Kvinnor diskrimineras INTE inom teknik och vetenskap

by

Nu kommer det ännu en rapport som säger i grund och botten samma sak. Det är en myt att kvinnor diskrimineras.

Den här gången gäller undersökningen förutsättningarna att göra karriär inom teknik och vetenskap. En studie som publicerats i den synnerligen välrenommerade publikationen Science visar att kvinnor har samma chans som män att avancera och nå högre och högre poster inom dessa områden.

I studien har nära 3000 personer från 14 universitet följts under 19 år. Jag citerar ur slutsatserna: ”Totalt sett bibehålls och befordras män och kvinnor i samma utsträckning”.

Däremot är det färre kvinnor som från början ger sig in i den akademiska karriären. Läs mer här.

För övrigt: Den statssubventionerade nättidningen Feministiskt perspektiv rapporterar nu från vår jämställdistiska pubträff i måndags. De kallar oss jämställdister för ”hatare” (se nedan). Det var ju konstruktivt och bra. De säger ju att de vill ha en konstruktiv dialog med oss.

Här är ett citat ur Maria Svelands referat: ”Så var vi där igen. Jorden är platt. Världen upp och ner. Och om du är en kränkt, vit man så har du allt stöd att hämta i herrarna Ström och Billings bloggar. Där odlas såväl antifeminism som en total förvanskning av statistik, undersökningar, rapporter”. Läs mer här.

Nu har Maria Sveland bjudit Pelle Billing på en privat middag, ska bli spännande att se vad som kommer ut av det. För övrigt påstås i den nämnda artikeln att jag ”hatar” feminister, vilket inte är sant och jag har aldrig sagt eller skrivit det. Jag är, som jämställdist, däremot deras meningsmotståndare. Tack för tipset, Joakim!

139 svar to “Kvinnor diskrimineras INTE inom teknik och vetenskap”

 1. Chroni Says:

  Låt inte Pelle gå! Hon kommer förföra honom och sen hävda våldtäkt!

 2. Bashflak Says:

  Maria Sveland verkar vara av uppfattningen att de flesta som ingår i detta nätverk är bittra rättshaverister som förlorat en vårdnadstvist. Och när hon pratade med just en sån man på puben fick hon sin bild bekräftad. Samma logik som att tro att alla som stödjer sexköpslagen är horor.

 3. A.L. Says:

  Bra initiativ av Sveland. Det är dags för mer samarbete mellan maskulister och feminister.

  Feministerna måste förstå att olika rättigheter och diskriminering är sådant som inte är acceptabelt i ett demokratiskt land.

 4. Gunnar (D.U.) Says:

  Känns som Maria Sveland m.fl. försöker så in en splittring mellan dig Pär Ström och Pelle Billing, för att försvaga ert kraftfulla, kompletterande och framgångsrika agerande!

  Jag hoppas varken Pelle Billing eller du Pär Ström påverkas av detta!

 5. Gunnar (D.U.) Says:

  Under en av bilderna i den tidningsartikeln finns bildtexten ”Maria Sveland med anonym hatare.”, och den manliga personen på bilden ser ju allt annat än hatisk ut!
  Hatare = meningsmotståndare i Svelands vokabulär!

 6. Lasse Says:

  Privat middag sänder fel signaler tycker jag, ett ”officiellt lunchmöte” etc. är en helt annan sak.

  Bortom allt rimligt tvivel står det nu klart att feministerna arbetar för en splittring mellan PB och PS.

 7. Anders Senior Says:

  Sveland och hennes anhang börjar bli desperata………
  Fortsätt kämpa Pär!

 8. Lasse Says:

  Angående ”Feministiskt perspektiv” efter jag läst deras artikel, de spelar på en så ful och låg nivå att man blir riktigt mörkrädd. Maken till fulretorik har jag sällan skådat.

  Om jag hade varit i Pelles kläder hade jag avböjt denna privata middag, vänligen men bestämt. Däremot hade jag inbjudit till en öppen filmad debatt där Pelle, Pär och en till jämställdist kunde konfrontera och debattera med 3 feminister.

  Helst med en neutral moderator som styrde samtalen rättvist.

 9. Ulf T Says:

  Sveland verkade överraskad över att det ens finns män som blivit misshandlade och behöver stöd.

  Jag frågade vad en jourhavande man egentligen gjorde, handlade det om att hjälpa män som misshandlar så att de får adekvat terapi? Nej, svarade mannen, tvärtom. Han hjälpte män som är misshandlade.

  Varför skulle hon ens anta att en jourhavande man främst jobbar med män som misshandlar?

  Och när mannen sedan förklarar att det är vanligt, menar Sveland:

  Så var vi där igen. Jorden är platt. Världen upp och ner.

  Oviljan att ta in andra perspektiv tycks väldigt stor.

 10. Liberalen Says:

  Sanningen är ju att primitiva Breivik-kastande kollektivister som Sveland, med sina likaledes primitiva kollegor i stenkastarvänstern, primärt behöver professionell mentalvård, sedan en mycket omfattande utbildning. Detta för att de överhuvudtaget skall kunna börja förstå, och stegvis mäkta tillgodogöra sig, ett helt vanligt, sakligt samtal baserat på faktiska realiter – istället för på sina hjärndöda, och trötta kollektivistfloskler som struktur, patriarkat, och könsmaktsordning.

  Men. Ett ännu bättre alternativ är ju kanske att helt sonika bara bjubba hela den där primitiva vänsterklasen en enkelbiljett till sina ”kamrater” i Nordkorea.

 11. Ulf T Says:

  Möjligen finns det en öppning för rättsligt efterspel då Sveland, trots att personen ifråga tydligt uttryckt sin vilja att vara anonym (och hon skriver det i sin artikel), ändå lägger ut bild på honom med bildtexten ”anonym hatare”.

  Hursomhelst är det ett mycket respektlöst beteende.

 12. LEW Says:

  Jag förstår inte varför ni (vi) bryr er om en liten grupp feminister och diskuterar med dem. Ni (vi) kommer aldrig att kunna övertyga dom. Vore det inte bättre att slås om gemene man/kvinna som vill ha ett jämställt samhälle. Vi måste man börja spela offensivt och själv komma med förslag först. Jag har känslan av att vi bara reagerar.

 13. Daniel Says:

  Men hur jäkla svårt kan det vara att förstå, en negativ/kritiskt inställning mot genus”vetenskap” och/eller radikalfeminism är inte synonymt med kvinnohat.
  Eller hat mot feminister för den delen.

  Ingen skulle väl kalla mig för hatare bara för att jag anser att kreationism inte har ett dugg att göra med vetenskap, utan att det handlar bara om att bekräfta det man redan tror p.g.a. man har anammat en viss ideologi.

  Skulle det innebära att jag per automatik skulle hata kristna?
  Knappast.

 14. Daniel Says:

  @LEW
  Därför att våra folkvalda tyvärr lyssnar på denna dogmatiska och mycket skräniga lilla grupp.
  Det måste vi sätta stopp för.

 15. Jesuit Says:

  LEW 09 mars 14.03. Det är som du säger en riktigt liten grupp gaphalsar som utgör den feministiska kärnan, men bakom dessa finns en väldigt stor del kvinnor som drar nytta av dessa ”Nyttiga Idioter”. All debatt som kan få beslutsfattare att tro att kvinnor är diskriminerade leder till rättelser i en riktning som gynnar kvinnor, även dem som inte uppger sig vara feminister. Se bara på inflytandet i offentliga organisationer, fackförbund, politiska partier, i alla tjänstetillsättningar premieras kvinnor pga kön och inte pga kvalifikationer. Myt efter myt, som bygger på känslan av orättvisa, görs till fakta. Det är samma kvinnliga hokus-pokusmentalitet som har gett oss moderna häxor och schamaner. Det är inte lönt att diskutera fakta när man möts av känsloargument. Men vi måste våga tro att fakta ändå måste väga tyngst. Därför är kampen mot AFA-feministerna med deras svans så viktig.

 16. Ulf T Says:

  Ur artikeln från Science:

  Overall, men and women are retained and promoted at the same rate. … [Women] are retained and advance as men do — they are equally likely to succeed.

  Detta måste ju vara en toppennyhet för alla feminister! Även för jämställdister, naturligtvis. Det är jämställt! 🙂

  Female graduates see women scientists working very hard in what they feel are less fair conditions, and it puts them off.

  Jamen, konstaterade vi inte nyss att kvinnorna hade samma förutsättningar som männen? Förvirrad…

  Only 27% of incoming academics are women, and at the rate we are going, this won’t rise to 50% until 2050. Faculty careers are long, so it will take about 100 years to get a balance of the sexes in science departments. This is a problem.

  Exakt varför är det ett problem? De kvinnor som söker sig dit är motiverade. Det är bra.

  Attention is needed on hiring more women and on encouraging more women into science and engineering undergraduate and graduate courses, because if we can just hire them we can keep them.

  Varför skall detta vara fokus? Hade vi inte just konstaterat att kvinnor och män får samma behandling? Varför då gå in med riktade åtgärder för att gynna kvinnor?

 17. masa Says:

  Den stora slutsatsen av Svelands insats och beskrivning av den är att hon verkligen inte var/är intresserad av öppna möten, vindlande samtal, osv. såvida de inte bekräftar hennes världsbild. Utgångspunkten i texten är att de personer hon tänkte sig träffa är ”hatare” såvida de inte bevisar annorlunda genom att hålla med henne.

  Hon för genomgående fram olika skamgreppskriterier som hon hittat på själv som personerna måste ”klara” för att inte vara ”hatare”. Förvirrad, svamlig och osaklig text, som i huvudsak går ut på att rättfärdiga sig själv. Oerhört onyanserat och självupptaget.

  Men vad gör det? Hon får ju framställa sig själv som modig och utmanande i feminismblaskan!

 18. PLP Says:

  Intressant. Enligt henne var ju breivik samma som billing och nu vill hon käka middag ihop trots depressionen. Jag får inte ihop det.

 19. AV Says:

  Detta är på gränsen till förtal. Om någon upprepade gånger på sin egen blogg och officiellt sagt att man inte hatar någon, då är det förtal eftersom man misskrediterar andras anseende.
  En sak är att man säger att en grupp människor är feministhatare, men när man publicerar namn och bild på någon och tillskriver dem ett hat de inte gör uttryck för är det inte ok.
  En anmälan till pressombudsmannen är väl lägligt här. Det kan inte vara god publicistisk sed att tillskriva andra hat. FP är en tidskrift som får presstöd. Därför lyder de också under de lagar och regler som råder om publicerande.

  Hade någon hängt ut en nazist som främlingshatare ligger det i linje med vad denne sagt tidigare, men här har de nog gått ett steg för långt. Speciellt om artikeln inte är ledare, kåseri eller debatt.

 20. LEW Says:

  Jag förstår vad ni säger att den lilla gruppen feminister är inflytelserika. Men uppvärderar feministerna bara genom att jämt reagera på deras tokiga aktioner. Det vore bättre om vi kunde driva frågor som är viktiga för jämställdheten. Att driva igenom en lagändingar vore mer värt en hundra diskutioner med feminsterna. Jag ser inte några initiativ åt det hållet.
  Att sedan titulera folk som nyttiga idioter hjälper oss inte. Vi borde ha mer respekt för att den stora majoriteten verkligen vill ha jämlikhet men att det hitills bara funnits en grupp som drivit frågan.

 21. Åke Says:

  Ni kunde väl få komma till Skavlan och diskutera saken. Det kunde nog bli riktigt trevligt med dig, Pelle och fr. Sveland i samma rum

 22. Musse Pig Says:

  Det är med viss oro jag ser P Billing prövas, men det ska nog bra….

 23. ConZor Says:

  En tanke som slog mig när jag läste Feministiskt perspektivs artikel är om de som blivit fotograferade har givit sitt tillstånd att bli fotograferade eller om de bilden kanske rent av bryter mot någon lag.

 24. GandalfGrå Says:

  Maria Sveland går på offensiven och det är hon tvungen till efter att ha jämfört och ”likaställt” Pär Ström med Anders Breivik i sin artikel i DN jag tror det var 7-8 februari i år. Där hon kallar både Ström och Billing för extremister…hehe precis som om feminismen skulle vara ståendes i något slags mittfåra politiskt när de flesta femister bekänner sig långt ut till vänster.

  Det ligger i sakens natur att kvinnor måste stå på den sidan politiskt om dom inte har en egen stark integritet och som kvinna verkligen tror på sin egen förmåga och tar sig fram i världen på egen hand som verkligen vi män ”de flesta av oss män är kanske bäst att tillägga” får göra.

  Men vi borde väl få slå oss fram till köttgrytorna på samma vilkor utan att bli diskriminerade eller inkvoterade..eller få anställningar på jobb där krav har sänkts för att passa kvinnor som sedan ändå inte klarar av sina arbetsuppgifter.

  Med våra skattesedlar – betalar 82.2% av männen och 49.8% av kvinnorna för den offentliga sektorn där resten av kvinnorna 50.2% jobbar och resten av männen dvs 17.8% jobbar. Det är alltså männen som drar det stora lasset i en högre utsträckning än vad kvinnor gör för att betala för att kvinnor har jobb i Sverige.

  ”Källa scb.se 2004 Löneskillnader mellan offentlig och
  privat sektor
  Clara Ferdman
  Sofia Nilsson”

  Klart som sjutton att feminismen vill försvara sina positioner i samhället när dom vet hur det ligger till med verkligheten.

  Men varför bita handen som föder dem…tjaaa..kanske för att dessa personer är lite mindre än normalbegåvade är min första gissning.

  Det är också en naturlig följd av att kvinnor nog på de flesta plan känner sig underlägsna männen och känner sig frustrerade och vill ta ut sin frustration på män ”de flesta männen” som inget gjort mer än att menat väl.
  Kort sagt kvinnor vill ha det som män har..dom vill kunna stå och kissa..men dom vill inte kliva ur livbåtarna…kvinnor vill känna sig trygga men vill inte ta ansvaret för att ge tryggheten när det verkligen gäller när det blir krig.

  Det är helt enkelt så att kvinnor vill både ha kakan och äta den..dom tar ut sin frustration på män när dom kan och känner sig helt rättfärdiga när dom gör det..t.ex tar ”får” vårdnaden om barnen. Falsifierar anklagelser..mot sina före detta män och så vidare det är de enda sätten som kvinnor kan känna att dom har makt..och nu när dom får stöd för detta av staten och av lagförande församlingar ja då har förskjutningen blivit total.

  Kvinnor ska inte ha rätt till allt detta, speciellt inte om dom inte är beredda att ta konsekvenserna av det…som förhöjda stressnivåer som det i dagarna talas så mycket om..kvinnor ska fortfarande vara de priviligierade som ska HA RÄTTEN till ett statistiskt säkerställt längre liv än mannen.

  News tjejer förhöjda stressnivåer har männen nog alltid levt med både i arbetslivet, i krigsituationer och på sjunkande skepp som Titanic med flera. Där dessa män förväntas att dö, döda eller bara vänta på att hjärinfarkten ska ta dom hädan.

  //GandalfGrå

 25. barfota Says:

  @LEW

  ”Vi borde ha mer respekt för att den stora majoriteten verkligen vill ha jämlikhet men att det hitills bara funnits en grupp som drivit frågan.”

  Vilken ”grupp” syftar du på, jag har då aldrig sett någon sådan före Genusnytt och Pär Ströms blogg.

 26. Hjalmar Says:

  Ja, det är märkligt att Sveland plötsligt kan diskutera med Billing och Ström, som Sveland tidigare utpekade som Breivikare…
  Undrens tid är tydligen inte förbi. Men visst, ångestdämpande medicin kan väl även lugna vilsna själar som Sveland…

 27. Mörker Says:

  Jag tycker inte att det finns någon som helst anledning att ge sig in i en dialog med dessa extremister. För bakom föraktet för män som får sina barn stulna, och den spelade oförståelsen för att män blir misshandlade, döljer sig en likgiltighet. Jag tror inte vi når dessa människor eftersom de under många år arbetat aktivt på att programmera sig själva och odla ett avståndstagande mot män.

  Frågan är om det verkligen är konstruktivt att föra en dialog med dem. Det är lite som att bjuda in ett Jehovas vittne och försöka övertala dem att lämna sekten. Det kommer inte ge något resultat. På samma sätt är det lönlöst att släppa in denna sekt när de kommer och kräver att få bli insläppta och sedan sätta agendan med små flygblad och sektens tidskrifter, mantran och spejsade frågeställningar. De befinner sig ändå i någon mening vänster om Vänsterpartiet, och är mest intresserade av att hitta en ny grupp som de kan förfölja.

  En mer givande och intressant dialog vore den med riksdagspartierna. I stort sett alla regeringspartierna har ju en minst sagt märklig inställning till jämställdhet och framhärdar i en okritisk statsfeminism. Men det gäller att förstå de bakomliggande pragmatiska orsakerna till denna hållning.

  Sen gäller det att hitta de sansade individerna i varje parti också. För manshatet finns överallt, och framförallt i samhällets toppskikt, eftersom många där drivs av mindervärdeskomlex över att deras egna pappor var frånvarande. Komplex som ofta utvecklats till förakt, och där oviljan att förstå många pappors och vuxna mäns omöjliga livssituationer är ett känslomässigt försvar mot de egna övergivenhetskänslorna. Jag tror att många toppolitiker har den problematiken i ryggen, som hindrar dem från att se nyktert på olika frågor om män och pappor. Men om man har en dialog med riksdagspartierna finns i alla fall något att vinna. Hos radikalfeministerna finns inget att hämta.

 28. barfota Says:

  @Musse Pig säger: 09 mars 2012 kl. 14:28

  ”Det är med viss oro jag ser P Billing prövas, men det ska nog bra….”

  Är inte lika säker på att blir bra, jag ser en tydlig tendens till att PB´s blogg blir mer och mer lik vilken annan feministisk propagandamaskin som helst. Jag skulle vilja ha ett tydligt avstånd från feminismen på PB´s blogg, det finns inte snarare visas där en överdriven förståelse för feminister.

  Pelle och Pär måste prata sig samman, vill båda dessa herrar verkligen samma sak??

 29. Sam_Vimes Says:

  @Hjalmar

  Hon kanske siktar på att bli sin tids Neville Chamberlain?

 30. Erik Jämställdhet Says:

  @ Ulf T

  ”Female graduates see women scientists working very hard in what they feel are less fair conditions, and it puts them off.

  Jamen, konstaterade vi inte nyss att kvinnorna hade samma förutsättningar som männen? Förvirrad…”

  Efter att ha läst intervjun tror jag att det handlar om att få barn.

  Meningen ska nog tolkas som, Kvinnliga akademiker ser kvinnliga forskare arbeta mycket hårt i vad de känner är mindre rättvisa villkor, och det skrämmer dem [att skaffa barn].

  Sen är inte skrämmer riktigt rätt ord utan det är snarare att det gör dem försiktiga. Hur som stycket handlade om att kvinnliga akademiker skaffade färre barn en andra yrkeskvinnor tex jurister.

  Angående att Svedala har bjudit Pelle på middag tycker jag bara är possessivt. Det är viktigt att vi skapar förståelse för mansfrågor och andra synsätt på jämställdhet. Vill man ha samtal bjuder man in Pelle och vill man ha debatt bjuder man in Pär, alla har sina nischer, men arbetar ändå mot samma mål.

 31. barfota Says:

  @Erik Jämställdhet

  ”Vill man ha samtal bjuder man in Pelle och vill man ha debatt bjuder man in Pär, alla har sina nischer, men arbetar ändå mot samma mål.”

  Sorry, då har jag missuppfattat det hela. Jag trodde Pär ville ha bort feminismen och att Pelle ville ”snygga” till feminismen och komma tillbaka till den tid då det fanns sk. ”kloka” och ”goda” feminister. Undrar vilken tid det var?

 32. Medborgare X Says:

  Det finns mycket att säga om Maria Svelands desperata artikel i Feministiskt Perspektiv. Den handlar uppenbarligen inte om att starta någon som helst dialog med jämställdisterna. Då hade hon inte kallat alla deltagarna för ”hatare”, än mindre hade hon inlett sina samtal med de hon träffade med från ”varför hatar du feminister?”.

  Hon drivs dessutom av tesen att ”väldigt många av dessa feministhatare har personliga erfarenheter av att vara svikna av kvinnor och samhälle. En i deras värld verklig maktlöshet som i deras värld är feministernas fel.”

  Låt oss anta att det är en korrekt tes. Är den då inte fullt berättigad? För är det inte många av de kvinnor som kallar sig feminister som själva har personliga erfarenheter av att vara svikna av män och samhället? De väljer då att beskylla ”patriarkatet” eller helt enkelt bara vita, medelålders, heterosexuella män!

  Idag är feminismen en integrerad del av samhället. Den finns fastlagd i lagar och förordningar. Det utgår myndighetsdirektiv som bygger på ”teorin om könsmaktsordningen”. Vi har fått ett statsfeministiskt samhälle. Samtidigt är feminismen kvinnornas fackförbund.

  Om då män blir svikna av kvinnor och samhället, vad är då mer naturligt att vända denna besvikelse mot än just feminismen? Den representerar ju både kvinnorna och samhället!

  Istället för att beskylla alla ”feminishatare” (som snarare är kritiker av feminismen) för att vara bittra gubbar så kanske hon borde ta och inse att de kanske har en hel del gemensamt med många av de kvinnor som kallar sig feminister!

  Skillnaden är dock den att män inte förväntas gnälla och visa sina känslor. De förväntas istället stoiskt bita ihop och vara tysta. De ska vara den trygga skuldran som förbittrade kvinnor ska kunna luta sitt huvud mot och beklaga sig över hur dumma alla män är.

  När nu män frångår sin traditionella roll (vilket feminister samtidigt efterfrågar) så blir samma feminister skitsura på dem och kallar de för bittra ”hatare”. Det om något visar på den dubbelmoral som feminister ofta håller sig med. Och det visar att feminister som Maria Sveland inte är det minsta intresserad av dialog!

  För övrigt är det lustigt att se hur hon ljuger och hittar på om Medborgarperspektiv i artikeln. Istället för att uttala sig så felaktigt som hon gör så borde hon läsa det satiriska inlägg som det talas om, ”En dag i Maria Svelands deprimerande liv”:

  http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2012/02/en-dag-i-maria-svelands-deprimerande.html

  Läs och njut Maria, för nu vet vi ju att du inte alls är intresserad av någon dialog! Du är bara ute efter att dra offerkoftan än hårdare omkring dig.

 33. AV Says:

  ConZor säger:
  09 mars 2012 kl. 14:31

  ”En tanke som slog mig när jag läste Feministiskt perspektivs artikel är om de som blivit fotograferade har givit sitt tillstånd att bli fotograferade eller om de bilden kanske rent av bryter mot någon lag.”

  Jag skulle nog säga att det bryter mot både god publicistisk sed och antagligen lagen om förtal.

  Man får ta kort på andra och publicera dem utan deras godkännande. Om någon grupp har en demonstration på allmän plats behöver man inte fråga varenda en på bilderna om lov för att publicera i en nyhetsartikel. Man får dock inte tillskriva personerna på bilden andra åsikter än de har gett uttryck för. Om djurrättsaktivister demonstrerar mot köttindustrin får man inte skriva en bildtext: Militanta minkutsläppare som hatar köttätare. Om inte just de personerna på bilden gjort sådana aktiviteter och uttalat sig så.

  Så FPs publicering av identifierbara personer med epitetet ”hatare” kräver att just de personerna gett uttryck för hat. Inte bara enligt FPs tolkning utan även enligt egen åsikt. Tror jag inte de kan bevisa om de synas.

 34. Erik Jämställdhet Says:

  @ barfota

  I min värld är Pelles och Pärs (liksom de flästa andra debatörer) jämställdhet. Genom vilka insatser och metoder är det som skiljer. Pelle tycker att en del av feminismen har spårat ut och att man ska genom samtal få den samt rästen av feminismen att åter sträva mot san jämställdhet. Pär anser att feminismen i Sverige nurmera har spårat ut så mycket att den inte går att rädda. Där av ska den bort. Men Pärs mål är inte att få bort feminismen för sakens skull utan för jämställdhetens skull.

  Så tolkar jag det. Vad är ditt mål? Och hur tolkar du det?

 35. Medborgare X Says:

  Mörker!

  Jag tror du har helt rätt. Feminister som Maria Sveland är inte alls intresserade av någon dialog. Det visar det öppna förakt för män som får barn stulna och den likgiltighet inför män som blir misshandlade.

  Man får heller inte glömma att många av dessa feminister får sitt levebröd från just feminismen och den världsbild som de upprätthåller. Om ”teorin om könsmaktsordningen” skulle falla eller att man bara skulle erkänna att män många gånger drar nitlotten i samhället, så skulle mängder av genusvetare, jämställdhetskonsulter, feministiska journalister, feministiska krönikörer, feministiska politiker, osv. förlora jobbet och sin inkomst.

  De är beroende av att staten lägger miljarder på genusforskning, kvinnosatsningar, presstöd till feministiska tidskrifter (Bang, Feministiskt Perspektiv, etc.), jämställdhetsprojekt, kvinnojourer, m.m.

  Väldigt många av dessa feminister som reagerar på Pär Ström och att allt fler vanliga människor börjar protesterar är livsrädda just nu. De inser att deras trygga framtid inte längre är lika trygg. Vad ska de göra om de inte längre kan få en inkomst som bygger på att skattebetalarna betalar deras löner (direkt eller indirekt)?

  De är personligt hotade. Därför kommer de göra allt för att framställa sig som offer. Offer som behöver ännu mer stöd och satsningar från samhället (skattebetalarna). De är livrädda att förlora sin privilegierade ställning och sitt starka inflytande i samhället.

  Då tar de t.o.m. hjälp av odemokratiska vänstergrupper som AFA för att med våld eller hot om våld tysta sina meningsmotståndare.

 36. Linnea Says:

  Det här är ju en utmärkt amerikansk studie, men siffrorna ser annorlunda ut inom den svenska akademin. Här är 60% av de inkommande studenterna kvinnor (jmf. 27%), och hela 43% av undervisande/forskande personal kvinnor, men enbart 20% av professorerna. Hur kommer det sig kan man fråga? Är USA bättre på att tillvarata all typ av kompetens?

 37. Man & Woman United Says:

  Instämmer radikalfeministerna försöker splittra jämställdhetsrörelsen.

  Men det är fler än så mansrörelsen rättssäkerhetsrörelsen förälder-pappa-barn rörelsen Men’s Liberation movement manwomanmyth.com erinpizzey.com Doris Lessing anti könskrigsrörelsen och många många fler som stödjer rättssäkerhet mänskliga rättigheter Assange och WikiLeaks.

  Pelle är den snälle lydige diplomatiske och Pär bär drag av Strindberg och blir bad boy. Om det finns den fule återstår att se.

  Någon som vet om Radikalfeministen och Jämställdisten äter ute bland folk? Något överilat men förhoppningsvis har Pelle koll på läget rättssäkerhet, sina mänskliga rättigheter och har i minne hur man vill tysta Assange och WikiLeaks.

  Annars är det lugnt:-o

 38. an@n.ym Says:

  Sedan när skulle 60% av de inkommande studenterna inom teknik och vetenskap vara kvinnor? Mig veterligen är det fortfarande en övervikt av män på de tekniska högskolorna.

  Att det är en övervikt med kvinnor på andra program påverkar knappast teknik och vetenskap.

 39. Mr Galahad Says:

  Japp jag är skyldig, jag är en hatare.

  Jag är ju man och dessutom motståndare till den ideologi som Sveland för så självklart är jag en ”hatare”.

  Alla vi hatare har det gemensamt att vi står för följande:

  Lika spelregler mellan könen d v s samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

  Svensk lagstiftning måste bli könsneutral.

  Kvotering är diskriminering.

  Jämställdhetspolitiken måste bygga på forskning och fakta.

  Jämställdhetsarbetet måste inkludera både mans- och kvinnofrågor.

  Medfödda skillnader mellan könen ska varken överdrivas eller förnekas.

  (Detta är Rutger Stjernströms formuleringar men stämmer väl in på de flesta av oss ”hatare”)

  Nu får ni ursäkta mig men jag måste fortsätta bygga Ninjago-lego med min dotter som jag stannat hemma ifrån jobbet för att få umgås med, utan att ta ut föräldrapenning givetvis eftersom jag har så mycket upparbetad övertid att ta ut….
  Dessutom så måste jag ju hinna både städa och handla mat innan frun kommer hem ifrån sin veckolånga resa i jobbet så att vi kan umgås ikväll istället.

  Japp ”hatare” det är jag det…

  //Mr G

 40. barfota Says:

  @Erik Jämställdhet
  Det är svårt. Mitt mål är att utplåna feminismen från jordens yta därför att den är rasistisk/nazistisk, av den anledningen kan jag varje sig se några ”goda” eller ”kloka” feminister heller (åtninstone inte fler än ”goda” och ”kloka” rasister/nazister). Har det någonsin funnits ”goda” och ”kloka” rasister/nazister? Mitt svar är nej, vad är ditt?

 41. Jocke Says:

  Det som används av feministerna i det här fallet är en klassisk och välkänd metod när man är ute efter att bygga upp en allvarlig konflikt. Alltsammans handlar i grunden om att avhumanisera sina meningsmotståndare. På så sätt blir det lättare att få med sig andra i sin kamp. Det blir också mycket lättare att moraliskt försvara sina egna angrepp och i värsta fall våld när det utförs i ”det godas namn” mot en ”omänsklig” fiende.

  Genom att framställa motståndarsidan som hatisk, fientlig och oemottaglig för argumentation kan man helt enkelt tillåta sig själv att ta till extrema metoder. Ja, det kan till och med framställas som nödvändigt på grund av det ”hot” man anser sig vara utsatt för. Det blir en slags nödvärnssituation.

  Som sagt – det är ett skolboksexempel på hur man bygger upp en djup konflikt samtidigt som man ger sig själv rätten att angripa först. Det enda effektiva motmedlet är att vägra delta. Just nu skapar nämligen feministerna spelplanen och spelets regler. Vi behöver inte acceptera dessa.

  Håll huvudet kallt, fanan högt och låt fakta tala för sig självt. Nothing can hold a good man down.

 42. ParStrom Says:

  Hoppas alla inser att kommentaren nyss från Mr Galahad var ironi… Snart kan vi ha feminister över oss som säger sig ha läst i kommentarsfältet på GenusNytt att kommentatorerna erkänner att de är hatare.

 43. Verus Says:

  @Mr Galahad: Att svensk lagstiftning måste bli könsneutral låter ju bra. Då är jag nog också hatare.

 44. an@n.ym Says:

  Linnea verkar inte heller inse att det tar sin tid att bli professor. Bara för att 60% av de inkommande studenterna är kvinnor idag, så innebär ju inte det att samma sak gällde när de som idag är professorer kom in på universiteten.

 45. an@n.ym Says:

  Efter att ha läst Mr Galahads kommentar inser jag att även jag tillhör kategorin hatare.

 46. Sam_Vimes Says:

  @Linnea & an@n.ym

  Tror även att en professor stannar på sin plats relativt länge, så det tar tid för ett ändrat studentunderlag att visa sig där. Hur ser det ut med könsfördelningen om man ser till nytillsatta professorer 2011, 2010, 2009 etc? Kanske är även ett av könen generellt något mer motiverade att bli just professor?

  Angående Svelands artikel: Tycker det är intressant att det fåtal som kommenterat artikeln på FP (man måste tydligen vara prenumerant för att få kommentera) faktiskt är försiktigt kritiska.

 47. barfota Says:

  @Mr Galahad

  ”Svensk lagstiftning måste bli könsneutral.”

  Nej, den måste bli NEUTRAL, varför (KÖNS)NEUTRAL?
  Med NEUTRAL lagstiftning blir vi av med religiösa ”glidare” på samma gång.

 48. Medborgare X Says:

  Mr Galahad!

  Bra skrivet, med den definitionen så är även jag en ”hatare”.

 49. Jax Says:

  Pär. Du är uppenbart utsedd att vara den onde, den de utsett till fiende nummer ett. Klassisk kvinnlig mobbing och härskarteknik. Det är en skakande upplevelse att bli utsatt på detta vis, men ta inte åt dig personligen. Vi står alla bakom dig. Vi ser vad som pågår.

 50. Verus Says:

  @Linnea: När alla 40-talistprofessorer går i pension kommer ketchup-effekten. Och vips är det kvinnlig dominans i hela skol o högskoleväsendet, från förskola till universitet.

 51. robjoh Says:

  @Linnea
  Inte inom de tekniska utbildningarna, jag undervisar på Chalmers och jag kan lugnt lova dig att vi ligger runt 25% kvinnor, givetvis beroende på utbildning.

 52. ConZor Says:

  @AV tack för förtydligandet

  Så med andra ord om personer som finns på bild och video i Feministiskt perspektiv och tillskrivs åsikter som de inte har och känner sig kränkta borde anmäla artikeln till Allmänhetens Pressombudsman http://www.po.se/

 53. PLP Says:

  Det är så patetiskt så jag blir förbannad. Maria Sveland tar till hat för att bemöta…ja, vad?

  Dom kallar oss hatare. Men vilken frisk människa som helst fattar att det inte är så. Vilken frisk människa som helst förstår vart hatet kommer ifrån. Dom är dömda att misslyckas, för deras egna hat kommer slå tillbaka på dom själva.

 54. Jimmy Says:

  Intressant att Sveland är tvungen att skriva ”mansbloggaren Pär Ström”, jag trodde inte att kön var viktigt för feministerna…

 55. Man & Woman United Says:

  Joakim skriver

  ”Det enda effektiva motmedlet är att vägra delta. Just nu skapar nämligen feministerna spelplanen och spelets regler. Vi behöver inte acceptera dessa.”

  True dat!

 56. Musse Pig Says:

  Barfota, PB har positionerat sig så att han sannolikt fått några pluspoäng hos feminister. Han kan ju göra det delvis därför att PS gör mer av grovarbetet och då drar på sig en stor del av aggressionerna och påhoppen. Även MX bröt igenom fronten genom att offra sig för laget. Även det drar PB nytta av samtidigt som han markerar på ett tveksamt sätt mot MX. Hur han förvaltar sin relation med Sveland et al återstår att se. Det är bra om det kan bli en öppen dialog med feminister. Dock finns det stora risker att låta sig korrumperas. PB gör ett stort arbete i försvaret av våra grundläggande mänskliga värderingar, men varningsklockorna svänger lite ….

 57. Arne Says:

  @Linnea

  Japp, kvinnorna har stått för ca 65 % av studenterna sedan slutet på 70-talet och gör så fortfarande. Artikeln handlade om ingenjörsutbildningar och på de tekniska högskolorna har kvinnoandelen av studenterna stått för 28 % under de senaste 12 åren i Sverige. Det skiljer inte så mycket på 27 % och 28 %…

  Mvh

 58. PLP Says:

  Sveland är en extriminist precis som packet från allt åt alla.

  Det fungerar inte med dialog.

 59. PLP Says:

  Hon vill ha middag med pelle billing eftersom hon vet att pelle är positiv i sina blogginlägg. Därav hoppas hon att hennes tidigare uttalanden ska försvinna bort. Men ingen glömmer.

 60. Erik Jämställdhet Says:

  @ barfota

  Själv ser jag feminismen i en gråskala och inte som rasism eller nasism. Det finns det jag inte håller med om och de som jag anser gör fel. Men det finns också det jag instämmer i och de som jag anser gör rätt. Det verkar alltså att vi har olika syn på feminismen.

  Sen har jag faktiskt mött vättiga rasister fast det vättiga var i andra frågor än rasismen, det kanske inte vad du menade. Någon nasist har jag vad jag vet aldrig lärt känna.

 61. Linnea Says:

  Jupp, slarvigt av mig att inte hinna översätta till naturvetenskap och tekniska ämnen!

  Frågan kvarstår dock varför det inte finns fler kvinnliga professorer överlag?

  @ Verus: Tror inte på någon 40-talist ketchupeffekt. Dels har kvinnor dominerat intaget sedan 70-talet utan att vara dominerande inom doktorand-kåren, ca 50% har kommit de senaste få åren. Dels kan man se att ca 25,4% av NYTILLSATTA professorer är kvinnor (http://www.studentliv.se/nyhet/mål-om-fler-kvinnliga-professorer-snart-nått-4469).

  @Sam_Vimes: se ovan.

  @anon@ym: se ovan.

  Vad gäller kvinnligt intresse av vetenskap och teknik så är det ytterligare en lång debatt, kan bara nämna att själv har jag flera kvinnliga kompisar som pluggat teknik/naturvetenskap och trivts mycket bra med det.

 62. Joakim Says:

  Innan antijämställdisterna kommer in och anklagar Chroni för guilt by association (som om inte Sveland sysslar med det) så vill jag påminna om att Sveland vägrade acceptera att DSK inte kunde bevisas skyldig till våldtäkt. Sveland må vara ovanligt snygg för att vara likhetsfeminist (det var väl därför hon valde ut en ung stilig man som Pelle att bjuda på middag), men man ska ALDRIG NÅGONSIN äta middag med en s.k. saudifeminist (dvs en representant för det Julian Assange kallade feminismens Saudiarabien), inte ens om man inte har för avsikt att ragga. Så om nu Pelle prompt envisas med att gå, så är det viktigaste av allt att han håller några eventuella lustar i schack om Sveland nu skulle få för sig att göra ett sådant utspel, även om hon kanske skulle försöka sätta dit honom ändå.

 63. Linnea Says:

  @Mr Galahad,
  1. mycket vettiga premisser.
  2. Maria Sveland är ingen skicklig debattör och jag håller inte med om särskilt mycket av vad hon skriver.
  3. aldrig rätt att kalla sina meningsmotståndare ”hatare”

  MEN, från det jag har sett av Per Ströms blog hitintills skulle jag säga att han ligger på ungefär samma nivå som henne som debattör och tänkare.

  Vad gäller vissa av kommentatorerna så ligger de ungefär en mil under, det är paranoia och kvinnohat. ”Hatare”. Han verkar inte ta ställning mot detta trots att han säger sig verka för jämställdhet.

  Pelle Billing håller en vettigare nivå, problematiserar och utvecklar saker mer (särskilt för kvinnor) och verkar därför fått vettigare kommentatorer.

  Inget illa ment till er som håller en vettig nivå och håller er till fakta utan skällsord.

 64. Lasse Says:

  @Linnea skriver

  ”MEN, från det jag har sett av Per Ströms blog hitintills skulle jag säga att han ligger på ungefär samma nivå som henne som debattör och tänkare.”

  Ni har du gjort ett påstående:

  Önskar exempel att Pär ligger på samma låga nivå som Svealand.

 65. Mr Galahad Says:

  @Linnea

  Du får ett kort svar eftersom jag inte hinner mer just nu.
  Vi ska åka och handla som sagt.

  3 rätt av 3 möjliga, bra där 🙂

  Däremot håller jag inte med om vad du säger om Pär.
  Det finns några få debattörer som kan hålla humöret i de mest pressade situationer och mot de mest aggressiva motståndare och han är en av dem. (Känns märkligt att tala om Pär på hans egen blogg)

  Många är frustrerade och irriterade över den totala brist på förståelse för de frågor som mansrörelsen mfl lyft fram under flera år. Precis som man retat sig på den snedvridna kommunikation som media mfl sysslar med där det mesta är kvinnofällor och kvinnor har det sämst, trots att en enkelt faktakoll visar på det direkt motsatta.

  Till slut så har man grävt ned sig i skyttegraven och landat i sandlådekrigföring.
  Ett lätt sätt att lyfta nivån är att precis som du säger hålla sig till fakta och lyssna till vad motparten försöker säga men det förutsätter också att motparten också håller sig till fakta och inte ideologiska ”sanningar” såsom det alltför ofta är fallet med just feminister som Sveland.

  Pär arbetar på sitt sätt, jag och Pelle på andra och du förmodligen på ett tredje sätt. Alla vill vi kanske samma sak men har kanske olika tankar om hur vi ska nå dit.

  Det viktiga är den sakliga dialogen och frånvaron av kränkningar, härskartekniker och andra disruptiva beteenden.

  Mvh
  //Mr Galahad

 66. Mr Galahad Says:

  PS ha en trevlig helg, det ska jag 🙂

  //Mr G

 67. Linnea Says:

  @Mr Galahad. Antar att det är för tidigt för min del att fullt ut uttala mig om Ström innan jag har läst lite av hans web-böcker eller mer av bloggen.

  Men ett exempel jag redan sett är hans tal om en statsfeminism, det finner jag konspiratoriskt på samma sätt som feminister som ser ett patriarkat överallt.

  Han verkar även använda mycket mer känslo-retorik (etos) än vad som faller mig i smaken, men som du säger har väl alla sina metoder. Jag skulle t.ex. personligen ha svårt för att se den typ av språk som vissa kommentatorer använder här om jag själv drev en blog. Jag skulle ta ställning emot det för att inte sänka nivån på en viktig debatt.

  En god helg hoppas jag du har också 😀

 68. Anton Says:

  Ojoj..Det blev många människor som videofilmades på pubträffen. Har de gett sitt tillstånd till att publiceras på nätet?

 69. Deltagare Says:

  En av de som förekommer på bilderna, en medelålders man, var på puben som enskild person och hade inte med detta att göra. Jag pratade med honom på plats om vad som skedde, han gick därefter därifrån, men är nu uthängd som en ‘hatare’. Mycket olämpligt.

 70. Jocke S Says:

  Förvånar mig faktiskt inte att Sveland bjudit just Pelle Billing på middag, med tanke på viss inkonsekvens och vacklande uppfattning hos honom ibland. Vilket hon säkert upptäckt.
  Måste tyvärr påpeka detta.
  Men alla utvecklas och lär vi. Kanhända att det uppdagas en minsta gemensamma nämnare hos de båda?
  Vart den sedan ev. kan leda i sakfrågan, och med uppenbara än värre brister om sanning och konskvens hos Sveland!?
  I Sverige är den intellektuellla debatten sedan länge hjärndöd.
  En middag mellan dessa båda kan nog inte förändra detta positivt.
  Själv hade jag tackat nej, efter allt hon kläckt ur sig!
  Man har väl lite manlig stolthet!

 71. Hjalmar Says:

  Med Mr Galahads’ definition (15:35) så är även jag en ”hatare”…
  Obs ironin…

 72. Liberalen Says:

  Allvarligt talat. Varför så defensiva? Varför tassa som katten runt het gröt? Varför dalta så räddhågset med den där lilla klasen genuslobotomerade feministhöns som pinsamt barnsligt rapar Breivik om alla som inte diggar just den lilla klasen kvotkåta könskommunister, och deras löjligt verklighetsfrånvända genuslögner.

  Faktum är att feminist numera är ett vämjeligt skällsord i de riktigt breda folklagrena. På goda, sakliga grunder.

  Faktum är att feminister/kommunister/nazister är utbrett hatade av den absoluta majoriteten av hela befolkningen. På goda, sakliga grunder.

  Hatar jag feminister/kommunister/nazister? Självklart. Som pesten. Värre än hundskit mellan tårna. På goda, sakliga grunder.

  /Liberalen

 73. Lasse Says:

  @Linnea skriver

  “MEN, från det jag har sett av Per Ströms blog hitintills skulle jag säga att han ligger på ungefär samma nivå som henne som debattör och tänkare.”

  Ni har du gjort ett påstående:

  Önskar exempel att Pär ligger på samma låga nivå som Svealand.

 74. Jocke S Says:

  Apropå påstått antifeministhat. Kolla in uppsynen på fotot hos den här manlige genusläraren i hans artikel. ”kvinnohat bör bekämpas lika hårt som rasism”. Och ”kvinnohat”? Vem hatar och ljuger egentligen?
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/03/02/kvinnohat-b-r-bek-mpas-lika-h-rt-som-rasism#comment-342929

 75. Jocke S Says:

  Alltså ovan lite slarvigt av mig. Med ”antifeministhat” menar jag alltså att det påstås om de som kritiserar feminism är ”antifeminister” och som ”hatar kvinnor”.
  Dagislogik, ja från ”genusanpassat” dagis alltså…

 76. Ulf T Says:

  Via kommentarsfältet hos Medborgare X fann jag detta videoklipp:

  Man kan ju alltid fundera på hur folk hade uppfattat situationen om det varit killen som slagit, bespottat och sparkat sin flickvän. Man hade nog inte pratat om att lägga upp klippet på youtube under ”comedy”… Gissningsvis hade folk inte heller suttit passiva och bara låtit det fortgå.

  Sedan kan man också fundera över vad det är som gör att killen sitter helt passiv och bara tar emot. En möjlig förklaring är just att de allra flesta killar lärt sig sedan barnsben att man aldrig slår en tjej, ens i självförsvar.

 77. Linnea Says:

  @Lasse: T.ex. skriver han om att feminism vill ha ”könsapartheid” – dvs. jämförande av feminism med Apartheid-regimen i Sydafrika, jmf. koppling till Breivik

  Länkar till Flashback där de friskt jämför feminister med nazister, jmf. koppling till Breivik

  Argumenterar med att han ”mår illa” precis som Sveland gör

  Är lika ensidig i sin syn på könsroller (diskuterar framförallt mäns svårigheter eftersom de kvinnliga redan belyses enligt honom, precis som hon helst diskuterar kvinnors problem)

 78. Ulf T Says:

  @Linnea,

  En antydan till förklaring på att det är få kvinnliga doktorer kan möjligen ses redan i fördelningen på högskolan. Det är ca 60% kvinnor, men endast ca 40% kvinnor söker sig till de avancerade programmen, medan 60% av männen gör det.

  Men samtidigt:

  Det är dock stora skillnader bland olika personalgrupper. Bland professorerna var andelen kvinnor minst – 21 procent – men det är ändå en fördubbling av antalet kvinnliga professorer sedan 2001, från 460 till 960 helårspersoner. Då utgjorde kvinnorna 14 procent av professorerna. Den tydligaste ökningen av andelen kvinnor under denna tidsperiod har skett bland den stora gruppen lektorer, från 30 till 43 procent.

  Det är också skillnader i könsfördelning beroende på ämnesområde. För sju av tolv ämnesområden låg könsfördelningen i intervallet 40–60 procent. Inom de flesta ämnesområden är dock män i majoritet bland den forskande och undervisande personalen, och det är också främst män som är anställda som professorer.

  (Högskoleverkets årsrapport 2011)

  Så om man tittar lite närmare på statistiken visar det sig att det inte är så ojämlikt som det först ser ut, och det sker en påtaglig ökning av andelen kvinnor, dels ibland professorer, men inte minst i den mycket större gruppen som utgör rekryteringsbasen för morgondagens professorer. Ett rätt vanligt fel är då att tycka att det går för långsamt och införa strukturella ojämlikheter – ge pendeln ännu mer fart i den riktning den redan är på väg i.

 79. Lasse Says:

  OT

  Känns lite märkligt att Pelle Billing överlåter grovgörat till Per Ström som just nu går i bräschen för jämställdiströrelsen, agerar lokomotiv och lyfter fram de obekväma frågorna som får feministerna att gå i taket. Denna kursändring från PB förbryllar mig, det är väl lättare och bättre för jämställdiströrelsen om båda två hjälps åt för att driva vår sak framåt och….

  …..gemensamt bemöter feministerna för att skapa dialog.

  Min känsla just nu är att PB sitter bekvämt i tredje vagn och skaffar sig billiga poäng genom att spela feministerna rakt i händerna i vissa frågor.

  Ovanstående ger mig viss oro men jag hoppas att herrarna PS och PB snackar ihop sig för bästa strategi och turas om att vara lok.

  Ni har gjort ett fantastiskt arbete båda två.

 80. Erik Jämställdhet Says:

  @ Linnea

  Som artikeln som du hänvisar till tar upp är det mindre andel kvinnor ju högre man kommer i forskar värden. Nuvarande ser det ut att vara 60 % examinerade, 43% undervisande 50% doktorerande, 40% forskare, 21% professorer. Frågan är som du säger, varför är det så här?

  En del kan man förklara genom tröghet. För tjugå år sedan var andelen doktorerade kvinnor 27%. Ser vi ännu längre tillbaka i tiden var den troligtvis mycket lägre. Det betyder att i början anv 90-talet var troligtvis antalet kvinnliga forskare lägre än 27%, där igenom ser vi att ökningen av antalet kvinliga forskare har ökat mycket. Frågan är hur ser det ut nu? Ökar andelen kvinliga forskare fortfarnade?

  Vidare blir det ytterligare en tröghet när det gäller professurer. Det tar drygt tio år i snitt, efter doktorerande, innan man har möjlighet att få en professur. 2001 var andelen kvinnliga doktirader 40%. Frågan blir då hur man ska förklar skillnaden mellan 25,4% (andelen nya kvinnliga professorer) och 40% (andelen doktorerande kvinnor 2001). Det kan bero på att antalet kvinliga forskare var lägre än 40% då det ligger en tröghet i systemet. Det kan beror på att färre kvinnor söker tjänstern eller försöker uppnå dem. Det kan bero på diskriminering.

  En del tror jag beror på trögheten och resten på inderviders val. Anlednigen till att jag inte tror att det beror på diskriminering är att jag efter några stick prov på tekniska utbildningar fann att det är lättare att bli antagen till dessa om man är kvinna dessutom är det en större andel kvinnor tar examen än andelen än män. Tex på civilingengörsexamena var andelen sökande kvinnor 2010, 25, 9% och andel antagna kvinnor 27,6. Detta var dock bara stickprov och bevisar inget. I Utbildningsstatistisk årsbok står det att, ”Vid uppföljningen inom sju år från högskolestart hade 62 procent av kvinnorna och 46 procent av männen examinerats bland studenterna som läst på program” (s250)
  Jag gjorde också ett stickprov bland antalet examina:
  Andel kvinnliga examina 09-10 inom teknik och tillverkning 29,9%. Andel kvinnliga nybörjare 05/06 inom teknik* 23,8%. Andel kvinnliga nybörjare 06/07 inom teknik* 26,1%.
  *Jag noterar att landskapsarkitektsexamen och lansdkapsingengörsexamen ligger under lant- och skogsbruk kategorin för nybörjare. Därför räknar jag in dem till teknik gruppen.

  http://www.scb.se/Pages/PublishingCalendarViewInfo____259923.aspx?PublObjId=15087

  Jag ser alltså inga belägg på att det skulle finnas någon diskriminering av kvinnor inom den högre utbildningen eller forskar utbildningen.

  Sen kan det visserligen skillnader beror på att kvinnor och män inte väljer lika dant. Detta är dock inte diskriminering eller fel.

  Vad tror du?

 81. Anders Johansson Says:

  Det har kommit rapporter om att det pågår kartläggning av identiteter på nätet utförd av Feministerna . Se över era sekretessinställningar på Facebook och liknande sajter.

 82. Ulf T Says:

  @Linnea,

  Jo, Pär har ett par gånger använt ordet ”könsapartheid” – som kommentar till specifika företeelser, som t.ex. tunnelbanor endast för kvinnor:

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/02/27/tunnelbana-bara-for-kvinnor/

  Du gillar inte liknelsen? För apartheid (”åtskillnad” på afrikaans) var ju ett hemskt system som gick ut på att separera svarta och vita. Men förklara gärna varför liknelsen är helt fel ute här.

  Det går inte riktigt att jämföra med Svelands associationer till Breivik, då den kopplingen är helt obefintlig.

 83. anonym Says:

  tar ni inte allt åt alla på för stort allvar?
  hur som helst, er grundfråga är faktiskt i grund och botten den samma.
  jag tror att båda parter har mycket att lära av varandra eftersom ni kommer från helt olika bakgrunder.

  det är missförståndet där i mellan som gör hatet. Pelle går med föredömligt exempel och träffar personen som verkar vara motsatsen till er.

  det finns ingen god och ond sida, bara olika verklighetsuppfattningar.

  Pelle sa även att han tyckte det var bra att den radikala motsatsen dök upp, så det inte blir internt ryggdunkande.

  jag är övertygad om att både feminister och jämställdister har mängder att lära av varandra.

 84. Erik Jämställdhet Says:

  @ Ulf T

  JAg ser att vi är inne på samma spår men från lite olika vinkar. Men jag håller med dig om att man måste låta processer ha sin gång. Om man försöker att pressa saker är risken att man skapar andra orättvisor.

  Intresanta frågor hur som hälst

 85. Erik Jämställdhet Says:

  @ anonym

  bra sagt

 86. Lasse Says:

  @Linnea

  Jag har aldrig sett PS skriva att feminismen vill ha könsapartheid. Däremot har han gett otaliga exempel där feminismen tillämpar könsapartheid.

  ”Länkar till Flashback där de friskt jämför feminister med nazister, jmf. koppling till Breivik”

  Det är en stora skillnad på vad Pär skriver och vad som kommenteras på Pärs blogg alt. vissa länkningar och vad de skriver där. Det är ett öppet forum och om du tycker vissa kommentarer är övertramp kan du roa dig med att gå in på en feministblogg, där är aggressionerna och kränkningarna 50 ggr värre.

  Sen finns det vissa jämförelser att göra med historien och de metoder feminismen använder för att indoktrinera och skaffa sig makt.

  ”Argumenterar med att han “mår illa” precis som Sveland gör”

  Jaha, är det så konstigt efter det Pär varit med om när det gäller hjärtinfarkter och den kränkning som framfördes via hjärt & lungfonden. Jag mådde själv dåligt av övertrampet som Kristina Sparreljung gjorde eftersom även jag har flera hjärtrelaterade sjukdomar i min släkt.

  ”Är lika ensidig i sin syn på könsroller (diskuterar framförallt mäns svårigheter eftersom de kvinnliga redan belyses enligt honom, precis som hon helst diskuterar kvinnors problem)”

  Nu blir jag lite trött och ber dig läsa på vad den här bloggen har för syfte. Står längst uppe i högra hörnet.

  ”Belyser den obelysta halvan av jämställdhetsfrågan.”

  Eller med andra ord belyser mansfrågor i förhållande till kvinnofrågor och visar vilken obalans som råder. Ganska ofta använder Pär speglingar för detta vilket jag tycker är ett utmärkt verktyg.

  *************************

  Om du sätter dig och skummar igenom bloggen så tror jag att du får en annan uppfattning 🙂

  Önskar dig en trevlig fredagskväll.

 87. Linnea Says:

  @UlfT Tycker absolut man kan ge pendeln mer tid. Hoppas på att alla kvinnor som kämpar sig genom en akademisk karriär ska ges samma möjligheter som män precis som de verkar göra inom vissa fält i USA.

  Vad gäller apartheid jämförelsen är den kanske inte helt rättvisande, försökte mest visa på en retorik som delvis bygger på ”guilt by association”. Varför inte bara säga könsuppdelat?

 88. Jocke S Says:

  Anonym, och Erik Jämställdhet.
  Konsevent av anonym att kalla sig anonym. Hela ditt inlägg är lite anonymt, utan ställningstagande, överslätande, smått defaitisktiskt faktiskt.
  Man kan inte försvara sig mot kanoner med kavalleri
  Hu lång erfarenhet har du av svensk feminism och jämställdhet, i tid alltså? Får jag rekommendera en artikel om vägen hur vi kommit hit, till landet ”jämställdast”?
  Med indentitetsavslöjande av mig själv!
  http://www.sourze.se/Sverige_v%c3%a4rldens_mest_j%c3%a4mst%c3%a4llda_medl%c3%b6parland_10521238.asp

 89. Erik Jämställdhet Says:

  ”Tycker absolut man kan ge pendeln mer tid. Hoppas på att alla kvinnor som kämpar sig genom en akademisk karriär ska ges samma möjligheter som män precis som de verkar göra inom vissa fält i USA.”

  Amen

 90. Lasse Says:

  @Linnea

  Apartheid härstammar från orden avskildhet / åtskillnad och eftersom ordet är så värdeladdat genom historien passar det alldeles utmärkt att beskriva könsapartheid, vilket är den nya sortens apartheid.

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/02/19/parkering-forbjuden-for-man/

 91. Bashflak Says:

  Jag tror en god dialog mellan jämställdisterna och feministerna kan hjälpa en del vilsna feminister att hitta tillbaka till den ursprungliga feminismen, som utvecklats till att numera inkludera männen och bytt namn till ‘jämställdism’.

  Fast det ordet ligger inte särskilt bra i munnen på mig, jag vill hellre säga ‘ekvalist’. Det är samma språkanda som ‘feminist’ och ‘maskulist’. Själv började jag som maskulist när jag blev politiskt medveten för 30 år sen, som en protestreaktion mot den redan då absurda feminismen. Men nu när jag blivit äldre och klokare har jag vandrat mot mitten.

 92. Linnea Says:

  @ Erik Jämställdhet Tack för ett långt svar med intressanta frågeställningar. Vill börja med att säga att jag försökte mest belysa att det var amerikansk data och från vissa fält som PS kommenterade. Skulle gärna vilja se liknande data från Sverige.

  Vad gäller trögheten så är det ju intressant att se att antalet kvinnliga doktorander visar en ökande trend under en längre tid utan en motsvarande uppåtgående trend för nytillsatta professorer, Kan det vara så att kvinnor väljer att använda sina doktorsgrader inom andra områden?

  Förstår inte riktigt vad möjligheten att ha antagen till ett program har att göra med antalet doktorander som väljer att forska vidare eller blir professorer. Studerande tas in på betyg och liknande kvalifikationer (att kvinnor ofta får högre betyg är ytterligare en diskussion). När man kommer till att doktorera börjar personkemi och kontakter bli viktigare, vem har man som handledare? Vem samarbetar man med? Tjänsten är dock relativt lågt betalad. Slutligen är professor den absolut mest prestigefyllda posten man kan ha på ett universitet, hög lön och status. Tillsättningarna görs efter mycket intern-politik.

  Jag säger inte att det bedrivs aktiv diskriminering, tror snarare att olika institutioner är olika bra på att ta hänsyn till faktiska meriter snarare än person-politik. Har bland annat uppfattat det så som att det är lättare att ta sig fram som kvinna inom naturvetenskaperna eftersom meriterna är tydligare där än inom mer ”tyckande” fält som humaniora.

 93. Jocke S Says:

  OK bashflak, men vad menar du med den ”ursprungliga feminismen”. Du verkar ju ha varit med ett tag. Själv är jag inte specialist, men om jag fått rätt info, så kom nyfeminismen genom Berkely university i (Calif) USA – 68. (Inget fel på årtalet enligt mig. Är själv gärna i mitten)
  Samtidigt som svarta, inte minst män, var de verkligt förtryckta, för att inte tala om Sydafrika m.fl. länder
  Kan inte se annat än att nyfeminismen slår in öppna dörrar för kvinnan, och att målet mest varit manlig skuldbeläggning!

 94. Linnea Says:

  @ Lasse Vet inte om jag tycker att ”belysa den obelysta halvan av jämställdheten” är samma sak som att peka finger och säga ”titta så mycket dumt kvinnorna gör”. Det jag saknat hitintills är länkar till männens egna problematik, vad de tycker och tänker vore ett bra samhälle, till vad PS har för lösningar, snarare än hur förjävligt det är att det finns feminister.

  Jag får samma känsla när jag läser blogar/artiklar om folk som är sura över att det finns anti-feminister, rasister/invandrare, socialister/kapitalister, folk med andra åsikter än dem i samhället överlag. Försök komma till botten till problemet. Var objektiv. Kom med lösningar. Diskutera snarare än beskyll.

  Vad gäller känslo-argument så har jag också hjärtsjuka människor i min släkt som jag nämnt tidigare, men reagerade på ett helt annat sätt än PS. Jag säger inte att det nödvändigtvis är fel att nämna sina känslor det var en jämförelse med Sveland.

  Men ja, ska helt klart återkomma till kommentarerna när jag läst böckerna, kanske hittar jag alla PS lösningar där! 🙂

 95. Ulf T Says:

  @Linnea,

  Har bland annat uppfattat det så som att det är lättare att ta sig fram som kvinna inom naturvetenskaperna eftersom meriterna är tydligare där än inom mer ”tyckande” fält som humaniora.

  En alldeles riktig observation beträffande naturvetenskapen, som även gäller för datavetenskapen. Det är väldigt sällan det handlar om subjektiv bedömning på tentorna, utan väldigt klara regler för vad som är rätt och fel. Inom databranschen är det i hyfsat stor utsträckning så, att program antingen fungerar eller inte. Könet på den som skrivit är ovidkommande.

  Min personliga åsikt är att det skall vara så klara och neutrala regler som möjligt på alla områden. Sedan kommer folk välja olika. Jag hoppas att fler kvinnor kommer upptäcka naturvetenskapen, men tror inte på att några skall kvoteras in någonstans. Jag önskar att se fler män inom förskolan och grundskolan, men tror inte heller där på kvotering.

  Folk gör olika val. Så kommer det nog att fortsätta vara.

 96. ninnitokan Says:

  @Alla
  Jag har haft förmånen att träffa Pelle Billing, bara han och jag på ett fik några timmar. Då hinner man snacka en del och bilda sig en uppfattning om personen. Jag vill delge er mina tankar.

  Visst är det så att de försöker sätta in en kil mellan PB och PS.
  Jag skrev så härhos Hannah:
  ”Vi är som ett fotbollslag, vi behöver ett aggressiv anfall i laget, det är Pär Ström. Att ni inte gillar honom och hans spelstil, det är helt okej. Han gör sitt jobb och han gör, i mitt tycke, det bra. Han följer spelets regler. (dvs. han tar inte till hot eller kallar folk apa osv. osv).
  Sen har laget försvaret, Pelle, Tanja osv. som tålmodigt förklarar en bättre väg att gå.

  Målet är enkelt. Vi ska sopa ut stadsfeminismen ur regeringshuset, vi ska besegra elitfeminismen. Och vi kommer att göra så.”

  Jag tvivlar inte en sekund på PB’s roll som försvarare. Lika lite som jag betvivlar PS förmåga. Vilken Zlatan vi har!

  Vi behöver inte alltid förstå eller gillar varandras speltyp. Vi behöver inte alltid ha samma tankar. Huvudsaken är att vi har sikte på målet och det har PB, det har PS och det har vi alla!

  Min bedömning av personen PB är att dom inte har en chans att få in kilen.

 97. Bashflak Says:

  Linnea, Pärs blogg är örfilen som får dig att nyktra till. Det konstruktiva samtalet hittar du sedan hos Pelle Billing. De kompletterar varandra utmärkt.

  Jocke S, den ursprungliga feminismen torde ha stått för lika rättigheter och lika skyldigheter. Förr i tiden innebar vägen till målet kvinnokamp, numera är vägen till målet manskamp, och de som idag kallar sig feminister har ett helt annat mål.

 98. Lasse Says:

  @Linnea

  ”Vet inte om jag tycker att “belysa den obelysta halvan av jämställdheten” är samma sak som att peka finger och säga “titta så mycket dumt kvinnorna gör”.

  Nu är du ute och cyklar eller läst igenom bloggen ordentligt, vi agerar bl.a. motvikt till feministernas diskriminering av män.

  Kvinnor och feminister är inte samma sak, vi kritiserar feminismen och inte kvinnorna. Tycker inte du det är viktigt att lyfta fram orättvisor och diskriminering av män för att förhoppningsvis våra styrande skall få en aha upplevelse över vad som håller på att hända.

  ”Det jag saknat hitintills är länkar till männens egna problematik, vad de tycker och tänker vore ett bra samhälle, till vad PS har för lösningar, snarare än hur förjävligt det är att det finns feminister.”

  Feministerna är oerhört duktiga på att problematisera mansrollen samtidigt som de är immuna mot självkritik samt att de aldrig problematiserar den egna kvinnorollen eller ideologin. Pär samt vi skribenter har om och om igen tagit upp viktiga mansfrågor och försöker synliggöra dem.

  Du måste läsa igenom den här bloggen bättre, just nu känns det som du skjuter på måfå.

  http://mansnatverket.org/mansfragor.php

  **************************************************
  ”Försök komma till botten till problemet.”

  Botten av problemet är feminismens totalitära ideologi som helt osynliggör viktiga mansfrågor.

  ”Var objektiv”

  Pär är en av de mest objektiva personer jag känner till, själv hade jag gått i taket femtielva gånger över alla lögner, påhopp och falska beskyllningar han utsätts för.

  ”Kom med lösningar”

  Lösningen är ett jämställt samhälle utan den totalitära ideologin feminism men vägen dit är lång eftersom den genomsyrar hela vårt samhälle.

  ”Diskutera snarare än beskyll”

  De få tillfällen PB och PS haft att diskutera det här i offentlighetens rum har de direkt blivit påhoppade av aggressiva feminister som vill allting annat än att föra en seriös dialog.

  Kolla debatt, angående scum t.e.x. har inte tid att finna länken.

  ”Vad gäller känslo-argument så har jag också hjärtsjuka människor i min släkt som jag nämnt tidigare, men reagerade på ett helt annat sätt än PS.”

  Förmodar att du är en tjej och inte en medelålders man som jag.

  **************************************************

  Varje dag i alla våra mainstream kanaler fullkomligt pumpar de ut kvinnofrågor och hur kvinnor är offer samt hur män är förövare.

  Det behövs en motvikt till det här och den här bloggen är som en ”piss i mississippi” jämfört med den media penetration MSM har med kvinnorfrågor.

  Därav finns det ingen anledning av ta upp kvinnorfrågor här.

 99. Lasse Says:

  @Ninnitokan

  ”Min bedömning av personen PB är att dom inte har en chans att få in kilen.”

  Tack för de orden som du vet är jag väldigt rak och man var lite orolig ett tag eftersom PB rent strategiskt var ute och seglade ibland farliga grund och skär.

 100. Erik Jämställdhet Says:

  @ Linnea

  ”Tack för ett långt svar med intressanta frågeställningar. Vill börja med att säga att jag försökte mest belysa att det var amerikansk data och från vissa fält som PS kommenterade. Skulle gärna vilja se liknande data från Sverige.”

  Tack själv 🙂

  Det ända jag känner till är ett pågående projekt på Lidköpings universitet

  http://www.filfak.liu.se/konsfordelning-hos-professorer?l=sv

  Projektet är dock inte klart, det har ett mycket litet urval och den informationen som nu finns om den saknar en hel del information. Där av kan man inte dra några slutsatser från den i nuläget. Men det är ändå intressant att läsa om den.

  ”Vad gäller trögheten så är det ju intressant att se att antalet kvinnliga doktorander visar en ökande trend under en längre tid utan en motsvarande uppåtgående trend för nytillsatta professorer”

  Har jag missat något? Är det inte att antalet nytillsatta har ökat som Lejonborg är så nöjd med? Sen att det inte har ökat lika mycket som doktoranderna kan ju till stor del bero på tröghet. Tänk på att i gruppen forskare har män troligtvis genomsnittligt längre erfarenhet, där av tas säker fler där från.

  ”Kan det vara så att kvinnor väljer att använda sina doktorsgrader inom andra områden?”

  Än inom områden man kan få en professur menar du? Jag har faktiskt inte riktigt kol på vad man kan bli professor i. Men det kan ju också vara en anledning.

  ”Förstår inte riktigt vad möjligheten att ha antagen till ett program har att göra med antalet doktorander som väljer att forska vidare eller blir professorer. ”

  Säkert inget. Texten kommer egentligen från en annan diskussion där det var en som påtog att kvinnor diskriminerades rakt igenom hela utbildningssektorn. Jag funderande först på att ta bort den biten men beslöt att ha kvar den. Som du nämner beror säkert svårigheten på mäns lägre betyg.

  ”Jag säger inte att det bedrivs aktiv diskriminering, tror snarare att olika institutioner är olika bra på att ta hänsyn till faktiska meriter snarare än person-politik. Har bland annat uppfattat det så som att det är lättare att ta sig fram som kvinna inom naturvetenskaperna eftersom meriterna är tydligare där än inom mer “tyckande” fält som humaniora”

  Intressant. Kan kanske vara så. Vilket får mig att tänka på en studie om kvinnor och män inom kommunalförvaltning. I den analyserades relationer, status och kontaktnät. Resultatet blev att det inte fanns några signifikativa skillnader mellan kvinnor och män. Studien är dock inte generaliserbar då urvalet var litet.

  Ska bli spännande var LiU studien kommer fram till och blir.

 101. Man & Woman United Says:

  @ ninni

  ”Min bedömning av personen PB är att dom inte har en chans att få in kilen.”

  Sant! Men ”avsikterna” är helt klart uppenbara! Maria Sveland framstår inte direkt som sympatisk och trovärdig och den som en man till lika jämställdist dinerar med i första taget.

  Upplever det som jämställdhetsrörelsen erhöll gratis reklam med nya blogg läsare som hittat hit efter radikalfeministerna och antijämställdisternas ”invasion aka självmål” på jämställdhetsträffen;-) Pär Genus Nytt börjar göra sig ett namn på folks läppar.

  Helt klart ett frö till början på en ny folkrörelse som riksdagspartier inte längre kan nonchalera. Vilket grymt kaxiga oberoende gentemot befintliga fjärde statsmakt dvs medialock och politiker i feminismens saudiarabien!

 102. Ulf T Says:

  @Erik Jämställdhet, Linnea,

  En sak att minnas är att professurerna (nästan alltid) är utnämningar – normalt inte tidsbegränsade. Dessutom har professorer tillsatta före 1999 ett extra starkt anställningsskydd. Har man valt en professor sitter den personen normalt kvar till pensionen, eller tills han eller hon av egen vilja flyttar på sig.

  I det här dokumentet från Stockholms Universitet kan man se hur kvinnliga docenter skall ges förtur till uppdrag som meriterar dem att söka professurer.

  På de institutioner/institut som besvarat enkäten finns 29 kvinnliga docenter. Från jämställdhetssynpunkt är det av stor vikt att dessa bereds möjlighet att meritera sig genom handledningsuppdrag.

  Att antalet utlysta professurer t.o.m. 2006 inte bedöms vara fler är möjligen något förvånande. Pensionsavgångarna för de stora kullarna 40-talister har dock ännu knappt kommit igång. Dessutom lär avgångarna något fördröjas av den nya möjligheten att stanna till 67 års ålder.

  En ökning av andelen nya kvinnliga professorer kan bara ske om andelen nya manliga professorer blir relativt sett färre. Uppgifterna i enkäten om antalet män som beräknas bli professorskompetenta t.o.m. 2006 resp. 2008 är för ofullständiga för att någon slutsats här skall kunna dras.

  (Man kan fråga sig vilka slutsatser de hade kunnat tänka sig om det såg ut som att ”för många” män skulle bli professorkompetenta?)

  Andelen kvinnliga nydisputerade är nu ungefär densamma som andelen manliga nydisputerade. Rekryteringsläget är därför betydligt bättre än för bara något decennium sedan. Som dock konstaterats både vid andra fakulteter och andra universitet tycks kvinnorna falla bort i de postdoktorala tjänsterna. Jämställdhetsgruppen vill därför rikta blicken mot denna tröskel.Det gäller att se till dels att medel finns tillgängliga för forskarassistenttjänster, dels att inte lektorat går till män utan ordenlig utlysning eller annonsering om intresseanmälan. Det är alltså väsentligt att jämställdhetslagen också tillämpas i praktiken vid tillsättning av lektorat.

  Det är alltså väldigt viktigt att man följer jämställdhetslagen när det gäller att hindra att ännu en man får en meriterande tjänst, men inte lika viktigt när man ger kvinnliga docenter förtur till meriterande uppdrag.

  Nu är ju det här bara ett dokument från ett litet skuttuniversitet, så man skall kanske inte dra för stora växlar på det…

 103. Ulf T Says:

  Ovanstående blir bara ”rimligt” utifrån perspektivet att det existerar ett strukturellt förtryck mot kvinnor. Då är detta inte diskriminering mot män (även när man talar öppet om att männen måste bli färre), utan bara försök att hjälpa kvinnor upp till en lite mer jämställd nivå.

  Kvinnor klarar alltså inte konkurrensen på egen hand, trots högre betyg och större numerär på högskoleutbildningarna. De måste hjälpas varje steg på vägen.

  Om jag vore kvinna hoppas jag att jag skulle finna detta förolämpande.

 104. Manne Says:

  Glöm inte Thamprofessorena, kvotering av kvinnliga proffessorer har pågått i snart 20 år. http://www.genus.se/digitalAssets/1180/1180690_uppf__ljning_av_thamprofessurerna.pdf

  Sen har vi snabbspåren i Umeå och Halmstad
  https://genusnytt.wordpress.com/2012/02/23/nytt-snabbspar-for-kvinnor-som-vill-bli-professorer/

 105. Musse Pig Says:

  Ninni, mina kommentarer angående PB är dubbelbottnade.

 106. AV Says:

  I AM SPARTA!

 107. Sigfrid Says:

  Varför äta middag med någon som kallar en ”hatare”?
  Hellre äter jag ur en papperskorg.

 108. Lasse Says:

  @Sigfrid

  Tack för att du gav mig lite energi och ett leende. *ASG*

 109. Musse Pig Says:

  Lasse, jag skulle inte heller göra det. Men PB kan ju få lite hjälp på traven. Om han nu vill gå den vägen. Hoppas att vi även hjälper honom att hålla orienteringen.;)

 110. Lasse Says:

  @Musse Pig

  Tror det gått upp några ”liljeholmens” för PB.

  Det är både mänskligt och lätt att tappa riktning och vilseledas.

  Nu skall jag ”vika in årorna” god natt alla jämställdister och bråkiga feminister 😉

 111. Sebastian Says:

  Det var befriande att se Pelle tar kommandot över Pär i Debatts eftersnack, det framgick rätt tydligt att han inte ställde upp på den Ströms halvtokiga agenda. Därför ytterst tråkigt att se Pelle återigen i samman forum som Pär. Där dog den drömmen om sann jämställdhet.

 112. Sebastian Says:

  *skriva från mobil, trollen kan låta bli min stavning.

 113. Kompassen Says:

  Den könshatande kommunist- tanten kallar taktiskt alla dem som naturligtvis minst sagt naturligtvis verkligen fysiskt äcklas av så kallade feminister, det vill säga könshatande kommunister för: ”hatare”.

  Tanten gör det för att vinna moralisk high ground ibland kalkonerma.

  Men. Alla utom minoriteten obildbara kalkoner hatar naturligtvis självklart redan könshatande kommunister. Naturligtvis.

  Lugnt. Den överlägsna Majoriteten Jämställdisterna wins. Tids nog.

 114. AV Says:

  Sebastian, du kan ta tillbaka din kil och sätta dig på den. Pelle och Pär går olika vägar mot samma mål. Frågan är vad ditt mål är. Att så split och söndra. Glöm det. Btw definiera ”sann jämställdhet”. En floskel som kan betyda vad som helst. Jag vill ha ”Riktig och god jämställdhet” som är mycket finare än din sk sanna. Vad är osann eller falsk jämställdhet som isf Pär står för?

  Istället för att beskriva någon som halvtokig och sedan hålla tyst får du nog tala ur skägget och argumentera. På vilket sätt har Pär fel? Jag håller inte alls alltid med Pär och definitivt inte med alla kommentatorer, men din ”du är dum”-retorik är nog dagens mest infantila och minst övertygande. Tips, det finns en alkolåsapp till din mobil så du slipper göra bort dig på fredagkvällen med korkade inlägg hämtade ur Tage Danielssons Grallimatik om struntpratets uppbyggnad.

  Sov nu så känns det bättre imorgon.

 115. Nils D Says:

  Men alltså…
  Sveland&Co upplever att de är hotade och att alla möjliga jävligheter mot dem, och att jävligheterna är uttänkta av män. Och de är övertygade om att den som inte är feminist vill kvinnor illa. De är så in i märgen rädda och övertygade om sin utsatthet.
  Men kan en som Pelle gjuta lite sans i en så tongivande feminist som Sveland så är massor vunnet.
  Tagga ner.

 116. Aktivarum Says:

  Linnea:

  ”Hur kommer det sig kan man fråga? Är USA bättre på att tillvarata all typ av kompetens?”

  Nej (jag är förvånad ingen annan svarat på det här, jag kunde inte svara tidigare för kommentarer som innehåller länkar till min blogg verkar blockade, jag kan sålunda bara svara utloggad från WP)

  Svaret på din fråga är att professor i Sverige är en högre titel än professor i USA. Det blir mindre kvinnor ju högre upp du kommer så det är knappast förvånande det är fler kvinnliga professorer i USA.

  Du kan läsa om ”professor” på engelska wikipedia.

 117. Brut Says:

  Samma sak i många andra länder.

  i vissa länder blir du automatiskt professor när du erlagt phD. Du får det med anställning. Du kan alltså vara 30 bast och vara professor i vissa länder.

 118. mannevictor@hot,ail.se Says:

  Lägg inte skulden på Pär för det jag kommer att säga nu . Sebastian du kan äta skit,för det är det enda du är förtjänt av, Fuck you and fuck the horse you rode in on motherfucker.

 119. Manne Says:

  På ren svenska: ät skit.Sebbe.

 120. Manne Says:

  Om några år, när all vi som blivit nedtryckta av feministerna hela vår uppväxt börjar utkräva ansvar ja då får ni se folk som gömmer sig.

 121. Aktivarum Says:

  Sebastian:

  ”Det var befriande att se Pelle tar kommandot över Pär i Debatts eftersnack, det framgick rätt tydligt att han inte ställde upp på den Ströms halvtokiga agenda. Därför ytterst tråkigt att se Pelle återigen i samman forum som Pär. Där dog den drömmen om sann jämställdhet.”

  Så vi ser alltså inte bara nån som kallas Sebastian styra upp våra pubträffar? Nu försöker nån som kallar sig Sebastian styra upp våra onlinedebatter också? Samma AÅA-ledare tro?

 122. PO Says:

  Jag tycker att kvinnor ofta är dåliga på teknik.

  Dom bara ligger där och vill att vi ska göra jobbet. 😦

 123. Carl Says:

  Visst för att det finns tokiga anghängare av SD och KD och fanatiska nyliberaler här som talar med för stor mun, ingen nämnd ingen glömd, men jag blir kränkt av att vi alla dras över den kammen. Samtidigt eftersom jag ser det så förstår jag att motståndarsidan ser det ännu mer.

  Det ligger klart något i att feminister ser vad som är ‘anti’, men det beror inte på Pär Ström utan på några få av hans ‘anhängare’. De är småtaskiga på svenska, småfulla en fredag eller har en märklig agenda. Vore jag Pär Ström skulle jag anställa någon som rensar – yttrandefihet bland bloggkommentaer vad ska vi med det till?

 124. Ulf T Says:

  @Linnea,

  Jag säger inte att det bedrivs aktiv diskriminering, tror snarare att olika institutioner är olika bra på att ta hänsyn till faktiska meriter snarare än person-politik.

  Men i exemplet jag gav ovan kunde man tydligt se tecken på aktiv diskriminering mot män. Man anstränger sig extra för att se till att framför allt tjejer får de meriterande uppdragen, talar öppet om att det är ett nollsummespel – dvs antalet män måste också minska (även om man inte ännu vet hur). Det man tydligt också säger är att man skall använda alla lagliga verktyg till sitt förfogande för att se till att inga män slinker igenom för enkelt.

  Om det är bakgrunden till de ”förbättringar” i statistiken som sedan rapporteras, tycker inte jag att det är att ”bättre ta vara på talangerna”. Om vi antar att talangen är jämnt fördelad mellan könen, skall vi ju inte ersätta en sorts diskriminering med en annan!

  Att man i USA kan visa att män och kvinnor befordras i samma takt är då inte i sig bevis för att de behandlas lika. Det kan vara så att de verkligen är mer jämlika än vi – i betydelsen att de verkligen ställer samma krav och har samma förväntningar på manliga och kvinnliga forskare.

  Men det räcker inte att titta på utfallet för att konstatera att det är så.

 125. Ulf T Says:

  @Carl,

  Jag undrar: vad är egentligen en fanatisk nyliberal? Beskriv gärna hur du tycker att fanatisk nyliberalism kommer till uttryck här.

 126. Carl Says:

  Ulf T:

  Personrn som tror på att ‘skatt är stöld’, att rättsväsendet gör fel som inte sätter dit blattar i Malmö – ,men förstås gör rätt när de friar för ekonomisk brottslighet. Som tror att ungdomar bara är lata och spelar tevespel, som tror att det finns jobb bara man försöker som om det här är 70-talet…

  Listan kan göras väldigt lång.

  Generellt ser jag för många åsikter som dissar saker som inte har med jämställdhet att göra. Det ser inte bra ut. Tyvärr. Skärp upp er om ni är serösa och inte vill spelar rakt i feministernas händer.

 127. Jack Says:

  Sigfrid,

  ”Varför äta middag med någon som kallar en “hatare”?”

  Där har du kvinnorörelsens kärna.

 128. Man & Woman United Says:

  @ Carl

  Det faktum radikalfeministerna och antijämställdisterna som dök upp på jämställdhetsträffen blundar för att väldigt många är vänster liberala,vänster,socialister och socialdemokrater. Aktivarium te x har tidigare varit med i SSU och fler har förflutet inom vänstern och socialdemokraterna innan partiernas feministiska politik spårade ut.

  Hur ställer sig antijämställdisterna sig till det faktumet måntro? Framför allt hur ställer sig det politiska landet inför 2014 när Göran Persson och Socialdemokraterna tydligt visade sin avsky mot våldsvänstern och vad som hände i Göteborg.

  Att sedan majoriteten av den manliga väljarkåren lämnade (S) två val i rad har att göra med det radikalfeministiska politiska innehållet hos (S) som inte tilltalade arbetarna och majoriteten av männen i Sverige. Radikalfeminism fick männen att känna sig överkörda och som svar dissade man persson och sahlin av den enkla anledningen som inte lyssnade till folket och sina väljare.

  Att det går en tydlig skiljelinje mellan millitanta vänster extremister och folket i Sverige kan inte undgå någon. Inte ens för de vänster extrema själva som har större likheter med nazister och rasister. Ända skillnaden är att vänster och höger extrema byter ut namnet på fienden.

  I brist på politisk lyhördhet inom vänsterpartiet och Socialdemokraterna men också alliansen för Jämställdhet 2,0 så samlas människor här trots olika politiska bakgrunder i gemensam sak att bekämpa antijämställdism och radikalfeminism med vetenskaplig och kärleksfull jämställdism. Med det tydliga krav som Könsneutral/-neutral lagstiftning. Jämställdhet 2,0 förenar människor och sprider sig på folks läppar.

  Är Stefan Löfven rätt man att ta till sig folkets ställning mot utspårad statsfeminism aka radikalfeminism som söndrar och härskar? Det återstår och se men det hänger främst på partiledningen om de vågar riskera ytterligare ett tredje val!

 129. Jocke S Says:

  Jack m.fl.
  Typiskt kvinnolistig muta av Sveland att ”bjuda Pelle Billing på middag”.
  Själv struntar jag i om han tackar jag, eller blir förförd.
  På det hållet skulle det behövas lite mer erfarenhet, genom en liten feministisk näsknäpp kanske…?
  Det är nog det enda resultatet som skulle kunna komma ut ur en dylik middagsbjudning!

 130. danne Says:

  jag anar en spirande romans mellan pelle billing och maria sveland. spännande att se vart det leder 🙂

 131. ConZor Says:

  @Man & Woman United

  Stefan Löfven är inte rätt man för att i sitt första tal som partiledare att han är en stolt feminist och att han upprörs av diskriminering och nämner bland annat diskriminering av kvinnor.

  Så det kommer skita sig ganska ordentligt för S igen i nästa val på denna punkt.

 132. Musse Pig Says:

  MWU, jag ser mig själv som socialdemokrat, även om jag är långt ifrån att rösta på SAP.

 133. Carl Says:

  @ Man & Woman United

  Har sett att du skriver många politiska saker, och jag anser ofta att det här är fel forum. Jämställdhet har inte med huruvida du eller jag är höger eller vänster.

  ‘Vänstern’ gör bort sig lika bra som ‘högern’ (jag ifrågasätter möjligtvis högerns brist på självinsikt, drygheten, men annars är jag svårplacerad) .

  Tror problemet ligger i att många vägrar möta varandra och våga kommunicera, varför Pär Ströms pubkvällar är framgångsrika, inget våld hittills. Lågstadie-fasoner från några tjejer men det kan man ha överseende med.

 134. Erik E Says:

  I Pelles ställe skulle jag nog använda dold mikrofon. En sådan som Sveland (vi vet redan att hon är kapabel att godtyckligt smeta Breivik på alla hon ogillar) kan ju påstå att Pelle sagt vad som helst, så det kan vara bra att ha det dokumenterat.

 135. Musse Pig Says:

  Vänstern är helt klart mer urspårad än högern, men allianspartierna har snart förlorat sig i samma vänsterpopulistiska åsikter.

 136. Stina Says:

  Musse Pig säger: 11 mars 2012 kl. 14:11 Vänstern är helt klart mer urspårad än högern, men allianspartierna har snart förlorat sig i samma vänsterpopulistiska åsikter.

  Pär Ströms GenusNytt innehåller uppenbarligen män från såväl höger som vänster. Gissningavis lika många av varje slag.

  Men killarna på högerkanten, Musse Pig, Liberalen m fl gör vad de kan för att splittra debatten.

 137. Ulf T Says:

  @Stina,

  Gissningavis lika många av varje slag. Men killarna på högerkanten, Musse Pig, Liberalen m fl gör vad de kan för att splittra debatten.

  Möjligen reagerar du mindre på de rätt frekventa utfallen mot Alliansen och föraktfulla hänvisningar till ‘nyliberaler’ (som många i Sverige tydligen använder som skällsord).

  Jag vet inte om ena sidan är värre än den andra, men jag håller med om att det är synd om det inte går att föra en sansad dialog åtminstone kring de politiska ideologiernas inverkan på jämställdhetsfrågan.

 138. Stina Says:

  Ulf T säger 11 mars 2012 kl. 15:59 @Stina,: ”Jag vet inte om ena sidan är värre än den andra, men jag håller med om att det är synd om det inte går att föra en sansad dialog åtminstone kring de politiska ideologiernas inverkan på jämställdhetsfrågan.”

  Ja, Ulf T, i den mån några enstaka personer klarar av att diskutera politik=att föra fram sitt program – och inte att smutskasta andras.

 139. RefcenOmega Says:

  @Jocke (09 mars 2012 kl. 15:39),
  det som är ”lustigt” i sammanhanget är att Maria Sveland i sin ökända DN-artikel jämför antifeminism med en norsk terrorist, trots att hon själv företräder den s.k. ”stenkastarvänstern”, som har begått flera våldsdåd, däribland mordbrand och misshandel!

  Därtill syns den ökända och brottsdömde AFA-medlemmen ”Martin Fredriksson” på detta foto, från pubträffen:
  http://feministisktperspektiv.se/media/bilder/dickenherrar_crop.jpg (mannen till höger i rödrutig skjorta).

  Han lät där vid ett tillfälle meddela att han var arrangör för ”kuppen”.

  Tydligen har han arbetat på TV3:s ”Insider”, där även Robert Aschberg arbetade. Tydligen har de två även ett relativt nytt AB tillsammans! (http://www.piscatus.se)

  Som om inte det var tillräckligt, så hade M. F. i början av 2000-talet en domän som hette ”www.hata-staten.pp.se”.

  Läs mer här om EXPO (där bl.a. Robert Aschberg är ansvarig utgivare): http://expomakt.wordpress.com/.

  Något för ”Uppdrag Granskning”?
  Eller är det samma sk-t?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: