Förvirrat svar från Computer Sweden i lödkolvsfrågan

by

Nyligen skrev Computer Sweden i jättebokstäver över hela framsidan att det råder ”gubbvälde” i IT-branschen (här och här). Jag skrev ett svar till tidningen som publicerades i tisdags (se ovan). Det svaret bemöts i sin tur av ett svar från Computer Sweden (samma länk). Tidningens svar på mitt svar är dock lite märkligt.

Computer Sweden inleder med:

Enligt Pär Ström ‘är det bara för kvinnorna att börja löda’ för att ta sig in i it-branschen. Som om lödkolvar fortfarande hade med it att göra, vilket CS inte har påstått.

Men det är Computer Sweden som börjat prata om lödkolvar, inte jag. De skrev att branschen lider av ”kvardröjande industriellt lödkolvsos” och att detta skrämmer bort kvinnor. Själv tycker jag att lödkolvspratet är jättelarvigt.

Jag förstår heller inte problemet. Om en bransch nu skulle välja att hålla på med lödkolvar, vad angår det en branschtidning? Och vad angår det gruppen Sveriges kvinnnor? Och varför skulle kvinnor inte kunna löda? Vad har lödkolvar över huvud taget med kön att göra? Frågorna är många, svaren få.

Nästa stycke i Computer Swedens sågning av min kritik är detta:

Däremot påpekar vi (21/2 2012) att lödkolvsos inte varit synonymt med it på många, många år. I dag har vår bransch, på alla plan, mer gemensamt med andra kunskapsintensiva branscher som juridik, ekonomi och forskning än med verkstadsgolvet och den tunga industrin. Men it-branschen dröjer sig kvar på en mycket låg nivå, sett till andelen kvinnliga chefer.

Nej, det vet jag väl att det löds väldigt lite i svenska IT-företag, eftersom de flesta är mjukvaruinriktade. Men varför pratar då Computer Sweden om att ”lödkolvsos” är ett problem?

Nästa mening är att slå in öppna dörrar. Att IT-branschen är en kunskapsintensiv bransch som inte påminner om tung industri är rätt självklart. Jag har inte sagt något annat.

Sedan kommer då meningen om att ”it-branschen dröjer sig kvar på en mycket låg nivå, sett till andelen kvinnliga chefer”. För det första: Vadå dröjer sig kvar på en mycket låg nivå? Vad menar tidningen? På vilket sätt håller svenska IT-företag en låg nivå? Är det inte företagen som själva väljer sin inrikning, snarare än en branschtidning (som företagen indirekt försörjer). Är en branschtidning bättre skickad att tolka marknadens krav än de företag som varje dag träffar marknadens representanter i form av sina kunder?

Och hur kom kvinnofrågan in i bilden? Tidningen skriver ”sett till andelen kvinnliga chefer”. IT-branschen ”dröjer sig kvar på en mycket låg nivå”, och det sitter tydligen ihop med att andelen kvinnliga vd:ar är något lägre än genomsnittet för alla branscher.

Hur kom kön plötsligt in i bilden? Vad har kön över huvud taget med saken att göra? Diskussionen nyss gällde ju lödkolvarnas vara eller icke vara i svenska IT-företag, och dessas eventuella likhet med tung industri.

Som sagt, frågorna är många, svaren är få eller inga. Så blir det när man är fel ute från början, som Computer Sweden var i det här fallet. Min uppmaning till tidningen är: Håll er till IT, ge er inte in på genuspolitik.

För övrigt 1: Jag har varit bortrest ett tag utan dator eller internet, och bloggen har gått på förinställt, vilket är skälet till att jag skriver detta först nu. TIll alla som varit vänliga nog att skicka tips via epost vill jag be om ursäkt för att jag ligger efter med svaren. Men jag går igenom varenda tips med stort intresse!

För övrigt 2: Imorgon är det pubträff för jämställdhetsintresserade i Stockholm och Norrköping. Se här.

För övrigt 3: Båtmässan har öppnat i Stockholm. DN skriver om en monter som de säger kommer att ”sticka ut mer än andra”. Där ställs nämligen en båt ut som är konstruerad av kvinnor. ”Kvinnobåten intar mässan”, är rubriken (se nedan). Kommentar: Och jag som trodde att jämställdhet gick ut på att strunta i kön. Vad är det för märkligt med att kvinnor konstruerar båtar? I min värld i det inte ett dugg konstigt, eftersom jag är jämställdist… Tack för tipset, Daniel!

32 svar to “Förvirrat svar från Computer Sweden i lödkolvsfrågan”

 1. Backlash Says:

  Den där kvinnobåten är intressant, men den är ganska dåligt beskriven i tidningen jag läste. Vad skiljer en kvinnobåt från en mansbåt och vad är det som gör den just kvinnoinriktad? Jag kan knappast tänka mig att den har blomlådor som fendrar.

 2. Gul Says:

  Besökte båtmässan igår och reagerade på den enda båten som inte kunde flyta och funderade då ett svagt ögonblick om flytkraft och sjövärdighet kunde anses som en social konstruktion. Åsså får jag läsa nu att det var en kvinnobåt. Hmm…

 3. Kristin Says:

  Båtmässan har kvinnokväll 8 mars
  ”Alla kvinnor se hit!
  En kväll för kvinnor av kvinnor med kvinnor som gillar att vara på havet. Välkomna!”
  http://www.alltforsjon.se/for-besokare/nyheter/alla-kvinnor-se-hit

 4. ninnitokan Says:

  – Det är allmänt känt att när en båt ska säljas eller köpas är det kvinnan i familjen som har sista ordet.

  HAHA! Ja just det! Det gäller dock inte bara båtköp. Det stämmer väldigt mycket bättre in med min uppfattning av samhället än könsmaktordningsteorier.

 5. Buck Says:

  Det där svaret från CS är det mest pinsamma jag läst på länge. Dom trodde väl att dom kunde komma undan med det där med gubbvälde från början och att ingen, som vanligt, skulle ifrågasätta det. Men nu gjorde Ström det och då har de inga försvar eller svar att ge.
  Patetiskt!

 6. Ulf Says:

  Jag jobbar med mjukvara, men nog tusan har jag en lödpenna hemma. Lödkolvar är för tyngre lödningar, men lödpenna skall alla ha som jobbar med elektroniska prylar.

  Varför tjejer skulle ha problem med lödande förstår jag inte alls. Är det något med tennets smältande inför den heta falliska spetsen som besvärar?

  För övrigt löds det ju oerhört mycket inom databranschen, men oftast inte för hand. Det blir för mycket fel då.

 7. Spisen Says:

  Hej Pär, Computer Sweden har degraderat sig själv till IT-branchens Vecko-Revyn, precis som tidningen Chef som jag får eftersom jag är med i Ledarna. Jag antar att dessa ”branch-tidningar” tror att de får fler kvinnliga läsare ju larvigare och mer innehållslösa artiklar de producerar. Snacka om hjärndöd journalistik.

  Tack för din envishet.

 8. Sanningen om Män, Kvinnor och IT-yrken – Alla diskussioner med politiskt korrekta adeln bär till Strukturer « Aktivarum Says:

  […] Uppdtering: Genusnytt kommenterar idag svaret från Computer Sweden […]

 9. AV Says:

  Ninnitokan. Nej nej nej det är det yttersta beviset för könsmaktsordningen. Männen tar inte sitt ansvar i beslutet för de viktiga inköpen för familjen och överlåter åt kvinnan att vara familjens projektledare.

  Observera att om männen hade tagit kommandot i dessa beslut hade det givetvis också varit det yttersta beviset för könsmaktsordningen. Se bara hur mannens åsikter väger tyngst, kvinnan får lite och säga till om och hennes önskemål negligeras.

  Du kan inte vinna denna diskussion. Alla tänkbara utfall är redan täckta och bekräftar teorin! Vsb.

 10. Ulf Says:

  Apropos det där med tjejers aversion mot elektroniska prylar och ”manliga” verktyg, har jag en anekdot som naturligtvis slutgiltigt bevisar hur denna inställning är helt irrationell. 😉

  I en förening skulle vi konstruera ett scenbygge och samlades allihop för en arbetsdag. Flera av oss killar hade med oss en eller flera skruvdragare, något som ledde till en massa pikar från tjejerna – ”ni killar och era leksaker!”. Vi försökte påpeka att skruvdragare inte minst vore bra för tjejer. Efter en del tjat gick de med på att prova, och kort därefter hade tjejerna förtjust konfiskerat alla skruvdragare, och vi killar fick skruva med skruvmejsel, eller hitta annat att göra…

  Det som krävs för att kunna löda är tålamod och hyfsat finmotorik (och lite skarpa åthutningar från någon erfaren lödare, tills man förstår vad en bra lödning är). Det är för all del inte det som är problement. Det är vad som skall lödas och varför som är mer intressant. Dvs kunskapen om själva elektroniken.

 11. Sanna D Says:

  Ja, Computer Swedens agerande är verkligen pinsamt. Deras argumentation är ju så full av logiska hål att man baxnar.

  Man börjar ju undra om det är så att tidningens journalister själva saknar teknisk kompetens, och därför ger sig in och börjar skriva om politiska istället? Eller kanske det bara är roligare att driva en egen politisk agenda än att skriva om teknik?

  Sen antar jag att de så klart vill passa in i ”the hip crowd” på Södermalm med övriga journalist-kollegor. Då krävs det att man skriver artiklar om ”gubbvälde” och liknande som är ”the shit” just nu. Teknik och datorer är ju bara så ute liksom. Skit samma om tidningen råkar heta Computer Sweden. Det är ju bara ett namn.

 12. barfota Says:

  @Sanna D
  Kan bara hålla med dig.

 13. michael Says:

  Ja dessa män som skapar jobb och skatteintäkter till välfärd andra länder skulle välkomna dom

 14. Prill Says:

  @Sanna D: Huvudet på spiken:-))

 15. Ulf Says:

  Kvinnobåten tycks vara designad av Dacat AB.

  http://www.dacat.se/allaboard/

  Dacats kompetens inom design, konstruktion, visualisering och animering har bidragit till ett båtkoncept med demonstrator åt Svenskt Marintekniskt Forum.

  Hmm, det verkar som Tatiana Temm är journalist i botten och jobbar mest med PR och marknadsanalys. Camilla Palmertz är civilingenjör* och jobbar som projektledare (rätt vanligt bland kvinnliga ingenjörer, i min erfarenhet).

  Var det så att båten faktiskt huvudsakligen designades av män?

  Om Dacat AB kan man läsa:

  Dacat grundades av Kenneth Magnusson och Stephan Söderholm 2005 och har sitt huvudkontor i Göteborg,

  .

  På deras video som sveper över kontoret ser man mest män (även om många tycks vara frånvarande för tillfället).

  * Av någon anledning tog det Palmertz 9 år att ta sin examen, men det är iofs inte så ovanligt. Det är många som avbryter studierna för annat; några av dem – långt ifrån alla – kommer tillbaka och avslutar studierna. Här kan man gissa att Volvo gav henne chansen att göra det, eftersom hon började där 1995 och tog sin examen 1996 – bra av Volvo i så fall!

 16. Ulf Says:

  Palmertz var ju också med och skapade en konceptbil på Volvo:

  http://auto.howstuffworks.com/volvo-concept.htm

  While the design of the YCC is filled with forward-looking ideas, the most innovative aspect of the car is not the design, but who designed it — an all-woman design team.

  Lite diskriminering där! Att plocka in kvinnor i nyckelroller för att få ett fräscht perspektiv är en sak (kan möjligen också diskuteras – måste man ha manliga designers för att kunna tilltala män?), men att hela teamet skall bestå av kvinnor verkar mest spekulativt.

  Undrar om jag tror på det också. Gjorde tjejteamet hela jobbet? Eller var det bara så att de män som fick agera stödtrupp inte fick ta del av äran? Jag har ingen egen kunskap i ämnet. Någon som vet?

  Vidare från HowStuffWorks:

  The YCC is a two-door sports coupe and is tame by some concept car standards (see the Toyota PM for a more radical concept vehicle). In recent years, Volvo has been rounding off and softening its traditionally boxier design. The YCC continues that trend, and is not far removed from a production design.

  När jag tittar på videon ser jag också mest saker som gjorts tidigare, eller saker som rimligen tagit år av avancerad utveckling – frågan är då: var det tjejgruppen som utvecklade tekniken att bilen skulle hjälpa till med styrningen vid fickparkering, eller valde de bland färdigutvecklade lösningar och poserade framför resultatet och sade ”why didn’t anyone think of that before?”

 17. Ulf Says:

  Jag skrev:

  att hela teamet skall bestå av kvinnor verkar mest spekulativt.

  Ok, så i slutet av artikeln från HowStuffWorks, visar det sig att det bara var projektledarroller och övergripande ansvar för designteamen som de 9 kvinnorna stod för. Dvs de tekniska lösningarna, som de speciella tanklocken (lånade från tävlingsbilar), parkeringsassistans (fanns f.ö. i kommersiella bilar några år tidigare), automatisk justering av förarstol, integrering av växelspak i ratten, osv – inget av det var något som teamet av 9 kvinnor hade kompetens att utveckla själva.

  Därmed inte sagt att de gjorde ett dåligt jobb, eller ens påstått att de gjorde något av detta. Men att basunera ut att konceptbilen utvecklats av endast kvinnor är sannolikt en ren lögn i PR-syfte.

 18. Glenn Jason Says:

  Jag har aldrig tänkt tanken att kvinnor skulle vara kategoriskt sämre än män, men att döma av alla dessa PK-jippon med speciella kvinnokvällar, speciella kvinnobåtar etc, så verkar det som att kvinnokön av socialisterna anses som ett handikapp som man måste tycka synd om, lyfta fram och subventionera. De ”fördomar” de anklagar andra för kommer i själva verket främst från dem själva!

 19. Per A Says:

  Jag skrev följande kommentar både på Computer sweden och i ett tidigare inlägg. Tycker att det är lite roligt 🙂

  Gubbvälde på Computer sweden

  Jag roade mig med att titta på redaktionen för Computersweden. Då kunde jag konstatera följande:

  Chefredaktör Jörgen Lindqvist
  Daniel Goldberg Nyhetschef
  Linus Larsson Nyhetschef

  Dv.s hundra procent män i ledningen för tidningen.

  Dessutom kunde jag konstatera att det finns 18 män
  och 9 kvinnor i redaktionen trots att journalisthögskolorna väl är till det närmaste totalt
  dominerade av kvinnliga elever.

  Kasta sten i glashus någon 🙂

 20. Andreas Says:

  Jörgen, Daniel, Linus och övriga män på CS: Kliv åt sidan. Ge plats åt kvinnor. Det ska vara minst 50/50, men helst en övervikt kvinnor (kompensation för historiska skevheter).

 21. Backlash Says:

  Det mest utmärkande för Volvos ‘kvinnobil’ var väl ändå att motorhuven bara kunde öppnas av en auktoriserad verkstad. Snacka om fördomar…

 22. Sanna D Says:

  @Per A:

  Dessutom kunde jag konstatera att det finns 18 män och 9 kvinnor i redaktionen trots att journalisthögskolorna väl är till det närmaste totalt dominerade av kvinnliga elever.

  Men nu är Computer Sweden inte vilken tidning som helst, utan en tidning som handlar om datorer och datorbranschen. Då bör man ha journalister som kan teknik och datorer, inte genus”vetenskap” och liknande trams. Journalisternas kompetens inom för tidningen relevanta områden bör vara det intressanta, inte huruvida det är X% kvinnor och Y% män.

  Med tanke på vissa av artiklarna i Computer Sweden är det ju uppenbart att flera av journalisterna där hamnat på fel tidning.

 23. Sigfrid Says:

  Är inte alla båtar ”hon”?

 24. Per A Says:

  @Sanna D
  Jag menade inte att jag tyckte att tidningen nödvändigtvis diskriminerade någon pg.a könssammansättningen. Det kan ju faktiskt vara så att deras personalsammansättning speglar branschen de bevakar.Dv.s att flera manliga journalister är intresserade av it än vad de kvinnliga journalisterna är. Det som var kul i sammanhanget var att en tidning som skriver om den diskriminerande it-världen själva inte är ett lysande exempel på det som de tycker är eftersträvansvärt.

 25. kristina Says:

  Jämställdhet innebär inte att strunta i kön. Lika lite som rasism inte innebär att strunta i ras, utan att uppmärksamma systematiska diskrimineringar och skapa lika förutsättningar.

 26. Sanna D Says:

  @Per A:

  Dv.s att flera manliga journalister är intresserade av it än vad de kvinnliga journalisterna är.

  Så kan det naturligtvis vara. Med tanke på andelen män respektive kvinnor som läser IT-utbildningar är det till och med ganska troligt.

  Vad det gäller just Computer Sweden har jag ingen aning om det är de manliga eller kvinnliga journalisterna som skriver de här knasiga artiklarna. Men det är lika illa oavsett vilket. Det sänker ju tidningens trovärdighet totalt.

  Det som var kul i sammanhanget var att en tidning som skriver om den diskriminerande it-världen själva inte är ett lysande exempel på det som de tycker är eftersträvansvärt.

  Det håller jag helt med om. Verklig dubbelmoral!

  Men sättet de bör rätta till det på är inte att sträva efter en påtvingad artificiell 50/50 könsfördelning. Istället bör de fokusera på sådant som tidningen egentligen bör skriva om (datorer och datorbranschen) och lämna genusflummerierna som inte har i tidningen att göra därhän. Bättre att de av Computer Swedens journalister som intresserar sig för sådant söker jobb på Feministiskt Perspektiv eller liknande tidningar där sådana frågor hör hemma.

 27. Glenn Jason Says:

  Jag kan slå vad om att gruppen icke-socialister är ”systematiskt diskriminerade” bland Computer Swedens artikelskribenter.

 28. Ulf Says:

  @Kristina,

  Jämställdhet innebär inte att strunta i kön.

  Så att behandla alla lika oavsett kön, hudfärg, religion eller sexuell läggning, vore inte jämställt?

  Lika lite som rasism inte innebär att strunta i ras,

  …där blev det nog lite fel. 🙂

  utan att uppmärksamma systematiska diskrimineringar och skapa lika förutsättningar.

  Om man struntar i kön, var är de systematiska diskrimineringarna?

  Vad är lika förutsättningar, menar du? Om vi talar om IT-branschen, handlar förutsättningarna bl.a. om vilka som skaffat sig rätt utbildning (ca 8 av 10 är män), och innan dess vilka som har förutsättningar att komma in på utbildningarna. Sett till betyg har tjejerna bäst förutsättningar att norpa åt sig utbildningsplatserna. Varför gör de inte det? Ingen stoppar dem. Det är tvärtom så att det anordnats kampanjer under årtionden för att få dem att söka.

 29. Joakim Says:

  För övrigt 3: DN:s inställning kan ge intrycket att kvinnor och maskiner inte hör ihop. Det får mig att tänka på när Rebecca och Fiona pratade om hur jobbigt det var med alla som frågade hur det var att vara en kvinnlig DJ.

 30. AV Says:

  kristina:
  ”Jämställdhet innebär inte att strunta i kön.”
  Det är i första hand lika rättigheter och lika skyldigheter. Utan det kan vi inte bygga jämställdhet. Och gissa vilka som har flest skyldigheter och minst rättigheter?

  ”Lika lite som rasism inte innebär att strunta i ras,”

  Nä, det hörs på namnet vad rasism handlar om. Du kanske menade anti-rasism? Det handlar i sin grundläggande form i att se personen under skinnet. Denne förtjänar att bli bemött som den individ den är (dum, god, smart, elak, fanatisk, kosmopolit etc) och inte som representant för en hudfärg. Observera inför både rasister och anti-rasister. Alltså inte som representant för de förtryckta om man inte personligen är det, och inte som nödvändigtvis god bara för att man är diskriminerad på annat håll, En spade är en spade även om man är retad av skyfflarna.
  Btw raser hos människor finns inte i biologisk mening.

  ”utan att uppmärksamma systematiska diskrimineringar och skapa lika förutsättningar.”

  Ok, då tycker jag du ska lista några områden där du som kvinna är ”systematisk diskriminerad” och inte har lika förutsättningar. Innan du kör igång med tre vanliga:
  – Att 99% av alla kvinnor inte är påtänkta för styrelseuppdrag är isf lika mycket diskriminering mot de 98% män som är lika uteslutna. Du kommer aldrig att bli styrelseledamot, lika lite som jag.
  – Nej, ”mäns våld mot kvinnor” duger inte eftersom våldet är ganska lika åt båda hållen och utförs av en minoritet.
  – Dolda/osynliga strukturer är inget argument. Om man inte kan visa dem konkret (forskning, statistik) är de lika relevanta som religion. Precis inget hindrar dig från att köpa dig en gitarr, spela så fingrarna blöder, börja skriva musik, slita med att fixa gig och göra dig till ett musikfenomen på myspace. Är du tillräckligt bra blir du nog känd, men du måste gå din egen väg och slita hund trots alla nej. Och det gäller de allra flesta områden där det är fler män. Ska du dit får du konkurrera med de män som gjort detta till sin specialitet i världen och försakat mycket annat. Är du beredd att betala priset?

  Så shoot. Hur är just du diskriminerad?

 31. Kvinno- och manshörna? « David Holman Says:

  […] var bara en liten “För övrigt” som Ström valt att kalla det och ni kan läsa det här. Det handlar om båtmässan och där man på DN valt att gå med rubriken “Kvinobåten intar […]

 32. Hjalmar Says:

  Sigfrid säger 04 mars 21:55:

  ”Är inte alla båtar “hon”?”

  Nej, nuförtiden är det ”hen” som regerar. Typ.
  Könlöshet ska bli normen.
  Märkligt, det påminner om de finare kretsarna på 1700-talet.
  Men det gick ju över…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: