”Öronmärk minst hälften av biståndet för kvinnor”

by

Minst hälften av alla pengar som regeringen sätter av till bistånd bör öronmärkas för kvinnor. Det föreslås i en debattartikel av Anneli Rogeman, VD för Kooperation Utan Gränser, och Anniqa Nygård, vice ordförande i LRF.

”Då kommer färre barn svälta, fler flickor gå i skolan och mer pengar läggas på sjukvård i världens fattigaste länder”, skriver de.

Vid en första anblick kan ju förslaget kännas rättvist och jämställt. Kvinnor utgör ju i stort sett hälften av jordens befolkning. Det är bara det att jag knappast tror att den andra delen av biståndet är tänkt att öronmärkas för män – den halvan blir generell, för båda könen. Detta sägs inte rakt ut men det skulle förvåna mig om den andra halvan är tänkt att öronmärkas för män.

Sedan 2008 riktas hälften av pengarna i Kooperation Utan Gränsers latinamerikanska projekt till kvinnor. Organisationen har nu beslutat att göra samma sak i alla de 24 länder där den är verksam.

Mot slutet av debattartikeln skriver skribenterna så här:

I dag lever omkring 700 miljoner extremt fattiga bondekvinnor på landsbygden i utvecklingsländerna. Om inte deras situation förbättras kommer FN:s milleniemål om halverad fattigdom och hunger inte att nås. För dessa kvinnors skull och för utvecklingen i biståndsländerna begär Kooperation Utan Gränser och LRF att Sveriges regering beslutar att biståndet fördelas jämlikt. Vi vill att regeringen i den kommande biståndsbudgeten riktar 50 procent av biståndet – eller mer – till kvinnor.

Kommentar: Att ge minst hälften av biståndet till kvinnor – och låta resten gå till båda kön – anses alltså vara ”jämlikt” (varför skriver de inte ”jämställt”?).

Man skakar på huvudet. Det känns som orwellianskt nyspråk: ”Krig är fred. Slaveri är frihet. Kvinnoprioritering är jämlikhet”.

 

För övrigt 1: Ifall du missade det i helgen bloggade jag här om en kommunal fritidsgård som har ett permanent ”tjejfokus” och helst vill anställa kvinnlig personal – för jämställdhetens skull.

För övrigt 2: Jag citerar dagens SvD: ”Kraven för att bli antagen till polisutbildningen sänks. Språktesterna slopas och från och med i vår ska männen göra samma tester som gällt för kvinnorna. Av de nordiska länderna är det lättast att bli antagen till polisutbildningen i Sverige.”  Tack för tipset, Sara och Peter! Här och här kan du läsa om en kvinnlig polis som var nära att bli strypt av en brottsling i Malmö härom dagen – hon förlorade medvetandet. Tack för det tipset, Peter. Hör de två nyheterna ihop på något sätt?

För övrigt 3: Här kan du se inbjudan till ett evenemang som Örebro Studentkår arrangerade i förra veckan. Boostday, karriärhjälp för kvinnliga studenter. Tack för tipset, Jerry!

 

Annonser

25 svar to “”Öronmärk minst hälften av biståndet för kvinnor””

 1. Ulf T Says:

  Det är lite läskigt det där om man sänker gränserna till farliga jobb, och det i förlängningen leder till att personer skadas eller till och med dör för att de rekryterats med en otillräcklig kravbild.

  Åtminstone känns det ju som om fördomarna får sitt lystmäte när man läser:

  En man ger sig på polisen bakifrån och försöker strypa henne. Sedan ropar en ung kvinna: ”Sluta, hon är för fan polis”. En annan man sliter bort gärningsmannen, som försvinner från platsen.

  Manlig förövare, hjälplös kvinnlig polis, kvinna ropar ”sluta”, och en okänd man griper in och räddar polisens liv.

  …men det är förstås bara fördomar.

  Det jag inte förstår riktigt är hur det gick till. Om hon stod upp, och någon tog strypgrepp på henne bakifrån, är ju det ett klassiskt övningsmoment i självförsvar (dag 1, ungefär). Var hon inte tränad att hantera det? Var mannen helt enkelt för stark? (hur stark var då inte den okände mannen som ”slet bort honom”?).

  Det svårare fallet är förstås om han stryper med armen snarare än med händerna – det senare kan till och med min gamla mamma ta sig ur, men en tränad person skall kunna ta sig ur ett strypgrepp:

  http://www.5min.com/Video/Release-Yourself-From-a-Stranglehold-6703

  Med alla självförsvarssituationer gäller att det är ett dåligt utgångsläge om man är mindre och svagare än den som attackerar, men mycket är vunnet om man agerar snabbt och beslutsamt. Det är förstås svårt om man är illa förberedd, vilket gäller för de flesta av oss, men inte borde gälla för poliser. Den utmaning de borde ha är det som kommer efter, dvs efter att de tagit sig ur strypgreppet – kontrollera angriparen med rimligt våld.

  Sedan jag en gång fick hjälpa till att spela aggressor mot en lärare i självförsvar från Polishögskolan har jag levt i förvissningen om att om man är dum nog att försöka ta strypgrepp på en polis, så får man vara glad om man övermannas med endast smärre skador. Han var ”snäll” mot mig, men det var inte svårt att föreställa sig hur det skulle kännas om han inte skulle vara det.

  Nu känner jag att illusionen börjar rämna…

 2. Ulf T Says:

  Om någon här är polis kanske de kan förklara för oss andra, som möjligen har en lite felaktig bild av hur sådant här fungerar i verkligheten. Jag behöver inte oroa mig för att bli angripen på jobbet, och skulle möjligen inte klara mig särskilt mycket bättre än hon gjorde.

 3. Pether Says:

  Notera feministers favoritord, brevid duktig förstås, minst.
  Minst det här o det här ska gå till kvinnor.
  Minst så här många kvinnor måste det vara.
  Osv osv.

  Det ord som tydligast visar att feminism inte har med jämställdhet att göra.

 4. PL Says:

  För ett tag sedan uppmärksammades det att brandförsvaret skulle bli så mycket bättre (obestämt hur, men myten är ju att fler kvinnor alltid gör allt bättre) bara fler kvinnor började jobba som brandmän, och att alla de svenska män som investerat i och gått fleråriga utbildningar i livräddning och brandskydd nu inte längre var önskvärda eftersom de var vita medelålders män.

  Nu är det tydligen dags för polisen att ”förbättras” på samma sätt. Låt oss öka förtroendet för polisen genom att sänka kraven!

  Jag förutspår att polisen i framtiden består av ett fåtal överarbetade män som gör själva polisjobbet, och kvinnor som mest tittar på eller står en bit bort och ingriper först när buset redan ligger med handfängsel på marken nedbrottade av de manliga kollegorna. Kvinnorna har mest en utsmyckande funktion, lite som tydligen är fallet inom armén och i försvaret i allmänhet, män skickas fram när det är riskabelt, och kvinnor när det blir fotografering efteråt inför pressen.

 5. Jocke Says:

  Det är märkligt med alla dessa satsningar på tejer i skolan. Om några skulle behöva stöd och uppmuntran så är det ju unga killar/män. Jag fattar inte att ingen på skolorna reagerar och ser det sjuka i alltsammans. Ingen hade förmodligen tolererat motsatsen.

 6. Glenn Jason Says:

  Den andra hälften öronmärks sannolikt till HBT, muslimer och andra skyddslingar. Vanliga individer anses horribelt nog inte förtjäna någon empati om de inte tillhör någon av socialisternas grupper av skyddslingar.

 7. Bashflak Says:

  Betalas bistånd överhuvudtaget till personer? Jag trodde det mest gick till offentlig verksamhet, som skolor, vägar, brunnar och sjukhus, eller till företag som anses viktiga för att landet ska komma på fötter (t.ex. Bai Bang). Hur kan man då säga vilket ‘kön’ som fått biståndet?

 8. Jack Says:

  Bashflak,

  ”Betalas bistånd överhuvudtaget till personer?”

  När man i biståndsarbete bygger t ex skolbyggnader kan man tillsätta kvinnor som förvaltare över såväl byggandet som den blivande skolverksamheten. Detsamma med vägar, brunnar, sjukhus osv. I händelse av att man anställt den biståndstagande gruppen i byggandearbetet har man bara delat ut lön till kvinnor.

  Varje gång en katastrof drabbar fattiga områden är västerländska välgörenhetsorganisationer där för det sociala ingenjörskapets skull. Den svåra och kaotiska tiden är en möjlighet att underordna män genom att t ex ge mat, sjukvård, byggnader och arbete till endast kvinnor. Så har det varit i snart 20 år.

 9. Man & Woman United Says:

  @ Glenn Jason

  Tomma floskler

  Har du något agg mot vänster liberala och socialister? Det har inte ett dugg att göra med likhetstecken för Sveriges antijämställdhet. Glömt bort vilka som sittter vid makten. Aight! Var vänlig och tänk på det osv…

 10. Lars Says:

  “Då kommer färre barn svälta, fler flickor gå i skolan och mer pengar läggas på sjukvård i världens fattigaste länder”, skriver de.

  Så Pär. Hur djupt har du reflekterat över det som ovan kritiseras? En lösryckt kommentar i ett större sammanhang, kan jag tycka.

  Finns det bakomliggande omständigheter i förslaget som ger genusnytt anledning till en kritisk granskning?

  T.ex.
  Leder förslaget till att färre barn svälter -är det bara ett påhitt, eller reella iakttagelser?(Observera att i ”barn” finns både flickor och pojkar.)

  Vad finns bakom ”fler flickor gå i skolan”. Har flickor sämre möjligheter till skolgång än pojkar i de delar av världen som det gäller?

  Skulle satsningen kunna leda till att hela samhället fungerar bättre?

  Det är lätt att sitta i Sverige och göra antaganden kring skevheten i förslaget, som oftast handlar om vad Ström tror att det handlar om. Bättre vore om Ström gjorde en journalistisk resa till Kongo-Kinshasa eller Afghanistan.

 11. Daniel Says:

  Varför, varför är de så besatta av kön? Hjälp de som behöver hjälp istället? Det här är som om livbåtarna på fartyg skulle vara märkta 50/50 för jämställdhetens skull, utan att bry sig om könsfördelningen på passagerarna. Börjar tro att jämnställdister är de enda som inte är besatta av kön. Kommer några av det här pengarna ”hen”-märkas också?

 12. AV Says:

  Undrar hur killarna gör som vill boosta sin karriär. De får ju varken inspirationsdag eller tilldelad mentor.

  De får väl gå ut och skaffa egna mentorer, kontaktnät, provjobb själva. Och när de gör det kommer man peka finger och visa på hur män tar hand om sina egna, håller på med kamaraderi och hur rätta kontakter från bastun och jakten är så viktiga. Hur f-n skulle de annars göra?

  Det som kallas dubbelbestraffning. Oavsett hur du gör, gör du fel.

  För övrigt är det förminskande för kvinnor. Varför kan de inte skaffa sig mentorer och kontakter som männen? Förlåt, osynliga struktuuuuurer och att de hade rosa klänning på dagis. Glömde det.

 13. Jocke Says:

  Lars:

  Tyvärr har det visat sig att en hel del biståndsarbeten har haverera när vi i västvärlden har försökt tvinga på biståndstagarna våra egna värderingar och ideologiska synsätt. Det är alltså inte alls bra när vi utifrån vår kontext, våra samhällen och våra idéer om vad som är bra och dåligt försöker hjälpa dessa människor. Då har man totalt missat hela poängen och då liknar det mer ett missionerande eller ren och skär kolonialism.

  Allt bistånd bör ges utifrån verkliga problem och verkliga behov. Man måste förbehållslöst titta på varje enskild situation och sedan styra insatserna efter detta.

  I västvärlden, och inte minst i Sverige, är den radikalfeministiska världsåskådningen djupt rotad. Här tycker många att det är helt okej att rikta insatser enbart, eller till största delen, mot kvinnor. Problemet är bara att det inte på något sätt är garanterat att funka i verkligheten.

  Röda korset gjorde exempelvis den insikten för några år sedan när de bara gav ekonomiskt stöd till kvinnliga bönder i Afrika. De insåg efter ett tag att deras ensidiga hjälp splittrade familjer och orsakade djupa konflikter. När de sedan inkluderade männen funkade allt mycket bättre.

  Det är inte alls säkert att de länder som lider av fattigdom och konflikter behöver den svenska radikala feminismen. Snarare skulle jag vilja hävda motsatsen – det är det sista dessa människor behöver.

 14. Joel Johansson Says:

  Jag reagerar även på att polisen ska klara av att springa 2km på drygt 10 minuter. Det klarar en normal person av som är relativt otränad.

  Sänkta krav är väl knappast rätt väg att gå med tanke på den kritik som polisen fått utstå på sistone.

 15. Anders Says:

  Noterar att den (hen?) som räddade livet på den kvinnliga polisen saknar kön.

 16. Valeria Says:

  @Joel J

  Det motsvarar en snittfart på 12 km/h, och är man lite taktisk så ska det inte vara några större problem. För såvitt jag kan förstå så är det fullt tillåtet att växla tempo – så att löpningen blir mer intervallaktig. Jag skulle i varje fall använda mig av den strategin, eftersom jag avskyr monotont joggande. Jag har inga problem att cykla eller åka skidor, men jag hatar verkligen att jogga.

 17. Jack Says:

  Valeria,

  ”är man lite taktisk så ska det inte vara några större problem. För såvitt jag kan förstå så är det fullt tillåtet att växla tempo – så att löpningen blir mer intervallaktig. Jag skulle i varje fall använda mig av den strategin, eftersom jag avskyr monotont joggande.”

  Vid 10 min arbete bör man, ifall man ligger i gränszonen och ett problem föreligger överhuvudtaget och man behöver få den bästa möjliga tiden som ens egen kropp fysisk kan prestera, hålla ett helt jämnt eller nästan helt jämnt tempo (givet en jämn bansträckning). Inga intervaller alltså!

  En kort initial rush för att komma igång men som snabbt landar en i marsch-tempo och en precis utdöende kort eller lång men alltid begränsad (kan eller måste man springa jättemycket snabbare i slutet har man gjort fel redan) slutrush är också bra. Alla andra tempoväxlingar försämrar ens fysiska förmåga och vittnar om antingen överflöd av fysisk förmåga och/eller att man psykiskt inte klarar att presetera på max eller att man inte vet om hur människokroppen, dvs en egen, fungerar.

  Ifall man tävlar mot andra snarare än tid kan ett lurpassande med en hejdundrande spurt på slutet dock vara lönt, men alltså inte när man tävlar mot klockan eller sig själv.

  Vid kortare ansträngningar än 10 min bör man ha avtagande hastighet medan man vid längre kan gynnas av ett lätt ökande tempo (pga att man är 100% uppvärmd och det mentala är en större utmaning)

  Klarar man sitt mål med växel-tempo kan man vara säker på att man kunna hyvla ytterligare tid genom ett jämnt tempo. Kul att veta ifall man klarade av det, men inte ifall man tack vara tempoväxlingen misslyckades. Ditt råd är alltså felaktigt för de som skulle behöva det.

 18. kuyt Says:

  Fy fan vilken osmaklig reklam för kåren. Är inte kåravgiften fortfarand eobligatorisk? Betyder inte detta att män som studerar betalar saker som de inte får ta del av?

 19. kuyt Says:

  Märk också att det är tre kvinnor som ska hjälpa till. Kvinnor som boostar sin karriär genom det som nu börjar synas alltmer ; Bara kvinnor kan hjälpa kvinnor.

  Skam går på torra land och jag uppmanar alla att skriva till Örebro universitet och ställa rektorn till ansvar

 20. kuyt Says:

  Tryckfrihetssällskapet har nu lagt upp en bild på Pär Ström med ett rött kryss över.

  http://www.tryckfrihet.com/forelasningen-installd

 21. David Holman Says:

  @Kuyt
  Nä, kårobeligatoriet är borta från samtliga statliga universitet, enda stället jag vet att det fortfarande existerar på är Chalmers. Men där emot så anser jag att män även bör vara välkomna oavsett då det endast finns en kår per universitet (om det inte är en geografisk fråga så som i STHLM).

  Jag vill påpeka att Dalarnasstudentkår (där jag fortfarande är ledarmot) har i sina stadgar att inte bry sig om kön alls. Vi motarbetar kvotering överlag men pressen från andra kårer är stor inom SFS (Sveriges Förenade Studenter, vår lobby organisation mot regeringen). Så vill ni gå på en högskola där kåren i alla fall har ett uttalat mål att INTE kvotera så kan jag rekomendera Högskolan Dalarna.

 22. Valeria Says:

  @Jack

  Jag har aldrig påstått att jag är någon expert på ämnet, och jag har aldrig gett någon något råd. Det enda jag funderade högt över var huruvida det ens var nödvändigt att springa hela vägen för att klara en tid under tio minuter. Att maxprestera nämnde jag aldrig ett ord om.

 23. Shastra Says:

  Så här bör biståndet fördelas: Först måste biståndsarbetarna göra en noggrann klassificering av biologiskt och socialt kön samt sexuell preferens hos alla potentiella biståndsmottagare. För hermafroditer, transvestiter och bisexuella så kastar man helt enkelt krona och klave för att fastställa respektive kategori. Annars blir det för krångligt. Resultatet blir 8 olika kombinerade kategorier med olika procentsatser som representerar antalet människor i varje kategori. Biståndet fördelas sedan proportionellt mot dessa procentsatser. Varje annan fördelning vore djupt orättvis eftersom kön, genus och könsorgan är det absolut viktigaste som finns när man vill hjälpa människor i nöd.

 24. Joakim Says:

  Det var mer än vad jag visste. Då blir det inga pengar från mig till Kooperation utan gränser! Hur vågar välgörenhetsorganisationer göra så här kontroversiella utspel egentligen?!

  “I dag lever omkring 700 miljoner extremt fattiga bondekvinnor på landsbygden i utvecklingsländerna. Om inte deras situation förbättras kommer FN:s milleniemål om halverad fattigdom och hunger inte att nås.”

  Det kommer det visst det, även om 700 miljoner extremt fattiga skulle råka inkludera män också.

  För övrigt 2: Patetiskt. När man äntligen bestämt sig för att bli jämställd på riktigt, då sänker man kraven på männen istället för att höja kraven för kvinnorna. Nu kommer även inkompetenta män att kunna bli antagna. Och en svensk polis som inte kan svenska…det bådar inte gott för brottsbekämpningen.

 25. Beppe Karlsoon Says:

  Jag börjar på riktigt tröttna på Genusdebatten. Känns som om den är någon slags pseudodebatt, där det skriks en hel del men där världen rullar på som vanligt vid sidan av. Ibland är det orättvist för kvinnor, ibland för män, ibland för dig, ibland för mig. Det som händer händer, och skrivs i efterhand om till ideologi. Förutom tekniska landvinningar – vad åstadkommer människor mer än ”much ado about nothing”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: