Kvinnor kan – även på Tillväxtverket

by

Bloggen Cornucopia tar på ett intressant sätt upp Tillväxtverkets uppmärksammade slöseri och trixande. ”Fredagsgenusmys” är den kreativa benämningen som bloggen inför.

Bloggen har gjort en intressant genusobservation om det hela. Jag citerar:

”Alla ytterst ansvariga är nämligen kvinnor. Generaldirektören Christina Lugnet är kvinna. Ordförande Chris Heister (m) är kvinna (och även landshövding i Stockholms län). Och ytterst ansvariga ministern Annie ”jag gav miljoner i bidrag till Facebook” Lööf är kvinna.

Verkets ledningsgrupp är elva huvuden stark. Av dessa är åtta kvinnor – Christina Lugnet, Cecilia Werner Kastensson, Lena Rooth, Anneli Sjögren, Karin Hallerby, Anna Bünger, Solveig Edelryd och Aslöd Odmark. Ingen kvotering där. Bilder finns förstås.

För övrigt är bägge presskontakterna på Tillväxtverket kvinnor, ingen kvotering där heller.”

Det stämmer som det brukar sägas: Kvinnor kan. Också.

En tanke jag själv fick: Om det hade varit lika stor manlig dominans istället för kvinnlig hade nog media kallat det gubbvälde och skrivit ungefär ”så här går det när gubbarna får hållas”. Det hade nog blivit några utvikningar också om ”manlig mygelkultur” eller liknande. Media gillar ju den där termen välde, och de gillar att racka ned på män.

Vilket slags välde är det nu på Tillväxtverket? Och vilken slags kultur? Kommer media att börja se skandalen ur ett genusperspektiv tror du?

Hur lång tid tar det för övrigt innan media börjar skriva att Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet döms extra hårt för att hon är kvinna?

Tack för tipset, Matte Matik! Läs blogginlägget här (det står mer läsvärt).

Kommentar: TIllväxtverket satsar väldigt mycket på att dela ut starta-eget-bidrag som är ensidigt könsmärkt för kvinnor. Mer om det kommer i min kommande bok om mansdiskriminering.

För övrigt: Herrar får inte tävla i OS-sporten konstsim. Den är bara öppen för damer. Den olympiska kommittén tillämpar alltså mansdiskriminering. Konstsim är den enda sport i OS som stänger ute ett kön från en hel gren. Kvinnorna får däremot tävla i alla sporter (i brottning får de dock bara tävla i fristil, inte in grekisk romersk stil). Läs mer här och här. Tack för tipset, Sara och Fredrik!

Annonser

27 svar to “Kvinnor kan – även på Tillväxtverket”

 1. Vänster Wiki (@Vansterwiki) Says:

  Rytmisk sportgymnastik är också en damsport. Den enda jämställda sporten är numera fälttävlan och visst skytte var det fram till för några år sedan.

 2. Nils Jungenäs Says:

  Därför tittar vi jämställdister på motorsport istället. Absolut noll könssegregering. 😉

  Allvar:
  Det har väl bara att göra med underlaget. Det finns naturligtvis inte tillräckligt många killar som vill tävla i att bara bada. Killar vill simma fort, fort och tävla. Samma sak med brottningen – det saknas väl bara tillräckligt många intresserade damer.

  Inget att bråka om.

 3. Lars I Says:

  Feminismens klassiska dilemma som fortfarande är en olöst gåta: Hur äter man kakan och samtitigt behåller den ?
  Alltså, hur behåller man sin uppdiktade oskuld vid sidan av makten och nöjet att bua åt de ”maktgalna männen” även när man allt mer fått tillgång till makten och bevisar sig vara minst lika goda kålsupare. Det är då den feministiska mytfabriken sätts på ordentliga prov och jag väntar med intresse på bortförklaringen denna gåmg. ”Orättvis granskning” av kvinnofientliga krafter brukar vara bortförklaring nummer ett. ”Offer för manlig kultur” skulle möjligen kunna bli knepigare att hävda med den 80 % kvinnliga dominansen men knappast något störande faktum i den feministiska logiken.

 4. barfota Says:

  Kvinnorna på Tillväxtverket tillför ”jättemycket” belastning för skattebetalarna.

 5. Joakim Steneberg Says:

  ”Kvinnliga politiker som gör skandal granskas hårdare än manliga”. Det ”fastlogs”, enl SvD:s språkbruk, lagom till Almedalsveckan. ”Gäller nog” även kvinnliga myndighetspersoner.
  Jag har för min del en hel radda dubier om (genus?)forskarens resultat…
  http://blog.svd.se/brannpunkt/2012/07/02/ja-kvinnliga-politiker-granskas-hardare/

 6. Lorem Ipsum Says:

  Att tjänstemannaansvaret togs bort har banat vägen för den här typen av mygelkultur.

  Hade tjänstemannaansvaret varit kvar hade Christina Lugnet fått avsked på grått papper direkt. Men nu har vi inte denna skyddsmekanism och därmed så kan hon jamsa på och skylla ifrån sig.

  Vad som är en frisk fläkt är att det finns ”ambassadörer” som har haft nog med ryggrad och tackat för sig när det gäller sin inblandning med Tillväxtverket.

  Nu ska vi bara vänta in lite gråta-ut-reportage i de stora svenska tidningarna. Det lär inte dröja många timmar är min gissning.

 7. barfota Says:

  Lugnet backar om Grand-nota

  ”Hittills har 35 av drygt 850 ambassadörer meddelat Tillväxtverket att de slutar, uppger myndigheten för Aftonbladet.

  – Våra kvinnliga ambassadörer är jätteduktiga och har gjort ett sådant bra jobb. Det är beklagligt, men det är deras beslut, säger Christina Lugnet till TT.”

  Beklagligt!!! Vilken sopa, hon borde avgå med omedelbar verkan och hamna bakom lås och bom som vilken kriminell bandit som helst. Vidrig kärring!

  Tummen upp för de vettiga ambassadörer som hoppar av detta korrupta projekt.

 8. Staffan Says:

  Det är inte bara i konstsim som manliga deltagare diskrimineras i OS. Män får på grund av sitt kön inte heller delta i rytmisk gymnastik.

 9. Bashflak Says:

  Jag funderar över hästsporten. Där tog ju Sverige den första medaljen, där guldet förlorades med minsta möjliga marginal och ersattes med ett tröst-silver. Och Engelska drottningens barnbarn övertrumfades, till hemmapublikens besvikelse.

  I fälttävlan möts tydligen herrar och damer på lika villkor? Inte bara bland hästarna, där ston tävlar mot hingstar och vallacker, men även bland de mänskliga ryttarna. Man undrar varför inte fler sporter har samma principer, t.ex. lerduvor (där Sverige tog andra medaljen), pistol, konstsim, m.fl. precisions- och konstsporter?

 10. Robin Says:

  Könsmaktsanalysen i traditionell form kommer att komma, gissar jag. Arg krönika i DN Kultur eller i Aftonbladet Kultur.

  Patriarkatet, i form av den manliga DN-journalisten Mattias Carlsson, har utsett Anklever-verket (Tillväxtverket) att granskas BARA för att det råkar vara kvinnodominerat. Patriarkatet ser till att det blåser mer om Anklever-verket än om Vinnova som har anklagats för liknande saker.

  Om GD Kristina Lugnet sparkas så kommer det att heta att det BARA är för att hon är kvinna. Om hon, Gud förbjude, ersätts av en man så är det en patriarkal försvarsreaktion. Etc, etc.

  Motsatsparet kvinna-offer och man-förövare är djupt ingnuggat i könsmaktsteoretikernas hjärnor.

 11. Bashflak Says:

  Off-topic – Pär, varför inte ta en vinjettbild där du har ögonen öppna åtminstone? Med dagens digitala fototeknik kan man ta hundratals bilder på bara några korta minuter, någon av dem MÅSTE bli bra. Sen att du har tio dagars skäggstubb för att se mer macho ut är förstås bara bra, alltid retar det någon queeraktivist, som kommer att kalla dig ringbrynja och allt möjligt. Men det är ju faktiskt så vi gifta medelålders män ser ut när vi är lediga och inte behöver göra oss till för att få ligga.

 12. Bloggläsare Says:

  http://www.svt.se/2.91293/1.1116520/konstsim_sa_funkar_det

  Dylan Williams är störtskön Bloke

  http://www.svt.se/2.149955/1.2367049/man_som_simmar

 13. Joakim Says:

  Media lär väl nämna Tillväxtverket i förbifarten av exempel på manlig korruption eftersom folk tar för givet att kvinnor har gott uppsåt.

  OT: Jag vill veta mer om Annie Lööf och Facebook. Har inte hört talas om detta tidigare. Kan någon länka?

  För övrigt: Men gud, är det sant?! Varför kan inte feministerna ägna sig åt sådana frågor istället? För min del kan de gärna få vända det till att man förstärker den könsstereotypa kvinnorollen med estetik, då tar de åtminstone upp frågan. Bara de inte går till angrepp mot hela sporten som Margareta Winberg gjorde mot beachvolleybollen trots att även män tävlar i den sporten.

 14. Taste in men Says:

  Nu har jag satt på mig genusglasögonen och kan konstatera att det råder ett kärringvälde på tillväxtverket. Detta måste man göra någonting åt!

 15. Eva Ellnefors Says:

  Makt korrumperar. Både män och kvinnor, tyvärr. Men det är ännu allvarligare när kvinnor, som anser sig kämpa för jämställdhet, beter sig så här! När jag jobbade med besvärliga tjejer såg jag att flickorna söp och slogs numera lika bra som killarna. Fast de kallades fortfarande ”hora” om de varit med flera killar! Kvinnorna på Tillväxtverket (vad är detta för ”verk”, betalt av skattemedel?) kommer att försvara sig med att de bara gjort som männen brukar. Suck!

 16. ingeborg Says:

  Finns det något hopp för Sverige? Generaldirektören för Tillväxtverket svarade på en fråga följande:: ”Står det så i DN är det riktigt”!

 17. Joakim Steneberg Says:

  Eve E, tjerer kallar varandra för hora. Och killar kallas för bög. Detta förekom inte när jag gick i skolan, innan feminismen kom och ”rättade till allt”!

 18. RefcenOmega Says:

  Tillväxtvärk eller bara sedvanlig genushuvudvärk?
  Tant-liga eller gubbvälde?
  Kampen mellan dem är hårfin.

  Det växer så det knakar i genusskogen.
  Vart barkar det hän mellan Ask och lö(g)n(n)?

  Ok, nog med ordvitsar kanske.

  Fast…
  jag har hört att man blir intelligentare av konstsim.
  En behovsanpassad sport?

  Känner ni inte till filmen ”Allt flyter” (http://www.imdb.com/title/tt1209367/) från 2008, om just ett manligt konstsim-lag?
  Den rekommenderas varmt.

  Män har ju hursomhelst ändå en gren (som de inte sitter på men likväl ändå inte bör hugga av…), så varför skulle de behöva ännu en?

  Grabbigt och gubbigt, usch och fy. Tvi vale.
  Så kan vi inte ha det!

  Allvarligt talat: jag ser fram emot fler mixade sporter, t.ex. schack och fotboll.

  Åtminstone som alternativ till herr- och damschack, resp. fotboll.

 19. Info Says:

  KÖNSBALANS

  Tillväxtverket bildades den 1. april 2009. Tjänstemännens könssammansättning bestämdes då av alliansregeringen. Den avspeglar inte så litet den föregående regeringens snarlika tolkning av begreppet jämställdhet. Jag erinrar mig t.ex. sammansättningen av Mona Sahlins stora jämställdhetsutredning, redovisad 2005:

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/11/30/gubbslemmet-och-den-kollektiva-genusglomskan/#comment-4834

  Vad beträffar t.ex. Roger Klinth så är han numera belönad med en docentur i ”Tema barn”, en genusvetenskaplig, akademisk befattning, som han ibland hinner ägna sig åt, då han inte är upptagen på annat håll. Han säger om sig själv t.ex. (2010): ”Jag har också ingått i LiU:s centrala jämställdhetsråd. Och under tre år har jag varit med i styrelsen för Nordiska rådets jämställdhetsorgan, NIKK. Från april i år kommer jag också att ingå i Nationella sekretariatet för genusforsknings insynsråd.”

  F.n. är han också ordförande i Forum för genusvetenskap och jämställdhet.

 20. Itchy Says:

  @Joakim
  http://bloggar.expressen.se/opinionsbloggen/2011/10/annie-loofs-facebookskandal/

 21. Tjorn Says:

  En av simmarna i Stockholm Konstsim Herr arbetar på Tillväxtverket. Hur ska man tolka det?

 22. Monica Antonssons stollerier om Statsfeminism är grundade på Feminismens TÄAG-princip « Aktivarum Says:

  […] inte Genusnytt är igång igen och Tillväxtverkets har nu ännu fler skandaler. Share this:FacebookTwitterGillaGillaBe the first to like this. […]

 23. Är det kvotering som ligger bakom? « Toklandet Says:

  […] det brukar gå åt skogen när inkompetenta ska in på jobb de inte klarar av. Och det är som Genusnytt skriver, kvinnor kan mygla de också trots en del kvinnors tramsiga drömmar om att saker och ting […]

 24. Moneymaker Says:

  Nu har GD Lugnet fått sparken. Känns bra 🙂

 25. Jabel Kabel Says:

  hahaha skojig läsning! förgyllde min regniga dag

 26. Henrik Says:

  Angående konstsim så bör man nog inte skrika diskriminering då det helt enkelt inte är stort nog bland herrar internationellt för att göra det till en särskilt betydelsefull tävling. Fantastiskt kul att du är tillbaka Pär.

 27. Peter J Says:

  Solveig Edelryd har nu bytt tjänst, sedan en månad tillbaka har hon”valt att byta inriktning”. En man har tagit över, Tony Schmidt. Får se om det blir någon skillnad nu. Personligen anser jag att det ska läggas ner omgående.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: