Pojkar utestängs från kurs i teknik

by

 

Tekniska Högskolan i Stockholm och Stockholms Universitet arrangerar en kostnadsfri kurs i teknik för ungdomar i åldern 11-14 år. Där kommer 160 flickor under två veckor att få prova på fyra olika teman. Flickor, men inte pojkar. Kursen är nämligen könskodad – bara för tjejer.

De får vara med om fyra timmar med olika teman, experiment och övningar. Till exempel får tjejerna testa att programmera robotar och att göra glass med flytande kväve”, säger projektledaren Johan Lundberg i Metro idag (sidan 4).

Sedan kommer en lustig formulering:

Svensk energi sponsrar och tanken är att alla ska kunna söka”.

Alla? Är nu gruppen ”tjejer” plötsligt lika med ”alla”? Detta luktar osynliggörande av en annan grupp som jag har hört lär finnas…

Tack vare sponsring från Svensk energi har denna kurs (som ingår i en serie) sedan 2005 utbildat 1.400 tjejer och 0 killar.

Läs mer i Metro sidan 4 eller en pressrelease här. Tack för tipset, Fabian och Peter!

Annonser

66 svar to “Pojkar utestängs från kurs i teknik”

 1. Sara1 Says:

  Styrelsen för Svensk Energi har antagit etiska riktlinjer som vägledning, bland annat står det i en av punkterna;
  ”Uppträder neutralt och sakligt i sina kontakter med andra medlemmar.”
  Men det gäller kanske inte inom ämnet jämställdhet?

 2. Eva Ellnefors Says:

  Ja, men vad ska man göra? I så fall ha två olika grupper. Man tar bara tjejer i en grupp för att locka fler tjejer än vad som skulle komma annars. Många killar söker ju ändå teknisk utbildning. Fler flickor KAN säkert, men påverkas av kompisars val. För det är väl olikheter mellan könen, det trodde jag vi var överens om här? 50-50 blir det aldrig. Samma med kurser i enkel bilteknik(däckbyte, tändstift mm) för enbart kvinnor. Vi kan ofta INGENTING om detta och behöver en grundläggande utbildning. Att byta däck och inte skruva åt ordentligt är livsfarligt! Men man kanske ska bjuda in totalt otekniska män också, det finns en procent såna. Tar man in ”vanliga” män tycker de nivån är för låg eller tar över med sina erfarenheter.

 3. Rick Says:

  Och hur tror du Eva att männen lär sig? Varifrån kommer deras erfarenheter? Kan inte också kvinnor lära sig utan att det offentliga ska betala för det?

 4. Ture Teknolog Says:

  Pojkar får göra samma sak på ”Future Friday”, se http://www.futurefriday.se/

 5. ParStrom Says:

  Män lär sig av sig själva. Kvinnor måste sponsras och specialbehandlas för att lära sig. Enligt Eva Ellnefors – om jag tolkat henne rätt.

 6. ParStrom Says:

  Ture Teknolog: Future Friday är för båda kön – som det ska vara. Future Friday är därmed INTE någon slags kompensation för att pojkar inte får gå kursen som blogginlägget handlade om.

 7. Peter Benenson Says:

  Ture

  ”Vänder sig till er….alla…osv”

  Alltså inte enbart tjejer,utan här ska killarna vara tacksamma för att de överhuvudtaget får komma. Det står alla utan könkodning!

 8. Fredrik Says:

  Att dela in kursdeltagare på t.ex en bilvårdskurs i tjejer och killar kan man väl göra om man vill, eller kanske tom erbjuda kurser avsedda främst för det ena könet på kommersiell basis, problemet är när det sponsras/skattefinansieras och pojkar/män stängs ute. Håller f.ö. med Rick, många män har väl lärt sig lite grundläggande mekarkunskap av sina pappor och andra män i sin närhet, jag kan ta gift på att så gott som 100% av dessa män gärna skulle dela med sig av sina kunskaper till en flicka som visade intresse.

 9. Pelle Says:

  Är det någon som känner till om det arrangeras liknande kurser för killar inom områden där det råder kvinnlig dominans, t.ex. inom vården?

 10. Aktivarum Says:

  Eva Ellnefors:

  ”Samma med kurser i enkel bilteknik(däckbyte, tändstift mm) för enbart kvinnor. Vi kan ofta INGENTING om detta och behöver en grundläggande utbildning.”

  Det här är saker man lär sig genom att göra dem och gör dem genom att vara intresserad och ingen utbildning i världen kan göra ointresserade människor till intresserade människor. Det är löjligt att lägga skattemiljoner på en personlig övertygelse att man kan hitta en magisk formel som gör kvinnor plötsligt engagerade i något de varken är intresserade av eller någonsin kommer att behöva så länge män har sexuellt underskott.

  Det enda det visar är vad Tillväxtverket och Vinnova visade. Ville politiker höja kvinno(jobbs) löner finns det pengar till det. Det finns MASSOR A PENGAR men nej det vill politikerna inte. De vill bara ha debatten om löner som verktyg att slå folk i skallen med. Det är så löjligt att offentligt anställda nickedockor lägger pannan i djupa veck och låtsas bekymrade över lägre löner i jobb kvinnor oftare har för det är ju dem och deras chefer som styr de lönerna och de lägger heller pengarna på myndigheter som Tillväxtverket.

  ”Att byta däck och inte skruva åt ordentligt är livsfarligt! Men man kanske ska bjuda in totalt otekniska män också, det finns en procent såna. Tar man in “vanliga” män tycker de nivån är för låg eller tar över med sina erfarenheter.”

  Vad är problemet med det? Det är väl bara bra mer erfarna killar kan visa mindre erfarna killar hur man gör så hur blir det ett problem att mer erfarna killar tar över och har den rollen för mindre erfarna tjejer

  VÄNTA! Jag vet

  Då blir det killarna och inte staten som tjejerna ser som auktoriteter.

  För att inte tala om att det blir ett jobb mindre för Kapten Klänning-män.

 11. Aktivarum Says:

  Rick:

  ”Kan inte också kvinnor lära sig utan att det offentliga ska betala för det?”

  Det är klart de kan. Men vill man att tjejer i allting skall springa till staten och inte till killar/män är det logiskt att man utestänger killar från möjligheten att vara förebilder och ledare för tjejer.

  Likheten med forna tiders harem är uppenbar.

  Ett Harem släpper bara in enstaka män – Syftet är inte att ligga med alla kvinnorna – syftet är att se till andra män inte kan det.

 12. JHJ Says:

  Som sagt: har våldsamt kvinnodominerade utbildningar som vård och omsorg några motsvarande satsningar på bara pojkar?

 13. Tobbe Says:

  Man kan bara konstatera att tjejer glider fram på en räkmacka. På område efter område visar det sig att tjejer får en massa gratis utan att behöva anstränga sig. Samtidigt utestängs killar på allt fler områden i samhället. Att det sedan kallas för jämställdhet är helt idiotiskt. Det handlar inte om något annat än organiserad diskriminering.

 14. Matte Says:

  När kommer vi i Sverige vara nöjda med satsningar på (enbart) tjejer? När tjejerna innehar 80% av högskole eller univeritetsplatserna, 90%? 100%? Var går gränsen?

 15. Tobbe Says:

  Med tanke på att fler och fler killar (och tjejer) tvingas växa upp med egoistiska ensamstående mammor så får inte killarna ens chansen att lära sig teknik av sin pappa. Tjejerna ska alltså kompenseras för detta genom speciella räkmackesatsningar, men killarna får i vanlig ordning ingenting. Typisk feministisk jämställdhet eller?

 16. Access Says:

  Eva Ellnefors, du har fått tillräckligt mycket svar på tal redan i den här tråden.

  Men jag vill tillägga att du verkar ha en väldigt stereotyp syn på människor utifrån vilket kön de har. Du förutsätter att alla män har tekniskt intresse och kunnande (förutom nån procent). Du verkar också anta att den kvinna som är ointresserad av praktisk teknik också är mindre kompetent att skaffa sig nödvändiga kunskaper på egen hand, än den man som är lika ointresserad (han behöver ju tydligen inte samma stöd enligt dig).

  Det innebär att din ståndpunkt i praktiken är sexistisk och diskriminerande mot kvinnor.

 17. Rick Says:

  Den enda slutsats jag kan dra av feminstiska funderingar är att män är förkrossande överlägnsa kvinor i så gott som allt som inte har med skötseln av hemmet att göra. Det är därför kvinnor enligt feministerna måste curlas hit och dit. Som små barn helt enkelt.
  Detta stämmer dock inte alls överens md mina erfarenheter av kvinnor. Min erfarenhet är nämligen att de i det stora hela är lika skickliga (eller oskickliga) som män, varför detta evinnerliga curlande skapar ett uppenabart försprång för kvinnorna.
  Men feminism är väl något man dras till om man har problem med självförtroendet. Det är liksom enklare att skylla ifrån sig än att ta ansvar för sig själv.

 18. Rick Says:

  @Aktivarum

  Mitt i prick det där med harem. Jag brukar faktiskt också göra den liknelsen, dvs. vi är på väg in i någotslags haremsamhälle där kvinnor ska hållas borta från vanliga män och där sedan någon Kapten Klänning räknar med att fungera som sultan.

 19. Valeria Says:

  @Eva Ellnefors

  Ta det inte personligt, men du måste vara den mest patetiska kommentatorn jag någonsin sett härinne. Din syn på män och kvinnor, killar och tjejer, får mig att undra om du överhuvudtaget har haft kontakt med andra människor på mycket länge.

  Kvinnor och män är inte så homogena grupper att det finns någon som helst anledning att könssegregera i ett fall som det Pär beskriver. Din tro att en procent av alla män är totalt otekniska är just en tro, och om jag ska vara ärlig en ganska naiv sådan.

  Om man granskar ansökningarna till tekniska utbildningar så kan man visserligen se att killarna är i majoritet, men det betyder inte att alla killar som har ett intresse har gett inriktningen en chans. Jag törs till och med gå så långt att jag vill hävda att det finns killar som har ett intresse men saknar kunskaper, och därför väljer en annan utbildning.

  Jag tycker dock att det är viktigt att fler tjejer åtminstone tar under övervägande att gå en teknisk utbildning, av den enkla anledningen att ökad konkurrens är något positivt. Men det måste finnas bättre sätt att stimulera den utvecklingen än att stänga ute halva befolkningen.

 20. FumikoFem Says:

  ”Män lär sig av sig själva.”

  Nej män lär sig inte själva. Andra lär dom då dom växer upp. Ofta deras pappa eller äldre bröder om dom har det. Kvinnor kan sägas lära sig själva gällande helt andra sysslar, som ofta kopplas till kvinnor. Samma sak där, dom lär sig inte själva, andra lär dom.

  Men gällande sysslar som ej vanligtvis kopplas till ens kön så lärs en inte på samma sätt, för det ingår sällan i könsuppfostran. Då behövs studier.

 21. Liberalen Says:

  Könsdiskriminering är inte okej.

  Detta betyder att det inte är okej att diskriminera till exempel pojkar.

  Detta koncept tycks påfallande ofta vara jättesvårt att förstå för just feministen, av någon outgrundlig anledning.

 22. dolf Says:

  Problemet är i stort (som Fredrik var inne på) inte urvalet till kursen i sig, utan att det hela är politiskt drivet och det allmänna frångår neutralitetsprincipen. Det är en sak om privata företag åsidosätter vissa grupper för att de gör riktade satsningar mot specifika målgrupper, det är en helt annan sak om det offentliga som (i teorin, definitivt inte i praktiken) är allas tjänare gör det.

 23. Ullis Says:

  Men det är j8u för att tjejer stängs ute från den vanliga tekniska utbildningen eftersom tjejer både blir retade och undanknuffade då.

  Det finns mycket riktade aktiviteter. Statligt ägda Kungliga Opersn har tex killdag i balett

  http://www.operan.se/sv/pressrum/Press/Pressmeddelanden/Killdag-med-Kungliga-Baletten/

  Ni ”Jämställdister” måste en gång för alla bestämma er för om ni inser att det finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor eller inte. Det går inte att bara kräva om dom gynnar män men bekämpa dom om det gynnar kvinnor.

  Anser ni att det inte finns skillnader måste ni hjälpas åt att få en jämnare fördelning i tex bolagsstyrelser bland brandmän mm. Anser ni att det finns skillnader måste ni sluta klanka ner på alla riktade aktiviteter.

 24. Matte Says:

  @FumikoFem
  ”Nej män lär sig inte själva. Andra lär dom då dom växer upp. Ofta deras pappa eller äldre bröder om dom har det. Kvinnor kan sägas lära sig själva gällande helt andra sysslar, som ofta kopplas till kvinnor. Samma sak där, dom lär sig inte själva, andra lär dom.”

  Nej där har du fel, jag lärde mig programmera och meka med moppen på egen hand. Ingen pappa eller bror som visade mig..

 25. Valeria Says:

  @Ullis

  Det finns ingen motsättning mellan att acceptera biologiska skillnader mellan individer och det etiska ställningstagandet att ingen ska behöva behandlas som representant för en hel grupp.

 26. Heat Says:

  ”Som sagt: har våldsamt kvinnodominerade utbildningar som vård och omsorg några motsvarande satsningar på bara pojkar?”

  Någon sa här förut att det brukar stå: ”vi ser gärna manliga sökande också” i platsannonser till vård eller omsorg.

  Imponerade satsningar alltså…

  Jag lärde mig byta tändsstift och däck själv, var ingen som visade mig det. Men det är inte raketkunskap, det är ungefär på samma nivå som att läsa och följa barnkokboken ”vi bakar”.

  Men man måste skilja på hobbyverksamhet och yrke. Det är inte alls säkert att man trivs i yrkesrollen som bilmekaniker bara för att man gillar att putsa på sin bil hemma. Man lär känna av miljön, inte ha problem med olja, rostig plåt och svetsloppor, varje dag. Samma sak inom vården, man kan studera hur mycket som helst, men man vet inte om man klarar byta blöjor på äldre förrän man provat.

 27. Matte Says:

  Det finns alltid något gott i det dåliga, i detta fallet för pojkar är att de lär sig att om de ska få något så får de fixa det på egen hand, de blir mao driftigare. Tjejerna riskerar att hamna i vanan att bli curlad vilket inte är bra sen i yrkeslivet.

 28. Aktivarum Says:

  Tobbe:

  ”Man kan bara konstatera att tjejer glider fram på en räkmacka.”

  Man kan även konstatera att människor som glider fram på en räkmacka under skydd av åsikten de måste ”uppmuntras” eller ”guidas” för att nå sin fulla potential i verkligheten är sämre på det mesta.

  Människor som inte behöver anstränga sig för att få belöningar anstränger sig inte för att få belöningar. Ingen tror att företag som får monopol på olja innebär olja blir bättre eller billigare för kunderna men de flesta inser att kunder tjänar på att flera företag konkurrerar på olika nischer av samma bransch så kunderna kan välja fritt vad de vill prioritera.

 29. ninnitokan Says:

  @ Fredrik

  Håller f.ö. med Rick, många män har väl lärt sig lite grundläggande mekarkunskap av sina pappor och andra män i sin närhet, jag kan ta gift på att så gott som 100% av dessa män gärna skulle dela med sig av sina kunskaper till en flicka som visade intresse.

  Det har aldrig hänt att ”dessa män” nekat lära mig för att jag har ”fel” kön. Tvärtom, det uppskattas.

 30. Aktivarum Says:

  Ullis:

  ”Men det är j8u för att tjejer stängs ute från den vanliga tekniska utbildningen eftersom tjejer både blir retade och undanknuffade då.”

  Precis som killar också blir retade och undandskuffade ditt nöt!

  Men för dem gäller inte tjejdagen så uppenbarligen är det inte undanskuffandet i sig som är problemet.

  Det tar alltså tre rader att mosa ditt amatörargument!

 31. ninnitokan Says:

  @ Femikofem
  Denna kurs skulle min son tycka vara jätteintressant. Han får inte lov för han har fel kön. Våra skattepengar ska inte läggas på honom, för han har fel kön. Hur kan du ställa dig bakom sånt, du av alla som har egen med din livserfarenhet. Jag förstår alls inte hur du tänker.

 32. Aktivarum Says:

  Ullis:

  ”Det finns mycket riktade aktiviteter. Statligt ägda Kungliga Opersn har tex killdag i balett”

  Och den killdagen är idiotisk på alla sätt! Programmet ”So you think you can dance” gör mer för killars önskan att dansa än Kungliga Operans diskriminering av tjejer på killdagen.

  Men som sagt, det är heller ingen där staten kan gå in och trixa och fixa. Och det är heller inte statens instruktörer som är hjältarna det är killarna själva. Men där bestämmer de också helt själv vilken stil de föredrar

 33. Heat Says:

  Överhuvutaget så är det så groteskt onödigt långa utbildningar i det här landet att det är löjligt.

 34. dolf Says:

  Vill man hårdra det kan man säga att ingen lär sig självt, för även om man till en del lär sig genom görande (t.ex. man byter tändstift själv) så har man normalt fått kunskapen om vad ett tändstift är och vad det fyller för funktion osv. från en annan källa. Men det är knappast det som det handlar om här när man säger att kllar lär sig själv, utan det snarare det att det är killarna själva som tar ansvar för och driver på sin inlärning. Jag har lärt mig flertal saker, grafisk design, programmera i C++ och flera andra språk på 90-talet (jag hade en tidigare grundläggande programmeringsutbildning på 80-talet), m.m. på egen hand genom att leta efter lämplig litteratur och studera, och sedan experimentera och göra mina egna små projekt. Kunskapen kom från andra som gått före mig, men själva inlärandet skötte jag själv.
  Det är en milsvidd skillnad på att styras genom ett utbildningsprogram som drivs ovanifrån och att studera och lära sig någonting för egen maskin därför att man helt enkelt är intresserad.

 35. ninnitokan Says:

  @dolf
  Det är en milsvidd skillnad på att styras genom ett utbildningsprogram som drivs ovanifrån och att studera och lära sig någonting för egen maskin därför att man helt enkelt är intresserad.

  Japp, den kunskapen som kommer egenintresse kommer vara bättre (både förankrad och bredd/djup) i slutändan. Och för oss som samhälle är det det slutresultatet som är viktigt inte vad personerna har mellan benen.

 36. dolf Says:

  För övrigt så motiveras nog killdagar i balett på operan av att man har vissa rollistor som behöver fyllas i olika sammanhang och att man där har en brist på killar. Det finns faktiskt sammanhang där könet har en avgörande betydelse utan att det handlar om diskriminering. Olika uppsättningar när det gäller saker som dans, teater, film osv styrs givetvis av rollerna som ingår i föreställningen eller aktiviteten. Man kan knappast kvotera in lesbiska svarta kvinnor i en film om Karl den XII:s drabanter på grund av jämlikhet och samtidigt tro att man har någon som helst trovärdighet som historieskildrare. Och en skäggig gubbe skulle knappast som talar sig varm för OB-tampongernas uppsugningsförmåga och formanpassning lär nog knappast borga för någon försäljningssuccé.

 37. Aktivarum Says:

  Heat:

  ”Överhuvutaget så är det så groteskt onödigt långa utbildningar i det här landet att det är löjligt.”

  Men de är ju långa av en orsak. Att lära folk ett yrke går rätt fort det är att höja självkänslan, träna bort rasismen och träna folk i konsten att låta utredningar och diskussioner slösa tiden i all evighet som är kruxet 🙂

 38. dolf Says:

  Och som Heat säger, utbildningar är ofta groteskt onödigt långa, för kursplaner innehåller en massa trams och tjafs som man klarar sig alldeles utmärkt utan. Genuskunskap för lärare är väl ett utmärkt exempel. Att utbilda sig till lärare borde vara en väldigt snabb affär, eftersom det grundläggande för en lärare (vid sidan av själva ämneskunskaperna i sig) är att vara social, intresserad och ha förmåga och vilja att lära ut andra. Det är i hög grad personliga egenskaper, snarare än formella meriter som avgör om en lärare är bra eller dålig.

 39. Aktivarum Says:

  dolf:

  ”För övrigt så motiveras nog killdagar i balett på operan av att man har vissa rollistor som behöver fyllas i olika sammanhang och att man där har en brist på killar.”

  Kan man inte fylla operan utan att könsdiskriminera så antingen ändra i innehållet eller lägg ner skiten. I USA har man lagt ner hela brottarlag pga Title XI så varför skulle man inte lägga ner opera-föreställningar av samma orsak?

  Gör dem mer attraktiva eller lägg ner. Att man skall ha specialsatsningar för att få killar UTAN att behöva göra dem mer attraktiva är löjligt.

 40. ninnitokan Says:

  Ullis:
  Vad gäller ballettdagen för killar som man kommit in med här som ett ess, trodde man.

  Det finns yrken där könet har betydelse, tex. sexbranchen och rollspel(teater, film osv). Det är ingen diskriminering att använda kön som merit när könet faktiskt har betydelse för yrket.

  Man har roll-listor som är svåra att fylla i balett.

  Där kön saknar betydelse för att kunna utföra arbetsuppgiften (på ett bra sätt) är det heller ingen merit, därvid är det diskriminering.

 41. dolf Says:

  @aktivarum
  frågan är väl snarare om aktiviteten över huvud taget skall vara skattefinansierad, könsaspekten i sammanhanget förefaller mig vara ganska sekundär.

 42. ninnitokan Says:

  @ Dolf och Heat

  Japp, vi slösar ohyggliga mängder skattepengar på att överutbilda i samhället, det på hela bredden anser jag. Men jag tror företagen snart kommer (åter)upptäcka att det finns en konkurrensfördel att ”knipsa åt sig” studenter längs studievägen (så gjorde man när jag gick gymnasiet) och spetsa dessa själv efter företagets behov.

 43. ninnitokan Says:

  @ Dolf
  Håller med. Jag förstår öht inte varför ”kultur” ska skattefinansieras(undantag barns utbildning). Antingen är folk beredda att betala vad det kostar att ta del av kulturen(ev. som frivillig skatt som kyrkan) eller så klarar vi oss utan den.

 44. Aktivarum Says:

  dolf:

  ”frågan är väl snarare om aktiviteten över huvud taget skall vara skattefinansierad”

  Nej, inte när vi diskuterar jämställdhet: Då skall den antingen finansieras för alla som är duktiga/intresserade eller för ingen. De här människorna som tror jag skulle vara intresserad av vad de vill bara de lägger pengar på det är stolpskott av värsta sort.

 45. AV Says:

  @ Eva E: Bytte just bromsbackar o hjullager på bilen. Finns inte en chans att farsan gjort det. Man får en grund att vara händig hemma kille som tjej. Sen får man själv utvecklas därifrån. Mekböcker o fråga någon som vet. Kan även kvinnor. Riktade satsningar endast för tjejer cementerar könsroller att killar gör själva och tjejer görs för och på. Killar subjekt. Tjejer objekt. Dagens feminism är mer värdekonservativ än de själva förstår.

 46. Aktivarum Says:

  ninnitokan:

  ”Man har roll-listor som är svåra att fylla i balett.”

  Som sagt, vill de ändra innehållet i balett så att det blir mer attraktivt även för killar så får de göra det men de skall inte ha ursäkten att hårdsatsa på förteelser oattraktiva för killar som en ursäkt att fortsätta ha dem oattraktiva för killar. Det gäller inte bara balett det är likadant med föräldraledigheten. Vi skall inte lagstifta så tjejer kan fortsätta se ner på män samtidigt som de är tvingade att acceptera män har ett visst antal dagar med barnen.

  Nedvärderandet av män skall bort och män skall själva (i samråd med sin flickvän eller dyl) bestämma om de vill vara hemma med barnen eller inte. Jag vette sjutton vem som inbilat statliga byåkrater och politiker de vet bättre i frågan men frågan är om inte den här debatten tar slut först när politikers och byråkraters egna barn och föräldraskap blir granskade.

 47. s Says:

  Nu konstaterar Eva Franchell att ” Först ett faktum:
  Kvinnliga politiker är mer utsatta än manliga.” Jaså, har hon redan glömt te.x Juholt?

  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article15266387.ab

 48. Biologist? Says:

  Tja, det beror väl på vilken grundsyn man har egentligen. För en person som tror att tjejer och killar är identiska kan det säkert verka mycket klokt och värdefullt med en sådan här satsning.

  Allt vore så mycket enklare om feminister kunde inse eller erkänna att ekonomisk makt (ett arbete som ger inkomst) inte är den största lyckan här i världen. När den ekonomiska makten i själva verket framför allt är ett medel för män att skaffa sig attraktionskraft.

  Finns det egentligen något som tyder på att kärlekslivet gagnas av fullständigt jämlika relationer?

 49. Valeria Says:

  @s

  Det paradoxala i sammanhanget är väl att det är vår så genusmedvetna massmedia som faktiskt leder dreven.

 50. dolf Says:

  @Aktivarum
  ”vill de ändra innehållet i balett så att det blir mer attraktivt även för killar …”
  Var någonstans har du fått ifrån att man vill ändra innehållet? Handlar det inte om att anpassa/ändra rekryteringen så den passar till innehållet? Och kan man inte sätta upp en balett för att man saknar manliga dansare är det väl fullt normalt att man gör riktade insatser för att skapa ett intresse hos män precis som ett vanligt företag har riktade insatser för att anställa just den typen av arbetstagare som man saknar.

 51. barfota Says:

  @FumikoFem & @Matte
  Jag håller fullständigt med @Matte, man blir vanligtvis inte upplärd av ”andra”. Man lär därför att man är nyfiken, tittar på när andra jobbar och försöker själv hitta metoder, utbildningar o.s.v. som ligger i ens eget intresse. Däremot så kan föräldrar försöka få sina barn intresserade av eller delta i aktiviteter som de själva är intresserade av. Att tvinga barnen att bli intresserade av t.ex. datorer, sport eller balett är nog ganska misslyckat skulle jag tro. Förmodligen har vi så få kvinnor inom tekniska områden och så få män i våra förskolor av en enda anledning… De är inte intresserade av den typen av jobb helt enkelt. Undantag finns alltid, jag har själv jobbat på en arbetsplats där vi hade en kvinnlig datatekniker som var outstanding och håll för öronen nu, för detta vill du nog inte höra. Hon blev inte mobbad för sitt kön eller yrkesval och hade högre lön än sina manliga kollegor. Hennes högre lön var befogad då hon var både effektivare och mer kunnig än sina manliga kollegor. Vad som slog mig då var… Varför finns det inte fler kvinnor inom detta yrke. Ren och snygg arbetsmiljö, inte fysiskt tungt, bra betalt o.s.v. Ovan på detta så talar kvinnans mera finlemmade fysik (mindre klumpiga händer) till hennes fördel då det så gott som alltid innebär att pilla med småsaker i trånga utrymmen.
  Nu hör det till saken att kvinnan kom från ett annat land (en öststat) som troligtvis inte kommit så långt i den feministiska hjärntvätten att hon hade blivit lärd (genustvättad :D) att kvinnor inte kan göra något på egen hand utan absolut måste ha hjälp av statsfeminismen och ”genustokar” för att säkert få veta vad de klarar av.

  Jag inte bara tror att kvinnor kan göra saker på egen hand, jag vet att de kan! Så till alla kvinnor, när skall ni protestera högljutt mot feminismen som faktiskt diskriminerar båda könen? Vi män behöver er draghjälp och skiljer på kvinnor och feminister. En kvinna är inte lika med att vara feminist. Så till alla er som beskyller Genusnytt och kommentatorerna här för kvinnohatare, kvinnofientliga, tänk om… Vi gillar bara jämställdhet och därför går feminismen bort.

 52. Patrik Says:

  Ullis,

  du kanske inte minns att Pär faktiskt kritiserade balettdag för pojkar för att den diskriminerade mot flickor.

 53. FumikoFem Says:

  Matte:

  Jag använder inte personliga erfarenheter. För då kan jag ta mig själv också, jag lärde mig bygga datorer, viss programmering, 3D-design helt själv. Ingen lärde mig. Pappa försökte lära mig mecka med bilar, totalt ointressant. Mer intresserad var jag av att sy, så mamma lärde mig.

 54. Heat Says:

  @Fumikofem

  ”Nej män lär sig inte själva. Andra lär dom då dom växer upp. Ofta deras pappa eller äldre bröder om dom har det. Kvinnor kan sägas lära sig själva gällande helt andra sysslar, som ofta kopplas till kvinnor. Samma sak där, dom lär sig inte själva, andra lär dom.”

  ”Jag använder inte personliga erfarenheter…”

  Men var ha du fått du den där informationen från?

 55. Genusvetaren Says:

  FumikoFem
  ”“Nej män lär sig inte själva. Andra lär dom då dom växer upp. Ofta deras pappa eller äldre bröder om dom har det. Kvinnor kan sägas lära sig själva gällande helt andra sysslar, som ofta kopplas till kvinnor. Samma sak där, dom lär sig inte själva, andra lär dom.””

  Så är det inte alls. Pojkar lär sig oftast på egen hand. Det är därför dom är bättre på precis allt också.

 56. dragontrumpetare Says:

  ”ninnitokan

  Håller med. Jag förstår öht inte varför “kultur” ska skattefinansieras(undantag barns utbildning). Antingen är folk beredda att betala vad det kostar att ta del av kulturen(ev. som frivillig skatt som kyrkan) eller så klarar vi oss utan den.”

  oK, Nu måste jag fankens reagera, eftersom jag är kulturarbetare, eller utbildar mig till en sådan. Du säger faktiskt mycket bra som jag håller med om. Men detta var ju rent av så att jag blir mörkrädd. hehe. Men visst jag kan förstå varför det finns människor som tycker som du att kultur inte är speciellt viktigt att man faktiskt klara sig utan den. Det börja komma flera studier och forskningsprojekt som faktiskt påtalar just motsatsen till det som du säger. Bland annat finns det studier som visar att t ex Musik i låg, mellan och högstadie har bra inverkan på andra ämnen som t ex matematik.

  Men vad är då kultur? Ordet kultur har imånga år varit synonymt för elitister och brukar då räknas in balett, klassiskmusik, klassisk konst o s v. Men detta är helt fel. Kultur är faktiskt allt som du ser runt omkring dig. Även om jag själv inte tycker att rockmusik är seriös musik (för är själv klassisk musiker) så vet jag innerst inne att rock är lika seriöst som klassisk. Alltså kultur. Jag kan hålla med vår kulturminister på ett sätt att ordet ”kultur” har fått fel klang, men vad skall man kalla det? Kultur är ordet som finns just nu iallafall.

  Det är alltså en del av ditt liv. Utan den, skulle du inte vara hel. Visst du kanske inte musicera eller dansar, men du nyttjar kultur på ett eller annat sätt via radio, tv eller annat medium. Om kulturen inte skulle fått statlig finansiering så skulle institutioner få lägga ner ganska snart. Tänkt dig själv om vårt land skulle sakna radiosändningar, tv-sändningar, teater, filmer, böcker, internet (ja det är kultur), Byggnader… ja listan kan göras lång. Vi skulle alltså ligga på stenåldersnivå, kanske längre ner.

  Kultur är alltså det som talar om, vem du är. Kultur är en av de viktigaste delarna i en människas liv. Att t ex rasism ökar beror på att nationell kultur uppfattas ha minskats.

  Ber om ursäkt för att ha gått ur ämnet en aning där. Men jag håller däremot med dig i det andra du sagt. hehe.

 57. Joakim Says:

  Man kanske skulle gå in på något sånt där och säga att man inte betraktar sig som man eller något…

  @Eva Ellnefors
  ”Men man kanske ska bjuda in totalt otekniska män också, det finns en procent såna.”

  Ja men där har du ju svaret själv! Även om det nog är betydligt fler än bara en procent. Öppet hus för nybörjare, erfarna som blir uttråkade göre sig icke besvär.

  @FumikoFem
  Så du menar alltså att det är vanligt att pappor bara vänder sig till sina söner när det gäller teknik? Och om dottern kommer och tittar på så nonchalerar pappan hennes intresse medan mamman är snabb med att komma och sysselsätta henne med något annat? Vet du vad, hen-reklamen med Ica-Stig är väldigt missvisande, för det går sällan till så idag. Sen vet jag att det tyvärr förekommer i vissa familjer, men är då inte problemet framförallt där och inte att det är för lite könskodade kurser?

  Du säger att du var intresserad av att sy och att din mamma lärde dig. Och du var ju pojke som barn, right? Ser du? Det innebar inga problem för dig!

  @Genusvetaren
  Okej, och var står nu du någonstans? Du kallar dig genusvetare, och så säger du emot FumikoFem. Inser du olämpligheten i att vara en av oss, men kalla dig genusvetare?

 58. dolf Says:

  @dragontrumpetaren
  Kultur är jätteviktigt, men det är inget skäl att skattefinansiera den. Kärlek (och kärlekens fysiska uttryck, sex) är förmodligen det viktigaste av allt i människors liv när de rent basala behoven (mat, husrum, kläder på kroppen) är tillfredsställda, men vi har inte statliga bordeller för det.
  Idén att kulturen inte skulle kunna överleva om den inte skattefinansieras har nog snarare som orsak att vi har ett för högt skattetryck än att den inte skulle vara livskraftig i sig. För om ingen egentligen vore villig att satsa sina slantar på kultur så skulle den knappast ha ett värde heller. Men anledningen till att människor idag inte vill betala för sin kultur (balett, opera, museer) ligger nog till en stor del i att de redan har betalt den via skattesedeln. Med ett markant lägre skattetryck (säg 10% istället för 1/3 i kommunalskatt) skulle människors vilja att betala för sin kultur förmodligen öka markant.

 59. dragontrumpetare Says:

  @Dolf
  NU vet jag inte riktigt vad kärlek och sex har med saken att göra. Sist jag kollade så är det liksom inget man kan köpa, förutom olagligt då. Självklart måste kultur skattefinansieras, annars skulle den inte överleva. Speciellt inte idag då man idag verka dela på populärkultur och kultur. Det är populärkulturen med stora företag bakom sig, som skulle överleva. Och det vill nog ingen. Skattefinansiering handlar bl a om att föra vidare traditioner, samt lära våra barn om olika kreativa uttryck. Hade vi inte finansierat det hela via skatten, så hade vi inte haft det som vi har idag. När jag talar om kultur tänker jag inte i värdet av pengar, utan i värdet för den personliga jaget. Saken är den att kultur är oftast väldig dyr. Det kostar pengar att lära ut att spela piano, eller sjunga. Det kostar dyra pengar att köpa in instrument.

  Men som sagt vi är inte här för att diskutera detta om skattefinansiering ändå. Så jag avsluta härmed diskussionen och förstår att vi står på olika sidor om saken. Jag tycker det du säger är helt barockt, och du tycker detsamma om min åsikt. Men jag är inte poiitiker och har talets gåva för att omvända din åsikt till en mer sund (som jag tycker då förstås) så låter jag dig ha din åsikt intakt. Vill inte skapa en diskussion off topic så att säga. Men i det andra du sagt håller jag med i däremot.

 60. dolf Says:

  ok, jag tänkte svara, men släpper det också. Bortsett från att jag vill invända mot att det väl i alla fall inte är självklart, man bör, enligt mitt tycke, akta sig för det självklara och också ifrågasätta sina egna ståndpunkter och värderingar.

 61. Henrik E Says:

  Teknisk utbildning är viktig för landet. När Pär gick på KTH var det höga intagningspoäng. Nu är söktrycket för lågt och många tekniska högskolor har fler platser än sökande. Vi på KTH har rekryteringsaktiviteter redan i högstadiet, bland annat med yrkesverksamma civilingenjörer som (ideellt) besöker klasser och berättar om utbildningen. Har du, Pär, möjlighet att delta någon gång vore det jättebra.

  De flesta killarna med behörighet från gymnasiet söker redan till KTH, så det är tjejerna vi måste rekrytera. På data och på teknisk fysik går många kvinnor som fick sin första kontakt med KTH via tjejkurs på högstadiet. Att kritisera tjejkurserna är lätt, det ser vi på inläggen här, men tills någon kommer på någon bättre rekryteringsform tänker vi fortsätta.

 62. barfota Says:

  @Henrik E

  ”De flesta killarna med behörighet från gymnasiet söker redan till KTH, så det är tjejerna vi måste rekrytera.”

  Är det för att plocka feministiska PK-poäng eller finns det ett extra särskilt behov av att rekrytera tjejer till utbildningar och yrken de uppenbart inte är intresserade av. Hade tjejer varit intresserade så hade de sökt!

 63. NinniTokan Says:

  Henrik E

  Att kritisera tjejkurserna är lätt, det ser vi på inläggen här, men tills någon kommer på någon bättre rekryteringsform tänker vi fortsätta.

  Naturligtvis får ni fortsätta vara könsrasister, men då får ni också ta att vi är kritiska mot ert agerande.

  De flesta killarna med behörighet från gymnasiet söker redan till KTH, så det är tjejerna vi måste rekrytera. På data och på teknisk fysik går många kvinnor som fick sin första kontakt med KTH via tjejkurs på högstadiet.

  Jag markerade en bit av din text som jag inte köper. ”De flesta”? Visa mig gärna att mer än 50% av killar med godkända betyg söker just KTH. För mig faller det på sin egen orimlighet. Det skulle inte ge många killar över att fördela på alla andra val av utbildning och högskola killar gör.

  Oavsett, varför utesluta dom killar som inte tillhör ”de flesta”? Varför inte rekrytera bland människor oavsett kön? Det utesluter ju inte kvinnorna, eller hur?

  Jag säger som Barfota, är kvinnor intresserade så kommer de välja KTH. Respektera att de väljer bort och sluta omyndigförklara kvinnor.

 64. barfota Says:

  @Henrik E

  ”Teknisk utbildning är viktig för landet.”

  Har förresten ett stort frågetecken kring detta uttalandet också.
  Om denna ”utbildning är viktig för landet” (vilket jag faktiskt tror den är) då är det ännu konstigare att man för landets bästa inte försöker locka alla som är intresserade oavsett kön. Med tanke på att kursen bara vänder sig till flickor kan man förledas att ”tro” att flickor är viktigare än tekniskt kunnande i landet.

  @NinniTokan
  Bra tänkt & skrivet.

 65. NinniTokan Says:

  @ Henrik E (igen)

  På data och på teknisk fysik går många kvinnor som fick sin första kontakt med KTH via tjejkurs på högstadiet.

  Jag studerade på LTH. Jag gjorde det utan att gå någon könsdiskrimineringskurs(det förekom inte på den tiden). Vad säger att inte dessa kvinnor hade valt en teknisk utbildning utan er könsrasism? Vad säger att de inte hade gjort det även om dessa kurser var för både killar och tjejer?

 66. Joe Black Says:

  Låter som när jag gick i högstadiet (tror det var 7:an eller 8:an) i slutet av 90-talet. Då var det ännu inte jättevanligt att alla hade internet hemma, i alla fall inte när man som jag växte upp i en glesbygd i norra Hälsingland.
  Lärarna hade bestämt att tjejerna i min klass skulle få gå ”datakurs” på skoltid för att lära sig använda datorerna och nätet. Vi killar fick inte det med argumentet att vi tog för stor plats och det var oftare som killar i min klass satt vid skolans datorer än tjejerna (Sedan att vi var 17 killar och 7 tjejer i vår klass tyckte de inte spelade någon roll).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: