Fel kön på fotbollsplanen – genusfolket upprört

by

Fotbollsplaner och andra idrottsplatser där man inte behöver boka tid utan bara kan dyka upp utnyttjas nästan bara av pojkar, visar en ny rapport från Stockholm. Flickorna vill inte spela fotboll. Genusfolket är upprört.

Dagens Nyheter skriver i en artikel med rubriken ”Två av tio på fotbollsplan är tonårstjejer” (med en bild på en tjej):

Problemet är att fler fotbollsplaner inte innebär att flickorna kommer att idrotta mer. Redan 2005 visade Ulf Blomdahl, forskningsledare vid idrotts- och kulturförvaltningarna, och Stig Elofsson, docent vid institutionen för socialt arbete på Stockholms universitet, att flickors preferenser skiljer sig från pojkars.”

Och nu visar en ny rapport samma sak. Pojkar är mycket mera intresserade av idrott än flickor. När valet är fritt är det många fler pojkar än flickor som väljer fotboll och andra idrotter.

Ja tänk att det finns olikheter mellan könen. Förfärligt. Tur att vi har så många genusproffs i Sverige. Kanske, kanske, kan de med tiden arbeta bort skillnaderna mellan pojkar och flickor. Så att det blir lika!

Tack för tipset, Sara!

För övrigt 1: Det råder ”radikalt gubbvälde” i Internationella olympiska kommittén, skriver nyhetsbyrån TT. Jag kan konstatera att de tillämpar misandri (mansförakt) genom sitt ordval. För övrigt – hur är sportintresset fördelat mellan könen? Läs mer här. Tack för tipset, Sara!

För övrigt 2: Så här skriver Aftonbladets sportjournalist Mats Wennerholm om vem som fick bära den svenska fanan när OS invigdes: ”Inget ont om Rolf-Göran Bengtsson. Men att det inte blev en tjej som bär den svenska fanan känns ju helt fel. […] Men det känns inte direkt modernt att en 50-årig man bär fanan, när trenden är att det är tjejerna som forsar fram just nu i svensk elitidrott och där bara två tjejer fått äran att bära fanan sedan sommarspelens begynnelse.” Min kommentar: Ja det är klart att det inte borde ha varit en man. Vi lever ju i Sverige i nådens år 2012! Tack för tipset, Erik!

Annonser

58 svar to “Fel kön på fotbollsplanen – genusfolket upprört”

 1. Sara1 Says:

  När jag var ung så var det aldrig några problem att spela fotboll med killarna på fotbollsplanen. Vi ungar var inte uppdelade i tjejer eller killar utan spelade tillsammans, utan inblandning av vuxna, precis som det ska vara. Eller senare när vi spelade innebandy, som var snabbt, hårt och tufft, och gav en hel del blåmärken men kul hade vi:) och inte var det någon som delade in oss i kön utan var och en bestämde själv om deltagande och om vi var intresserade.

 2. Leif Says:

  ”Men det känns inte direkt modernt att en 50-årig man bär fanan, när trenden är att det är tjejerna som forsar fram just nu i svensk elitidrott.”
  Jag antar att det är den tendensen man också ser i de medaljer som hittills tagits av de svenske i årets OS.

 3. AV Says:

  Finns bara en lösning: Kvotering!
  – Nej, tyvärr kan du inte komma in och spela fotboll. Du får ta med en flicka så att det blir exakt lika, så att kön inte spelar roll för vad man gör. Ni pojkar odlar säkert en antiflickkultur som tvingar in din syster i trånga könsroller, genusbuse där. Har du förresten funderat på hästhoppning, dans, gympa, zumba eller gymnastik? Seså, ta nu av dig den där Messi-tröjan och dra på dig trikåerna.

  Man kan undra om de undersökt vilket kön som nyttjar kommunens ridstigar. Braskande rubriker: ”7 av 10 ryttare på ridstigen flickor och kvinnor. Pojkarna hindras av kvinnlig normativitet i stallet.”
  Näää, det är klart ingen kommer skriva. Då skulle ju kvinnor utmålas som aktiva normsättande subjekt och pojkar som utsatta objekt. Och det VET vi ju är fel. Om pojkar utsätts för något som helst är det ”patriarkala” strukturer som begränsar deras maskulinitet. Pojkarna odlar en antihästkultur.

  Kom nu inte och påstå att flickorna odlar en antifotbollskultur. De utsätts för ett patriarkalt förtryck, ty de är per definition OFFER, och hör sen.

 4. Prill Says:

  Oj, oj, oj…De här medelålders männen som försöker ställa sig in – vara ”rätt” – genom att tillämpa självförakt. Det är så tragiskt, så pinsamt, så dumt.

 5. Lisa Erikson Says:

  De senaste åren har man också förvånats över att flickor får idrottsskador (ofta ligamentskador i knän) av t ex fotboll, och försökt anpassa träningen efter det. Skadepanoramat har tagits emot med fasa och förvåning av mödrarna som pressat sina döttrar till detta ”intresse”. I själva verket tycks döttrarna har blivit sina mödrars politiska projekt och fått betala med sina knän. Dessutom har man aldrig på samma sätt uppmärksammat att killar också – i alla tider – fått korsbandsskador av t ex fotboll. Inte heller alla killar har kunnat idrotta av olika anledningar, en del har varken fysik eller intresse. Man kan erinra sig hur stora skillnaderna bland män kan vara bara av den sortering som skedde vid mönstringen till den tidigare allmänna militärtjänstgöringen.

  Likriktningen och förenklingen för flickornas del tycks ha skett i feminismen och aningslöshetens namn.

 6. Ulf T Says:

  Rolf-Göran Bengtsson var ju ett av våra största medaljhopp på plats, och regerande europamästare och silvermedaljör i förra OS. Man vill gärna välja en redan meriterad person, och dessutom var det menat att ridsporten skulle få äran.

  Det känns lite opportunistiskt att börja kritisera (det enhälliga) beslutet att låta honom bära fanan, nu när han oturligt fick dra sig ur tävlingen.

  Dessutom – hur hade det låtit om det varit männen som ”forsade fram”? Hade det varit ”omodernt” att lyfta fram en kvinna då?

  Och vadå ”forsar fram”? Hittils har vi 5 medaljer på manliga sidan och två på kvinnliga. Det manliga handbollslaget är i semi medan det kvinnliga åkte ut efter raka förluster.

  Är det kanske så att vi är lite färgade när vi försöker bedöma folks prestationer?

 7. Anne Says:

  Exemplet ridning är oerhört intressant. Det finns nog ingen miljö som är så säreget hierarkisk som småflickors hästintresse. Med försteskötare, andreskötare, tredjeskötare, ryttare. Gud nåde den som överskrider sin gräns, i stallet gäller kadaverdisciplin och mobbning. Någon motsvarighet bland män finns inte.

  Miljön har åtminstone inte tidigare heller varit den direkt hälsosammare – vilket föräldrarna förstås hoppas. Det är här man präglas in i rökandets konst.

  Att bara en bråkdel av flickorna som vuxna stannar kvar i miljön, torde lätt kunna förklaras.

 8. ninnitokan Says:

  @ Sara1:
  Ja, precis så. Den som gick till fotbollsplanen på rasten spelade fotboll. Visst var grabbarna i majoritet, men vad är problemet med det? Där var inget som hindrade mig att välja fotbollsplan framför hopprep eller tjejsnack eller vad nu är tjejerna ofta föredrar att göra.

 9. Taste in men Says:

  Detta hemska försök till likriktning som pågår i Sverige. Vad är egentligen syftet?

 10. an@n.ym Says:

  Om du svenska kvinnorna forsar fram i svensk elitidrott så borde ju det ha avspeglat sig i medaljstatistiken, men med facit på hand så kan man knappast se det.

  Herrar:
  – Fredrik Lööf/Max Salminen, guld
  – Håkan Dahlby, silver
  – Jimmy Lidberg, brons
  – Johan Euren, brons
  – Rasmus Myrgren, brons

  Kvinnor:
  – Sara Algotsson Ostholt, silver
  – Lisa Nordén, silver

  För övrigt kan man notera att den avskydda manliga fanbäraren Rolf-Göran Bengtsson avstod sitt försök att ta medalj på grund av att hans häst hade en liten skada på hoven.

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/os2012/article15234645.ab

  Med tanke på att ROKS och andra feministers har påstått att män slår inte bara kvinnor utan även djur, så kan man ju undra över Rolf-Göran Bengtsson.

  http://www.dn.se/debatt/nar-pappa-slar-varmer-han-ofta-upp-pa-hunden

  Han kanske inte alls är en man i deras ögon. Han plågade ju inte sin häst för att få en medalj. Så då kanske det inte är något problem att han, eller om det nu är hon eller kanske hen, fick bära fanan trots allt. Eller så har ROKS och de övriga feministerna helt fel, män slår inte djur och kvinnor.

 11. ninnitokan Says:

  AV ;D

 12. Ulf T Says:

  Här har jag i alla fall hittat förklaringen:

  Idrottsrörelsens satsning på flickor – en kontraproduktiv åtgärd?

  Här framgår att Idrottsrörelsen nästan uteslutande riktat sina satsningar mot flickor, men att det inte är bra, eftersom man då implicerar att det skulle vara något speciellt med flickor. Lösningen borde i stället vara att ta bort könsuppdelningen och skapa ”nya former av idrott”.

  Logiken att man även i kvinnodominerade idrotter satsar på tjejerna, är också ett problem, men inte för att man struntar i pojkarna (de är ju ”normen” och behöver ingen hjälp), utan för att man ”problematiserar” tjejer.

  Eftersom kön ”blir till” genom handling – såväl språkliga som mer direkta – betyder det att våra sätt att framställa och värdera kvinnor och män kan förändras. Sociala ordningar, som genusordningen, skall inte ses
  som givna.

  Detta är den andra artikeln jag sett från GIH på kort tid som menar att kön bara är en social konstruktion. Fysiologiforskningen på GIH var i alla fall tidigare världsklass. Har den dekonstruerats?

 13. Bashflak Says:

  Det brukar väl vara den äldsta deltagaren som bär Sveriges fana på OS. Gärna nån som tagit guld förut, eller som i detta fallet har god chans att göra det. Jag vill minnas att Ragnar Skanåker burit fanan i nåt tidigare OS.

 14. Joakim Steneberg Says:

  Kön ”blir till” – milda makter så krystat, patetiskt. Är hela Sverige genusifierat snart, så det kan vända? Har Daniel bytt blöja på lilla Estelle exakt lika mycket? Eller är han ändå överordnad Victoria?
  När det gäller fanbärandet så har det ju getts förklaringar. Aktuella tjejer var inte tillgängliga, simmerskorna t.ex.

 15. Info Says:

  DEN SISTA MANLIGA BASTIONEN FÖLL PÅ 1990-TALET!

  Sverige är förmodligen det enda land i världen, där ”gubbväldet” brutits på allvar och för alltid.

  I en diskussion i Tanja Bergkvists blogg 2010 refererades till en viss Eva Berglund (i en annan blogg), som triumferande hade konstaterat, att kvinnor numera genom sin fysiska styrka och allmänna överlägsenhet förpassat också kraftiga, manliga militärroddare till deras rätta platser i skamvrån. Vartill jag hade kommenterat:

  ”NÅGRA ORD TILL EVA BERGLUND

  Eva Berglund, som utgör ett typexempel på svenska feminister, som värderar kvinnlighet främst eller enbart utifrån graden av manligt beteende (och gärna också utseende), skrev härovan:

  ”Anders B … jag förmodar att du inte tittat alldeles [= allt] för noga på bröllopskommentarerna men exempelvis när det gäller klänningskommentarer var åtskilliga av expertkommentatorerna män (liksom Victorias klänningsdesigner), när det gällde att vara ´försteroddare´ eller vad det hette, när det gällde att ro Kungaslupen, var det en kvinnlig roddare som styrde.”

  De flesta framstående modeskapare för kvinnor är och har varit män de också. HOMOSEXUELLA män, nämligen. T.ex. Versace, för att ta ett exempel bland många. Detta tänkte du inte på. Och visste inte, heller.

  Och vad gäller en kvinna som försteroddare, så hade något annat naturligtvis varit otänkbart i det nuvarande, genusriktiga Sverige. Jag erinrar mig, vilket enormt, officiellt jubel som utbröt, när en tjej för första gången inkvoterades som försteroddare på en militärslup/kungaslup. Det var i mitten av 1990-talet, jag vill minnas just utanför Skeppsbrokajen. Jag erinrar mig de stora förstasidesbilderna på båten med tjejen i förgrunden och en mängd suddiga, manliga roddare skymtande i bakgrunden.

  Jag minns den triumferande rubriken i megafetstil (troligen i DN):

  NU HAR DEN SISTA MANLIGA BASTIONEN FALLIT!”

 16. Joakim Steneberg Says:

  ”När skall sista bastionen,
  Falla i mansnationen
  Se här snabbast bland sätten
  Skrota allemansrätten!”

  Ur ”Tjejernas nya kläder” (JS 2006)

 17. M.Å. Says:

  Flickorna måste ju göra göra nått annat när killarna spelar boll. Ska inte genusfolket gnälla på det också? Eller är det okej när flickor är i majoritet? Luktar dubbelmoral tycker jag.

 18. Noger Says:

  – Spela fotboll på vår fotbollsplan – men du är ju kille! Du måste ta med en tjej, eller ägna dig åt könsöverskridande idrott en timma, har du provat tjejgåing?

  – Vasa? – Får inte delta i tjejgåing – måste vara kvinna? Men lilla gubben du får väl rycka upp dig lite. Du får väl starta en tjejgåing-klubb för killar, herregud, vi feminister kan väl inte lösa männens problem också, något får ni faktiskt göra själva!

 19. Håkan Says:

  Lär väl sluta med att hälften av alla bollplaner ”öronmärks” för flickor. Pojkar får inte spela där trots att de står tomma större delen av tiden.

 20. osvosvetcetc Says:

  Men kan du läsa hela artikeln Pär? Det som framställs som ett problem är ju att tjejer under 35 idrottar betydligt mindre än killar i samma ålder. Den här upprördheten/förvåningen över att det finns olikheter mellan könen förstår jag över huvud taget inte var du hittar. Hela problematiken är ju BASERAD på att det finns olika förutsättningar för människor med olika kön, framförallt barn.

  Alltså, artikeln handlar om att fler fotbollsplaner inte får fler tjejer att idrotta. Det betyder inte att det är dåligt att bygga fotbollsplaner, det betyder bara att man kanske måste kombinera det med andra åtgärder.

 21. Info Says:

  RIDSPORTEN UTMANAR DET HETERONORMATIVA FÖRTRYCKARPARADIGMET

  Ida Ali Abdulla i SVT Debatt:

  ”Säga vad man vill, men ridsporten utmanar den heteronormativa manskultur som råder inom den generella sportvärlden. Inom ridsporten, kan du vara, homo, bi, trans, heterosexuell.”

  http://debatt.svt.se/2012/08/02/dags-att-sveriges-sportjournalister-slutar-hana-ridsporten/

  (Debattartikel av sportredaktör Ida Ali Abdulla Lindqvist, Feministiskt perspektiv: http://twitter.com/idaalilindqvist )

 22. Genustanten Says:

  Jag är feminist och smygkommunist.

  Jag gillar kvotering av kollektiv. Så att det blir jämställt.

  Jag är jätteintresserad av att räkna könsorgan och dela in i olika kollektiv. Ett kollektiv som det måste kännas synd om och sedan ett kollektiv som ska kännas som det skyldiga kollektivet. Jätte-enkelt och bra.

  Jag räknar barnens könsorgan.

  Jag är jätteintresserad av själva antalet barnvaginor och antalet barnpenisar, på fotbollsplanen.

  Jag har kommit fram till att jag vill faktiskt ha fler barnvaginor på fotbollsplanen.

 23. Niko Says:

  Det hade inte varit möjligt att skriva det Mats Wennerholm skriver om inte samhället hade sjunkit ner i detta överväldigande förakt för pojkar och män. Det är ett tydligt symptom.

  För den som sätter på sig genusglasögonen är detta hur tydligt som helst. Det går inte en dag i Sverige utan att någon radiokanal, någon dagstidning, något debattprogram, sportjournalist, krönikör, politiker, professor eller rektor skriver eller uttalar sig nedsättande eller föraktfullt om gruppen män.

  Det är den radikala, politiska feminismen som infiltrerat varje skikt i samhället. I nära allians med postkolonial teori och ”intersektionalitet”. Notera därför att den utmålade ondskan, eller målet för förlöjligandet alltid är en etniskt svensk man eller pojke.

  Vi som inte är rasister – och aldrig kommer att bli det – häpnar över hur avgörande just hudfärg har blivit i debatten. Och feministernas avfärdande av hedersbrott (medans flickorna ”faller” från balkongerna), och ensidiga fokus på den svenska mannens våld mot kvinnor, är ett gigantiskt svek mot all form av hederlighet.

  Så går det när en extrem ideologi får fotfäste och lägger sig ovanför det sunda förnuftet.

  Feminismen, som en gång var en viktig och hederlig rörelse, har blivit en förbannelse. När skall vanliga kvinnor och män vakna upp?

 24. Mia. Says:

  Det Genustanttrollet var över gränsen om ni frågar mig. Tänk att det finns så mycket konfliktdrivande individer.

  @AV
  Vad gäller ridning så tror jag man var inne på 90% i artikeln.

  Min egen erfarenhet är att det inte skulle skada att försöka locka fler av de som vill men inte vågar att ge sig in på planen riktigt. På fritids t ex är det min erfarenhet att fler tjejer vågar delta när det bara är öppet för tjejer. Tyvärr får dock de mer ‘försiktiga’ killarna bara titta på då också. Samtidigt som det säkert finns tjejer (och killar) som inte vi vill vara med hur som.

 25. leifer Says:

  @Info

  ”Sverige är förmodligen det enda land i världen, där ”gubbväldet” brutits på allvar och för alltid.”

  Om detta stämmer så återstår då ”bara” att riva ner alla ”gumvälden”, för jag menar att det finns stora och starka såna som måste rivas ner. Håller du med mig?

 26. Jens Says:

  osvosvetcetc har helt rätt. Läs artikeln ordentligt och välj rätta saker att bli upprörd över, för det finns verkligen sådant också.
  Killar föredrar i större utsträckning än flickor att spela fotboll, fine. Lösningen är att hitta de sätt som gör att även flickor utöver någon sport, så att deras kroppar utvecklas och mår bra, inte att slentrianmässigt jobba för ytterligare en fotbollsplan. Naturligtvis finns det undantag från genomsnittet, både bland pojkar och flickor men det hindrar inte att det är positivt att hitta sätt att stimulera flickor att röra på sig i större utsträckning.

 27. Ulf T Says:

  @osvosvetcetc,

  Alltså, artikeln handlar om att fler fotbollsplaner inte får fler tjejer att idrotta. Det betyder inte att det är dåligt att bygga fotbollsplaner, det betyder bara att man kanske måste kombinera det med andra åtgärder.

  Ur den GIH-artikel jag länkade till ovan:

  Idrottsrörelsen har de senaste decennierna genomfört olika satsningar i strävan efter att förbättra jämställdheten. Dessa insatser har nästan uteslutande haft flickor och kvinnor som målgrupp. Flickors och kvinnors idrottande lyfts alltså fram som särskilt viktigt att uppmärksamma och satsa på.

  Sedan verkar artikelförfattaren tycka att även när man satsar på flickor och kvinnor förstärker man bara männens överordning, vilket tycks vara ett annat sätt att säga att kvinnor skall ses som offer alldeles oavsett hur mycket som satsas på dem.

  För ett antal år sedan berättade en väninna till mig om hur hon varit på en friluftsdag, där det bland annat spelades fotboll. Hon, som var där med sin dotter, insåg att medan papporna var med och spelade, stod alla mammor och tittade på. Hon började fundera på vilka slags förebilder de var för sina döttrar, och hoppade sedan med och spelade själv. Se där, en åtgärd för jämställdhet som jag till 100% stöder! 😉

 28. Ulf T Says:

  För att förtydliga (för jag läste hela artikeln): Fotbollsförbundet kämpar för att det skall anläggas flera fotbollsplaner, eftersom det finns så många som vill spela! Det är inte primärt en åtgärd för att få flickor att spela, men det blir ett problem när det problematiseras att majoriteten av de som vill spela fotboll är pojkar.

  Om det verkligen inte satsades på att få flickor att idrotta mer, vore det verkligen ett problem, men sanningen är ju att varje gång det satsas på att få ungdomar mer intresserade av att idrotta, så handlar det om att få tjejer mer intresserade. Fine, men om vi börjar försöka putsa könsfördelningen genom att straffa ut killarna, har vi inte åstadkommit något bra. Målsättningen måste vara att alla ungdomar som vill, skall få möjlighet att idrotta. Om pojkarna vill spela fotboll, se för tusan till att det finns fotbollsplaner!

  Vad vill tjejerna göra?

  För några år sedan, när Klüft, Kallur och Bergqvist härjade samtidigt, var trycket på friidrottsklubbarna enormt från unga tjejer som ville prova på. Problemet uppstod att man helt enkelt inte hade tillräckligt många ledare för att hantera efterfrågan. Jag ställde själv upp som ledare i en klubb eftersom min son, då 6 år, ville prova på. Det var han, tre andra killar och 60 tjejer! Inte bara han tröttnade, utan även jag. Det var så många, och så få ledare, att det inte gick att göra mycket vettigt annat än att hålla dem i rörelse. När sonen inte längre ville gå dit fanns det inget utrymme för mig att fortsätta heller. Att sonen slutade har jag förståelse för. Inte en enda av tjejerna intresserade sig det minsta för de pojkar som var med (som dessutom var ett år yngre). Jag förebrår förstås inte de 7-åriga tjejerna – visar bara förståelse för att killarna gav upp.

  Om inte annat visar det på vikten av att smida när järnet är varmt, dvs när det finns lysande förebilder. Något att tänka på för de som tycker att elitidrotten tar för mycket resurser från breddidrotten…

 29. Philip Says:

  Ulf T: Var får du det här att killar ska ”straffas ut” ifrån? Ingen har problematiserat att pojkar vill spela fotboll, man har problematiserat att tjejer INTE vill spela fotboll.

  Anledningen att det satsas mer på att få flickor att idrotta än på pojkar är att det är mycket färre flickor än pojkar som idrottar. Jag förstår inte riktigt vad du tycker är konstigt med det. Det handlar om att det är viktigt att flickor motionerar. Som det är nu byggs det (förhållandevis) många fotbollsplaner, men tjejer verkar inte vara intresserade av att spela fotboll. Det är ett problem eftersom tjejer inte motionerar i tillräckligt stor utsträckning.

  Vad kan man göra åt det här? Två saker: man kan dels försöka skapa större intresse för fotboll bland tjejer, dels satsa på idrott som många tjejer redan är intresserade av. Det ena utesluter inte det andra. Naturligtvis är det bra att ta tillvara på ett stort intresse för friidrott, som du mycket riktigt säger. Men samtidigt kan man ju jobba för att skapa möjligheter för tjejer att spela fotboll, så att man understödjer för de flickor som är intresserade och kanske locka fler att prova på.

 30. Aktivarum Says:

  Philip:

  ”Anledningen att det satsas mer på att få flickor att idrotta än på pojkar är att det är mycket färre flickor än pojkar som idrottar.”

  Men ljug lite mer är du snäll

  Det är mycket färre pojkar än flickor som studerar. Finns ingen som menar att FÖR ATT pojkarna är färre behövs satsningar på dem.

  Bara ljug

 31. Philip Says:

  Aktivarium: Det där resonemanget får du nog utveckla lite. Enligt dig ”ljuger” jag alltså om satsningar på flick-idrott för att det inte finns satsningar på att få fler män att studera? Vilken del av vad jag säger är ljug?

 32. Aktivarum Says:

  Philip:

  OM du hävdar man inte skulle satsa på idrottande tjejer om de var fler och att man alltså bara gör det idag för att tjejer är färre än killar och kommer att sluta när man har 50% tjejer.

  Då är det rent ljug

  Satsningar på flick-idrott har inget att göra med om tjejer är fler eller färre än killarna.

  Man satsar inte mindre på Fotboll och mer på Basket FÖR ATT det är fler som spelar Fotboll, den regeln är ihopljugen!

 33. Philip Says:

  Aktivarium: Alltså, det är ju bra om du argumenterar emot vad jag faktiskt säger och inte mot vad jag teoretiskt skulle kunna säga.

  Din basket/fotboll-liknelse är lite udda. Det är klart att man inte satsar mer på något automatiskt bara för att färre ägnar sig åt det. Men det är ett folkhälsoproblem om tjejer under 35 inte får motion i tillräckligt stor utsträckning, vilket är hur situationen ser ut idag. Den dag vi når detta 50/50 du lägger fram teorier om kan vi ta diskussionen om hur man ska omprioritera. Som det ser ut idag är tjejer underrepresenterade inom idrott, vilket motiverar en större satsning på att få tjejer att börja idrotta än på att få killar att börja, eftersom killar redan verkar söka sig till idrotten.

 34. Joakim Steneberg Says:

  Nej det satsas verkligen inte mycket på att få fler pojkar att studera vidare, fastän vi vet att de t.ex. får sämre betyg än de skulle ha (Lärarnas tidning) jämfört med provreslutaten, och flickornas respektive.
  Ändå ses intellektuell utveckling som mer viktig för karriären iaf.
  Och å andra sidan, idrott utanför skolan är en frivillig verksamhet, (man behöver inte höga betyg för att deltaga osv).
  Och å tredje sidan, så verkar det vad jag har sett, som om flickor/kvinnor joggar och simmar en hel del, kanske mer än män?
  Så det kanske jämnar ut sig?
  Utom pojkarnas orättvisa betyg, Om ett decennium så har vi en övervikt av kvinnliga akademiker, advokater, läkare osv osv.
  Ändå så är det jättebrått att få in okvalificerade kvinllga genus- m.fl.proffesorskor.

 35. Ulf T Says:

  @Philip,

  Ulf T: Var får du det här att killar ska “straffas ut” ifrån? Ingen har problematiserat att pojkar vill spela fotboll […]

  Från artikeln, bland annat:

  – Man får söka förklaringen i hur det ser ut på de ytor som kommunerna planerar för spontanidrott, aktiviteterna är extremt pojkdominerade. Det handlar exempelvis om fotboll, skateboard och inlines, klättring och landbandy. Satsningarna har inte kombinerats med några genusanalyser, konstaterar Ulf Blomdahl.

  Underförstått: hade man genusanalyserat hur man spenderade pengarna hade man satsat på något annat.

  Jag håller med om att det är viktigt att få så många som möjligt att motionera, men låt oss titta på vad SCB säger om motionsvanor:

  http://www.scb.se/statistik/LE/LE0101/1976I02/LE0101_1976I02_BR_08_LE103SA0401.pdf

  Faktiskt är kvinnor i majoritet i alla kategorier utom ”motionerar kraftigt minst 2 ggr i veckan”. Ur folkhälsosynpunkt torde det vara lika intressant att problematisera varför 12% av männen, mot 10% av kvinnorna, aldrig motionerar. I det spann som verkar som ett rimligt mål ur hälsosynpunkt: 1-2 ggr/veckan, är kvinnorna i majoritet.

 36. Niko Says:

  Philip,

  Så vitt jag vet är pojkar den grupp som både är mest överviktiga och mår sämst (75 % av alla unga som begår självmord är pojkar).

  Självklart skall man uppmuntra även flickor att idrotta, men du verkar tro att det är det enda viktiga?

  Det aktivarum är inne på är intressant, eftersom det belyser vad samhället ser som viktigt (feminismens tolkningsföreträde). Det är viktigt att få flickor att idrotta. Det verkar dock inte vara lika viktigt att få pojkar att studera…

  Har du ens reflekterat över detta?

 37. Micke K Says:

  Eftersom beslutet om fanbärare togs INNAN OS så hade man ju bara tidigare resultat att titta på när man skulle välja ut fanbäraren…..

  Så här såg det ut vid förra OS:

  Silver:
  Emma Johansson cykel
  Gustav Larsson cykel
  Rolf-Göran Bengtsson ridsport
  Simon Aspelin tennis
  Thomas Johansson tennis

  Brons:
  Anders Ekström segling
  Fredrik Lööf segling

  1st kvinnlig medalj
  5 st manliga medaljer (Simon & Thomas) tog medalj i tennis-dubbel, så det får väl räknas som 1 medalj….

  Dessutom är väl hästhoppning en sport som framförallt utövas och uppskattas av kvinnor….(så är det i alla fall i min närhet).

  Men det kanske skall vara kvotering av fanbärare också, och inte tidigare meriter som styr….. Rolf-Göran Bengtsson fick ju faktiskt Jerringpriset nu senast, som folket röstar fram….och jag tror att det är tillåtet för kvinnor att rösta…?!

 38. Aktivarum Says:

  Philip:

  ”Aktivarium: Alltså, det är ju bra om du argumenterar emot vad jag faktiskt säger och inte mot vad jag teoretiskt skulle kunna säga.”

  Vad du säger är att man hade satsat på pojkar om de var i minoritet? Kan du presentera belägg för det antagandet eller skall jag bara ta för givet det är sant för det är din djupt religiösa övertygelse?

  ”Din basket/fotboll-liknelse är lite udda.”

  Udda är varken ett argument för/mot vad jag sade.

  ”Det är klart att man inte satsar mer på något automatiskt bara för att färre ägnar sig åt det.”

  Jaså? Det framgår inte alls av ditt påstående som lyder: ”Anledningen att det satsas mer på att få flickor att idrotta än på pojkar är att det är mycket färre flickor än pojkar som idrottar.”

  ”Men det är ett folkhälsoproblem om tjejer under 35 inte får motion i tillräckligt stor utsträckning, vilket är hur situationen ser ut idag.”

  Har tjejer under 35 sämre fysisk hälsa än killar under 35. Ja/Nej?

  ”Den dag vi når detta 50/50 du lägger fram teorier om kan vi ta diskussionen om hur man ska omprioritera.”

  Dvs när organisationen har fler kvinnliga medlemmar kommer de enligt dig att eventuellt satsa mindre på tjejer? Uhhh, nej det kommer de inte att göra! Men dina villkor finns inte en chans i världsrymden killar får hjälp och jag betvivlar personligen du har ett enda exempel på att vad du just sade är sant.

  ”Som det ser ut idag är tjejer underrepresenterade inom idrott, vilket motiverar en större satsning på att få tjejer att börja idrotta än på att få killar att börja”

  1. Du påstår underrepresentation motiverar större satsning
  2. Du säger underrepresentation inte motiverar större satsning men follkhälsa gör det
  (har tjejer sämre hälsa än killar menar du?)

  3. Du hänvisar åter till underrepresentation.

 39. Mia. Says:

  Kan hålla med de som tolkar artikeln annorlunda än som den framställs i tråden. Men samtidigt det som är av vikt är väl inte att få killar och tjejer att idrotta lika mycket (oavsett sport) utan att få de som rör på sig för lite ur folkhälsosynpunkt att göra det mer, oavsett kön och aktivitet/sport. Vilket inte är slutsatsen i tråden och vad iaf jag ser mer som ‘jämställdism och inte bara genusforskningskritik.

 40. Philip Says:

  Ulf T: OK, nu hänger jag inte med i ditt resonemang. Ingen pratar, i det citatet du bifogar, om att det är problematiskt att pojkar ägnar sig åt idrott. Det som diskuteras är att de pengar som kommunen satsar på anläggningar för spontanidrott främst är till för och nyttjas av pojkar. Det betyder inte att man ska sluta satsa pengar på de här sakerna, det betyder bara att man ska försöka satsa på att även tjejer ges möjlighet till spontanidrott. Dels genom att man även bygger andra typer av anläggningar, dels genom att man försöker öka flickors intresse för sporter som idag är pojkdominerade. Visst vore det fantastiskt om man kunde satsa lika mycket pengar som man idag gör på idrott OCH satsa mer på andra saker, men pengarna är ju trots allt begränsade.

  Ang. statistiken så är det rätt som du säger, män motionerar mindre i alla åldersgrupper. Men när det gäller spontanidrott visar ju den här undersökningen att flickor är underrepresenterade, vilket kan vara en anledning till att titta på hur den satsningen ser ut.

  Niko: Att få flickor att spontanidrotta är naturligtvis inte den enda viktiga politiska frågan här i världen, men den är inte heller irrelevant. Att pojkar halkar efter i skolan är naturligtvis ett problem och ska behandlas som ett sådant, men det gör inte frågan om tjejers idrottsvanor oviktig.

 41. Aktivarum Says:

  Philip:

  Jag ser nu att Ult T (15:01) redan plockat fram svaret på min (ja/nej) fråga. En klockren ”Apex Fallacy” från dig . Enda kategori där kvinnor inte redan har bästa resultatet är på högsta nivån.

  Niko (15:03) påpekar också detta och mer

  Ur folkhälsosynpunkt är det logiska att få fler pojkar ur ”B-laget” att idrotta. Ditt resonemang var alltså fel. Folkhälsan blir inte bättre genom att få tjejer som redan idrottar en del att idrotta mera (Så de kan TÄVLA). Folkhälsan blir bättre genom att få kategorin ”idrottar aldrig eller enstaka gång” att idrotta mera.

  Att få fler tävlande tjejer handlar förutsägbart nog om status, makt och pengar – och evolutionär drift (Hypoagency)

  Argument 1: Minoritet (ljug)
  Argument 2: Folkhälsa (ljug)

 42. Aktivarum Says:

  Philip:

  ”Men när det gäller spontanidrott visar ju den här undersökningen att flickor är underrepresenterade”

  Och där kom nästa välkända genustaktik. När du bevisar de har helt fel generellt så delar de upp den kategori de pratar om i flera olika och begränsar diskussionen till endast de som gynnar tjejer.

  Aktuellt exempel: Sexuellt Våld.

  Inte nog med att under-kategorin i sig redan diskriminerar det manliga könet från att räknas. Nej vi ser sedan hur ÄVEN när män befinner sig i den utpekade underkategorin så letas det desperat kryphål så man skall slippa inkludera män i hjälp som ges.

  ”International human rights law leaves out men in nearly all instruments designed to address sexual violence”

  http://www.guardian.co.uk/society/2011/jul/17/the-rape-of-men

  Trots detta skall vi tro på att om det var pojkar som inte spontanidrottade så lovar de dyrt och heligt att satsningarna inte hade gått till kvinnor i det området.

  LMAO!

 43. Aktivarum Says:

  Mia:

  Och priset för förmåga att empatisera och förstå går till:

  ”Men samtidigt det som är av vikt är väl inte att få killar och tjejer att idrotta lika mycket (oavsett sport) utan att få de som rör på sig för lite ur folkhälsosynpunkt att göra det mer, oavsett kön och aktivitet/sport.
  ” (Mia)

  Det om är av vikt för pk-ideologer är att ta redan värdefulla kvinnor och öka deras värde – med argumentet att det fanns en minoritet män som hade ett högre värde än kvinnorna (Apex Fallacy)

 44. Philip Says:

  Aktivarium: ”Vad du säger är att man hade satsat på pojkar om de var i minoritet?”

  Nej, vad jag säger är att det är relevant att satsa på flickor inom det här området eftersom de är i minoritet. Jag har inte riggat någon slags teoretisk tvärt om-situation.

  Angående färre/fler så får jag väl förtydliga vad jag menar. Det är inte så att det faktum att något utövas av färre människor automatiskt blir ett problem, men vissa aktiviteter kan vara bra att uppmuntra. Därför bör man stödja de grupper som är underrepresenterade inom de aktiviteterna. Har jag uttryckt mig klart nog nu?

  ”Har tjejer under 35 sämre fysisk hälsa än killar under 35. Ja/Nej?”

  Här utgick jag från artikeln, som citerar Ida Östensson: ”Vi vet att tjejer har en mindre aktiv fritid och sämre fysisk och psykisk hälsa. Det börjar vända först i 35-årsåldern.” Den undersökning Ulf T tog fram visade på träningsvanor och inte på fysisk och psykisk hälsa. Tabellen för fysisk och psykisk hälsa hittar du här: http://www.scb.se/Pages/ProductTables____316400.aspx

  Där kan du se att andelen män med ”gott hälsotillstånd” är 91,6% för åldersgruppen 16-24 samt 89,4% för åldersgruppen 25-34. Motsvarande siffor för kvinnor i samma grupper är 87,5% respektive 85,7%. Siffrorna för ”dålig hälsa” är 2,3% för kvinnor och 0,6 för män 16-24. Här har dock Östenson missat på ”dåligt hälsotillstånd” åldersgruppen 25-34, där det faktiskt är fler män (4,3%) än kvinnor (3,5%) som faller inom gruppen ”dåligt hälsotillstånd”.

  Sedan blir ju naturligtvis att reda ut hela sambandet träning/hälsa en djungel i sig. Men jag ser fortfarande inget argument här för att man inte skulle satsa på att få fler tjejer att spontanidrotta, alternativt bredda vilka satsningar man gör inom spontanidrott.

 45. Philip Says:

  ”Det om är av vikt för pk-ideologer är att ta redan värdefulla kvinnor och öka deras värde – med argumentet att det fanns en minoritet män som hade ett högre värde än kvinnorna”

  Hur exakt menar du att få fler (små)tjejer att spontanidrotta är att öka redan värdefulla kvinnors värde?

 46. Ulf T Says:

  @Philip,

  Ulf T: OK, nu hänger jag inte med i ditt resonemang. Ingen pratar, i det citatet du bifogar, om att det är problematiskt att pojkar ägnar sig åt idrott. Det som diskuteras är att de pengar som kommunen satsar på anläggningar för spontanidrott främst är till för och nyttjas av pojkar.

  Nej, flickor är lika välkomna där. Vi hade precis ett damlag i OS-fotbollen. Tjejer spelar fotboll. Det är en sport som passar bra för kvinnor. Andelen kvinnor inom fotbollen må vara relativt låg, men det är ändå den sport som har flest unga kvinnliga deltagare (63 000 i åldrarna 7-20 år, mot 46 000 för ridsporten).

  Sett bara till flickors val bygger man alltså anläggningar för den idrott som flest flickor i landet väljer.

  Återigen, det som är ”problematiskt” är att sporten är ännu populärare hos killar. Alltså ojämställt. Jag kan tänka mig att om det är brist på utrymme, finns risken att tjejerna får stå tillbaka; om det finns tillräckligt med anläggningar, kan det till och med gynna tjejerna lite mer än det gynnar killarna – om killarna är mer motiverade kommer de inte att låta sig stoppas av något så futtigt som att det inte finns en plan att spela på. 😉

  Mer ur SCB-rapporten jag hänvisade till tidigare:

  Vi kan av diagram 6.18 se att motionsutövandet har ökat i befolkningen under de senaste decennierna. För kvinnorna är ökningen synnerligen kraftig med en fördubbling både av andelen som motionerar 2 gånger i veckan och av andelen som motionerar kraftigt minst 2 gånger i veckan. Kvinnorna har därmed hämtat in en stor del av männens försprång beträffande kraftig motion minst 2 gånger i veckan

  Vad var problemet nu igen?

  Vidare, ur GIH-artikeln jag hänvisade till tidigare:

  Resultaten visar att det är olika former av satsningar som görs beroende på om det gäller flickdominerade eller pojkdominerade idrotter. I de förra är det främst tonårsflickor som sätts i fokus. I de senare, de pojkdominerade idrotterna, är yngre flickor istället målgruppen. I de flickdominerade idrotterna finns en tendens att betrakta tonårsflickor dels som en potentiell ledarresurs, dels som ”problematiska” under tonåren: de slutar med idrotten (för) tidigt, de har dåligt självförtroende, de vill inte tävla eller behöver stärkas för att kunna det, de är i riskzon att leva ohälsosamt och börja dricka alkohol.

  Alltså: om flickorna är i minoritet, satsar man på flickorna, om de är i majoritet, satsar man på … flickorna. Artikelns huvudtes är just att man gör kvinnorna en otjänst genom att hela tiden utgå ifrån att de behöver hjälp, vilket jag håller med om.

 47. Eva Ellnefors Says:

  Jag blir så trött……..det kommer ALDRIG att bli 50-50 i allting! Visst finns flickor som är bra på fotboll, men för att bli bra måste man vara INTRESSERAD! Alla killar är inte heller intresserad av bollspel. Man kan inte tvinga någon att välja bollspel! Säger en, som alltid blev över när man valde lag – precis som Lasse Åberg!

 48. Philip Says:

  Ulf T: Det är självklart inte frågan om att tjejer inte är välkomna på fotbollsplan. Som du säger så finns det ett förhållandevis stort intresse för fotboll bland svenska tjejer, vilket naturligtvis är bra. Problemet som framställs i artikeln är att i åldrarna 13 till 19 är 80% av spontanidrottarna, dvs inte bara fotbollsspelare, pojkar. Detta då även när man räknat in ridskolor och liknande. Fler fotbollsplaner är ju aldrig något dåligt, det har vi redan kommit överens om. Men, som Jens uttryckte det längre upp, man kan inte bara ”slentrianmässigt jobba för ytterligare en fotbollsplan”. Man måste titta på vad som faktiskt används, vilka grupper man inte når och hur man kan nå dem. I det här fallet är det tjejer som är underrepresenterade.

  Personligen tror jag att du är anledningen till det på spåren när du säger att ”om det är brist på utrymme, finns risken att tjejerna får stå tillbaka”. Ja, tjejer är inte lika vana att ta plats i de här sammanhangen. Mias exempel ovan tycker jag illustrerar det ganska bra. Det stämmer även med mina egna erfarenheter från att jobba på fritids.

  Jag håller med dig om att det är märkligt att enbart satsa på flickor i sammanhang där flickor är i majoritet, tillexempel inom ridsport. Jag tror säkert att många killar skulle gilla ridsport mer än fotboll om de fick chans att testa. Eller något annat. Som Eva säger så är ju inte alla killar så intresserade av bollspel.

 49. Niko Says:

  Det som blir uppenbart för mig när jag lyssnar på skribenten ”Philip” här ovan är att han kommer att argumentera för att vi skall hjälpa och stötta flickor (inte pojkar), oavsett vilka argument han hör här. Detta har han lärt sig, detta är den religion han tror på – det är här han får stöd hemifrån.

  Det låter bra (som det ju alltid gör), att stötta tjejer som inte har det så lätt – att försöka få in fler tjejer i vissa idrotter.

  Vem vill inte det? Vem tycker inte att det är bra att fler tjejer idrottar??? Eller att tjejer mår bra!!!

  Problemet är bara att Philip inte kommer att jobba för att barn och ungdomar skall idrotta mer.

  Han kommer att utesluta pojkarna ur sitt behjärtansfulla engagemang – och därmed säkert få ännu mer stöd från kommunalpolitiker och lokala journalister. Han är en Man, en riktig Man, som bryr sig om flickorna och kvinnorna (och struntar i pojkarna och männen).

  Har vi sett denna historia berättas tidigare? Ser vi inte samma beteende hos män med chefsställning, gång på gång?

  Philip vill vara GOD. Han är säkert också en bra kille, en god man. Men han har gått vilse i genus.

  Det som händer är att han, när han jobbar för flickornas hälsa, får enorm uppmuntran och feedback. Han läser en del om ämnet och börjar till slut tro själv på att det verkligen är flickorna som behöver mest stöd. All information om pojkarnas haveri i skolan, eller deras övervikt, eller hur dåligt de generellt gör ifrån sig också i idrott, är inte intressant för Philip.

  För så här ser det ut, vill jag påstå, i praktiskt taget varje svensk skola idag, med anhörande fritidsgårdar och idrottshallar.

  Men Philip silar informationen (eller så har någon annan gjort det åt honom). Han fokuserar alltså endast på den lilla grupp människor där hans teser verkar stämma. Han pratar om ”spontan”-idrott. Osv. Att pojkarna i skolan är både överviktigare och mår sämre säger han ingenting om – eller gömmer i konstig statistik.

  Det är naturligtvis rent nonsens – men jag tycker att alla borde läsa Philips kommentarer och resonemang ovan, som en studie i hur lögnen och bedrägeriet i genusfrågorna faktiskt ser ut. Inte bara här utan i de allra flesta fall som dyker upp i media.

 50. Aktivarum Says:

  Philip:

  ”Nej, vad jag säger är att det är relevant att satsa på flickor inom det här området eftersom de är i minoritet. Jag har inte riggat någon slags teoretisk tvärt om-situation.”

  Att argumenten som räknas upp gäller åt bägge håll kallas att vara konsekvent. Att vad som gäller vita inte gäller svarta kallas rasism. Att vad som gäller killar inte gäller tjejer kallas sexism.

  ”Angående färre/fler så får jag väl förtydliga vad jag menar. Det är inte så att det faktum att något utövas av färre människor automatiskt blir ett problem, men vissa aktiviteter kan vara bra att uppmuntra.”

  Jag kan också förtydliga. Exempelvis om de flesta personer som skuldsatt sig med SMS-lån är killar så kommer ansvariga som vill hjälpa tjejer att prata om hur tjejer är SUB-gruppen som ökar mest. (detta är inte teori utan har hänt)

  Precis som vi kan förutsäga det kommer att vara en utvald SUB-grupp även i det här fallet där kvinnor dominerar.

  ”Här utgick jag från artikeln, som citerar Ida Östensson: “Vi vet att tjejer har en mindre aktiv fritid och sämre fysisk och psykisk hälsa. Det börjar vända först i 35-årsåldern.”

  Det skiljer 2% i den statistik du hänvisar till (90 vs 92). 2 ynka procent! Fattar du hur löjligt det är att dra slutsatser om större grupper på den statistiken? Och som du upptäckte kan man inte lita på henne heller, dålig hälsa vänder redan i 25-årsåldern för killar.

 51. Ulf T Says:

  @Eva Ellnefors,

  Man kan inte tvinga någon att välja bollspel!

  Nejvisst, men de investerar i fotbollsplaner därför att så många vill spela att planerna inte räcker till. Artikeln tar för all del upp problemet att många klubbar inte heller har tillräckligt många ledare för att möta efterfrågan.

  Här är sambandet mer komplext. Många skulle kunna tänka sig att ställa upp, men får inte ihop det – speciellt om man har flera barn och måste skjutsa dem till olika sporter. Idrotten har blivit mer organiserad på bekostnad av spontanidrotten. Det har lett till att det inte längre finns ungdomar att sporta med i grannskapet, och själva idrottandet har blivit mycket mer inbundet. Det blir svårare både för föräldrar och föreningar och tröskeln, både för utövare och ledare, blir hög.

  Forskning visar att minskningen av fysisk aktivitet är störst mellan 12 och 18 års ålder (Nilsson, 1994) och för de flesta beror minskningen på att man slutar delta i det organiserade föreningslivet där flickor slutar i större omfattning än pojkar. Visserligen ökar aktiviteten utanför föreningslivet något för både pojkar och flickor men inte i tillräcklig utsträckning för att hindra en minskning i aktivitetsnivå.

  <a href="http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_589/scope_128/ImageVaultHandler.aspx"RF: Näridrottsplatser och spontanidrott

  Idrott är idag som tidigare nämnts den populäraste organiserade fritidsaktiviteten bland barn och ungdomar men för inte så länge sedan skedde mycket av detta idrottande på spontan och egenorganiserad basis. Under 60- och 70-talet var den så kallade spontanidrotten den vanligaste formen av idrottsaktivitet där både lek och spel skedde på egna initiativ och relativt oberoende av specifika anläggningar (Engström, 2004). Under slutet av 70-talet och hela 80-talet ökade föreningsdeltagandet generellt bland barn och ungdomar och den spontana och egenorganiserade verksamheten flyttade från gator, gräsmattor och bakgårdar till föreningars anläggningar, planer och rinkar. Den fysiska aktiviteten, leken och spelet institutionaliserades i allt högre utsträckning och blev nästan uteslutande något som utövades och bedrevs inom idrottsföreningens ramar.

  Man kan säga att vi gick igenom en period av övertro på central styrning och organisering av sådant som människor tidigare gjorde på eget initiativ. Nu behöver vi söka oss tillbaka en smula.

 52. Aktivarum Says:

  Phillip:

  ”Hur exakt menar du att få fler (små)tjejer att spontanidrotta är att öka redan värdefulla kvinnors värde?”

  Även den frågan är redan besvarad ovan. När idrotten är flickdominerad fokuseras satsningar på tonårstjejer, när idrotten är pojkdominerad fokuseras satsningar på yngre tjejer.

  ”Jag håller med dig om att det är märkligt att enbart satsa på flickor i sammanhang där flickor är i majoritet”

  Inte det minsta märkligt, när de gör det så blir det alltid ursäktat. Man kan hitta ursäkter åt dem i dina svar ovan.

 53. Philip Says:

  Niko: Öhm… Jag får hoppas du ursäktar om jag inte fortsätter att argumentera med dig.

  Aktivarium: ”Det skiljer 2% i den statistik du hänvisar till (90 vs 92). 2 ynka procent! Fattar du hur löjligt det är att dra slutsatser om större grupper på den statistiken? Och som du upptäckte kan man inte lita på henne heller, dålig hälsa vänder redan i 25-årsåldern för killar.”

  Så 2 procentenheter är löjligt att dra slutsatser från, men 0,8 procentenheters skillnad gör att man inte kan lita på henne? Skillnaden i procentenheter är inte heller större än de var i den statistik som Ulf T bifogade. Underkänner du möjligheten att dra slutsatser från den också?

  ”Även den frågan är redan besvarad ovan. När idrotten är flickdominerad fokuseras satsningar på tonårstjejer, när idrotten är pojkdominerad fokuseras satsningar på yngre tjejer.”

  OK, låt oss säga att det är så; är det här ett argument för att inte satsa på att hjälpa flickor in i spontanidrotten? Du vill alltså göra två fel till ett rätt?

  Ulf T: Det tycker jag var en bra sammanfattning av problematiken, kombinerat med en lösning som jag tror är helt rätt. Att hitta en organisationsform där organisationen är lokal, men med ett centralt stöd som backar upp.

 54. Mia. Says:

  Aktivarum

  ”Och priset för förmåga att empatisera och förstå går till:

  “Men samtidigt det som är av vikt är väl inte att få killar och tjejer att idrotta lika mycket (oavsett sport) utan att få de som rör på sig för lite ur folkhälsosynpunkt att göra det mer, oavsett kön och aktivitet/sport.
  ” (Mia)”

  Vad kul att få G. Särskilt då jag trodde jag skulle få ‘skäll’ då min kommentar faktiskt mer var menad som ‘intern kritik’.

 55. Joakim Says:

  Nu lär det väl kommer en Tusen gånger starkare 2 där självsäkra Saga vägrar lämna fotbollsplanen, tjejerna vinner och killarna tar hjälp av skolpersonalen.

  @Mia.
  Det känns faktiskt ganska osannolikt att tjejer skulle röra på sig mindre än killar med tanke på många killars enorma intresse för bildskärmar och andra stillasittande ting. Mig veterligen brukar framförallt pojkar drabbas av skärmfria pass.

 56. Aktivarum Says:

  Philip:

  ”Så 2 procentenheter är löjligt att dra slutsatser från, men 0,8 procentenheters skillnad gör att man inte kan lita på henne?Skillnaden i procentenheter är inte heller större än de var i den statistik som Ulf T bifogade. Underkänner du möjligheten att dra slutsatser från den också? ”

  Skolkade du från matten i grundskolan? Grupperna är inte lika stora! Skillnaden i den större gruppen med bra hälsa var 2,17% vilket är ursäktligt att inte märka för grupperna skulle i allt väsentligt verka vara lika stora. Alltså människor i riktiga världen skulle inte märka nån könsskillnad.

  Skillnaden i den mindre gruppen med dålig hälsa var 18,6% alltså NIODUBBELT större skillnad och betydligt mindre ursäktligt att hävda grupperna var lika stora – för att inte tala om att ta fel på vilken grupp som var vilken som hon gjorde.

  Varenda yrkesmänniska skulle vid 25 märka det är fler killar som mår dåligt än tjejer. Det går 4 tjejer på 5 killar som mår dåligt. SÅNT MÄRKS. Dessutom så går killarna från 0,6 till 4,3 i dålig hälsa. Det är ifall du inte ser det med blotta ögat en ökning på över 700% Tjejerna går från 2,3 tlll 3,5 i dålig hälsa det är ifall du har svårt att göra en uppskattning cirka 50% eller fjorton gånger mindre ökning än killarna gör på samma tid i dålig hälsa.

  ”OK, låt oss säga att det är så”

  Du har inte så stort val. Det är vad som är sant, annars ljuger man.

  ”är det här ett argument för att inte satsa på att hjälpa flickor in i spontanidrotten?”

  Ja om man inte är sexist!

  ”Du vill alltså göra två fel till ett rätt?”

  Snick snack! Den som vill göra fel är DU när du vill dela upp efter kön och specifikt hjälpa gruppen ”flickor” Den som vill göra rätt är JAG som så tydligt visat det är den könsneutrala gruppen ”socialt inkompetenta” som behöver hjälp.

  Det är knappast en nyhet att killars hälsa rasar mer än tjejers i den kategorin senare i livet med färre vänner och mer beroende av jobbet. Det här vet varenda öppensinnad människa. Det är bara det att män som DU tycker det är bra killar rasar för det innebär mindre konkurrens för dig. Det är därför du babblar om spontanidrott tidigare i livet. Den andra statistiken visar enhälligt killar har det värre men som du själv sade:

  ”Jag har inte riggat någon slags teoretisk tvärt om-situation.”

  Precis, om det vore tvärtom och det var killarnas spontanidrott som var lägre skulle spontanidrott magiskt inte längre vara intressant för DIG

  Vilken självinsikt *applåder*. Vet du vilken grad av disciplin, kunskap och träning som krävs för att inte leta ursäkter att bara hjälpa tjejer? Har du läst litteratur eller bara feminist literacy theory tro. Historiskt hade vi chivalry (ridderlighet, gentlemannaskap), idag har vi både chivalry, misandry (mansnedvärdering) OCH feminism.

 57. Aktivarum Says:

  Mia:

  ”Vad kul att få G. Särskilt då jag trodde jag skulle få ‘skäll’ då min kommentar faktiskt mer var menad som ‘intern kritik’.”

  Jag går inte på vad saker är ”tänkta” eller ”menade” jag går på resonemanget. Ditt resonemang var

  ”att få de som rör på sig för lite ur folkhälsosynpunkt att göra det mer, oavsett kön och aktivitet/sport.”

  Vilket du kan jämföra med mitt resonemang (till Philip)

  – Det är den könsneutrala gruppen “socialt inkompetenta” som behöver hjälp. Det är knappast en nyhet att killars hälsa rasar mer än tjejers i den kategorin senare i livet med färre vänner och mer beroende av jobbet.

  Som jag redan skrivit på Aktivarum. Feminister pratar om att avskaffa kön men samtidigt är det någon annan som skall sköta ”avskaffandet” medan de själva är helt fixerade vid kön eftersom feminism handlar om att hjälpa kvinnor behöver de separera kvinnor från män.

 58. JockeH Says:

  Finns det ingen citat och svarafunktion på sajten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: