Hjälp mig avkräva Kristina Sparreljung en ursäkt!

by

Mejla eller ring Kristina Sparreljung!
(kontaktuppgifter längre ned)

Ibland kommer man till en punkt där man känner att nu får det fan i mig vara nog. När diplomatin och tassandet har nått vägs ände. Idag nådde jag den punkten vad gäller Hjärt- lungfondens kampanj för att samla in pengar till forskning om kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar. (Jag bloggade om det här)

”Tjocka gubbar”

Hjärt- lungfondens insamlingschef Kristina Sparreljung har inte bara valt att satsa på en kampanj som enbart gäller det ena könet (kvinnor förstås). Hon uttrycker sig också föraktfullt mot de män som dör i en hemsk sjukdom. ”Många tror att bara gubbar dör i hjärtinfarkt”, säger hon, och ”Man tänker ofta att hjärtinfarkt är något tjocka gubbar som röker på kontoret dör av”. En av de så kallade ”tjocka gubbarna på kontor” var min pappa som dog i hjärtinfarkt i 49 års ålder (fast han var inte tjock).

Till råga på allt försöker Sparreljung få det till att hjärt- och kärlsjukdomar är ett kvinnoproblem. Hon säger: ”Faktum är att det är färre män än kvinnor som dör i hjärt- och kärlsjukdomar”.

Men enligt Socialstyrelsens rapport “Dödsorsaker 2009″ avled 15.915 män och 14.618 kvinnor av hjärt- och kärlsjukdomar under 2009 – cirka nio procent fler män än kvinnor alltså. Även om man med olika sätt att definiera sjukdomar kanske kan komma till något olika resultat är det grovt missvisande att försöka få hjärt- och kärlsjukdomar att framstå som ett kvinnoproblem.

Men Kristina Sparreljung berättar att Hjärt- lungfonden har som målsättning att minska antalet kvinnor som dör i akut hjärtinfarkt med femtio procent till 2017. Kvinnor.

READ MY LIPS: Vi män är sick and tired på att våra problem inte bara negligeras, utan till och med framställs som huvudsakligen kvinnoproblem.

Jag har mejlat Kristina Sparreljung och uppmanat henne att be om ursäkt. Hon bör be om ursäkt för tre saker:

1. Att hon uttrycker sig föraktfullt om män som avlider i hjärt- och kärlsjukdomar
2. Att hon försöker vilseleda svenska folket med sin statistik, och därmed osynliggör mäns lidande
3. Att hennes organisation väljer att satsa på forskning som exkluderar det ena könet (”Rädda kvinnohjärtat”)*

Här är hennes kontaktuppgifter

Jag har mejlat Kristina Sparreljung och uppmanat henne att be om ursäkt. Ring eller mejla henne du också, och uppmana henne att be om ursäkt. Hon har epost kristina.sparreljung@hjart-lungfonden.se. Telefonnumret till Hjärt- lungfonden är 08-566 24 200. Du finner fler kontaktuppgifter här, både epost och fler telefonnummer. Till exempel har deras generalsekreterare Staffan Josephson epost staffan.josephson@hjart-lungfonden.se.

Jag är jämställdist – vilket innebär att jag tycker båda könens hälsa och liv är lika viktiga. Vi ska inte satsa på enkönade räddningskampanjer. Liv och död och sjukdomar är mänskliga frågor, och lämpar sig inte för genuspolitk. NEJ TILL KÖNSAPARTHEID!

*) Forskning om könsskillnader avseende hjärt- och kärlsjukdomar hade kanske varit i sin ordning, om den anses viktig för att rädda liv. Forskning som går ut på att ”rädda kvinnohjärtat” är det inte, eftersom den är exkluderande.

Näraliggande: Butikskedjan Hemköp har valt att stödja just den här kampanjen för att specifikt rädda kvinnor från hjärtdöden.

Annonser

160 svar to “Hjälp mig avkräva Kristina Sparreljung en ursäkt!”

 1. Stina Says:

  Kristina Sparreljung skadar såväl kvinnor som män med ett sådant uttalande.

 2. Peter Says:

  Man undrar egentligen hur hon tänker. Jag åkte på 4 infarkter på lika många månader när jag var 45 år. Jag var knappast någon fet gubbe, cyklade till och från jobbet, 3 mil x fem dagar, jag sprang en mil tre gånger i veckan och bodde på gymmet sex av veckans sju dagar. Jag åt fettreducerad kost som lök på laxen. Kanske vore jag ett lämpligt forskningsobjekt?

 3. vmm Says:

  Fast hon tycker ju uppenbarligen att mäns liv inte är lika mycket värda så det känns ju konstigt om hon ska be om ursäkt för vad hon tycker. Det är väl snarare Hjärt- och lungfonden som ska be om ursäkt för att dom anställt henne – eller så berätta att dom håller med henne om att mäns liv inte är lika mycket värda som kvinnors liv.

 4. Bengt Says:

  Mailat!

  Hej!

  Jag har läst Hjärt- lungfondens senaste kampanj om för att samla in
  pengar till forskning om kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar.
  Att samla in pengar till forskning om sjukdomar och hur man kan hjälpa de människor som blivit sjuka är alltid behjärtansvärt och förtjänar stöd

  Några frågor uppkommer dock av detta i allmänhet och specifikt att det skall forskas om just kvinnor.

  Drabbas inte även män (det andra könet) OCKSÅ av hjärt- lungrelaterade sjukdomar eller är dessa könsseleketiva?

  Att ensidigt satsa enbart på det ena känet tycker jag defintivt INTE
  hör samman med att vi lever på 2000-talet
  Vi är alla människor och de faktorer som påverkar hjärt-
  lungrelaterade sjukdomar, exv. rökning, övervikt etc. är inte specifikt förbehållna ”tjocka gubbar på kontor”.

  Om du inte känner till det så är det enligt socialstyrelsens rapport
  “Dödsorsaker 2009″ så avled under 2009 15.915 män och 14.618 kvinnor av hjärt- och kärlsjukdomar.

  Jag är jämställdist – vilket innebär att jag tycker båda könens hälsa
  och liv är lika viktiga.
  Vi ska inte satsa på enkönade räddningskampanjer. Liv och död och sjukdomar är mänskliga frågor.

  Alltså: NEJ TILL KÖNSAPARTHEID!

  MvH

  // Bengt

 5. Ursäkta – jag mår illa – jag måste gå « GenusNytt Says:

  […] Belyser den obelysta halvan av genusfrågan « Nu ska KVINNOR få fart på skogen! Hjälp mig avkräva Kristina Sparreljung en ursäkt! […]

 6. Leif Says:

  http://www.dn.se/debatt/en-myt-att-kvinnorna-far-samre-hjartsjukvard

 7. maukonen Says:

  Hej Pär!
  Jag skrev följande och mailade det till generalsekreteraren:

  Till Staffan Josephson,
  Jag skulle vilja få en förklaring för att ni väljer att exkludera det ena könet i er kampanj för mer pengar till forskning kring hjärt- och kärlsjukdomar och en ursäkt för att Kristina Sparreljung uttrycker sig föraktfullt om män som avlider i hjärt- och kärlsjukdomar.

  Vidare försöker Kristina Sparreljung att vilseleda det svenska folket med statistik för att osynliggöra mäns lidande av hjärt- och kärlsjukdomar.
  Enligt rapporten “Dödsorsaker 2009″ från Socialstyrelsen, så avled 15.915 män och 14.618 kvinnor av hjärt- och kärlsjukdomar under 2009. Så antalet döda män är närmare 9% högre än antalet döda kvinnor under 2009.
  Jag finner det ytterst beklagligt att Hjärt- lungfonden väljer att totalt välja bort att satsa på mer forskning kring hjärt- och kärlsjukdomar för både män och kvinnor.
  Att välja bort halva befolkningen och den halva som är störst drabbad av hjärt- och kärlsjukdomar är snudd på diskriminering på grund av kön.
  Forskning är bra, men att inte välja till exempel att forska på könsskillnaderna mellan hur hjärt- och kärlsjukdomar drabbar män respektive kvinnor istället för att enbart rikta in sig på “rädda kvinnohjärtat” är ett stort steg tillbaka för forskningen i Sverige och världen.
  I Dagens Medias artikel: Här är Hjärt-lungfondens kvinnokampanj
  Publicerad den 8 mars 2012 så finns Kristina Sparreljung försök att förvilla med statistik och föraktfulla uttryck angående män som dör av hjärt- och kärlsjukdomar.
  Det är en hemsk artikel och den gör inget gott för er verksamhet.
  http://www.dagensmedia.se/nyheter/kampanjer/article3424733.ece

  Med vänlig hälsning
  Ann-Mari Maukonen

 8. Musse Pig Says:

  Pär, jag är med dig 100%. Jag ska ringa henne imorgon.

 9. Urban Says:

  Jättebra initiativ, har mejlat!

 10. Bashflak Says:

  Min farfarsfar dog i hjärtinfarkt när han skottade snö 1893. Han var inte nån fet gubbe. Han blev 45 år och lämnade en änka och tolv barn efter sig. Min farfar som var näst yngst, var bara två år gammal och minns förmodligen inte sin far.

 11. Clabbe Says:

  Jag vet att antijämställdisterna försökt framstå Pär som ett monster i jämförelses med Pelle Billing, men faktum är att Pär alltid varit väldigt saklig i sina inlägg. Alltid! Aldrig någonsin har han brusat upp, trots ideliga provokationer. Därför är det skönt att läsa att han för en gångs skull tillåter sig att släppa på tyglarna.

  Jag kommer att sluta handla på Hemköp nu.

 12. JHJ Says:

  Det kan väl iofs ha en poäng att skriva till andra i H-Lfonden och upplysa dem om vem de är de har anställd.

  Men viktigare är att inte ge dem pengar! Det är ett språk som en insamlingsverksamhet verkligen förstår.

 13. Jens Says:

  Ska Maila nu. O stå på dig Pär nu finns en öm punkt hos dig som är blottat med all rätt, men låt inte dina motståndare få greppa den nu. Behåll din skärpa vilket du har gjort i alla debatter mm. Mitt mail kommer nu till henne sakligt o inga påhopp. Sköt om dig o din rätt- visso kamp kommer att ge mer frukt tids nog o jag ser redan tecken på det i radio, media mm men ditt namn eller Pelle nämns inte men säker på att ni börjar få fler o fler att reflektera över orättvisor som sker. Vi är som sagt människor o se oss så. Kram till dig Pär

 14. Rick Says:

  I stället Härt- och lungfonden skänkte jag idag någon hundralapp åt Pär Ström. På det sättet vet jag att de går till en anständig adressat.

 15. an@n.ym Says:

  Kristina Sparreljung kan ju glädjas att det inte finns någon som helst risk att hon själv drabbas av hjärtinfarkt. För att göra det krävs ju att man har ett HJÄRTA.

 16. Mikael Says:

  Jag är med Pär till 100% i denna fråga, men tyvärr så har tåget gått med att vara PK i sina frågor och att vara diplomatisk i sina frågor till denna Kristina. Och nej, jag menar inte att ryggmärgen ska prata utan att att visa att nu får det fan vara nog med idiotin. Det har gått så långt att nu mer är det OK att göra business av män. Och till vilket pris som helst kan man säga vad fan man vill om män och alla enfaldiga står upp och nickar samstämmigt glatt med sina huvuden. Vi andra som har fötts med en dingel-dangel mellan benen skakar på huvudet och blir än mer förbannade över vad som sker. Och inte fan leder detta till ett mer jämställt samhälle, snarare tvärtom.

 17. Urban Says:

  Rick, klockrent initiativ! Istället för att sponsra en massa manshatande organistationer så sponsrar vi Pär och Pelle 🙂

 18. Joakim Says:

  Har skrivit ett ovanligt oprofessionellt mail med rubriken ”Manshatare!”:

  ”Om du nu hatar ”tjocka gubbar” så mycket att du inte tycker att de förtjänar att räddas från hjärtinfarkt, då bör du AVGÅ! Om du inte åtminstone ber offentligt om ursäkt och ändå kommer undan med det, då kan du vänta dig en högst laglig bojkottskampanj mot din fond. Om ni nu är tvungna att tillämpa könsapartheid, då borde ni istället införa en kampanj där ni försökte fylla en kvot på 1 297 ”tjocka gubbar” som skulle räddas från hjärtinfarkt. Det var nämligen mellanskillnaden i dödsfall år 2009. SKÄMS!”

 19. Per Plex Says:

  Uthållighet är en bra kvalitét. Håll ut Pär. Nu är det nära.

  Hjärt- o lungfonden och Hemköp vill tydligen inte ha några pengar av mig i fortsättningen. OK, då går de till Pär istället.

 20. Access Says:

  @ Rick
  @ Urban

  Pär och Pelle behöver ekonomiska bidrag för att kunna upprätthålla sin verksamhet.

  Löpande!

  Jag uppmanar alla att ge dem ett bidrag varje gång det är löning, om det så bara handlar om en mindre summa. Många bäckar små.

  Sätt upp en stående överförning varje månad!

 21. Musse Pig Says:

  Bra ide’! Varje gång som jag antastas av en feministiskt vinklad insamling så ska jag skänka pengar till Pär Ström.

 22. Jens Says:

  Här är mitt svar Pär 🙂

  Hej Kristina

  Jag undrar varför jag ska bidra med pengar till en stiftelse som bara vill minska hjärt problem med 50% för ett kön Dvs Kvinnor (Kärringar) och inte till fetaGubbar som du beskriver dessa? desutom när män (Gubbar enligt dig) har mer problem med detta? Anser att vi är alla lika värda och att lägga ut en lögn som att (Allmän tro är att bara feta gubbar som röker drabbas av detta) och framstå detta som att det är ett Kvinnoproblem (kärring problem) känns väldigt fel. Om jag betalar till er Stiftelse så vill jag att man ser könen som lika viktig och att man lägger mer resurer på det kön som behöver mest och i detta fall Männen ursäkta (Feta gubbar som röker 9% fler) önskar att erat mål är att minska hjärt problemen med 50% för befolkningen utan köns inblandning. Tänker inte bidra med något mer förens ni ser Kärringer och Gubbar som människor med lika värde TYVÄRR. Desutom anser jag att du ska ge Pär Ström en ursäkt hänvisning nedan länk.

  P.S. Ursäkta mitt ordval men antar att du vill ha det så när du själv använder dig av detta 🙂

  Mvh Jens

  https://genusnytt.wordpress.com/2012/03/08/hjalp-mig-avkrava-kristina-sparreljung-en-ursakt/#comment-101596

 23. Makt korrumperar Says:

  Det enda rimliga är att Kristina Sparreljung avgår. Det ända som skulle kunna rädda henne ur detta är att hon är kvinna givet rådande politiska klimat.

  Men, detta skulle också kunna bli en vändpunkt. Om hon får gå, så visar det att det konkret att det feministiska tokeriet kan spricka.

  Jag uppmanar alla att utrycka sitt artiga och sakliga missnöje över detta. (Notera att olika kraftuttryck är meningslösa och slår bara tillbaka).

  F.ö håller jag med Access ovan om att man bör skänka en liten regulbunden slant till Pelle & Pär.

 24. Kristoffer Berglund Says:

  Nästan all forskning på hjärt- och kärl-sjukdomar har hittills utgått från den manliga kroppen. På grund av att män har varit forskare, chefer för läkemedelsbolag, högt uppsatta politiker. Därav bra att en förskjutning av uppmärksamheten sker till kvinnors fördel, för att jämna ut kunskapsluckorna.
  Dessutom pratade ju Kristina i texten om den allmänna synen på vem som drabbas av hjärtinfarkt. Hennes tanke var ju att bredda synen på det.

 25. Rick Says:

  @Kristoffer

  Du försvarar klavertrampet med att det var en allmän åsikt hon pratade om. Tror du hon eller någon annan i motsvarande position skulle hävda t.ex. om bröstcancer att man föreställer sig att det bara drabbar ”gnälliga och tjocka kärringar”?

  Jag vill betona att jag bara efter en viss tvekan tog fram jämförelsen ovan, för det tog mig emot att skriva den.

 26. Håkan Says:

  Mitt mail:

  Nej Kristina.
  Det här är inte OK. Att påstå att fler kvinnor än män drabbas av hjärt-kärlsjukdom när det faktiskt är tvärtom.
  Och att använda ett sånt nedsättande språkbruk om män generellt. Det här var riktigt unket år 2012. Alla
  människor, män som kvinnor, förtjänar att bli sedda och få sina svårigheter och sjukdomar tagna på allvar.
  Att ensidigt rikta en kampanj mot en grupp, kvinnor, verkar vara ett populistiskt grepp från din sida.
  Räknar du med samma sympatier som kampen mot bröstcancer genom att spela ut kvinnokortet?
  Osmakligt är bara förnamnet.

  /Håkan Söder

 27. ParStrom Says:

  Jag skriver om myten att kvinnor får sämre hjärtsjukvård än män i kapitel 6 i min bok ”Sex feministiska myter”, gratis som pdf här:
  http://www.dnv.se/mou/Sex_feministiska_myter_bok.pdf

 28. Joakim Says:

  @Access
  På tal om detta så undrar jag om GenusNytt överhuvudtaget får något presstöd eller vad som återstår för att så skall ske. Någon som vet? Pär kanske?

 29. Urban Says:

  Mitt mail:

  Hej Kristina

  Läste om ditt uttalande på bloggen Genusnytt (https://genusnytt.wordpress.com/2012/03/08/ursakta-jag-mar-illa-jag-maste-ga/) och förväntar mig att du gör en pudel och ber om ursäkt för dina lika hjärtlösa som hånfulla uttalanden om män som drabbats av hjärtinfarkt.

  Utan vänlig hälsning, Urban

 30. David Says:

  Har också mailat nu. Oerhört tråkigt att radikalfeminismen förpestar en verksamhet som borde kunna göra så mycket gott.

 31. Ullis Says:

  LARV!!!! Varför ska Kristina be om ursäkt för att DU förvränger det hon skriver.? Kvinnor har under en låååååååååååååååång tid varit osynliga och nedprioriterade när det gäller hjärtsjukdomar. Detta pga att män och kvionnor ÄR biologiskt olika så kvinnors symptom är lite annorlunda och även pga att nästa all medicinsk forskning enbart görs på män (eftersom kvinnors menstruationscyklar anses försvåra testresultat)

  READ MY LIPS: Vi kvinnor är sick and tired på att våra problem inte bara negligeras, utan till och med framställs som huvudsakligen mansproblem.

  Eftersom nästan all forskning hittills har varti på män för män är det ju hög tid att det även samlas in pengar för forskning på kvinnor. Hur kan du få det till att män diskrimineras? Är du fär jämställdhet borde du vara emot den ensidiga mansdforskning som varit hittills.

  Men ditt primadonna-beteende och offergnäll avslöjar att ni ”jämställdister” inte alls är för jämställdhet egentligen ni vill bara att all forskning ska fortsätta gå till män.

  Leif din länk är trams. Det är bara några forskare som känner sig träffade och desperat försöker rädda sitt eget skinn.

  Jens: motsvarigheten till gubbe är gumma inte kärring men du kanske är så van att nedvärdera kvinnor att du inte visste det.

  När jag läser om Hjärt- och lungfondens satsning på testTV verkar det som om Kristina inte alls jämfört kvinnor och män. Dom vill uppmärksamma även kvinnor på att hjärtinfarkt tydligen är en vanligare dödsorsak än tex. cancer. Dom har med andra ord jämför sjukdomar med varandra inte kön.

  Tänk att manliga jämställdister blir så upprörda av det här men tycker den vanliga porren i tidningar, video och på internet är ok? Löjligt.

 32. Joakim Says:

  @Urban
  Den var bra, Hjärtlösa fonden!

 33. Joakim Says:

  @Ullis
  Ta det gärna på svenska också, eller sluta prata med mat i mun.

 34. ParStrom Says:

  @Joakim:
  Nej, GenusNytt får inget presstöd eller andra liknande bidrag.

 35. Leif Says:

  @Kristoffer Berglund:
  http://www.dn.se/debatt/en-myt-att-kvinnorna-far-samre-hjartsjukvard

 36. OldWolf Says:

  @Ullis kan ju börja med att läsa hjärtspecialisternas artikel i DN, där man bl a skriver:
  ”Under 2005 dog 1.604 män och kvinnor före sin 65-årsdag i hjärtinfarkt. Av dessa var 1.282, eller 80 procent, män. Ingen blir förvånad – fortfarande ser vi det som naturligt att motsvarande drygt två fullsatta jumbojetplan med män (och ett nästan fullsatt med kvinnor) i sina bästa åldrar dör i en sjukdom som går att förebygga”.
  http://www.dn.se/debatt/en-myt-att-kvinnorna-far-samre-hjartsjukvard
  Där dödar man alla argument för att extra pengar skall satsas på kvinnor

 37. Leif Says:

  @Ullis:
  Dina kommentarer är sååååååååååååååååå förutsägbara.

 38. Jens Says:

  Hej igen Pär, fick svar nu o du/ni kan föjla tråden nedan. Man får väl tro att media har vinklat hela skiten utifrån hennes svar. Låter positivt undrar vad du Pär får för svar. Sköt om er alla jobbar för sann jämställdhet.

  Hej Jens, tack för att du skriver direkt till mig. Jag är uppriktigt ledsen över detta då det är helt taget ur sitt sammanhang och ger en felaktig bild vad jag sagt. Hoppas du förstår att man kan tolkas fel av journalister och jag fick heller ingen möjliget att korregera felaktigheter innan publicering.

  Med vänlig hälsning

  Kristina Sparreljung

  Insamlingschef

  Hjärt-Lungfonden
  Box 5413
  Biblioteksgatan 29
  114 84 Stockholm
  Tel: 08-566 24 200
  Dir: 08-566 24 245

  Mobil: 0708-54 42 45
  kristina.sparreljung@hjart-lungfonden.se

  http://www.hjart-lungfonden.se

  Från: jens lindgren [mailto:jens.lindgren@hotmail.com]
  Skickat: den 8 mars 2012 20:25
  Till: Kristina Sparreljung
  Ämne: ??

  Hej Kristina

  Jag undrar varför jag ska bidra med pengar till en stiftelse som bara vill minska hjärt problem med 50% för ett kön Dvs Kvinnor (Kärringar) och inte till fetaGubbar som du beskriver dessa? desutom när män (Gubbar enligt dig) har mer problem med detta? Anser att vi är alla lika värda och att lägga ut en lögn som att (Allmän tro är att bara feta gubbar som röker drabbas av detta) och framstå detta som att det är ett Kvinnoproblem (kärring problem) känns väldigt fel. Om jag betalar till er Stiftelse så vill jag att man ser könen som lika viktig och att man lägger mer resurer på det kön som behöver mest och i detta fall Männen ursäkta (Feta gubbar som röker 9% fler) önskar att erat mål är att minska hjärt problemen med 50% för befolkningen utan köns inblandning. Tänker inte bidra med något mer förens ni ser Kärringer och Gubbar som människor med lika värde TYVÄRR. Desutom anser jag att du ska ge Pär Ström en ursäkt hänvisning nedan länk.

  P.S. Ursäkta mitt ordval men antar att du vill ha det så när du själv använder dig av detta 🙂

  Mvh Jens

  https://genusnytt.wordpress.com/2012/03/08/hjalp-mig-avkrava-kristina-sparreljung-en-ursakt/#comment-101596

 39. Anders Karlsson Says:

  Ullis, du verkar lida av en grav partiell empatistörning, som du borde
  söka proffessionell hjälp för.

  I all välmening, Anders Karlsson

 40. Joakim Says:

  Jag har nu fått svar:

  ”Hej Joakim, tack för att du skriver direkt till mig. Jag är uppriktigt ledsen över detta då det är helt taget ur sitt sammanhang och ger en felaktig bild vad jag sagt. Hoppas du förstår att man kan tolkas fel av journalister och jag fick heller ingen möjliget att korregera felaktigheter innan publicering.

  Med vänlig hälsning

  Kristina Sparreljung
  Insamlingschef”

  Mitt svar:

  ”Ursäkten godtagen och jag ska publicera den på GenusNytt. Jag står dock fast vid att kvinnodagen inte är någon anledning att utesluta en grupp från hjälp, varken den mer eller mindre utsatta gruppen, och därför kommer jag att avvakta med att stödja er tills att kampanjen är över. Jag kommer dock inte dra igång någon bojkottskampanj.”

  @Pär
  Har du ansökt? Vad är det i så fall som saknas? Det känns verkligen inte rätt att du ska behöva uppoffra så mycket tid utan ersättning med tanke på att de antijämställdistiska ledarskribenterna och krönikörerna är anställda för att föra ut sin propaganda.

 41. Kristoffer Berglund Says:

  @Rick Det finns väl ingen fördom om att bara, som du beskriver det ”gnälliga tjocka kärringar” drabbas av bröstcancer? Så den bilden behöver ju ingen sticka hål på. Däremot finns det en vedertagen fördom att de som drabbas av hjärtinfarkt är överviktiga män. Så där behöver ju bilden breddas.

 42. Axelina Says:

  Ullis ett riktigt troll!

 43. Prill Says:

  Pär, jag ska ringa i morgon! Tack för att du finns.

 44. Pether Says:

  Kristoffer Berglund

  Att hjärtforskning endast skulle ske på de patriarkala stenbumlingar till hjärtan är helt fel och inget mer än en återupprepad feministisk lögn.

  Joakim

  Det krävs typ 250 betalande medlemmar eller nått sådant.

 45. Kristoffer Berglund Says:

  @Leif Det här handlar ju inte huruvida vården diskriminerar eller inte. Det handlar om att forskningen på kvinnors hjärtan halkat efter, och därför är det svårare att ge kvinnor rätt behandling efter en hjärtinfarkt. Läs denna artikel http://www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.321306?l=sv

 46. Kristoffer Berglund Says:

  @Pether Forskningen på kvinnors hjärtan vid hjärtinfarkt har halkat efter. Det är vedertagen information, inget att hetsa upp sig över. Men det är bra att det rättas till, så att kunskaperna om mäns och kvinnors hjärtan är lika stora.

 47. Eva Says:

  Och så har då jämställdheten fått sin alldeles egna Don Quijote, och till sin hjälp har han en hel hord med Sancho Panzas. Lycka till på färden!

 48. Rick Says:

  @Kristoffer

  Om det finns en förutfattad mening att de som drabbas av hjärtinfarkt är överviktiga män med ohälsosamma levnadsvanor, så är det precis så man ska beskriva det, Inget annat.

  Nu verkar det emellertid som om Sparrljung skulle hävda att hon blivit felciterad och hon ska ju också få ”benefit of doubt”. Men nog säger det mycket om tidsandan om man får ”överviktiga män med ohälsosamma levnadsvanor” att bli till tjocka gubbar som röker på kontoret eller något liknande.

 49. Andreas Says:

  @Jens @Joakim

  Jag fick ordagrant samma svar som ni båda har fått. Så hon har inte överhuvud taget förhållit sig personligt till de mail hon fått… Frågan är om det är optimal krishantering från Kristinas och Hjärt- Lungfondens sida? Det framstår som opersonligt och därmed oengagerat. Och den bristande empatin (skapad av media eller inte), som har gett upphov till hela debatten, motbevisas ju inte av ett sådant opersonligt bemötande av kritiken.

 50. Kristoffer Berglund Says:

  @Rick Det man vill misstolka, misstolkar man.

 51. Leif Says:

  @Kristoffer Berglund:
  Jag citerar:
  ”Det är riktigt att kunskapen om hjärtinfarkt hos kvinnor länge varit mindre än den för män. Eftersom färre kvinnor insjuknar i yngre åldrar har de också varit underrepresenterade i vetenskapliga studier och kliniska prövningar.”
  ”Ett flertal nya svenska publicerade forskningsarbeten och avhandlingar har också internationellt presenterat resultat som inte visat på några betydelsefulla skillnader i omhändertagandet eller behandlingsresultaten hos kvinnor och män som inkommer till sjukhus med hjärtinfarkt.”
  Ditt påstående om artikeln stämmer inte.

 52. Joakim Says:

  @Andreas
  Jag har fortfarande inget förtroende för Hjärt- och lungfonden för närvarande, men detta är åtminstone bättre än inget i förhållande till alla rosa khmerer som kallat SCUM-manifestets kritiker för ”näthatare utan känsla för litteratur och teater som triggade Breivik”.

 53. Forellen Says:

  Jag vet inte om hon uttryckte sig nedlåtande. Gubbe är fortfarande ett ord som går att använda för en äldre man utan att det behöver vara något konstigt med det. Inte heller tjock gubbe behöver vara negativt laddat.

 54. Leif Says:

  @Forellen:
  Då utgår jag ifrån att det är OK att kalla äldre kvinnor för kärringar?

 55. Andreas Says:

  @Joakim

  Jo, det är bättre eftersom det är en ursäkt.

 56. Urban Says:

  Här kom svaret:

  ”Hej Urban, tack för att du skriver direkt till mig. Jag är uppriktigt ledsen över detta då det är helt taget ur sitt sammanhang och ger en felaktig bild vad jag sagt. Hoppas du förstår att man kan tolkas fel av journalister och jag fick heller ingen möjliget att korregera felaktigheter innan publicering.

  Med vänlig hälsning

  Kristina Sparreljung
  Insamlingschef”

  Fler än jag som tycker att hon borde avgå?

 57. Lars I Says:

  Mail skickat till…

  Hjärt- och lungfonden

  På vilket sätt tycker ni att er människosyn skiljer sig åt från nazisternas dikriminering av människor på grund av ras, när ni
  excluderar männen (”de feta gubbarna”) från hjärtsjukdomsproblematiken på grund av kön ?

  På vilka grunder tänkte ni att vi skulle bidra med pengar till en organisation som med förvriden statistik och feministisk retorik sprider en unken manssyn ?

  I ett modernt land år 2012 med ambitionen att vara världens mest jämställda.

  Häpnadsväckande, Hjärt-och Lungfonden !

 58. Andreas Says:

  Jag tycker alla ska publicera sina svar. Det blir så komiskt när exakt samma formulering dyker upp x 100 🙂

 59. En läsare Says:

  kristina.sparreljung@hjart-lungfonden.se är en könsrasist

 60. Joakim Says:

  @Forellen
  En offentlig person uttrycker sig inte så och speciellt inte när det handlar om sjukdomar.

  @Urban
  Kanske, kanske inte. Inte alls säkert att hon är ensam om att ta beslutat om den här kampanjen. Vad hon egentligen sa kommer vi nog aldrig att få veta, och om det stämmer är hon nog ganska så rasande på Dagens Media vid det här laget.

 61. ParStrom Says:

  Nu har jag också fått hennes standardsvar, exakt samma som alla andra. Men svaret lämnar många frågor obesvarade, och det är för tidigt att dra slutsatsen att man kan lägga all skuld på journalisten och att Kristina blivit förd bakom ljuset. Jag har nu mejlat Kristina ett andra mejl med några följdfrågor. Så här mejlade jag:

  Hej Kristina! Jag noterar att jag fick ditt standardsvar. Tack för det i alla fall. Men jag tycker att svaret lämnar oss kvar med många frågor. Jag undrar nu:

  1. Exakt på vilka ställen i texten har journalisten felciterat dig, och vilka var de formuleringar som du egentligen gjorde?
  2. Vem införde ordet ”gubbe”? Tog du ordet ”gubbe” eller ”gubbar” i din mun?
  3. Har du hävdat att det är kvinnor som drabbas värst av hjärt- och kärlsjukdomar, eller har journalisten hittat på den uppgiften?
  4. Beträffande ert mål att antalet kvinnor som dör i akut hjärtinfarkt ska halveras till 2017 undrar jag: Har ni något motsvarande mål för män? I så fall, kan du dokumentera att ni verkligen har fastslagit ett mål specifikt för män? Varför delar ni över huvud taget upp överlevnadsmål på kön?
  5. Har du kontaktat Dagens Media om en rättelse eller till och med ursäkt? Eller kommer du att göra det?
  6. Ångrar ni att ni satsat på ett enkönat projekt?

  Hälsningar

  Pär

 62. Frida Says:

  Runar från städat yttre borde titta in och säga sin mening. Han är ju själv läkare och jag tror att han tog upp detta på sin blogg, han tror jag sa att det inte alls är mer fokus på kvinnor inom sjukvården eller att dom får sämre vård över lag. Tror också han sa att det inte heller stämmer att man forskar mer på män än kvinnor, då man forskade på män så var det av en anledning, något sådant.

 63. barfota Says:

  @Urban
  Absolut, hon borde avgå omedelbart.

 64. Urban Says:

  Fick ett svar på standardsvaret där jag uppmanade henne att ta kontakt med Pär och bifogade hans mailadress:

  ”Hej igen, jag har givetvis svarat honom. Tack igen.

  Med vänlig hälsning

  Kristina Sparreljung
  Insamlingschef”

  Ska bli riktigt intressant att se hur det här utvecklas!

 65. OldWolf Says:

  ett städat yttre har länkat denna bloggen från i mars i fjol till DN:s artikel:
  http://stadatyttre.blogspot.com/2011/03/kvinnor-och-man-har-samma-sympton-vid.html

 66. Andreas Says:

  Angående media: Min erfarenhet är att journalister alltid söker en säljande/uppseendeväckande/intressant vinkling. Därför får man vara försiktig med vad man säger, eftersom ”godbitarna” kommer användas. Däremot tror jag det är väldigt ovanligt att journalister hittar på citat, alltså direkta felciteringar.

  Det får mig att tro att hon verkligen har uttalat att detta inte bara drabbar tjocka gubbar.

  Och det är väl problemet: En insamlingschef på en välgörenhetsorganisation ska vara professionell och empatisk, men nu uttalade hon sig istället på ett sätt som var populistiskt och raljerande.

 67. Joakim Says:

  Uppmanar alla här att ändå ha förståelse för att Sparreljung med största sannolikhet känner sig oerhört pressad av den här situationen. Jag säger inte att ni ska sluta grilla henne, utan att ni bara ska ha tålamod.

 68. Sanna D Says:

  @ParStrom:

  Mycket bra följdfrågor! Ett generellt tips i sådana här sammanhang är dock att be dem svara separat på varje fråga. Annars skickar de ofta ett generellt svamligt klumpsvar som undviker att svara på flera av de individuella frågorna.

 69. Per Says:

  Inte mycket till insamlingschef med tanke på hur hon lyckats reta upp sina potentiella donatorer. Mig kommer hon inte att kunna insamla något från!

 70. Erik Jämställdhet Says:

  @ Pär

  Om det visar sig att media har förvanskat hennes projekt eller vad hon har sagt kanske du kan erbjuda hänne att ge en replik eller till och med gäst blogga

 71. Verus Says:

  OT: ”Kvinnor dominerar ungdomsböckerna”

  ”Under 2000-talet har de blivit alltfler och i fjol var den kvinnliga dominansen påtaglig: 70 kvinnliga författare mot 30 män.”

  ”Samtidigt visar läsarundersökningar sedan många år att i synnerhet killarna läser allt mindre, och att de, när de väl läser, tenderar att välja romaner med killar i huvudrollen (vilket också kan bero på de föräldrar som köper böckerna).
  Att förlagen medvetet skulle vända sig till de läsande tjejerna med sin ökade utgivning av kvinnliga författare och av böcker om flickor tror dock varken Lotta Lyssarides, förläggare på Alfabeta, eller Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen.

  – När vi får in ett bra manus som vi faller för ger vi ut det. Jag tror mer det handlar om vilka som skriver, säger Eva Dahlin.”

  Tänk så enkelt och naturligt Dahlin uttrycker det!
  Istället för alla våndor om att för många killar skriver schlagertexter eller spelar på festivaler. Nej, när det gäller författarskap behövs inga problematiseringar.

  http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/kvinnor-dominerar-ungdomsbockerna

 72. Urban Says:

  Erik Jämställdhet, det är en jättebra idé!

 73. Grrblt Says:

  Jag tycker ni överreagerar. Det verkar som hon använder ordet gubbe i den snällare benämningen (jmf: tant). Det finns ju inget anklagande i det hon har sagt (hur skulle man kunna anklaga någon för att ha dött?) så jag läser ordet gubbe som att hon pratar om äldre män. Jag tror hon kan ha rätt i att många tror att det bara/huvudsakligen är tjocka, rökande äldre män som dör i dylika sjukdomar.

 74. Joakim Says:

  Vilket team vi är! Vi är antijämställdisternas absolut största hot! Om några år kanske ingen vågar förtrycka män längre!

 75. Makt korrumperar Says:

  All ni som mailar med Kristina Sparreljung nu, avkräv riktiga svar.

  * Vad har hon sagt till journalisten ordagrant?
  * Vad är det journalisten har ”hittat på”?

  Ett allmänt standardsvar är varken en ursäkt eller en förklaring. Artikeln finns där svart på vitt, det finns massor av frågetecken att reda ut!

 76. Makt korrumperar Says:

  Joakim säger: 08 mars 2012 kl. 20:47

  ”På tal om detta så undrar jag om GenusNytt överhuvudtaget får något presstöd eller vad som återstår för att så skall ske. Någon som vet? Pär kanske?”

  Ge Pär ett månatligt stöd (och Pelle också). Många bäckar små.

  Man behöver inte springa till staten för allt 🙂 Vi kan kanske fixa lite själva också ….

 77. Urban Says:

  Joakim, vi förstod det!

  Uppenbarligen är det här en bra taktik för att uppfostra alla manshatare därute och kan bilda skola för vår kamp. Sedan måste det upp på politisk nivå där ansvar kan utkrävas och skattemedel kan dras in.

  Sedan borde Pär och Pelle ha ett telefonnummer som man kan sms:a varenda gång man ser någon mansdiskriminerande kampanj på stan, typ Hjärt- och lugnfonden, Hemköp osv.

 78. Misandripatrullen - Hjärt- lungfondens samlade lögner och misandri Says:

  […] Från Pär Ström och Genusnytt […]

 79. gubbschlemmet Says:

  Lite vardaglig misandri från aftonblaskan:
  http://tinyurl.com/6nwv3qp

  Länken i fråga kommer här:
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/recensioner/article14488728.ab

 80. MattiasL Says:

  Har mailat en jämställdistisk kritik till Kristina Sparreljung vilket jag gjorde så gärna. Är så less på missbruket av ordet ”gubbe” i olika varianter och sammansättningar. Den kvinnliga härskarteknik som det ordet innebär ska avslöjas och de kvinnliga maktmänniskor som missbrukar det få ta ansvar för sitt slarv, för sin råa ton och sin misandri.

 81. Lasse Says:

  Bra initiativ drar iväg ett mail imorgon, skall fila det på det först 🙂

 82. OldWolf Says:

  Läser man på fondens hemsida, så visar det klart att mäns hjärtan inte är viktiga, sedan får hon säga vad hon vill:
  http://www.hjart-lungfonden.se/

 83. Lasse Says:

  ps. brukar alltid handla på hemköp, nu blir det ICA och jag kommer tala om varför.

 84. Joakim Says:

  @Urban
  Jag har funderat en del på om inte Pelle Billing, Tanja Bergqvist, Aktivarum, ninnitokan, maukonen, Matte Matik och alla andra bloggare borde börja på GenusNytt eftersom det är här de flesta läsarna är – åtminstone några av dem. Då slipper de uppoffra tid med att skriva om samma sak och vi blir upplysta med ännu mer galet nytt. Jag tror det skulle bli en stor tillgång för oss.

 85. Forellen Says:

  Leif

  Kärring/käring går förmodligen också att säga på ett bra sätt, kanske med avsikten att avdramatisera någonting. Jag kan inte svara på hur exakt mycket det och ordet gubbe påminner om varandra.

 86. MattiasL Says:

  @Joakim

  Ingen bra idé, viktigt med individuella röster och åsiktsmässig pluralism inom mansrörelse/ jämställdhet 2.0/ jämställdismen etc Alla du nämner utmärker sig med individuella teman, angreppssätt och sätt att skriva. Det handlar alltså inte bara om att rapportera händelser utan också om tolkning och kontext, där finns olikheter som är bra och berikande.

 87. Love Says:

  Jag skriver till både Dig Pär Ström och alla Ni andra, som på så uppenbara sätt visar att Ni stickat Er en offerkofta och krupit långt in i den. Du Pär – speciellt – är väldigt noga med att manifestera att Du inte vill ha något könskrig, utan poängterar att Du hellre ser ett Teamwork – so far so good. Sunda tankar, sund inställning. Om det nu inte ter sig helt annorlunda i några av Dina andra inlägg. Du skriver att ”vi ska strunta i kön” – men sedan vill du mer än gärna poängtera att det finns skillnader mellan kvinnan och männen och detta ska belysas och lyftas fram. När jag följer, läser Dina inlägg blir jag så förundrad över att Du inte har konkreta förslag på hur samhället ska förändras, utan mer att kvinnorna för tillfället har fått för stor arena och manege att spela på och att männen har kommit i skymundan. Om du predikar för att vi ska ”strunta i könet” så borde Du Käre Jämställdist vara den första att hålla fanan högt.

  Eder Love

 88. Rick Says:

  @Love

  Det här är komplicerat, Love, men saken är den att det här på jorden finns skillnader mellan kvinnor och män, som lett till att de inte alltid till 100 % gör samma saker. Däremot ska alla behandlas lika och ges samma chanser.

  Hälsa förresten Love med dig när du åker tillbaka till Andromeda galaxen, om jag inte tar helt miste…

 89. PG Says:

  Men Love….VAD är det egentligen du vill ha sagt?

 90. B Says:

  Jag fråntar inte er besvikelse. Jag vill bara ha svar på andra frågor som jag tycker är viktiga.

  Även om Ullis är otrevlig så skulle jag vill ha svar på om det verkligen är så att forskning om kvinnohjärtan är eftersatt. En ytterligare fråga är då också ifall det är moraliskt att som organisation bara stödja forskning på kvinnohjärtan tills man vet lika mycket om kvinnohjärtan som man vet om manshjärtan.

  Hade man kunnat rädda fler kvinnor med kvinnocentrerad forskning?

  Hade denna satsning då inneburit att mindre män hade överlevt?

 91. an@n.ym Says:

  Har inte Love läst inlägget? Det är Hjärt-Lungfonden som fokuserar på könet, fokuserar sina satsningar på det kvinnliga könet och hånar det manliga könet. Pär Ström är den som reagerar på detta och vill istället att de ska strunta i könet!

 92. Joakim Says:

  @Love
  Vi uppmanar alla att strunta i kön, däribland Hjärt- och lungfonden. Därmed uppmanar vi även alla att acceptera att män och kvinnor gör olika livsval så länge de tillåts göra individuella gränsöverskridningar av fri vilja. Något annat du undrar över?

  @Rick
  Vi kanske ska spara Andromeda till tydligare troll.

 93. an@n.ym Says:

  B verkar heller inte ha läst varken inlägget eller kommentarerna. Flera länkar finns till forskning på just det B efterfrågar.

 94. ak867 Says:

  B: Forskning och fakta – javisst.

  http://www.dn.se/debatt/en-myt-att-kvinnorna-far-samre-hjartsjukvard

  http://www2.bibl.liu.se/liupubl/disp/disp2009/med1144s.pdf

  Helt otroligt att folk har en standardåsikt att kvinnorna får sämre vård, och vill ha fakta som _motbevisar_detta. Man ska ju ha fakta som bevisar att kvinnor _får_sämre vård, inte motsatsen.

  Visar ju tydligt offerkoftan som vissa använder som mall i allt och annat.

 95. Bashflak Says:

  Love – Pärs principer är enkla och raka: Lika rättigheter och lika skyldigheter. Mer behöver egentligen inte sägas, för de principerna är svåra att missförstå. De flesta av hans blogginlägg handlar om när dessa principer har brutits av någon känd person, något företag eller myndighet.

  Pärs blogg är en väckarklocka men går sällan vidare i resonemanget. Den konstruktiva delen av jämställdismen hittar du hos Pelle Billing. De två kompletterar varandra på ett bra sätt. De har samma budskap men olika sätt att föra fram det.

 96. OldWolf Says:

  @B
  Så här säger 15 hjärtspecialister i DN idag:
  ”Den sista myten vi vill avliva är den om att kvinnor är förbisedda i hjärtinfarktforskningen. Det är riktigt att kunskapen om hjärtinfarkt hos kvinnor länge varit mindre än den för män. Eftersom färre kvinnor insjuknar i yngre åldrar har de också varit underrepresenterade i vetenskapliga studier och kliniska prövningar. Så småningom och med bättre kunskap om hjärtinfarktsjukdomens diagnostik och behandling har insikterna ökat att vi kan behöva individualisera behandlingen i relation till skillnader i kön, ålder och samtidiga andra sjukdomar.”

 97. B Says:

  ak867

  Jag frågade inte om fakta som motbevisar. Jag frågar om fakta som bevisar att hjärtforskning på kvinnor är eftersatt. Tydligen så finns det bevis för att kvinnor inte får sämre vård. Därmed har Ullis återigen ljugit sig fram.

 98. B Says:

  Nu vill jag veta ifall kristina sparreljung ljuger om att journalisten vinklade. Jag tror att hon ljög. Hennes uttalanden om tjocka män är grotteska. Avgå !

 99. Eva Says:

  OldWolf:

  FYI: Artikeln du refererar till publicerades inte idag, utan för fyra år sedan.

 100. ak867 Says:

  Eva: *Facepalm*

 101. R Says:

  Benefit of doubt kan vara nog så klokt i sammanhanget. Inte ovanligt att journalisten tex ställer frågan om ”huruvida man skulle kunna säga att det inte bara är tjocka gubbar som….”

  Där räcker det med att säger att ett simpelt ja – och vips skrivs det ut med ett ”…säger Sparreljung.” utan att hon alls egentligen sagt nåt.

  Hon skulle helt enkelt kunna vara en statist i journalistens sökta vinkling – säger inte att det är så, men skulle kunna vara…

  Sen kan jag hålla med om grundkritiken att man borde hålla sig till HL forskning -punkt.

 102. Sara Strand Says:

  OT

  Tryckfrihetssällskapet ordnar ett möte med:
  Tanja Bergkvist, Pär Ström och Roland Poirier Martinsson! Hoppas många kan komma!

  https://sites.google.com/site/geldscheffelninternet/tryckfrihetssaellskapet-i-malmoe

 103. Jens Says:

  Replik till Ullis
  Vad jag vet så är Kärring något gott Dvs Käresta mm fast används i fel sammanhang (skälls ord), din tolkning GUBBE VS KÄRRING vet jag inget om MEN tror att det till stora hela är hur det uppfattas som individ (som man) Dvs min tolkning är att Gubbe är = Kärring oki, när det beskrivs i massmedia. Men visst jag håller med dig på en punkt där 🙂

  Sen skriver du:
  Tänk att manliga jämställdister blir så upprörda av det här men tycker den vanliga porren i tidningar, video och på internet är ok? Löjligt.

  Vad syftar du på här? nyfiken på svar 🙂 o du Jämställdister tror jag att dom flesta är Man som Kvinna. Vill inte du att vi har samma rättigheter o skyldigheter 🙂

 104. OldWolf Says:

  Eva: Rättning mittåt!! Jag ber om ursäkt för att jag inte varit tillräckligt uppmärksam. Jag lurades av att de refererade till ett TV-program och jag visste att Hjärt & lungfonden gjort en video.
  Vi kan väl tro att man kommit ytterligare en bit på väg nu snart 4 år senare.

 105. Alexis, pigg gubbe Says:

  Men de 15 hjärtspecialisterna säger ju uttryckligen att forskningen om kvinnors hjärtproblem, vilka kan visa skillnader mot mäns, länge varit eftersatt men att den nu kommit igång. Och en forskning som ”kommit igång” på ett delvis nytt fält och skall kunna ge individualiserad behandling relaterat till kön behöver naturligtvis mycket pengar eftersom den tidigare varit eftersatt p g a de skäl som de 15 hjärtspecialisterna anför. Insamlingen ett lovvärt initiativ! Forskningen om mäns hjärtproblem blir väl inte eftersatt för den skull.

 106. Eva Says:

  OldWolf:

  Det är lugnt, det var inte avsett som kritik. Jag ville bara uppmärksamma dig på att du hade missuppfattat när artikeln publicerades.

 107. John Berg Says:

  BLT:

  ”Hjärtsjukdomar är vår tids stora folksjukdom och den vanligaste dödsorsaken i landet. Den drabbar lika många kvinnor som män. Vissa hjärtsjukdomar är till och med vanligare bland kvinnor.”

  BLT, Kvinnor har mindre hjärta:
  http://www.bltsydostran.se/ledare_sydostran/kvinnor-har-mindre-hjarta%283182681%29.gm

 108. ninnitokan Says:

  Pär:
  Jag beundrar dig alltid, för det arbete du gör och det mod du har.
  Men nu slår du i taket på min beundrarskala!

  Själv sitter jag och försöker samla mig. Min pappa är hjärtsjuk med sk. växande hjärta, i skrivande stund och vi vet inte hur det ska bli. Han har haft hjärtinfarkter och fått gjort bypass. Jag känner mig därför… riktigt äcklad… som attackerad på ett personligt plan.. av det vidriga sätt artikeln är skriven.

  Jag misstänker att det är en radikalfeministisk skitstövel till journalist som bär skulden. Jag avvaktar ditt svar, sen kommer jag också agera. Det här är bara för mycket!

 109. Törnrosa Says:

  Jag tycker att det är ett mycket bra initiativ att samla in pengar till forskning på kvinnohjärtan. Kommer självfallet att skänka pengar till ändamålet.

 110. ak867 Says:

  Törnrosa: Låt mig gissa – du tillhör den gynnade gruppen?

 111. guaponi Says:

  Det är en myt att kvinnor får generellt sämre behandling (och att läkemedel främst görs för män)(i allmänhet, inte enbart hjärtmediciner)..
  De flesta djurstudier görs i ett första skede på ‘han’ djur. Anledningen är att det är viktigt att få stabila mätresultat(i regel varierar resultaten mer hos hondjur, men det är även så att handjur får mindre stabila resultat om de förvaras i samma rum som hondjur eller där hondjur nyligen har vistats). Det är vanligtvis lättare att extrapolera resultaten till ‘hon’ djur än att använda ‘hon’ djur direkt i ett första skede. Faktum är att det tas fram bättre mediciner för kvinnor om de initiala försöken är på ‘han’ djur.
  . I senare skede görs det på de intressanta substanserna försök på ‘hon’ djur. Toxikologiska tester görs i lika stor utsträckning på hon djur (och att testa om substansen skadar foster så kan den inte testas på ‘han’ djur).
  När mediciner testas på människor så testas den på lika många kvinnor som män (förutom könsspecifika sjukdomar som bröstcancer eller prostata cancer). Det är inte ovanligt att mediciner fungerar lite olika på kvinnor och män. Det som är intressant är att många mediciner har en bättre effekt på kvinnor än män trots att de initiala djurförsöken ffa är på handjur (jag har ingen statistik på alla existerande mediciner men om de jag har kunskap så är det fler mediciner som fungerar bättre på kvinnor än på män än tvärtom i kliniska studier).
  Många sjukdomar kan ge olika symptom hos olika individer. Ibland ligger fördelningskurvan map symptom mellan män och kvinnor något förskjuten så att det kan vara något fler individer från det ena eller andra könet som är mer svårdiagnostiserade. Inte sällan så blir bara en subpopulation som har en viss sjukdom hjälpta av den behandling som finns, då är det stora problemet att hjälpa övriga gruppen och där finns inga generella könsspecifika skillnader. Det finns däremot en verklig skillnad i behandling av olika grupper av individer och den består i att välutbildade i genomsnitt får bättre behandling än individer med lägre utbildning.

 112. guaponi Says:

  Map forskning specifikt på kvinnohjärtan så är det sannolikt att även män har stor nytta av den forskningen. Däremot så är retoriken man använder under all kritik.

 113. Eva Says:

  B:

  ”Jag frågar om fakta som bevisar att hjärtforskning på kvinnor är eftersatt. ”

  Jag kan rekommendera artikeln som Kristoffer Berglund länkade till tidigare:
  http://www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.321306?l=sv

 114. Törnrosa Says:

  Jag har skrivit tidigare på någon av mansbloggarna att jag fick ett hjärtfel som biverkning av behandling av en annan sjukdom.
  Men det ändrar inget i sak. Jag skulle ändå skänka pengar till den här forskningen.

  Forskarna har tidigare inte satsat så mycket på kvinnohjärtsforskning eftersom PMS, menstruationer osv faktiskt ansetts störa forskningen. Och det som anses störa forskningen är ju faktiskt precis det som kvinnor är beroende av – nämligen PMS menstruationer osv.

  Det kan ha en viktig betydelse för hur kvinnors hjärtfel ska behandlas. Därför är det mycket bra att den här forskningen görs, så att vi får veta.

  Det är rent ut sagt löjligt att protestera mot det.

  Finns inget som hindrar män från att intressera forskare att ta itu med mansproblem. Det ena behöver inte utesluta det andra.

 115. Joakim Says:

  @ninnitokan
  Beklagar och hoppas på det bästa!

 116. A.L. Says:

  ”Finns inget som hindrar män från att intressera forskare att ta itu med mansproblem. Det ena behöver inte utesluta det andra.”

  När det baseras på lögner är det ett problem.

  …och som vanligt är det väldigt tröttsamt att feminister säger att det är mäns sak att åtgärda orättvisor som drabbar män.

  Det feministiska klimatet är verkligen tragiskt.

 117. Eva Says:

  Apropå bojkott av Hemköp för att de stödjer Hjärt-Lungfonden: ICA stödjer Röda Korset som väl diskriminerar män vid evakuering i Syrien.

 118. Törnrosa Says:

  A.L Eftersom du citerar mig. Jag är inte feminist.

  Är du hjärtforskare eftersom du slår fast att det rör sig om lögner?

  Tragiskt nja. Det som är tragiskt är din kommentar, tyder på bristande insikt och dålig empati. Försök se lite generöst på tillvaron så ska du se att allt blir mycket lättare.

  Ha det bra. mvh

 119. lars Says:

  jag ser att en del vill jämföra gubbe med tant vilket jag inte kan förstå.
  det borde vara
  tant = farbror . tanten = farbrorn
  gubbe =gumma . gubben = gumman
  kärring är ett ord som användes negativt om både kvinna och man.

  såg på tordag morgonen på tv en kvinnlig reporter kalla jan eliasson för gubbe men han protestera man kan ju fråga sig vad för utbildning en sådan reporter har där man får lära sig att förolämpa dom man ska prata med .

  (så här tänker jag)
  om kvinnan jag älskar kallar mig för gubben gör hon det med kärlek om jag kallar kvinnan jag älskar för gumman så gör jag det med kärlek om du man eller kvinna som jag inte känner kallar mig för gubbe spottar du mig i ansiktet av vem är den rätten given dig.

 120. Peter Says:

  Man blir ju bestört! Det verkar vara ett genomgående tema att den här typen av insamlingar i allt högre grad riktar sig enbart till kvinnor. Jag kan inte påminna mig en enda insamling som bara är till för män, men det här är bara en i raden av insamlingar som är till för kvinnor. Systematiken visar att det är en form av diskriminering som ligger bakom.

  När man ser hur nedvärderande hon uttrycker sig om män som får hjärtattack så undrar man om hon är riktigt frisk själv. Eller är hon bara ännu en av alla manshatande feminister?

 121. Leif Says:

  http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2009/2009-126-71/Documents/1_Oversikt.pdf

 122. maukonen Says:

  Hej!
  Här är det svar jag fick från Kristina Sparreljung.
  Jag antar att generalsekreteraren Staffan Josephson vidarebefodrade mitt mail till henne.

  Hej Ann-Mari,

  Tack för att du skriver direkt. Jag är uppriktigt ledsen över detta då det är helt taget ur sitt sammanhang och ger en felaktig bild vad jag sagt. Hoppas du förstår att man kan tolkas fel av journalister och jag fick heller ingen möjlighet att korregera felaktigheter innan publicering.

  Ett av våra viktigaste forskningsmål är att halvera dödstalen i akut hjärtinfarkt. Det gäller givetvis både kvinnor och män. Se våra forskningsmål: http://www.hjart-lungfonden.se/HLF/HLF/Vara-mal/

  Hjärt-Lungfonden har nu i mars kampanjen Rädda kvinnohjärtat främst av två skäl:

  – Det behöver forskas mer för att öka kunskapen om kvinnors hjärtsjukdom. Där finns det fortfarande luckor eftersom en stor del av tidigare forskning har gjorts på män.

  – Människor behöver känna till att hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken bland såväl kvinnor som män. En alldeles färsk Sifo-undersökning visar att knappt fyra av tio känner till att hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken hos kvinnor, medan fler än sex av tio vet att det är den vanligaste dödsorsaken hos män. Kunskapen om hjärtsjukdomars utbredning är viktig för att ta symptom på allvar och söka vård i tid. http://www.hjart-lungfonden.se/HLF/Pressrum/Pressmeddelanden/Ny-Sifoundersokning-Sex-av-tio-underskattar-kvinnors-risk-att-do-i-hjartsjukdom/

  När det gäller statistiken så avled 18 890 kvinnor och 17 054 män i hjärt-kärlsjukdom 2010, enligt Socialstyrelsen. Det vill säga att hjärt-kärlsjukdom är lika vanligt hos båda könen, till och med något vanligare hos kvinnor. Poängen är inte att det skulle vara ”värre” för kvinnor, utan att visa att det är en lika stor sjukdom hos kvinnor, något som är okänt hos de flesta.

  Det finns alltså goda skäl för en sådan här kampanj, men min tanke har aldrig varit att förringa att män dör i hjärt-kärlsjukdom, och det var här det blev fel i artikeln. Jag pratade aldrig om ”gubbar”, det jag sa var att många fortfarande felaktigt tror att det främst är män som drabbas av hjärtsjukdom, precis som Sifo-undersökningen visar. Jag är uppriktigt ledsen formuleringen som uppenbarligen har sårat både drabbade och anhöriga och ger en felaktig bild.

  Med vänlig hälsning

  Kristina Sparreljung

  Insamlingschef

  Hjärt-Lungfonden

  Box 5413

  Biblioteksgatan 29

  114 84 Stockholm

  Tel: 08-566 24 200

  Dir: 08-566 24 245

  Mobil: 0708-54 42 45

  kristina.sparreljung@hjart-lungfonden.se

  http://www.hjart-lungfonden.se

  ________________________________________

  Från: Ann-Mari Maukonen

  Skickat: den 8 mars 2012 19:29

  Till: Staffan Josephson

  Ämne: ?rädda kvinnohjärtat?

  Till Staffan Josephson,

  Jag skulle vilja få en förklaring för att ni väljer att exkludera det ena könet i er kampanj för mer pengar till forskning kring hjärt- och kärlsjukdomar och en ursäkt för att Kristina Sparreljung uttrycker sig föraktfullt om män som avlider i hjärt- och kärlsjukdomar.

  Vidare försöker Kristina Sparreljung att vilseleda det svenska folket med statistik för att osynliggöra mäns lidande av hjärt- och kärlsjukdomar.

  Enligt rapporten ?Dödsorsaker 2009? från Socialstyrelsen, så avled

  15.915 ma?n och 14.618 kvinnor av hjärt- och kärlsjukdomar under 2009.

  Så antalet döda män är närmare 9% högre än antalet döda kvinnor under 2009.

  Jag finner det ytterst beklagligt att Hjärt- lungfonden väljer att totalt välja bort att satsa på mer forskning kring hjärt- och kärlsjukdomar för både män och kvinnor.

  Att välja bort halva befolkningen och den halva som är störst drabbad av hjärt- och kärlsjukdomar är snudd på diskriminering på grund av kön.

  Forskning är bra, men att inte välja till exempel att forska på könsskillnaderna mellan hur hjärt- och kärlsjukdomar drabbar män respektive kvinnor istället för att enbart rikta in sig på ?rädda kvinnohjärtat? är ett stort steg tillbaka för forskningen i Sverige och världen.

  I Dagens Medias artikel: Här är Hjärt-lungfondens kvinnokampanj Publicerad den 8 mars 2012 så finns Kristina Sparreljung försök att förvilla med statistik och föraktfulla uttryck angående män som dör av

  hjärt- och kärlsjukdomar.

  Det är en hemsk artikel och den gör inget gott för er verksamhet.

  http://www.dagensmedia.se/nyheter/kampanjer/article3424733.ece

  Med vänlig hälsning

  Ann-Mari Maukonen

 123. Gunnar (D.U.) Says:

  Nu handlar det ju om Hjärt-Lung-Fonden och vad de ska satsa på!

  Det som då blir upprörande är ju det Pär lyfter fram här ovan:
  ”Men Kristina Sparreljung berättar att Hjärt- lungfonden har som målsättning att minska antalet kvinnor som dör i akut hjärtinfarkt med femtio procent till 2017. Kvinnor.”

  Att fast det dör fler män i hjärtinfarkt så ska man satsa på att minska antalet kvinnor som dör med 50% men tydligen lämna antalet män som dör utan någon insats från deras sida!

  Hjärt-Lung-Fonden borde väl arbeta könsneutralt, kan jag tycka!
  Ska det göras en könsriktad satsning av dem så skall det så ifall vara vetenskapligt bevisat att det könet har markant sämre överlevnad eller större insjuknande, som motiverar en insats för att nå en könsjämlikhet, är min åsikt!

  Så för mig är det upprörande att man uttalat vill minska dödsfallen för kvinnor med 50% men utan motsvarande insats på mäns dödsfall vid hjärtinfarkt, fast fler män dör!!!

  Det är ju inte någon lite allmänt fokuserad forskning på kvinnors hjärtsjukdomar för att lyfta den kunskapen, som en del kommentatorer här vill få det till, utan just en uttalad målsättning att drastiskt minska dödligheten för kvinnor men inte för män!!!!

  Är man för lika rättigheter, skyldigheter och VÄRDE för könen så borde ju detta verkligen uppröra, tycker jag!!!

 124. ninnitokan Says:

  @ maukonen
  Tack.
  Jag misstänkte att det förhöll sig så. Journalister har blivit helt vidriga, det vet vi ju. Se hur ”de våra” hanteras.
  Där nutidsfeminismen går in går vettet ut. Jag tror det är vad som hänt inom journalistkåren.

  För att inte vara ännu en i mängden som mailade en som kanske var felciterad ville jag avvakta er respons. Så tack för att du publicerade det här.:)

  @ Joakim
  Tack.

 125. Leif Says:

  ”Hjärtinfarkt är, både när det gäller incidens och mortalitet, starkt köns- och åldersrelaterad. Om man tar hänsyn till ålder är risken för män att drabbas eller avlida av akut hjärtinfarkt ungefär dubbelt så stor som för kvinnor.
  Under år 2010 dog 146 män och 108 kvinnor per 100 000 män respektive kvinnor i åldrarna 20 och över med en diagnos för akut hjärtinfarkt.”
  Rapport från socialstyrelsen, Hjärtinfarkter 1987 – 2010
  http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18511/2011-11-36.pdf

 126. Gunnar (D.U.) Says:

  Det är något (hjärt)sjukt här… med svaren från Kristina Sparreljung och att det skylls på pressen, upplever jag!

  I tidningsartikeln
  http://www.dagensmedia.se/nyheter/kampanjer/article3424733.ece
  finns i slutet en video där man själv kan höra Kristina Sparreljung i egen hög person säga (precis i slutet) att det handlar om ”att rädda fler kvinnor från att dö i hjärtsjukdom”!

 127. masa Says:

  Jag undrar om det också helt enkelt är lönsamt att göra såna här ”kvinnosatsningar” rent allmänt?

  Det finns forskning som visar att kvinnor i genomsnitt handlar med ett ”in-group bias” dvs typiskt är mer benägna att gynna kvinnor i sitt handlande än att gynna män. För män finns ingen sådan genomsnittlig ”in-group bias”. (har inte källor här men kan leta fram om ngn önskar)

  Om detta stämmer bör det vara lönsammare att göra kvinnosatsningar eftersom kvinnor då i genomsnitt ger mer än annars, medan män i genomsnitt ger lika mycket som de skulle gett även utan kvinnovinklingen.

  Så kanske vi ser marknadskonsekvenserna av denna socialpsykologiska effekt på många olika områden?

 128. ninnitokan Says:

  Gunnar
  Om du tittar på diagram 2 och 3 härså är dödligheten för kvinnor högre i ålder kring menopaus men bara då. Annars är det fler män som omkommer.

  Det kan ju vara just där kunskapsluckan finns, som forskningen vill komma åt? Varför just då? Vad är det som skyddar kvinnor före och efter menopaus?

  Sådan kunskap är viktig… för båda kön.
  Om det finns en specifik orsak till att könsrikta, så tycker jag det är okej.

  Då gör man filmen så att den ska informera ”på köpet” så att kvinnor blir medvetna om att hjärtproblem även drabbar kvinnor och spelar på tidens melodi för maximalt klirr i kassan.
  (Det är vidrigt att det är så att ”stackars kvinnor” engagerar mer än ”stackars män”. Men det är den tid vi står i. Kan vi klandra dom för dom utnyttjar samhällsandan för att få in så mycket cash som möjligt? Det är ju samhällsandan (dvs. i huvudsak media) som är felet.)

 129. ninnitokan Says:

  Masa:

  Ett inlägg i den serie jag håller på med just nu handlar just om ”in-group bias”. Jag menar att det där är något som måste ”problematiseras” om vi någonsin ska nå en jämställdhet värd namnet. Tidigare generationer män trodde kvinnor var oförmögna att göra saker och det behövdes få till en förändrad attityd då, detta vår tids motsvarighet.

  Jag har lite källor själv, men är tacksam för det du har. Det kan ju vara olika.

 130. ninnitokan Says:

  Masa: Vill du hjälpa mig så kan du lägga det i en kommentar på min blogg. Känn dig inte pressad att göra det, jag vet att det du säger stämmer.:)

 131. Läkarstuderande Says:

  Det fins saker som är ouppklarade och som inte Sparreljung svarat på.

  1) Är det bevisat att forskning om kvinnors hjärtproblem är eftersatt? Hon hävdar det. Forumet hävdar att det inte är så och har angett källor till sina påståenden. Har Sparreljung några andra källor?
  3) Som en ovan skrev, ska det vara moraliskt att utesluta män från forskningen så måste det framkomma att kvinnor har en högre insjukningsgrad och därmed procentruellt klarar sig sämre än män. Detta då en utesluten forskning kring män skulle med sannolikhet sänka mäns chanser att överleva. Märk väl att dödsantalen från 2009 och 2010 ligger ganska jämt mellan män och kvinnor. Kan inte Sparreljung presentera några vetenskapliga källor på att kvinnor procentuellt insjuknar och därmed dör i högre utsträckning än män så kan en sådan satsning INTE sägas vara legitim eller moraliskt försvarbar.

 132. Katarina Says:

  Ibland undrar jag om de som talar om gubbar har någon man i sitt liv som de älskar för då borde något sådant uttalande stämma till eftertanke – tänk om det hände honom något, hur skulle det kännas då? Tanken att det skulle hända någon av männen i mitt liv, min man, min son, min far, svärfar, svåger något är olidlig…

  Forskningspengar skall inriktas på att rädda liv på män, kvinnor och barn. Inriktningen kan vara olika i den mån biologin gör att olika behandlingsformer krävs på en man, kvinna eller ett barn.

 133. Josephine Says:

  Ursäkta mig Pär Ström, anledningen till att fokus just nu ligger på kvinnors hjärt och kärl sjukdomar är för att de sällan grundar sig i samma orsaker. Kvinnors sjukdomsbild grundar sig i större utsträckning i stress och andra psykiska tillstånd som leder till dessa sjukdomar. Det är också helt andra symptom vid en hjärtattack eller stroke för kvinnor och därför har många kvinns dött i onödan, kvinnors sjukdomsbild ser helt annorlunda ut och därför görs mer grundläggande forskning kring detta. Få dina fakta rätt innan du går ut på ett korståg mot kvinnor.

 134. Musse Pig Says:

  Josephine, kan du styrka dessa påståenden? Var har du fått dem ifrån?

 135. Gunnar (D.U.) Says:

  ninnitokan 9:08:
  Jo det kan finnas kunskap som behöver lyftas lite specifikt om kvinnors hjärtan och kanske öka medvetenheten om att kvinnor drabbas ungefär lika mycket av hjärtsjukdomar…
  Dock kan jag inte få den här kampanjen till att handla om det…

  HÄR är det sjuka ju att man väldigt tydligt har uttalat att man ska minska dödligheten för KVINNOR i hjärtsjukdom med 50% fram till 2017, men inget sådant motsvarande för män!
  Där tycker jag det blir väldigt oetiskt och otrevligt!!!

  Men det följer ju den röda nutidstråden i samhället om detta enorma fokus på kvinnor inom i stort alla områden i samhället…
  Börjar bli lite tröttsamt…
  Samt känns inte som lika rättigheter, skyldigheter och VÄRDE oavsett kön…

  ninnitokan skrev:
  ”Kan vi klandra dom för dom utnyttjar samhällsandan för att få in så mycket cash som möjligt? Det är ju samhällsandan (dvs. i huvudsak media) som är felet.)”

  Ja, vi kan absolut klandra dem för det, då dom på så sätt spär på och stödjer fördomarna om att kvinnor är mer drabbade och att män behöver vi inte bry oss om!

  När nu ”samhällsandan” är så vinklad så är det ju extra viktigt att en stor organisation som Hjärt-Lung-Fonden inte hänger på och understödjer den genom sådana här kampanjer, tycker jag!
  Är väldigt fegt och svagt om man gör det bara för att få in mer pengar, vilket hos mig skapar en väldigt negativ syn på en sådan organisation.
  Vi får offra männen, för då får vi in mer pengar – är det budskapet du ninnitokan tydligen tycker är helt OK då, om jag uppfattar dig rätt?

  Det du skriver ”Kan vi klandra dom för dom utnyttjar samhällsandan” är ju detsamma som att säga, kan vi klandra dom för att inte ta ansvar, tycker jag…
  Vi kommer ju aldrig få en förändring av det här radikalfeministiska vinklade i samhället om vi alla skulle resonera så, som du formulerar dig här!

  Martin Luther King lär ha sagt:
  ”Det är inte de onda människornas ondska som är det värsta,
  utan de goda människornas tystnad som är problemet.”

  Så ska vi vara tysta och låta massmedias och radikalfeminsmens ”samhällsanda” få råda ostört, eller ska vi kräva att organisationer som Hjärt-Lung-Fonden agerar enligt ”Lika rättigheter, skyldighet och värde, oavset kön”???
  Vad tycker du ninnitokan?

 136. Musse Pig Says:

  Josephine, lägg ned skitsnacket om att Pär ”går ut på ett korståg mot kvinnor”! Visa mig ett enda konkret exempel eller håll käft!

 137. bograhn Says:

  Jag har mailat.
  Gör det du också som Pär skriver!
  Viktigt att vi visar vad vi tycker.
  Tror du feministerna sitter i båten?

 138. Lars Says:

  Förhastade slutsatser.

  Hjärt och lungfonden har som mål att halvera dödlighaten i hjärtinfarkt -oavsett kön.

  Så tat´lite lugnt.

 139. Prill Says:

  Nu har jag pratat med Hjärt-lungfondens generalsekreterare Staffan Josephson på telefon. Jag frågade varför de bara satsar på kvinnors hjärtsjukdomar och han svarade då att det gör de inte. De satsar lika mycket på män totalt. Anledningen till kvinnokampanjen är att de gjort en undersökning som visade att kvinnor inte var lika medvetna om att de kan få en hjärtsjukdom som män var. Han påstod också att Sparreljung var felciterad. Jag sa: Ert budskap är osmakligt och oempatiskt. Fler män än kvinnor dör i hjärtsjukdom. Det är väl känt att män snarare än kvinnor väntar för länge med att söka sjukvård och ett skäl till detta är sannolikt de förväntningar som finns på män att vara starka och prestera och ni spär på denna orättvisa ännu mer med ert obehagliga budskap. Män är lika mycket värda som kvinnor och vi är många som har män omkring oss som vi älskar och som mår dåligt av ert budskap. Jag har tidigare skänkt pengar till er men kommer aldrig mer att göra det. Han lät ganska spak kan jag säga:-).

 140. PL Says:

  Tack Maukonen för ditt inlägg ovan med Sparreljungs svar till dig. Jag citerar ett stycke:

  ”När det gäller statistiken så avled 18 890 kvinnor och 17 054 män i hjärt-kärlsjukdom 2010, enligt Socialstyrelsen. Det vill säga att hjärt-kärlsjukdom är lika vanligt hos båda könen, till och med något vanligare hos kvinnor. ”

  Fortsätter alltså Sparreljung att ljuga i sina svar hon skickar ut till människor som blivit upprörda??? Hon vidhåller alltså att hjärt-kärlsjukdom är vanligare hos kvinnor, postar siffror men anger ingen källa till dessa siffror, i motsats till Leif ovan här i kommentarerna som med källa och citat visar att det faktiskt är fler män än kvinnor som dör och lider av dessa sjukdomar.

  Hur kan en sådan här människa som Kristina Sparreljung utses till att vara insamlingschef?! En lögnerska och uppenbarligen även manshatare? Hur tror hjärt-lungfonden att en sådan person kommer att öka förtroendet för deras arbete? Enda förklaringen är väl att hjärt-lungfonden delar hennes åsikter och hennes ointresse för manligt lidande.

 141. David Says:

  Om man känner sig så felciterad som Kristina gör så är det förvånande att man länkar till artikeln från hjärt lungfondens webbplats….

 142. Lars Says:

  Observera att:

  Hjärt och lungfonden har som mål att halvera dödligheten i hjärtinfarkt -oavsett kön. Så det inte råder några missförstånd här, det är lätt att förivra sig.

  Ser också att någon emellanåt missat att differentiera siffror avseende hjärtinfarkt respt hjärtsjukdom.

  Till Hjärt-Lungfondens område räknas bl.a. :

  Hjärta: Aortaaneurysm, medfött hjärtfel, hjärtinfarkt, hjärtrytmrubbningar, hjärtsvikt, kärlkramp, stroke, plötsligt hjärtstopp (hjärtstopp och hjärtinfarkt är två helt olika tillstånd).

  Lungor: allergi, astma, KOL, sömnapné, lunginflammation, sarkoidos och lungfibros, tuberkulos.

  I Sverige som helhet har såväl kvinnor som män med kort utbildning sämre resultat (hjärtinfarktindex) jämfört med kvinnor och män med lång utbildning.

  Enligt Socialstyrelsens Folkhälsorapport 2009 är risken att dö i hjärt-kärlsjukdom dubbelt så stor för män med endast grundskoleutbildning, jämfört med män med eftergymnasial utbildning. För kvinnor med endast grundskoleutbildning är risken att dö i hjärt-kärlsjukdom nästan tre gånger så stor, jämfört med kvinnor med eftergymnasial utbildning.

  Min kommentar inlagd för att nyansera.

 143. Chattanoga Says:

  Till ”Alexis, pigg gubbe”, mfl – angående hjärtinfarkter:

  Jag har 100 miljoner kr som jag vill satsa på ”den mest eftersatta gruppen”. Jag väljer mellan grupperna ”män” och ”kvinnor”.

  Vilken grupp ska jag satsa på?
  Motivera ditt svar!

 144. Gunnar (D.U.) Says:

  Lars:
  Man får väl skilja på vad Hjärt-Lungfondens allmänna mål är och vad en speciell kampanj är inriktad mot, tycker jag!

  Det som kritiseras här är ju just denna specifika kampanjen ”Women in Red” och hur den framförs i massmedia, är min uppfattning!

 145. Trind Says:

  ‘Fet gubbe’ har nämnts i disussionerna. Jag vill korrigera synen på ‘feta gubbar’. Det associeras främst med ‘gubbar’ som halsar öl direkt ur flaska och lever allmänt ohälsosamt. Det finns sådana, men det finns också en annan grupp män som är ‘feta’ av andra skäl, jag är en av dem.

  Män med mycket bukfett, stor mage, får det om de utsätts för extrem och långvarig stress. Det kan handla om skilsmässa, att mannen förlorar sitt barn, att mannen förlorat sitt arbete eller karriär, att mannen utsatts för brott eller långvariga trakasserier. det finns ett tjugotal riskfaktorer som enskilt eller tillsammans skapar denna negativa stress. Det som händer i dessa mäns kroppar är att ett stresshormon, kortisol, pumpas ut i kroppen. Det är en försvarsmekanism från stenåldern när mannen tappade bort sin flock, och kroppen reagerade genom att pumpa ut kortisol för att bygga fettdepåer på magen – som energireserv.

  Män med mage hatas och föraktas, jag är en av dem som får känna av det, och marginaliseras på alla möjliga sätt. Förutom traumat att förlorat barn, familj och arbetet, utan några rimliga orsaker, har jag utsatts för ett mordförsök de senaste åren. Jag har inga problem i övrigt, förutom den mobbning jag som utsatt får ta för min bukfetma.

  En bukfetma som också är förvärvad genom att jag desperat försöker få kontakt med en son som är försvunnen sedan tre år, något jag gör 12-16 timmar per dag vid min dator. När människor tittar föraktfullt på mig för min övervikt (som naturligtvis också utsätter mig för risken för hjärtinfarkt) så känns det som ännu en liten dödsdom. Många bäckar små…

 146. Lars Says:

  @Gunnar

  Jag antar jag nu förstår det du avser, att man i denna kampanjen redovisar målet att man söker halvera dödligheten för kvinnor i hjärtinfarkt i sig är diskriminerande.

  Själv är jag nöjd med att hjärtlungfondens mål är att halvera dödligheten i hjärtinfarkt även för män.

 147. Lars Says:

  Ja som ett exempel alltså, sedan förstår jag naturligtvis att det är den totala fokus på kvinnan, eller kvinnokampanjen över huvud taget som också upprör. Det har jag full respekt för

 148. Brut Says:

  Lägg märke till bilden på de tre kändiskvinnorna. Man får bilden av att kvinnor är väldigt speciella. Man får känslan av att det inte kan vara fel att vara kvinna. Det är väldigt mycket ”sistership” kring den bilden.

  Det är bra.

  Vad jag efterlyser är liknande bilder på män. Där själva manligheten framhävs som något fint och bra och där män är tillsammans i ett sorts brotherhood. Det är nämligen i nådens år 2012 inte helt självklart för män att kunna säga eller visa sig stolt över att vara män.

 149. Per Ströms genusarbete tar mycket tid. Du kan donera på 1 minut via PayPal, inget medlemskap behövs, kontokort kan användas. | Livet är i färg Says:

  […] På Internationella kvinnodagen lyckas han på så sätt få all den uppmärksamhet ingen annan än …. […]

 150. Say what now? Says:

  Att skänka sina pengar till Pär istället var det absolut dummaste hittills enligt mig, oseriöst och då kan man lika gärn säga att det är bättre att både män och kvinnor dör än att man forskar lite extra om kvinnohjärtan.

  Gubbe och gumma inte gubbe och kärring för övrigt.

 151. Törnrosa Says:

  Som sagt mina pengar går till forskning på kvinnohjärtan. Verkligen befogat.

 152. Lasse Says:

  Ni kommer väl ihåg Stig Malms gamla groda ”fittstim”, en groda som gjorde att han fick ett helt mediadrev efter sig samt att det var en huvudorsak till hans tvingande avgång.

  Reflektion, igår var det flera feminister som använde ord som ”fittstim” och ”kukhuvud”. Undrar hur många mediadrev de får efter sig 😉

  En slant till Pär är den bästa investering man kan göra för en jämställd hälsa.

 153. Hjalmar Says:

  Empatilösa Hjärt-lungfonden kommer inte se få en krona från mig så länge som Kristina Sparreljung sitter kvar, denna könsrasistiska kampanj går inte att ursäkta.

  I sin position borde Kristina Sparreljung veta hur hon ska uttrycka sig, i kampanjer och intervjuer, ta ansvar och avgå!

 154. Törnrosa Says:

  Hjalmar: Jag tror inte det rör dem i ryggen vad de får eller inte får av dig. De får dubbelt upp nu av mig mot vad jag tänkt mig från början.

  Kanske den forskningen kan hjälpa någon dig närstående kvinna i framtiden.

  Empati innebär att man även ska kunna sätta sig in i sin motståndares känslor. Kan vara bra att tänka på.
  Ha det bra. mvh

 155. Mattias Says:

  Angående presstöd nedan. Verkar inte finnas stöd för att en blogg skall få det. Iaf inte utan att utöka sin ambition med fysisk distribution. Å andra sidan finns flera feministiska webbtidningar så uppenbarligen finns antingen ett ”loophole” eller en skandal att uppdaga. 🙂

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Presst%C3%B6d

  http://www.presstodsnamnden.se/Presstöd%20Sök%20stöd.htm

 156. En läsare Says:

  Den dagen ”Törnrosa” bär ett BLÅTT band tror jag på HENOM.

 157. En läsare Says:

  Notera gärna namnet… törnROSA… Typ, här har vi en ”smart” vänsterkille/riddare.

 158. Törnrosa Says:

  En läsare: Vad är ditt problem?

 159. håkan andersson Says:

 160. Love Says:

  Jag har läst Era kommentarer rörande mitt inlägg i den här diskussionen. Intressant. En aningen tråkiga, men dock intressanta. Jag är för ett jämställt samhälle, detta år 2012 borde inte någon motsätta sig. Vi alla skall vara vaksamma och öppna för förändringar som kan komma att ske både i hemmet och på arbetsplatsen. Människor som behöver vård – skall få vård oavsett kön. Att jag ska hälsa när jag kommer tillbaka till Andromeda galaxen- känns för tillfället som ett omöjligt uppdrag – då jag är bosatt i Hägersten. Men när jag är i krokarna skall jag ej göra Er besvikna.

  Eder Love

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: