Kvinnliga läkare vill inte jobba med mäns underliv

by

Cancer i njure, blåsa och underlivscancer är bland de snabbast växande cancerformerna i Norge. Detta ger problem på den manliga sidan, då mycket få läkare i Norge vill arbeta med mäns underliv. ”Bristen på urologer börjar bli prekär”, skriver norska TV2.

Kvinnliga medicinstudenter är inte intresserade av att jobba med mäns underliv, menar överläkare som fruktar utvecklingen”, skriver tevebolaget på sin sajt. Överläkare Christian Beisland säger:

Vårt fack som handlar om urinvägar och de manliga könsorganen har kanske ett  litet problem med att 70 procent av de nyutexaminerade läkarna idag är kvinnor. Det är kanske inte vårt fält som står överst på önskelistan hos dem när de ska specialisera sig

Är det månne början på framväxten av Amazonia vi ser – det kommande kvinnosamhället där män utgör underklassen?

Tack för tipset går till den norska jämställdisten Geir, som i en kommentar skrev detta till mig:

Det finns skäl att frukta att detta problem kommer att växa i Norge de kommande åren, då kvinnor håller på att totalt ta över läkaryrket. Kvinnor får dessutom könspoäng för att komma in på läkarlinjen, det får inte män. Orsak: Det är så mansdominerat…

Läs mer här. Jag bloggade nyligen här om vilka stora brister i den urologiska vården i Norge som uppdagades när en av landets rikaste män fick prostatacancer.

För övrigt 1: Se här lite vardagsmisandri (manshat) i DN (tack för tipset, Manfred). Det handlar om en beskrivning av en okänd kille som tidningens Maria Ringborg såg på bussen:

Han tillhör hannarna som talar för högt, som svarar tvärsäkert på frågor utan att veta svaret, som gillar ”fopoll”, bira, som höhöar åt kvinnoförnedrande skämt, som begär alldeles för hög lön, som aldrig tipsar om grymma brudar till lediga jobb, som trackade tjejer i grundskolan och skrek bög till killar han inte gillade, som aldrig läst en kvinnlig författare. Han vet var skåpet ska stå, men lämnar ansvaret åt flickvännen. Han kan inte prata om känslor, han orkar inte med konflikter, men han är nöjd.

För övrigt 2: Andelen kvinnliga chefer ökar Andelen kvinnliga chefer ökar i Sverige. Se här. Tack för tipset, Tommy!

För övrigt 3: Mera kritik mot Lego för att de sägs tillverka ojämställda leksaker. Här. Tack för tipset, Kaveh och Johan!

För övrigt 4: ”Dags för kvotering”, säger näringslivslegenden Pehr G Gyllenhammar, och menar att det nu krävs kvotering av kvinnor till näringslivets toppskikt. Se här. Man kan undra hur han tänker. Tack för tipset, Tobias!

Annonser

47 svar to “Kvinnliga läkare vill inte jobba med mäns underliv”

 1. Linn Says:

  Tror inte det där med könspoäng till kvinnor som söker läkarlinjen i Norge stämmer. Jag fick i alla fall inga såna när jag sökte 2010.

 2. Bashflak Says:

  Då kan man ju hoppas att de kvinnliga läkarna även vägrar utföra omskärelse?

  För övrigt 1 – Hur kan Ringborg veta så mycket om en okänd människa hon ser på bussen? Han måste haft en ymnig svada som avslöjat allt det där om sig själv.

 3. Man & Woman United Says:

  Det verkar onekligen svårt för politiskat partier i feminismens saudiarabien att undvika Genus Nytt och Jämställdhetsrörelsen.

  Speciellt när både höger och vänster människor sluter upp för att bekämpa livslögnen om mäns och kvinnors lika värde. Jämställdhetsrörelsen står upp för jämlikhet mellan människor och besvarar inte radikalfeministers vilja till könskamp.

 4. 50/50 Says:

  Killen på bussen finns bara i hennes hjärna. Om vissa killar beter sig överdrivet självsäkert beror det på att de har förstått vad tjejer gillar!

 5. Ulf Says:

  Ang. F.Ö. 4, är ju Gyllenhammars uttalanden mycket märkliga.

  ”Skulle en kvoteringslag i likhet med den som finns i Norge presenteras skulle jag inte vara motståndare till den.

  Trots att forskare visade att lagen skadade företagens konkurrenskraft?

  Jag har en längre misstagslista än någon svensk företagsledare före mig, och det beror dels på att jag gjorde misstag, och dels på att jag erkänner dem”.

  WTF?!! P.G. räknas som en av näringslivets riktiga tungviktare. I Gothenburg Management Institute’s artikel Sju företagsledare som förändrade Sverige, får Gyllenhammar hedersomnämnande, tillsammans med Curt Nicolin och Lennart Johansson, som de som var närmast att komma med bland de sju. De skriver iofs:

  Annars framstår P G i stor utsträckning som en representant för den tidigare svenska modellen genom tjänstemannastyre och statliga affärsuppgörelser.

  Det är lite irriterande att höra honom stå och skrapa med foten och tala om sina misstag.

  Gyllenhammar säger vidare:

  Min erfarenhet är att kvinnor är mer övervägda än män när de fattar ett beslut.

  Möjligen en konsekvens av att han stött på kvinnor som varit i minoritet i gruppen. Alla personer i minoritet har en tendens att vara lite extra övervägda.

  Vidare:

  Mina kvinnliga styrelsekollegor är ofta mer engagerade, mer uppmärksamma. Kvinnor somnar väldigt sällan. Medan man ofta ser hur männens koncentration avtar och ögonen klipper.”

  …samma invändning som tidigare, även om man undrar vad det är som gör att man sitter och sover på styrelsemöten. Är det vanligt, tro?

  ”Karlar är gärna med i massor av styrelser. När jag hör hur många styrelser folk är med i här i Sverige blir jag alldeles matt.

  Ja, men efter kvoteringslagen i Norge uppstod begreppet Gyllene kjolar, där de kvinnliga styrelseproffsen i Norge satt med i dubbelt så många styrelser som de mäktigaste männen.

 6. Leif Says:

  Och efter ett litet antal kritiska kommentarer mot Maria Ringborgs fördomsfulla krönika går den inte längre att kommentera.

 7. Ulf Says:

  Angående huvudtemat: att kvinnliga läkare inte skulle vilja välja urologi, reagerade jag lite på formuleringen att de ”kanske” inte skulle vilja det.

  Jag googlade lite på scholar.google.com. Tyvärr är nästan alla artiklar om medicin bakom paywalls, men abstract går att läsa:

  To recruit the best and brightest medical students, it is crucial to understand what causes a medical student to pursue or avoid a career in urology. We performed a survey of 2 cohorts of residency applicants to elucidate these determinants.

  Negative determinants cited by EM applicants included the narrowness of the specialty, an unattractive lifestyle, and the demands of a surgical residency. No significant correlations were noted between themes cited and participants’ genders, degrees or medical school nationalities.

  (What Makes a Medical Student Avoid or Enter a Career in Urology? Results of an International Survey)

  Det är alltså inte alls säkert att hans farhågor besannas.

 8. Leif Says:

  ”Legos tjejsatsning väcker debatt” är rubriken på P1-morgons inslag om detta. Tidholm fick förstås utan mothugg ventilera sin oro för den obotliga skada Lego kommer att göra små barn. Hur kan det komma sig att han inte fick debattera med någon som inte delade hans åsikt?
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4999908

 9. GG Says:

  För övrigt 3: Johan Lundberg kommenterar Lego-kritiken:

  ”…de kvinnnliga Legofigurer som DN:s reporter förfasar sig över knappast kan beskyllas för att vara speciellt låsta i föråldrade könsmönster.

  Olivia tycker till exempel om att ”uppfinna och bygga saker”. Hon drömmer om att bli ”forskare eller ingenjör”. Hon älskar ”vetenskap” och är bra på att ”bygga saker och datorer” samt gillar att vara ”i min verkstad”. Olivias ”uppfinnarverkstad” består bland annat av en svart tavla med matematiska formler, provrör, oljekanna, skruvstäd och så vidare.”

  http://www.axess.se/blog/post/2012/03/05/Vilka-konsstereotyper.aspx

 10. Argus Says:

  Det verkar som näringslivet är näste man till rakning. Det verkar vara någon slags ketchupeffekt. Helt plötsligt yrar varenda VD om behovet av fler kvinnor i börsstyrelser och direktionsrum.

 11. Shastra Says:

  P.G. Gyllenhammar är sån en hycklare. Det var länge sen han var storstjärna i näringslivet, men han är fortfarande styrelsemedlem (styrelseordförande rentav) i tre svenska aktiebolag, varav ett är börsnoterat. VD och styrelser i dessa tre bolag består av en krets omfattande 9 personer. Alla dessa är män. Bolagen har också varsin manlig revisor. 100% män alltså. Gyllenhammars trovärdighet sjönk just till noll.

 12. Shastra Says:

  ”… är en sån hycklare” ska det förstås stå.

 13. Göran Says:

  ”Det var en gång på Stadsbiblioteket som taket rasade in över mig.
  Under studieåren levde jag i läsesalen till höger uppför trappan. Egentligen inte för att jag pluggade särskilt ihärdigt, utan för att där kändes det som om jag gjorde det.

  I stället plöjde jag först filosofihyllan och gick vidare med psykologi. På ett sätt var det här jag blev jag. I alla fall delvis. Jag hittade min inre kompass. Eller så hade den alltid funnits där, men min nål fastnade i en tydlig riktning. Jag lärde mig om livet och människorna, jag fick fler ord till mitt ständiga vardagsfilosoferande. Teori blev min bas för att fatta beslut i praktiken. Ibland blir det fel (……) Om hur skrämmande det är att ta ansvar för sitt eget liv – och våga välja att göra det. Smällen var insikten om att det viktigaste jag har, det är min frihet. Men också det svåraste.”

  Ur Blogg i DN 14/4 2011 av Maria Ringborg

  Ja det är ju skönt att se hur DN:s nyhetchef hittade sin ”inre kompass” där den egna friheten sätts i högsätet . Imponerande är också hennes mod att tackla det ”skrämmande” i att ta ansvaret för sitt liv och att ta ”smällen” av att det viktigaste är sitt eget ego .

 14. Jack Says:

  Även veterinärsyrket har liknande problem att befara. Med över 90% kvinnor bland stunder är 80% av veterinärer kvinnor preliminärt år 2025 och bland dagens specialister är redan 80% hund, häst och katt – specialister.

  Män och grisar kan ha svårt att få vård framgent alltså….

 15. Jack Says:

  Vill betona att detta inte är ett skämt. Om 15 år kan du stå där med infekterad dase och höra att kompetensen inte längre finns i landet, kanske knappt i västvärlden. Eller så får du höra att ditt problem inte är prioriterat! Privata alternativ kanske finns, men du har inte råd för med skatten har du finansiserat samma sjukvård och forskning som nu alltså pissar dig i ansiktet som tack för pengarna. Så fungerar Sverige för män.

 16. Chroni Says:

  Jag växte upp med knallpulverpistoler och jag har inte begått ett brott i hela mitt liv (utöver nedladdning av film då)

  Just saying.

  (och jag är väldigt omvårdande utan att någonsin ha lekt med dockor)

 17. Lars I Says:

  Kunde inte låta bli att i beskrivningen av pojken på bussen bara byta ut några ord här och där, och byta dåtid mot nutid, för att få en skrämmande sanningsenlig beskrivning av en modern vuxen svensk vit kvinna i det etablerade genusetablissemanget:

  “Hon tillhör honorna som talar för högt, som svarar tvärsäkert på frågor utan att veta svaret, som gillar SCUM , snoppar, som höhöar åt mansförnedrande skämt, som begär alldeles för hög lön, som aldrig tipsar om grymma killar till lediga jobb, som trackar ”Medelålders vita män” och skriker ”gubbslem” till killar hon inte gillar, som aldrig läst en manlig författare. Hon vet var skåpet ska stå, men lämnar ansvaret åt pojkvännen. Hon kan inte prata om känslor, eftersträvar konflikter, men hon är nöjd.“

  Tänk ändå hur liten skillnaden i vissa fall kan vara mellan barn och vuxna !!

 18. Bashflak Says:

  Kvinnor höhöar inte, dom tihiar

 19. Robert Says:

  Klockrent, Lars. Borde gå att skicka till Maria för att få en kommentar 🙂

 20. Robert Says:

  Kvinnor är i allmänhet (ja, jag generaliserar) och femenister i synnerhet
  1) Giriga
  2) Egoistiska
  3) Något jag glömt. Se ManWomanMyth-videos på Tuben. Något med att de gör något personlig till politik (jag blev slagen som barn av en vuxen man och då måste alla män vara sådana)
  Eftersom kvinnliga läkare inte kan relatera till ett manligt underliv bryr de sig inte. Nya Amazonia är nära…

  Läste om de nya intagningskraven till polisskolan. De var likadana nu för både män och kvinnor, men lägre än förut. Men väl på polisskolan var det skillnad på testerna. Undrar varför?

 21. Louise Aston Says:

  Reflektion:

  Just nu intervjuas Suzanne Osten i P1 om bl a Grupp 8 och feminismen.

  Hon är, trots den radikalfeministiska förhållningen, faktiskt en väldigt klok människa och jag hoppas att hon kanske en dag, likt Doris Lessing i UK, blir en av de inom den traditionella kvinnorörelsen i Sverige som sätter ner foten. Förmodligen inte, då hon lever alldeles för tätt på de unga radikalerna, men jag vill ändå tro att möjligheten faktiskt finns där…

  Hon beskriver i programmet att hon blev alldeles bestört av att en man en dag ringde upp anonymt och sa att “jag skall skära fittan av dig”. Hon blev så rädd att hon inte kunde gå ut på flera dagar – och fick beskydd.

  Jag förstår hennes oro och rädsla. Det är en vidrig och avskyvärd handling.

  Samtidigt. Idag har vi ett sällskap som kallar sig SKAM. Skär Kuken Av Männen. Vars verksamhet aldrig vare sig kritiseras eller problematiseras av P1 eller Sveriges Radio i övrigt. Eller SVT för den delen.

  Igår fanns en mobb, visserligen inte våldsam, men trots allt en mobb på plats där lappar överlämnades till Pär Ström med en bild på en eregerad penis som skulle skäras av (vilken bildanalytiker som helst kan intyga att detta är den enda rimliga tolkningen av en sådan teckning).

  Vet Suzanne Osten om detta? Och isåfall, bryr hon sig? Bryr sig P1′s redaktion om detta?

  Kan Suzanne Osten inte föreställa sig hur detta känns för Pär Ström – eller kan hon det? Borde hon inte kunna det?

  Varför är jämförelsen frånvarande? SKAM är ju känt av alla politiska feminister, liksom SCUM.

  Är Pärs utsatthet värdefull att berätta om – eller ens värd att berätta om?

  Eller är det så att Suzanne Osten i all framtid kommer att kunna berätta sin historia – få tillträdelse till den allmänna scen på vilken hon kan framföra sin historia – medan en man som Pär Ström (som ju ändå av medierna kallas för “apa”) nekas detta inträde – trots att hotet om könskastrering gentemot Pär faktiskt hände igår. Alltså i nutid.

  När kommer sunda och kärleksfulla människor att se dessa samband – se den helhet, få den översyn som behövs för att se vart den svenska politiska feminismen har hamnat och vad den idag faktiskt innebär?

 22. Alexis Says:

  Bashflak 15:47
  Vad har du emot omskärelse? Din profet Richard Gardner var omskuren.

  Alexis

 23. Klas Says:

  Det som är relevant kritik mot Lego är att de kontinuerligt går mer och mer från tanken på fokus på kreativitet och mer och mer försöker vara fokuserade på att vara antingen krigslekar eller annat sånt.

  Reklam för Lego handlar inte om att det är kul att bygga, det handlar om att det är kul att leka med figurer, vilket helt förtar grejen.

  Att de sen senare delen av 80-talet stegrat sin marknadsföring mot specifika könssatsningar, lyckats med killar men misslyckats med tjejer är inte direkt en nyhet.

  Kritiken nu kommer alltså primärt mot pastellfärgad satsning i kombination med att det är tjejer som bakar, diskar, går och fikar, shoppar osv.
  Det är väldigt stereotypt.

  Från kritiken jag har sett HAR de påpekat att det faktiskt finns en enda byggsats som är mer i legoanda istället för att vara bara Barbie.

  Den andra kritiken är att det är tråkigt att då de är så pass segregerande produkter så blir det svårare med gemensam lek, vilket är något som är bra att uppmuntra.

  Det FINNS riktig kritik att göra mot leksaker då de är VÄLDIGT kraftfullt normgivande, framför allt när det gäller reklam riktad mot barn, något som är förbjudet i Sverige (även om det luckras upp av och till).

 24. atleten Says:

  det är faktiskt skrämmande att läsa hur enormt du har missuppfattat begreppet feminism. som feminist ÄR man ju för jämställdhet, vilket du inte verkar vara. det är verkligen inte bara kvinnor som är diskriminerade i samhället. utan även, som du säger, män, men också exempelvis hbt-personer, mörkhyade, religiösa (i synnerhet muslimer).

  men. kvinnor har och är runt om i världen diskriminerade. ett par vanliga exempel; lägre lön för lika arbete ( t.ex. en kvinnlig civilinijengör tjänar 1000 kr mindre i månaden än en manlig anställd på samma post (källa: svenska ingenjörer)), objektifiering i media, färre kvinnor i chefspositioner, vissa muslimska kvinnor tvingas bära heltäckande slöja osv. kvinnor exponeras även oftare för våld i relationer och våldtäkter (och nej, jag säger inte att män inte utsätts för våld, något man självklart också måste bekämpa). dessutom, menar du på allvar att det inte ska räknas som våldtäkt om inte hot och/eller penetration sker? så det ska vara lagligt att ha sex med en person som exempelvis sover eller är drogad?

  feminism för mig handlar om att inte sätta personer i fack utifrån kön, hudfärg, sexuell läggning, religion osv. (alltså jämställdhet. anledningen till att det kallas feminism är, som du kanske vet, att när rörelsen startade var det för kvinnors rätt i samhället). istället försöker jag bemöta och behandla alla på samma sätt, och uppmärksamma kompetens, intelligens och andra egenskaper. samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. jag motsätter mig även samhällets normer. ett kort förtydligande för att undvika missförstånd, det ska självklart vara tillåtet att följa normen, men även accepterat att inte göra det.

  och än en gång; jag säger att kvinnor är diskriminerade. inte att män INTE är diskriminerade. bara för att du valt att kämpa mot diskriminering av män betyder det inte att du måste förneka att andra också diskrimineras.

 25. Chroni Says:

  atleten: Fast att kvinnor tjänar mindre och att det finns färre kvinnliga chefer beror ju inte på diskriminering.

  och invandrare om något idag är ju motsatsen till diskriminerade.

 26. Alexis Says:

  Varför är ni rädda för kvinnliga urologer? För att de skall kunna se och dokumentera storleken av er ”manlighet”?

 27. Louise Aston Says:

  Alexis:

  Har du missförstått allt? Snälla, läs igen.

 28. Gorby Says:

  @Argus

  Ja nu är det företagens tur. UN har fått nästa 400 CEO’s med på tåget:
  http://www.unglobalcompact.org/docs/issues_doc/human_rights/WEPs_CEO_Statement_of_Support_Signatories.pdf

  Equality Means Business

  ”The Women’s Empowerment Principles are a set of Principles for business offering guidance on how to empower women in the workplace, marketplace and community. They are the result of a collaboration between the United Nations Development Fund for Women (UNIFEM, part of UN Women) and the United Nations Global Compact.”

  CEO Statement of Support
  ”In an effort to bolster high-level corporate leadership for gender equality, top executives of Global Compact companies are invited to sign a CEO Statement of support for the Women’s Empowerment Principles – Equality Means Business…”

  http://www.unglobalcompact.org/issues/human_rights/equality_means_business.html

  CEO Statement of Support for the Women’s Empowerment Principles
  http://www.unglobalcompact.org/docs/issues_doc/human_rights/WEPs_CEO_Statement_of_Support_Signatories.pdf

  Som Pär brukar påpeka. Snabbaste sättet att få fler kvinnor i styrelserna är att dessa manliga CEO’s kliver åt sidan så att de kan ”lyfta” in styrelseledamöter med kvinnligt kön.

 29. Shastra Says:

  @Alexis

  Vad har du emot omskärelse? Din profet Richard Gardner var omskuren.

  Feministisk logik firar nya triumfer ser jag 🙂

 30. Alexis, f d vicekorpral Says:

  @ Shastra
  Att Gardner var omskuren är ett empiriskt faktum, som inte har med din papistjesuitiska uppfattning av logik att göra.

  Alexis som också är uppe och kollar Alakos fulla och bebådande sken.

 31. Lars I Says:

  Altleten,
  ”men. kvinnor har och är runt om i världen diskriminerade”

  Där var vi igen…i genusdebatten hämtas konsekvent argumenten mot dagens svenska män från förfluten tid eller andra delar av världen.
  Konstigt att den blir så sinnesförvirrad ?

 32. Alexis Says:

  Liksom de gamla blodfattiga grekerna (vilka satt stand by på Agora och pimplade vin medan kvinnorna skötte allt arbete i hemmen och på fälten) tycks man här vara förälskad i sitt missbruk av ordet ”logik”. Kanske dags för petrifierade hjärnor att försöka sätta sig in i nobelpristagaren Heisenbergs, av senare empiriska resultat bekräftade, osäkerhetsteori?

  Vacker fullmåne i natt!

 33. Musse Pig Says:

  Alexis, Heisenbergs säkerhetsrelation brukar vi kalla den.

 34. Musse Pig Says:

  Hoppsan, där fick jag 🙂 ”osäkerhetsrelation” menade jag.

 35. Maria Says:

  Alexis, det var knappast de grekiska kvinnorna som skötte allt arbete i hemmen och på fälten. Det gjorde slavarna.

 36. Hjalmar Says:

  @Maria
  Korrekt. Överklassen hade råd att sitta på Agora och pimpla vin, samt diskutera Platon. Men resten av befolkningen (både män och kvinnor) levde hårda och ofta korta liv.

  Att påstå att de manliga slavarna inte utförde något arbete, är okunnigt, respektlöst, och historielöst. Eller med ett ord: feministiskt

 37. Maria Says:

  Hjalmar:
  Ja, slavarna uppnådde knappast 80 års-åldern, vilket de fria grekerna kunde göra som slapp kroppsarbete. Det är möjligt att de pimplade vin på torget, helt säkert hade de ett friare liv än de fria grekiska kvinnorna som var hänvisade till hemmet och som inte fick gå ut utan följeslagare. Men inte hade de så hårda liv som slavarna.

 38. Alexis Says:

  Hjalmar och Maria resonerar ur sitt typiska överklassperspektiv. Hur stor procent tror ni den överklass var som hade råd med slavar? Och vem är intresserad av den lilla befolkningsrötfläcken?

 39. Alexis Says:

  De som hade råd med slavar satt inte på Agora, de hade finare ställen. De diskuterade heller inte hemmagjord ”logik”, moral, etik och andra fjompiga mjukvaror, utan långt viktigare saker.
  Men bland de som inte hade råd med slavar fanns alldeles för många arbetsskygga dagdrivare typ Sokrates som aldrig hjälpte till i hemmet utan drev omkring på gator och torg och omgavs av andra ansvarslösa lättingar. Inte konstigt att hans fru, uttröttad efter att ha fått sköta allting själv, hällde ett nattkärl över honom.

 40. Lasse Says:

  Alexis säger:
  06 mars 2012 kl. 23:38
  Varför är ni rädda för kvinnliga urologer? För att de skall kunna se och dokumentera storleken av er “manlighet”?

  @Alexis

  Om du skall vara med och debattera skulle jag uppskatta om du höll en seriös ton istället för att använda härskartekniker och förlöjliga.

 41. Maria Says:

  Alexis, hur vet du att Sokrates inte hade någon slav? Slaveriet var omfattande i Aten, även fattiga hade slavar. Dock var det bättre att vara slav åt en rik herre än åt en fattig.
  ”En mäktig mans slav var själv i viss mån mäktig; desto fruktansvärdare att vara slav åt en fattig man!”
  http://www.popularhistoria.se/artiklar/slaveriet-i-aten/

 42. Alexis Says:

  Maria, om arbetsskygge fjanten Sokrates hade haft någon slav hade det varit en sådan som hade släpat fram ett fullt nattkärl och tömt det över hans huvud istället för hans redan utsläpade fru! Säger sig självt.
  Pär Drömsk-logik!

 43. Maria Says:

  Nej, det hade slaven inte gjort, om denne hade någon som helst självbevarelsedrift. Slavars liv stod inte högt i kurs och än mindre om de satte sig upp mot herren.

 44. Alexis Says:

  Maria, att hänvisa till någon artikel-hackwriter i en populistisk tidskrift som ”Populär Historia” är bara embarmlig härskarteknik som också Lasse här reagerat på.
  Alla insatta vet att vissa ”historiker” på mycket osäkert underlag och med viss agenda kraftigt överdrivit slaveriets förekomst i gamla Grekland. Andra mera trovärdiga forskare har vänt sig mot dessa ovetenskapliga excesser.
  Och slavars liv stod säkert i en tämligen hög kurs. De var en investering genom köp eller arv hos medelklass eller överklass.
  Och beträffande nattkärlet över Sokrates var han inte ”herre” i det huset. Det var rätteligen hans fru som fick slava med allting medan han själv drev omkring på gator och torg som en annan pseudofilosofisk dagdrivare. Sådana sitter på A-lagsbänkar eller vissa bloggar idag.
  Aristofanes skrev en hel del vettigt om sådana som Sokrates. En annan klok gammal grek var alkoholisten Herakleitos som helt riktigt påpekade: ”Allting flyter”.

 45. Shastra Says:

  @Alexis

  Andra mera trovärdiga forskare har vänt sig mot dessa ovetenskapliga excesser.

  Hur då trovärdiga menar du? Använde de logik, eller fick de dig att tro på något annat sätt? Jag är uppriktigt nyfiken.

 46. Alexis Says:

  @ Shastra
  Så fick du åter anledning att ta till älsklingsordet ”logik”.
  Nå, ”logik” i det här fallet är väl de bedömningar som övriga forskarvärlden gör av överdrivarna – ofta kopplade till s k afrocentrism – när det gäller omfattningen av det naturligtvis existerande slaveriet i antikens Grekland. Överdrivarna har slarvigt påstått att det fanns 300 000 invänare i antikens Aten, varav 100 000 var slavar. Erkänt seriösa forskare som Stephen G Miller har efter bedömning av tillgängliga källor kommit fram till 200 000 invånare, varav 35 000 var medborgare. Resten var kvinnor, barn, utlänningar – och slavar.
  Medborgarna, män till största delen i mogen eller hög ålder, torde med hustru, barn och barnbarn ha utgjort ca 175 000 personer ( 35 000 X 4 anförvanter i gnmsnitt, utom ursprungliga 35 000). Skulle alltså bli ca 25 000 över varifrån skall dras alla utlänningar som vistades i denna merkantilismens och politikens högborg. Blir inte så förfärande många slavar över kanske?
  Beträffande fördelningen av dessa har man uppgifter om att en medelklass/högre medelklass hade 5-6 slavar, rika överklassfamiljer naturligtvis betydligt fler. Till det kommer en hel del fabrikanter av olika varor som hade ett stort antal slavar, upp till 100 i vissa fall, sysselsatta i sina ”fabriker”. Slavar var en ekonomisk vara vars kostnad steg med ökad efterfrågan och alla hade naturligtvis inte råd med en slav..
  Enligt Platons och Xenofons redogörelser talade Sokrates ofta om sin fattigdom och jag finner det absolut otroligt att han och Xantippa skulle ha haft en slav i huset.

 47. Fitness Nutrition Articles Says:

  This is my first time go to see at here and i am actually happy to read all at one place.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: