Könens medellivslängd blir en samhällsfråga?

by

Medellivslängden hos kvinnor kan vara på väg att sänkas, skriver Expressen, och hänvisar till Kristina Orth-Gomér, professor i samhällsmedicin vid Karolinska institutet. Orsaken kan vara ökad stress för kvinnor, enligt professorn.

Expressen skriver:

I takt med att kvinnor har gått från att i hög grad vara hemmafruar till att yrkesarbeta har de stressrelaterade sjukdomarna, däribland hjärt- kärlsjukdomarna, ökat.”

Intressant.

Som bekant har kvinnor alltid (?) haft betydligt längre medellivslängd än män. Nu talas det om att kvinnors medellivslängd kan vara på väg att sjunka. Detta samtidigt som kvinnor tagit till sig mer och mer av den traditionellt manliga rollen, med yrkesarbete och karriär, mera användning av alkohol, med mera.

Det är inte utan att man tänker: Kan det vara så att kvinnorna nu börjar få betala det pris som män länge betalat för sitt manliga leverne? Kan det vara så att män historiskt har stressat väldigt mycket, bland annat på grund av pressen att vara familjens huvudförsörjare, och att det är därför som män har ett kortare liv? Åtminstone delvis?

I Expressens artikel antyds det att kvinnor tvingas jobba hårdare än män och är mer stressade än män, och att det är därför deras hälsa försämras. Så skulle det ju kunna vara. Men tänk om förklaringen istället är att stressnivån könen emellan håller på att bli jämställd? Vilket i så fall – tyvärr – kan få till följd att kvinnors överläge i medellivslängd naggas i kanten.

Jag påstår inte att det är så. Jag bara lägger fram hypotesen.

Man måste ändra samhället. Kvinnor har fortfarande för mycket att göra”, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet samt Karolinska institutet.

Men enligt SCB:s ”Tidsanvändningsundersökningen” har de två könen nästan precis samma arbetstid, när hushålls- och förvärvsarbete läggs samman. Kanske är det istället så att människor har för mycket att göra?

Ifall den aktuella utvecklingen, med kvinnors stressproblem, leder till att medellivslängd blir en jämställdhetsfråga på den politiska agendan så är det en positiv utveckling. Även om frågan drivs ur ett kvinnoperspektiv. Jag har länge tyckt att det är märkligt att männens livsunderskott är en politisk icke-fråga, trots ett extremt fokus i samhällsdebatten på jämställdhet. Vad kan vara mera värt än livet själv?

Det vore sorgligt om kvinnors medellivslängd skulle sjunka och närma sig männens – men det vore desto mera glädjande om männens medellivslängd kunde öka och närma sig kvinnornas. På det sättet är jämställdhet i livslängdsfrågan högst eftersträvansvärd.

Läs mer här. Tack för tipset, Pernilla!

För övrigt 1: Kvinnors litteratur får en egen portal. Se här. Tack för tipset, Fredrik!

För övrigt 2: I torsdags skrev DN om en skola som utbildar barnmorskor i Afghanistan som drivs gemensamt av Afghanistankommittéerna i Sverige och Norge. Det var glädjande att läsa. Afghanistan sägs vara världens farligaste land att vara kvinna i, vilket jag inte har något anledning att ifrågasätta. Med fler, och bättre utbildade, barnmorskor kan antalet kvinnor som dör i barnsäng där minskas. Att jag så sällan skriver om kvinnofrågor på denna blogg beror på att dessa är så väl belysta i övrigt, medan mansfrågor är underbelysta.

Annonser

45 svar to “Könens medellivslängd blir en samhällsfråga?”

 1. Anders Senior Says:

  http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____273436.aspx

  Texten under tabellen är synnerligen intressant…….

 2. MattiasL Says:

  Bra bloggpost, med ett försonande drag som ibland kan behövas i den hårt polariserade debatten manligt-kvinnligt. Frågan ”Kanske är det istället så att människor har för mycket att göra?” är värd att ställas och att besvaras eftersom det väcker en existentiell dimension i hur vi använder vår tid, och ytterst våra liv. Mitt personliga svar är: JA, vi *människor* skulle må bra av att tagga ner en smula överlag. Göra lite mindre, vara lite mer.

 3. Törnrosa Says:

  Jag skrev om kvinnornas sjunkande medellivslängd i en tidigare tråd. Då hade jag en lite sur approach, eftersom det passade mig just då till det jag ville ha fram. Naturligtvis visste jag att männens medellivslängd ökade sakta men säkert också.

  Finns troligen många förklaringar, livstil, mat, tobak,alkohol m m.

  Och så är jag inne på samma linje som MattiasL, så mycket viktigt liv som missas för allt arbete som måste göras. Det måste gå att hitta en balans.

 4. Anders Senior Says:

  @Törnrosa!

  Kvinnornas livslängd sjunker inte, tvärtom den ökar!
  Vad det handlar om är att ökningen inte är lika snabb längre.

  Kolla länken jag postade tidigare från Statistiska Centralbyrån.

  Män och kvinnor följdes åt hyggligt fram till 50-talet, då kvinnor drog ifrån. Vad som händer nu är att män börjar komma ifatt igen….

 5. Jocke S Says:

  Medellivslängden lär var högre för kvinnor i alla länder. antagligen också i Afghanistan, där det förmodligare är och varit så ett bra tag. ÄNNU farligare att vara man där, glöm inte det!
  Man gör det inte heller bättre för kvinnor genom att glömma eller skuldbelägga män. En man som mår bra, och är nöjd hemma med sin kvinna, är till nytta för henne också.
  När nu även Reinfeldt skall skiljas, så påminner det oss om att Sverige, ”världens mest jämställda land” (när vi inte påpasslig nog är det näst mest Afghanskt talibaniska förstås!) har högst skilsmässostatistik i världen. (Möjligen Kanada högre)
  Gissa hur folk mår här, med ökad stress, trasiga relationer, vårdnadskonflikter, skilsmässobarn osv.
  Och vad det kostar i pengar och resurser och miljö!
  Ut och jobba till 75 Fredrik Reinfeldt. Men ett delat barnbidrag har du slarvat bort, politiskt onykter som du var!

 6. Törnrosa Says:

  Anders Senior: Ja jag vet, drog lite i tåtarna.

  Sedan läste jag faktiskt någonstans för ett bra tag sedan att de nya resultaten tolkades som att kvinnornas medellivslängd verkligen skulle börja sjunka i takt med att tjejerna börjat både röka och kröka mer.
  Men tyvärr kommer jag inte ihåg var och när jag inhämtade den profetian.

 7. AV Says:

  Att helt radera ut skillnaden i medellivslängd mellan män och kvinnor är nog inte möjligt.

  Det föds lite fler killar än tjejer, men efter några år är det utjämnat. Fler killar har medfödda problem och sjukdomar. Tough luck!

  Om vi accepterar att män i genomsnitt (!) är lite mer äventyrliga kommer också fler unga män än kvinnor att dö. Det är nog få som tror att hälften av alla bergsbestigare, exploatörer, rekordtagare (Snabbast i kajak över Atlanten), racerförare mm med genuspedagogik kommer bli kvinnor. Även normalfördelningen av intelligens spelar roll. Kvinnor är inte frånvarande i vinnare av Darwin awards, men män dominerar i fördelningens ytterligheter.

  Men visst finns det saker vi kan påverka. Dödligheten på manliga arbetsplatser har minskat från 400 till 50 per år sedan 50-talet. Med fallskydd, hjälm, skyddskläder och ett systematiskt säkerhetsarbete minskas olyckorna. Mer finns att göra.
  Ska man vara cynisk kan man tvångskvotera in kvinnor till alla farliga jobb, så 25 döda blir kvinnor.

  Män lever i genomsnitt onyttigare. Där finns mycket att göra. Få fler män att inse de inte är odödliga och ta hand om sig, dricka förnuftigare och motionera. Att det inte är omanligt att gå till doktorn om man har problem. Men säger vän av ordning, är det inte detta som feminister sagt så länge? Sagt kanske, men i handling visar de att de föredrar den tysta starke mannen som tar emot smällarna utan att blinka. Alla andra är ju ”gnälliga vita män”.
  Även här har vi en cynisk variant att jämna ut brädet. Där kvinnor förr hölls tillbaka av stränga normer (kvinnor ska inte dricka sig fulla eller röka) har de senaste 40 åren varit: Du har din frihet att supa och röka som en hel karl. Inga patriarkala bojor här inte. Och det gör unga kvinnor idag, mer än någonsin. Tyvärr tål de detta leverne sämre än män. Om normerna var trånga så höll det flera kvinnor vid liv.

  Män är bättre på att ta livet av sig och får betydligt mindre psykvård än kvinnor. Man kan hävda att männen själva måste ändra sin mansroll att söka hjälp, men då måste även samhället visa att de kommer lyssna. Osynliggörandet av manlig psykisk ohälsa idag är inte värdigt ett modernt samhälle.

  Kan mycket väl tänka mig att det finns ett extra stressande moment i att vara kvinna. De bombaderas av en massa oförenliga förväntningar, inte minst kvinnor emellan. Man ska både vara totalt självförsörjande, göra karriär, få barn i tid, ha de rätta kläderna, vara en närvarande mamma som hämtar före 15.00, spraymåla mysiga lampskärmar med Äntligen hemma, hänga med i ett gäng tv-serier, resa, inreda ditt hem enligt inredningsmagasinen. Till det en massa förväntningar de sätter på sig själva. Nog dags att kvinnor börjar bry sig mindre om vad andra tycker. Fick säga till en gravid kollega som blev tvungen att byta till sina träningsbyxor på jobbet. Hon var lite ängslig om vad andra skulle säga. Sade att hon inte skulle bry sig så mycket och om någon sade något skulle hon svara ”Skit på dig!”.
  Å andra sidan stressar nog småbarnspappan också en hel del över ökad försörjningsansvar och alla saker man bara måste ha i villakvarteret. Det är synd om människorna.

 8. Jocke S Says:

  Ursäkta, utanför ämnet. eller kanske ändå inte, om minskande medellivslängd genom stress, ja hos kvinnor då som är så mycket mer drabbade…
  Veckan fjäskis. (Kunde inte genusnytt ha något ditåt?)
  PG Gyllenhammar: ”Min erfarenhet är att kvinnor är mer övervägda än män när de fattar ett beslut. Män har en tendens att falla in i ett mönster eller en kultur utan att ifrågasätta den alltför ofta. Mina kvinnliga styrelsekollegor är ofta mer engagerade, mer uppmärksamma. Kvinnor somnar väldigt sällan. Medan man ofta ser hur männens koncentration avtar och ögonen klipper.”
  Kanske kvinnnor somnar för litet. Pratar han om sig själv?
  ”Kvinnosakens förkämpe, PG! (SvD ledare)
  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2012/03/09/kvinnosakens-forkampe-pg/

 9. 50/50 Says:

  @AV

  Klokt skrivit! Speciellt:

  ”Män lever i genomsnitt onyttigare. Där finns mycket att göra. Få fler män att inse de inte är odödliga och ta hand om sig, dricka förnuftigare och motionera. Att det inte är omanligt att gå till doktorn om man har problem.”

  Men jag skulle vilja lägga till att vi borde äta nyttigare mat.

 10. 50/50 Says:

  @Pär Ström

  Vad tycker du våra politiker borde göra för att förlänga männens livslängd?

 11. Man & Woman United Says:

  Emo-ungdomar dödade i Irak

  Ett 50-tal ungdomar som tillhör subkulturen emo uppges ha blivit dödade i Iraks huvudstad Bagdad de senaste månaderna.

  Både Iraks inrikesministerium och milisen som ligger bakom dödandet hävdar att ungdomarna är djävulsdyrkare, uppger människorättsaktivister. Morden är en del av en kampanj mot västerländska influenser och bland annat har flygblad med 20 ungdomars namn delats ut med uppmaningen att straffa dem.

  Majoriteten av de rockintresserade och ofta svartklädda ungdomarna är pojkar eller män och de ska ha skjutits till döds eller blivit ihjälslagna, rapporterar BBC News.

 12. an@n.ym Says:

  En bra början för att förlänga mäns livslängd borde vara att tillse att lika stora sjukvårds- och omsorgsresurser satsas på män som satsas på kvinnor.

 13. Anders Senior Says:

  ”Män lever i genomsnitt onyttigare. Där finns mycket att göra. Få fler män att inse de inte är odödliga och ta hand om sig, dricka förnuftigare och motionera”

  Stämmer alldeles utmärkt på mig, tyvärr är jag ett hopplöst fall att försöka omvända till ett ”sunt” liv…..

  Jag vet mycket väl att jag inte är odödlig, men jag lever hellre här och nu, med mycket vin kvinnor och sång (och fet mat), och ramlar ner i graven med ett asgarv i 50 års åldern, hellre än att gå och oroa mig för att dö och leva ”sunt” tills jag är 78……

  Hur sunt är det förresten att sitta ensam och glo på ett ålderdomshem bara för att man inte har vett att dö i tid?

  Jag är inte ett dugg rädd eller orolig för att dö, det är en helt naturlig följd av livet.

  Här misstänker jag att det kan finnas en skillnad mellan könen, jag tror kvinnor har en förmåga att oroa sig mer än män, även för döden.

 14. Bengt B Says:

  Läs detta!

  http://www.newsmill.se/artikel/2012/02/28/ingen-vetenskap-bakom-tanken-om-det-postmoderna-k-net#comment-344400

 15. Karlsson Says:

  Jobbar man på samhällsmedicin så borde man veta att det är kvinnornas ökning av rökning sedan andra delen av 1900-talet som nu börjar slå igenom. detta är så nära ett vetenskapligt faktum man kan komma.

 16. Törnrosa Says:

  Anders Senior: Jag tror inte det är könsbundet att vara orolig inför döden. Ska jag tala bara för mig själv så har jag tittat döden i vitögat mycket påtagligt tre gånger nu på fyra år – och är inte rädd för den.

  Men vill självklart må bra och leva så länge som möjligt. Det värsta scenariot för mig är att bli kroniskt totalberoende av andras hjälp.

  Jag lever nog hyfsat sunt och lider inte av det heller. Vill t ex kunna ta bilen och sticka iväg när som helst utan att kolla när sista glaset vin dracks. Alltså ser jag mest som en praktisk grej att strunta i vinet, men sjunger gör jag.

 17. ConZor Says:

  OT: ytterligare en spelrecension i delvis feministisk genus anda:

  ”Gubbslemmig sexism sabbar ännu ett spel Studsande jättelökar.” Pushen från huvudsidan på AB

  Själva recensionen:
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/recensioner/article14488728.ab

 18. PL Says:

  Törnrosa: att kvinnor oroar sig mer för det mesta, så även för döden, kan väl inte vara en överraskning för någon som inte bott i en grotta hela sitt liv.

  Orsaken är förmodligen till hög grad biologisk. Kvinnan är så att säga det oroliga könet (det känslomässiga könet), vilket nog är en grogrund för feminismen, dvs att lägga skulden för allt dåligt på männen och peka ut dem som roten till allt ont.

 19. Robban Says:

  Vill tipsa om följande länk.

  http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2012/03/economic-opportunity-women?fb_ref=activity

  Sverige i topp alltså

 20. Emil Says:

  För övrigt 2: Vi män behöver inte längre hålla på att övervaka kvinnan sexuellt. Förr i tiden fanns det ett behov, men idag finns det både ägglossningsmonitor, DNA-test och p-stavar som gör jobbet bättre. Kanske borde vi ge de afganska männen tillgång till sådana produkter istället för att ha fördomar?

  Dock vill jag inte belasta afganerna för att evolutionen gjort män mer sexuellt kontrollerande. Beteendet hade inte behövt utvecklats om kvinnan inte varit mannen trogen. Så enkelt är det.

 21. Håkan Says:

  Enligt en text jag läst beror männens kortare livslängd på deras större sexuella ångest. Jag ser en fara att denna är på väg att öka i takt med att feminismens i allt större grad inför sexuell budgivning på kvinnan, där den svenka mannen inte har något val. Feminismen har bildat / försöker bilda en slags kartell rörande allt om sex. Feminismen är mycket utstuderad i sitt uppsåt.

 22. AV Says:

  Emil: Det har nog inte så mycket med kontroll av kvinnans sexualitet, utom när det gäller dödsfall pga abort. Risken att dö i pga graviditet är en högst påtaglig kvinnofråga i stora delar av världen. Om någon fråga skulle behövas lyftas och engagera ett systerskap från den västerländska kvinnorörelsen skulle det vara detta. Där våra kvinnor har tillgång till modern vård och en dödsrisk på runt 4-10 av 100000 levande födda barn ligger man i många länder över 1000 döda per 100000 barn. Över en procent risk. Och i dessa länder får man också flest barn per kvinna. Inte nog med att de verkligen spelar rysk roulette i graviditeten, de snurrar revolvern i snitt 4-7 gånger. Bara att räkna. I varje klass finns minst en flicka som kommer dö pga graviditet!

  Afghanistan intar världens jumboplats. Värre än sub-sahara Afrika, vilket inte säger så lite. Över 1,5% risk för varje graviditet. Vi får väl ändå anta att afghanska män inte tycker det är så kul att förlora fru och barn i havandeskapsförgiftning eller sätesbjudning, och sörja som oss. Det är i första hand ingen fråga som kan ställas mot män (som dör som flugor av andra orsaker) och kanske därför denna tystnad från kvinnorörelsen i väst. Orsaken är helt enkelt brist på kunskaper, vårdresurser och rent vatten. Egentligen enkla åtgärder vi borde kunna fixa idag. Vi äter glass för fler resurser än som krävs att få ner mödradödligheten rejält i dessa länder.

  Istället diskuterar de ”hen”, styrelseposter som kanske rör 1000 svenska kvinnor och ”hatare”. Är det för att vi glömt hur vi själva hade det för drygt 100 år sedan. Då dog 200 kvinnor på 100000 födda. Man fick i snitt 4 barn per kvinna varav nästan 1/5 dog före fem års ålder. Kanske dags att se över sitt egna navelskåderi och engagera sig i riktigt viktiga frågor. Men då kanske ideologin får stryka på foten?

  Källa: Gapminder

 23. Emil Says:

  AV; Du saknar emaptisk förmåga med gruppen afganska män. Självklart kan allt alltifrån existensen av slöjor till svartsjukemord i Sverige mm spåras tillbaka till Charles Darwins läror. DNA-hysterin bland män är inte att förringa. Den går exakt att jämställa med ÄKTENSKAPS-hysterin bland kvinnor.

  För övrigt; Jag är övertygad om att mäns allt sämre studieprestationer beror på den sinande tillgången på sex alt det ”ökade priset”. Tillgången och efterfrågan är sneddriven i kvinnlig favör. En ung kvinna med ambitioner kan lägga 100 % av sitt krut på studier medan unga män kanske bara kan lägga 75 %, resten måste de lägga på att konkurrera om kvinnan (så till vida de är normalt lagda med naturliga behov).

  Evolutionärt jämställda förutsättningar hade det först varit om kvinnor vid sidan av sina studier hade haft barn att ta hand om. Idag kan kvinnan däremot ”fuska” genom att inte bli gravid och därmed frigöra större resurser till att prickskjuta sina studier, medan män inte har samma möjlighet till liknande avlastning. Skattesubventionernerade bordeller för studenter hade dock kunnat bidrag till ett bättre studieklimat för män. Detta egentligen utan att påverka kvinnliga studenters studieklimat negativt.

  Vid sidan av detta tillkommer den mer tradioninella förklaringen att kvinnor curlas fram, vilken är sann men är inte huvudförklaringen till Sveriges allt sämre resultat i internationell jämförelse.

 24. Emil Says:

  ÄKTENSKAPS-hysterin / ”älskar du mig???-hysterin

 25. Chroni Says:

  Fast nu känns det igen som herr Ström låter som feminister.

  Visst, kvinnor har högre medellivslängd, det är ett faktum. Sen är ju då frågan varför, och visst, det kan vara levnad.

  Men det är också bevisat att östrogen naturligt skyddar hjärtat samt mot annat. >_>.

  och därmed ökar kvinnors livslängd i förhållande till mäns.

 26. vmm Says:

  OT, men i alla fall om Afghanistan: en amerikansk soldat sköt ihjäl 16 civila igår. Sveriges Radio berättade att bland dom döda fanns nio barn, tre kvinnor och en byäldste. Dom övriga var väl män utan någon hög socioekonomisk hög status, antar jag. Dom var iaf ointressanta som offer, enligt den svenska statliga radion.

 27. Jack Says:

  Pär S skriver:
  ”Som bekant har kvinnor alltid (?) haft betydligt längre medellivslängd än män.”

  Jocke S skriver:
  ”Medellivslängden lär var högre för kvinnor i alla länder.”

  Detta är fel!

  I flera länder lever män längre än kvinnor idag! (ex Zimbabwe, Niger och Swaziland)

  och

  Före 1700-talet hade män i Sverige lika långa eller längre liv än kvinnor!. Jag kan inte hitta någon bra källa just nu men enligt vad jag tidigare läst så var det först på 1700-talet som män började få det sämre än kvinnor, vilket bl a gravstenar visar. Man kan faktiskt inte undvika att bli lite misstänksam mot t ex scb som vad jag sett nu börjar sin redovisning i vissa dokument från sekelskiftet 1800 och därmed ger bilden av att män alltid skulle haft det lika dåligt jämfört med kvinnor som vi har det idag.

 28. Törnrosa Says:

  PL: Oroa sig för döden är nog mer komplext än så. Känner fler män som oroar sig för döden än kvinnor. Faktiskt sant. Och jag talar inte i generella termer.

  Och som den kvinna jag är oroar jag mig inte heller. Har faktiskt aldrig gjort det – och nu inte ens när jag varit nästan där.

  Tror det handlar om samma inställning som Anders Senior talar om -nämligen att acceptera att så ser det ut. Man föds, lever och dör.

  Den inställningen har hjälpt mig att leva vidare med svåra nervskador (biverkning), tillfällig besvärlig tinnitus etc. Alltså: Jaha nu har jag det och det. Hur ska jag göra för att minska besvären. Hittills har jag alltid hittat något som underlättar.

  Min filosofi: Visst tala gärna i generella termer, men jämför dig om du passar in i dem och gör sedan något åt det. Dumt kanske men för mig funkar det jättefint. Tycker det är löjligt att snacka om feminism i sammanhanget. Aningen begränsat eller hur. Är du man?
  Ha det bra

 29. A.L. Says:

  Kalla mig gärna politiskt inkorrekt men män har större arbetskapacitet än kvinnor. Livet med deltidsarbete passar gemene kvinna betydligt bättre och det är även det de ur ett personligt perspektiv vill ha men nu pressas de från alla instanser att arbeta mer.

  Jag förstår att kvinnorna blir stressade när deras arbetskapacitet inte är i paritet med de krav som ställs. Låt tjejer och kvinnor själva bestämma hur mycket de vill arbeta så kommer de också att må mycket bättre igen.

 30. Jack Says:

  Enligt en källa levde män 44 år och kvinnor 39år, borträknat barnadöd, under 1400-talet.

  Inkluderat barnadöd levde män i stockholm 20 år och kvinnor 26 år runt 1850.

 31. Oscar W Says:

  Undrar om det kan vara så att könen åldras lika snabbt men att kvinnor tåler att bli skruttigare innan dom dör? I så fall borde man som man kunna se åldersorättvisan som något positivt. Vem vill leva länge om det bara innebär att bli gammal och skruttig? (om det nu är så dvs).

  Eller så åldras männen snabbare och båda könen dör vid samma biologiska ålder. Jag vet inte. Är kvinnorna skruttigare när dom dör än vad männen är?

 32. AV Says:

  Emil säger:
  12 mars 2012 kl. 9:18

  ”AV; Du saknar emaptisk förmåga med gruppen afganska män.”

  WTF?! Var har jag sagt något negativt om afghanska män? Att mammor dör i Afghanistan är en mänsklig tragedi för alla inblandade. Hon dör, barnet dör och han står kvar med storasyskonen att ta hand om ensam. Det har inget med någon kontroll av sexualitet mellan könen att göra. Evolutionärt är det INTE någon fördel att förlora fru och barn. Så om de afghanska männen enligt dig har något att säga till om mammors dödlighet borde de försvara sin investering och se till att hon överlever.

  Evolution går ut på att sprida sina gener bättre än de andra i populationen. Ja, man kan hänvisa en del kulturella beteenden till kontrollen att det är mina barn jag försörjer och kommer min man att stödja just mig, men att mamman dör är ingen fördel. När det gäller människobarn kräver de en hel del skötsel. De är givetvis en rejäl investering för kvinnan, men även för mannen. En investering vårdar man. Så ditt resonemang att detta skulle vara en fråga om evolution håller inte.

  Och dina övriga idéer där du blandar in evolution i prostitutionsdebatten tänker jag lämna därhän.

  AV
  (Biolog o gymnasielärare)

 33. vmm Says:

  OT, men med anknytning om det jag skrev om den amerikanska soldaten som sköt ihjäl 16 civila afghaner igår: Expressen skriver nu med rubriken ”Här sköt USA-soldaten ihjäl kvinnor och barn”. Jag vet inte varför soldaten valde att skjuta ihjäl kvinnorna och barnen på ett ställe och övriga på ett annat. I artikeln står det ”16 personer – barn, kvinnor och gamla – uppges ha dödats”. Och ”Nio av de dödade ska ha varit barn. Även kvinnor och åldringar ska ha fallit offer i vad som verkar vara ett vansinnesdåd”.

  Jag blir såklart lite misstänksam och tror att en och annan yngre man kan ha fallit offer också men att det väljer Expressen att inte berätta för dom vet att människor inte bryr sig så mycket om det.

 34. Oscar W Says:

  Hur kommer det sig att presidenter (män med makt och status) i ca 70 % av fallen blir fäder till söner? Män i andra änden av statushierarkin får oftare flickor.

  Det vore intressant och jämföra hur länge harem-innehavarna förr i tiden levde jämfört med de vanliga männen. Blev de äldre? Finns det en koppling mellan tillgången på lättillgänglig sex för allmänheten och livslängd (borträknat då HIV och AIDS mm såklart)? Hur är det med munkar?

 35. vmm Says:

  Om morden på 16 civila afghaner igen: SVT-text skriver att 16 civila mördats varav nio barn och tre kvinnor. Vilka de övriga fyra är kan man ju gissa sig till. Hen, kanske? Nä, vi vet såklart att det är åldringar eftersom det har vi ju läst att det var barn, kvinnor och äldre som mördades. Skamligt av SVT att glömma nämna dom äldre offren.

 36. vmm Says:

  Om Afghanistan: jag vet inte hur många reportage jag sett som inletts med ”Nu ska vi granska den grupp av människor som glöms bort och vars situation vi inte vet något om, nämligen kvinnorna. I det här reportaget ska vi få veta hur kvinnorna i Afghanistan har det. Dom vet vi inget om för ingen annan har berättat om dom tidigare”.

  Undrar när och om det kommer något reportage om hur män i Afghanistan har det.

 37. Jocke S Says:

  Jack, OK, bra du korrigerar mig, jag skrev ”lär”, för jag ”hade på känn” sedan tidigare att det fanns några små undantag. Aids verkar påverka eller?
  Kan du hitta källa om före 1700-talet vore bra, men det låter lite suspekt, med tanke på alla krigen då. Och
  det vi haft uppe om Karl den XII:s tid, som ju levde kring det sekelskiftet, men drog ner den manliga medlelivslängden genom den där knappen som ändade hans bana….

 38. Chroni Says:

  ”Enligt en källa levde män 44 år och kvinnor 39år, borträknat barnadöd, under 1400-talet.”

  Detta är ju dock p g a barnafödande och infektioner osv.

  Säkerligen samma som det är i ovannämna afrikanska länder.

 39. Helena Says:

  Chroni säger: 12 mars 2012 kl. 12:28: ”Chroni säger: “Enligt en källa.”

  Chroni, ”enligt en källa”…. du låter nästan vetenskaplig. 🙂

  Platon, Aristoteles, Sokrates och andra kända gamla greker levde till 70-80-årsåldern (enligt Wikipedia).

 40. Chroni Says:

  Helena: Det var ett citat…märk citationstecknen.

 41. Man & Woman United Says:

  Yrkar på vård för Sigtunamamman

  Rättegången mot den 31-åriga kvinnan som åtalats för morden på sina två söner i Sigtuna avslutades på måndagen.

  Kvinnan har erkänt att hon dödade pojkarna, som var åtta och fyra år gamla, vid en badplats i september i fjol.
  En stor rättspsykiatrisk undersökning har slagit fast att kvinnan lider av en allvarlig psykisk störning.

  Åklagaren yrkade på att 31-åringen ska dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, samt utvisning från Sverige efter avslutad vård, uppger lokala medier.

  Domen meddelas nästa måndag.

 42. Per-Olof Says:

  När man jämförde manliga blodgivare med kvinnor fann man att de levde lika länge som kvinnor. Jag kom att tänka på detta nu igen när jag läste aftonbladets artikel om rött kött. Som vanligt fortsätter förfalskningen på denna tidning, där det påstås vara bla natrium och nitriter som är förklaringen till att rött kött är farligt. Det är järnet och inget annat som dödar. Rött kött är INTE farligt sålänge järnnivån i kroppen är nyttigt låg.

  Vidare står det att man ska byta ut det röda köttet mot nötter. Suck. Frågar sig inte läsarna vad det är i det röda köttet och i nötterna som är farligt respektive nyttigt. Inga vidare kommentarer. Jag känner att jag ilsknar till.

 43. Per-Olof Says:

  en sak till förresten: Jag har varit blodgivare i många år och jag har känt till hälsoriskerna med järn lika länge. Vad tror ni blodcentralen ger männen efter att de lämnat blod om inte juice och järntabletter (man får med sig en karta järntabletter hem). Jag har länge velat fnysa till där inne av ilskla men har behållit mitt lugn och gått därifrån utan att påtala saken. Det är inte lönt att argumentera med dumhet. En gång frågade jag dock om de kunde mäta mina serumferritin-halter (kroppens samlade järnmängd) men de kunde de inte utan läkarförfrågan. De mäter förvisso järnvärdet på annat sätt, vilket dock oftast är helt meningslöst utifrån ett hälsoperspektiv.

 44. Helena Says:

  Chroni säger 12 mars 2012 kl. 14:37: ”Helena: Det var ett citat…märk citationstecknen.”

  Citat från vad, från vem?

  Som du framför texten verkar det vara ett citat från dig själv.

  Visst, sådant förekommer även i vetenskapliga sammanhang – men då klargörs det.

  Ditt citat ”simmar fritt i luften” – utan kontakt med moder Jord..

 45. Per-Olof Says:

  Jag har inget igenintresse av att alla män blir gamla, tvärtom egentligen. Däremot lägger jag gärna till några år på de mäns liv som kan tänkas läsa detta: GE BLOD.

  Skulle det successivt visa sig järnnivån i blodet blir för låg utan järntillskott, avstå en gång eller två (man brukar ge blod var tredje månad). Järnnivån i blodet påverkas inte förrän nästan allt lagrat järn är uttömt. Detta depå-järn är ”dödsorsak man” nummer ett. Järnberikad Cornflakes mm kan vara farligare än tex helikopteolyckor för icke blodgivande män. Denna information har kvinnor liten nytta av, då deras problem oftast är det motsatta, dvs tömda järndepåer och lågt järnvärde, i många fall långt efter avslutad fertil ålder. Om det finns intresse får de män som läser detta själva söka statistik och kunskap. Att ringa livsmedelsverket eller rådfråga vanliga läkare räcker oftast inte, då de härrör från feministisk litteratur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: