”Bitterfittan 2.0” beröms i manshatande krönika

by

Jenny Strömstedt skriver i en krönika i Expressen om något hon kallar Bitterfittan 2.0. Vad är det? Jo ”kvinnor som inte bara gnäller om sina trista gubbar utan också gör något åt saken”. Jenny Strömstedt tror att en bidragande faktor till denna kvinnors frigörelse är Expressens manspanel, vars vanligaste råd är att sparka ut skitstöveln. Hon skriver:

Manspanelen befriar kvinnor från det uråldriga kravet på anpassning som förvånansvärt många fortfarande böjer sig under: En evig väntan på att han ska vilja prata, uppvakta och ta ansvar för det gemensamma. På att älskaren ska lämna sin fru, pojkvännen sluta porrsurfa och helgalkisen dra ner på spritkonsumtionen.”

Mannen beskrivs i krönikan som en person som ”utan värme slafsar i sig din omsorgsfullt hemlagade lasagne utan att hylla dig” eller vägrar ”bidra lite till familjens ansträngda ekonomi”.

Kommentar:

Förutom att hela krönikan präglas av manshat undrar jag hur representativ denna bild är. Hur vanlig är den arbetslösa mannen som vägrar ta ett ströjobb och bidra till familjens ansträngda ekonomi? Och hur väl stämmer bilden av kvinnan som evigt hukande och anpasslig i kärleksrelationer?  Det är fortfarande män som jobbar mest, tjänar mest och som förväntas ta det yttersta försörjaransvaret. Och i 7 fall av 10 är det kvinnan som tar initiativ till skilsmässa.

Kvinnor är i allmänhet bättre än män på att behålla vänner och nära relationer utanför kärleksrelationen. Många män saknar en enda nära relation utöver frun eller flickvännen. Det innebär att många män (trots ekonomiskt överläge) hamnar i ett känslomässigt underläge i relationen. Hur många män stannar kvar i destruktiva relationer av rädsla för vad som framstår som det enda alternativet – ensamhet och isolering? Hur många män tiger och lider?

Kanske är det snarare dags för mannen att frigöra sig och vågar ta initiativ till skilsmässa?

För övrigt 1: Heidi Avellan (politisk redaktör på Sydsvenskan) kritiserar regeringens beslut att lägga en del av pengarna för jämställdhet i skolan på en satsning för att få pojkar att ägna sig mer åt läsning (mot bakgrund av att mer än dubbelt så många pojkar som flickor underkändes i ämnet svenska i grundskolan under 2010). ”Det är inte en jämställdhetsfråga”, säger hon. Läs mer här. Tack för tipset, Peter! Att jag skriver detta innebär inte att jag hyllar regeringens beslut. Elever är individer, inte del i ett könskollektiv.

För övrigt 2: En man i Bohuslän åtalas för sjöfylleri, trots att hans spiknyktra hustru körde båten. Mannen hade druckit några starköl och gav råd om hur frun skulle hantera ratt och reglage när hon lade till vid polisbåten. ”Jag blir ju i praktiken omyndigförklarad. Det är förnedrande”, säger kvinnan. Läs mer här. Tack för tipset, Tomas!

Annonser

43 svar to “”Bitterfittan 2.0” beröms i manshatande krönika”

 1. Valeria Says:

  Jag förstår inte vad som är felet med citatet. Det är väl alldeles utmärkt att kvinnor faktiskt gör någonting åt sina problem. Det enda jag skulle vilja tillägga är att detsamma gäller män.

 2. Prill Says:

  Valeria:
  Felet är väl inte att kvinnor gör något åt sina problem. Felet är den vidrigt manshatande tonen i krönikan.

 3. NinniTokan Says:

  @ Valerina
  Det enda jag skulle vilja tillägga är att detsamma gäller män.
  Problemet är just det!
  Det skulle inte vara okej med motsvarande för män i vår tid. Ur mitt perspektiv så är behovet större/mer utbrett på det hållet.
  Inte för att kvinnor är sämre människor än män utan för att männens perspektiv och ”tig och ta skit” gjort att ”den sidan” finns i det mörka.

  Pelle Billing skriver så här :

  Till att börja med tänker jag hävda att kvinnorörelsen har varit viktig för män. /../ för att börja förstå mer om hur det är att vara kvinna.

  Män har fått åka med på denna resa samt följa den på nära håll, vare sig man velat det eller inte.

  Det är hög tid att vi får ta del av motsvarande resa för männens frigörande. Så att kvinnor får lära sig förstå hur det är att vara man.
  Hur är det att leva med en partner som är hemmets boss? Som anser sig har rätt att bestämma
  * vilken nivå på städat som är ”det rätta” och sen kräva att ni delar jobbet lika
  * vilka kläder du ska ha eftersom din smak är dålig
  * som har en lägre sexlust och samtidigt avkräver att du inte ska porrsurfa eller på annat sätt ta hand om ”överskottet”
  * bestämmer huruvida dina polare är ”bra sällskap”
  * att huset behöver renoveras, trots att det är du som får göra jobbet
  * att vara mer eller mindre utlämnad till kvinnans goda vilja när det gäller barnen
  mm. mm.

  Jag säger absolut inte att alla kvinnor är ”hemmets boss”, men jag upplever det mycket vanligt, tyvärr.
  Och naturligtvis finns det skitstövlar** av båda kön.

  —-

  ** ovanstående punkter tycker jag alltså inte (nödvändigtvis) är ”skitstövlar”. Det är oförmåga att se ur mannens perspektiv. Jag har skrivit om detta ur ett privat perspektiv här

 4. Men@Work Says:

  Det torde stå klart för alla och envar att den radikala feminismens institutionaliserade manshat är ren och skär ondska. När skitstormen blåst över kommer vi inte att glömma vilka som stod bakom den.

  Välj bort de tidningar som sprider manshat, och låt de svälta ihjäl ekonomiskt. Ge dem inte ett klick.

 5. Prill Says:

  Ninnitokan:

  Det är precis det som retar mig. Oförmågan att ta mannens perspektiv. Föraktet för de behov och svårigheter som inte typiskt kvinnliga. Det är avsaknad av empati.

 6. joeytruelove Says:

  @ Valeria. Men om vi vänder på det: vad är det faktiska problemet? Ska Jenny Strömstedt tala om för oss vad problemet är? Är hon tillräckligt opartisk och har överblicken att hon vet varför människor gör som de gör och ibland inte som hon tycker och vill att man ska göra? För övrigt verkar hennes artikel ganska spretig och till största del ett sätt för henne att få utlopp för sin frustration genom att samtidigt frustrera andra. Vad vet jag: hon kanske var oförmögen att kommunicera med sitt ex tills att hon blev så frustrerad att lämna var det enda sätt hon kunde komma på för att lätta på frustrationen. Ja ”lätta på frustrationen” eftersom hon fortfarande är färgad av frustration. Aldrig bra att vara arg och frustrerad när man ska säga eller göra något bra då ofta blir resultatet lidande.

 7. Info Says:

  MERA UPPMÄRKSAMHET PÅ MÄNS PROBLEM!

  Ett tjattrande gäng kändisar var idag inbjudet till P1:s program Sommardebatt för att bl.a. debattera skönhetsideal. Samt problemet med män: ”Amelia Adamo, tidskriftsdrottning, Natasha Lady Dahmer Blomberg, genusbloggare samt Mikael Sol, serietecknare.”

  Man konstaterade, att tjejerna nu går fram på bred front och tar för sig. Citat, troligen Adamo: ”Alltså idag är det överfullt på Handels av flickor, det är flickor som pluggar bäst av alla, vi har en flickrevolution som är gigantisk. Jag tycker att – kan vi inte nån gång börja prata om killar?

  ”KILLARS VÅLD MOT KVINNOR – KAN VI INTE LÅTA DET VARA CENTRUM NÅN GÅNG?”

  Alla höll med. Så var den lilla frågan löst. Någon vidare debatt eller problematisering av saken fanns inte plats för i debattprogrammet.

  Repris 23.35.

 8. joeytruelove Says:

  @Men@Work Hat blir inte bättre om det i sin tur bemöts av hat. Det är grogrunden för motsättningar och oförmåga att se genom andras ögon här i världen. Oscar Wilde sa en gång ”Älska din fiende – det finns inget han/ hon hatar mer”. Det är en balansgång att gå för att ge dessa virrhjärnor lite men dock välvald uppmärksamhet för att hjälpa dessa ur sin förvrängda världsbild. Väljer vi att inget göra och planerar någon sorts hämnd spelar vi dem rätt i händerna och jag tror det inte är något varken du, jag eller någon annan här vill.

 9. Stockholm/TT Says:

  Ponera följande: vad skulle ha hänt med Östrogen-Strömstedts mediekarriär om nu Sveriges mest omhuldade spädbarn fötts som pojke i stället för flicka, och hon i TV 4:s Nyhetsmorgon den 23 februari i år då i stället för som hon de facto sa ”Flaggan i topp – ingen snopp!” utbrustit ett triumfatoriskt och helt likvärdigt vidrigt ”Hurra, hurra – för att vi fick slippa snippa!”?

 10. NinniTokan Says:

  @ Prill

  Precis. När jag läser ett sånt här stycke:
  ”utan värme slafsar i sig din omsorgsfullt hemlagade lasagne utan att hylla dig”

  Så är min tanke ”varför”.
  Män uppskattar oftast en god måltid. Varför visar han inte sin uppskattning? Är hans livsglädje så slocknad efter år av förtryck från ”hemmets boss” och han står utan ”flera kloka personer i sinmin närhet” som kan stötta honom att lämna henne?

 11. NinniTokan Says:

  @ Prill (Fortsättning)

  eller; Kanske kunde en ögonöppnare för henne om hans perspektiv få dom att hitta tillbaka till ljuset i livet tillsammans?
  Det tycker jag vore det mest önskvärda.

 12. joeytruelove Says:

  @ Info: Det finns inte kvinnoproblem och mansproblem. Det beror på vad vi lägger i orden som gör en sak mer eller mindre eftersträvansvärd, och ett per defintion kvinnoproblem blir direkt eller indirekt ett mansproblem och vice versa. Om nu män slår kvinnor är det inte ett kvinnoproblem alena utan mannen har också ett väldigt stort problem, eftersom han gör sitt till någon annans. Men felet vi gör är att vi upprepar samma förväntade motsatsförhållande och rollfördelning: mannen som slår kvinnan. Och vem vill inte säga att man är emot det – men ingen vill ju gräva djupare i frågan och välja att rota i problemet utan att lägga någon värdering i vem som gör vad och varför.

 13. Valeria Says:

  Förtydligande:

  Vad jag ville understryka är hur trött jag är på människor som gnäller, utan att göra något åt sin egen situation. Jag kan ge två konkreta exempel:

  Det ena är diskursen om föräldraledighet, där man vill tvinga män att vara hemma med sina barn. Till att börja med så tror jag inte att anledningen till att kvinnor stannar hemma i större utsträckning än män är att män helt enklet struntar i sina barn, utan det finns sannolikt en hel rad med bättre förklaringar.

  Men när frågan diskuteras av feminister så framstår det ofta som om kvinnan tvingas att stanna hemma, och därför ska staten in och bestämma över människors privatliv. Själv menar jag att föräldrarna själva ska bestämma, och om man ser det som ett problem att behöva vara hemma med sitt eget barn så finns det två sätt att råda bot på problemet. Man kan antigen leta reda på en partner som är beredd att stanna hemma, eller så kan man låta bli att skaffa barn överhuvudtaget.

  Det andra exempelt är människors sexuella relationer. Info länkade för några dagar sedan till en feministisk blogg där man bland annat gnällde på manlig syn på sexualitet (eller rättare sagt det man själv uppfattade som manlig sexualitet). Kalla mig gärna gammaldags, men människors sexuella förehavanden hör i första hand hemma mellan utövarna.

  Jag har hört massor med människor som gnällt över sina sexuella relationer, inför människor som inte varit inblandade i dem. Om man har problem och verkligen vill göra något åt det, borde man inte diskutera dem med sexpartnern då? Och om personen i fråga är intresserad av saker man själv inte ställer upp på, då kanske det klokaste är leta reda på en annan sexpartner som man samspelar bättre med.

 14. Mars Says:

  @Info:

  Om man ska tro feministerna själva så är Adamo, Blomberg och Sol inga riktiga feminister. Nej, eftersom feministerna inte alls är manshatare så kan vi utesluta dem som feminister. Tvärtom är dessa manshatare egentligen konservativa bakåtsträvare – de går i patriarkatets ledband. Sådeså.

 15. Heat Says:

  Jag har aldrig förstått varför sånna där bitterfittor springer efter män från första början. Kvinnor som egentligen inte vill ha en man. Låt oss vara.

 16. Forellen Says:

  Citat, troligen Adamo: ”Alltså idag är det överfullt på Handels av flickor, det är flickor som pluggar bäst av alla, vi har en flickrevolution som är gigantisk. Jag tycker att – kan vi inte nån gång börja prata om killar?

  ”KILLARS VÅLD MOT KVINNOR – KAN VI INTE LÅTA DET VARA CENTRUM NÅN GÅNG?”

  Det sista från samma person (Adamo) eller var det någon som bröt in? Bara för att klargöra.

 17. Forellen Says:

  Heat

  I Jenny Strömstedts fall rör det sig förmodligen om en jargong hon har lagt sig till med snarare än genuin bitterhet baserad på egna erfarenheter.

 18. Heat Says:

  @Forellen

  Ok, ja så kan de ju vara..jag drog paralleller till en jag träffade bara. En som inte gjorde annat än att beklaga sig över män ”dom är som håriga apor..bla bla bla” Samtidigt brukade hon passa på och hångla med sin väninna när jag såg, och hon berättade att hon vartit med sina kvinnliga grannar osv. Och riktigt, riktigt sur och bitter, precis som hennes fräsande katt.

 19. Granskningsnämnden Says:

  Jenny Strömstedt (tidigare Östergren och innan dess Andersson) är bara ännu en i raden av feministiska kvinnor som dras till typiska könsrollsmän (kända, rika och med hög status). Nu senast är hon gift med den betydligt äldre Niklas Strömstedt (framgångsrik artist och son till den f.d. chefredaktören för Expressen, Bo Strömstedt).

  Jenny Strömstedt dras alltså till just de patriarkala män som feminister som hon själv ständigt kritiserar och framställer som förtryckare. Dubbelmoralen har som vanligt inga gränser för feministiska kvinnor!

 20. Men@Work Says:

  @Joeytruelove:

  Vem har talat om hämnd? Du misstolkar mig. Jag talar bara om vikten att vi kommer ihåg vilka som stått för detta manshat så att de kan vara varnande exempel för framtiden.

  Att deras agerande kommer att få negativa konsekvenser för dem själva på sikt, precis som för DDR-kollaboratörna, är ju en självklarhet.

 21. bezor Says:

  De här manshatande artiklarna har helt slutad med kommentarsfält. De censurerar media och kallar alla svar för näthat och kvinnohat. De vet hur folk tycker och vill vara helt oemotsagda.

 22. JD Says:

  Jenny bekräftar min uppfattning av att feminismrörelsen ingår i kategorin White trash!
  Vit, bitter och mindre begåvad medelklass som skyller sina egna tillkortakommanden på andra.
  Utifrån hennes umgänge och tidigare val av partners framgår det ju också mer än väl hur det är ställt.
  Tragiskt och så simpelt…

 23. Info Says:

  TILL VALERIA (18.00)

  Jag minns inte riktigt vilken blogg jag länkade till. Möjligen NoBoyToys? Eller Shed Lights?

  http://shedlight.bloggplatsen.se/2011/11/23/6723303-det-ar-nagot-scumt-med-kvinnokroppen/

  Däremot minns jag följande lilla kommentar, som kanske kan vara av intresse vad gäller uttrycken för manlig sexualitet förr och i vår tid. Vissa olikheter finns, även om de regelmässigt negligeras i dagens genusdebatt:

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/2012/04/01/har-nagon-kapat-min-blogg/#comment-15978

  TILL FORELLEN (18.32)

  Ja, det var samma kvinna som fortsatte och avslutade tankegången med denna mening. En smula lustigt, eftersom ett stående föremål för kritik i Pärs blogg är just mantrat ”mäns våld mot kvinnor”.

 24. Valeria Says:

  @Info

  NoBoyToy var det.

 25. Heat Says:

  För övrigt 1:

  ”Men det är också flickorna som i vuxenvärlden drabbas av bristande jämställdhet.”

  ”det är kvinnor som tar merparten av det obetalda hemarbetet och får lägre lön och pension..”

  -säger Heidi

  Så hon (liksom många andra) anser att det är ok att handikappa pojkar i skolan, för hon anser att kvinnor får det så mycket svårare i livet sen ändå tydligen. Och det gäller hennes egen son.

  Unket.

 26. Uffe Says:

  Vad gäller mannen som åtalas för sjöfylleri kan det finnas fog för det.

  På ett fartyg är det inte nödvändigtvis den som håller i ratten/rodret som är befälhavare ombord. Det är till och med ganska vanligt på större fartyg att befälhavaren medvetet inte håller i roder/ratt. Det relevanta är, i just detta fall, om frun har nog med kunskap/erfarenhet för att kunna förtöja båten utan att mannen är med ombord. Det borde vara en enkel sak att, rent praktiskt, testa om frun klarar av en sådan manöver eller inte.

  Märk väl att jag inte tar ställning i just detta fall, jag säger bara att det inte per automatik är fel att åtala mannen.

 27. Hans Says:

  Tack för alla intressanta inlägg i din blogg Pär! Du gör ett grymt jobb framför allt med tanke på att du inte får något bidrag för det du gör samtidigt som det värks pengar över något så fort det har en feministisk inriktning.

  Har du sett detta amerikanska experimentet?

 28. Hurtbullen Says:

  Får bestämda vibbar av Jenny Strömstedt som en person som inte är van att leva vid sidan av strålkastarljuset.

 29. Info Says:

  SVENSKA DUGER INTE NÄR KVINNOR ”SKA TA PLATS”

  En av Sveriges många kvinnliga universitets- och högskolerektorer, Åsa Bergenheim, har vaskat fram ett feministiskt citat för att pryda Karlstads ”universitet”: NOBODY PUTS BABY IN A CORNER, ”taget från Hollywood-klassikern Dirty Dancing”.

  ”På universitets hemsida beskriver rektorn Åsa Bergenheim budskapet som ´Låt ingen sätta sig på dig!´ och enligt konstnärerna är det en uppmaning till unga kvinnor att ta plats.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/universitets-val-av-citat-uppror_7432336.svd

  Vad säger Språkförsvaret?

  http://www.språkförsvaret.se/sf/

 30. Prill Says:

  @ Ninnitokan
  Ja, det är klart det bara är karlskrället det är fel på. För vissa är kvinnor per definition oantastliga.

  @ Granskningsnämnden

  Ja, detta mönster slår aldrig fel! 2000-talets feminister är oerhört konservativa.

 31. Joakim Steneberg Says:

  Såg något på löpsedeln idag från henne om ”Den nya kvinnan!” Är det samma? Iaf, du får väl styka Pär, om det behövs.
  Mediafeminismen är antingen sinnessjuk, eller fascistisk. Eller båda delar. Stryk om detta är för ärligt!

 32. Joakim Steneberg Says:

  Ninnitokan. Man bör inte blanda ihopa kvinnorörelsen, kvinnor, eller könsrollsdebatt med nyfeminism. Eller svaja på målet som han gör, helt tydligt utan ordentlig erfarenhet Jag har exemplifierat på din blogg.

 33. Joakim Says:

  Manspanelen. Inte Relationspanelen, utan Manspanelen. Den sexistiska panelen som bara handlar om män. Hur militant motståndare till feminismen är Paolo Roberto egentligen?

 34. Peter Benenson Says:

  Kön och journalistik

  Logiskt om Jenny Strömstedt refererar till sig själv. Mindre trovärdigt med tyckande om andra kvinnor och män i relationer.

  Kön och skola

  Svår begripligt, Heidi Avellan motsätter sig barn med annat modersmål än svenska att få stöd.

  Kön och sjöfylla

  Om könsrollerna var omvända hade kvinnan blivit bötfälld? Isåfall hade kvinnorabatt trätt i kraft. Inte så trovärdig lagstiftning.

 35. leifer Says:

  På tal om ”bitterfitta”

  Sitter å lyssnar på Amanda Svensson p1 sommar

  Alltså, försöker förstå varför hon är så arg, på vad?

  Lek med tanken att en man var med i sommar och spydde sin galla som hon gör över män, sitt eget kön etc.

  Sommar p1 har förresten i år varit extremt feministiskt.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=5129921

 36. Bashflak Says:

  Leifer, ja jag hörde den först kvarten av Amandas program, men hon pratade bara om sina gynekologiska besvär och hur läkare tipsat henne om att bota dem med filmjölk, så jag tröttnade och bytte till RixFM. Lina intressant som om jag skulle prata om mina blödande hemorrojder.

 37. Bashflak Says:

  *lika
  (Denna bloggen saknar verkligen en edit-funktion, särskilt nu i mobilernas tidevarv när stavningen inte alltid lyder ens vilja).

 38. Hjalmar Says:

  ”pojkvännen sluta porrsurfa och helgalkisen dra ner på spritkonsumtionen.”

  Talar Jenny Strömstedt av egna erfarenheter…?
  Dags att byta make, eller är det pengarna som avgör…?

 39. Observer Says:

  Först ett stort VÄLKOMMEN ÅTER till Pär. Har saknat dig sen i våras.
  Det som stör mej allra mest är faktiskt alla män i olika ålder som lierar sig med fienden genom att t ex skratta med när tjejerna drar sina storys om sina partners. Usch och fy. Alla kanske inte vågar protestera men då kan man vara tyst.

 40. leifer Says:

  Bashflak

  Jag lyssnade i alla fall igenom programmet, hennes bittra stil var bitvis komisk. Men blev inte riktigt klokare men intressant nog sa hon på ett ställe lite kort att tjejer har det lättare att leva livet än killar på 2000-talet.

  Hon fick förresten en dotter nyligen och jag önskar verkligen att hon får en son också. Får hon en son så tror jag hon kommer börja på en resa som kommer förändra hela hennes radikalt feministiska världsbild i grunden.

  Men i huvudsak verkar det handla om att hon jämför sig med hur Per Gessle, ungefär som att vilken man som helst kan nå sån framgång och utan större ansträngning. Påminner väl om det som Pär Ström brukar kalla för a la carte feminism.

 41. michael Says:

  Att 25% av killarna går ut grundskolan utan fullständiga betyg är den enskilt största orsaken till varför sverige kommer tappa i sin välfärd enligt mig.

 42. michael Says:

  Intressant läsning i dagens DN under rubriken.Fallet Assange ett hot mot den svenska rättssäkerheten.

 43. Patrik Boman Says:

  Dessa slentrianfeministiska krönikor som fyller tidningar. De gör mig bara deprimerad. Nu ska jag bara strunta i dem. Inte läsa dem och slippa bli sårad och arg. Låt dem hålla på. Om ingen lyssnar tröttnar de snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: