”Kvinnligt kön en stor fördel i karriären”

by

Nyligen bloggade jag om att styrelseproffset Charlotta Falvin sagt att det förekommer en informell inkvotering av kvinnor till svenska bolagsstyrelser. Mansdiskriminering, alltså.

Nu har jämställdisten och bloggaren Ninni tipsat mig om en krönika på IDG där Falvin utvecklar saken. Hon berättar om sin långa erfarenhet från ledande poster i IT-branschen. Några citat:

Vad jag däremot vet är att jag ofta har upplevt stora fördelar med att vara kvinna i minoritet bland män. Då menar jag inte i form av burna väskor eller öppnade dörrar, utan konkret affärs- och karriärnytta. Tveklöst är det så att en kvinna syns mer och blir lättare ihågkommen än en i raden av män. Väldigt användbart. Underlättar nätverksbyggande och gör det enklare att komma igenom i bruset.

Ojdå, det ligger ju rätt långt från antijämställdisternas (feministernas) prat om glastak och patriarkala strukturer som stoppar kvinnor.

Charlotta Falvin fortsätter:

En mer konkret fördel är i en affärsförhandling. Som kvinna har du ett övertag mot en man av det enkla skälet att du befinner dig i normalläge (träffar en man, samma sort som omger dig varje dag på kontoret) medan din motpart är i en ovan situation (träffar en kvinna, mer sällsynt). Du fokuserar 100 procent på situationen, medan en del av den manlige motpartens hjärnkapacitet obönhörligen går åt att analysera avvikelsen

Och så detta:

Faktum är att jag under alla mina år i den mansdominerade it-branschen, internationellt såväl som i Sverige, aldrig har känt det som en nackdel att vara kvinna.

Avslutningsvis skriver Falvin att hon till sin förvåning noterat att det inte är politiskt korrekt av henne att säga dessa saker, och att hon har ansetts ”modig” för att hon säger dem. Min kommentar till det: Vad är det egentligen för värld vi hamnat i?

Sammanfattning: Charlotta Falvin skriver att hon ”ofta” har upplevt ”stora fördelar” i karriären med att vara kvinna, medan hon ”aldrig” upplevt sitt kön som en nackdel. Det är en skriande avvikelse från den politiskt korrekta bilden i Sverige av kvinnor som förtryckta när det gäller karriär. Och hur står sig tidningen Computer Swedens utmålande av IT-branschen som ett ”gubbvälde” (nedan) i ljuset av Falvins uttalande?

Tunga industriföretag satsar på kvinnor

”Ett 30-tal av Europas allra tyngsta industriföretag väntas på torsdagen offentliggöra en satsning på att öka kvinnorepresentationen i bolagsstyrelserna och underlätta kvinnors karriärmöjligheter”, skrev Sydsvenskan härom dagen. Positiv särbehandling av det kön som har det lättast i karriären, alltså, om det som Charlotta Falvin säger ovan har en mer generell giltighet. Är det rätt att ge positiv särbehandling åt dem som redan har det lättast? För övrigt, mer stöd för uppfattningen att kvinnor curlas i karriären återfinns i kapitel 3 i min bok Sex feministiska myter.

För övrigt 1: Ikväll kl 18 är det pubträff för jämställdister i Stockholm och Norrköping, se här.

För övrigt 2: Flickor trivs bättre än pojkar i förskolan (rapporteras här och här). Fundering: Personalen kanske förstår dem bättre på grund av det gemensamma könet? Tack för tipset, Ninni!

För övrigt 3: Svenska Dagbladet skriver att flyktingströmmen från Syrien till Libanon främst består av kvinnor och barn. Då funderar jag – vad gör de syriska männen istället för att fly? Några idéer: Stannar för att jobba? Stannar för att slåss mot diktaturen? Stannar för att slåss för diktaturen (de är alltså inkallade)? Stannar för att sitta på ett café och jäsa? De är redan döda? Vad tror du, och vad säger det om mansrollen?


32 svar to “”Kvinnligt kön en stor fördel i karriären””

 1. Ulf Says:

  Ur Sydsvenskan:

  Bolagen hoppas därmed kunna undvika lagstiftning om kvotering.

  Senare:

  Motivet är att ökad mångfald i bolagsledningar och styrelser anses leda till bättre tillväxt, enligt företagen bakom initiativet.

  Nå, vilket är det?

  Om det var rationellt och gynnsamt för företagen, varför görs det inte redan? Det som experimentet i Norge visade var ju att forcerad mångfald faktiskt skadar företagen.

 2. Leif Says:

  Är det någon som tror att någon av hennes manliga kollegor talat med henne om lödkolvar?

 3. Hugo Says:

  Apropå IT och jämställdhet:

  Inte nog med att IT-branschen är dominerad av gubbar, det den skapar drabbar kvinnor värst!

  ”Facebook får svenskar att må dåligt.” ”Särskilt kvinnor mår sämre..”

  http://www.svd.se/naringsliv/it/facebook-far-svenskar-att-ma-daligt_6899331.svd

 4. Ivar J Says:

  OT: Den (ö)kända radikafeministen Susanna Alakoski upprörs över alla som dödas i arbetsplatsolyckor:

  ”På tåget läser jag Dagens Arbete, 59 personer dog i arbetsplatsolyckor förra året och jag hör mig rapportera för Sverige om operatören som blev överkörd, elektrikern som klämdes, skogsarbetaren som träffades av trädet, smältverksarbetaren som dog av frätskadorna och montören som föll och Kent som gick genom taket på sulfatfabriken. Och jag äcklas, hur lite vi vet om detta…..”

  Vet lite? Tja, Susanna, vad KAN det bero på att ”vi” vet så lite om just det? Du kanske bara är ”okunnig” och behöver ”läsa på”? Prova att läsa Genusnytt!

  http://www.aftonbladet.se/ledare/gastkronika/article14471625.ab

 5. Björn Says:

  Angående att pojkar vantrivs mer i förskolan:
  ”Personalen beskriver pojkarna som mera utagerande. De får oftare ”raserianfall” och är oftare ”rastlösa och hela tiden i rörelse”. Pojkarna gör sig också oftare skyldiga till att störa aktiviteterna på förskolan.”

  Pojkarna gör sig skyldiga till att störa aktiviteterna… Vad kan det bero på? Kan det vara så att aktiviteterna är sådana att pojkarna inte känner sig delaktiga? Att de känner sig utanför och vill göra något annat?

  Samma sak kan nog tillskrivas raserianfall och rastlöshet. Om man tvingas till verksamhet som man inte alls kan relatera till så blir man knappast harmonisk.

  Vågar jag mig på en gissning att det är de kvinnliga förskolelärarna som valt vilka aktiviteter som gäller?

 6. RefcenOmega Says:

  @Pär Ström,
  har du tänkt på att ”Svt” och ”Politiken.dk” har omvända rubriker?

  * ”Flickor trivs bättre i förskolan än pojkar”
  (http://svt.se/2.22584/1.2724339/flickor_trivs_battre_i_forskolan_an_pojkar)

  * ”Drenge trives dårligere end piger i børnehaven”
  (http://politiken.dk/indland/ECE1553551/drenge-trives-daarligere-end-piger–i-boernehaven/).

  Vad beror det på och säger det något om Sverige, resp. Danmark?
  Bara en reflektion och iakttagelse.

 7. Nova Says:

  @RefcenOmega: Det visar såklart att vi kommit mycket längre i Sverige!

 8. Ulf Says:

  @Ivar J,

  OT: Den (ö)kända radikafeministen Susanna Alakoski upprörs över alla som dödas i arbetsplatsolyckor:

  Ja, men där var hon ju inte feminist, utan socialist. Det gäller att hålla isär sina roller. 😉

  Alltså gick det utmärkt att uppröras över de 59 döda, utan att det kom i vägen att nästan alla var män. De var arbetare, först och främst.

 9. Info Says:

  DET GENUSINDUSTRIELLA KOMPLEXET

  ”Tunga industriföretag satsar på kvinnor.” – Ja, och dessa företag är inte de enda, som numera ingår i en av Sveriges viktigaste, BNP-höjande branscher: det genusindustriella komplexet. Där återfinns bland många andra aktörer också film- och litteraturindustrin.

  I centrum för svenska mediers intresse – bl.a. i form av ett berömmande inslag i Sveriges radio – stod för en tid sedan numera filosofie doktorn i ”filmvetenskap”, Ingrid Ryberg. Detta inför hennes disputation på en avhandling om s.k. feministisk porrfilm:

  ”Imagining Safe Space: The Politics of Queer, Feminist and Lesbian Pornography.”

  http://www.film.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=16993

  Avhandlingen kan därmed fogas till den snabbt växande floden av queerfeministisk litteratur, del av en genusindustri, som nu i alla sina förgreningar (översättningar, förlagsverksamhet, honorar, reklam, distribution, biblioteksutrymme osv.) redan omsätter hundratals miljoner årligen.

  Exempel på litteraturlista med många i den svenska kulturdebatten kända namn:

  http://tekoppenstankar.wordpress.com/hbtq-bocker/

  Rybergs ”forskning” bedrivs alltså inom ramen för Stockholms universitet, dit en annan, känd genusprofil just återvänt för att tillträda ännu en högavlönad professur:

  http://www.rfsu.se/sv/Om-RFSU/RFSU-priset/2006-Tiina-Rosenberg-och-Don-Kulick/

  ”Tiina Rosenberg, professor vid centrum för genusvetenskap, lämnar Lund. Den första februari tillträder hon sin nya tjänst som professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet.” (Sydsvenskan 2011-10-25.)

 10. Ulf Says:

  Förresten, här finns en sammanställning över arbetsplatsskador inom EU:

  Klicka för att komma åt KS-SF-09-063-EN.PDF

  Bortsett från dödsfall (som inte redovisas ovan) tycks män vara lite mer drabbade än kvinnor i nästan alla kategorier, även om det är någorlunda jämnt. Inte ens inom ”harrassment and bullying”, där kvinnor iofs drabbas lite mer, är det någon dramatisk skillnad.

  Inom några områden är kvinnor inte alls representerade, då antalen är så låga att de inte är tillförlitliga.

 11. barfota Says:

  @Björn säger: 05 mars 2012 kl. 8:01

  ”Vågar jag mig på en gissning att det är de kvinnliga förskolelärarna som valt vilka aktiviteter som gäller?”

  Jag vågar både ”gissa” & sätta en liten slant på att du har 100% rätt.

 12. Anders Senior Says:

  Angående förskolan:
  Läs på Pelle Billinga blogg!

  David Holman har skrivit ett lysande inlägg om skolan, sista meningen säger allt:
  “Det är alltså inte någon “anti-pluggkultur” bland pojkar utan en anti-pojkkultur bland skolor.”

 13. Ulf Says:

  Då jag hamnade bland några rapporter från EU om arbetsplatsskador, läste jag lite i denna:

  Risks and Trends in the Safety and Health of Women at Work

  Det var en ganska blek rapport, tycker jag, men av någon anledning började jag gräva kring det här uttalandet:

  However, research from the US shows that ‘new’ occupations in which women choose to work may not necessarily have the required preventions in place to reduce the risks that women face at the workplace. One study of long-haul female truckers showed less than one-third of companies with which the women interacted provided sexual harassment training, violence prevention training or had a policy for violence protection.

  Det var mest för att man tycktes utgå ifrån att kvinnor var mer utsatta som truckers än män, och därför behövde speciell omsorg för att inte råka illa ut.

  Det visade sig vara svårt att nå fram till någon statistik som faktiskt visar hur det förhåller sig.

  Ett kort abstract för en rapport bakom paywall:

  Women who drive tractor-trailer rigs face many of the same problems encountered by women pursuing other nontraditional occupations. However, our research, conducted through an open-ended questionnaire, showed that the extent of these tensions is less than expected, due largely to the influence of male support, sponsorship, and protection.

  Women Truckers’ Problems and the Impact of Sponsorship

  Till slut hittade jag en studie som angav lite statistik:

  Sample: Fifty female long-haul truck drivers were individually surveyed. Sixty-eight percent of the women drivers were between 30 and 50 years old; 47% were married; 38% had children < 18 years old; 56% were high school or GED graduates, and 42% had some college. Method: Data were collected at a national truck show in Boston, MA, using the Conflict Tactics Scale, the Perceived Stress Scale, and the Perception of Job Safety Scale. Findings: Forty-two percent of women reported some type of workplace violence while working as a long-haul trucker: 14% assault; 4% rape; 10% robbery; 35% truck vandalized. Sixty-six percent had felt unsafe while working during the previous year.

  Workplace violence in female long-haul truckers

  Suck… Låt mig få komma med några invändningar:

  – ”Sample: 50” – det betyder att t.ex. ”4% rape” handlar om 2 individer. 35% vet jag inte riktigt hur man skall tolka: är det 35% av 50, är det 17.5 individer; är det 35% av 42% av 50, är det 7.35 individer. Jag gissar att det borde ha varit 34% (17 pers) eller 36% (18 pers). Hursomhelst är det ett löjligt litet sampel, även om det hade varit helt slumpmässigt urval, vilket inte framgick.

  – Det jämförs inte heller med hur manliga truckers har det. Blev kvinnornas långtradare vandaliserade och rånade för att det var kvinnliga förare, eller händer sådant alla truckers?

  Jag hittade följande rapport:

  Trucker Fatalities

  Truckdrivers have more work-related fatalities than any other occupation, accounting for 14 percent of all job-related fatalities in 1998. Truckdrivers also have the largest number of nonfatal injuries.

  I tabell 6-7 kan man utläsa att 30 truckers dog av ”assault” bara 1997, medan 1 120 skadades så svårt att de var tvungna att sjukskriva sig. Det är alltså farligt att vara trucker – ett av de farligaste yrkena. Om det är farligare för kvinnor kan jag inte säga, eftersom jag inte hittade någon tydlig statistik, och det fanns indikationer åt båda hållen.

  I en annan artikel stod det att det blir allt vanligare att manliga truckers anmäler trakasserier. Man vet inte om det ökar, eller om det är så att det blivit mindre stigmatiserat, så att män amäler i större utsträckning. Inga siffror eller jämförelser med hur många kvinnor som anmäler.

 14. AV Says:

  Att vissa upplever ett stort motstånd och andra inte kanske kan bero på följande..

  I hennes fall Promking.

 15. an@n.ym Says:

  Att SVT lägger fokus på flickorna beror på att kvinnan är normen i Sverige.

 16. Info Says:

  RADIOTIPS: ANTIFEMINISTERS HAT

  I programmet Tendens´ tvåveckorsserie om Den Segrande Feminismen (P1) låter programledaren och feministen Mia Blomgren GenusNytts läsare i morgon lyssna till ett program med Suzanne Osten:

  ”Möt dramatikern, regissören och feministen Suzanne Osten i ett samtal om hatet mellan feminister och antifeminister”

  Men redan idag, den 5/3, kan ni lyssna till ett annat, angeläget avsnitt i serien, betitlat ”Ååå tjej-er, ååå tjej-er”:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3381&artikel=4983888

  11.03, repriser 20.03 och 23.30.

 17. Jocke S Says:

  Pär Ström: ”Vad är det för värld vi lever i”. Det verkar faktiskt som vi lever i två världar, eller kanske tre? Varav en är feministisk, ända upp till DN och statsministernivå.
  Där klara, eller åtminstone alternativa, fakta negligeras eller beljugs.

 18. AnnanDan Says:

  Jocke S:
  Inget unikt med negligering eller lögner: tänk på klimatdebatten, energidebatten, trafikdebatten, (den obefintliga) invandringsdebatten, listan kan göras längre.
  Snart sagt alla viktiga områden präglas av de tr D:nas tyranni; Dyrt , Dumt och Dåligt.

 19. Så var det dags för nya skriverier om Jämställdismen – Denna gång från bloggen Sleepless « Aktivarum Says:

  […] Ström rapporterar. Kvinnligt kön är nu en fördel i karriären. Det är IT-chefen Charlotta Falvin som yttrat sig i frågan. Pelle Billing tipsar om en artikel […]

 20. LångeJan Says:

  Inte bara i karriären utan även på högskolor kan vi se att kvinnor har det lättare. Tex genom att liera sig med en kvinnliga lärare av feministisk sort.

 21. Lej Says:

  Pär

  Om man kan inseminera sig som kvinna så betyder det att mannen blir helt överflödig men också som några andra redan sagt så innebär det att man kan välja barnets egenskaper. Dessa ”konstgjorda” barn kommer enkelt kunna få sådana gener att de slår ut barn som är gjorda på ”riktig” väg.

 22. Jocke S Says:

  Hmm, men kan hon verkligen ha rätt på detta område Cahrlotta Falvin, ”om än kvinna”?

  Jag menar, se här vad nyvalde ledaren för vårt största parti, Stefan Löfven säger. Han borde väl veta bättre, fastän han är man…:

  “Tror man på alla människors lika värde är man också starkt emot diskriminering. Det är så oerhört provocerande att hur att se hur kvinnor diskrimineras i vårt samhälle och i vårt arbetsliv. Jag är en övertygad feminist punkt slut.”
  Helt tvärtom alltså!

  Det där med ”punkt slut” låter lite lustigt faktiskt, nästan ödesmättat. Man kommer att tänka på Juholts hastiga avslut…Och hur Löfvens uppenbara valfjäsk inte heller gav solklart resultat.
  Ja med tanke på ”hur han använder sin penis” enligt den där sossefeministen.
  Upp och nervända världen…

 23. Lej Says:

  Om 200 kvinnor i Sverige väljer samma spermadonator och denna spermadonator är en nobelpristagare så får dessa barn ett försprång i livet. Ska donation gälla så bör det förbjudas att få välja egenskaper annat än kanske hårfärg och liknande. För om dessa kvinnor ska gå omkring i en sorts godisbutik och till sist plocka på sig nobelpristagar-gener så står samhället inför ett problem. Dvs dels att män blir överflödiga om dom inte har nobelpristagar-gener men också om detta blir väldigt vanligt så kommer vi få se en underklass av barn med ”normala” gener och en överklass av barn till morsor som valde att bli gravida på konstgjord väg.

 24. Lej Says:

  Vad är det som säger att siffran kommer stanna vid 200 ?

  Den dagen kvinnor förstår att de kan få geni-gener eller Zlatan-gener så kommer detta naturligtvis att öka. Kanske även för kvinnor som HAR en partner men som vill ha genibarn. Säg att 50 % av ensamstående kvinnor och barn börjar inseminera sig, vad händer då? Då kommer 50 % av de som föds vara genetiskt ”underlägsna”.

  Då är vi på obehaglig mark.

 25. Ingmar Says:

  Tycker kommentarerna till GN ofta är: långa, gnälliga & självömkande!! Förbaskat trist… har ”Jämställdhetsfeministern” tröttnat också? Hen var en ljusglimt i denna grå dimma – skärp er, gnällspikar! Skriv roligt, slagkraftigt eller ilsket; INGEN orkar läsa en massa gnäll…

 26. Hjalmar Says:

  Verkligheten är eländig, men trots det så måste vi kunna beskriva och diskutera den – och förseslå förändringar/förbättringar. Eller hur?
  Rosaskimrande fantasier håller feminister, politiker mfl på med…

 27. Kvotering till bolagsstyrelser behövs enl P G Gyllenhammar « Ann-Sofie Wågström´s Weblog Says:

  […] inlägg från en med annan syn på saken finns att läsa här. Håll till […]

 28. Jocke S Says:

  Ingmar, tycker nog ditt inlägg var det gnälligaste….

 29. Joakim Says:

  För övrigt 2 kan uppfattas som om du förespråkar kvotering, Pär. Förskolepersonal ska förstå alla barnen, båda könen. Snarare har det nog mycket med den påtvingade genuspedagogiken att göra – den som rackar ner på pojkar. Och så bråkar kanske pojkar mer av testosteronet, varför de kanske behöver mer stöd att lösa konflikter.

  För övrigt 3: Haha, och kvinnor skulle leda Arabiska våren?

 30. Feministiskt mygel tvingar minister att avgå « GenusNytt Says:

  […] ridderliga vis. Jag bemöter myten om glastaket i kapitel 3 i min bok Sex feministiska myter. Och här bloggade jag igår om ett kvinnligt styrelseproffs som berättar hur mycket hennes kvinnliga kön […]

 31. Amelie Says:

  Var är jämställdhetsresonemanget i det här inlägget? Det förhållande du beskriver gäller ju bara så länge männen är i stark majoritet i företagsledningarna. Hur tror du egentligen att det skulle påverka jämställdheten om könsfördelningen där blev så lika att det lilla fåtal kvinnor som finns där nu förlorar fördelen av att vara udda och lätt bli ihågkommen?

 32. Ulf Says:

  @Amelie,

  Var är jämställdhetsresonemanget i det här inlägget?

  Det förs ofta fram att kvinnor måste stöttas extra för att ”bryta igenom glastaket”, då de ”osynliga strukturerna” håller dem tillbaka. Det torde då vara intressant att notera att många kvinnliga chefer och styrelseproffs hävdar att de inte alls upplevt detta motstånd, utan snarare haft det lite lättare än sina manliga kollegor.

  Konsekvensen av detta borde då vara att kvinnor inte behöver någon särbehandling.

  Hur tror du egentligen att det skulle påverka jämställdheten om könsfördelningen där blev så lika att det lilla fåtal kvinnor som finns där nu förlorar fördelen av att vara udda och lätt bli ihågkommen?

  Om nu könsfördelningen blev lika genom att var och en fått sin position på egna meriter, och inte på grund av sitt kön, skulle det sannolikt inte vara så att kvinnorna upplevdes som udda. Det är mycket riktigt.

  Vad är det för problem du själv menar dig se i en sådan situation?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: