sanningen om Män, Kvinnor och IT-yrken – Alla diskussioner med politiskt korrekta adeln bär till Strukturer « Aktivarum Says:

  […] Ströms artikel i CS som även kommenteras på Genusnytt konstaterar att det verkar vara svansen som viftar på hunden. “Jag undrar med vilken rätt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: