375 miljoner till kvinnors företagande – bortkastade?

by

Efter 375 miljoner kronor av skattepengar på att ”främja kvinnors företagande” sedan 2007 vet varken regeringen eller Tillväxtverket (som kanaliserar pengarna) om det blivit något resultat eller inte. Orsaken är att det saknas uppgifter om vem som deltagit i projekten och därför har det inte gått att göra någon uppföljning.

Så kan det gå när den politiska korrektheten är större än förståndet. Som jag brukar säga – där feminismen går in går förnuftet ut.

Regeringen har förlängt satsningen på att främja kvinnors företagande till 2014. Vi får väl se om det blir någon utvärdering då. Kanske, kanske inte. Kanske gör pengarna nytta, kanske inte. Vem vet. Men spelar det någon roll? Regeringen har i alla fall visat prov på feministisk handlingskraft, och det var väl det som var huvudsyftet.

För övrigt är hela satsningen ett paradexempel på grov mansdiskriminering. Den har ett eget kapitel i min bok om mansdiskriminering, som kommer i höst.

Läs mer här här här. Tack för tipset, Sara, Carl-Johan, Leif, Denis, Johan, Mattias och Per!

För övrigt: En ny allvarlig jämställdhetsbrist har upptäckts. Mer än 60 procent av de meddelanden på Twitter som skickas vidare (retweetas) är skrivna av män. Och alltså mindre än 40 procent av kvinnor. Min kommentar: Det är då märkvärdigt att Patriarkatet ska vara så obegripligt segt i sitt kvinnohat. Ger de sig aldrig? Kanske regeringen bör överväga kvotering på Twitter? Så att det blir jämställt! Läs mer här. Tack för tipset, Cai och Mathias!

Annonser

33 svar to “375 miljoner till kvinnors företagande – bortkastade?”

 1. Liberalen Says:

  Bara en av de ”feministiska” insatserna av våra politiker: Könsdiskrininering för 375 miljoner, av folkets pengar, för att köpa smygkommunisternas, könskollektivisternas mediatystnad. Könskommunisternas, ”feministernas” tystnad.

  Ni vet vänstertomtarnas, proffstyckarklientelets tystnad, dessa som kramat och/eller fortfarande kramar folkrättsvidriga kommunistdiktaturer, religiösa dikturer. Och smutskastar den demokratiska och kapitalistiska västvärlden.

  Go figure?

 2. Nils Jungenäs Says:

  Knappast något som får mig personligen att rammla baklänges av förvåning. Tråkigt nog. Ett ord kommer upp i huvudet. Opportunism.

 3. Nils Jungenäs Says:

  Det påminner om AlLiAnSeNs löfte om en miljard för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, en månad före valet 2010. Det är så man mår illa när våra skattepengar används till röstfiske.

 4. ninnitokan Says:

  @ Nils
  Det är så man mår illa när våra skattepengar används till röstfiske.

  Det som får mig att må illa är att man sveper ut pengar på ”feministiska satsningar”, samtidigt som man vurmar sig för kvinnors låga löner. Kvinnors låga löner betalas just av dom medel man slänger på ”feministiska satsningar”. Spenderar jag min lön på annat, kommer jag inte ha råd med hyran. Man måste noga prioritera utgifter, svårare än så är det inte.

  Kvinnor får gärna starta företag för mig, eller satsa på toppjobb inom juridik, men gör som männen, gör det själv (givetvis med den hjälp som finns att få för båda) och låt skattepengarna gå till vård, skola och omsorg.

 5. Ulf T Says:

  Bristen på uppföljning brukar vara en ganska bra indikation på att en satsning är ideologiskt betingad.

  Jag drar mig osökt till minnes en intervju med Littorin, där reportern tänkte ställa honom mot väggen beträffande någon satsning som enligt just utkommen utvärdering inte alls ledde till det förväntade resultatet.

  Direkt ur minnet, gick det ungefär såhär:

  Littorin svarade direkt att ”ja, det här var naturligtvis inte alls vad vi hoppats på”. Reportern, lite irriterad, ville pressa Littorin på varför de gjorde en satsning som var fel. Littorin: ”Det var ju vår bästa gissning baserat på vårt underlag, men det är ju resultatet som räknas; det var därför vi bestämde att det skulle göras en uppföljning”. Reportern, klart konfunderad: ”Men vad skall ni göra åt det?”. Littorin: ”Vi skall sätta oss och analysera den här informationen, och sedan skall vi diskutera hur vi kan korrigera satsningen så att vi når det resultat vi var ute efter.”

  Reportern fick snopet nöja sig med det. Det blev liksom ingen skandal av det. Att spendera en massa pengar utan redovisning och utan uppföljning – det, däremot, är skandal.

 6. JD Says:

  Hur kan det vara möjligt att få statliga stödpengar utan att ens behöva uppge person eller organisationsnummer?????
  Tillväxtverket hjälper kvinnor men traditionellt manliga verksamheter väljer man att stjälpa istället!?
  http://teknikland.se/
  Här kräver man tillbaka pengar som man en gång betalat ut. Trots att teknikland inte gjort något fel alls egentligen. Man tog offerter från flera olika svenska företag men man fälls för att

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jamtlandsnytt/teknikland-hotas-av-konkurs

 7. Rebecca Says:

  För mig som arbetar i det privata näringslivet är det obegripligt att man först får pengar och därefter bestämmer hur dessa ska fördelas.
  I min värld gör man först ett business case för att se lönsamheten i projektet/projekten, sedan projektplan och projektbudget. Först därefter får man pengar som noga följs upp i förhållandet till resultatet. Projektet med dess mål och milstolpar rapporteras regelbundet till en (ofta) kompetent styrgrupp.
  Hur svårt kan det vara?!

 8. Jimmy Says:

  Hade jag vetat att det var så dålig uppföljning så hade jag sett till att min sambo startat en 5-6 företag, hade varit ett bra ekonomiskt tillskott till familjen utan att behöva prestera något annat än att ha ”rätt” kön…

  Överhuvudtaget så sköts alldeles för mycket av skattepengar på detta vis fast det är ju inte svårt att leka bort andras pengar utan något personligt ansvar

 9. JD Says:

  @Rebecca
  ”För mig som arbetar i det privata näringslivet är det obegripligt att man först får pengar och därefter bestämmer hur dessa ska fördelas.”

  Jag håller med fullständigt!
  När det gäller teknikland så visste man vad pengarna skulle användas till. Tillväxtverket visste även exakt hur och vad pengarna skulle användas till samt att det värde som finns i att bevara den kultur som omger främst militärteknik och annan teknik som inte längre används. Pengarna har brukats på ett exemplariskt sätt och man kan redovisa positiva effekter av satsningen.
  Detta dög tydligen inte och då måste man bara fråga sig om dessa satsningar inte var tillräckligt feministiska för att passa Tillväxtverket och den svenska staten!

 10. Barnacle Bill Says:

  Sossarna valde en misslyckad partiledare och hann byta i tid. Hinner (c)?

 11. Urban Says:

  Ska man skratta eller gråta?

  Det värsta är att hela den här penningruljansen skadar förtroendet för hela välfärdsstaten och våra folkvalda. De går snart inte längre att ta på allvar, än mindre respektera. Alla dessa nickedockor som bara låter detta ske, bara för att inte stöta sig med vår nya folkhemsreligion är stötande.

 12. Per Says:

  De här idéerna om att man ska satsa på grupper inom områden som ger absolut sämst avkastning kommer att skicka ner Sverige till en jumboplats i välståndsligan. Om män är bättre än kvinnor på företagande så är det givetvis männen man ska satsa på eftersom det resulterar i bra företag och tillväxt – men Sverige gör helt tvärtom man satsar på de grupper som är sämst på företag vilket resulterar i fler misskötta företag som går i konkurs.

  Samma sak gäller inom skolan, man lägger resurser på matematikundervisning till elever som aldrig någonsin kommer att använda matematikkunskaperna för att tillföra något. Helt bortkastade pengar m.a.o.

 13. Bashflak Says:

  Haha, jag tycker tonen i de flesta av Pärs inlägg är syrligare nu än före time-outen. Inget fel i det, så länge innehållet är korrekt och sakligt.

  On-topic, så finns det ju ännu djupare hål dit statliga pengar har östs i god feministisk anda, utan krav på redovisning av vad pengarna använts till och vilket resultatet blivit. Jag tänker förstås på den miljard som satsats på att ‘bekämpa mäns våld mot kvinnor’ de senaste åren.

 14. OldWolf Says:

  Min erfarenhet är att det inom offentlig verksamhet sällan görs några utvärderingar. Man gör en beräkning, men kollar aldrig utfallet. Det kan handla om att t ex lägga ner en vårdavdelning.
  Anledningen är att man inte vågar, eftersom man inte är säker på att resultatet blivit det man hoppas på.

 15. Genusnytt om Tillväxtverket « skvitts Says:

  […] hans inlägg! Rate this:Share this:TwitterFacebookMerStumbleUponLinkedInRedditDiggSkriv […]

 16. Nils Jungenäs Says:

  Angående Teknikland.

  Det går nästan att vaccinera sin verksamhet/organisation mot kritik genom att ha en mörkhyad, homosexuell eller kvinnlig chef förutsatt att man går ut och marknadsför sin kvinnliga chef som just kvinna tillräckligt mycket.

  En massa medelålders män som samlar på stridsvagnar får det svårare däremot.

 17. Daniel Says:

  Men nu är det väl så att tanken var god.
  Har det inte gett resultat så är det ytterligare ett bevis på att patriarkatet inte släpper fram kvinnor.

 18. FumikoFem Says:

  ”För övrigt är hela satsningen ett paradexempel på grov mansdiskriminering.”

  Ja för satsar en inte på alla andra grupper i samhället så diskrimineras dom såklart.. Heterosexuella diskrimineras så fort det satsas pengar på oss HBTQ-personer? Osv.

 19. Forellen Says:

  Pär – jag skulle bli glad om du kunde kasta ett öga på kurserna i den nya gymnasieskolan (vissa kurser hålls för första gången den här terminen). Till exempel matte och naturkunskap som det sägs har ”feminiserats” ytterligare med flyttat fokus från prestation till diskussion och muntligt deltagande. Kan inte själv skriva under på att det stämmer dock.

 20. Patrik Says:

  FumikoFem: gissningsvis arbetar dessa kvinnoföretagare på samma marknad som bolag som inte får några bidrag alltså uppstår en felaktig och kanske farlig konkurrenssituation.

 21. FumikoFem Says:

  Patrik:

  Heterosexuella bor väl i samma samhälle som HBTQ-personer?

 22. 1Vis Says:

  Fumikofem: Finns det bidrag till heterosexuellas företagande? Bidrag som inte HBTQ-personer kan söka? I annat fall jämför du äpplen med påron, igen.

 23. Följetongen Tillväxtverket « Toklandet Says:

  […] är flera som sett könsdiskrimineringen som pågår/pågått hos […]

 24. Aktivarum Says:

  Per:

  ”Om män är bättre än kvinnor på företagande så är det givetvis männen man ska satsa på eftersom det resulterar i bra företag och tillväxt – men Sverige gör helt tvärtom man satsar på de grupper som är sämst på företag vilket resulterar i fler misskötta företag som går i konkurs.”

  Nej *suck* man skall varken satsa på män eller kvinnor eftersom det resulterar i att mindre intresserade mer manipulativa personer av endera kön kastar sig över sådana satsningar och lär sig vilka koder som gör de får pengar för minsta tänkbara anstängning.

  Man skall satsa på personer som har genuint intresse – inte försöka skapa intresse hos de minst intresserade. Det spelar ingen roll hur mycket man utbildar och folkbildar för ingen utbildning i världen går före personlighet, genetik och uppväxt. Människor kan inte byggas om i grunden räckte inte Sovjet som bevis på detta så vad fan kräver dessa människor för att sluta leka gud?

 25. Ullis Says:

  Det här gäller ju även Tillväxtverket osv. Det gäller alltså med det mesta som Staten satsar på. Du är paranoid som lägger ett genusperspektiv på det.

  Att det behövs en satsning på just kvinnors företagande är ju för att trad kvinnliga yrken har varit starkt styrda av Stat, Kommun, Landsting. Vård , skola omsorg har ansetts som så viktiga funktioner i samhället att man inte har fått bilda företag på samma sätt där som i privata näringslivet. Kvinnor har med flit hållits tillbaka och tvingats ta ett större samhällsansvar.

 26. Ullis Says:

  Ang det Nils Jungenäs säger:
  15 augusti 2012 kl. 14:20

  ”Det går nästan att vaccinera sin verksamhet/organisation mot kritik genom att ha en mörkhyad, homosexuell eller kvinnlig chef….”

  Det företag ibland gör är ännu värre när man anställer en lesbisk kvinnlig mörkhyad för då har företaget täkt in allt i en och samma person. Sen fortsätter företagets män sina manliga nätverk som vanligt utan insyn…

 27. Nils Jungenäs Says:

  Ullis 12:26

  Kan du berätta mer om de manliga nätverken?

  Enligt de psykosociala studier som faktiskt gjorts på det här området är manligt nätverksnde en myt. Kvinnor har däremot en tydlig benägenhet att beakta sin könstillhörighet som ”sin grupptillhörighet” medans män tenderar att ömma för kvinnor och istället försaka sin egen könsliga grupptillhörighet.

 28. Aktivarum Says:

  Ullis:

  ”Att det behövs en satsning på just kvinnors företagande är ju för att trad kvinnliga yrken har varit starkt styrda av Stat, Kommun, Landsting.”

  Kvinnor blir bara sämre i de områdena av kvinnosatsningar. Alla personer som ingår i kvinnosatsningar svettas av tanken att inte godkänna de medverkande det finns inga krav alls. Exemplet Kara Hultgren där man hellre låter en kvinna ta livet av sig själv än säger till henne att hon inte är bra nog ännu borde ringa en klocka där uppe. Och räcker inte det så vad sägs om 100.000 dollar i lawsuit för att hindra hennes ännu sämre kollega att råka ut för samma sak? En feministisk advokat stod för den bonusen.

  ”Vård , skola omsorg har ansetts som så viktiga funktioner i samhället att man inte har fått bilda företag på samma sätt där som i privata näringslivet.”

  Och kvinnor har visat vad de tyckte om detta genom att ge massivt stöd till de politiska partier som tog de besluten.

  ”Kvinnor har med flit hållits tillbaka och tvingats ta ett större samhällsansvar”

  Kvinnor har hållit sig själva tillbaka eftersom de såg en större vinst i att bli omhändertagna. Nu gör inte kvinnor det längre men det betyder inte du kan säga kvinnor inte stöttade dessa beslut när de togs. Det är kvinnorna som har ändrat sig, inte staten som har gått emot kvinnornas vilja.

 29. Aktivarum Says:

  Ullis:

  ”Det här gäller ju även Tillväxtverket osv.”

  Om du tror tillväxtverket inte var en genusfråga behöver du ett sjukhus. Inte nog med att ledningen består av kvinnor. verkets arbetsuppgift är att dela ut miljoner till andra kvinnor. Det är alltså ett kvinnotillväxtsverk där kvinnor hjälper kvinnor och så gick det som det gick också.

 30. Nils Jungenäs Says:

  Ullis:

  Förlåt, fel klipp. Här är en länk till rätt klipp.

  Du kan hoppa fram 19min och lyssna därifrån. Om du inte förstår så kan du sedan lyssna från början.

 31. Maverick Says:

  Så kan bara en politiker tala, i detta fall Maud Olofsson (dåvarande ansvarig minister) . . . . . . . . . . . . . . . . suck, suck, suck . . . . . . . . . lever dom på en annan planet?

  Ang. den statliga myndigheten Tillväxtanalys kritik avseende miljonrullningen till kvinnliga företagare, kommenterar Maud Olofsson i SvD bl.a. följande:

  “Till skillnad från tidigare regeringar initierade jag en utvärdering av den satsning som vi satt igång. Det är ovanligt att man vill utvärdera sig själv, och det gjorde aldrig mina företrädare. Det är ett plus i kanten som minister.”

  På frågan om varför utvärderingen inte gick att genomföra svarar Maud:
  “Men jag initierade ju den utvärdering som kom fram till att det hade varit bra att samla in de här uppgifterna. Jag ville veta om det fanns saker som vi kunde göra bättre. Då säger de att det hade varit bra om vi kunde följa upp med personnummer eller organisationsnummer, och nu samlas de uppgifterna in”..

  På frågan om varför man inte såg till början att de här uppgifterna samlades in blir det häpnadsväckande svaret:

  “Så är det väl i alla sammanhang. Man kan alltid förbättra saker och ting man gör. Istället för att klanka ner på att vi gjorde en utvärdering borde man väl snarare vara överraskad att det fanns en minister som vågade utvärdera i syfte att förbättra.”

  Ja, vad säger man??????

 32. Andreas1 Says:

  Här är ett exempel på en kvinnlig företagare som behöver bidrag: Hon tar ett affärsmässigt dåligt beslut, hon läser inte villkoren, och hon låter sig luras. Nu lägger hon ner verksamheten. Ja, det får man göra om man inte har dom förmågor som krävs för att driva eget. Eller, så kompenserar man bristerna med bidrag.

  http://www.dn.se/ekonomi/lucilla-knacktes-av-kupongavtalet

 33. Ulf T Says:

  @Andreas1,

  Iofs rätt många företagare som gått på pumpen med Groupon. Det förvånar mig att folk fortfarande trillar dit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: