Sexualiseringen av småflickor inger oro

by

Ett reportage från Frankrike i dagens DN ger mig anledning att skriva denna bloggpost. Det handlar om att småflickor alltmer betraktas som kvinnor – av sig själva och av omgivningen. Artikeln finns ännu ej på nätet. Ett intressant citat:

Idag bantar 37 procent av de elvaåriga flickorna. Den alldeles för tidiga sexualiseringen orsakar oåterkalleliga psykiska skador i 80 procent av fallen, hävdar Chantal Juanno [som är senator och tidigare idrottsminister]”

Jag ser ingen anledning att ifrågasätta huvuddragen i det påståendet, och det inger oro.

Ett annat exempel som tas upp i artikeln är att det säljs pushup-bikinis för åttaåriga flickor. Ett tredje exempel är att den franska modetidskriften Vogue har publicerat bilder på en hårt sminkad tioåring i utmanande poser.

Så här ska det inte vara, det är sjukt.

Men det är inte lätt att komma på en patentlösning som löser problemet. Till stor del handlar det om värderingar hos människor som inte förändras över en natt genom något slags politiskt beslut. Det vore ju lätt att exempelvis ropa på förbud mot pushup-bikini för flickor under en viss ålder, men den typen av förbud har en tendens att vara mycket trubbiga vapen, lätta att gå runt. Dessutom anser jag som liberal att statsmakterna inte ska specificera medborgarnas klädsel.

Orsaken till att jag så sällan skriver om problem för kvinnor/flickor är att dessa redan är så välbelysta i medier, medan mans/pojkfrågor är underbelysta. Men det gör inte de kvinnliga problemen mindre viktiga. Som jämställdist tycker jag att båda könens svårigheter och problem är lika viktiga.

För övrigt: Polishögskolan har sänkt inträdeskraven för att det ska bli lättare för kvinnor att komma in. När kraven ändrades så att de är lika höga för män och kvinnor lades ribban för två tester mitt emellan det tidigare manliga kravet och det tidigare kvinnliga kravet. Min kommentar: Visst är det bra att intagningskraven gjorts jämställda, tack för det – men jag är mindre entusiastisk över att kraven har sänkts för kvinnornas skull. Har jobbet på gatorna plötsligt blivit mindre krävande? Eller var kraven onödigt högt ställda förut? Någon polis bland läsarna som har en åsikt? Läs mer här. Tack för tipset, Grrblt!

Annonser

79 svar to “Sexualiseringen av småflickor inger oro”

 1. Anders Says:

  Aftonslaskan skriver:

  Citat: ” konditionstestet har fått en ny maxtid, mittemellan de två olika tiderna för män och kvinnor som gällde tidigare. ”

  Citat: ”Konditionstest, Coopers test En löpsträcka på 2 000 meter. Maxtid är 10 minuter 15 sekunder. Tidigare krav: Män: maxtid 9 min 30 sekunder. Kvinnor: Maxtid 10 minuter.”

  Det är också anledningen till att jag inte läser kvällstidningar öht. De har i stort sett alltid noll koll…. Men Pär, du behöver ju inte återupprepa deras felaktigheter!

 2. Sara Says:

  Sexualiseringen av små flickor börjar alldeles för tidigt med att pappan tar med sin dotter och köper en push-up-bikini att ha på stranden, han anmäler henne sedan till närmaste idoltävling och när hon är 18 får hon nya bröst så hon kan få vara med i Robinson-tävlingen…:)
  (Jag hoppas ni förstår att jag skämtar)
  Allvarligt talat, vem är det som köper dessa kläder till sina små flickor, varför är det efterfrågan på dem och varför sätter vuxenvärlden inga gränser?
  Kvinnor tävlar (läs slåss med näbbar och klor) i att få utrymme i media, samhället belönar stort för dem som visar upp sig, är värst och illvilligast i doku-skiten för att nå framgång, visa upp sig och få sina 15-minuter på Stureplan. Kanske fånga en kändis är ett plus då.
  Kvinnor ska ta för sig! Är ju den nya modellen för feminismen.

 3. Pether Says:

  Och vem ligger bakom dessa kvinnoideal? Inte är det män iaf, utan de kvinnor och modebögar som står bakom tidningar, tv, osv osv.

 4. Bashflak Says:

  När jag var liten var vi på ett par badsemestrar i Frankrike. Min mammas franska vänninnor tyckte det var jättelöjligt att vi köpt en bikini till min 5-åriga lillasyster. Vuxna kvinnor badade ju topless.

 5. Ulf Says:

  Hmm… en sänkning av hindren verkar ju åt båda hållen, då man omväxlande skall hoppa över dem och krypa under dem. Ett hinder som är mindre än 50% av kroppslängden är nog svårare att krypa under än att hoppa över, gissar jag. 80 cm är då 45% av en genomsnittlig mans kroppslängd, och 48% av en genomsnittlig kvinnas.

  Men på hela taget verkar testerna vara sådana att en hyfsat vältränad man eller kvinna utan större svårighet skall klara dem (som det också sägs i artikeln). Enklare än jag förväntat mig, faktiskt.

 6. an@n.ym Says:

  Så var det en gång i tiden även i Sverige. Det är bara ett par årtionden sedan vuxna kvinnor och flickor badade topless. Sedan kom feminismen och med den moralismen. Numera vågar tydligen inte kvinnor bada topless längre. Inte ens småflickorna.

 7. JH Says:

  En del av kritiken mot det är helt fel, känner flera kvinnor som är små till växten. Dessa vill kunna köpa underkläder där det inte är barnmotiv på.
  Däremot är det helsjukt med sminkade 10 åringar så som fotomodeller och har mer som de framställs som vuxna.
  har sett allt för många gånger där drevet går & då tar butiker tillfälligt bort dem som är för kvinnor i vuxna åldrar.
  Samtidigt som storväxta kvinnor får svårt få tag i kläder, mycket för det är konstiga idealer.
  Eller som när man försöker få tag i kalsonger som inte är boxer, då de heter de inte populära nog för ens ha några få till hands.

 8. Mr Galahad Says:

  Jag genomförde testerna för ett antal år sedan mest på skoj och jag blev överraskad över hur lågt ställda de var.

  Men kanske är det som en av de polismän jag umgås med säger.
  ”Fystesterna finns bara där för att PHS ska ha en viss fysisk grundplåt att bygga på. Det är psyktesterna som skiljer agnarna ifrån vetet för personlighet och lämplighet för yrket kan man inte träna sig till.”

  //Mr G

 9. Bashflak Says:

  an@n.ym – Det är inte bara moralistiska skäl utan praktiska. När jag gick i gymnasiet badade tjejerna i klassen ofta topless på friluftsdagar och liknande. Om det hade hänt idag hade bilderna legat på internet innan skoldagens slut, och sedan hängt snurrat runt där i flera decennier. Kanske hamnat på skumma porr- och datingsajter, helt utanför tjejens kontroll.

 10. Virre Says:

  Det är väldigt oroande att vi framöver kommer få se poliser med sämre förutsättningar att göra ett bra jobb.

  Är det något man skulle göra, så är det att höja kraven. Statistiken ser inte bra, och det blir bara mer och mer kriminalitet i vårt samhälle.

 11. Man & Woman United Says:

  Flera mammor står för större konsumtion av kläder och det vet modebranschen om. Många mammor köper dessa till sina döttrar. Vilket inte utgör alla mödrar. Men hur ställer sig feministernas kritik och frågeställning mot det egna könet som de konsumerande mammorna? Om ingen köpte kläderna skulle problemet vara löst samt ifrågasätta ägarna/ beslutsfattarna som ligger bakom att medvetet skapa dessa plagg. Vad är det för fel på baddräkt. Bra inlägg!

 12. Valeria Says:

  Jag misstänker att det är ekonomiska faktorer som orsakar den här utvecklingen. Man behöver inte vara ett geni för att förstå att ju tidigare flickor börjar intressera sig för smink och mode, desto bättre för företagen som är verksamma inom branschen.

 13. masa Says:

  Sexualiseringen av flickor tror jag hänger samman med det att den feministiska ”kampen” av idag har kommit att handla om en ”könskonflikt” mellan vuxna som också har en sexualitetsaspekt, som sedan överförs på barnen.

  Dessa flickor ”ska minsann också ha rätt att få vara fabulous och frigjorda”. Så tänker jag mig att de som promotar och shoppar detta tänker.

 14. Anonym Says:

  @Pether

  ”Och vem ligger bakom dessa kvinnoideal? Inte är det män iaf, utan de kvinnor och modebögar som står bakom tidningar, tv, osv osv.”

  Varför spelar det roll om det är kvinnor eller män?

  Anledningen att man skapar såna här ideal är för att få befolkningen att bli så missnöjda som möjligt med sina kroppar att de konsumerar så mycket produkter som möjligt. Allt enligt en kapitalistisk/”fria marknadens” modell, när det kommer till att tjäna pengar kan folk gå hur långt som helst.

 15. masa Says:

  Anonym:

  Du har en poäng – samtidigt måste man fråga sig vem som köper detta och varför! Det är ju knappast något djupt känt mänskligt behov som dessa småflickor själva spontant och opåverkat känner.

 16. Lasse Says:

  Angående Poliser.

  Ytterliggare ett exempel på hur feminismen skapat ett otryggare samhälle för oss medborgare.

  Vet hur många exempel jag sett på dåligt polisarbete, vet inte hur många debattprogram jag sett där polisen blivit kritiserad för sitt arbete. Vi har sett flera exempel på kvinnliga fångvaktare som inte klarat av att hantera situationen.

  Det är dags att höja kraven både för tjejer och killar som har aktiv tjänst på fältet. Senaste i helgen såg jag två kvinnliga poliser som satt och tryckte i bilen för att de inte vågade gå ut och förhindra bråk.

 17. Ulf Says:

  @Valeria,

  Jo, så är det onekligen. Samtidigt finns nog en växande insikt om att föräldrar måste ta tillbaka initiativet, och sätta gränser för sina barn. Iden om att barn redan i tidiga år skall vara med och bestämma är stressande för såväl barn som föräldrar, men tycks genomsyra mycket av verksamheten inte minst i skolan.

  Jag har fått uppleva hur man i skolan vill arbeta fram en utvecklingsplan för året tillsammans med 7-åringar… ”vad vill du bli bra på i år?” Vår son svarade ”fotboll”, fastän – eller kanske just för att – han inte gillar fotboll! Då skrev läraren in det.

  Som förälder känns det ofta som om det är nästan omöjligt att stå emot trycket att ens barn skall få vara med och bestämma om allt, redan i 7-8 års ålder. Jag förstår att många föräldrar viker ned sig då och då.

 18. Anonym Says:

  @masa

  jag tror inte det är feminismen utan snarare kapitalismen som bidrar till det här tävlandet. Förstår din koppling till feminism, men jag tror du har helt fel uppfattning om feminism.

  Feminism som jag tolkar det handlar om den raka motsatsen till detta. Att vara nöjd med sin kropp och sig själv.
  Att inte underordna sig efter något slags artificiellt kvinnoideal som företag skapar för att tjäna pengar.

  Även om man inte tänker på det så är den största delen av reklamindustrin sexbaserad. Det finns en enkel anledning, det säljer. Eftersom att det handlar om att maximera försäljningen efter en kapitalistisk modell med ständig tillväxt måste man fabricera ideal som går långt över vad som är uppnåbart.

  Det är ingen slump att modellerna har ändrats från ”vanliga” attraktiva människor till retuscherade, pinnsmala / muskulösa fantasifigurer.

  Det säljer!

 19. Lasse Says:

  @Anonym

  ”Varför spelar det roll om det är kvinnor eller män?”

  Här har vi en hel bransch med normer som domineras av kvinnor och feminister. En bransch som hela tiden spelar på kvinnans sexuella makt och utstrålning.

  En attityd och norm som hela tiden utgår från kvinnors egna ideal dvs. de triggar varandra.

  Varför är du så rädd att problematisera just kvinnor och feminister ?

  Vi män och vår sk. ”norm” ska hela tiden granskas under lupp och förändras enligt feministiska förespråkare.

  Självkritik är något som feminismens förespråkare inte ens kan stava till. Man osynliggör en hel bransch som ibland bygger på helt sjuka normer.

  *************************

  ps. skulle uppskatta om du bytte anonym till något annat alias eftersom det finns så många anonyma.

 20. Anonym Says:

  masa säger:
  07 mars 2012 kl. 10:39

  ”samtidigt måste man fråga sig vem som köper detta och varför! Det är ju knappast något djupt känt mänskligt behov som dessa småflickor själva spontant och opåverkat känner.”

  Reklam handlar om att skapa behov.
  Allt från dyra märkeskläder och produkter för att ”retuschera” bort det som är mänskligt, så som rynkor, hudfärg… med mera.

  Som liten så tror jag man har svårt att ifrågasätta sådant som visas mellan alla ens tv-program som man tittar på, reklamen som visas på hemsidor samt all reklam som finns i produkterna man använder och när man går på stan.

  Man kan fråga sig vem som är skyldig, de som tillverkar reklamen eller de som ”går på” reklamen.

 21. Ritsurei Says:

  Var och varannan kvinna i 20-40 års åldern har eller har haft anorexia. Det är även stor skillnad på mognaden hos många kvinnor idag jämfört med äldre generationer. Det är inte sällan man fynderar kring kvinnors mentala status eller om genpoolen i Sverige degenererat kraftigt de senaste åren. Kanske beror detta på att många kvinnor svälter sig eller går på idiotdieter.

 22. Ulf Says:

  @Anonym,

  Anledningen att man skapar såna här ideal är för att få befolkningen att bli så missnöjda som möjligt med sina kroppar att de konsumerar så mycket produkter som möjligt. Allt enligt en kapitalistisk/”fria marknadens” modell, när det kommer till att tjäna pengar kan folk gå hur långt som helst.

  Njae, det där låter mer som socialismens nidbild av den kapitalistiska modellen – med en mystisk ”man”, som konspirerar om hur man skall hålla folket i schack.

  Det som ligger till grund för iden om en fri marknad är att det inte går att göra sådana centrala planer och prognoser, utan att man istället låter en varas ”användbarhet” avgöras i de individuella besluten hos varje enskilt presumtiv köpare.

  Den i detta scenario alltid giriga och kallhjärtade företagaren kan smida sina ränker hur mycket han vill (det är alltid en han); om ingen köper, kommer planen misslyckas.

  I kontrast ser vi ofta i centraliserade system hur beslut om produktion tas centralt och inte blir mer rätt, men desto svårare att rätta till efteråt.

  Naturligtvis finns hemska exempel på hur profithungriga typer manipulerar kunder, och i vissa fall beter sig rent kriminellt (t.ex. blandar in industriell glykol i mediciner), men att säga att sådant på något sätt är tanken bakom den fria marknaden, är inget annat än en grov förvanskning.

 23. Anonym Says:

  @Lasse

  Jag är inte rädd att kritisera kvinnor eller feminism. Däremot blir jag upprörd när folk slentrianmässigt tror att det är kön eller kvinnokamp som ligger bakom skeva kroppsideal bara för att det mestadels är kvinnor som jobbar inom branchen.

  Jag vet inte hur du gör kopplingen, men jag tycker det är extremt långt mellan feminism och skapandet av sådana här ideal.

 24. Anonym Says:

  @Ulf
  Menar inte att det är det som ligger till grund för den fria marknaden. Det är bara en produkt av den fria marknaden.

  Jag tror inte på en konspiration om en ”ond man” eller kvinna för den delen som sitter och styr folk.

  Jag VET att sex säljer och att sex används av reklam- och modeindustrin just för att göra människor missnöjda med sina kroppar för att sedan få folk att köpa produkter.

  Varför? För att det funkar bäst att sälja saker på det sättet.

  Den fria marknaden är en fin tanke, men det fungerar inte i praktiken.

  (Jag är inte kommunist, socialist, eller något sånt)

 25. Fredrik II Says:

  Två kommentarer…
  1) Flickor ska vara flickor! Låt de leka och vara barn så länge de kan. Sexualisering av barn är en sjuk, sjuk sak och folk som håller på med det borde ha en smäll.

  2) Polisen har många arbetsuppgifter som inte behöver kondition så därför kan jag se en poäng med att ha rätt så låga krav på dessa tester. Men bättre än 10.15 på två kilometer borde alla klara av, det är ju bara lite snabbare än en rask promenad, och inte ens en lång sådan.

  För övrigt: Ytterst bra skrivet. Igen.

 26. Ritsurei Says:

  Konsumtionssamhället är uppbyggt på att utnyttja människors dåliga självförtroende. Man skapar konstgjorda behov hos de mest lättpåverkade i samhället för att tjäna pengar och sprida nya ideal. Kvinnor är lätta mål i sammanhanget då de är mer kollektivistiska än män och därför riktar sig reklam överlag mot kundgruppen kvinnor.

 27. Lasse Says:

  @Anonym

  Min koppling till feminism är att de inte reagerar och börjar problematisera den sexuella kvinnonormen speciellt hos unga barn.

  Precis som jag skrev skriker man i högan sky och protesterar mot vissa manliga normer men det gäller den här biten förefaller det som man drar täcket över huvudet.

  Det handlar till viss del om att feminister inte öppet vill problematisera eller förlora sin sexuella makt.

  Så visst är det en kvinnokamp att förändra vissa sjuka normer hos flickor när det gäller sådana här saker.

 28. Kai V Says:

  Vad gäller småflickors kläder, så håller jag med om att något är fel. Jag går varje vecka med min son till ett äventyrsbad, och noterar där hur småflickor på typ 5-7 år har bikini på sig, och ofta, egendomligt nog, är den lite genomskinlig i vått tilstånd. Det hela sänder väldigt konstiga och olämpliga dubbla budskap tycker jag.
  Vilka föräldrar köper sådant till sina barn…??

  Förr hade småflickor i den åldern vanligen bara badbyxor, inget annat. Och genomskinliga var dom INTE!

 29. Lasse Says:

  Ps.

  För att gå till mig själv så protesterade jag högljutt till min dotters vågade utstyrsel ibland, mitt ex. tyckte det var helt ok. Tror nog en hel del fäder känner igen sig i detta.

 30. Anonym Says:

  @Lasse

  ”Min koppling till feminism är att de inte reagerar och börjar problematisera den sexuella kvinnonormen speciellt hos unga barn.”

  Min koppling är precis tvärsom vad du säger.
  Feminism handlar ju om att frigöra sig från normer som dessa. Att älska sin kropp och sig själv som man är.

  Jag kanske är helt ute och cyklar?

  Är det blondinbella och kissie-bloggerskorna du syftar på när du menar den typiska feministen? Feministen som implanterar silikon i bröstet och klär sig utmanande för att vinna makt?

 31. Chroni Says:

  Polishögskolan gör allt för att fula sig mot speciellt vita män.

  De sänker fysiska krav och tar bort lämplighetstester för att mer skolresultat ska gälla…och vilka vinner där…

 32. Lasse Says:

  @Anonym

  Om det nu är så, varför är det så tyst från alla framträdande feminister ?

  Varför osynliggör alla mediafeminister och krönikörer ovanstående faktum även när det uppmärksammas i olika mediakanaler ?

  och

  Varför går flera som du nämner ”feministbloggare” mot det feminismen sägs stå för.

  Nu kanske du förstår varför vissa av oss jämställdister uttrycker följande fras.

  ”Dubbelmoral är en norm inom feminismen.”

 33. Valeria Says:

  @Ulf

  Det du nämner angående skolan är intressant, och som jag ser det (och då kan tilläggas att jag är lärare) så är det symptomatiskt för utveckligen i den svenska skolan.

  För att uttrycka sig rent krast så blir det allt viktigare att få ner fina ord på ett papper, medan man bortser från huruvida målen är realistiska i den vardagliga praktiken.

  Tanken på elevdemokrati och individuella frihet är i grund och botten bra, men det får inte gå för långt. Att tro att sjuåringar är mogna att besluta om sin egen inlärningsprocess är bara oseriöst. Har man sin egen barndom och sina tonår i någorlunda färskt minne så borde man veta att det fanns mycket annat som upptog en energi under den perioden, och att man knappast tillbringade all sin vakna tid till att begrunda hur man skulle nå goda studieresultat.

  Jag förstår att det låter grymt i vissa personers öron när man vill överlåta planeringen av inlärningsprocessen till kvalificerade personer. Man är livrädd för att det kommer att innebära en tillbakagång till en mer traditionell skola, dvs. något som liknar den framgångsika skolan i grannlandet i öst. Självklart vill man ha lika höga studieresultat, men man vill nå dem på ett annat sätt.

  För paradoxalt nog så vill vi i Sverige nå höga skolresultat, men samtidigt är vi rädda för att ställa krav på eleverna. Jag kan avslöja en hemlighet: Krav är inte farliga, så länge du kan hantera dem.

  Nu blev det längre än jag hade tänkt. Nåväl, jag rekommenderar en läsning av David Eberhards ”I trygghetsnarkomanernas land” som innehåller många värdefulla reflektioner.

 34. Glenn Jason Says:

  Hur vet journalismen att pushupbikikin i den lilla storleken är tänkt att användas just av en 8-åring? Har tillverkaren skrivit på den att den endast får användas av barn 8 år och yngre?

  Sen undrar jag varför det är värre om en 8 årig tjej vill klä sig som vuxna, än om en 8-årig kille t.ex. vill klä sig som en brandman, racerförare eller stålmannen. Barn leker, och det allvarliga uppstår först när dumma vuxna försöker tolka in saker som barnen ingalunda tolkar in. ”Buhu, ska klädföretagen skicka in 8-åringar att släcka bränder nu, kapitalismen är fruktansvärd!” En 8-åring som vill prova bikini tror jag knappast lider av detta. Och om ingen lider, vad är problemet?

 35. Glenn Jason Says:

  Kai V, jag är imponerad av vilken stenkoll du har på genomskinlighetsgraden i småbarns baddräkter, själv har jag aldrig reflekterat över detta. Det måste vara någon internationell pedofilkonspiration som ligger bakom och ser till att klädindustrin köper in extra snåla tjocklekar av polyestertyget till just BARN, allt för att de vill värva fler medlemmar till sin pedofil-liga. Alla i denna svartvita värld är ju pedofiler och/eller rasister, det vet ju var och en som läst gammelmedia.

 36. Lavazza Says:

  Masa: Det låter rimligt. Domänuppluckringen mellan könen leder till att uppdelningen blir kraftigare på de områden där den fortfarande får förekomma. Sexualisering av flickor runt pubertetsåldern har också koppling till den av feminister påhejade familjeuppluckringen. Flickor som har dålig kontakt med sina fäder kommer i puberteten tidigare, sexualdebuterar tidigare, har fler sexpartners och fler könssjukdomar etc. Detta även rensat för confounders.

 37. Anonym Says:

  ”En 8-åring som vill prova bikini tror jag knappast lider av detta. Och om ingen lider, vad är problemet?”

  Samma argument är applicerbart på djursex och barnsex, om de inte lider, vad är problemet? De kanske gillar det!

 38. Matte Says:

  10.15 på 2km, då är man en glad motionär. Inte en polis som ska vara på fältet om du frågar mig. Men det finns ju kontorsjobb inom polisen också..

 39. Glenn Jason Says:

  Anonym, om du inte tror att barn lider av barnsex så får det stå för dig. Däremot vad gäller djursex kännetecknas ju detta främst av det vidriga i att någon blir upphetsad av något så bisarrt. Men är detta verkligen ett relevant argument när det gäller för utomstående att fördöma? Är något fel bara för att det är antinormativt?

 40. Anonym Says:

  @Lasse

  ”Om det nu är så, varför är det så tyst från alla framträdande feminister ? Varför osynliggör alla mediafeminister och krönikörer ovanstående faktum även när det uppmärksammas i olika mediakanaler ?

  och

  Varför går flera som du nämner “feministbloggare” mot det feminismen sägs stå för.”

  Vad i hela världen gafflar du om?

  Nämn EN uttalad feminist som medvetet osynliggör det här. Och ”tyst” från ”alla” framträdande feminister är det väl inte?
  Det är väl snarare än kärnfråga hos dem?

  Googlade ”feminism” ”ideal” och hittade detta på första sidan: http://intersektionellsolidaritet.wordpress.com/2012/03/03/skonhetspropaganden-ar-over-allt/

  På din senare fråga, jag frågade Dig om modebloggarna är din bild av feminismen. För det verkar ju vara så.

  Jag är jämställdist i den bemärkelsen att få det så jämställt som möjligt. Jag tycker det är på gränsen till vansinne att börja attackera feminismen med godtyckliga antaganden som att feminismen ligger till grund för skeva skönhetsideal. Det kan vi väl åtminstone klandra reklam och modeindustrin för.

  Jag kan inte kalla mig jämställdist om det går ut på att vara med i det andra laget. För just så upplever jag ”er”.

 41. Kai V Says:

  @Glenn Jason:
  Du använder en arrogant och otrevlig ton. Jag påtalar ett fenomen som jag tycker är uttryck för dålig smak, och en slags dubbelmoral.
  Ansvaret för att köpa saker ligger hos föräldrarna. Jag har INTE yttrat mig om tillverkarna – dom tillverkar ju sådant som det finns efterfrågan på! Du är KORKAD om du inte kan läsa innantill.

 42. Glenn Jason Says:

  @Kai V;
  Jaha. Det jag skrev var inte avsett att läsas som poesi utan för sin faktiska lexikaliska betydelse. Den ”arrogans” och ”otrevlighet” du läste in var ej avsedd.
  Att det är ”dålig smak” med djursex och att spana in hur tjockt tyg det är i barns baddräkter håller jag med om, fast det är förstås bara min subjektiva åsikt. Jag trodde inte vi diskuterade huruvida vi gillade det, utan huruvida det är nödvändigt att fördöma det. Som liberal tycker jag inte man per automatik måste fördöma allt man själv inte gillar.

 43. Argus Says:

  Jag tror att den ökade sexualiseringen av flickor kan vara ett slags bakslag på feminismen. När kvinnor blir allt mer lika män i så motto att de erövrar tidigare manliga domäner så måste de s a s förstärka sin kvinnlighet på andra sätt. Tragiskt att det också slår över på flickorna.

 44. Petter Says:

  Men det handlar ju om kvinnor som ”sätter ideal för” kvinnor…
  Roligt hur man kan byta ut enstaka ord i feminismens grundsvar och belysa hur knäppa svaren är. (byt ut ”sätter ideal för” mot slår)

 45. Anonym Says:

  http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2012/march/utkast-mars-3-2012.html

 46. AV Says:

  Anonym 07 mars 2012 kl. 11:32
  Visst vill feminister att man inte ska sexualisera småflickor. Problemet är vilken förklaring man söker och om man prioriterar det. En högprioriterad fråga är sådana som kan direkt skyllas på män, manlighet, patriarkat, könsmaktsordning. Allt som bekräftar tesen. Mindre prioriterade frågor är sådana som kan få andra förklaringsmodeller. Det visar sig ju att det inte är papporna som köper spetsunderkläder och pushup-bh till sina småflickor. Det är mammor! Då kan man inte direkt peka ut män utan måste ta till något med osynliga patriarkala strukturer eller annat diffust för att inte säga som det är. Sjuka mammor som sexualiserar sina barn som små modeprinsessor och projicerar sin egen rynkångest på sina barn. Att säga att det råder en osund matriarkal utseendefixering och modekultur som vuxna kvinnor för vidare till sina döttrar, ligger knappast på agendan. Det går ju inte direkt peka finger åt medelålders vita män. Hört om kritisk feminitetsforskning som vetenskapligt fält?

 47. Mörker Says:

  Dags att diskutera det skadliga i kvinnlig normativitet?

  Eller, är det lite för tidigt? Ska vi vänta lite med det tills alla feminister känner sig helt trygga?

 48. Jack Says:

  Jag anser frågan om att sex-associerade kläder säljs till småflickor är feminismens att ta.

  Glenn Jason frågar intressant varför pojkar får klä sig som vuxna män men flickor väcker reaktioner när de klär sig som vuxna kvinnor.

  Ett svar är att vuxna kvinnor väcker reaktioner med sina kläder medan vuxna män gör det betydligt mindre. Pojkar i samma kläder väcker också därför mindre reaktioner.

 49. Ulf Says:

  @Anonym,

  Från länken:

  Överallt där kvinnor tar plats så tror kvinnor att de måste ställa upp på mäns villkor, d.v.s vara attraktiva och förföriska, för att få vara med.

  Ställa upp på mäns villkor?

  Här har några kvinnor (i Adamos M-Magasin – ”tidningen för kvinnor 50+”) gjort ett reportage, där några av landets mäktigaste kvinnor poserar med slagord som insinuerar att män är våldsverkare.

  Jag gissar att ytterst få män hade något inflytande över huvud taget över vare sig ide, utformning eller budskap. Men fortfarande är det på något sätt männens fel, då de ”hjärntvättat” kvinnorna så till den milda grad att de inte ens helt på egen hand kan göra något efter eget huvud?

 50. Lasse Says:

  @Anonym

  Följt media och feminismen i ca 4-5 år nu och jag har aldrig sett en framträdande feminist gått ut och kritiserat den kvinnliga sexuella normen. Att du googlar för att hitta feministiska ideal saknar total relevans eftersom det är media som är motorn i den feministiska propagandan och det är den som når ut till allmänheten och har en påverkade faktor.

  ”På din senare fråga, jag frågade Dig om modebloggarna är din bild av feminismen. För det verkar ju vara så.”

  Sluta tillverka halmdockor och försöka lägga ord i munnen på mig.

  Jag skrev:

  Varför går flera som du nämner “feministbloggare” mot det feminismen sägs stå för.

  ”Jag tycker det är på gränsen till vansinne att börja attackera feminismen med godtyckliga antaganden som att feminismen ligger till grund för skeva skönhetsideal.”

  Det är inga antaganden jag konstaterar bara att framträdande feminister och krönikörer osynliggör skevheten i den kvinnliga sexuella normen. Eller du kanske kan ge mig 10 – 20 artiklar där feminister går ut och problematiserar den kvinnliga sexuella normen.

  Problemet med den politiska ideologi som du representerar är just att man hela tiden kastar sten i glashus. Man vill både ha och äta kakan.

 51. Anonym Says:

  @Lasse

  återkommer med artiklar.
  och jag representerar INTE feminism men försvarar den mot sådant som den inte står för.

  jag försvarar jämställdism när den jämförs med ”kvinnohat”, ”mansklubb” och allt vad feministerna kallar det.

  Men feminismen tycks ligga bakom allt ont i jämställdhetsfrågor enligt er. Det är ett sorgligt beteende, ett klassiskt gruppbeteende. En gemensam fiende, tveksamma lösningar.

  SD har muslimer
  Vänstern har kapitalismen
  Högern har kolliktivismen

  Vad gäller er så verkar ni ryka ihop med varandra.
  Feminister mot Jämställdister och det går ut på att kasta så jävla mycket dynga på varandra som möjligt.

  Suck…

 52. Lasse Says:

  @Anonym

  Feminismens ideologi är full av motsägelser, det kommer bli dess fall.

  ”Vad gäller er så verkar ni ryka ihop med varandra.
  Feminister mot Jämställdister och det går ut på att kasta så jävla mycket dynga på varandra som möjligt.”

  Du drar felaktiga slutsatser förmodligen för att du ej följt PS och PB bloggar tillräckligt länge. Jämställdisterna framstår som väldigt nyanserade och seriösa jämfört med de aggressioner, kränkningar och attacker som kommer från feminister.

  Tycker du det är rätt att feministerna likt en mobb invaderade jämställdisterna möte ?

  Kopierade här en text från en annan blogg som heter Avpixlat.

  ************************************
  Efter att ha fått två Facebookgrupper för aktionen mot jämställdisterna avstängda pga otaliga personangrepp, lyckades man enligt principen tredje gången gillt hålla den sista gruppen vid liv fram till aktionsdatumet. Målet för tokfeministerna (varav många också är män bör kanske tilläggas) var alltså att invadera jämställdisternas möte och ställa till med oreda.

  Tokfeminismen och genusvansinnet har ju de senaste decennierna haft mer eller mindre ensamrätt på jämställdhetsfrågan i Sverige och nu känner man sig hotade när krafter med en mer sansad, objektiv och neutral syn på jämställdhet börjat göra sig hörda i debatten. Så när 40 jämställdister skulle ha möte tågade 80 tokfeminister resolut till den utannonserade lokalen i avsikt att skapa tumult.

  Den tokfeministiska aktionen gick under parollen “Operation dicken: Kukmätning med Per Ström” och jämställdisterna omtalades som “gubbar” och värre. På plats i lokalen hade man diverse hyss för sig för att göra jämställdisternas möteskväll till något helt annat än det trevliga samkväm den var tänkt som. Maria Sveland slog fast att alla män kollektivt bör ansvarighållas för krig, våld mot kvinnor och våldtäkter, några vägrade låta diskussionen handla om något annat än att “problematisera maskuliniteter”.

  Påhittigast var kanske de som delade ut pappersflygplan till jämställdisterna med teckningar som – inspirerade av SCUM-manifestet får man förmoda – föreställde ett stiliserat manligt könsorgan med en streckad linje där man ska stympa det. Dessa mottogs av Per Ström och andra med viss förvåning.

  Naturligtvis innehåller hela denna aktion ett påtagligt mått av hat och agressivitet. Vi kan därför inte låta blir att parafrasera Maria Svelands artikelrubrik från Dagens Nyheter och konstatera att Svelands hat gör oss politiskt deprimerade. På ett nästan komiskt sätt visar tokfeministerna dessutom själva med sitt infantila och aggressiva agerande att ett jämställdhetsinitiativ av det slag Per Ström, Pelle Billing och Tanja Bergkvist står för verkligen är nödvändigt i Sverige.

  http://avpixlat.info/2012/03/06/maria-svelands-tokfeminister-invaderade-jamstalldisternas-mote/#more-12416

 53. Roger Salle Sahlström Says:

  Detta är läskigt som fan tycker jag. I Frankrike så är Lolitabegreppet en trend nu tex, hittar tyvärr inte artikeln om det. Men det kan säkert någon googla fram

  Men det har även nått politiken och media på så sätt att man på fullaste allvar i Frankrike numera på fullaste allvar säger att det är helt ok att småtjejer anspelar på sex osv.

  Det blir än mer osmakligt när sen vuxna kvinnor, ska spela 10åringar

  Ska se om jag lyckas hitta artikel om Lolita-fenomenet. Hördet något med om det på Svt Aktuellt i Måndags har jag för mig

 54. Jack Says:

  Ulf,

  ”några av landets mäktigaste kvinnor poserar med slagord som insinuerar att män är våldsverkare.”

  Dessa personer är drivna av inre krafter. Genom att hålla skuld mot män (ex för att kvinnan är hungrig, och har 0 sympatier för män), som i själva verket aldrig varit annat än helt rekorderliga människor, så får kvinnorna möjlighet att styra män samt tillgång till dessa mäns resurser medan de själva är passiva. I evolutionen kan tänkas att detta var en gynnsam dynamik att implementera i människan så att fertila kvinnor hade mat

  Kvinnan: ”Du är skydlig mig den där buffeln du just la ner”
  Mannen: ”Varför? Du har ju inte gjort nåt för den, jag riskera livet”
  Kvinnan till man 2: ”Den där mannen stal min buffel”
  Man 2 och 3 som gärna vill vara nära kvinnan: *slår man 1* ”Här kvinnan vad sägs om sex?”

  Man 2 och 3 får bättre chans till avkomma än man 1 och kvinnan har kirrat sitt genom att vara fysiskt attraktiv.

 55. Argus Says:

  Det stora problemet med feminister är att de aldrig tar ansvar för någonting. Allt är alltid männens fel (eller patriarkatet som de hellre säger). Kvinnor är alltid oskyldiga offer som ständigt trampar i fällor. Starka kvinnor? Starka offer?

 56. Glenn Jason Says:

  Roger Salle Sahlström;
  Det ingår i den kvinnliga mentaliteten att vilja vara oskuldsfulla och tillmötesgående. Att kvinnor och män är annorlunda på denna punkten har med könshormoner att göra och detta är i stort sett o-omtvistat bland biologer. Lolita-trenden (namn efter den klassiska filmen Lolita, som skildrade en juridiskt underårig men biologiskt mogen tjej och hennes relation med en mycket äldre man) är stor i Japan och förekommer även i andra länder. Om detta kan man förstås tycka vad man vill men hursomhelst skulle det vara omöjligt att lasta en internationell manlig konspiration för detta då det nästan alltid är kvinnor/tjejer som självmant klär sig i lolitaklänningar, slickepinnar, ponytails, nallebjörnar, lunchboxes etc – det är sällan män som pushar dem till detta. Gränsen mellan Lolita/”ageplay” och barnsex är dock skarp – så gott som ingen av de som klär sig som ”lolitas” skulle uttrycka sig förmildrande om pedofili.

  Så ska kvinnor få klä sig som de vill? Ska de få lov att gilla att låtsas att de är unga? Som jämställdist är mitt svar ja och jag känner inget behov av att moralisera och problematisera över något som egentligen inte är ett problem.

 57. Roger Salle Sahlström Says:

  Glenn Jason ja kvinnor ska få klä sig som de vill. I Frankrike så var det dock just feminister som driver detta, på ett väldigt sexuellt provokativt sätt. Får lixom inte ihop det hela.

  Hur tänker man, eller hur tänker man inte…

 58. Lars Says:

  Inre krafter, rekordeliga människor, evolutionen, bufflar, fertila kvinnor.

  Det var tänkvärt!

  Tack.

 59. Glenn Jason Says:

  Generellt har lolitatrenden inte en starkare koppling till feminism än till antifeminism, så Lyon-jippot får nog sägas vara en isolerad företeelse… Eller så sa de bara att de var feminister för att undanröja misstankar om att vara politiskt inkorrekta/perversa, så de fick komma med i media..?
  Ett av de största utseendeidéalen i Japan är ”kawaii” (söt) och det är det som driver den internationella lolitatrenden, vilket märks inte minst på detta reportaget.

 60. Anonym Says:

  @Lasse

  Jag bryr som sagt inte mig om det kallas feminism eller jämställdism. (Jämställdism klingar dock finare) Jag HOPPAS att jag har fel om det dåliga jag har sett om jämställdismen.

  Om deras syfte var att invadera mötet var det enligt mig fel.
  Ni borde bjuda in varandra istället, diskutera och debattera.

  Avpixlat är för övrigt en av de mest oseriösa bloggar jag har stött på.

 61. Lasse Says:

  @Anonym

  Jämställdister är städade och intelligenta. Vi hoppar aldrig på andra i grupp. Själv känner jag massor av vackra och snälla kvinnor men dit hör inte feminister. Anfall före attack är vårt motto!

 62. Jack Says:

  Lars,

  ”Inre krafter, rekordeliga människor, evolutionen, bufflar, fertila kvinnor.

  Det var tänkvärt!”

  Nåt säger mig att du inte riktigt fick ihop sammanhanget… 😉

 63. Lasse Says:

  @Anonym

  Hellre mulad före snuvad s.a.s.

 64. Lasse Says:

  @Lars

  Tycker du satt fingret direkt på tummen nu.

 65. Johan Says:

  Sexualiseringen av småflickor hänger förstås ihop med den allmänt normbrytande tendesen vi har i samhället. Inga fasta värderingar får vara oemotsagda och gränserna flyttas hela tiden. Även om jag inte tror att de radikala feministerna generellt är för sexualisering av barn så kämpar de ständigt för att bekämpa och splittra normer. De tillsammans med många andra grupperingar ska tilläggas. Det är klart att det ständiga normbrytandet får biverkningar.

 66. Gunnar (D.U.) Says:

  Detta är en tråkig och negativ utveckling, tycker jag!
  Låt flickor vara flickor den korta tid de har för det – vuxenlivet är lååångt…

  Jag tror det här är ett bra komplement att ta upp till det du brukar ta upp Pär Ström, att även belysa negativa sidor för kvinnor / flickor som radikalfeministerna struntar i!

 67. kuyt Says:

  Vem vill bli polis? Låg lön och spyor?

 68. Lasse Says:

  Jämställdister liberala och mot PK-samhället!

 69. Glenn Jason Says:

  Gunnar, du skriver ”låt flickor vara flickor” – men då väcks följdfrågan; vad innebär det egentligen att vara flicka, och varför måste vi vuxna bestämma hur barn ska leka sina lekar? Definitionen på lekande är just att prova sig fram allteftersom man mognar som människa. Om en betongfascist ska bestämma över sin 2-åring att ”nu ska du fanimej vara en ärkebäbis och leka i plyschoverall med de här bokstavs-byggklossarna och fan ta dig om du ställer klossarna så att jag kan utläsa något vulgärt ord av dem!” så är det inte lek! Sexualitet förekommer endast i oss vuxnas värld och vi gör fel om vi utgår från att barn har en egen sexualitet (och detta är ju det felaktiga antagande som tesen ”barn ska inte ha pushup-bikini” bygger på, om jag förstår saken rätt). Barn är inte sexuella varelser och om de på eget bevåg leker med en pushupbikini finns inget skäl för vuxna att oroa sig. Om de blir kåta eller nåt så får de väl lämpligtvis titta åt ett annat håll.

  Vidare finns forskning som tyder på att sexualbrottslighet och andra sexrelaterade problem härrör just från den tabuiserade synen på sexualitet, snarare än på s.k. ”gränslöshet”. Våldtäktsmän våldtar för att de har en svart syn på sex, inte tvärtom. Gränser har inget självändamål, men om gränser kan motiveras för att de ger positiva konsekvenser ska de förstås tillämpas. Utilitarism ftw!

 70. Anonym Says:

  @Lasse

  ”Jämställdister är städade och intelligenta. Vi hoppar aldrig på andra i grupp.”

  Undrar vad feminster skulle säga om jag frågade dem samma sak.

  ”Själv känner jag massor av vackra och snälla kvinnor men dit hör inte feminister”

  Vad ska det betyda?
  Att du inte hatar kvinnor?
  Eller att feminister inte hör hemma bland snälla och vackra kvinnor?

  Obehagligt sagt av dig.

 71. 50/50 Says:

  Intressant med denna sexualisering. Är det någon som träffat ett barn som tycker att det är ett problem? Eller är det bara vi vuxna som lider av det?

 72. Lasse Says:

  @Lasse

  Återigen skulle uppskatta om du la till en liten bokstav el. dyl. bloggat här i flera år med samma ”nick”. Är lätt att blanda ihop människor som svarar oss.

 73. Gonzo Says:

  ”Ett annat exempel som tas upp i artikeln är att det säljs pushup-bikinis för åttaåriga flickor. Ett tredje exempel är att den franska modetidskriften Vogue har publicerat bilder på en hårt sminkad tioåring i utmanande poser.”

  Vilka är det som köper pushup bikinis till sina små döttrar och vilka är det som läser Vogue???
  Är det mammor eller pappor? Män eller kvinnor? Hon, han eller hen?

  Samma sak med programmet ”minimodeller” som gått / går på svensk tv. Vilka ät det som tvingar dit barnen, vilka är mest entusiastiska och vilka är det som tittar?

  Nu är det mammorna som ”leker modell” med sina döttrar, om 10-15 år har vi kanske en grupp fd minimodeller som LIDER av allt. Tjejer som bantar, har dålig självkänsla, känner sig ful och har dåligt självförtroende. DÅ är det manssamhällets fel.
  Det ställs så hårda krav på unga tjejer.

 74. Tosin Says:

  ”Intressant med denna sexualisering. Är det någon som träffat ett barn som tycker att det är ett problem? Eller är det bara vi vuxna som lider av det?”

  Barn sexualiseras inte i dagens samhälle. Fallet med Vogue visar just att i de ytterst få fall man gör det (om nu Vogue faktiskt gjorde det, vilket kan diskuteras) så bildas det en proteststorm. Sexualisering av barn är extremt ovanligt, motsatsen däremot gör vi hela tiden. Vi framställer barn som mindre sexuella än dom är, en form av desexualisering där vi projicerar en falsk oskuldsfullhet och en form asexualitet på barnen. Syftet bakom detta är att skapa ett ”perfekt offer”, vilket gynnar den feministiska propagandan.

  Männens rovdrifter riktas mot det oskuldsfulla barnet. Feminismen behöver makt och pengar för att stoppa detta. Det finns inga nyanser, barnet är alltid 100% oskyldigt, mannen alltid 100% skyldig.

  Om barnet däremot har en egen sexualitet som ibland kan riktas mot andra barn, ungdomar och ibland även vuxna, då är barnet inte längre ett perfekt offer och den synen motarbetas kraftigt av feminismen som då skulle förlora sitt bästa vapen i propagandakriget.

 75. pela68 Says:

  Angående poliser…
  Häromdagen träffade jag på en kvinnlig polis som patrullerade Linköpings stad till fots.
  Hon räckte mig ungefär upp till bröstvårtorna.
  Inget fel med det. Hon är säkert en superduktig polis.
  Men om jag i nöd tillkallar polisen vill jag nog hellre att Magnus Samuelsson dyker upp!
  Man ställer sig frågan…
  Hur klarade hon egentligen av 85 Kg:s dockan som aspranterna skall rädda?

 76. barfota Says:

  @Valeria säger: 07 mars 2012 kl. 10:35

  ”Jag misstänker att det är ekonomiska faktorer som orsakar den här utvecklingen. Man behöver inte vara ett geni för att förstå att ju tidigare flickor börjar intressera sig för smink och mode, desto bättre för företagen som är verksamma inom branschen.”

  Huvudet på spiken!
  Min hypotes är att samma sak gäller för feminismen.
  Kvinnor >ut från hemmet >jobba häcken av er >betala skatt >konsumera. Med andra ord feministerna är grundlurade redan från början.

 77. Freja Says:

  Självklart ska barn inte ha pushup bh det finns överhuvudtaget ingen anledning och har inget med att utforska sin egen sexualitet att göra. Den kan barn utforksa genom att titta och peta på sig själva och sina kamrater som de flesta barn gör.

  @Tosin
  “Barn sexualiseras inte i dagens samhälle. Fallet med Vogue visar just att i de ytterst få fall man gör det (om nu Vogue faktiskt gjorde det, vilket kan diskuteras) så bildas det en proteststorm. Sexualisering av barn är extremt ovanligt, motsatsen däremot gör vi hela tiden. Vi framställer barn som mindre sexuella än dom är, en form av desexualisering där vi projicerar en falsk oskuldsfullhet och en form asexualitet på barnen. Syftet bakom detta är att skapa ett “perfekt offer”, vilket gynnar den feministiska propagandan”.

  Fallet vouge stämmer och jag har sett bilderna, vidrigt, smygporr med barn är det!
  Barn är INTE SEXUELLA – däremot har de en egen sexualitet och bör och gör ofta så att de utforskar den på egen hand utan att vuxna lägger sig i. barn är oskuldsfulla att säga någonting annat får det att låta sjukt och perverst.
  barn som blir utsatta för övergrepp, sexualisering etc är ju offer, vem skulle påstå något annat, eller du menar att barn inte är oskuldsfulla utan vill gå i string och pushup för de blir kåta av det?

  ”Männens rovdrifter riktas mot det oskuldsfulla barnet. Feminismen behöver makt och pengar för att stoppa detta. Det finns inga nyanser, barnet är alltid 100% oskyldigt, mannen alltid 100% skyldig. ”

  Så du menar att barn inte alltid är oskyldiga utan kan vara medskyldiga till övergrepp eller hur menar du nu?

  ”Om barnet däremot har en egen sexualitet som ibland kan riktas mot andra barn, ungdomar och ibland även vuxna, då är barnet inte längre ett perfekt offer och den synen motarbetas kraftigt av feminismen som då skulle förlora sitt bästa vapen i propagandakriget.”

  Skitsnack alla vet att barn har en egen sexualitet däremot måste ju vuxna GIVETVIS sätta gränser om barnet skulle utagera sin sexualitet mot vuxna, det hoppas jag verkligen du håller med om?

 78. Suck Says:

  Men Pär, att du alltid ska skruva allting så att slutsatsen blir ”nu blev det dåligt för männen igen”. Du skriver att ”Polishögskolan har sänkt inträdeskraven för att det ska bli lättare för kvinnor att komma in.” Du skulle precis lika gärna kunna skriva tvärtom: ”Polishögskolan har sänkt inträdeskraven för att det ska bli lättare för MÄNNEN att komma in.” För män som ju oftast är fysiskt starkare och snabbare än kvinnor borde ju jubla över denna förändring, en promenad rakt in på skolan! Skämt åsido, kraven har faktiskt HÖJTS för kvinnor på Harres test i och med att hindren är 4 cm högre. Medan det i både Harres och Coopers test innebär att kraven för män har SÄNKTS.

 79. Pär Ström & bröderna om pedofiliering av flickor! « fittstimm Says:

  […] Postat i Antifeminism, Pär Ström, Pedofiliering av barn https://genusnytt.wordpress.com/2012/03/07/sexualiseringen-av-smaflickor-ar-ett-problem/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: