Skaffa barn utan kvinna – med konstgjord livmoder

by

Ensamstående kvinnor kan få rätt till insemination

I dagsläget är konstgjord befruktning – insemination – av kvinnor bara tillåten i Sverige om kvinnan lever som gift eller sambo. Lagen säger alltså att det blivande barnet behöver en pappa också.

Detta kan dock vara på väg att ändras. Moderaterna, Folkpartiet och Centern vill införa så kallas assisterad befruktning även av ensamstående kvinnor. Läs om det här. Blir det verklighet görs män överflödiga (med undantag för spermadonatorerna, förstås).

Man kan fråga sig om det är rätt. Har inte ett barn rätt till en pappa? Samtidigt kan man konstatera att förslaget rimmar väl med dagens feministiska samhällsklimat, där kvinnan sätts i centrum och mannen är mindre viktig.

Ifall vi får en samhällsstödd inseminationsverksamhet av ensamstående kvinnor i Sverige tycker jag det vore konsekvent att också införa samhällsstödd hjälp för ensamstående män att få barn genom en surrogatmamma. Antingen ska båda kön få hjälp, eller inget kön. För vi ska väl ha jämställdhet?

Vad tycker du om saken? Skriv gärna kommentar!

Snart kan konstgjord livmoder möjliggöra barn utan kvinna

Mot bakgrund av ovanstående är det intressant att konstatera att stora framsteg har gjorts inom forskningen när det gäller att framställa en konstgjord livmoder. Forskare tror faktiskt att användning av konstgjord livmoder är en realitet om ett par år.

Naturligtvis finns etiska problem, vilket forskarna också inser. Jag citerar dr Scott Gelfand vid Oklahoma State University:

Det kommer att bli verkliga problem. En del feminister säger till och med att konstgjorda livmödrar innebär att män kan eliminera kvinnor från planeten och ändå säkra artens fortlevnad. Det är kanske lite alarmistiskt. Men det är ändå så att det här ämnet väcker starka känslor.

Snart kanske både kvinnor och män kan elimineras. Då blir det i alla fall rättvist. (Detta var ironi)

Läs mer om livmoderforskningen här och här. Tack för tipset, Joakim!

För övrigt 1: Försvarsmakten ska nu rekrytera en ”analytiker med erfarenhet av gender-frågor”. En av personens huvuduppgifter blir att ”genomföra analyser av olika gender koncept, nationella och internationella, för värdering hur dessa bör utvecklas”. Läs mer här.

För övrigt 2: Genusforskarskolan vid Umeå centrum för genusstudier, Umeå universitet, söker fem nya doktorander. Detta rapporteras på Genuslistan, som drivs av Nationella sekretariatet för genusforskning. Jag citerar:

Tjänsterna har följande huvudområden/inriktningar:
– Pedagogiskt arbete, vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik, med inriktning mot naturvetenskaperna, yngre åldrar/förskola och genus
– Informatik, vid institutionen för informatik med inriktning mot genus, e-hälsa och innovation
– Kostvetenskap, vid institutionen för kostvetenskap inom området genus och måltider inom vård, skola och omsorg
– Sjukgymnastik, vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering inom projektet ‘Muskulära besvär hos unga musiker – utveckling av en genusmedveten hälsopromotion’
– Epidemiologi, vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin med inriktning mot genus och den epidemiologiska transitionen

Läs mer om tjänsterna här. Och läs mer om Genusforskarskolan här.

För övrigt 3: Våldsutsatta kvinnor i Göteborg ska få bättre bostadshjälp. Dock inte våldsutsatta män. Läs mer här.

För övrigt 4: Kvinnor drabbas värst av Facebook. Läs mer här. Tack för tipset, Johan!

För övrigt 5: En jämställdist vid namn Johan mejlade mig om att han skickat mejl till SVT med förslag att de ska köpa in och sända den norska teveserien Hjernevask – och han fick nedanstående svar. Det kanske rör på sig lite grand?

Hej Johan!

Tack för ditt mail! Det är inget beslut fattat ännu om den norska serien. Vi får en flod av mail och telefonsamtal om serien och hittills har vi inte bestämt oss för att sända den. Jag tror faktiskt att bollen just nu ligger hos UR. 

Med vänlig hälsning
Anna-Lena Byström
Programinköp
SVT

.

För övrigt 6: Ibland är det tydligen helt OK bland feminister med ”objektifiering” av kvinnor – när de tror sig ha nytta av det. Sveriges Radios Moskva-korrespondent gjorde nedanstående tweet (tack för tipset, Fredrik):

För övrigt 7: Ikväll kl 18 är det pubträff för jämställdister i Stockholm och Norrköping, se här.

53 svar to “Skaffa barn utan kvinna – med konstgjord livmoder”

 1. Krakatoa Says:

  Om en kvinna kan tänkas få ta del av sjukvårdens resurser trots att hon bokstavligt talat sitter på verktyget själv, måste naturligtvis alla de krav på att sluta röka och att banta för att bli godkänd för behandling, omedelbart slopas.

 2. Lavazza Says:

  Medborgare X och jag har precis samma åsikt och argument i frågan, så jag hänvisar till hans blogg.

 3. GandalfGrå Says:

  Det är väl bra att vi män inte längre behöver en kvinna för att kunna bli pappa…det är det vi som mänsklighet måste sträva mot att inte vara i beroendeställning av varandra vår livskvalitet kommer att bli så mycket bättre inga faror finns med detta…inga frågor måste besvaras hur detta kommer att påverka oss människor ;)….!!

  Men ska kvinnor ha rätt att få bli ensamstående förälder måste ju män i jämställdehetens namn också ha rätt till det…så enkelt är det ..!

  //GandalfGrå

 4. Andreas Says:

  Jag gillar dom här: ”(Detta var ironi)”. Förstår att det ibland skrivs för att det är nödvändigt, men jag tycker mest att det är humor.

  ”Vi får en flod av mail och telefonsamtal…” Ja, vad ska man säga, annat än att det rör på sig 🙂

 5. Info Says:

  MERA RADIOTIPS: PROGRAMMET BIBLIOTEKET

  Också i Ring P1 fortsätter den s.k. debatten angående det förträffliga i att tillåta skattesubventionerad insemination med burksperma från obefintliga och alltså inte skadliga fäder.

  Min kommentar:

  https://genusnytt.wordpress.com/2012/03/01/pojkar-kastrerades-for-sangrostens-skull-jamstalldisten-lagger-pussel/#comment-100433

  Men just nu vilar sig genusradion från den debatten. I stället sänder Kulturradions välkända genusdamer Jenny Aschenbrenner och Jenny Teleman eftermiddagsprogrammet Biblioteket. Citat från hemsidan:

  ”Anna Jonansson har träffat Marockos förste öppet homosexuella författare Abdellah Taïa och talar om hans självbiografiska roman Ett arabiskt vemod, om att gå vilse på Kairos gator och att återfinna sig själv i andra människor och i andra städer

  Två kvinnor – en vit lanbrukarhustru och hennes tjänare, eller vän, befinner sig i en LADDAD GEMENSKAP i romanen Aagat, nu aktuell på svenska. Den afrikaansspråkiga författaren Marlene Van Nierkerk är en av Sydafrikas främsta författare. Tor Billgren berättar hur hennes romaner hänger ihop med boernas historia.”

  Kan det vara nåt?

  Anm.: Också Tor Billgren anlitas numera som kulturexpert av Sveriges radio, dit han kom efter att bl.a. ha varit sommarpratare i Malmö gayradio:

  http://www.radioman.se/

 6. Andreas Says:

  Intressant hur det stora flertalet bland politiker och i media, talar om insemination av ensamstående mödrar som en självklarhet. Cissi Wallin, med själsfränder, satt i radio och frågade sig vilka som egentligen kan rösta på dinsosaurien KD. Well, fler och fler skulle jag tro 🙂

 7. Gul Says:

  Noterar med viss förbryllad förundran hur de som tidigare tagit avstånd från ”biologismen” och förklarat genetik som sociala konstruktioner, nu så självklart försöker dra nytta av ”biologismens” forskning och kunskaper. Det är liksom lite som att nu passar det. Borde inte insikten i att det inte går att socialt konstruera en graviditet öpnna sinnet mot andra biologiska förklaringsmodeller eller är det för mycket att hoppas på..?

 8. AV Says:

  Nåväl det finns en del hinder kvar.
  1. Fostret ska utveckla en moderkaka som ska ha kontakt med ett syresatt blodsystem.
  2. Eftersom ett nyfött barn just INTE är ett oskrivet blad måste vi forska mera på vad som händer psykiskt och socialt i mammas mage. Barnet lär sig känna röster, dygnsrytm mm i magen.
  3. Hormoner. Barnet översköljs med hormoner från mamman, vilka bestämmer könsidentitet, personlighet mm. Ännu vet vi nog inte tillräckligt för att kunna fejka detta.
  4. Även mammans kropp får förändrade hormoner pga graviditet. Det blir svårt att få till amning utan graviditet. Dessutom ändras en hel del annan personlighet under och efter graviditet.

  Lite att jobba på innan vi har bebisfabriker.

 9. Ulf Says:

  En del feminister säger till och med att konstgjorda livmödrar innebär att män kan eliminera kvinnor från planeten och ändå säkra artens fortlevnad.

  Intressant att den rädslan kommer upp. Vi män behöver ju inte oroa oss för att bli eliminerade, eftersom det är praktiskt att ha några som sköter de tunga och farliga uppgifterna och mekar med det tekniska. 😉

  Nu tror jag rädslan för att män skulle vilja börja eliminera kvinnor är väldigt överdriven, men diskussionen kastar möjligen lite extra ljus på just hur stora växlar kvinnor drar på att det är endast de som kan föda barn.

 10. Pär Says:

  Problemet med att legitimera att en ensamstående kvinna låter sig insemineras, där fadern är okänd, är att man rättfärdigar att barn inte är riktiga medborgare. Det är en sak att män görs överflödiga, men en mycket hemskare utveckling är ju att barn på laglig väg görs till ägodelar och inte individer.

  Om en man är utan partner och också utan barn är det ingen som bryr sig. Och varför skulle folk bry sig? Men med kvinnor är det annorlunda. Man talar om det heliga moderskapet. Då kan jag upplysa om att hos de flesta naturfolk är faderskapet i allra högsta grad en väsentlig del i samhället och förutsättning för samhällets väl och ve, precis som moderskapet. Det är helt enkelt mot vår mänskliga natur och också samhällssjukt att förringa fäder.

  Till kvinnan på programmet debatt så vill vi jävligt gärna veta varför det ska vara så extremt kontroversiellt för barn att ha en far? Varför, just varför ska barnet inte ha en far? Det vill vi veta.

 11. Lej Says:

  Vad är det som säger att siffran kommer stanna vid 200 ?

  Den dagen kvinnor förstår att de kan få geni-gener eller Zlatan-gener så kommer detta naturligtvis att öka. Kanske även för kvinnor som HAR en partner men som vill ha genibarn. Säg att 50 % av ensamstående kvinnor och barn börjar inseminera sig, vad händer då? Då kommer 50 % av de som föds vara genetiskt “underlägsna”.

  Då är vi på obehaglig mark.

 12. Lej Says:

  Barn har rätt till en far. Nu får det vara slut på flummerierna. Detta förslag måste stoppas.

 13. Info Says:

  NY DISKRIMINERING UPPTÄCKT

  En ny motgång bekymrar den svenska fotbollsvärlden.

  Nej, inte att Sverige bara med knapp nöd lyckades kvala in till kommande fotbolls-EM. Inte att Sverige aldrig får vara med i slutspelet i Champions League eller nämns med ett enda ord i BBC:s varje vecka återkommande fotbollsöversikter.

  Nej, bekymret gäller enligt Sportradion, som ägnat saken ett särskilt inslag idag, någonting mycket viktigare:

  ”FOTBOLLEN TAPPAR TJEJER MED UTLÄNDSK BAKGRUND

  I de tidiga tonåren slutar två av tre tjejer med utländsk bakgrund att spela fotboll. Forskaren Jesper Fundberg: ´Vad är det som händer?´

  Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson-Weijber, förbundskaptenen Thomas Dennerby och Daniella Chamoun, AIK, ger sin syn på saken.”

  Ja – hur i all världen ska ”vi” (svenska staten) lösa detta jätteproblem? Kanske genom att Riksidrottsförbundet får en kvinnlig ordförande? Som förebild. Jaså, det hade det redan.

 14. Crunsch Says:

  Hörde just Studio Etts blänkare om sin sändning. De ska ta upp ”problemet” med att pappor inte tar ut lika mycket föräldraledighet som mammorna.

  Förra vecka var blev man utfulad som unken och trångsynt om man hävdade att pappor var bra (insemineringsdebatten), denna vecka tvärtom.

  Inte lätt att hänga med i svängarna när de feministiska kakmonstren både vill äta upp och ha kvar kakan.

 15. masa Says:

  En intressant fråga som jag sett nämnas är huruvida dessa ensamstående kvinnor får rätt till underhållsstöd från Försäkringskassan. Såvitt jag kan bedöma av FK:s regler kommer de att få det.

  Alltså ytterligare en sponsring på ~300 000 kr från skattebetalarna för detta livsval.

 16. JH Says:

  Imponerande, som nu tvingas par med ”hyra” denna kapacitet av någon. Tyvärr bruka det vara då ex. fattiga kvinnor i Indien där dessa blir rätt så utnyttjade, pengarna går mest till mellanhanden där. Finns andra länder med.
  Det öppnar upp fler möjligheter.
  Om man nu inne på barnets rätt till båda föräldrarna borde det rimligen ligga i allas intressen att det också efterlevs, som nu bor ca 15% mestadels eller helt hos pappan.

  Är inte förvånad av viss grupp skriker fara, dem om någon ser mer sin politiska makt i fara. Ren reflektion skulle inte förvåna mig det också inne på åt andra hållet med ”avskaffa mannen”.

  Medicinskt behövs inte sperma för få igång ett ägg med celldelningen osv – fast det har nog dessa missat, skämtsamt är det väl för de misstro medicinsk vetenskap pga könsfördelningen i publikationen 😉

 17. Bashflak Says:

  Idag lämplighetsprövas inte personer som skaffar barn på naturligt vis, även om det sker i efterhand om någon slår larm. De som vill adoptera däremot, utsätts för omfattande utfrågningar innan de godkänns. Jag hörde om ett par som nekades adoption för att de aldrig grälade, de ansågs inte tillräckligt ärliga och öppna mot varandra.

  Görs motsvarande lämplighetsprövning av de som vill inseminera och vilka kriterier räknas då in? Med risk för att verka föraktfull kan man ju undra om en person som inte klarar att skapa en god relation till en vuxen person av motsatt kön (vilket krävs för att bilda familj på det traditionella sättet), verkligen är lämplig att bli förälder?

 18. Mörker Says:

  De som förespråkar insemination vägrar svara på motståndarnas fråga:

  Varför ska staten ta ifrån barnet rätten att ha en pappa, i strid med FNs barnkonvention och naturrätten? Varför är de sådana motståndare till barns rättigheter?

  De brukar försöka blanda bort korten genom att jämföra med singeladoption, där barn går från att ha ingen förälder alls till att åtminstone ha en adoptionsförälder. Egentligen inte jämförbart, men har man inga hållbara argument så får man väl ta till lite knep, antar jag att de resonerar.

  Frågorna som infinner sig är många när vuxna kvinnor kräver att få rätt till en relations-slav. Vi ser det redan när kvinnorna drar igång vårdnadstvister som är fruktansvärda för barnen och papporna. För kvinnorna är det en berikande och bekräftande upplevelse som slutar i att de får ensamrätt till barnet, som blir kvinnans känslomässiga och sociala slavar. Här har staten och maktetablissemanget redan visat att kvinnans perverterade önskningar är högre prioriterade än barns och mäns grundläggande rättigheter och rättstrygghet. För en pappa som vill skydda sitt barn mot en mammas våld och övergrepp finns i normalfallet inga legala möjligheter. Detta för att lagstiftaren har velat ge stort spelutrymme åt kvinnor att bruka våld och bistå kvinnan med resurser att utverka hämnd och begå övergrepp på sina nära anhöriga, där för att kvinnan anses vara viktigare. Eftersom detta är själva grundtanken, inte jämställdhet eller skydd för barnan, så kan vi även förvänta oss fler lagar som sätter barns och pappors rättigheter ur spel för att tillfredsställa mentalt och känslomässigt efterblivna kvinnors perversa behov av att avskaffa andra människors grundläggande rättigheter.

 19. Info Says:

  ROGER KLINTH ANGREP TANJA BERGKVIST

  Den 12/8 förra året angrep genusdocenten vid Linköpings universitet, ROGER KLINTH, Tanja Bergkvist i ett öppet brev till Correns ledarredaktion.

  Här finns både Rogers brev och ledarredaktionens och Tanjas eget svar på samma brev:

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/tag/roger-klinth/

  Nu i SR Studio Ett, 16-timmen, kan ni själva höra Roger Klinth, där han som inbjuden expert analyserar det hemska och skrämmande faktum, att ”mammorna fortfarande ut mer än 3/4-delar av alla föräldradagar”.

  Hur ska Staten, Sveriges radio och Roger Klinth komma tillrätta med sådant patriarkalt familjeövervåld? Internera alla svenska svenska familjer på vatten och bröd i särskilda, elstängselomgärdade genusutbildningsläger?

 20. Musse Pig Says:

  Det känns som att feministerna rör sig mot psykopaten som förebild.

 21. Musse Pig Says:

  Den relationsstördes dröm om osårbarhet. Eller vad säger experten?

 22. Oskar Says:

  Om min kvinna/fru/sambo passar på att inseminera sig när jag inte vet om det. Vem är då fadern? Vem har rätt att få reda på det?

 23. Andreas Says:

  Förespråkare av att ensamstående kvinnor ska få insemineras hävdar ofta att familjer ser olika ut, och att pappan ibland inte finns närvarande i barnets liv ändå (han har dött, han har stuckit etc).

  Men, det måste ju rimligtvis vara en stor skillnad för ett barn, när detta barn blir äldre, om det finns, eller har funnits en pappa som människor i barnets omgivning vet vem det är. Som man kan berätta om och visa bilder på. Det måste rimligtvis hjälpa barnet/individen att förstå sig själv och att ”bli hel”.

 24. H.L Says:

  Jag tycker att män ska ha samma rättigheter som kvinnor att bli föräldrar.

  Blir lagen en realitet borde män organisera sig och arbeta i den riktningen för surrogatmödrar

  Att bli förälder kräver dock mycket ansvar, arbete och hängivenhet så ingen bör bli förälder utan att känna detta.

 25. Sam_Vimes Says:

  Norges jämställdhetsminister avgår, tveksamt användande av genuspengar.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/norges-jamstalldhetsminister-avgar

 26. Musse Pig Says:

  Norrbottens turistchef Jan-Erik Jaensson skrev till civilminister Stefan Atterfall att Norrbottens nye landshövding bör gilla att bada bastu. Feminister gick i taket och Jaensson fick sparken.
  http://mobil.aftonbladet.se/mblogg/ledarbloggen/2012/02/asa-vann-striden-mot-gubbflasket
  http://www.publikt.se/artikel/het-bastustrid-i-norrbotten-43520
  http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6321513

 27. Björn Says:

  Det är märkligt som sagt att det plötsligt ses som fullständigt okontroversiellt att den ensamma kvinna (män utan partner ignoreras helt) som vill ha ett barn ska kunna beställa insemination.

  Att det av vissa debattörer betraktas som självklart att staten ska stå för kalasen är obegripligt. Att inte klara av att skaffa en partner av det motsatta könet är möjligtvis tecken på ett socialt handikapp men det är ingen sjukdom. Och om det i så fall är en sjukdom, ska man då inte skissa på surrogatmammor/äggdonation för män som vill ha barn utan kvinna?

 28. Forellen Says:

  Argumenten för insemination, som jag har förstått det:

  – Det är möjligt.
  – Det fyller ett behov.
  – Det är en rättighet att få barn.
  – Ensamstående har redan möjlighet att adoptera.
  – Pappor är bara viktiga om de finns. Pappor finns inte alltid. Ibland är pappor bara donatorer.
  – Det är bättre att kvinnor gör det i Sverige än att de gör det utomlands där det inte alltid framgår vem som är pappa – förlåt, donator. (Det är viktigt att barn får redo på vem som är deras donator – när barnen har fyllt 18.)
  – Det är 2012 nu.

  Mot:

  – Barn har rätt till båda sina föräldrar.
  – Utgångspunkten bör vara att pappor finns. Pappor är viktiga.
  – Det är inte en rättighet att få barn.
  – Män bereds inte samma möjlighet.
  – Ensamstående har redan möjlighet att adoptera, men det är skillnad på att ge ett barn en förälder och att frånta ett barn en förälder.
  – Var ska det sluta? Hur vill vi se på föräldraskap?

 29. Forellen Says:

  Och, för:

  – Det ska dessutom kategoriseras som sjukvård, därför att …

  Mot:

  – Det har inget med sjukvård att göra.

 30. Ulf Says:

  @Forellen,

  Du glömde det tyngsta för-argumentet:

  – Kvinnorna vill ha det så.

  😉

 31. AtheistEqualist Says:

  Tydligen lägger man fokus på vad föräldrar vill snarare än att tänka på barnets bästa.

  Att en konstgjord livmoder är att föredra framför en kvinnas är en sak, ett barn ska fortfarande ha rätt till två föräldrar. Att det finns barn som klarar sig med en förälder är ingen ursäkt för att man bör ha det så.

 32. SKAMLIGT Says:

  Börja med att dela barnbidraget 50/50 mellan föräldrarna innan man börjar gapa efter insiminering. Dela sedan föräldraledigheten 50/50 mellan föräldrarna innan insiminerings gafflandet drar igång.
  Se sedan till att lagstiftningen blev könsneutral, så vi blev jämlika.
  Vi kan nog konstatera att det finns inget intresse överhuvud taget vad det gäller att dela på något, annat än gnälla. Om det vore så att man började i rätt ände någon gång kunde vi tro att feministmobben ville ha en ändring mot det jämlika, men det är bara väl valda delar som är intressanta.
  Att sedan ingen, varken socialtjänst, försäkringskassan, familjerätten, BRIS, svenska domstolar och div fler, inte bryr sig ett dugg om barnen, utan allt skall vara för mammans bästa.
  Hette det inte, för barnens bästa men det har blivit en ny tolkning.
  Allt som är bra för mamma är bra för barnen, alltså kommer barnen i andra hand.

 33. Andreas Says:

  Bra skrivet Forellen.

 34. anna Says:

  Det är ju ett biologiskt faktum att kvinnor kan skaffa barn utan att involvera en pappa i relationen medan motsatsen är ganska svår. En könsorättvisa som nog måste accepteras, men om en ensamstående kvinna vill skaffa barn så anser jag inte att det är en rättighet som ska betalas av det allmänna. Det får man faktiskt betala själv. Överhuvudtaget har jag svårt att acceptera att vi ska betala för någon form av insemination så länge det finns fullt av övergivna barn som sitter och lider i kärlekslös misär på barnhem runt om i världen. De flesta av dessa torde vara flickor som när de blivit vuxna slängs ut på gatan till prostitution och fattigdom så här kan ju feministerna verkligen göra en insats för att hjälpa utsatta flickor till ett bättre liv.

 35. Mörker Says:

  anna
  Du har så rätt! Tyvärr är svenska feminister inte intresserade av att göra saker bättre för någon annan än sig själva. Den avart av feminism som blivit dominerande går helt ut på att gynna kvinnors kortsiktiga intressen. Alla negativa bieffekter som uppstår använder de sedan som argument för att tillskansa sig fler privilegier. Föräldralösa barn i tredje världen är bara intressant om det kan gynna svenska kvinnor på något sätt – t.ex. om det är status att adoptera eller att kvinnans livmoder inte fungerar. Men nu är en egen framavlad unge mer status, alltså lobbar de för avelskliniker i Sverige.
  Enda gången som barn i tredje världen nu är intressanta för feminister är när de kan skapa arbetstillfällen och trevliga biståndsresor för kvinnor, eller som exempel på hur synd det är om kvinnor generellt vilket förvandlas till ett argument för att svenska kvinnor ska få något extra privilegium. Tyvärr är svensk feminism så cynisk.

 36. Andreas Says:

  Är det så att inseminationerna ska betalas/subventioneras med allmänna medel? Inget vidare om man vill upprätthålla skattemoralen i samhället.

 37. Chroni Says:

  ”Nu tror jag rädslan för att män skulle vilja börja eliminera kvinnor är väldigt överdriven, men diskussionen kastar möjligen lite extra ljus på just hur stora växlar kvinnor drar på att det är endast de som kan föda barn.”

  Nejdå, vi i patriarkatet har redan börjat arbeta på detta.

  Seriöst, vilka feminister tror mannen vill utrota kvinnan? =p

  Vem ska vi då ha sex med? Astråkigt jue.

 38. an@n.ym Says:

  Det är också ett biologiskt faktum att män i genomsnitt är starkare och har mer muskelmassa än kvinnor. Trots denna könsorättvisa så accepterar vi speciella damklasser i idrottssammanhang och att stora prispengar delas ut i damtävlingar, trots att dessa inte håller högre nivå än vad herrarna i division 3 gör.

 39. Karin Says:

  Självmål av feministerna. Alla vet att sjukvårdens resurser är ändliga, men att behoven är oändliga. Kvinnor med svår kancersjukdom, inkontinens, framfall eller annat elönde ska nu alltså få lägre prioritet för att ensamstående medsystrar i fruktsam ålder ska kunna insemineras. Tala om egoistiskt särintresse.

  Dessutom är det väl tämligen befängt att sjukvården ska ägna sig åt kvinnor som är helt friska och fruktsamma. Eller är det en sjukdom att vara ensamstående?

 40. Barnlöse Björn Says:

  Hela iden vittnar om en enorm aninglöshet hos dem som förespråkar denna typ av insemination. Varje människa har ”rätt” till kunskap om sin bakgrund. Men hur många av dessa ensamstående kvinnor kommer ens att ange namnet till barnet på den som donerat sperma? Är inte intentionen just att göra barnet till ett politiskt projekt, att boostra egot och myten om den stackars ”ensamstående mamman”? Inser de att detta går ut över andra kvinnor (se karins kommentar)? Inser de att dessa barn varken får kunskap om vem som är pappan eller ett arv från honom så småningom? Får feministerna aldrig nog av offermentalitet?

  Barn är inget man ”skaffar”, De är en gåva.

 41. Jack Says:

  Chroni,

  ”Vem ska vi då ha sex med? ”

  Androider (Ej att förväxla med cyborgs, tekniskt förstärkta ursprungligen och i huvudsak biologiska enheter som idag kan figurera som mål för kvinnor)

  De är snart här.

 42. Sanna D Says:

  Jag tror det här med insemination av singelkvinnor kommer bli *mycket* mer vanligt än vad lagstiftarna tror. Skulle inte förvåna mig om det blir typ 10% av kvinnorna som gör så om bara några år.

  Speciellt i storstäderna där alla har extremt höga krav på den partner de söker och aldrig blir nöjda. Hittar man inte den perfekta partnern så fortsätter man leta. Och helt plötsligt är man 35-40 år och börjar oroa sig för sina möjligheter att skaffa barn. Då tror jag många kvinnor kan tänka sig att bli inseminerade för att ”säkra sig ett eget barn”. Sedan kan man fortsätta leta vidare efter den perfekta partnern i lugn och ro.

  Problemet blir ju då förstås att det blir en väldig massa män som inte kommer få möjlighet att skaffa egna barn. Men det verkar inte lagstiftarna ha tänk på. De har inte ens diskuterat att ge motsvarande möjligheter för män genom att tillåta surrogatmammor (som ju är tillåtet i andra länder). Hur jämställt är det det kan man ju fråga sig?

 43. Jack Says:

  En kvinnlig reporter till sin manliga kollega i ett klipp:

  ”this scares me a bit…Have you noticed that…hundred and …twenty percent of those robots are female?”

 44. Sanna D Says:

  @AV:

  Nåväl det finns en del hinder kvar.
  1. Fostret ska utveckla en moderkaka som ska ha kontakt med ett syresatt blodsystem.
  2. Eftersom ett nyfött barn just INTE är ett oskrivet blad måste vi forska mera på vad som händer psykiskt och socialt i mammas mage. Barnet lär sig känna röster, dygnsrytm mm i magen.
  3. Hormoner. Barnet översköljs med hormoner från mamman, vilka bestämmer könsidentitet, personlighet mm. Ännu vet vi nog inte tillräckligt för att kunna fejka detta.
  4. Även mammans kropp får förändrade hormoner pga graviditet. Det blir svårt att få till amning utan graviditet. Dessutom ändras en hel del annan personlighet under och efter graviditet.

  Lite att jobba på innan vi har bebisfabriker.

  Förvisso, det är säkert en hel det att forska på innan allt fungerar. Men betänk att det redan nu går att tillverka konstgjorda blodkärl, hud, blod, muskelvävnad, hormoner, osv.

  Sen stod det också i en av artiklarna som Pär länkade till att:

  ”‘Finally, we took embryos left over from IVF programmes and put these into our laboratory engineered tissue. The embryos attached themselves to the walls of our prototype wombs and began to settle there.”

  Vad det gäller hormoner och barnets upplevelser om röster, dygnsrytm osv så borde även det gå att mäta och sedan efterlikna.

  Enligt en av artiklarna trodde ju forskarna t.o.m. att det på sikt skulle vara möjligt att skapa en miljö som är *bättre* för barnet eftersom allt som kan vara skadligt för barnet kan elimineras.

  Jag skulle inte bli förvånad om de fått det hela att fungera om några årtionden och max inom typ 100 år. I historisk perspektiv är det inte mycket, ungefär en generation bara.

  Sen kan man tycka vad man vill om det hela. Jag tror många kvinnor kommer ta det ganska hårt eftersom de anser ”moderskapet” och möjligheten att skaffa ”egna” barn är något väldigt betydelsefullt för dem. Om nu singelmän skulle gå och skaffa barn på egen hand så går ju kvinnorna miste om det.

 45. Jack Says:

  Sanna D,

  Jag tror det kommer gå betydligt snabbare än 100 år, även om förfiningen av processen aldrig kommer upphöra(! så viktigt kommer den vara).

  Det är en imitation vi försöker göra av en miljö, inte något direkt nyskapande. Imitationer går snabbare. Dessutom är själva drivkraften i utvecklingen av fostret, celldelning, automatisk till stor del och behöver inte ens imiteras, den kläs bara i ny imiterad miljö. Det bör också råda få moraliska hinder fram till vecka 20 eller så att ”skjuta in sig”, kanske beroende på vilket lands lagar man följer.

  Dock kan det bli många inskjutningar, man bör använda många parallella försök för att spara tid!

  De flesta som läser denna blogg kommer förmodligen kunna använda metoden i våra liv, om vi vill.

  Från vecka 23 (?) eller så kan man redan idag rädda för tidigt födda….dvs från en redan bevisligen icke perfekt miljö… snart kanske från just vecka 20 och då är mission accomplished genom utveckling från två håll.

 46. Joakim Says:

  Observera att det inte är jag, den ”vanliga” Joakim som skickat in tipset då jag inte hade sett något värde i det. Jag är för både insemination och surrogatmödraskap av den anledningen att jag är liberal individualist – dock under förutsättning att barnet ska ha rätt att veta vilka sina föräldrar är. Staten ska ALDRIG NÅGONSIN bestämma vilka som är dugliga att skaffa barn eller hur de ska dela upp föräldraledigheten. Man behöver absolut inte vara feminist för att vara för insemination – om man inte samtidigt är för surrogatmödraskap också. Att något kön skulle utraderas är bara bullshit. Hur skulle man lyckas använda automatiskt preventivmedel/abort för att rensa varje underkänd könskromosom? Bara för att ett visst kön skulle bli ”överflödigt” betyder inte det att det kommer sluta födas. Det är dock väldigt viktigt att insemination/surrogatmödraskap aldrig någonsin blir någon norm.

 47. Sanna D Says:

  @Joakim:

  Man behöver absolut inte vara feminist för att vara för insemination – om man inte samtidigt är för surrogatmödraskap också.

  Men i det här fallet så kommer ju bara det ena tillåtas. Inseminering tillåts, men inte surrogatmammor. Då är det väl inte jämställt?

  Vad jag vet har feministerna kraftfullt motsatt sig surrogatmammor, men varit för inseminering av singelkvinnor. Så då kan man väl säga att beslutet som helhet är feministiskt?

  Man borde väl ha beslutat om inseminering av singelkvinnor och surrogatmammor i ett paket så att säga? Antingen både och eller ingetdera. Nu har man istället valt att bara gå vidare med det första och helt ignorera det andra. Inte jämställt i mina ögon…

 48. Forellen Says:

  Det är konstigt. Det borde ha dykt upp i debatten.

 49. Jerry Says:

  Jorden har såklart inte tillräckligt med människor redan. Måste inseminera ensamstående så vi blir ännu fler. Jag ser inte detta i första hand som ett jämställdhetsproblem. Snarare vansinne ur ekologiskt perspektiv. Mänskligheten utgör redan för stor del av jordens biomassa.

  I stället borde folk som vill ha barn men inte kan få det på vanligt sätt, uppmanas att adoptera. Miljontals barn har inte några föräldrar. Ta hand om någon av dem i stället. Inseminering är inget annat än egoism och självförverkligande.

 50. Joakim Says:

  @Sanna D
  Så sant, kände bara att det blev lite väl mycket fokus på inseminationens vara eller icke vara eftersom Pär skrev att det kan innebära att män blir överflödiga, vilket jag inte riktigt håller med om så länge det bara inte blir någon norm. För övrigt upptäckte jag nu att det blev ett inte för mycket – det ska naturligt vis stå ”under förutsättning att man samtidigt är för surrogatmödraskap också.” Pinsamt värre.

 51. Rar Says:

  Om det nu skulle gå att fixa en sån där, vilket jag inte tror. Vilka skulle då använda en sån? Tror inte de flesta mäns mål i livet är att leva ensam, men säkra sin avkomma. De vill ha kvinnor.

 52. Tanja Bergkvist Says:

  Passar på att tipsa om Illustrerad vetenskaps artikel Far är kvinna, mor är man, där vi också får veta att vi kan befrukta oss själva (med risk för viss inavel då…): http://illvet.se/maenniskan/far-aer-kvinna-mor-aer-man

  ”Forskningen om konstgjord befruktning håller på att bryta ned de biologiska reglerna för hur man kan få barn. Inom en snar framtid kommer en man eller en kvinna att kunna få ett barn med en partner av samma kön, utan att det krävs ett främmande ägg eller en spermadonator. Man behöver faktiskt inte ens en partner, för forskarna kommer att kunna hjälpa oss med att bilda både ägg- och ­sädesceller, så att vi kan befrukta oss själva. Vill man ha drömbarnet klonat, kan det också låta sig göras. Man kan resa en lång rad etiska invändningar mot de nya ­möjligheterna, och i slutänden är det upp till varje land att lagstifta inom området. Om politikerna ger grönt ljus, kommer forskarna emellertid att ha verktygen till hands.”

  Artikel på 5 sidor pdf nedladdningsbar gratis om man reggar sig på illvet.se.

 53. tobbe Says:

  hej jag tycker det e så orättvist att kvinnor ska kunna få barn som ensamstående så enkelt medan män i i stort sett måste hitta en kvinna som kan tänka sig att få barn med honom jag har varit gift men blivit lämnad ganska nyligen och jag mår verkligen jättedåligt för jag e rädd att jag aldrig ska kunna få några egna barn jag hoppas naturligtvis att jag ska hitta en ny kvinna i mitt liv men det e inte alltid så enkelt nu e jag 29 år o det e en jobbig ålder att bli singel i dock har jag inte gett upp hoppet om att få barn jag har registrerat mig på donor.se men har inte fått napp än det e inte så lätt där heller jag känner att mitt liv e inte komplett om jag inte får sätta åtminstone ett barn till världen man kan ju om man e 40 år och fortfarande singel kanske överväga surrogatmamma utomlands men det e en så oerhört dyr historia det borde finnas fler möjligheter för ensamstående män i sverige med barnlängtan jag mår vissa dagar så dåligt att jag inte kan förklara det speciellt när jag ser alla barnvagnar ute på stan jag efterlyser en förening dit ensamstående män kan vända sig för att prata med professionella om deras problem och få råd och tips om vilka möjligheter som finns för oss ensamstående barnlängtande män om det e någon som vill hjälpa mig skulle jag vara tacksam för svar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: