Genusperspektiv på Karl XII:s förluster

by

Dödsorsak: Man

Feminister och andra antijämställdister hävdar ju ofta, lite onyanserat, att ”förr i världen” var kvinnor förtryckta medan män gled fram på en räkmacka.

Som jämställdist är jag själv den första att beklaga det faktum att kvinnor då hade begränsade juridiska rättigheter – och jag är glad över att den tidiga kvinnosaksrörelsen har åtgärdat detta. Men jag finner beskrivningen onyanserad. Männens underlägen och svårigheter på den tiden glöms bort.

Ta till exempel den krigarplikt som männen släpat på genom historien – och som kvinnor i princip helt har sluppit. Låt mig citera  tidskriften Populär Historia, 3/2011, om hur det var att vara svensk soldat ”förr i världen”.

Av 18.000 soldater som gick ut i fält 1741 återkom endast 7.000 tre år senare. De allra flesta hade dött bort i ‘sjukdom och nöd’.”

”Vinterkvarteren förvandlades snart till dödlig virushärdar och det dröjde inte länge förrän soldaterna insjunkade.”

”Mest utsatta var krigarknektrna under sin första tjänstgöringstid. … Historikern Jan Lindegren berättar att av tjugosju män i åldrarna 15-26 år, som 1638 skeppades till Tyskland från Bygdeå socken i Västerbotten, hann alla utom en dö av sjukdom inom loppet av de fyra första månaderna i tjänst”.

Även under fälttåg utan vare sig slag eller belägringar var det vanligt att arméerna led förluster på omkring 20-30 procent. […] Under 1759 års fälttåg hade Zetrell noterat över trettio sjukdomar och krämpor som grasserade bland soldaterna … Infektioner och inflammationer var vanliga – smärtsammast ska ‘fulslag’, benhinneinflammation, ha varit – och många knektar led av rinnande ögon och värkande öron … Näringsbrist ledde till skörbjugg och vekhet. En del soldater led av astma, epilepsi och inkontinens. Parasiterande kvalster var ett annat obehag… själsliga sjukdomar som melankoli, depression och hemlängtan … kunde driva folk till självmord.”

Räkmacka? Varför kommer det här manliga lidandet i historisk tid mer eller mindre aldrig fram i den”balansräkning” över könens situation som så ofta läggs upp på bordet i den svenska genusdebatten?

Jag inser naturligtvis att det kunde vara ytterst kärva tider även hemma på de svenska torpen. Men i normalfallet inte så hemskt som under fälttågen – som kvinnorna slapp.

Annonser

36 svar to “Genusperspektiv på Karl XII:s förluster”

 1. Joppa Says:

  Okej, en gång till:
  http://www.forsvarsmakten.se/sv/Om-Forsvarsmakten/Arbetsplatsen/Jamstalldhetsarbete/Historik-och-statistik/

  Tycker du verkligen det hänger ihop att klaga på att kvinnor inte var med och dog i ett sammanhang där de inte ens var tillåtna? Det är väl lite som att gnälla på att män inte dog i barnsäng?

 2. Access Says:

  Det är som replik på det ständigt återkommande tjafset om att kvinnor historiskt sett har varit såååååååå förtryckta (underförstått; av män) till skillnad från män som fått åka på räkmacka genom livet.

  Det är en historieförfalskning som behöver motbevisas, vilket Pär gör genom att lyfta fram fakta som visar att även män varit förtryckta. Förtrycket var alltså ingen könsfråga utan en klassfråga.

 3. Kristin Says:

  ”Joppa

  Vem klagar på att kvinnor inte var med i krig?
  Pär Ström skriver:
  ”Feminister och andra antijämställdister hävdar ju ofta, lite onyanserat, att “förr i världen” var kvinnor förtryckta medan män gled fram på en räkmacka.”

  Det var inte lätt att vara man heller förr i tiden, det är andemeningen i inlägget.
  Förstår du?

 4. Info Says:

  MANSFÖREBILDER

  Här kan ni se tre mansförebilder, som Sveriges radio med hjälp av stora skattemedel har letat upp för att lära Sveriges karlar, oavsett ålder, att handla och tänka och bete sig på rätt sätt:

  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=787

  De tre vittnar vältaligt om det oerhörda förtryck, som det svenska (patriarkala) samhället utövar och alltid utövat mot alla svenska kvinnor. Särskilt hen till höger är mycket förtroendeingivande och utgör utan tvivel hela Sveriges radios och Newsmills och Mia Blomgrens och Sveriges riksdags maskulinitetsideal.

 5. Grrblt Says:

  Joppa, tror du det fanns någon kvinna som VILLE dö i fält? Det är korrekt att de inte fick. Det är ännu mer korrekt att de slapp.

 6. Backlash Says:

  En väldigt ytlig historiebeskriving, Pär. På den tiden åtföljdes armeerna ofta av ett stort antal soldathustrur, soldatbarn och prostituerade som marscherade tillsammans med trossen. Och de torde ha drabbats av samma sjukdomar som armen. Och när ett slag förlorades eller urartade i kaos blev de våldtagna, rånade och ihjälslagna av fienden. Möjligen försvann fenomenet när indelningssystemet infördes, jag minns inte, men fram tills dess var det så det fungerade.

 7. Ulf Says:

  @Backlash,

  En väldigt ytlig historiebeskriving, Pär. På den tiden åtföljdes armeerna ofta av ett stort antal soldathustrur, soldatbarn och prostituerade som marscherade tillsammans med trossen. Och de torde ha drabbats av samma sjukdomar som armen.

  Om du kan hitta fakta vore det utmärkt. Själv har jag fått lära mig att det stora problemet var att det efter Stormaktstidens slut knappt fanns en arbetsför man kvar i landet.

 8. ninnitokan Says:

  @ Info
  Stackars grabbar. Dom lär slå sig när de upptäcker att den manliga räkmackan var en illusion.

 9. Sebastian Says:

  @pär ström

  ”Feminister och andra antijämställdister hävdar ju ofta, lite onyanserat, att “förr i världen” var kvinnor förtryckta medan män gled fram på en räkmacka.”

  Lite källor vore på sin plats, du vän av sanning.

 10. Backlash Says:

  Ulf – Det är välkänt att soldathustrurna åtföljde trossen. Står t.ex. under sökordet tross på Wikipedia. Men om jag inte missminner mig blev det vanligare att kvinnorna stannade hemma och skötte jordbruket när soldaterna tilldelades egna torp, när Carl XI införde indelningssystemet.

  För övrigt är Pärs inlägg ganska förvirrat. Carl XII nämns i rubriken, sen finns tre årtal i texten, varav inget handlar om Carl XII.

 11. Henrik Says:

  Vet inte om det här är gammalt, men av en händelse såg jag ”Nyhetsbyrån” i SVT häromdagen och där hade Claes Malmberg ett uppfriskande utlägg om feminismen. Han sade bl a:

  ”Jag tror att vi kommer att kunna skratta lite, förhoppningsvis, inom en tioårsperiod, åt den här mer stalinistiska feminismen. Det finns väldiga likheter mellan extremvänstern på 70-talet och vissa delar utav dom som uttalar sig om de feministiska frågorna… som bygger väldigt mycket på konflikt, det bygger väldigt mycket på att alla män bär skuld för övergrepp på kvinnor. Man säger att hela könsidentiteten bygger på att det är en uppfostringssak, så att säga.”

  ”Alla dom här personerna som är nåt slags konsulter… genuskonsulter för barn och lär dom hur dom ska leka och hur dom ska vara. Alla dom här idiot… vad ska jag säga… akademiska… kosmetiska diskussionen som egentligen inte handlar om nånting.”

  Du kan se klippet här (19 minuter in i programmet):
  http://svtplay.se/t/149605/nyhetsbyran

 12. Jack Says:

  ninnitokan,

  ”Dom lär slå sig när de upptäcker att den manliga räkmackan var en illusion”

  Snarare är det först när de slår sig som de upptäcker det.

 13. Jack Says:

  (eller blir slagna)

 14. 50/50 Says:

  Hur mkt får man för att ställa upp som ”förebild”? Jag kan gärna ta jobbet 🙂

 15. Aktivarum Says:

  http://aktivarum.wordpress.com/2012/03/02/nu-ar-det-nog-hadanefter-bestammer-jag-ett-eget-konsneutralt-pronomen/

 16. Lima Lisa Says:

  OT

  -Den kulturmarxistiska plantskolan Nöjesguiden försöker nu ta täten i genushysterin. Numret som kom ut igår använder genomgående ”hen” istället för ”han” resp. ”hon'”. Enligt chefsredaktören är initiativet ett slags hämnd”

  https://sites.google.com/site/geldscheffelninternet/heja-malmoe

 17. Kristian Says:

  Internvju med Pär i icakuriren: http://www.icakuriren.se/Aktuellt/Par-Strom—Debattoren-som-far-feministerna-att-rasa/

 18. Info Says:

  Jo, det är sant att många män dog i krig förr. Och fler kommer det att bli, när de mångkulturella parallellsamhällena i Sverige blivit tillräckligt stora.

  Men, om jag tittar ut genom fönstret – är det inte något som händer just nu, också? Som en liten parentes, alltså.

  MONA SAHLIN IDKAR VÄLGÖRENHET

  Förra statsministerkandidaten Mona Sahlin ska sälja sin fula blaffa till väska genom Sveriges främsta auktionshus, Bukowskis. De inbringade pengarna ska gå till välgörande ändamål.

  Det rör sig om en Louis Vuitton-väska, värderad till 6000–7000 kr. Utropspriset blir 2000 kr.

  Gissa: Till vem eller till vilka ändamål tänker Mona skänka pengarna?

  • En ideell fond i Norrland, som vill bevara ett skogsområde med rödlistade arter från att sprängas sönder av utländska uranexploatörer

  • Föreningen Språkförsvaret, som bl.a. vill försöka få yngre generationer att skriva och tala någorlunda korrekt på svenska språket i stället för på engelska eller en engelsk-svensk micksture med dåligt härmad, amerikansk accent

  • RFSL:s könlösa regnbågsförskola Egalia på Söder i Stockholm – upphov till många hånfulla artiklar i utländsk press

  • Ryttersfors hembygdsförening, som mister sitt blygsamma, kommunala anslag, eftersom man nekat ta emot en föreläsare från Sveriges hembygdsförbund/Expo som skulle propagera emot svensk kultur (som inte finns) och för andra länders kulturer

  Svaret har ni här:

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/662782-nu-kan-du-kopa-sahlins-roda-lyxvaska

 19. Jocke S Says:

  Pär Ström. Vi är, har varit, alla hjärntvättade. Inte minst män, och de flesta är fortfarande. Därför har kvinnor kunnat få uppmärksamhet för ofta förhållandevis rätt obetydliga saker. Medan män tigit still, för ofta mycket värre förhållanden.
  Manlig svaghet eller gnäll för detta har inte accepterats, ej heller av kvinnan.
  En liten grupp män har förtryckt mer sina bröder, än de har förtyckt kvinnan, låt oss inse detta! Och kvinnan är inte oskyldig tilll detta faktum. Se på djuren, på älgtjurarna…
  Och se hur både feminister och politiker samt media kämpar som besatta för att hindra den rättvisa och nödvändiga mansfrågan att komma upp.
  Håll ställningarna Pär Ström, och följ din linje, önskar jag m.fl.!

 20. Jack Says:

  Såg just på MTV en dokusåpa om tonårsföräldrar (tonåringar med barn).

  Den gravida mamman hade just beslutat att hon inte vill göra abort. Hennes mamma var bestört av olika skäl och sade att paret ju inte visste hur det skulle gå i framtiden om de skulle växa ifrån varandra och träffa andra.

  Den unga pappan sade då självmant sig behöva helt enkelt visa vad han var gjord av, inte bara snacka utan att han skulle visa det.

  Strax därefter hade han inrett ett rum i sina föräldrars hus för den tillkommande som han visade den gravida mamman till hans barn. Hennes första svar var att bebisen inte skulle sova någon annanstans än hos henne och henns föräldrar.- Well sometimes, försökte pappan, men svaret var nej! – I’m the father, it’s my baby too, I have rights, my family also want to spend time with the child.

  – Well I have the Legal rights, svarade mamman.

  Några saker jag tyckte intressanta var den unge mannens idé att han skulle ”visa vad han var gjord av” utifrån en kvinnlig ram. Varför skulle han inte snarare se till sina egna intressen, istället för att försöka tillfredställa kvinnan? Och Varför är det inte kvinnan som ska visa vad hon går för? Tydlig matriakal maktordning som normaliserats in i den unge mannen (och andra) och hindrar honom kanske från att sätta sina egna intressen före kvinnans.

  Den andra intressanta punkten var hans kommentar ”I’m the father I have rights” med mammans svar ”Well, I have the legal rights”

  Det är uppenbart så att många inte vet om hur pass illa det verkligen står till med rättigheter. De tror att det är bra. Att det kanske var som på deras föräldrars tid eller att någon balans råder. Män tror att de har rättigheter men märker sedan att deras mänskliga rättigheter har blivit kuppade av feminister.

  Och det är som sagt inte så mycket så att de slår sig när det upptäcker det utan snarare så att män upptäcker det först när de blir slagna, som denna man. Här kan mansrörelsen vara betydligt mer proaktiv.

  Feminismen, dvs stats och samhällsapparaten kan inte förväntas informera män om deras situation när det skulle innebära revolt mot densamma. Feminister vill just att vi inte ska bli trodda på och kommer endast informera i motsatt riktning.

  Mans och jämställdhetsrörelsen har ett stort informerande ansvar och kommer möta människor som bara hört motsatsen hela livet.

 21. Jack Says:

  Just det, jag glömde det tredje observandumet, att mannen tog för givet att det spelade stor roll om han själv försökte stanna i förhållandet, genom att bevisa saker. I själva verket är det i 70% av fallen kvinnan som initierar förhållandets uppbrott, iaf vid äktenskap. Hans förgivetagande om sin egen förmåga att påverka är i sig ett uttryck för bristande information om hur kvinnor beter sig och hur samhället är format för uppmuntra detta beteende hos kvinnor.

 22. Jocke S Says:

  Apropå Karl den XII och kungar, så är det ju Wasaloppet i morgon.
  Ni har väl inte missat den sanna och sedelärande historien i artikeln. ”När Gudrun Schyman for vilse i fädrens spår” (och fick med sig en hel riksdag…! Och nu har hon nog snart landets statsfeminister hack i häl!)
  Men fortfarande har nog Schyman ledningen i problemformuleringsprivilegiet i landet ”Jämställdast”!
  http://www.sourze.se/N%c3%a4r_Gudrun_Schyman_for_vilse_i_f%c3%a4drens_sp%c3%a5r_10547015.asp

 23. Prill Says:

  OT: Var inne och läste lite på Män för jämställdhets blogg. Herregud vilken upprörande manshatarsmörja. Ett gäng riktiga Stieg Larsson-wannabees. Bara unkna föreställningar om den skyldige mannen och den utsatta kvinnan. Allt bakom en bedräglig jämställdhetsfasad. Varför kallar de sig inte för rabiata manliga feminister istället? Och ordföranden tyckte SCUM-manifestet inte var så farligt. Istället borde vi fokusera på de män som reagerar på det. Varför gör de det? Ska man skratta eller gråta? Läs gärna Axess senaste nummer om feminismen, mycket läsvärt, inte minst Maria Ludvigssons artikel och Maria Erikssons analys av feminstistmännen: ”Män som hatar män”.

 24. Gunnar Milf Says:

  Här får man nog konstatera att män tog beslut om att starta krig och fick rättvist ta konsekvenserna. Tyvärr fick väl även kvinnorna ta konsekvenserna på sitt håll när männen försvann ur vardagsekvationen.

  Men du kanske även kan ta fram statistik på krig som startats av kvinnor för att bekräfta din tes.

  Människor, både män och kvinnor, har en fantastisk förmåga att skapa sitt eget lidande.

 25. Louise Aston Says:

  Gunnar:

  Du är fel ute. Bara för att en man slår dig på stan så är det inte ”manligheten” som är problemet. Om en knäpp man slår nio andra män och en kvinna så är det inte ”mäns våld mot kvinnor” som bör ligga i fokus utan varför denna man tillgriper våld.

  Jag förstår att du hellre vill leva i ett matriarkat och inte i jämställdhet. Men tror du verkligen att du skulle komma undan då? Knappast, Gunnar, du skulle förmodligen vara en av de första som gick till kanonmat. Arma karl.

 26. Osama Says:

  http://vararaminaochali.blogspot.com

  Läs gärna senaste inlägg om arbetsmiljöverket i min blogg.

 27. Yadan Says:

  Off Topic: SFI, Svenska Filminstitutet, har lagt fram budget för 2013-2015, med stark politisk inriktning för kommande år. Osar tungt av 50/50, ”maktstrukturer” och annan klassisk radikalfeminism:

  http://sfi.se/Documents/%C3%96vriga%20styrdokument/Budgetunderlag/Budgetunderlag%202013-15.pdf

 28. Backlash Says:

  Gunnar, ett av Pärs exempel kommer från 1638. Då var Kristina regent i Sverige.

 29. Ligneto Says:

  ”tjejer drabbas värst av dataspelande”: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article12586092.ab

  Satt precis innan jag läste detta och spelade lite… kan ju inte säga att man kan räkna antal smädelser och glåpord på fingrarna efter sisådär 5 minuter… Jag måste väl vara ett undantag med tanke på att jag är man xD

 30. Grrblt Says:

  Gunnar Milk

  det är så jävla korkat att resonera sådär. Ett fåtal män har startat kriget, så då ska ALLA ANDRA MÄN vara med och ta konsekvenserna av det? Hör du inte hur det låter? Det är som att säga att våldtäkt inte är något problem för det är ju människor som våldtar och då får människorna ta konsekvenserna av det.

  Bara för att någon korkad person råkar ingå i en viss grupp, betyder det inte att hela gruppen är ansvarig för personens stolligheter. Särskilt när det är fråga om grupper man inte har valt att ingå i.

 31. Kajsa Says:

  Gunnar, så oerhört sexistiskt att resonera så att män i allmänhet bär ansvar för att en grupp män startat krig. Så oerhört sexistiskt.

 32. Jack Says:

  ”Bakom varje framgångsrik man (ex någon med makt att starta krig) står egentligen en kvinna” ?

 33. Broder Pär Ström: när kvinnor mördas e de synd om männen! « fittstimm Says:

  […] https://genusnytt.wordpress.com/2012/03/02/genusperspektiv-pa-karl-xiis-forluster/ […]

 34. Torstensson Says:

  När man tänker på de själsliga sjukdomarna som tas upp i slutet på inlägget så får jag rysningar. Jag får grov ångest bara av att vara på svensk landsbygd. Tänk då krigstågen i Ryssland. Stepp och åter stepp samtidigt som tjejen kanske är otrogen hemma i socknen. Nej fy fanken. Men å andra sidan, som den icke monarkist jag är, så hade jag gått i landsflykt och inte krigat för en kung.

  Jag är mycket orolig över den rädsla för att säga ifrån som rådde/råder bland svenska män och svenska kvinnor. Stå med böjd nacke inför en kung och stå med böjd nacke inför radikalfeminism är exakt samma sak och kommer från exakt samma rädsla.

  En annan sak som har med saken att göra idirekt är det faktum att Sverige inte har en pubkultur. Vi har bara lite flashiga krogar med pimpad vitfisk som kallas räkor etc. Man blir ju deprimerad i Sverige och man inser hur icke-turistvänligt vi är när man är i Tyskland, Holland och England. Varför har vi ingen pubkultur, varför vill vi inte det? Och varför diskuteras detta inte någonstans i media ? Är det bara jag som ser detta som ett problem som egentligen är större än just pubarna i sig? Jag mår dåligt när man ska gå på systembolaget och någon som tittar med misstänksamma ögon frågar om legitimation trots att personen måste fatta att man är över 30. Jag mår så jäkla dåligt av detta. De sociala mötesarenorna måste bli fler, de måste bli mer Harry Potter och pubar helt enkelt. Förbjud byggbolagen att bygga fula hus ! Plocka bort genussnacket i media och ersätt det med just dessa diskussioner.

  Landsbygden måste överges och genussatsningar måste läggas ner . Svenskar vakna, livet måste vara mer än ”cleana” raka möbler och feminism, det måste vara mer än att få drömma om att äta en kitchig svindyr krabba i en vindpinad hamn (hur fan kan fisk vara dyrt i Sverige?).

  Jag mår riktigt riktigt dåligt att detta inte diskuteras. Ta den där Lena Melin, hon babblar konstat om feminism och har konstant ett ”kvinnligt” perspektiv på precis allt.

  Under tiden vallfärdar de unga turisterna runt i Europa där Sverige inte har något att erbjuda. Lets face it, turisterna kommer aldrig komma till Sverige bara för att fotografera Estelle eller älgar eller långskeppet i Norge. Dom vill ha sociala mötesplatser, och knappast kitchig krabbfisk i Smygehuk.

 35. kristina Says:

  Har inte träffat en enda kvinna som tyckt att män glidit fram på räkmacka någonsin. Källa tack!

 36. skvitt Says:

  Det finns värre exempel än så. Ta skyttegravarna under 1:a världskriget, till exempel. På västfronten intet nytt, av Eric Maria Lemarc, lär beskriva fasorna om jag är rätt underrättad. Jag har dock inte läst boken.

  Hur många kvinnor offrade sina liv för att sanera Tjernobyl, eller nu i Japan, Fukushima?

  Sjömän har i alla tider drunknat, hur många % av dem har varit kvinnor?

  Det finns utpräglat kvinnoförtryck i vissa kulturer, men det intresserar sig aldrig våra svenska feminister för. Saknar de intresse för kvinnofrågan i ett större perspektiv? Svar JA!

  Ledande feminister har funnit en nisch att skapa sig välbetalda poster. DET är drivkraften! Och från dessa poster basunerar de ut sitt budskap och får med sig både svagsinta män och svagsinta kvinnor som är de som betalar för deras arvoden.

  Det kan vara dags att se sanningen i vitögat. Kvinnlig könsstympning, burmesisk halsextension, steningsstraff, avsaknad av arvsrätt, hederskulturer, det blundar feministerna för.

  Men att anlägga genusperspektiv på matematik, fysik gamla teaterverk är angeläget! Dessa feminister gör sig verkligen till åtlöje!

  Det värsta av allt är att få vågar säga emot dem.

  /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: