Feministiskt mygel tvingar minister att avgå

by

Jag bloggade nyligen om att den norska barn- och jämställdhetsministern Audun Lysbakken (nedan) har avslöjats med att mygla med pengar till så kallat feministiskt självförsvar (ovan). Igår tvingades han att avgå på grund av detta.

Vad det handlar om är att Lysbakken betalat ut stöd till kurser i feministiskt självförsvar som arrangerats av hans eget parti, utan att utomstående gavs möjlighet att söka pengarna (som var skattepengar, inte partipengar). Beteendet kallas i Norge för korruption.

Avgången är en stor sak i Norge, eftersom Audun Lysbakken var en stigande stjärna i politiken som i nästa vecka skulle ha valts till ny partiledare för Socialistisk Venstre, som motsvarar Vänsterpartiet i Norge. Vissa bedömare i Norge går nu så långt som att säga att detta kan bli slutet för den rödgröna regeringen i Norge.

Nog är det lite ironiskt att just en jämställdhetsminister tvingas avgå på grund av feministiskt mygel. Samtidigt ligger det en hel del symbolik i det. Det speglar situationen 2012 och det kapade jämställdhetsbegreppet.

Läs mer i Svenska Dagbladet här.

För övrigt: Jag har kommit på ett nytt talesätt, med anledning av alla tokerier som förekommer på genusområdet: ”Där genus går in går förnuftet ut”. Jämför med klassikern ”där spriten går in går förnuftet ut”. Jag gillar att omformulera klassiker efter nya omständigheter, både i text- och bildform.

För övrigt 2: Nu vevar EU-kommissionären Viviane Reading, med Svenska Dagbladets hjälp, den seglivade myten om att kvinnor stoppas i karriären av det så kallade glastaket. Se nedan. Reading startar nu tre månaders konsultationer med näringsliv, politiker och allmänhet om åtgärer för att ”få in” fler kvinnor i styrelser och bolagsledningar. Läs mer här. Man kan anta att de män som därmed förmodligen kommer att utsättas för könsdiskriminering (vilket ju är baksidan av positiv särbehandling) kommer att tiga på sitt manligt ridderliga vis. Jag bemöter myten om glastaket i kapitel 3 i min bok Sex feministiska myter. Och här bloggade jag igår om ett kvinnligt styrelseproffs som berättar hur mycket hennes kvinnliga kön har hjälpt henne i karriären.

Annonser

28 svar to “Feministiskt mygel tvingar minister att avgå”

 1. Musse Pig Says:

  Intressant att notera att norrbottens turistchef Jan-Erik Jaensson fick sparken efter att ha skrivit till civilminister Stefan Atterfall att Norrbottens nye landshövding bör gilla att bada bastu. Feminister gick i taket och Jaensson fick sparken.
  http://mobil.aftonbladet.se/mblogg/ledarbloggen/2012/02/asa-vann-striden-mot-gubbflasket
  http://www.publikt.se/artikel/het-bastustrid-i-norrbotten-43520
  http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6321513

 2. Gunnar (D.U.) Says:

  Jag gillar ditt nya talesätt:
  “Där genus går in går förnuftet ut”.

  Norge verkar ju på rätt väg med att inte bara se genom fingrarna med genus- eller feminism-mygel, utan tar aktivt tag i det!
  Känns demokratiskt och bra samt ger positiva signaler, tycker jag!

  För mig blir det alltmer uppenbart att det s.k. Glastaket (eller för den delen strukturer) är beskrivningen av kravet på att kvinnor måste konkurrera och anstränga sig lika mycket som männen för att nå en viss position inom yrkeslivet, politiken eller samhället i övrigt!
  Enligt många genusfanatiker och radikalfeminister ska inte kvinnor behöva anstränga sig lika mycket, utan de ska kunna nå dessa positioner ändå – annars är det en hindrande (patriakal) struktur för dem, vilket ofta symboliskt beskrivs som ett Glastak!
  Inte en särskilt jämställd syn kan jag tycka, om man annser att jämställdhet ska innefatta lika rättigheter, skyldigheter och värde!

 3. Man & Woman United Says:

  Norge och England verkar stå pall mot Genus Hysterin radikalfeminism och femifascism.

  Hm…undrar varför?

  Institutet för Rasbiologi i Uppsala och Eva Lundgrens sk forskning som ligger till grund för rättsväsendet ”Slagen dam”.

  Inseminationsverksamhet på politiska förslag….Det var ju så Hitler började med raser….Hu

  Positivt att Socialister,vänster liberala och Socialdemokrater fått upp ögonen för att något är fel med radikalfeminism och börjar inleda samtal på gräsrotsnivå.

  Word up yo!

 4. Teddie Says:

  Hittade ingen tipslänk…

  http://www.kristianstadsbladet.se/bromolla/article1611764/Kvinnor-tyckte-till-om-teknik.html

  Träff endast för kvinorr: check.
  Försöker få kvinnor att komma in i mäns höglöneyrken: check.
  Ordet genusperspektiv förekommer: check.
  Finansierat av staten: check.

 5. Ivar J Says:

  OT: När ska kvinnors förtryck av kvinnor få plats i debatten?

  ”Hembiträden i Singapore ska få en ledig dag i veckan. Men beslutet möter blandade reaktioner.” ” Bankkvinnan Jacqueline Ng säger att hembiträdet fick en könssjukdom, trots att hon jobbade sju dagar i veckan.
  – Du kan tänka dig hur det blir om hon har lediga dagar.”

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/ledigt-hembitrade-uppror-i-singapore_6902383.svd

 6. Grrblt Says:

  Polishögskolan har jämställt intag: http://www.aftonbladet.se/wendela/article14460715.ab

  sedan i somras tydligen, vet inte varför det rapporteras först nu.

 7. ParStrom Says:

  Tack Teddie för tipset om kristianstadsprojektet, det går rakt in i min bok om mansdiskriminering!

 8. Anders Senior Says:

  Hahaha!
  Lysande Teddie!

  ”Tanken är att projektet ska mynna ut i lokala digitala jämställda agendor utifrån kvinnornas önskemål”

  Det var inte många rader förrän den första motsägelsen kom….
  Jämställd utifrån kvinnornas önskemål! Sug på den! Det låter verkligen ”jämställt”!!!

  ”Många kvinnor utnyttjar tekniken men det är männen som bygger systemen. Problemet är att vi inte pratar inte samma språk, vilket gör att det inte blir lika tillgängligt för kvinnor, säger Margareta Hjelmqvist, ordförande i Winnet Kristianstad.”

  Programspråk kanske? C++? pascal? Dags att ta fram ett feministiskt programspråk?

 9. Johan Says:

  Där fick Lysbakken. Mycket glädjande. Hoppas att fler liknande sådana avgångar snart kommer.

 10. Ivar J Says:

  @Teddie o Anders Senior: Fantastiskt! ”Jämställt utifrån kvinnors önkemål” Den ska jag lägga på minnet.

 11. Ulf Says:

  @Teddie,

  Från Kristianstadsbladets artikel:

  Många kvinnor utnyttjar tekniken men det är männen som bygger systemen. Problemet är att vi inte pratar inte samma språk, vilket gör att det inte blir lika tillgängligt för kvinnor, säger Margareta Hjelmqvist, ordförande i Winnet Kristianstad.

  Öh, vilket språk är det de syftar på? Svenska? Engelska?

  Eller är det kanske fackspråket? Troligen. Det utesluter i stort sett alla som inte tagit sig tiden att lära sig terminologin. Men syftet är naturligtvis inte att utesluta, utan att proffs med rätt kunskapsbakgrund skall kunna ha en effektiv diskussion med varandra.

  Det blir rätt löjligt om jag i varje diskussion måste börja med att sammanfatta 5 års högskoleutbildning och 25 års yrkeserfarenhet, innan jag kan börja beskriva mina tankar i ett kunskapsneutralt språk. Då kommer man aldrig till sak. I stället använder man sig av den jargong som alla proffs i branschen förväntas kunna någorlunda.

  Lustigt nog verkar intresserade amatörer bland männen kunna lära sig en hel del av det här språket. Om nu inte kvinnor saknar någon speciell teknikgen, så kommer det rimligen an på att de prioriterar andra saker och helt enkelt inte anstränger sig tillräckligt för att förstå. Någon brist på sådana här terapikampanjer är det ju inte, men det brukar alltid handla om hur kvinnor skall få förklara hur de blir uteslutna, eller inte hörda.

  Efter ett par decennier har jag givit upp tanken på att det är en framkomlig väg.

 12. GG Says:

  OT: ”Nu är rättvisa skipad. Vibeke Skofterud får en bil för sin rekordtid i Vasaloppet.”

  Rättvisa= 2 bilar till kvinnorna och 1 bil till männen. Jämställt utifrån kvinnors önskemål, alltså.

  http://www.sydsvenskan.se/sport/article1613253/Skofterud-far-ut-sin-bil.html

 13. Ulf Says:

  @Gunnar (D.U.),

  För mig blir det alltmer uppenbart att det s.k. Glastaket (eller för den delen strukturer) är beskrivningen av kravet på att kvinnor måste konkurrera och anstränga sig lika mycket som männen för att nå en viss position inom yrkeslivet, politiken eller samhället i övrigt!
  Enligt många genusfanatiker och radikalfeminister ska inte kvinnor behöva anstränga sig lika mycket, utan de ska kunna nå dessa positioner ändå – annars är det en hindrande (patriakal) struktur för dem, vilket ofta symboliskt beskrivs som ett Glastak!

  Njae, jag håller bara delvis med. Jag tror att en stor del av förklaringen är att det ständiga offerförklarandet av kvinnor gör att de upplever det som att de måste jobba väldigt mycket hårdare än män. Detta säkert dels för att det inte ingår i mansrollen att i detalj redogöra för alla hinder de måste ta sig över på vägen, och dels för att det ligger i sakens natur att man upplever saker som mycket jobbigare om man har byggt upp en förväntan om att det kan misslyckas.

  Att löpa 110m häck är naturligtvis mycket svårare än att löpa 100 m slätt, men häcklöpare klagar inte för det. De har ju valt den extra svårigheten! Å andra sidan kan de inte konkurrera med 100-meterslöparna bara om man tar bort hindren, eftersom slätlöparna utnyttjat frånvaron av hinder till att bli ännu mycket bättre på att löpa fort. Dessutom är konkurrensen större, så på hela taget är det lite svårare att vinna på 100 m slätt än på 110 m häck.

  Gång på gång illustreras att framgång består av 10% inspiration och 90% perspiration. Att ha lite extra utmaningar i början kan till och med vara en fördel, men man måste vilja det hett nog om det skall bli något. Givet samma förutsättningar och någorlunda jämförbar talang är det den som slitit hårdast som vinner.

 14. Pelle Says:

  Kristiandstadsbladet
  ” Problemet är att vi inte pratar inte samma språk…”

  @Ulf

  ”Öh, vilket språk är det de syftar på? Svenska? Engelska?”

  Ja, tänkte precis på samma sak. Vad vore bättre än att sätta sig ned med programeringskod (som anses som ett språk). Ett logiskt språk går inte att missuppfatta, inte feltolka. Kanske det är vägen…?

  Så till alla som inte förstår teknik och datorer; köp en bok för programeringskod. C++, Java, C# m.m.

 15. Helena Says:

  ”Där genus går in går förnuftet ut”.

  Genus är ett annat ord för kön.

  Där könet går in, går förnuftet ut.

  Dvs. när män använder det lilla huvudet, går förnuftet ut.

 16. Pelle Says:

  @ Helena

  ”Dvs. när män använder det lilla huvudet, går förnuftet ut.”

  Ja, det brukar vara så… Men rätta mig om jag har fel. Har inte kvinnor ett kön?

 17. Helena Says:

  Ulf säger:Från Kristianstadsbladets artikel:”Problemet är att vi inte pratar inte samma språk, …. säger Margareta Hjelmqvist, ordförande i Winnet Kristianstad.

  Öh, vilket språk är det de syftar på? Svenska? Engelska?”

  Helena: Bortsett från Margareta Hjelmqvists språkliga groda, som Ulf inte upptäckte, illustrerar han med sitt svar det som Margareta Hjelmqvist (försökte) säga.

 18. Helena Says:

  Pelle säger 06 mars 2012 kl. 16:37 @ Helena

  “Dvs. när män använder det lilla huvudet, går förnuftet ut.”

  ”Ja, det brukar vara så… Men rätta mig om jag har fel. Har inte kvinnor ett kön?”

  Jo, Pelle, du gissar rätt. Fortsätt att leta. Det finns en chans att du kommer att gilla det undrar över.

 19. Pelle Says:

  @ Helena

  Vad bra! Då kan vi ju logiskt konstatera att varken män eller kvinnor är förnuftiga när det gäller att tänka genom ‘genus’.

 20. Ulf Says:

  @Helena,

  Troligare är att du inte alls förstod min poäng. Jag skall försöka tydliggöra den:

  Om kvinnor vill bli mer involverade i tekniken får de faktiskt ta och göra jobbet! Det duger inte att upphöja sitt ointresse till någon kvinnlig dygd och sedan förvänta sig att hela branschen skall anpassa sig. Branschen har försökt det i över 20 år. Det fungerar inte.

  Alla avancerade områden är otillgängliga för de som inte bryr sig tillräckligt för att lära sig.

 21. Jack Says:

  Ulf,

  ”sedan förvänta sig att hela branschen skall anpassa sig”

  Branschen agerar gentemot beställare och lagstiftares preferenser.

  Ytterst är det andra människor än branschfolk dom dikterar vilka som klarar sig i branschen (oavsett bransch).

  Kravet på en branschs anpassning är kravet på en ändring av utomståendes preferenser av branschens kvaliteter.

  Detta lobbyarbete för önskemålsändring är gjort av antijämställdister och lär fortsätta. Varje dag utsätts miljontals för propaganda i landets skolor, media, kultur,samhällsinstanser…

  Det är upp till män nu i sin tur, om män vill att andra ska ha andra krav än att gynna kvinnor, att lobba för sin sak, kvalitet, mänsklig rätt.

  När män och kvinnor för den delen har lobbat för sin (mäns) sak som t ex stöd för ensamstående pappor och slagna män så har dock responsen varit cirka noll med utslag långt på den negativa sidan (våld och hot från feministers sida som svar, eller bara tystnad och 0 kr i stöd).

  Kan det bli annorlunda vad gäller rätten till arbete? Vem vet…

 22. Ulf Says:

  @Jack,

  Det är upp till män nu i sin tur, om män vill att andra ska ha andra krav än att gynna kvinnor, att lobba för sin sak, kvalitet, mänsklig rätt.

  Ja, själv lobbar jag helst för kvalitet. 🙂

  Inom IT-branschen är det största hotet inte att kvinnor blir förtryckta (det blir de inte), utan att vi utsätts för allt tuffare konkurrens, inte minst från Asien och Östeuropa. En programmerare från Polen tjänar i snitt en tredjedel av vad en svensk programmerare gör. Han har ungefär lika bra utbildning (i vissa avseenden bättre), är hungrigare och mindre kräsen. En indisk programmerare tjänar i snitt 5% (!) av vad en svensk programmerare gör. Det är inte givet att han är sämre.

  Om vi vill behålla vår dyra livsstil måste vi börja inse att vi inte kan gräva ned oss i lyxproblem, utan måste kavla upp ärmarna och jobba. Fler och fler länder börjar närma sig vår standard, åtminstone i vissa avseenden, men de är på gång, och minns fortfarande hur det var att leva i misär. Vi tror att allt är gratis, och att det är en mänsklig rättighet att ha det bra.

  Det är källan till min egen upprördhet till kvotering och curling av folk in i avancerade branscher och prestigefyllda positioner. Vi har inte råd med sådant, helt enkelt! Lika lite som vi skall använda förlegade mönster för att välja män till maktpositioner, skall vi börja stoppa in kvinnor bara för att de har rätt kön. Det vi måste göra är att lära oss känna igen kompetens, utmana oss själva hela tiden, och fundera på vad vi kan erbjuda värden som de kan tänkas vara intresserade av.

  Ur detta perspektiv vore det toppen om tjejer kunde intressera sig för IT. Det är en framtidsbransch, och ju fler duktiga personer vi har där, desto bättre för oss alla. Men de måste ju vilja det själva, och vara beredda att jobba häcken av sig för att bli riktigt bra, för konkurrensen är mördande.

 23. Ulf Says:

  …”erbjuda världen”, skulle det naturligtvis vara.

 24. Anders Senior Says:

  @Ulf
  Jag håller med till fullo!
  Lägg där till tjafset om att ”kvinnor inte tjänar lika mycket som män”
  Det är också skitsnack!
  Hade det varit sant hade redan kvinnor dominerat på våra arbetsplatser!
  Ett företag bedriver ingen välgörenhet, det anställer de personer som de tjänar bäst på att anställa!

 25. Lotte Says:

  @Anders Senior ”Ett företag bedriver ingen välgörenhet, det anställer de personer som de tjänar bäst på att anställa!” …och eftersom män skiter fullständigt i sina barn och sitt ansvar för sin familj så kan företag tjäna på att anställa män men hela samhället förlorar på det i längden.

  Ett företag bedriver ingen välgörenhet och det borde inte kvinnor tviongas att göra heller. Kvinnor måste kunna sätta ett pris på allt det arbete det gör med familj och barn. Vill män ha barn och markservice måste dom också betala för den.

  Män ska inte heller kvoteras in som föräldrar. Den som är bäst lämpad att ta hand om barn ska göra det. Män ska inte kvoteras in bara för att det ksa bli rättvist mellan föräldrar.

 26. Lotte Says:

  Pärs hela vinklign av denna korruption har ju inget med Feminism att göra. Problemet är ju att olika företag har inte fått lämna anbud. Att självförsvarskurser skulle ordnas ifrågasätts inte. Audun Lysbakken är dessutom man.

 27. Ulf Says:

  …och eftersom män skiter fullständigt i sina barn och sitt ansvar för sin familj så kan företag tjäna på att anställa män men hela samhället förlorar på det i längden.

  Elakt och felaktigt. I övrigt inte värt någon respons.

  Ett företag bedriver ingen välgörenhet och det borde inte kvinnor tviongas att göra heller. Kvinnor måste kunna sätta ett pris på allt det arbete det gör med familj och barn. Vill män ha barn och markservice måste dom också betala för den.

  Vilken värld lever du i? Du ger uttryck för en riktigt cynisk och polariserande syn på familjen, och konstruerar dessutom några rejäla halmgubbar. Ingen här vill tvinga kvinnor till något.

  Hur menar du att män skall betala? Redan idag betalar män betydligt mer i form av skatter, och kvinnor tar ut betydligt mer i form av bidrag, så det du är ute efter tycks redan i viss utsträckning vara fallet. Dessutom är det många män som har den största försörjningsbördan. I tidsanvändningsstudier visar det sig dessutom att de som arbetar allra mest, totalt sett, är män i parförhållanden med barn.

  Män ska inte heller kvoteras in som föräldrar. Den som är bäst lämpad att ta hand om barn ska göra det. Män ska inte kvoteras in bara för att det ksa bli rättvist mellan föräldrar.

  Nej, kvoterad föräldraförsäkring och sådant brukar ju feminister lyfta fram. Här finner du inte många anhängare till kvotering. Det finns mycket statistik på hur ofördelaktigt – inte minst för pojkar – att växa upp utan en närvarande pappa, så män har goda skäl att engagera sig i sina barn, och kvinnorna goda skäl att bidra till att de kan göra det.

  I den stora majoriteten av familjer fungerar det här också bra. Män och kvinnor samarbetar och kommer överens om hur man skall klara försörjning och barnens uppfostran.

 28. Lasse Says:

  @Lotte

  ”och eftersom män skiter fullständigt i sina barn och sitt ansvar för sin familj så kan företag tjäna på att anställa män men hela samhället förlorar på det i längden.”

  Du har en unken och snedvriden manssyn.

  (eller också är det enbart en medveten provokation)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: