Dödsorsak: Man

by

Som bekant storsatsar Aftonbladet på en artikelserie kallad ”Dödsorsak: kvinna”. Se bilden ovan. Det handlar om kvinnor som har blivit mördade, och som enligt Aftonbladet har dött just på grund av att de varit kvinnor. Artikelserien är en del av ett internationellt journalistiskt projekt kallat ”Cause of Death: Woman”.

Jag tycker det är hemskt när människor dör en för tidig död, oavsett vilket kön de har. Det är människor vi ska värna och rädda, inte män eller kvinnor. Men för att skapa en motbild till Aftonbladets ensidiga utmålande av kvinnor som särskilt utsatta för att drabbas av en för tidig död tänker jag skriva lite på temat ”Dödsorsak: Man”.

Det finns mycket som platsar under den rubriken. Exempelvis är ju nästan alla som dör på jobbet av manligt kön. Men jag tänkte börja i en annan ände, inspirerad som jag är av att jag just nu läser en bok med titeln ”DC-3:an”.

Boken handlar om det svenska flygplan av typ DC 3 som sköts ned av Sovjetunionen den 13 juni 1952 under ett signalspaningsuppdrag. Se nedan.

I flygplanet fanns åtta personer, tre från Flygvapnet och fem från FRA. Alla åtta dog. Besättningens könsfördelning var följande:

– 0 kvinnor
– 8 män

Det var ju inte direkt någon slump att alla ombord var män. Detta här var ett farligt uppdrag, i gränslandet mellan militär verksamhet och underrättelsetjänst, när det kalla kriget var som kallast. Och när jobb är riktigt farliga vet vi ju alla hur könsfördelningen brukar se ut.

Här kan du se hjältarna. Dessa åtta män dog i tjänsten, medan de tjänade sitt land, den 13 juni 1952. Dödsorsak: Man.

Här är hjältarnas namn och befattning:

Det finns en väldig symbolik i nedanstående bild, hämtad ur boken. Den visar hur en vigselring tillhörig en av besättningsmedlemmarna hittas i flygplansvraket. Symboliken ligger i att den manliga ringen har legat på havets botten i drygt 50 år, medan den kvinnliga motsvarigheten har suttit på en människa som fortsatt sitt vanliga liv. Det symboliserar skillnaden mellan mäns och kvinnors risktagande i samhället.

När detta sagt vill jag understryka att jag naturligtvis känner den största sympati med änkorna efter besättningen. De har drabbats av en fruktansvärd sorg. Hela historien är en mänsklig tragedi för alla inblandade.

Men det var männen som fick sätta livet till.

Efterlysning: Finns det någon formgivare/illustratör bland GenusNytts läsare som har lust att göra en vinjett för en serie bloggposter på temat ”Dödsorsak: Man”? Vore mycket roligt i så fall. Skicka din bild till par(at)atomer.se

Annonser

45 svar to “Dödsorsak: Man”

 1. mullis Says:

  så DÄR kan du inte resonera, då stämmer ju ingenting

 2. Man & Woman United Says:

  Aftonbladet riskerar mycket när de envisas försöka sprida radikalfeministisk propaganda i tider med uppsägningar och miniskad pappersutgåvor.

  Kritiska Nättidningar som granskar gammel medias nyhetsrapportering är fria från feminism pk och matria- och patriakatets aktieägare.

 3. Sara Says:

  Dödsorsaker brukar inte vara knutna till kön, och ska inte vara det. Olika gärningar och tillstånd brukar orsaka dödsfall hos människor däremot.
  Dödsorsak: Krig, svält, mord, bilolycka, sjukdomar osv. Det finns otaliga sätt att möta döden på men Aftonbladets stupiditet är väl en kvällstidnings dödsryckningar i sin strävan efter att fånga in läsare som de redan i rubriken dumförklarat.

 4. Viktor Says:

  Dödsorsak: Man. Du är väl medvetet att så fort DC-3:an tas som exempel kommer svaret att lyda så här: buah, men krig förklaras nästan alltid av män och de som stupar på slagfältet dödas i 99/100 fall av män så, fortsätt att betala notan bara.

 5. masa Says:

  Ser fram emot ”Dödsorsak: Föddes” härnäst. Hur kan vi åtgärda denna strukturella orättvisa?

 6. Info Says:

  TJEJER FÖRTRYCKS I SKOLAN

  Tjejer förtrycks i skolan – PÄR STRÖM får hånfulla slängar i kommentarerna. Tidningen Nöjesguidens filosofi i korthet. Chefredaktörskan skrev på Internationella misandridagen förra året:

  ”Min aha-upplevelse var i skolan. Vi tjejer satt längst fram, tysta och räckte upp handen. Medan ´Kalle´ som satt längst bak med jackan på fick ordet, mumlade fram något och fick sån OERHÖRD beröm från vår lärare. BRA Kalle!!! Nu var du duktig!!

  Vi tjejer var ju redan så duktiga, det var Kalle som behövde extra tillsyn och extra uppmärksamhet. 9 av 10 lärare under min skolgång ställde extra höga krav på mig och tjejerna i klassen. Jag var FAN nio, tio bast när jag insåg att, FY FAN, någonting är skevt.”

  http://nojesguiden.se/blogs/margret-atladottir/congrats-alla-qvinns

  Det var samma chefredaktörska, Margret Atladotter (bildgoogla), som var på tapeten häromdagen med sitt könsneutrala rättvisenummer, där ”han” och ”hon” rensats ut i all text och ersatts av ”hen”; och där öppet lesbiska ”komikern” Kakan visas på omslaget, inbegripen i en het, lesbisk, könsneutral omfamning:

  http://nojesguiden.se/blogg/margret-atladottir/nytt-nummer

 7. Prill Says:

  Stock tack denna upplysande och viktiga serie Pär! Mäns heroiska insatser ses som så självklara att de inte ens bevärdigas med ett tack. Medan det STÄNDIGT är synd om kvinnor, hur lindrigt de än kommer undan.

 8. Man & Woman United Says:

  @ Viktor

  Som Aktivarium skrev tidigare det är skillnad på män och män. De cyniska strategerna i kullisserna som startar krig och kanonmaten som offrar sig för att de just är män(könsroll). Om radikalfeministerna och Afton….. brottsprovocerar skulle svaret bli separat skattesystem,samhälle,förkastar feminismens saudiarabiska diskriminerande lagstiftning och återgår till grundläggande neutrala rättsprinciper som garanterar rättssäkerhet,ett samhälle där män endast bryr sig om barnen,sig själva och stödjer varandra.

  Istället hävdar jämställdhet 2,0 Pelle Billing och Pär Ström för Genus Nytt,www,manwomanmyth.com och Doris Lessing mfl storsint att vi är främst människor som drabbas och lider, med samma spelregler,rättigheter och skyldigheter med början i erkännandet av könsneutral lagstiftning. Fattar inte varför människor fortfarande tiger mot diktaturen i feminismens saudiarabien…är vi verkligen så illutionslösa

 9. Martin Says:

  Här hade Aftonbladet en gyllene chans att skriva ”Dödsorsak: Man”, men väljer istället att utelämna kön helt och hållet:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14447238.ab

  (Handlar om dödsfall på arbetsplatsen)

 10. Lasse Says:

  ”Det handlar om kvinnor som har blivit mördade, och som enligt Aftonbladet har dött just på grund av att de varit kvinnor.”

  En ”spottloska” i ansiktet på alla män som dött för att skydda och försörja sina familjer.

  Tittar man på fördelningen mördade män resp. kvinnor igenom historien så råder en enorm obalans till mäns nackdel. Speciellt med tanke på de krig som vi haft.

  Aftonbladets totala osynliggörande av män förnekar sig icke.

 11. Man & Woman United Says:

  Därför dör fler män än kvinnor på jobbet
  Av: Birgitta Ländin
  Publicerad 14 februari 2012 15:32

  Nästan nio av tio anställda som dog på arbetsplatsen 2011 var män. Det visar Arbetsmiljöverkets statistik som Arbetarskydd har tagit del av.

  Anmälda dödsolyckor i arbetet efter kön 1955-2010, arbetstagare. Klicka på bilden för en större version.

  LO utlyser tyst minut för avlidna

  Varje månad dör fem på sitt arbete

  Vd frias från ansvar för dödsolycka

  ”Utländska arbetare har för stora risker”

  Ta projektarbetet till nya höjder

  Chefernas oaktsamhet ledde till assistents död

  Krävs på två miljoner för dödsfall

  En miljon krävs för dödsolycka

  Här är farligaste jobben

  Forskare granskar olyckor på byggen

  Nu kräver facket bättre arbetsmiljö

  Svarta maj: Tre döda på byggen

  ”Storföretag bättre på säkerhet”

  Tyst minut för döda arbetare

  Arbetsmiljö

  Arbetsplatsolycka

  Dödsolycka

  Dödsolyckor Säkerhet

  Mönstret är detsamma år från år, det är en stor majoritet män bland de som avlider till följd av arbetsolyckor. Det totala antalet arbetsolyckor med dödlig utgång ökade något under 2011 jämfört med 2010. Räknar man bara på antalet döda anställda minskade dödsfallen, från 49 (48 män och en kvinna) 2010 till 43 2011. När även egenföretagare och personer anställda av utländska företag räknas in var antalet döda 59 år 2010 och ungefär lika många, 61, 2011.

  Mellan åren 1955 och 1995 minskade olyckorna för arbetstagare kraftigt (med undantag för 1994 på grund av Estoniaolyckan) från en nivå på 425 per år till ungefär 60 per år. Efter 1995 har inte så mycket hänt, antalet står stilla på en nivå som många anser är skrämmande hög. Och de drabbade är alltså främst män. Av de 61 som dog på svenska arbetsplatser var 43 anställda i Sverige. Av dessa var 37 män och sex kvinnor.

  – Att könsfördelningen ser ut som den gör beror på att män i högre grad än kvinnor finns i de branscher där olycksfrekvensen är hög, kommenterar Boel Callermo, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

  Samtidigt satsas det nu extra miljoner på kvinnors arbetsmiljö. Det kan tyckas gå på tvärs mot detta faktum, att det är männen som drabbas så hårt att de får sätta livet till?

  – Det finns ingen motsättning här. Vi arbetar hela tiden hårt för att förebygga den här sortens olyckor, men nu uppmärksammas också de många belastningsskadorna bland kvinnor i bland annat vården enligt ett extraanslag från regeringen under en treårsperiod. Vi ska naturligtvis prioritera både och.

  Arbetsmiljöverkets statistik om könsfördelningen när det gäller dödsolyckor inriktar sig enbart på anställda, egenföretagarna är alltså inte inräknade, ej heller utländsk arbetskraft som arbetat i Sverige för en utländsk arbetsgivare.

  Av: Birgitta Ländin

  Mejla reportern

  Tweet

 12. Man & Woman United Says:

  Källa: Arbetarskydd – Stress, Sjukintyg, Skyddsutrustning, Psykosocialt …
  Arbetarskydd är Sveriges största nyhetstidning om arbetsmiljö. Vi står för en kritisk granskning av företeelser i …
  http://www.arbetarskydd.se/

 13. Ulf Says:

  @Info,

  Vi tjejer var ju redan så duktiga, det var Kalle som behövde extra tillsyn och extra uppmärksamhet. 9 av 10 lärare under min skolgång ställde extra höga krav på mig och tjejerna i klassen. Jag var FAN nio, tio bast när jag insåg att, FY FAN, någonting är skevt.”

  (från det du citerade)

  Ja, något är skevt, men det är ju precis tvärt om, åtminstone numera*. Tjejer får betydligt mer påslag på betygen jämfört med vad de presterar på de nationella proven, än vad killar får.

  Dessutom visar forskning från både England och USA att kvinnliga lärare övervärderar tjejers prestationer och undervärderar killars, medan manliga lärare övervärderar killars prestationer och är neutrala till tjejers. Till detta behöver läggas att kvinnor är kraftigt överrepresenterade bland lärare.

  * Numera, är faktiskt under mer än 10 år. I TCO’s ”Könsfördelningen vid universitet och högskolor”, sid 7-13, kan man se att skillnaden i betyg mellan tjejer och killar i grundskolan har varit oförändrat sedan 1998.

  På sidan 27 kan man se att könsfördelningen i examen från högskolan varit ungefär lika sedan 1977, och dagens proportioner är nästan exakt lika som de var 1984.

  Nästan alla kurvor i den rapporten skvallrar om att, på de avancerade utbildningarna, har mycket lite förändrats de senaste 10 – möjligen 30 – åren. Jag gissar att jag drar helt andra slutsatser av det än vad feminister gör.

 14. Man & Woman United Says:

  Arbetslivsinstitutet projekt GAV

  Genus, arbete, välfärdsstat Yvonne Hirdman Gerd Lindgren.

 15. Sam_Vimes Says:

  OT, men länkrubriken var kul: ”Young Women Are Less Likely To Use Condoms if Boyfriend Owns a Car”

  http://www.slate.com/blogs/xx_factor/2012/03/01/condom_study_young_women_less_likely_to_use_them_if_their_boyfriends_give_them_spending_money.html

 16. Ulf Andersson Says:

  Jag kan beklaga dödsfallen som medmänniska.
  Vinklingen ”Dödsorsak: man” är ju en direkt motsats till Aftonbladets
  satsning och kan fungera just därför.

  Däremot har jag, på grund av den av regeringen införda FRA-lagen,
  väldigt svårt att hylla anställda inom FRA. Detta gäller både nu levande
  såväl som avlidna FRA-medarbetare.

 17. Sören Says:

  Här finns kanske en del av förklaringen:
  http://www.bitrebels.com/entertainment-2/this-is-why-men-die-before-women-14-pics/

 18. Valeria Says:

  Att man förklarar döttsfallen med att de drabbade är kvinnor beror på att man utgår från genusteorier.

 19. Access Says:

  masa säger:
  ”Ser fram emot “Dödsorsak: Föddes” härnäst. Hur kan vi åtgärda denna strukturella orättvisa?”

  Trams. DEN dödsorsaken – om någon – är totalt jämställd. Oavsett definition på jämställdhet. Totalt jämställd!

 20. Toddan Says:

  ”Dödsorsak: Valt fel partner” vore mer rätt, men ändå krystat.

 21. masa Says:

  Access:

  Jag var ironisk! Om den ”strukturella orättvisan att vi måste dö eftersom vi fötts”. Ungefär lika världsfrånvänt som Aftonbladets ”avslöjanden”.

 22. Matte Says:

  Väntar på att Aftonbladet skriver om.
  Överlevnadsorsak: Man

  Och tar upp en massa fall där män räddat livet på någon. Hyllningar som en kontrast till demoniseringen av män pga vad några få män gör.

 23. tjenare Says:

  ni kanske kan läsa Arbetaren? Där skriver man om detta varje vecka. Förrutom krig då (som så riktigt oftast startas av män av någon anledning), så är ju detta en klassfråga.
  Arbetarklassmän skadas och dör på jobbet för att dera jobb är skitfarliga. Detta måste ju förändras.
  Ni kanske skulle försöka er på en klassanalys nån gång? Men klass har ju att göra med matkstrukturer, och dessa existerar ju inte enligt er.

 24. Forellen Says:

  Alla borde förresten se gårdagens Debatt i SVT. Alice Teodorescu var helt lysande.

 25. Ulf Says:

  @tjenare,

  Arbetarklassmän skadas och dör på jobbet för att dera jobb är skitfarliga. Detta måste ju förändras. Ni kanske skulle försöka er på en klassanalys nån gång?

  Jovisst, men samtidigt kan man inte stanna i klassanalysen. Massor av jobb som tidigare var skitfarliga är idag, om inte ofarliga, så relativt säkra. Detta på grund av den tekniska utvecklingen, som gjorts möjlig, dels pga att många arbetare slitit i skitjobb, och dels för att genier tänkt ut nya, bättre sätt att lösa uppgifter på.

  Klassanalysen missar normalt helt vad belöningar har för effekt på människor i olika lägen, och hamnar sålunda oftast i fel slutsatser. Feminismen faller i samma fälla.

 26. Gorby Says:

  @Forellen

  Alice Teodorescu var klockren igår när hon visade på hyckleriet att pappan i övriga fall är mycket viktig för barnet. Men nu i och med insemination av singelkvinnor så behövs inte pappan alls för barnet.

 27. Gorby Says:

  SVT play, Debatt :
  ”Ska singelmammor få rätt till insemination? Frågan splittrar nu alliansen.” http://svtplay.se/t/103450/debatt

 28. GG Says:

  Och medan männen dör sitter tjejerna på Aftonbladet och smörjer kråset, flabbar och hånar män:

  http://www.aftonbladet.se/cohannahoamanda/article14448942.ab

  Så ser de verkliga maktförhållandena ut.

 29. Aktivarum Says:

  http://aktivarum.wordpress.com/2012/03/02/dilsa-demirbag-sten-foredomligt-om-debatten-pa-kultursidorna-colting-i-tv4-om-pk-mobben/

 30. Ulf Says:

  @Gorby et al,

  Jo, den där debatten visar rätt tydligt tendensen att kvinnor skall ha rätt att välja bort allt som är knepigt, och välja allt som de vill ha, och sedan (det är ju underförstått) få samhällets stöd för att klara av skivan. Argumentet att det är bättre att legalisera det för att kvinnor annars sticker utomlands har på andra områden rätt liten tyngd – inte minst beträffande droghandel och prostitution.

  Finns det ingen pappa man kan tvinga (för den rackarn skall ju också ha rättigheter då), så får samhället kliva in.

  GirlWritesWhat drar denna tendens till sin ytttersta slutsats i sin monolog Fempocalypse.

 31. Ulf Andersson Says:

  @ tjenare
  ”Ni kanske skulle försöka er på en klassanalys nån gång?”

  Klassanalys?
  Och vilken klass tillhör könet männen
  oavsett klasstillhörighet?

  Klasskamp är förlegat.
  Det har till och med feministerna insett
  och det är därför de ägnar sig åt könskamp
  där kvinnan är överordnad mannen.

  ”Men klass har ju att göra med matkstrukturer,
  och dessa existerar ju inte enligt er.”

  Klasstillhörighet är kanske främst en
  inkomstfråga och handlar inte längre
  om adelsmän, borgare eller arbetare.

  Mina föräldrar är ”arbetarklass”.
  Jag har aldrig känt att jag är av
  ”arbetarklass”: jag är en individ
  som har varit långtidsarbetslös
  en längre tid och har därför taskig ekonomi.
  Men en ”arbetare” som röstar på Socialdemokraterna
  (”arbetarpartiet”), är jag inte.

  Inse att 1800-talet är över.

 32. Info Says:

  MANSFÖREBILDER

  Här kan ni se tre mansförebilder, som Sveriges radio med hjälp av stora skattemedel har letat upp för att lära Sveriges karlar, oavsett ålder, att handla och tänka och bete sig på rätt sätt:

  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=787

  De tre vittnar vältaligt om det oerhörda förtryck, som det svenska (patriarkala) samhället utövar och alltid utövat mot alla svenska kvinnor. Särskilt hen till höger är mycket förtroendeingivande och utgör utan tvivel hela Sveriges radios och Newsmills och Mia Blomgrens maskulinitetsideal.

  Lyssna och lär!

 33. Man & Woman United Says:

  NÖJE / GENUS

  Samtal om könsneutralitet i text men inte i bild

  Publicerat: kl 07:00 , P3 Nyheter20 kommentarer 2 gillar Dela

  Chefredaktör Margret Atladottir håller upp omslaget. Foto: Sofie Nustad / P3 Nyheter

  Gratistidningen Nöjesguiden ger sig in i genusdebatten med ett könsneutralt nummer. ”Han” och ”hon” har bytts ut mot ”hen”. Men chefredaktören, Margret Atladottir, säger att tidningen inte diskuterat om också omslagsbilden ska vara könsneutral.

  Brukar du använda ordet hen?

  Ja! Nej, men känner till ordet. Nej, vad betyder hen?

  Visa resultat

  ”En pil på ordet hen” ”En pil på ordet hen” (1:30)

  Han och hon har bytts ut med hen. I dag ger gratistidningen Nöjesguiden sig in i genusdebatten med ett könsneutralt nummer. Men chefredaktören, Margret Atladottir, säger att tidningen inte har diskuterat om också omslagsbilden ska vara könsneutral. Reporter: Sofie Nustad / P3 Nyheter

  Fredag 02 mars 2012 kl 07:00 (P3 Nyheter)

  Här finns Nöjesguidens omslag, upplagt av Margret Atladottir

 34. Man & Woman United Says:

  Hen kan användas istället för han och hon, eller om man inte vill slå fast om en person tillhör ett visst kön, eller inte vet. 

  På omslaget står två tjejer och håller om varann. Den ena har bh på sig, blinkar med ögat och biter samtidigt tjejen intill sig som blundar och har öppen mun. 

  På frågan om hon tycker att bilden är könsneutral svarar Margret Atladottir:

  – Det kan den absolut vara. Det beror på vad man lägger i för värderingar i kön och så vidare.

  – Vi har ingen aning om vad de här personerna har för kön egentligen, eller hur? Så här ser de ut. 

  Men kan du hålla med om det att ni har valt att ha en könsneutral tidning i text men inte i bild?

  – På ett sätt så kan man kanske hålla med om det, ja. Det är lite svårt om det när man pratar om könsneutralt och att avköna grejer för folk ser ju ut hur de ser ut.

  Enligt Margret Atladottir ligger tolkningen i betraktarens ögon. 

  – Hur jag väljer att tolka den personen, vad den är för någonting, det ligger ju hos mig. 

  – Jag menar, för mig, eller för vår redaktion, finns det ingenting som heter ”såhär ser en kvinna ut, såhär ser en man ut”. 

 35. Man & Woman United Says:

  Vad är det med ordet hen som gör folk som galna? Och vad är fördelarna med att använda det? Margret Atladottir har pratat med de som vet.

  Hösten 2007 gav den feministiska tidskriften Ful ut ett temanummer om modersuppror. Man gjorde upp med radikalfeminismen, proklamerade att man kallade sig för queerfeminister samt lät ordet ”hen” ersätta ”han” och ”hon” genomgående i numret. Det var inte första gången ordet hen synts i tryckt press. Redan 1966 användes hen i Uppsala Nya Tidning. Det var dock ett undantagsfall.

  Att finna konstruerade ord i tryckt press är inte ovanligt, framförallt om man vänder blicken mot kvällspressen. Ordet hen har däremot lyst rejält med sin frånvaro. Trots att det är ett väldigt användbart ord. Som skribent är det ofta man har ett behov av ett könsneutralt pronomen när man inte har någon aning om vad personen man skriver om har för kön. Trots att exempelvis tidningen Ful har använt sig av ordet hen konsekvent sedan 2007 och att det under det senaste året har det setts i publikationer som Sydsvenskan, Dagens Nyheter och hos oss på Nöjesguiden, finns det inte att hitta i Svenska Akademiens Ordlista. Under det senaste året har däremot ordet debatterats. Både Kvällsöppet i TV4 och SVT Debatt har ägnat tv-tid åt ordets motståndare och företrädare.
  – Just nu känns det som att ordet har en lovande framtid, förklarar Nasim Aghili på Ful. Det har exploderat i mainstreammedia och jag ser eller hör ordet hela tiden. Jag hoppas och tror att det inte är kopplat till den pågående debatten. Jag tror att debatten och det aktiva samtalet om hen som just nu också finns i mainstreammedia möjliggör att fler provar på att använda ordet.

  Gör man en snabb sökning på sociala medier hittar man kraftiga mothugg mot ordet hen. Det kallas löjligt, och i vissa fall vill man ge ”nackskott till hen-folket.” Isabella Löwengrip, en av Sveriges största bloggare, skrev nyligen i sin blogg angående ordet: ”Genusfrågor i all ära men ibland vill jag bara kräkas över att man försöker få kvinnlighet och något manligt till något fult”.

  Flera språk saknar könsbestämt pronomen. Finska och persiska är två exempel. Kan det vara så att svenskar bara är ovana vid ordet och därför tycker att det är fult?

  – Ja, det är nog bara en vanesak, säger Nasim. Samtidigt blir det effektivt på ett särskilt sätt när en inför ett tredje pronomen i ett språk som bara har två. Det blir så tydligt då att vi är så fixerade vid två könstillhörigheter. Men jag pratar också persiska och från det perspektivet blir jag väldigt förvånad över att så många verkar tycka att det skulle vara svårt eller ställa till en massa förvirring. Det fungerar alldeles utmärkt. Det är ju väldigt sällan en faktiskt behöver veta könet på någon och om det händer är det bara att fråga.I hen-debatten finns ytterligare ett perspektiv. Det finns människor som varken identifierar sig som en han eller hon, utan som ett tredje kön. Det finns idag bara två juridiskt giltiga kön i Sverige.

  Är ordet hen viktigare än vi tror?

  – Ja, konstaterar Edward Summanen, som är socionom, genusvetare och projektledare på RFSL Ungdom Det är viktigt på flera sätt, men främst för att ge personer möjlighet till identifikation och bekräftelse om en varken är en ”hon” eller en ”han”. Sedan tycker jag att det är smidigt och bra att kunna använda det om folk vars föredragna pronomen jag inte har koll på.

  Kan det vara kränkande att kalla någon för hen?

  – Ja, det kan det nog vara. För väldigt många människor, trans som cis, är det viktigt att bli bekräftad och sedd i sin könsidentitet. Då tycker jag att det är centralt att använda det pronomen personen föredrar, vare sig det är hon, hen eller han. Det handlar om respekt.

  Det hettar till rejält i debatten om ordet hen när man börjar tala om genusdagis och att lära ut ordet till små barn. Amanda Schulman skrev på sin blogg i september 2011 om

 36. Ulf Says:

  @Man & Woman United,

  På omslaget står två tjejer och håller om varann. Den ena har bh på sig, blinkar med ögat och biter samtidigt tjejen intill sig som blundar och har öppen mun.

  På frågan om hon tycker att bilden är könsneutral svarar Margret Atladottir:

  – Det kan den absolut vara. Det beror på vad man lägger i för värderingar i kön och så vidare.

  Underbart!

  Hädanefter blir det jättelätt att komma ut med könsneutrala nummer av vad som helst. Det är ju bara att definiera det som könsneutralt, för det beror ju bara på vad man lägger för värderingar i kön och så vidare.

  En tidning med bara män? Ja, man vet ju inte vad de har för kön egentligen.

 37. Joppa Says:

  http://www.forsvarsmakten.se/sv/Om-Forsvarsmakten/Arbetsplatsen/Jamstalldhetsarbete/Historik-och-statistik/

  Konstigt att männen var 100% när kvinnor inte tilläts medverka. Med det var säkert en feministisk konspiration.

 38. H.L Says:

  Det ska bara kosta lika mycket som ett läkarbesök att bli inseminerad. Dessa kvinnor borde väl betala alla fall vad det kostar att ta fram spermien. Männen borde få bra betalt som ställer upp.

  Jag tror att ca 70% av männen inte tycker detta är rättvist, att kvinnor kan bli föräldrar med hjälp av staten men inte män.

  Hur kan feministerna ha blivit en sån stark påtryckargrupp att de får igenom nästan samtliga ideer de har ?

  Varför jobbar nästan ingen politiker för att män ska få fördelar i samhället ?

  Inga mer röster på Centern Moderaterna eller Folkpartiet.

  KD och SD är enda alternativen som någorlunda står på männens sida

 39. Jack Says:

  Man & Woman United

  ”Tyst minut för döda arbetare”

  Saknade som arbetare, inte som män.

 40. Kasta pengar till nåt som inte finns? Says:

  Om inte jag är helt ute och cyklar så är det i runda slängar(ungefär) lika många män som dödas av kvinnor som kvinnor som dödas av män i Sverige.
  Har någon koll på dessa siffror, gärna en säker källa så att säga.
  För är det på det viset, så är ju debatten riktigt snurrig.
  Då borde samhällets resurser användas till att utreda varför så många män dör i arbetsplatsolyckor, eller tidigare än kvinnor osv.
  Eller åtminstone hälften av det gigantiska belopp som mals ner i genuskvarnen borde användas till den andra genushalvan.

 41. John Doe Says:

  Det löjliga med hela kampanjen är ju att det faktiskt är så att kvinnor mer sällan utsätts för våldsbrott just för att de är kvinnor. Kanske mest uppmärksammat i dessa sammanhang är ju ”kvinnomorden i Ciudad Juárez” i norra Mexico. Wikipedia-artikeln om Juárez föreslår att ca 600 kvinnor har mördats och 3000 kvinnor har försvunnit sedan början av 90-talet. Att jämföra med 7341 mord totalt i staden under åren 2008-2010. http://insightcrime.org/component/k2/item/403-ciudad-juarez-records-record-murders

  Med andra ord, under en treårsperiod mördades mer än det dubbla antalet personer i Juárez än det sammanlagda antalet försvunna eller mördade kvinnor i samma stad under de senaste två decennierna. Trots det framhålls kvinnorna som särskilt utsatta.

 42. H.L Says:

  Det är mentala orsaker och problemet är att så många fler kvinnor nu än förut har en störd känsla angående män.

  Vilka har gett kvinnor denna känslostördhet:

  – medierna

  – mödrarna

  – ondskefulla män och kriminella män

  Romariket gick under p.g.a mentala orsaker har jag läst någonstans. Det fanns egentligen inget som hota dem militärt utan de förgörde sig själva. Det känns som vi/den västerländska civilizationen är på väg mot samma håll som romarriket

 43. Kajsa Says:

  Oh jesus joppa.

  Skulle man kunna uttrycka sig på ett liknade sätt om alla de icke-judar som inte ”tilläts” vara med i koncentrationslägren?

 44. Ulf Andersson Says:

  @ Kajsa
  ”Skulle man kunna uttrycka sig på ett liknade sätt om alla de icke-judar som inte “tilläts” vara med i koncentrationslägren?”

  Hur tänkte du här?
  Och vad menar du med icke-judar?:
  – polacker
  – ungrare
  – serber
  – romer (”zigenare”)
  – politiska motståndare till Hitler
  – homosexuella (det fanns mig veterligen även
  judar som var homosexuella)

  Vilka av dessa grupper av ”icke-judar”,
  ”tilläts” inte att ”vara med i koncentrationslägren”
  enligt dig?

  Du kanske inte är bekant med koncentrationslägret Jasenovac
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Koncentrationsl%C3%A4gret_Jasenovac
  som ligger i Kroatien. Det var inte bara nazister som drev koncentrationsläger.

  Lär dig historia innan du uttalar dig.

 45. Broder Pär Ström: när kvinnor mördas e de synd om männen! « fittstimm Says:

  […] https://genusnytt.wordpress.com/2012/03/02/dodsorsak-man-2/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: