Politiker kräver pissoarer där kvinnor kan urinera stående

by

Nu kommer en favorit i repris – orättvisan att kvinnor måste sitta ned när de urinerar. I Köpenhamn har en medlem av den så kallade borgarrepresentationen, Iben Wiene Rathje, krävt att staden sätter upp pissoarer för kvinnor, så kallade missoarer. Dessa ska vara utformade så att kvinnor kan stå upp och urinera.

Bakgrunden är, om jag förstått saken rätt, att förekomsten av pissoarer på vissa håll ger män tillgång till fler ställen att lätta på trycket än kvinnor. Saken har förstås en anatomisk bakgrund, så Gud alternativt Darwin är huvudskyldig.

Förslaget ska behandlas på borgarrepresentationens möte den 8 mars – vilket är den internationella kvinnodagen, något som inte är en tillfällighet enligt Danmarks Radio. Iben Wiene Rathje säger att ”männens monopol på att stå upp medan de kissar är att cementera en vardaglig olikabehandling”.

Kommentar: Att få kvinnor att stå upp och urinera känns ganska tramsigt – om sådana hade fungerat väl hade de väl redan varit vanliga. Däremot är det ett verkligt problem om det är brist på toaletter på offentliga platser för kvinnor. Som jämställdist tycker jag båda könens problem är lika viktiga. En lösning skulle ju vara att alla dagens pissoarer ersätts med vanliga toaletter. Nackdelen är förmodligen att sådana kostar mer pengar än pissoarer. Att bara montera bort pissoarerna, av rättviseskäl, känns inte konstruktivt.

Vad tycker du om saken? Skriv gärna kommentar!

Tack för tipset, Roger och Pontus! Läs mer här.

Här har jag tidigare bloggat om en kurs vid Fria Kvinnouniversitetet i Malmö där kvinnor fick lära sig att urinera stående med hjälp av särskilda byxor, så kallade fittbyxor, som kursdeltagarna fick sy åt sig själva.

För övrigt 1: Avdelning manshat: Så här skriver Aase Berg i DN: ”Män borde inte få handskas med samhällets pengar. Enligt min åsikt ska de inte heller bli betrodda med ansvaret för jordklotets framtid i tekniskt avseende. Det hela går så lätt överstyr”. Tack för tipset, Michael, Peter, Mattias.

För övrigt 2: Avdelning manshat: Med nedanstående reklamfilm tänkte EU marknadsföra sig. Fredsälskande kvinnor tämjer onda män, är temat. Suck. Filmen drogs tillbaka på grund av kritiken men någon hann göra kopia av den. Tack för tipset, Matte Matik och Kutzner!

För övrigt 3: Avdelning manshat: Så här skriver Kawa Zolfagary i Nöjeguiden: ”Ska något förbättras måste alla Vita Kränkta Män sluta gnälla och börja lyssna”. Det hela mynnar ut i en attack på ”mansrättsrörelsen”. Kommentar: Killar och tjejer, jag tror vi jämställdister börjar göra avtryck! För några år sedan var det ingen som pratade argt om ”mansrättsrörelsen”.

För övrigt 4: I Vasaloppet delas två bilar ut till kvinnor och en bil till män. Jämställdhet är uppnådd! Läs här.

Annonser

43 svar to “Politiker kräver pissoarer där kvinnor kan urinera stående”

 1. Access Says:

  Jag tycker urinoar för kvinnor är helt okej, om de vill ha sådana.
  Frågan är väl om de vill ha dem eller om det är ideologiska orsaker som driver förespråkarna?

  Men vill de ha dem så kanske det är ett bra sätt att minska köerna till damtoaletten.

 2. PO Says:

  Eftersom kvinnor kan sikta dåligt när de kissar, så handlar den här diskussionen om kvinnors rätt att kissa i sina egna skor.

 3. Ulf Says:

  Jag har inga åsikter om hur kvinnor uträttar sina behov på offentliga toaletter, annat än att allt som kan öka genomströmningen är av godo för oss män också – det brukar bli lång väntan när tjejerna i sällskapet behöver gå på toa. 🙂

  ”Monopol på att stå upp”? Vilka män har väl givit sig på att styra hur kvinnor skall göra när de kissar?! Märklig formulering…

 4. Delbert Åke Says:

  Jag har inte heller något emot att man inför pissoarer för kvinnor. Det finns redan bl.a. i Ghana i västra Afrika. Hur vet jag det? Jo, jag var där 1991 tillsammans med några andra svenskar, bl.a. ett par tjejer, som sa att det var en intressant kulturskillnad det där med pissoarer på damtoan.

 5. Lasse Says:

  Vasaloppet ger en bil. Sponsorn en. Så gör om gör rätt.

 6. Björn 2 Says:

  Lasse… Där fick du allt tvåla dit Pär…. oh wait…

  ”Volkswagen har gjort ett avtal med Vasaloppet där man varit överens om att belöna eventuella rekordlopp i Vasaloppet, respektive Tjejvasan. Det betyder att Jörgen Brink som vann dagens Vasalopp på rekordtid (16 sekunders marginal) får en bil, men att Vibike Skofterud (rekord med 9 minuters margina) blir utan.”

  ”Nu har Volkswagen Sverige agerat och beslutat sig för att skjuta till en segerpremie även till damklassens vinnare.”

 7. Matte Says:

  Låt kvinnorna få sina missoarer. Både män och kvinnor ska ge fan i hur den andre uträttar sina behov.

 8. Lotte Says:

  Pissoarer för kvinnor är mycket mindre tramsigt än att ge män mer uppmärksamhet under förlossningar.

  Riva alla pissoarer för män pga rättviseskäl är mycket mindre tramsigt (inte ens i närheten så tramsigt faktiskt) som att kräva lika många manshus som kvinnohus.

  För övrigt 2: så är inte detta ens i närheten av all kvinnoförakt vanlig porr sprider ut. Vill du vara det minsta trovärdig borde du kräva ett stopp för porren.

 9. Lasse Says:

  @Lotte

  ”kvinnoförakt vanlig porr sprider ut”

  Struntar i dina andra provokationer 🙂

  Har bara en fråga hur skall vi kunna skapa jämställdhet i porrbranschen som är en miljardindustri och där kvinnliga porrskådisar/stjärnor tjänar mångdubbelt mer än manliga porrskådisar/stjärnor.

  Är ju fullständigt ojämställt att kvinnorna skall tjäna så mycket mer 😉

 10. Lasse Says:

  @Lasse

  Skulle uppskatta om du satte dit ytterliggare en bokstav el dyl.

 11. Joakim Says:

  @Lotte
  Vem har någonsin sagt att män ska ha mer uppmärksamhet under förlossningar?

  Varför är kvinnor i större behov av egna ”hus”?

  Kvinnliga porrstjärnor är exhibitionister vars livsval du borde acceptera. Män är större konsumenter av porr, därför är inte utbudet av mansporr lika stort. Sluta gnäll och börja konsumera det som finns så att behovet ökar! Porren lägger inga värderingar i vem som är underlägsen, utan man köper det man personligen tänder på, och utbudet är ändå brett. Att däremot en mellanstatlig samarbetsorganisation framställer män som djur är däremot mycket odemokratiskt och ojämställt och leder till Aase Bergs uppfattning om män.

 12. susanna svensson Says:

  Det är inte bara kvinnor och män som har olika kissvanor utan även tikar och hanhundar. könen är helt enkelt konstuerade olika av naturen. Även beteendet är olika tog en promenad i går med sonens hund Tik över stan hon kissade 1 gång. Hade jag tagit samma vända med min hund hanne över stan med alla intressanta lukter hade det blivit minst 50 kisspauser

 13. Ulf Says:

  @Lotte,

  Pissoarer för kvinnor är mycket mindre tramsigt än att ge män mer uppmärksamhet under förlossningar.

  Jag gissar att du bara är här som troll, men nappar ändå.

  Vem ger män uppmärksamhet under förlossningar? Har du varit med om någon förlossning? Var mannen i centrum då?

  Min pappa blev utkörd från BB. Han fick inte alls vara med när hans första son skulle födas (inte när den andra föddes heller). Eftersom han lämnat plånboken hos sin hustru, hade han inte pengar till taxi, utan fick springa de 4.5 milen hem igen.

  Möjligen är den ordningen mer i din smak?

  Själv fick jag vara med när mina två barn föddes, men så värst mycket uppmärksamhet vill jag inte påstå att jag fick (eller sökte). Min roll var självklart att stötta min hustru, men jag kan tycka att det var lite opraktiskt, även för henne, att jag fick skala ned till sjukhusets cafeteria och köpa något ätbart för egna pengar, när hon blev serverad mat på rummet.

  En sak jag mindes lite extra var hur barnmorskorna blev uppjagade för att vår dotter ‘tvingades’ ha en blå mössa på sig. Så fick det ju inte vara! De gav sig inte förrän de grävt fram en rosa mössa, trots att både jag och min fru intygade att dottern såg förträfflig ut i sin blå mössa.

 14. Jonas Says:

  I Japan försökte en toaletttillverkare med kvinnopissoarer redan på 60-talet. Samma sak i USA, men konceptet var ingen strålande storsäljare. Nu provar kineserna: http://www.weirdasianews.com/2010/10/11/female-urinals-installed-china-save-water/
  Det kunde ha varit mycket värre: larmsystem som låter så fort någon slår en drill utan att ha satt sig på sitsen, till exempel.

 15. Joakim Says:

  @Matte
  Missoarer kostar pengar. Hur stort tror du behovet är bland alla kvinnor? Hur många feminister tror du verkligen skulle använda dem? Detta har aldrig varit någon hjärtefråga, snarare skulle de nog vara väldigt rädda för att förlora ett exempel på kvinnoförtryck om förslaget blev verklighet.

 16. Johannes Westlund Says:

  Jag bryr mig inte om kvinnor vill kissa liggandes, ståendes, sittandes, ståendes på händerna eller i någon annan fantasifull position. Vad som dock är tämligen uppenbart är att marknaden är liten idag. Annars hade det funnits. Det är ju faktiskt en utmärkt idé att ge möjlighet för personer som bara behöver göra något som tar kort tid dedikerade enheter till detta så att kön kan flyta fortare. En utmärkt optimering. Och det syns ju på flödet, eller ja köerna in till dam-rummet. Om kvinnor vill ha något liknande är det ju bara att efterfråga. Ring toalett-tillverkare och fråga varför det inte finns. Ring krogar, fik, matställen, pubbar, kommunen… Men sluta upp med löjliga politiska ”krav”. Efterfråga på marknaden, det är så man får saker. Politiker sysslar bara med massa snack utan verkstad.

  @Lotte: Jag tror att det kan vara positivt för båda blivande föräldrarna om både mannen och kvinnan får relevant uppmärksamhet i samband med förlossningen. Kvinnan är i större behov av rent medicinsk uppmärksamhet medan mannen absolut är i behov av att förberedas på vad som ska komma, få information om hur han kan stötta på bästa sätt. Dessutom så är det ju mycket smidigare om man servar hela teamet istället för bara halva. Då kan mannen vara ett bättre stöd när han inte måste fundera på om han har sovplats eller måste köra hem supertrött flera mil och utgöra en stor livsfara, om han har mat att äta och så vidare. Då kan han fokusera mera på kvinnan och vara ett stöd helt och fullt.

  Detta säger jag utan att ha varit på någon förlossning. Jag bara gissar utifrån sunt förnuft.

  Vidare vad gäller detta med hus undrar jag vad definitionen på ett manshus respektive kvinnohus är? Vad är skillnaderna? Eller är det bara retoriskt dravel?

 17. Louise Aston Says:

  Pär Ström,

  Allt stöd till dig. Det du gör är anmärkningsvärt och rätt.

  Tack!

 18. 50/50 Says:

  EU har helt tagits över av antijämställdisterna.

  Tag t.ex. en titt på denna propaganda:

 19. 50/50 Says:

  Pärs film var dessutom rasistisk och det var säkert därför den stoppades…

 20. Joakim Says:

  @50/50
  Pärs film? 😉

 21. AV Says:

  Om det verkligen finns en efterfrågan på pissoarer för kvinnor ska de självklart ha det. Misstänker (som man, he he) att detta är mer ideologiskt än marknadsmässigt. Finns det en undersökning på efterfrågan, bland fler än hennes vänner? För kvinnor som vill stå finns sedan många år en tratt, vilken kompenserar för anatomiska brister. Då kan de gå på alla pissoarer.

  Om FÖ 4. Detta visar effekten av särskiljande kvinnolösningar och rädslan för badwill när en grupp gnäller.
  Så nu kan en kvinna i toppform först ta rekord i tjejvasan, vila ett par dagar och ta rekord i riktiga vasans damklass och köra hem i två bilar. En manlig åkare har en chans. Skofterud var värd en bil, men plocka bort bonusbilen på tjejvasan. De andra loppen är roliga, men inte vasaloppet. Inga bonusbilar i kortvasan, skejtvasan, ungdomsvasan, halvvasan, stafettvasan, militärvasan och vad de nu heter. Har de en bil i veteranklassen? Varför då en bil i tjejernas kortlopp? Men man vill väl ha alla kakor likt kakmonstret i mupparna.

 22. Man & Woman United Says:

  Gör en undersökning om majoriteten kvinnor vill
  stå och kissa? Tror alla vet svaret. Annars ge radikalfeministerna några pissoarer så de kan få göra likadant som män.

  Däremot fråga att reda ut
  Prostata cancer – Manlig hälsa – Netdoktor.se

  2 nov 2009 … Finns det någon vetenskapligt bevis för att om Män sitter ner och kissar eleminerar risken eller minskar …
  http://www.netdoktor.se/manlig-halsa/

  Stå upp och kissa – prostatacancer? – Flashback Forum
  7 sep 2011 … Jag vet inte om det var bara jag som fick höra det när jag var mindre, att man inte skulle stå upp och …
  http://www.flashback.org/t1649345

  För övrigt 1:

  Femifascism

  Radikalfeministiska Politiska förslag om inseminerings verksamhet,sjukskrivna som ska jobba liggandes, kontrollsamhälle,google och marknad institutens kartläggning av människors internet sökningar, Orwells förebådande av övervakning samhället, brist på empati och insikten om människors lika värde med könsneutral lagstiftning,hyllningar av scum manifestets våldsromantik,extrem feministers skrämsel och konflikt taktik vid jämställdhetsträffoch nu pengar kopplat till kön…framstår som feministers bruna skjortor med ekon från 30talet

  För övrigt fyra

  Anti könskrigsrörelsens paroll make love not gender war bekämpar vänster och höger extremister som är i symbios.

 23. Ulf Says:

  Så Aase Berg, en poet, ondgör sig över att Lynas, en journalist, svängt från att spå jordens undergång till att tro på geo-engineering…

  Lyckligtvis har vi som faktiskt utbildat oss inom teknik lite bättre koll på dess möjligheter och problem. Det har mindre med vårt kön att göra än att vi faktiskt ägnat rätt många år åt att förstå de grundläggande sambanden.

  Min egen erfarenhet är att många tekniska problem uppstår då man inte tillräckligt lyssnar till experterna. Något säger mig att det inte skulle bli mindre av sådant om Aase fick bestämma.

 24. Bashflak Says:

  Orsaken till att det är lång kö till damtoan är väl knappast att de kissar långsamt? Anatomisk pissoar skulle inte ändra nånting.

 25. profanum_vulgus Says:

  Det finns redan kissoarer, alltså för båda könen. Det är som en traditionell pissoar men rännan i botten når ner till golvet som de gjorde förr och sedan täcker rännan ca en halvmeter golv. Över rännan sitter det ett galvaniserat nätgolv. Herrarna står upp och kissar antingen genom golvet eller på väggen och damerna sitter på huk och kissar genom golvet.

  Problemet med toaletter är ju också att underhållet är dyrare. En kissoar städas genom att man öppnar dörren sprutar in rengöringsmedel och sedan spolar av med slang.

 26. Andreas Says:

  Angående förövrigt 2 & filmen postad av 50/50 ovan: Man får säga att Europatanken har förändrats en del över tid. Från Kol- och stålunionens ambition att förhindra världskrig genom ekonomiskt samarbete, till… ja vad har det blivit nu?

  Filmerna ser ut att ha en hög produktionskostnad. Speciellt den där Uma Thurman-tjejen ska passivisera aggressiva män. Säkert något som svenska politiker anser vara väl investerade €, men själv tappar jag tyvärr i tilltro till EU när jag ser detta.

 27. Per-Åke Says:

  Ett allvarligare problem: jag var och inhandlade kalsonger i går på ett större varuhus och upptäckte att trenden mot kalsonger med ”igensydda gylfar” bara förstärks. Det mesta som erbjuds är något slags genuskalsonger. Herrkalsonger med gylf finns nu bara som undantag. Gylf är ju en förutsättning för att kunna använda en pissoar på ett praktiskt sätt.

 28. GG Says:

  OT: Om makt och kön:

  Ny vd på riskkapitalbolaget Ratos och nu även utsedd till Sveriges mäktigaste affärskvinna 2012. Men det är inte alltid Susanna Campbell känner sig särskilt mäktig.
  – Som min man sa; det är ju roligt att du är mäktigast i Sverige men i det här hushållet är du bara nummer två.”

  ”Maken Warren Campbell syftade på parets gemensamma dotter som den som sitter på det mesta av makten där hemma.
  – Hon bestämmer mer än jag, säger Susanna Campbell skämtsamt.”

  http://www.svd.se/naringsliv/sveriges-maktigaste-affarskvinna_6904405.svd

 29. Lars Says:

  @Lotte

  Du reflekterar över blogginlägget. Att bli reducerad till:

  ”Jag gissar att du bara är här som troll…”

  är vanligt om man är oliktänkande enligt ”Strömisterna”.

  Här vill de regera.

 30. Ulf Says:

  Från och med i år är det samma prispengar i Vasaloppet för herrar och damer. Känns inte helt rättvist då det är prispengar (och chans till bil) även i Tjejvasan. dags att köra en ”killvasa” också?

 31. Freja Says:

  Jag skulle gärna stå och kissa eftersom det känns äckligt och ohygieniskt att sitta på offentliga toalettter men hur skulle det gå till då vi tjejer inte kan rikta strålen? Skulle ju bli piss all over the place :S

  Så istället är det väl bra om det finns fler offentliga toaletter som städas, som det är nu måste man ju in på ett café eller bar och låtsas att man ska konsumera för att få pissa.

 32. Daniel Says:

  För övrigt 3:
  http://www.dodsmaskinen.se/jag-ska-vara-i-din-vardag/

  Där uttalar han sig hur fel det är med kollektvisering, sedan så gör han just det i sin krönika dvs kollektiviserar.

  Man undrar hur vissa människor är funtade.

 33. Ulf Says:

  @Ulf (som kommenterade 9:56): välj gärna en annan nick, så behöver vi inte blandas ihop.

  @Lars,

  Lotte har förtjänat misstanken att hon är här som troll, då hon slänger in en massa ogrundade påståenden, som att män skulle vilja få mer uppmärksamhet vid förlossningar och (i en annan tråd) ”män skiter fullständigt i sina barn och sitt ansvar för sin familj”.

  Alternativt har hon en unken syn på relationer och män i allmänhet, men det får stå för henne då. Frågan är om det är mest förolämpande för henne att man tar henne på allvar eller misstänker att hon är ute efter att provocera. Möjligen kan hon upplysa oss om det…

 34. Chattanoga Says:

  För övrigt 4: Vasaloppet

  Det finns tre bilar i potten vara rekordmän endast kan vinna en (1). Rekordkvinnor kan vinna minst två bilar (teoretiskt tre).

  Jämställdhet enligt feministisk logik?

 35. Erik Says:

  Det är rätt äckligt att sitta ner och kissa. I kiss.

 36. Fräsch Says:

  Ja, det finns ett litet klientel wanna-be-män som vill härma män som ståkissar. Trots uppenbar avsaknad av adekvat biologisk utrustning för ändamålet.

  Tänk dig en ståkissad, ovårdad tant-torva, där urinet strilas genom den könsideologiskt påbjudet lurviga, nedkissade torvan, som stänker och rinner efter benen. Där har du själva sinnebilden av en klassisk, rödvinspimplande, genusinstitutionaliserad vänster-tant. Som lider av penisavund.

 37. Joakim Says:

  ”@Ulf (som kommenterade 9:56): välj gärna en annan nick, så behöver vi inte blandas ihop.”

  Detta ger intrycket av att du är den Ulf som brukar skriva här. Därför passar jag på att fråga om det verkligen var du som skrev följande kommentarer som åsamkade stor skada för vår rörelse:

  https://genusnytt.wordpress.com/2012/03/01/hon-ljog-om-valdtakt-han-miste-25-ar/#comment-100518
  https://genusnytt.wordpress.com/2012/03/01/hon-ljog-om-valdtakt-han-miste-25-ar/#comment-100566

 38. Ulf Says:

  @Joakim,

  Nej, det var inte jag. Jag skulle aldrig skriva något så idiotiskt.

 39. Gronberg.info Says:

  @Ulf: kanske dags å regga ett fast nick på wordpress så man slipper sitter och gissa om du fått en stekpanna i pannan och helt blivit förvirrad eller ej ;>

 40. Ulf T Says:

  @Gronberg.info,

  Jag har såväl wordpress-identitet som gravatar, openid, google-konto, facebook m.m. Jag har inga problem att styrka min identitet när jag så önskar. 😉

  Då jag anser mig stå för en strävan mot jämlikhet baserad på rationell analys och ödmjukhet inför varje individs förutsättningar och egna prioriteringar, så borde det inte vara något problem att släppa anonymiteten. Men tyvärr tycks ju en sådan hållning klassas som extrem och kvinnofientlig av vissa.

  Nu är ju nätet min arbetsplats, och jag har inget intresse av att få mitt professionella rykte besudlat av irrationella beskyllningar om kvinnohat.

  Men för att förtydliga en smula lägger jag till en bokstav. Jag tänker i fortsättningen skriva som Ulf T

 41. Intersexorwhat Says:

  Läs detta: http://sv.wikipedia.org/wiki/Toaletter_i_Japan#Urinoarer
  Jag tror inte det är något större problem för tjejer att använda urinoarer faktiskt, i alla fall inte om de bär kjol.

 42. En läsare Says:

  Jag gick in i en gratis-urinoar idag och tänkte att det var konstigt att dessa fortfarande finns kvar i detta ”jämlika” land…

 43. Adam B Says:

  Fix’d:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14957561.ab

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: