Nästan bara kvinnor – det räcker ÄNDÅ inte

by

Länsmuseichefen på Gotland, Lars Sjösvärd, har skrivit en debattartikel i tidningen Hela Gotland. Det handlar om jämställdhet och hur sådan tillämpas på Gotlands Muséum.

Självklart kan vi göra mer”, är rubriken för artikeln, och den syftar på jämställdhetssträvandena på museet. Som är omfattande. Så här skriver Sjösvärd:

Jag och Gotlands Museum jobbar aktivt med jämställdhetsfrågor och med ett tydligt genusperspektiv i verksamheten. Startskottet för detta medvetna arbete blev ”Kvinnfolki en annan historia” som vände perspektivet i våra utställningar och samtidigt lyfte fram gotländska kvinnliga föredömen genom tiderna. Perspektivet fördes också fram i föreläsningar och i Gotländskt Arkiv med samma titel. Gotlands Museum bjöd samtidigt in till en dialog kring jämställdhetsfrågor, vilket resulterade i att andra arbetade vidare med samma tema. I dag genomsyras alla våra utställningar, program och verksamheter av ett genus- och jämställdhetsperspektiv.”

Sedan kommer Lars Sjösvärd in på museets personal och dess jämställdhet. Han skriver:

Inom Gotlands Museum, som är en arbetsplats med lika många kvinnor som män, har jag i ledningsgruppen fem kvinnliga och en manlig chef, dessutom sitter kvinnor på de flesta nyckelpositioner i verksamheten. Det fungerar utmärkt!

Det låter ju som om han kommit relativt långt med jämställdheten. Men han är ändå inte nöjd. Jag citerar fortsättningen:

De dolda köns- och maktstrukturerna är något vi män ständigt måste vara medvetna om och jobba med. Självklart kan både jag och Gotlands Museum göra mer […].

Ja, naturligtvis måste Lars Sjösvärd göra mer för jämställdheten. Det kan man faktiskt begära av honom. Jag har ett förslag på åtgärd:

Maka på dig, Lars! Stig åt sidan och lämna plats för en kvinna som länsmuseichef. Då kommer ni i alla fall lite närmare riktig jämställdhet på Gotland. Det finns säkert många duktiga kvinnor att välja bland.

Inser du inte att du sitter där som en propp och hindrar en duktig kvinna från att komma fram?

Läs mer här. Tack för tipset, Fredrik!

Näraliggande: Här finner du Högskoleverkets serie med skrifter som de har publicerat om genus. Jämställdheten är långt gången. Den är total, närmare bestämt. De 14 skrifterna har sammanlagt 17 författare. Av dessa 17 författare är 17 kvinnor. Tack för tipset, Erik!

För övrigt 1: Ett systerföretag till tidningen The Economist har gått igenom hela världen och analyserat hur lätt det är att vara kvinnlig anställd och kvinnlig entreprenör i olika länder. Sverige kom på första plats. Allra lättast att vara kvinna här, alltså. Norge kom på andra plats. Läs mer här. Tack för tipset, Robban!

För övrigt 2: Nu ska kvinnor lockas att bli dataspelsutvecklare. På utbildningslinjen för dataspelsutveckling är bara 10 procent kvinnor, vilket anses vara ett problem. Läs mer här om lockandet. Tack för tipset, Thomas!

Annonser

53 svar to “Nästan bara kvinnor – det räcker ÄNDÅ inte”

 1. ConZor Says:

  OT: Southern Poverty Law Center är en amerikansk ideell organisation som grundades 1971 som en juridisk byrå för mänskliga rättigheter som har fått för sig att grupper som kämpar för mäns rättigheter och så kallade ”pickup artists” (personer som lär ut hur man träffar/attraherar/förför en kvinna) som renodlade hat grupper genom att koppla ihop dessa med individer som har begått extrema brott på samma sätt som Pär och Pelle kopplas ihop med Anders Breivik.

  http://www.splcenter.org/get-informed/intelligence-report/browse-all-issues/2012/spring/misogyny-the-sites

  http://www.splcenter.org/get-informed/intelligence-report/browse-all-issues/2012/spring/a-war-on-women

  En som samman fattar detta riktigt bra är Youtube användaren girlwriteswhat som går från klar het till klar het i sina videos

  Videon om Southern Poverty Law Centers rapport om hat av girlwriteswhat:

 2. Argus Says:

  Vad är det jämställdhetsfeministern brukar säga? Jo, 50 % kvinnor är jämställt men 100 % kvinnor är ännu mera jämställt!

 3. Ulf T Says:

  En av kategorierna som drog ned Sverige var inte ”könsdisaggregerad” (dvs det gäller sannolikt både för män och kvinnor, om jag fattar det rätt):

  Surprisingly, Sweden does not perform particularly well (ranking 39 out of 128 countries) in access to private-sector credit (which is not gender-disaggregated). This is an area in which the other Scandinavian countries also stand to improve.

  (s. 18)

  Dvs bristen på riskkapital? Eftersom betydligt fler män än kvinnor är entreprenörer, skulle man möjligen kunna argumentera att detta drabbar män mer än kvinnor. Vad är det jag missar här?

  Det var iofs ett slags mått på ”female opportunity”, inte nödvändigtvis i relation till män, utan mer ”var någonstans i världen har kvinnor bäst förutsättningar?”

 4. maria Says:

  Det anses vara ett problem eftersom dataspelsbrasnchen är väldigt hårt riktad mot killar i dagsläget. För att en bransch ska växa sig snabbare kräver det att den riktar sig som resterande halvan befolkning också. Det är ju hur självklart som helst att många vill ha fler kvinnor i dataspelsbranschen eftersom många spelföretag vill bredda sin målgrupp – få fler kvinnor att spela och köpa spel.

  Det rör sig om att vilja tjäna mer pengar. Inte genusskyldigheter.

  Är det något att ens uppröra sig över, Pär?

 5. maria Says:

  För att en bransch ska växa sig snabbare kräver det att den riktar sig TILL resterande halvan befolkning också, menar jag såklart.

 6. Sara Says:

  Jag är ganska nöjd med de spel som finns och som riktar sig till ”bara halva befolkningen”? Att spela Wolfenstein är ganska avkopplande till exempel:)

 7. Chade Says:

  @Maria: Offentliga myndigheter ska inte hålla på att försöka styra vilka som ansöker till deras utbildningar. Det kommer att sköta sig själv om marknaden nu verkligen efterfrågar just kvinnliga utvecklare.

  Kvinnliga utvecklare kommer då att få en högre lön jämfört manliga utvecklare eftersom de specifikt efterfrågas och är i minoritet. Det kommer att få fler kvinnor att utbilda sig till spelutvecklare.

  Märk väl också att skillnaden i lön mellan i övrigt likvärdigt utbildade spelutvecklare baserat på kön inte bör anses vara diskriminering om det är så att marknaden faktiskt efterfrågar kvinnliga utvecklare (dvs. spel som gjorts av just kvinnliga utvecklare säljer bättre än spel som utvecklats av manliga).

  Jag skulle dock vilja se någon försöka bevisa att just egenskapen kvinna är det som spelutvecklingsmarknaden efterfrågar och det låter sig kanske inte göras genom att säga att de flesta utvecklare är män och det är mycket våld i spelen idag.

  Dessutom: Om det nu stämmer att ca hälften av alla som spelar är kvinnor, vad är problemet? Uppenbarligen så lockas båda könen av det spelutbud som finns idag.

 8. The Tech Guy Says:

  Alla vet att flickor och pojkar inte är samma sak och att detta faktiskt inte alls är ett problem. Men. Exakt vilka försörjer sig helt, eller delvis, på evighetsprojektet att låtsas att könens olikheter är ett ”jätteproblem”?

 9. Man & Woman United Says:

  I dagens Aftonbladet är Julian Assange

  ett osympatiskt svin från Australien

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article14519491.ab

  ”De är osympatiska svin från Australien.
  De gillar att hacka elektronisk utrustning.
  Och deras medarbetare hamnar i fängelse.

  Likheterna mellan Rupert Murdoch och Julian Assange börjar nästan bli löjligt många. ”

  När ska botten nås?

 10. Nova Says:

  Näraligggande: Bra skriftserie från Högskoleverket! Redan titlarna visar tydligt hur alla andra vetenskaper i själva verket är underområden av Genusvetenskapen. Och självklart är alla författarna kvinnor. Hur skulle män kunna förhålla sig objektivt till könsmaktsordningen?!

 11. Ulf T Says:

  @Chade,

  @Maria: Offentliga myndigheter ska inte hålla på att försöka styra vilka som ansöker till deras utbildningar. Det kommer att sköta sig själv om marknaden nu verkligen efterfrågar just kvinnliga utvecklare.

  Marknaden efterfrågar utvecklare – könet är ointressant. Prognosen för ingenjörer är mycket stark (möjligen med undantag för kemiingenjörer – den ingenjörsutbildning kvinnor tycks föredra – där prognosen är bra, men inte urstark).

  Det är för all del ett problem när personer som skulle kunna bli bra ingenjörer saknar intresse för det. Men å andra sidan är det väl svårt att säga vad bristen på intresse grundar sig i – kanske dessa personer faktiskt känner sig själva tillräckligt väl för att veta med sig att de inte skulle trivas som t.ex. programmerare?

  I så fall består utmaningen mest i att vara tydlig, inför både män och kvinnor, med vad jobbet innebär och varför folk skall lägga ned avsevärd tid och ansträngning för att kvalificera sig.

 12. Håkan Says:

  Det intressanta är att i flera forna östländer, Slovakien, Rumänien, Ukraina etc så finns det betydligt fler kvinnliga IT-professionella än vad det finns här i Sverige. De är oftast väldigt duktiga dessutom.

  Här hemma så har jag under alla mina år i IT-branschen träffat på <10 stycken kvinnliga programmerare som varit riktigt duktiga. De flesta kvinnor i branschen är antingen projektledare/administratör etc eller jobbar med User Experience det vill säga gränssnittsdesign.

  Man kan fråga sig varför det är så? Vad är det som gör att kvinnor i Östeuropa är mer benägna att gå in djupare tekniskt i IT medan de kvinnor som jobbar i den Svenska IT-branschen oftast försöker undvika det tekniska.

 13. Chroni Says:

  ”Det rör sig om att vilja tjäna mer pengar. Inte genusskyldigheter.

  Är det något att ens uppröra sig över, Pär?”

  Maria:

  Fast det spelar ju ingen roll *vem* som gör spelen när man riktar sig emot en ny marknad….

 14. AV Says:

  Håkan: Det är den berömda östeuropeiska varianten av genuspedagogik, som vi snart ska ta efter om vissa får bestämma. Vi klär alla i exakt likadana kläder, ger dem samma frisyr, ger dem samma mat, samma (icke)lön på kolchosen eller i fabriken där man producerar traktorn, bilen, korven eller något annan produkt i bestämd form singularis. Och det går jättebra!

  Allvarligt, för att deras flickor är betydligt bättre än våra flickor på matte. Om man ska vara lite krass är de duktiga flickorna i matte ofta bra på att lösa uppgiften som läraren sagt att den ska lösas. På provet kan de därför lösa en svår standarduppgift och redovisa snyggt. Duktiga killar kan skriva som krattor men försöker ofta knäcka läraren och lösa uppgiften på ett eget sätt.
  Det räcker nog inte med att skriva snyggt och lösa lite svårare standarduppgifter för att bli programmerare. Man får nog vara lite matematisk kreativ också. Kanske är de bättre på att lära ut det till alla där? De har väl knappast någon svensk genuspedagogik.

 15. Jämställdhetsfeministern Says:

  Det är en bra början på Gotlands museum, att det är stor majoritet kvinnor på de ledande positionerna. Men de har en bit kvar till 100% kvinnor och verklig jämställdhet. För en gångs skull håller jag som feminist med Pär Ström: Lars Sjösvärd borde genast avgå och lämna plats för en duktig kvinna. Som det är nu sitter han ju bara och förtrycker kvinnor genom osynliga köns- och maktstrukturer.

 16. Joel Johansson Says:

  Jag såg igår på TV hur Maud Olofsson ondgjorde sig över ”manliga strukturer”. Nu kommer hon istället jobba för Hillary Clinton där hon slipper bli förtryckt.

 17. Idealist Says:

  Kan man ana en ambition mot den ideala jämställdheten på museet?
  * Strävan mot 100% kvinnor i toppen (och nästan i hamn)
  * 50-50 totalt i personalen, dvs många män på underordnade positioner.

  Idealet: 100% kvinnor på toppen, 100% män i botten = 50-50 !!

 18. Lorem Ipsum Says:

  Är det viktigt hur biologin ser ut hos den skrivit renderloopen i spelet? För det är väl spelutvecklarna vi snackar om och inte administratörerna runt omkring?

  Vad är det som de kvinnliga utvecklarna kommer att erbjuda som är så unikt att det inte kan erbjudas av manliga utvecklare? Finns det några exempel i den verkliga verkligheten som styrker hennes påståenden eller är det den vanliga svadan?

 19. En läsare Says:

  Muhahahaha… Lars är antagligen aningen(s) hjärntvättad, skrämd eller korkad.

 20. Jack Says:

  Lorem Ipsum,

  ”Vad är det som de kvinnliga utvecklarna kommer att erbjuda som är så unikt att det inte kan erbjudas av manliga utvecklare?”

  Skydd mot diskrimineringsskadestånd till kvinnliga jobbsökande (bevisbördan är omvänd så risken är stor).

  Å andra sidan kan en kvinnlig anställd kosta skadestånd för påstådda trakasserier. Det är ett tveeggat svärt med kvinnor i företaget alltså. Det mest intressanta ur genusperspektiv är att kvinnor, via feminister, valt att ta sig fram i arbetslivet med insitutionaliserade våld och våldshot eller ekonomiska bestraffningar, via lagstiftning.

 21. Bashflak Says:

  Varför blir jag så fascinerad varje gång jag kollar på Girlwriteswhat? Är det för att hon har både heart, brain and tits? En MILF-next-door som delar mina åsikter. 🙂

 22. Ulf T Says:

  @Bashflak,

  Varför blir jag så fascinerad varje gång jag kollar på Girlwriteswhat? Är det för att hon har både heart, brain and tits?

  Heart and brain räcker gott för mig, och jag har svårt att uppfatta MILF som den slags komplimang hon förtjänar, men det kanske är att jag är gammaldags…? Fascinerad blir man dock. Det som slår en är hur otroligt ovanligt att en kvinna talar som hon gör. Möjligen blir man lite extra glad just för att det inte är lika enkelt att avfärda henne som man normalt gör med män som uttrycker sådana åsikter.

 23. UNDRANDE Says:

  @AV 14 mars 2012 kl. 18:42

  Du menar inte på fullt allvar att Rumänien, Ukraina och Slovakien använder sig av samma pedagogik?

 24. 50/50 Says:

  Ifrån Genusforskning inom kulturgeografin av Gunnel Forsberg

  ”Men ofta måste forskarna tampas mot fördomar om själva
  ämnet – som att genusgeografi enbart rör kvinnor; att den
  syftar till att sätta kvinnor på de maktpositioner som män
  för närvarande besitter; att målet är en omvänd sexism; att
  forskningen är politisk och inte vetenskaplig, osv. Detta
  trots att det numera fi nns en omfattande vetenskaplig litteratur
  på området, vilket borde ha undanröjt dessa vanföreställningar.
  Genusforskningen kan fortfarande mötas av en kritik
  som är baserad på föreställningen att man ställer illegitima
  anspråk. Vissa menar att genusforskningen både kräver likabehandling,
  dvs. att alla ska behandlas lika oavsett kön,
  och särbehandling i form av positiv särbehandling, t.ex. när
  det gäller tillsättning av högre tjänster inom universiteten.
  Men kraven är på intet sätt oförenliga. För att kunna uppnå
  en situation där det är lika naturligt med kvinnliga som
  manliga professorer och där dessa behandlas oberoende av
  kön, kan det vara nödvändigt med speciella åtgärder för att
  bryta den mansdominerade tillsättningstradition som varit rådande vid universiteten.”

  Undrar om inte Forsberg säger emot sig själv här. Genusforskningen är inte politisk säger hen, och sen vill hen ge positiv särbehandling av kvinnor dvs. diskriminera män.

 25. A.L. Says:

  Hälsosamt att höra att situationen i Sverige är unik. Det är en indikation på att mansdiskrimineringen inte är här för att stanna.

 26. 50/50 Says:

  @A.L.

  Den må vara något längre framskriden här än i många länder. Men den är långt ifrån unik. Feminismen är inget svenskt påhitt och i många länder är manshatet och mansdiskriminering lika vanligt som här och överallt tycks det bli allt vanligare enligt min mening.

 27. UNDRANDE Says:

  Ukraina, Slovakien, Rumänien – det blir svårt att slå dig i att klumpa ihop brokigare skara av länder. Läs lite historia så förstår du snart att de ovannämnda länderna har väldigt få gemensamma nämnare.
  Däremot finns det inget land i världen som är likt Sverige. Så du hade kunnat klumpa ihop (nästan) vilka länder som helst och jämfört med Sverige – så hade resultatet blivit ungefär samma som du gjort.

 28. Lasse Says:

  test

 29. masculus Says:

  test2

 30. Joakim Says:

  Men gud, där har ju jag jobbat 😛 Han som var så trevlig. En ulv i fårakläder?!

  För övirgt 1: Intressantare hade varit om de undersökt vilka länder som har bäst jämställdhet. Riktig jämställdhet alltså; inte parlamentet alá Rwanda.

 31. Argus Says:

  Det finns dock ett problem med det som jämställdhetsfeministern kallar verklig jämställdhet d v s 100 % kvinnor. Då riskerar nämligen yrket att bli en kvinnofälla. Ta yrken som åklagare, präst, veterinär eller lärare. Tidigare väldigt attraktiva och statusfyllda yrken som numera är eller är på väg att bli kvinnofällor!

 32. NisseN Says:

  Test

 33. NisseN Says:

  Angående Högskolan i Skövde var jag där för någon vecka sedan och studsade då till inför ett stort konstverk placerat ganska centralt i huvudbyggnaden. En bild där en kvinna i svarta kängor, svarta skinnbyxor och ett svart linne står på en mans huvud. Mannen ligger nästintill naken och tillsynes livlös ovanpå någon slags stensarkofag eller om det är en omkullvält gravsten.

  http://this.is/parsberg/privatebusiness/privatesidor/cornr/index.html

  En bild föreställande den kvinnliga dominansen i högskolevärlden? Ett konstverk med omvänt förhållande vore iaf helt otänkbart!

 34. NisseN Says:

  Jag är vanligtvis signaturen NisseNyfiken, men kunde av någon anledning inte skicka under mitt vanliga namn/epost, så det fick bli denna temporärt.

 35. NisseN Says:

  Ska kanske tilläggas att konstverket varit föremål för kritik och t.o.m plockats ner en period, men verkar nu vara permanentat trots allt.

 36. Ulf T Says:

  @NisseN,

  Postmodernistisk konst: om folk blir upprörda -speciellt vanligt folk, då är det per definition bra.

  Intressant att det skulle vara så svårt att få det bottaget, och oerhört omdömeslöst att det över huvud taget köptes in – sannolikt för rätt mycket skattepengar.

 37. wulf Says:

  Förövrigt så är det inte bara programmerare som behövs för att skapa ett spel och sällan dem som bestämmer hur spelet ska fungera eller se ut.

 38. Jocke S Says:

  Långt innan jag blev kritisk mot feminismen, var försiktigt positiv fram till -77. Så reagerade jag negativt mot omotiverat eller överdrivet fjäskande inför kvinnligt kön. Även som nedvärderade mot kvinnor.

  När man läser om denna man, och hur han både smörar, och hyllar ojämställdhet, eller antijämställdism, och på den positionen, känner man än mer vämjelse över detta hyckleri.

  Besökte ett gårdsmuseum för några år sedan, med barn och familj, på gotland. I varje rum gick hon, guiden på, om hur männen, två bröder, på gården inte klarade sig förrän kvinnorna kom dit och ordnade upp allt. I brygghuset kom hon in på gotländska män supande idag.

  Och sedan slutade det med, att ”männen åkte på semster” ute på havet, när de fiskade för gårdens behov av mat.
  Då sa jag till henne, efteråt.

  Senare fick jag reda på att det finns ett museum över dessa semsterfiskande män, och om alla som gick unde rute på havet under semestern.
  Så f.ö. om museer och historia, vanliga mäns historia är inte heller alltid så väl beskriven. Och koIla in stugorna på Skansen. De handlar mest om kvinnornas pyssel.

  Vi kämpar vidare! Mina artiklar i ämnet finns på sourze f.n. För den som är intresserad.

  Mvh Joakim Steneberg ”På båda könens villkor, för båda könens bästa!”

 39. Jocke S Says:

  http://www.sourze.se/Joakim_Steneberg_10520774_a.asp
  Där är länken. På sourze kan man debattera också förstås. Just nu råder där ett visst överskott på diverse feminister, ”manliga”.
  Så häng gärna på!

 40. Miss Says:

  Jag är en tjej som gått spelutveckling (i Stockholm visserligen men ändå) och jag tycker inte alls att det är dumt att de försöker locka fler tjejer att söka till utbildningar i den här branchen. Locka till att söka, inte kvotera in. Och blir folk lockade räcker det långt, betygsnivåerna hos de sökande är inte skyhöga.

  Det är faktiskt så att marknaden efterfrågar kvinnor, könen är inte helt lika och kvinnor kan tillföra egenskaper som spelföretagen känner att de vill ha mer av. Det finns rätt gott om forkning (men då får man ta med i beräkningen att spelforkning inte funnits lika länge som vissa andra grenar) på att spel utvecklade av grupper där det inte endast var män tenderar att även locka spelare som inte spelar annars, vilket brukar bära med sig framgång. Ett bra exempel är Sims.

  Mer kvinnor än idag kan gynna branchen.

 41. Ulf T Says:

  @Miss,

  Jag är en tjej som gått spelutveckling (i Stockholm visserligen men ändå) och jag tycker inte alls att det är dumt att de försöker locka fler tjejer att söka till utbildningar i den här branchen. Locka till att söka, inte kvotera in.

  Mjukvarubranschen är expansiv, och det är utmärkt om fler begåvade människor söker sig dit. Alla branscher mår dessutom bra av att det inte blir för homogent. Om kvinnor i kraft av att vara kvinnor ökar kvaliteten eller innovationskraften vet jag inte, men allmänt är det roligare när könsfördelningen är någorlunda jämn.

 42. Feministisk misandri « Yasers hörna Says:

  […] [Nästan bara kvinnor – det räcker ÄNDÅ inte] […]

 43. Lars Says:

  Vill uppmärksamma på kommentaren av jämställdisten Jack (14 mars 21:42):

  ”Det mest intressanta ur genusperspektiv är att kvinnor, via feminister, valt att ta sig fram i arbetslivet med insitutionaliserade våld och våldshot eller ekonomiska bestraffningar, via lagstiftning.”

  Hmm, fascismerande, … jag menar fascinerande.

  Så tex din mamma, dina kvinnliga vänner och dina eventuella systrar har via feminismen valt att ta sig fram i arbetslivet med våld, våldshot eller ekonomisk bestaffning gentemot arbetsgivare. Intressant.

  Jag bara ….mmmm.

  Det var en med signaturen Jack som under en post för en tid sedan framförde att kvinnor infiltrerat samhället, och nåt om blänkande sköldar och svärd. Men det var kanske en annan jack.

 44. Lars Says:

  Ursäkta, det var 14 mars 21:32

 45. Lars Says:

  Det var bland annat det här jag avsåg, ser att det inte var blänkande sköldar, utan speglande, detta under Ströms bloggpost den 8 februari ang Svelands artikel:

  ”Jack säger:

  08 februari 2012 kl. 12:40
  John Nilsson,

  Huruvida vi vill henne väl beror på hennes gärningar som feminist. Jag känner inte till dem just nu. Precis om vid Nurnberg kommer många femnister hållas för oskyldiga dock. Föredömligt så. Det har varit en galen tid att leva i vilket måste tas hänsyn till vid bedömningen av feminismens medlöpare.

  Historien kommer att skrivas ned dock och feminismen är en mörk epok i Sveriges och västvärldens historia, där de gamla religionerna, försvagade av vetenskap, gav vika för en ny religion som stelt kom ridande med vetenskapens fernissa. En trojansk jämställdhetshäst med vilket ett könskrig initierades och allvarligt skadade män, pojkar, relationerna mellan män och kvinnor samt civiliseringen av människor.

  Det är jämställdisterna som förmådde göra motstånd, att med svärd och speglande sköldar driva tillbaka de gorgonliknande varelser som sprungit ur den förrädiska konstruktionen.”

 46. Lars Says:

  Även om Ströms tackande för stödet två kommentarer under den ovanstående citerad, inte avsåg den explecit, så närs även sådant här i jämställdismens barm. Var och en som skriver kommentarer är inte en represantant för Ström, men var och en som önskar kan räkna sig som jämställdist. Var börjar ansvaret och var slutar det?

 47. Bismillah Says:

  spännande blogg du har:) ska vi följa varandra på bloglovin?:)

 48. Lars Says:

  Tankegodset om feminiseringen av samhället och feminismens fara förekommer om inte annat i kommentarstrådarna på denna blogg, Kommentarerna ägs ej av blogginnehavaren men jag anser att i bloggen framförs ”sanningar” och ”avslöjanden” vilka är mer eller mindre välövervägda men som verkar som köttben till sina följare att hugga in i.

  Det förkommer också den sammanförande föreställningen att det som här kallas ”jämställdism” är bannlysta och obekväma sanningar som omgivningen vill kväsa, och att sanningen – jämställdismen skall segra. Ett tydligt uttryck är att detta är en ”kamp”.

  Citat från Per Ströms bloggpost ”Jag tar timeout från genusnytt” från 15 mars 2012:

  ”Även om statsfeminismens grepp om landet fortfarande är fast noterar jag att dess ideologibygge utsätts för allt fler ifrågasättanden. Den feministiska rörelsen har på senare tid allt oftare visat prov på att vara chockad och upprörd över att bli emotsagd och över att möta ett allt tydligare jämställdistiskt motstånd.”

  Ovanstående är en retorik och åsiktsbank som jag vill påpeka.

 49. Lars Says:

  Med tanke på kommentarer i genusnytts trådar vill jag också minna om följande:

  Citat från artikel där det bla avhandlas ideologin bakom det s.k. ”manifestet” som tas upp i rättegången mot ABB:

  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/22juli/Fjordman-kaller-seg-folkefiende-nummer-to-6842614.html#.T8xo6NV3TKw

  Citat: ”Jensen og Breivik mener også at feminismen har gjort vestlige menn feminine…..”

  Samt från Religionshistorikern Mattias Gardells vittnesmål i rättegången mot ABB:

  ”Enligt Gardell är Breivik en av dem som delar dessa antifeministiska tankar.
  – Han ser det som förfallets inredning. Början på den europeiska kulturens feminisiering. ”

 50. Lars Says:

  Vill uppmärksamma på kommentatorn ”Feministisk misandri!, Yasers hörna”, denne länkar till sina egna funderingar kring feminim varvid finns att födjupa sig i bland annat:

  ”Notera också att en man inte kan välja att mörda sitt foster efter befruktning (abort), det är en kvinnlig ”privilegie”. Men trotts att feminister vill intala kvinnor att det är moralisk försvarbart att mörda sina foster, även mot mannens vilja, samt förbjuda män att göra samma sak, så skall kvinnor som föder sina barn kunna skilja sig från fadern räkna med att behålla barnet samt kräva fadern på pengar.”

  Kommer ovanstående också kunna kallas för politiskt inlägg i samhällsdebatten och definera en ”verklighet” ?

 51. skvitt Says:

  Tipsar om en pappa utan rättigheter
  http://skvitts.wordpress.com/2012/07/11/stackars-pappa/

  /Skvitt

 52. Ulf T Says:

  @skvitt,

  Tipsar om en pappa utan rättigheter
  http://skvitts.wordpress.com/2012/07/11/stackars-pappa/

  Det finns några till klipp på hans youtube-konto. Beklagligt att han skall behöva spela in allt – men det verkar inte ha någon betydelse, vare sig i möten eller domstol, att han kan bevisa att det ljugits…

  Det är för övrigt tillåtet att spela in samtal man själv deltar i, även i hemlighet. Om man får lägga upp dem på nätet sedan, utan alla deltagares tillstånd, är nog mer tveksamt.

 53. Arhan Says:

  Svenska kvinnor är generellt oförskämt bortskämda. Jag lider dock inte med honom eller andra män som dyker in i svenska lårvikar. Han får skylla sig själv då han borde vetat bättre. Tvärtom gottar jag mig varje gång en blåst svensk man blir bedragen så här snyggt. Lär er att vända ryggen till svenska skittjejer eller räkna med att ta konsekvenserna av er kåthet..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: