Kommunal fritidsgård har permanent ”tjejfokus”

by

Den kommunala fritidsgården Nova på Lidingö har ett så kallat ”tjejfokus”, något som framgår av deras sida på Lidingö stads webbplats. Tjejfokuset motiveras så här: ”Välkommen till Nova! Här vill vi att dina val ska styras av dina intressen och inte av om du är tjej eller kille”.

”Novas tjejfokus innebär att vi lägger extra vikt vid tjejer och deras intressen och behov”, skriver Nova i en platsannons, där de söker en fritidsledare. De skriver också i annonsen: ”Fritidsgårdens Tjejfokus efterfrågar fler kvinnliga förebilder varför vi gärna ser kvinnliga sökanden”.

Ironiskt nog inleds platsannonsen med följande formulering: ”Fritidsgården Nova är den jämställda, trygga och roliga mötesplatsen för både tjejer och killar i åldern 10-18”. Jämställd? Hur kan det vara jämställt att medvetet sätta fokus på det ena könet och lägga ”extra vikt vid tjejer och deras intressen och behov”? Det är ju antijämställdhet!

Nu får jag associationer till George Orwell igen. ”Krig är fred. Slaveri är frihet. Tjejfokus är jämställdhet”. Det kallas nyspråk.

Vi jämställdister kämpar för en värld med lika värde, rättigheter och skyldigheter för de två könen. Motståndet mot de värderingarna är, märkligt nog, hårt.


Annonser

91 svar to “Kommunal fritidsgård har permanent ”tjejfokus””

 1. Info Says:

  TJEJFOKUS I SEGLORA KYRKA: ”INFÖR KVINNORNAS DAG”

  Redaktören och församlingsmedkemmen Mattias Irving i Seglora kyrka i Stockholm vill införa en ”kvinnornas dag”. Detta enligt rubriken på hans senaste krönika – som uteslutande handlar om Internationella kvinnodagen och mäns ständiga förbrytelser mot kvinnor.

  Menar han egentligen: ”Inför ÄNNU EN kvinnodag”? Eller kanske en särskild kyrkdag bara för kvinnor? Endast kvinnor välkomna till högmässan eller väckelsemötet?

  http://seglorasmedja.se/post11530/infor-kvinnornas-dag/

  ”Att göra en feministisk analys över vår samtid är också att våga ifrågasätta en värld där individuell framgång, liktydig med alfahannens ständiga inkvotering i styrelserummen, premieras på bekostnad av barnen och miljön: Därmed på bekostnad av framtiden.”

  http://twittoppen.se/anvandare/Nonemo

  Nej, jag förstår inte allt i Mattias Irvings krönika. Kanske beroende på att hans tankar som filosof (se länken ovan) är för komplicerade för mig.

 2. Sara Says:

  Lite märkligt att de anser att tjejer i den åldern behöver fler kvinnliga förebilder. Fån förskola till gymnasium finns det nästan bara vuxna kvinnor i deras skolor som lärare och därmed, får man förmoda, en del av deras förebilder. Och den kvinnliga dominansen vid högskolor och universitet blir det ännu mer, kanske redan i gymnasiet då, så omges de av ännu fler kvinnor i sin omgivning.

 3. Per Says:

  Sara, det kanske är en jävulsk patriarkalisk konspiration som ligger bakom.

  Genom att alla män drar sig tillbaka lär sig aldrig unga tjejer vad män har för knep för att ta sig framåt här i livet. Kvar blir en massa kvinnor som handikappar och obstruerar varandra; tanken har slagit mig mer än en gång..

 4. Info Says:

  FÖREDÖMLIGA FÖRSKOLOR UTAN KÖNSFOKUS!

  Inte bara RFSL:s könlösa genusförskola Egalia på Söder i Stockholm – i Uppsala kan man skryta med inte bara en utan med f.n. fyra sådana inrättningar. En av dem är Axelina förskola. Läs här om Axelinas ”värdegrundsfigurer” och handfasta, könsgränsöverskridande arbete:

  http://www.unt.se/barnochforaldrar/forskolan-som-utmanar-konsroller-1686999.aspx

  FÖRSKOLAN SOM UTMANAR! Vem utmanar man? Föräldrar och andra släktingar förstås, hoppas man. Och så gamla unkna, biologiska mönster och föreställningar, som lärs ut på vissa institutioner på Uppsala universitet. Och i förlängningen den förlegade föreställningen, att barn inte tillhör Staten och ska dela Statens värdegrund.

  Se här vad Noa och Maja redan har lärt sig:

  • ”– En kille och en kille kan faktiskt gifta sig, säger Noa Brikell, 4 år.”

  • ”– Killar kan också vara mammor, säger treåriga Maja Stein.”

  Nästa lärdom? ”Min pappa heter Staten och är en mamma och bor i Stockholm och har redan lärt mig vilket parti jag måste rösta på, säger Urban-Elisabet Inseminasdotter, 3 år.”

 5. Urban Says:

  Tycker jag låter som progressiva barn 🙂

 6. Ulf T Says:

  @Info,

  ”alfahannens ständiga inkvotering i styrelserummen”

  Jag har förstås inte insikt i hur rekryteringen till alla styrelser går till, men i de fall jag haft insikt, kan jag försäkra att man inte letar efter alfahannar, och definitivt inte intresserar sig för vad de har i byxorna (vilket också tycks vara en återkommande kommentar bland feminister). Och ”inkvoteras”? Jag känner bara till en sorts inkvotering som stundtals förekommit till styrelser.

  Spelar sanningshalten ingen som helst roll för dessa personer?

 7. Sara Says:

  @Per

  He he, tummen upp:)

  Men mitt i allvaret, visst behöver väl unga tjejer idag också förebilder i män. Många av dem kanske inte kan/får träffa sin pappa i den omfattning som de vill eller behöver. Olika generationer och olika kön behöver alla sina förebilder och erfarenheter!

 8. Ullis Says:

  Bullshit. Ni jämställdister kämpar för att osynliggör, förneka och tysta ner dom orättvisor mellan könen som finns genom att inte låtsas om dom. Ni vill bli av med er egen könsroll men tvinga kvar kvinnorna i sin.

  Ni gör det genom att förneka att det finns två olika kön, enligt er finns bara ett kön och det är mannens. Mannen är norm enligt er. Dom kvinnor om inte tänker som män, prioriterar som män, och väljer bort sina barn lika mycket som män får skylla sig själva för enligt er har dessa kvinnor ”valt fel”.

  Enligt er ”jämställdister” är kvotering bra och helt nödvändig när det gynnar män som tex när det gäller vårdnadstvister. Då är det ok att sätta på sig offerkoftan och skylla på att det finns någon typ av osynlig maktstruktur som diskriminerar män vid vårdnadstvister. Ni män använder inte ordet ”könsmaktsstruktur” när det gäller vårdnadstvister anklagar ni likväl just ”socialkärringar i batikskjortor” för att ingå i någonstors makt-alians.

  ”lika värde, rättigheter och skyldigheter för de två könen” låter ju vackert men men när det innebär att pappor ska ha lika mycket hjälp och uppmärksamhet under en förlossning och på BB samt undersökas lika noggrans som mammor under graviditeter då blir det lite löjligt. Kravet på att män ska ha lika mycket att säga till om vid abort är också väldigt skrämmande.

  Att osynliggöra kvinnor är inte samma sak so matt skapa jämlikhet.

 9. GF Says:

  @Ullis: ”Att osynliggöra kvinnor är inte samma sak so matt skapa jämlikhet.”

  Precis! Det är därför som påfund som ”hen” måste bekämpas.

 10. Ulf T Says:

  @Ullis,

  Dom kvinnor om inte tänker som män, prioriterar som män, och väljer bort sina barn lika mycket som män får skylla sig själva för enligt er har dessa kvinnor “valt fel”.

  Nej, Ullis, det är inte vi som säger att de har valt fel.

  Människor väljer och prioriterar olika.

  “lika värde, rättigheter och skyldigheter för de två könen” låter ju vackert men men när det innebär att pappor ska ha lika mycket hjälp och uppmärksamhet under en förlossning och på BB samt undersökas lika noggrans som mammor under graviditeter då blir det lite löjligt.

  Återigen ingenting som någon här har sagt. Visa gärna var någonstans någon man hävdat att han borde få lika stor uppmärksamhet som kvinnan vid en förlossning.

  Att mannen skulle undersökas lika noggrant som mamman under graviditeten låter i sanning löjligt. För en gångs skull håller jag med dig, Ullis. Men vem tusan har någonsin sagt något så dumt?

  Det är fascinerande hur du lyckats hänga på den här bloggen så länge utan att fatta någonting av vad jämställdister vill.

 11. Info Says:

  PUB-TRÄFFEN PÅ DICKENS/JAMESON

  Ja, flera har väl redan läst Maria Svelands referat av hur hon totaldominerade församlingen av ”hatare” på ovannämnda träff (där också Tanja Bergkvist var närvarande):

  http://feministisktperspektiv.se/2012/03/08/8-mars-feminister-och-hatare-ansikte-mot-ansikte/

  Någonstans har jag sett skymta, att Mian Lodalen befann sig på träffen. Ni hittar både henne och Maria Happy Happy på bild längst ned i högerspalten.

  Annars kan ni se Marias föredragna vänner samlade i sidhuvudsbilden här:

  http://www.mariasveland.se/aktuellt/happy-happy-en-bok-om-skilsmassa-2/

 12. Jack Says:

  Pär,

  ”Vi jämställdister kämpar för en värld med lika värde, rättigheter och skyldigheter för de två könen. Motståndet mot de värderingarna är, märkligt nog, hårt.”

  Det är inte så märkligt. De som har makten tenderar att vilja ha den kvar och skyr inga medel. Ex 2009 gjorde en manlig forskare gjorde jämställdistiska uttalande och prioriteringar på universitet i en feministiskt genomsyrad institution, han blev snabbt anklagad för att vara en förmodligen pedofil personlighet varpå polisen bröt sig in hos mannen och stal hans flera år av unika forskningsresultat, år av investerat oavlönat arbete, företagshemligheter och privata meddelanden allt vilket tillgängliggjordes de psykopatliknande och kriminella beskyllarna. Kan tilläggas även polisen begår brott mot de som har fel åsikter i Sverige. Materialet användes av beskyllarna för egen vinning och till att inducera paranoia hos den utsatte.

 13. Hjalmar Says:

  *Ljusglob*
  ”Jämställhetsfeministern” kallar sig visst för ”Ullis” nuförtiden…
  Visst skriver de väldigt lika?

 14. Jack Says:

  Den utsatte mannen tvingades länge leva under trakasserier samt anonyma och indirekta mordhot från skattefinansierat håll och kunde inte arbeta under lång tid. Så kan det gå, för den som säger sanningen i jämställdhetsfrågor i Sverige..

 15. Access Says:

  Info säger:
  ”Inte bara RFSL:s könlösa genusförskola Egalia på Söder i Stockholm …”

  Egalia är en kommunal förskola, ägd av Stockholms Stad (borgerligt styrd).
  Staden har valt att använda RFSL för att få nån form av hbt-certifikat. Mer än så har inte RFSL med förskolan att göra.

  Rätt ska vara rätt, oavsett vad man har för ståndpunkt i genusfrågan.

  http://www.stockholm.se/-/Serviceenhetsdetaljer/?enhet=f90dc7c3daa948da9190e3789c768ac4

 16. Jack Says:

  Om fler svenska män faktiskt kände till under vilka omständigheter de lever…och ifall de visste varför så många är tysta…Vilket inte så många gör eftersom folka är tysta…Sakers ordning är aldrig förvånande i någon absolut mening.

 17. maggan Says:

  @Ullis.

  Har med visst nöje följt dina tankemödor här på bloggen kan bara konstatera att det är bra att du börjar tänka till, fö vad det gäller vårdnadstvister och föräldraskap handlar det inte om några osynliga strukturer utan om en mansdiskriminerande lagstiftning. Den kan man läsa svart på vitt vilken dag som helst i veckan.

  mvh maggan

 18. Coachen Says:

  Ja det är förskräckligt att man har tjejfokus!

  Sara:
  ”Lite märkligt att de anser att tjejer i den åldern behöver fler kvinnliga förebilder. Fån förskola till gymnasium finns det nästan bara vuxna kvinnor i deras skolor som lärare och därmed, får man förmoda, en del av deras förebilder.”

  Du tror inte att en fritidsledare har en annan roll och blir en annan sorts förebild än föräldrar och lärare, och därmed få en annan betydelse? Särskilt i den ålder som det handlar om här.
  Du tror kanske inte heller att man i Lidingö är kapabel att själva definiera vad de behöver?
  Tror du att det bästa vore att Genusnytts, för uppgiften okvalificerade kommentatorer med den lika okvalificerade Pär Ström som ledare, skulle vara de bästa att avgöra vilka krav som ska ställas på kravprofilen för allehanda yrkesutövare?

  Du har inte hög tilltro till utbildat fackfolk, det syns. Och det är något man måste beklaga! Vad det beror på vet bara du men det måste givetvis ligga dåliga erfarenheter med efterföljande bitterhet till grund för detta.
  Både hos dig och andra som inte tror att fackfolk kan någonting om sitt respektive område.

 19. Coachen Says:

  Jack, vad vill du säga?
  ”Om fler svenska män faktiskt kände till under vilka omständigheter de lever…”

  Är män dumma eller hur menar du?

 20. Rick Says:

  @Ullis

  Ditt inlägg var faktiskt riktigt intressant. Egentligen gör du en analys av feministisk retorik och kommer fram till att slutsatsen blir absurd. Ditt kvarstående problem är nu att tillämpa ditt resonemang på verkligheten.

  Det finns nämligen ingen som vill ha någon 50/50 kvotering av uppmärksamheten på förlossningsavdelningar.Det finns heller ingen jämställdist som häbdar att könen inte existerar (däremot tycker jag mig ha stött på påståendet i helt andra kretsar…). Också påståendet att en viss grupp bara ser det egna intresset kunde du försöka applicera på en viss annan grupp.

  Men lycka till Ullis med att testa dina påståenden på någon grupp där de passar in lite bättre och – simsalabim – kommer du att se världen som den faktikst ser ut. Byt bara ut ord som män eller jämställdister (där ditt resonemang inte riktigt funkar) till feminister

 21. B Says:

  Tycker nog du gör dig själv till åtlöje och det ganska rejält här. Jag har arbetat på fritidsgårdar både som ideell och som avlönad personal och vet hur mycket fokus som legat på killarna på fritidsgården. killars problem, killars känsloliv, killars utåtagerande, killars kulturutövande och inte minst hur de ser på tjejer och sexualitet. Du har inte tänkt tanken att det faktiskt kan finnas en mycket viktig tanke bakom det där med fokus på just tjejer? På fritidsgården där jag arbetade sist önskade killarna själva att fler tjejer skulle vilja komma till fritidsgården då det var övervägande killar som vistades där! Så du Pär, du har ganska fel här och borde kanske kolla upp ett o annat innan du hojtar till. På många fritidsgårdar är det övervägande killar som besöker ”gården” och du som säger dig kämpa för sk jämställdhet borde i rimlighets namn då välkomna att fler tjejer lockas dit…eller ? Men du tycker kanske det är bättre att tjejerna isolerad från killarnas värld, att det istället hänger på olika skumma ställer där inget trevligt alls händer utan snarare bara en massa otrevliga avarter av det som finns i sämhället. Just nu gapar du om något du inte har en susning om. Både killar och tjejer behövs på fritidsgårdarna och anledningarna till det hoppas jag du är intelligent nog att förstå. Så klart måste man då när något fattas göra något lite extra för att få dit tjejjer, precis som man hade gjort om tillståndet varit det omvända. Här får du nog ta och tänka om lite och låta dina hjärnspöken träda tillbaka.

 22. Rick Says:

  @Coachen

  Vaddå okvalificerad? Okvalificerad för att ha en åsikt och tala om den? Är det måntro totalitarismens smutsiga bockfot som sticker fram här?

  Ska vem som helst få diskutera Sveriges ekonomi? Ja säger jag, självfallet.
  Nej, brölar Coachen, bara disputerade nationalekonomer ska få göra det.

  Ska vem som helst få diskutera kärnkraften? Javisst, säger jag, medan Coachen tjuter om att de okvalificerade sak förbli tysta.

 23. bograhn Says:

  paul.lindquist@lidingo.se

  (M) Kommunalråd

  Maila han och klaga!

 24. Jocke S Says:

  Att osynliggöra pojkars/mäns problematik är statsfeminismens signum. Och ändå skylla kvinnors enögt uppmärksammade problem, på att vi är problemen!
  Men då utan att vilja göra något åt dessa, dvs säga oss, det påstådda ”problemkönet”
  Nu är det på denna sida inte bara Ullis som stämmer upp för detta osynliggörande OCH skuldbeläggande av manskönet
  Det finns andra, och mer kamouflerade…

 25. Jack Says:

  Coachen,

  ”“Om fler svenska män faktiskt kände till under vilka omständigheter de lever…””

  ”Är män dumma eller hur menar du?”
  Jag menar att män i Sverige inte har fått delgivande om mansfrågor i tillräcklig grad.

  Vad gäller intelligens har män ca 4 mer i IQ än kvinnor i snitt.

  Intelligens kan dock definieras på många sätt dock och i slutändan så dör män i snitt 5 år tidigare efter ett mer obehagligt liv vilket kan med rimlig definition ses som ett mått på intelligens. Män är alltså mindre intelligenta än kvinnor på många sätt.

  Jag skulle vilja introducera några användbara begrepp här:

  Kognitiv intelligens (traditionell intelligens av olika slag)
  Beteendemässig intelligens
  Kollektiv kognitiv intelligens
  Kollektiv beteendemässig intelligens

  För att få längre och behagligare liv behöver män utveckla sin kollektiva beteendemässiga intelligens.

 26. GandalfGrå Says:

  Per säger:
  10 mars 2012 kl. 8:52

  Det ligger mycket i vad det är du säger och om jag har förstått dig rätt handlar det om det jag skriver om nedan..!

  Män är mästare att hålla sina vänner högt även i situationer där vännen ”sviker” sitt förtroende. Kvinnor tenderar att såga sina vänner vid fotknölarna om dom inte håller måttet som vänner.

  Män relaterar till varandra i större grupper på ett bättre sätt i en konfliktsituation är dialogen rak och ärlig. För kvinnor i en sådan konfliktsituation är dialogen i gruppen allt annat än rak och ärlig det viskas och skvallras om personen bakom deras rygg..personliga påhopp oftast lögner..kritik av kläder..smink..ja i stort sett hela personens yttre och inre misskrediteras.

  När nu männen sviker sina barn eller tas bort av modern ur sina barns uppfostran så är det detta som ”alla” barn numera lär sig i sin uppväxt som är en uppväxt mest färgad av kvinnliga rollstereotyper. Frågan är är detta bra för våra barn både flickor och pjkar..för pojkar måste detta vara en förödande uppfostran.

  Här en undersökning på temat..!

  http://scienceblogs.com/cognitivedaily/2009/11/men_arent_always_less_sociable.php

  Och här en vetenskaplig uppsats..!

  http://anthro.vancouver.wsu.edu/media/PDF/Hess_and_Hagen_2006_Sex_differences_in_indirect_aggression.pdf

  //GandalfGrå

 27. Jocke S Says:

  B, du som blandar in intelligens i det här.

  Om du följt med på denna blogg, så hade du insett att detta är bara ett exempel på toppen av isberget. Ja det räcker om du har följ med ett antal år i media, eller uppmärksammat vilket kön som får det positiva fokuset, och vilket kön som ständigt får det negativa, inte minst politiskt och i reda skattepengar

  Har själv jobbat på fritidshem, (som i viss mån är jämförbara med fritidsgårdar, iaf i könspolitiken) redan på -80-talet.Tills jag gav upp, redan då. Det är också vad många killar gör idag.
  På grund av felriktat fokus på dem.

  Och detta ständigt mesiga tjejfokuset kommer inte att förändra tjejer heller, utan bara att köra ner dem mer i deras överdrivet självupptagna (även killar har sin dito förstås) könsroll.
  Skyddad verkstad.

  Se ”strukturerna”, de onyanserade B!

 28. B Says:

  Jocke; du läste tydligen inte min kommentar särskilt bra. Killar ÄR överrepresenterade på fritidsgårdar och vad kan vara bättre än att också tjejerna kommer dit? Det är ju för tusan bra för båda könen!
  Dumt är ni ofta här är så enögda.

 29. Lars I Says:

  @Coachen
  ”Du tror kanske inte heller att man i Lidingö är kapabel att själva definiera vad de behöver? …Du har inte hög tilltro till utbildat fackfolk, det syns”
  Intressant att du avfärdar de feministiska slagorden genom historien som konsekvent hävdat att beslut inte är grundade på behov utan på ondskefull patriarkalt kvinnoförtryck.
  De verkar inte ha haft hög tilltro till utbildat fackfolk, det hörs
  Eller är det återigen den feministiska grundregeln att beslut som gynnar kvinnan kallas jämställdhet och är professionellt underbyggda, medan beslut som gynnar män är patriarkalt maktmissbruk ?
  Dvs den mycket enkla feministiska logiken som så helt klarar sig utan närmare sakanalys

 30. Rick Says:

  @B
  Så killarna är överrepresenterade på fritidsgårdarna. Jag accepterar ditt påstående. Vad kan då detta bero på? Är det kommunen som betalar för att skjutsa killarna dit? Är det personalen som är så oproffsig att de direkt eller indirekt motarbetar tjejer?

  Du tycks veta lite mer om detta, så kanske kan delge andra dina erfarenheter. För min del tror jag att killar helt enkelt tenderar att vara mer initiativtagande och därför söker upp möjligheterna där de finns. Tjejer är ofta lite försiktigare (detta vet jag f.ö. också som förälder).

  Om denna lilla sanning skulle ligga som grund för tjejsatsningar, så vore det OK för mig. I stället använder du (och andra) ett beskyllande tonfall mot killarna, vilket i mina ögon tyder på att du inte är dina påstådda arbetsuppgifter riktigt mogen.

  Sedan kan jag fråga mig om det logiska i ditt längre inlägg tidigare. Du säger att miljön på fritidsgårdarna är så ovälkomnande för tjejer att de hamnar på de mest skumma ställen. Men tror du inte att miljön på dessa skumma ställen ”där inget trevligt händer” är ännu sämre än på fritidsgårdarna? Eller vad håller ni riktigt på med annars?

  Jag tror nog att miljön på fritidsgårdar lätt kan bli lite aggressiv, men detta drabbar också alla de lite lugnare killarna, som inte för den skull behöver ha samma intressen som tjejer.

  Det finns helt enkelt lite fler nyanser i tillvaron än vad ditt inlägg ger vid handem

 31. Info Says:

  P3 FIRAR KVINNODAGEN

  Sveriges radios P3 (Ungdomsradion) firade naturligtvis Internationella kvinnodagen på flera sätt, t.ex. så här:

  ”Bageriet Andra bullar a.k.a Tankesmedjan ringde upp ett antal kommuner för att meddela att det hade blivit lite ändring i det obligatoriska eftermiddagsfikat.

  På internationella kvinnodagen kan vi alla behöva lite hallongrottor pch pattskorpor, eller?”

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3718&artikel=5007368

  P3 lyckönskar: ”Grattis paret Reinfeldt till separationen önskar Tankesmedjan! Filippa, nu kan du äntligen ligga med jämnsnygga män och göra en egen karriär i stället för att stå bakom (eller framför?) Fredrik.”

 32. Ulf T Says:

  @Info,

  P3 lyckönskar: ”Grattis paret Reinfeldt till separationen önskar Tankesmedjan! Filippa, nu kan du äntligen ligga med jämnsnygga män och göra en egen karriär i stället för att stå bakom (eller framför?) Fredrik.”

  Smakfullt.

 33. Jocke S Says:

  Mer intressant än Sveland/Billings ev middag, är att paret Reinfeldts nog slutat dinera, och att bråka om disken efteråt?
  Är han färdigutbildad?

  Reinfeldt om nej mot delat barnbidrag tilll frånskilda män:
  ”Det finns kvinnor som separerat från män med alkoholproblem som på det här sättet kan tvinga till sig halva barnbidraget för att finansiera fortsatt alkoholmissbruk.”

  Så oavsett om du nyktrat till Fredrik, politiskt alltså, (kan man nu hoppas på det?) så blir det inget barnbidrag för dig! Känn på den, fast pengarna räcker väl ändå…

 34. Jack Says:

  Rick,

  ”Rick säger:
  Så killarna är överrepresenterade på fritidsgårdarna. Jag accepterar ditt [B:s] påstående.”

  En reflektion bara. Att det är mer än 50% betyder det nödvändigtvis överrepresenatation?

  Varför för övrigt acceptera du den negativa terminologin om pojkars deltagande?

  Flickor är underepresenterade är ett betdyligt mer människovänligt budskap, ifall man överhuvudtaget vill prata om över och under samt representation. Dessa 3 idéer om över och under och representation är mycket ifrågasättbara. Men de är också sådana att vi bara bör kunna lämna dem.

  Fiendens språkbruk bör man akta sig för att använda! Det är skräddarsydd i försåtligt avseende! Tyvärr har det sipprat in i oss alla och i omvälden trängt undan det språk vi behövt för att tala om hur det ligger till och vad vi egentligen behöver.

 35. Eva Says:

  Jocke S:

  ”Har själv jobbat på fritidshem, (som i viss mån är jämförbara med fritidsgårdar, iaf i könspolitiken) redan på -80-talet.”

  Jag tycker inte att fritidshem och fritidsgårdar är jämförbara. Fritidshem är ju omsorg för lågstadiebarn och fritidsgårdar är till för ungdomar på eftermiddagar och kvällar.

  Jag har två söner och en dotter. På deras fritids jobbade i huvudsak kvinnor, barngruppen bestod av ungefär lika många pojkar som flickor och de hade en bra bredd på aktiviteterna.

  På en närliggande fritidsgård jobbade i huvudsak män och unga killar, det var i huvudsak pojkar som var där och de erbjöd bl a aktiviteter som pingis, biljard och tv-spel. Mina söner var på fritidsgården ganska mycket. Min dotter var aldrig där.

  Jag tycker att idén att locka fler tjejer till fritidsgårdarna är väldigt bra.

 36. Rick Says:

  @ Jack

  Visst har du rätt, ”överrepresenterad” är verkligen ett besynnerligt ordval i sammanhanget.

  Jag har väl också fått min dos av indoktrineringen…

 37. Ulf Andersson Says:

  När min dotter var 3 år gammal och var på umgänge hos mig,
  tyckte hon att ”pappa är en duktig flicka!”.

  Det är det bästa erkännandet en pappa kan få av sin dotter,
  samtidigt som det är ett kvitto på hur barn som enbart
  omges av kvinnor under sin barndom påverkas.
  Då är det inte lätt att veta att pappa är en ”pojke”.

  Jag kan tänka mig vilka förvirringar ”hen” kommer att ställa till med
  för barnen: jag är oerhört tacksam att jag är vuxen och slipper genomlida sådan politisk korrekt hjärntvätt.

 38. Törnrosa Says:

  Jack skriver så här: ”Det är inte så märkligt. De som har makten tenderar att vilja ha den kvar och skyr inga medel.” (jack menar kvinnorna) *flin*

  Skrattretande intellligent. Vilken planet är du född på Jack (mars?) och vilka är det som är så rädda för att bli av med makten? Männen naturligtvis.

  Det är t o m ett par signaturer här inne hos Pär som försagt sig i diskussion med mig. Jisses, vad det blev fart på vissa killar då som skulle skyla över fadäsen. För de två fegisarna som försa sig kröp undan och ”gömde” sig i en annan tråd.

  Jämställdheten som Pär verkar vara ute efter är, av andra trådar att döma, att det inte ska forskas på sådant som kan förbättra för kvinnor, vars medelålder nu sjunker sakta men säkert. När kvinnorna dör lika tidigt som männen. Ja då blir det jämlikt på riktigt. Bra va?

 39. Torstensson Says:

  B

  Hur kommer det sig att killar är överrepresenterade på fritidsgårdar? Är det för att tjejer är förtryckta eller för att tjejer har andra intressen än att spela pingis och rappa på fritidsgårdar?

 40. Torstensson Says:

  Jag tycker också det är bra att fler tjejer kommer tillf ritidsgårdarna, men då ska de ekoniska anslagen var rättvist fördelat och fritidledarna ska ge samma uppmärksamhet åt pojkar som tjejer.

 41. Rick Says:

  @Törnrosa
  Du verkar vara man, så berätta om din egen makt. Jag är också man, men uppfattar mig inte alls mäktig. Jag skulle uppskatta en lugn redogörelse för exakt vilka privilegier du åtnjuter.

 42. Eva Says:

  Torstensson:

  Jag tror att det är precis så fritidsgården på Lidingö tänker, dvs att de vill förändra att merparten av fritidsgårdens ekonomisk anslag och uppmärksamhet går till pojkarna.

 43. Jack Says:

  Törnrosa,

  Diskussionen vore nog mer givande om du inte tillskrev andra meningar (hela poängen med citateringen att låta andra avgöra är ju då försvunnen), speciellt felaktigt, och ifall du också använde argument istället för flina för din sak tror jag det vore jättebra.

  Törnrosa säger så här:”Det är t o m ett par signaturer här inne” (Törnrosa menar att det finns spöken som skriver på nätet) *flin*

  Förstår du vad jag menar att din diskussionstyp inte är så givande?

 44. Jämställdhetsfeministern Says:

  När ska ni jämställdister förstå det som resten av Sverige förstått, tack vare feministisk upplysning: att permanent fokusera endast på tjejer och kvinnor ÄR jämställt. Att fokusera både på tjejer och killar är kvinnoförtyck.

 45. Törnrosa Says:

  Rick: Jag är kvinna – och har tidigare berättat i olika trådar både här och hos Billing om mig och mitt liv, min makt och de manliga chefssvin som kantat min väg med tafsningar etc – så schas in i arkiven och leta om du tycker det är viktigt.

  Alla män har inte exekutiv makt i näringslivet – det har inte kvinnor heller, så därför brukar alltid diskussionen bli snedvriden när alla ”maktlösa” män måste in och spela på den fiolsträngen.

  Men av dem som har makt är det flest män – ska det vara så svårt för er ”maktlösa” män att acceptera det resonemanget – och att det är andra tider nu – där kvinnor ska ha samma rätt som män att skaffa sig exekutiv makt?

 46. Törnrosa Says:

  Jack: Nej jag förstår dig inte.

 47. Jack Says:

  Törnrosa,

  ”Nej jag förstår dig inte”

  Hade du förstått sakfrågorna (och andra människor om nu det hör till saken) hade du inte varit antijämställdist till att börja med. För övrigt tillför din kommentar inget av värde till diskussionen (mer än info om dina begränsningar, en annan diskussion alltså)

 48. Rick Says:

  @Törnrosa
  Men om du nu är kvinna, kan inte du tillsammans med andra likasinnade kvinnor starta bolag och utnämna uteslutande kvinnor till styrelsen? Visserligen brukar det ta åtskilliga år för ett bolag att blomstra – och långt ifrån alla bolag gör det. Åtskilliga – främst män – som försökt har misslyckats. Dessa män blir förresten inte inkvoterade i några styrelser, lika lite som de ens existerar i den feministiska världsbilden.

  Jag har efter upprepade debatter med feminister insett att deras världsbild är såtillvida verklighetsfrånvänd att de tror att allt, t.ex. framgångsrika föreatg, på något sätt existerar av sig själva. Jag har aldrig mött en feminist som skull ägna någon anträngning att förstå hur ekonomin egentligen ser ut.

  Feministerna har ett slags ”hemmafruperspektiv”, dvs. de ser bara att företagen försörjer samhället, men de är likgiltiga för det strävande som ligger i bakgrunden. Det enda de är intresserade av är att få ta del av nyttan – i motsats till hemmafruarna dessutom utan att göra någon insats i gengäld.

 49. Ulf T Says:

  @Törnrosa,

  det är andra tider nu – där kvinnor ska ha samma rätt som män att skaffa sig exekutiv makt?

  Som det verkar har kvinnor redan en relativt lättare väg till den exekutiva makten än vad män har. Makt är ingen mänsklig rättighet, och, som Rick påpekar, resultatet av långt och hårt arbete. Många kvinnor som finner det tufft verkar automatiskt dra slutsatsen att de blir motarbetade för att de är kvinnor, när det i själva verket kan vara tvärtom – det är tufft för dem, men ändå tuffare för männen, som måste förtjäna varenda litet steg.

  Själv lade jag grunden för min nuvarande ställning bl.a. genom att jobba 80-100 timmar/vecka i ett antal år. Sedan lugnade jag ned mig, och jobbade bara 50-60 tim/vecka. På senare tid har det ökat igen. När jag jämfört min insats mot det som många ”mäktiga män” som jag regelbundet stöter på, så ligger jag ofta i underkant.

  Om du råkat ut för svin är det tråkigt, men inget bevis för något större samband.

 50. Rick Says:

  @Törnrosa

  Jag har också stött på manliga svin till chefer, men, märk väl, också kvinnliga dito. Svinaktigheten är inte könsbunden.

  Beträffande makt, skulle jag i ditt ställe studera hur vilket som helst svenskt politiskt parti fungerar.Eftersom det ska kvoteras 50/50 men männen tenderar att vara mer ambitiösa och beredda att lägga ner mer tid på partiarbetet, så är det relativt sett svårare för män att ta sig fram. Faktum är att det i dagens Sverige inte råder brist på kvinnor med makt som inte lagt mycket mer än två strån i kors för att uppnå den. Sådant händer inte män.

 51. Törnrosa Says:

  Rick: Jag har varit chef i herrans massa år och framför allt har jag släppt fram duktiga killar. Har himla bra näsa för vad folk går för.

  Nej det är ingen rättighet att bli chef och åtskilliga killar skulle aldrig ha fått bli det. Å andra sidan har jag haft helt underbara killchefer också.

  Och som jag skrivit tidigare att vara chef är inget mål. Det är ett medel att använda sig av och då naturligtvis på ett bra sätt.

  Eftersom jag inte haft några kvinnliga chefer innan jag själv blev chef, så kan jag inte uttala mig om dem, bara hur jag själv var – nämligen lyssnande och bestämd, understundom med hårda nypor, eftersom jag hade med en del trilskande män att göra. Dock bara ett fåtal, med patriarkaliskt förflutet. De flesta var faktiskt justa. Fanns inte så många kvinnor i min bransch på den tiden.

  Jag har också skrivit om och om igen att jag är emot kvotering. Jag anser att den egna kompetensen ska gälla. Alltså ingen tjänar på att få ett jobb eller en position enbart på grund av sitt kön.

  Däremot blev det, allteftersom kvinnorna dök upp i min bransch en bra mix som både jobbet och människorna tjänade på. Sedan tror jag inte på precis 50/50 – det ska kunna vara både mer och mindre.

  Rick jag är inte feminist. Och förstår inte varför jag ska starta ett bolag. Jag gjorde en bra och lönsam karriär i det privata näringslivet och har nu uppnått en aktningsvärd ålder. mvh

 52. Törnrosa Says:

  Ulf T: Jag tycker att mycket av det jag skrev till Rick passar som svar till dig också. mvh

 53. Törnrosa Says:

  Jack skrev: ”Om fler svenska män faktiskt kände till under vilka omständigheter de lever…och ifall de visste varför så många är tysta…Vilket inte så många gör eftersom folka är tysta…Sakers ordning är aldrig förvånande i någon absolut mening!”

  Det här förstår jag inte alls. Och nu tog jag med allt du skrev.

  Vilka omständigheter? Och om fler svenska män inte vet, så lider de kanske inte av omständigheterna. Sakfrågan?

 54. Rick Says:

  @Törnrosa

  Jag har svårt att bedöma sanningshalten i det du skriver, men om det där faktiskt är din livserfarenhet, så har jag ganska svårt att begripa varför du inte kan ta till dig de frågor Pär driver. Och nu menar jag inte hålla med, utan bara visa öppenhet. Kan det ligga något i det han tar upp, eller är vi bara kverulanter som stökar på detta forum?

  I regel brukar man bli lite ödmjuk med stigande ålder och tilltagande erfarenhet och kunna känna igen myntets båda sidor. Ingen här talar om t.ex. att förkorta kvinnors livlängd (ditt inlägg 14.05), så var får du sådant ifrån, egentligen?

 55. B Says:

  Rick
  Du läser in lite konstiga saker i mitt långa inlägg tidigare. Ingenstans där hävdar jag att miljön på fritidsgårdar skulle ha en ovälkomnande miljö för tjejer. Inte heller har jag något beskyllande tonfall gentemot killarna.. du vet jag gillade alla killarna där jag arbetade 🙂 och dom gillade mig. Ömsesidig respekt liksom. det jag däremot skrev var att det vore väl bättre om tjejerna vistades på en fritidsgård än att de hänger på olika skumma ställen där det kanske endast händer otrevliga saker. Jag vill alltså inte isolera tjejerna från killarna då jag anser att båda är lika viktiga och fullt ut förstår tanken med att locka fler tjejer att besöka fritigsgården. Läs inte in saker jag inte skrivit är du snäll och tillskriv mig inte heller saker du inte har en aning om. Om mitt tonfall vet du intet då du faktiskt inte alls hört det. Fler tjejer på gårdarna säger jag och sedan kan ju också berätta att jag har två döttrar och de var då allt annat än försiktiga…:) Barn är olika oavsett vilket kön de tillhör men kan ju kanske bero på att mina barn är fostrade att vara sig själv och inte känna sig tvingade att falla in i märkliga mallar vars ramar styrs upp av konstigheter.

 56. Törnrosa Says:

  Rick: Huruvida jag är ödmjuk eller inte – är inget du över huvudtaget behöver bedöma. Håll dig till sakfrågan.

  När det gäller Pärs inställning till forskningen där han stör sig på forskningssatsningen på kvinnohjärtan, så stör jag mig på hans orättvisa inställning.

  Det har tidigare forskats på manshjärtan, vilket framkommit i tidigare diskussioner på mansbloggarna, därför att forskningsresultaten på kvinnohjärtan skulle störas av PMS, humörsvängningar, mens, hormontillförsel osv.

  Jag är övertygad om att så här långt så har kvinnor säkert fått så bra behandling som över huvudtaget kunnat fås med tanke på att det är manshjärtan som legat till grunden för kvinnornas behandling.

  Men om det nu finns forskare som vill skaffa sig vetskaper och kunskaper om hur det är att forska på hjärtan i menstruerande kroppar, p-pillerkroppar, PMS-kroppar så anser jag det direkt korkat att protestera, i avundsjukans namn, mot de kunskaper som kan komma fram – och kanske ge skräddarsydda behandlingar precis som cellgriftsbehandlingar skräddarsys numera. mvh

 57. Ulf T Says:

  @Törnrosa,

  Nej det är ingen rättighet att bli chef och åtskilliga killar skulle aldrig ha fått bli det.

  Det som många tycks missa är att dessa dåliga chefer inte blivit chefer för att det finns någon hemlig kvotering av killar, utan ofta för att i gammaldags hierarkiska organisationer (speciellt stora sådana), är det prestige att ansvara för många personer. Alltså var ett vanligt sätt att belöna kompetens att ge personen ett annat jobb med mer prestige (högre chefsjobb) och högre lön. Tyvärr innebar det ju att man belönade duktiga personer genom att sätta dem på en annan position, som de ofta var sämre på. Om de mot förmodan gjorde ett bra jobb även där, blev de befordrade till nästa nivå, osv., tills de kommit upp till sin ‘inkompetensnivå’ (den s.k. Peterprincipen), och inte längre kunde göra ett bra jobb och därmed befordras högre.

  Numera jobbar nästan ingen så, utan man har insett att man måste spåra upp ledartalangerna och ge dem den nödvändiga träningen, så de kan uppfylla sin potential som bra chefer. Man har också en helt annan bild av prestige och prestation, då organisationerna är mycket plattare och experter har så många olika sätt att informera sig om helhetsbilden att chefen mer blir administratör och mentor än den som ‘vet mest’.

  I övrigt håller jag nog med Rick. Jag förstår inte riktigt vad det är du anser dig ha ‘genomskådat’, och vilka som ‘försagt sig’. Kan du förtydliga? Det är nog inte många här som är ute efter att osynliggöra kvinnor eller motarbeta kvinnor på andra sätt.

 58. Rick Says:

  @B

  Du har ett aggressivt språkbruk. Jag måste inledningsvis upplysa dig om att ordet ”tonfall” inte uteslutande används om en persons röst, utan kanske i första hand om det allmänna budskap personen förmedlar. Så mycket om din lustighet.

  I detta fall kan du kanske luta dig tillbaka på en viss erfarenhet och därför ställde jag några uppriktiga frågor. Din respons vittnar om betydande aggressioner.

  Nåväl, du säger att fokus ligger på killarna på fritidsgårdarna, men vad gjorde du själv åt den saken?

  Kan du förklara varför killarna söker sig till fritidgården? Med din erfarenhet borde du ha utvecklat någon förklaring. Om det är som jag misstänker att killar helt enkelt har en tendens att använda sig av tillbudsstående möjligheter, så är det som jag tidigare sagt helt OK att bistå tjejerna. Exakt vad är ditt problem med detta?

 59. Rick Says:

  @Törnrosa
  Ingen protesterar mot att kvinnor får adekvat vård. Det som gjort Pär och många andra, inklusive mig, upprörda att en förmodat seriös aktör som Hjärt- och lungfonden inte kan ta ett initiativ för kvinnors hälsa utan att tala hånfullt om män. Män som dör i arbetsför ålder,

 60. Törnrosa Says:

  Ulf T. Tafsarna som jag skrev om var tyvärr inga som var befordrade på grund av bristande kompetens. Utan de var väldigt exekutiva *s*
  dynamiska och trodde att de hade all rätt att tafsa på underordnad kvinna.

  Vid två tillfällen med olika chefer tackade jag nej till löneförhöjningar med att ge dem på käften i vittnens närvaro.

  Jag har inte genomskådat något. Det var en diskussion i en tråd här inne och två manliga signaturer gjorde bort sig på ett mycket pinsamt sätt. Svårare än så var det inte. De viille verkligen behålla makten och inte skänka bort den yill kvinnorna. Solklart och de övriga killarna skämdes och försökte snacka bort det. mvh.

 61. Törnrosa Says:

  Rick: ”Ingen protesterar mot att kvinnor får adekvat vård. Det som gjort Pär och många andra, inklusive mig, upprörda att en förmodat seriös aktör som Hjärt- och lungfonden inte kan ta ett initiativ för kvinnors hälsa utan att tala hånfullt om män. Män som dör i arbetsför ålder,”

  Snack.

 62. Rick Says:

  @Törnrosa

  Rulla tillbaka på bloggen så ser du

 63. Törnrosa Says:

  Rick: Jag har inte missförstått någonting. Du tar till dig vad som passar dig – OK för dig. Ha det bra

  Nu saknar jag bara en förklaring från Jack om hans konstiga inlägg.
  Ställde en fråga till honom 18.09. Citerade hans inlägg oavkortat och begrep inget.

  Kanske någon annan kan förklara vad det betyder. mvh

 64. B Says:

  Rick
  fortfarande läser du in saker som inte finns i min text och vad det beträffar aggressivt språkbruk så säger nog den kommentaren mer om dig än mig. Jag har på inget sätt hävdat att jag vet varför det är fler killar än tjejer gårdarna, det jag gjorde var ju faktiskt bara att förklara att jag förstod tänker i Lidingö samt att jag tycker verkligen det är bättre om tjejerna vistas på en fritidsgård än hänger ute, Så vem är aggressiv i språkbruket egentligen? Knappast jag, du hugger direkt och har en ganska nedlåtande ton. Fram för mer tjejer på gårdarna säger jag och det sa också de unga killar jag arbete med…Smarta grabbar det där…:)

  MVH B

 65. Ulf T Says:

  @Törnrosa,

  Tafsarna som jag skrev om var tyvärr inga som var befordrade på grund av bristande kompetens. Utan de var väldigt exekutiva *s* dynamiska och trodde att de hade all rätt att tafsa på underordnad kvinna.

  Många ‘kompetenta’ personer borde aldrig ha givits chefsuppdrag. Att vara kompetent på något, eller t.o.m. många, områden behöver inte betyda att man har förutsättningar att bli en bra chef. Jag har stött på flera chefer som varit extremt kompetenta, men usla – t.o.m. skadliga – som chefer.

  Vid två tillfällen med olika chefer tackade jag nej till löneförhöjningar med att ge dem på käften i vittnens närvaro.

  Bildligt eller bokstavligt?

 66. Ulf T Says:

  @B,

  det jag gjorde var ju faktiskt bara att förklara att jag förstod tänker i Lidingö

  Säkert har de goda skäl i Lidingö. Själv reagerade jag mest på det märkliga sättet att skriva ”Här vill vi att dina val ska styras av dina intressen och inte av om du är tjej eller kille”, för att sedan direkt komma in på ”Novas tjejfokus innebär att vi lägger extra vikt vid tjejer och deras intressen och behov”.

  Så hur är det? På vilket sätt lyckas de vara jämställda och praktisera att det inte skall spela någon roll om man är tjej eller kille, samtidigt som de lägger extra vikt vid tjejers intressen och behov?

  Det lustiga är att detta inte ens tycks vara ovanligt. Jämställdhet tycks numera betyda att man har så mycket fokus på tjejer som överhuvud taget är möjligt inom lagens ramar.

  Möjligen gör de ändå rätt i praktiken, men man kan anstränga sig lite mer att även beskriva sin verksamhet så att även killar kan förstå hur jämställdheten inkluderar dem.

 67. Törnrosa Says:

  Ulf T: Håller med dig. Yrkeskompetensen går tyvärr inte alltid hand i hand med vanligt folkvett.

  Faktiskt två rejäla fysiska smällar. Och jag ångrar dem inte för en sekund. Var värda varenda krona jag förlorade på dem. Ha det bra

 68. Rick Says:

  @B
  Du inträdde här på tråden med ord som ”åtlöje” ”dumt” och ”hjärnspöke” i stället för att föra en nyanserad debatt. Detta är aggressioner.

  Du hävdar att du har en inte obetydlig erfarenhet av fritidsgårdar, vilket jag faktiskt till en början trodde, men mot bakgrunden av ditt sätt misstänker jag att sanningen är en annan. Visserligen är du inte heller skyldig att hålla dig till sanningen, men någonstans skiner det igenom att du har en helt annan agenda där fritidsgårdarna bara är rekvisita.

 69. Ulf T Says:

  @Törnrosa,

  Faktiskt två rejäla fysiska smällar. Och jag ångrar dem inte för en sekund. Var värda varenda krona jag förlorade på dem.

  Vad förlorade du mer än löneförhöjningen?

 70. Törnrosa Says:

  Ulf T. Sådana chefer snubblar förr eller senare och så kom det nya möjligheter till löneökningar.

  Så nej jag förlorade ingenting annat, jag var så etablerad och kunnig i mitt jobb att jag var ohotad.

  Vinsten låg däremot i att de två ”praktexemplaren” över huvud taget inte vågade peta på mig fler gånger.

 71. Ulf T Says:

  @Törnrosa,

  Jag hoppas att du ändå har klart för dig att situationen hade varit en helt annan om du varit man och de kvinnor – alldeles oavsett hur svinaktiga de varit mot dig, och oavsett hur etablerad och kunnig du var.

  En man som nitar sin kvinnliga chef inför vittnens åsyn blir utan tvekan åtalad.

 72. Törnrosa Says:

  Ulf T: Tror du att du kommer med någon nyhet? I det här fallet blev jag nog påhejad trots allt *ler*

  För att inte tala om hur cheferna skämdes. Och tänk på en sak. Detta hände i tidernas begynnelse. I ena fallet redan på 60-talet. Det andra något senare. Det var inte riktigt lika kinkigt som i dag. Så kliv ner från dina höga hästar. Och tro inte att du gjort någon basal upptäckt.

 73. Törnrosa Says:

  Ulf T: Ditt scenario Kom till att tänka på styrkeförhållandet:

  Manlig chef: drygt två meter och matchvikt en bra bit över 100 kilo.
  kvinnlig anställd: fyra decimeter kortare och matchvikt knappt 50 kilo.
  Inga skador.

  Kvinnlig chef: 1.50 knappt 50 kilo
  Manlig chef: drygt två meter och matchvikt en bra bit över 100 kilo.
  Skador ganska troligt. Klart att han ska åtalas.

 74. Törnrosa Says:

  Rättelse:
  Ulf T: Ditt scenario Kom till att tänka på styrkeförhållandet:

  Manlig chef: drygt två meter och matchvikt en bra bit över 100 kilo.
  kvinnlig anställd: fyra decimeter kortare och matchvikt knappt 50 kilo.
  Inga skador.

  Kvinnlig chef: 1.60 knappt 50 kilo
  Manlig anställd: drygt två meter och matchvikt en bra bit över 100 kilo.
  Skador ganska troligt. Klart att han ska åtalas.

 75. Ulf T Says:

  @Törnrosa,

  Det spelar ingen roll med styrkeförhållandena. Misshandel är misshandel, om det så är en örfil utan åtföljande skador.

  Så kliv ner från dina höga hästar. Och tro inte att du gjort någon basal upptäckt.

  Du skröt förut med att du har varit chef, och vi har diskuterat dåliga chefer. Den bild som framträder av din egen berättelse är att du mycket väl kan vara en av dem. Du talar om andra som svin, du förolämpar personer här, du stoltserar med att du slagit medarbetare på käften.

  Vill du korrigera den bilden får du gärna göra det.

 76. Törnrosa Says:

  Ulf T: Jag skröt inte jag ville se hur långt du skulle dra det här. På mig verkade det som om du kände dig smart och tyckte att du lurade in mig i en fälla. Men du har faktiskt med en hyfsat smart dam att göra, även om du inte tror det.

  Har haft uppe detta på en annan mansblogg också, och där blev utfallet ett helt annat.

  Vad mig beträffar finns det inget som hindrar att du är just ett sådant ”chefssvin” som jag relaterat till – och därför rent av känner dig träffad. En sorts människor som missbrukar sin makt och som jag känner stort förakt för. Och det är skillnad på självförsvar och misshandel. Jag har rätt att försvara min kropp.

  Nej jag slog inte en medarbetare på käften. Det var en chef, som borde veta bättre än att missbruka sin makt.
  mvh

 77. Ulf T Says:

  @Törnrosa,

  Jag skröt inte jag ville se hur långt du skulle dra det här. På mig verkade det som om du kände dig smart och tyckte att du lurade in mig i en fälla.

  Det gjorde jag inte. Snarare ville jag inte sätta igång att anklaga dig för en massa saker utan mer kunskap. Jag föredrar rak kommunikation utan en massa baktankar och intriger, och jag är inte ute efter att sätta dit någon.

  Men du har faktiskt med en hyfsat smart dam att göra, även om du inte tror det .

  Jo, du har sagt det ett par gånger. Jag har ingen anledning att betvivla det.

  Vad mig beträffar finns det inget som hindrar att du är just ett sådant “chefssvin” som jag relaterat till – och därför rent av känner dig träffad.

  Jaha du? Visa gärna vilka av mina inlägg som ens skulle ge en antydan i den riktningen, så får jag begrunda mitt sätt att formulera mig.

 78. Joakim Says:

  Å ena sidan ska tjejernas val styras av sina intressen och inte av att de är tjejer. Å andra sidan lägger de extra vikt vid ”tjejers” intressen. Är feminismen överhuvudtaget kapabel att vara logisk?!

  För övrigt tycker jag att det börjar bli dags att kvotera in lite manliga fritidsledare i tantväldet.

 79. Törnrosa Says:

  Ulf T: Nja så rak upplever jag dig inte. Så därför ”matade” jag dig med uppgifter. Och min känsla bekräftas av att du säger att du höll på med informationsinsamlande.

  Lika lätt som du slog fast att jag troligen kunde vara en dålig chef, så kan jag dra slutsatsen att det är möjligt att du just är den sortens chef som jag av olika anledningar föraktar. Jag upplever dina ”engagerade” svar som lite överreaktion.

  Dessutom är du väl snabb att kalla det för misshandel, eftersom jag inte gått in i detalj på vad övergreppen mot mig handlade om och hur de av mig utdelade smällarna gick till.

  Men hade det varit med dagens lagstiftning så hade jag inte tvekat en sekund att anmäla båda för minst sexuella trakasserier. Eftersom det fanns vittnen hade båda utan tvekan legat risigt till.

  Och nej självförsvar blir inte misshandel, hur gärna du än vill ha det till det för att få trycka till Törnrosa. Ha det nu riktigt bra mvh 🙂

  Nu är jag bara nyfiken på om Jack ska förklara vad han menar.

 80. Ulf Says:

  @Törnrosa,

  Att vilja veta mer innan man kommenterar kan du för all del kalla informationsinsamling. Jag kallar det vanlig hyfs. Jag skrev att baserat på den information du hade givit skulle man kunna dra vissa slutsatser om dig, och bjöd dig att förtydliga. Du tycker att man lika gärna kan strunta i det och hoppa till slutsatserna direkt?
  Min kommentar om misshandel var helt baserad på ditt resonemang att en man bör åtalas om han slår en kvinna, men inte tvärtom. Jag skrev också att jag var säker på att mannen skulle ha åtalats oavsett vad du gjort innan. Dessutom fanns ingen anledning att anta att det var en självförsvarssituation, då du skrev att du slog dem på käften när de erbjöd dig löneförhöjning. Det låter mer som om du ville ge igen för gammal ost.

 81. Eva Says:

  Joakim kl 01:50:

  Och din logik är: om fritidsgårdar erbjuder aktiviteter som inte intresserar tjejer, så får tjejerna skylla sig själva?

  Vad har du för stöd för att de är tantvälde på fritidsgårdar? Det är inte den erfarenheten jag har.

 82. Törnrosa Says:

  Ulf T blev Ulf: Nu får du ge dig. Rena tramset du håller på med.

  Har fortfarande inte hört av Jack, och lär väl inte få det heller.

  Angående trådens huvudämne om man skulle beröra det, så är jag av den åsikten att hade jag haft en dotter, så skulle jag definitivt se till så att hon inte rände runt på sin fritid bland en massa killar och skaffade sig ett taskigt rykte.

  Det kan gå riktigt illa efter vad jag läst i tidningen, Våldtäkter på toaletter etc. Skulle försöka styra upp henne med bra fritidsysselsättningar. Hon skulle nog vara så mogen att hon insåg att läxläsning i lugn hemmiljö skulle gynna hennes framtid.

  Man måste också tänka på att tjejer mognar lite tidigare än killar i den åldern. De är inte helt i fas med varandra. Tror det är därför killar har det lite jobbigt i skolan också nu för tiden.

  Och så anser jag att det skulle vara nyttigt för henne att även umgås med tjejkompisar.

  Lite sånt funderar jag på.Hade jag en son skulle jag försöka göra precis likadant. Ha det bra

 83. Jocke S Says:

  Törnrosa, ja det här var vad jag väntat, efter att ha följ dig tidigare på Billings blogg, vilken jag lämnat.
  Det där med mogenhet är knepigt, ju mer utvecklad en varelse är, desto lägre tid tar mognaden ju. Även efter kön…
  Men sedan kan man undra när mogenhet per kön gör en tvärvänding? Och varför kvinnor, vissa iaf, helt stagnerar, intellektuellt.
  Som Maria Sveland och Sanna Lundell, kvar i dagislogiken!
  Kan man ändå där hoppas på något mognat slurresultat, vid pensionen t.ex.?
  Och att använda genusnytt till sitt privata klotterplank likaså.
  Bristande hänsyn iaf.

 84. Törnrosa Says:

  Hej Jocke: Ja människan är knepig i däggdjursvärlden. Vi tar längst tid på oss att växa upp. Och olika ödeslotter får vi med oss också.

  Men sådana gamla stötar som du och jag har förhoppningsvis passerat de flesta blindskären. Bristande hänsyn är också något jag träffat på bland debattörerna bl a härinne. Och så hänger de upp sig på diverse, ska vi kalla det ”futtigheter”, som ska malas i oändlighet och till en viss gräns får man ju vara artig och svara så gott det går.

  Har du kommit tillbaka från Spanien nu? Du var ju noga med att berätta om när du lämnade landet. Också rätt privat kan tyckas. Men det är väl dyrt att surfa därnerifrån eller…

  Försök nu att sköta om dig ”gamle man” , where ever you are 🙂
  mvh

 85. Joakim Says:

  @Eva

  Nej jag tycker inte att tjejer får skylla sig själva. Jag tycker att fritidsgårdarna ska ta vara på alla möjliga intressen oavsett vilket kön som tilltalas av gemene intressen, däremot måste de inse att det inte är något konstigt i att killar och tjejer föds med generellt olika intressen. Jag tycker även att det är fel att en fritidsgård profilerar sig med ett visst kön då det kan uppmuntra till könssegregation.

  Förnekar du förresten att flest kvinnor jobbar inom barn- och ungdomsomsorgen?

 86. Eva Says:

  Joakim:

  Jag uppfattade att fritidsgården på Lidingö ville just det, dvs ta vara på inte bara killars intressen, utan även tjejers intressen. Förstår därför inte vad problemet är.

  Att det i huvudsak är kvinnor som jobbar inom barnomsorgen är väl tämligen känt, och jag har inte påstått något annat. Däremot skrev jag att min erfarenhet är att det främst är män och unga killar som jobbar på fritidsgårdar.

 87. “Öronmärk minst hälften av biståndet för kvinnor” « GenusNytt Says:

  […] övrigt 1: Ifall du missade det i helgen bloggade jag här om en kommunal fritidsgård som har ett permanent “tjejfokus” och helst vill ha […]

 88. Nisse Says:

  Jonas Lundgren (v), lokalpolitiker på Lidingö, svarar på sin blogg: http://jonaslundgren.blogspot.com/2012/03/par-strom-angriper-nova-fritidsgard-pa.html

 89. Joakim Says:

  @Eva
  Då uppfattade vi helt olika. Jag kan inte tolka ”tjejfokus” och ”extra vikt vid tjejer och deras intressen och behov” på något annat sätt än att tjejerna är lite mer välkomna.

 90. Fredrik Says:

  Jämställdhetsfeministern:

  ”När ska ni jämställdister förstå det som resten av Sverige förstått, tack vare feministisk upplysning: att permanent fokusera endast på tjejer och kvinnor ÄR jämställt. Att fokusera både på tjejer och killar är kvinnoförtyck.”

  Ja, och att fokusera bara på killar är inget annat än kvinnomord. 🙂

 91. Han blev ledsen – hade fel kön för jobbet… « GenusNytt Says:

  […] övrigt 1: Mitt blogginlägg i helgen om att en kommunal fritidsgård på Lidingö tillämpar permanent “tjejfokus” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: