Tvingande EU-lag om kvotering till bolagsstyrelser?

by

EU-kommissionären Viviane Reding kommer i oktober att lägga ett lagförslag om tvång för bolag att ha minst 40 procent kvinnor i sina styrelser. För hela EU-området.

Reding har länge arbetat för att öka andelen kvinnor i europeiska bolags styrelser. För drygt ett år sedan lanserade hon exempelvis ett initiativ där bolag frivilligt kunde åta sig att ha 30 procent kvinnor i styrelsen år 2015 och 40 procent 2020. Men bara 24 företag gick i i det programmet, rapporterar Europaportalen.

Det verkar lite oklart vilka möjligheterna för Reding är att få igenom sitt lagförslag. Enligt Europaportalen finns en majoritet i Europaparlamentet för förslaget. Men ett lagförslag måste också antas av EU-ländernas regeringar i EU:s ministerråd. Idag har fem länder kvotering till bolagsstyrelser i sin nationella lagstiftning, och ytterligare fem har antagit regler om könsfördelning vid styrelserna för statsägda företag.

I Sverige har jämställdhetsminister Nyamko Sabuni sagt nej till kvotering. Hon tror inte att det finns stöd i EU:s ministerråd för tvingande europeisk kvoteringslagstiftning.

Om ungefär två månader vet vi hur det går.

Huruvida en EU-lag om kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser kommer att åtföljas av en EU-lag som tvingar gruppen kvinnor att göra lika stora uppoffringar för karriären som gruppen män framgår inte av mediarapporteringen.

Läs mer här. Tack för tipset, Thomas!

För övrigt 1: ”Sverige har världens mest jämlika livslängd”, skriver socialförsäkringsminister Ulf Kristersson på Newsmill. Han menar att skillnaden i livslängd beroende på samhällsklass inte är så stor. Intressant nog nämner han inte ens skillnaden i livslängd mellan män och kvinnor. Det skiljer ju ungefär fyra år baserat på kön. Är den inte intressant att män har fyra års livsunderskott? Tack för tipset, Joakim!

För övrigt 2: Stadsteaterns chef Benny Fredriksson överväger att införa kvotering av kvinnor när det gäller valet av pjäser. Det skulle alltså innebära val av pjäser baserat på kvotering av kvinnliga dramatiker. Jag har ett förslag för honom. Han kunde börja med att kliva åt sidan själv, helt enkelt maka på sig, och lämna plats till en kvinna! Det finns säkert många duktiga kvinnor i kulturvärlden. Varför ska de inte släppas fram? Läs mer här. Tack för tipset, Christian!

För övrigt 3: Den moderata riksdagsledamoten (och f.d. ledarskribenten på SvD) Maria Abrahamsson har skrivit en debattartikel där hon för fram åsikten att kvinnojourer inte bör drivas ideellt. Det håller jag med om. Däremot blir jag besviken på att Abrahamsson gång på gång använder den feministiska och mansföraktande termen ”mäns våld mot kvinnor”. Jag vill passa på att nämna att jag stöder kvinnojourernas verksamhet. Men de bör avideologiseras, så att det tyvärr alltför ofta förekommande manshatet vädras ut. Dessutom bör de kompletteras med mansjourer som tillåts driva sin verksamhet på samma villkor.

Annonser

36 svar to “Tvingande EU-lag om kvotering till bolagsstyrelser?”

 1. Observer Says:

  På Tillväxtverket var både GD och styrelseordförande kvinnor. Dessutom är departementschefen av samma kön.
  Det sätt på vilket de handlat med allas våra skattepengar visar att även ”kvinnor kan”. Tack vare att dom är kvinnor har massmedia varit välvilligt. Annars hade alla tvingats avgå.

 2. Bashflak Says:

  Reding kan väl starta ett eget bolag, där hon kan anställa så många kvinnor hon vill?

 3. Nils Jungenäs Says:

  Avdelningen idioti:
  ”-I dont like quotas, but I like what quotas do.”
  /Viviane Reding

  Vad?!? Gillar hon konsekvenserna av könskvoterning eller gör hon det inte?

 4. dolf Says:

  Jag undrar hur företagarna tar detta. Vore jag företagare skulle jag definitivt se kvotering som ett skäl till att flytta verksamheten ut utanför EU.
  Och vad fan gör de om de inte hittar tillräckligt med fruntimmer för sina styrelser? Blir kanske som i Norge, att ett fåtal fruntimmer sitter med en enorm mängd styrelseuppdrag.

 5. Joakim Steneberg Says:

  Tyvärr svajas det en del hos de som är mer eller mindre kritiska mot allsköns feminism. Det gäller även ordvalet, ”mäns våld mot kvinnor”, ”patriarkatet”, ”feminismen har rätt att få finnas” osv.
  Visst, inget är förbjudet, men statsfeminismen måste bort, och vill man det (och ev Abrahamsson) så håller det inte att vackla och klänga sig fast vid och legitimera nyfeministiska klyschor.
  När det gäller EU så undrar man art det skall sluta. Uppmuntra kvinnor visst, men var tog EU-mannen vägen?
  Ointressant annat som en slagpåse, eller ett monster, som mannen blivit i Sverige?

 6. Hjalmar Says:

  Och Bryssel bränner ännu mer skattepengar…

  ”Inte bara det att vi ska acceptera deras tokförslag, vi ska därtill betala kalaset!”
  Ja, så är det.

 7. JD Says:

  http://motpol.blogspot.se/2012/08/lambertz-nakne-kejsare.html

  Jaha!
  Finns det någon kvar inom detta ”väsende” som är ärlig och seriös eller är det bra gycklare och överheter kvar nu?

 8. Men@Work Says:

  Möjligheterna att få igenom förslaget måste bedömas som mycket små. Det finns inte tillräckligt med politiskt stöd för åtgärden.

 9. Men@Work Says:

  @JD:

  Nu blir jag riktigt mörkrädd. Rötan inom svenskt rättsväsende går uppenbarligen väldigt långt. Jag hoppas att trycket internationellt på Sverige ökar ännu mer att reformera rättsväsendet i.o.m. Assangeaffären. Vi är alla ansvariga för att sprida information om hur det ligger till. Media gör det som bekant inte. Otäckt!

 10. Info Says:

  F. Ö. 2: STATSNEPOTISM OCKSÅ I TEATERKRETSAR

  Hur pass självständig kan Benny Fredriksson tänkas vara i den statsfeministiska kvoteringskarusellen, när man betänker, att han sedan länge är gift med Anne Sofie von Otter, vilkens syster i sin tur är gift med f. finansministern och socialdemokraten Kjell-Olof Feldts fru?

  Alla känner väl till Socialdemokraternas oerhörda könskvoteringsvurmande på senare år?

  Som bara överträffas av Alliansens genusvansinne.

 11. Forellen Says:

  Varför måste dessa kvinno- och mansjourer ha en könsuppdelning över huvud taget? Varför går det inte bra att hjälpa både män och kvinnor på ett och samma ställe?

 12. JD Says:

  @Men@Work
  Ja man blir mörkrädd. Men inte på grund av att Lambertz hävdar Quick´s skuld eller de ”bevis” han för fram utan för att det finns en enorm drivkraft inom Svenskt rättsväsende att sopa egen skit under mattan!
  När han nu talar om en kommission så låter det mer som att denna kommissions uppgift skall vara att urskulda det som har hänt än att ta reda på vad som är/var fel. En viss skillnad tycker jag!

 13. Info Says:

  BENNY FREDRIKSSON MOTIVERAR

  Tillägg till kommentaren ovan ”Statsnepotism också i teaterkretsar” (9.35):

  Rad 5: Naturligtvis gift med Kjell-Olof Feldt (inte med hans fru).

  För övrigt kan det vara intressant att hålla fram hur oförställt stadsteaterchefen Fredriksson målar upp den ideologiska bakgrunden till sin teaterpolitik:

  ”Det är obegripligt att hon inte har spelats mer; hon är en sann intellektuell, politiskt och feministiskt intresserad”

  ”Jag tänker alltid på klass och kön”

 14. Nisse Nyfiken (@NisseNyfiken) Says:

  @Forellen
  Håller med fullständigt!
  Det finns ingen anledning att inte ta emot utsatta män som kvinnor. Byt ut termen ”mäns våld mot kvinnor” mot tex ”relationsvåld” eller ”våld i nära relationer” och tvinga alla jourer att ta emot alla behövande oavsett kön, sexuell läggning, religion och whatever!

 15. Heat Says:

  Johanne Hildebrandt har skrivit en kolumn:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/testosteron-ligger-bakom-finanskrisen_7433992.svd

  ”Testosteron som ligger bakom finanskrisen.”

  ”Och det torde vara det tyngsta argumentet hitintills för att kvotera in fler kvinnor till ledande poster inom näringslivet.”

 16. Heat Says:

  Jag tycker den kolumnen är ett starkt skäl till att kvotera ut Hildebrandt från SvD och journalistyrket.

 17. smurfen Says:

  Vore det inte bättre att lära kvinnorna att säga, JA TACK och inte hålla på att vela med att tänka att de inte kan eller är tillräckligt duktiga. Tyvärr verkar det ju som kvinnor ofta känner sig omeriterade och tackar nej av de skälet.

 18. Valeria Says:

  @Heat

  På något sätt kan jag se en viss tillfredställelse i att Hildebrandt faktiskt verkar acceptera att människor är delvis styrda av sin biologi. Däremot så tror jag att hon har en övertro till kvinnor.

 19. Jimmy Says:

  Om detta lagförslag går igenom kommer 3 saker hända:
  1. Företag kommer flytta sina ledningsgrupper till länder utanför EU
  2. Ett fåtal kvinnor kommer att få sina namn skrivna på papper för flera olika företag
  3. Företags vinster och möjligheter kommer att bli sämre

 20. Heat Says:

  @Valeria

  Ja, inte har jag mer tilltro till ex. arbetsförmedlingens ledning för att dom är kvinnor. (Även om jag inte är nån biologiförnekare).

 21. Nils Jungenäs Says:

  “Testosteron som ligger bakom finanskrisen.”

  Jaha…?

  Då kan man väl även säga att dessa typiskt manliga attribut som här sammanfattas med ordet ”testosteronet” även ligger bakom den moderna civilisationen.

 22. Heat Says:

  Jag skulle också kunna skriva en sån där kolumn i en av sveriegs största tidningar och raljera över hur kvinnor använder kreditkort, shoppar och att mamman i familjen oftast basar över ekonomin (och därför har så många skuldsatt sig.) Det är inte männens fel nånting, för kvinnor kräver att familjen ska ha så dyrt hus (som oftast mannen få stå på), fint kök, dyr fin bil, dvs sätter press på män att leverera alla dessa saker, och det beror ju östrogenet. Där kvinnor alltid sorterar bort dem som inte kan leverera alla prylar etc. Hon tvingar ner mannen i gruvan, eller andra farliga yrken, där han tvingas slita i sitt anletes svett för att behaga ”regeringen” där hemma och slippa få skäll när han kommer hem efter en lång dag i underjorden.

  Ja, allt är egentligen östrogenets fel, och den där klappa på huvudet mamma-mamma rollen som så många kvinnor försätter sig i, där dom känner sig vuxnare och mer rationella än andra, trots att vi alla vet att kvinnors nycker spelar oss spratt hela tiden. Östrogenet och den kvinnliga hjärnans ambivalens, ändringbenägenhet beroende på ytlig stimuli och ett blint följande av auktoriteter som kan vara så ödesdiger.

  Nej, vi bör kvotera in män överallt. Man bör ta upp det här i EU.

 23. Ulf Andersson Says:

  ”För övrigt 1: “Sverige har världens mest jämlika livslängd””

  Tänk när politikerna kan skryta med att Sverige
  har världens mest jämlika föräldraskap efter
  skilsmässor och separationer.
  DET hade imponerat på mig!

  2014 är det val igen. Så länge ingen politiker våga
  lyfta frågan om barnens behov och rätt till BÅDA
  sina föräldrar efter en skilsmässa eller en separation –
  finns det inget parti för mig att rösta på.

  Ingen pappa – ingen röst!
  Inga barn – inga pengar [underhållsstöd till FK]
  (No Daddy – No Vote/No Kids – No Cash)

 24. Ulf Andersson Says:

  ”För övrigt 2: Stadsteaterns chef Benny Fredriksson överväger att införa kvotering av kvinnor när det gäller valet av pjäser. Det skulle alltså innebära val av pjäser baserat på kvotering av kvinnliga dramatiker. Jag har ett förslag för honom. Han kunde börja med att kliva åt sidan själv, helt enkelt maka på sig, och lämna plats till en kvinna! Det finns säkert många duktiga kvinnor i kulturvärlden.”

  Eller så kan han göra som skådespelaren Brendan Fraser,
  försöka att könskvotera produktionen med våld:

  ”Bråket som enligt TMZ urartade i knytnävsslag handlade om att
  skådespelaren krävde att en kvinnlig producent skulle anställas
  till filmprojektet. När han inte fick som han ville såg han rött.

  – Han skrek hot och slog sin producent i bröstet minst 20 gånger,
  säger Moyers advokat.”

  Brendan Fraser till attack mot sin producent
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article15113322.ab

 25. Patrik Says:

  Man kan fråga sig om EU kommer ha en regel att minst 40% av styrelseledamöterna ska vara män? Tror inte det…

 26. Nicholas Says:

  Det absolut värsta är att med Lissabonfördraget som vi inte fick rösta om så måste vi acceptera EU-lagstiftning.

  Sen då de också skrivit in EU i grundlagen (vilket de flesta inte känner till), kan vi inte heller gå ur direkt.

 27. Vänster och intefeminist Says:

  @ Forellen Nisse

  Maria Abrahamsson har ett förflutet inom kvinnojouren. Dock har hon skrivit en och annan artikel om kvinnors våld mot män. Men håller med Pär det sunda i att lyfta problematiken åt båda hållen och satsa på könsneutral lagstiftning och mansjourer. Alternativt jourer som tar emot både män och kvinnor.

  Dramaten har en kvinnlig chef varför kan inte Benny Fredriksson maka på sig? Det finns många kompetenta kvinnliga konstnärliga ledare som inte nödvändigtvis är radikalfeminister.

 28. Liberalen Says:

  Kvotkåta könskommunister finner alltid något ”argument” för att försöka påtvinga andra människor sin egen sjuka kollektivism. Det groteska kommunistliket återanvänds i jämställdhetsförklädnad.

  Ja, det är nästan lite gulligt när våra genuslobotomerade, maniskt biologiförnekande könskommunister tex. använder biologiargumentet testosteron för att ytterligare försöka våldföra sig på, friheten, rättvisa, äganderätt, samhället, människorna, individerna och individernas egna företag.

  Kommunismen med sin dogmatiska kollektivism är en historiskt mångfaldigt bevisat sjuk och antidemokratisk folkmordsideologi. Det groteska, stinkande kommunistliket blir inte ett dugg fräschare av att det återanvänds med avseende på kön, av klientelet historielösa, mentala dvärgar: I media, på universiteten och i politiken.

 29. Heat Says:

  Jag kan känna att det är svårt att propagera för saker idag för man tvingas nästan föra en linje man egentligen inte vill, bara för att balansera upp, och få någon slags rättvisa för män. Som med jourer. Jag skulle nog naivt vilja att de vore neutrala, men pga. läget i det här landet så går det inte, utan man får då tjata om mansjourer, och att de ska få samma status i samhället som kvinnojourer. Alltså blir min ståndpunkt att det ska finnas lika många mansjourer som kvinnojourer. Män utsätts faktiskt för mer misshandel än kvinnor t.ex och saknar dessutom ofta andra kontakter, samt stöd i lagen för att de också är ”skyddsvärda”. Det spelar ju ingen roll heller om det är andra män som slagit, man är ju lika utsatt och hotad för det. Yngre män drar sig dessutom för att vända sig till ungdomsmottagning eftersom det OCKSÅ är en kvinnlig hegemoni. Och jag behöver ju ens nämna soc, för den enda gången de är inblandade i pojkars liv är ju när nån form av straff ska utdömas.

  Men det är väl rädslan för männens organisering som alltid finns där. Resurmässigt så sparar man iaf. på att kunna hjälpa en person med kontakter vid hot från annan. Eller vid tvister med barn inblandade, jämfört med det mänskliga lidandet och det rättsliga efterspel som kan bli följden när saker går för långt.

 30. Anna L Says:

  Kvinnojourer är ideella föreningar som får statsbidrag. Kvinnorna som startar dem är ofta kvinnor som erfarit ett behov och vill hjälpa andra i samma situation. Ingenting hindrar dig från att starta en mansjour, det är en mycket bra ide som jag som feminist skulle välkomna. Vad gäller livslängden så vet jag inte vad det beror på, men jag håller på att ta körkort och har fått lära mig att 80% av de som dör i trafiken är män. Statistiken visar också, vilket påpekas ovan, att män i hög grad utsätts för våld, oftast av andra män. Det inverkar antagligen negativt på deras hälsa. Är intresserad av att höra på vilket sätt detta skulle vara feminismens fel. Min uppfattning av feminism är snarare att man vill att pojkar ska slippa uppfostras till en mansroll där man känner att man måste vara våghalsig/ våldsam för att leva upp den.

 31. Heat Says:

  @Anna L

  Mansjourer har ju ett tvång på sig att arbeta med ”mäns våld mot kvinnor”, inte sant? Det är iallafall vad jag uppfattat, då måste man ställa upp på vissa kriterier till att börja med. Vilka statsbidrag utgår till den som är intresserad av att starta en mansjour?

  ”Statistiken visar också, vilket påpekas ovan, att män i hög grad utsätts för våld, oftast av andra män. Det inverkar antagligen negativt på deras hälsa.”

  Nej det menar du inte? Men vem har sagt att feminister personligen ligger bakom? Däremot lever vi i ett samhälle där mansfrågor inte tas på allvar och det kan man anklaga feminismen som sådan för.

  Sen kan våld ha många olika orsaker, uppfostran visst, om man tänker sig otrygghet t.ex eller mobbning mm. Men krav på män ska visa sig som högsta hönset kanske, som nog egentligen bottnar i en dålig självkänsla. En vanlig orsak till våld mellan män är ju ett triangeldrama. En polis jag pratade med sa att det var det absolut vanligaste, men det blir ju sällan dokumenterat statistiskt alltid sånt där.

  Om jag haft en jour i stan som fanns för mig som vanlig man att vända mig till när jag blev utsatt för hot under lång tid, så hade det slutat bättre än det gjorde just i det fallet.

 32. Nils Jungenäs Says:

  Anna L :

  1. Har Pär eller någon annan påstått att något av det du nämner är feminismens fel?

  2. Vet du om du skulle ha rätt till samma statsbidrag när du startar din mansjour som när du startar en kvinnojour?

  3. På vilket sätt påverkas jag som brottsoffer av könet på förrövaren?

 33. Nils Jungenäs Says:

  Anna L :

  4. Varför fokuserar feminismen helt plötsligt på senare år så oerhort mycket på individers biologiska kön? Går inte feminismen ut på att man ska bortse från kön och betrakta och behandla alla människor lika oavsett kön?

  5. Varför tror du att män uppfostras till en mansroll där man känner att man måste vara våghalsig och våldsam? Finns det någon forskning som belägger den hypotesen?

 34. Joakim Says:

  Detta EU som hela tiden leker FN och godtyckligt stiftar egna lagar som varenda medlemsland ska följa. Det är en sak vid intressekonflikter, men tvinga på kvotering på ett land där inte ens de folkvalda förespråkar detta är äckligt odemokratiskt. Vilka fem plus fem länder rör det sig om förresten?

 35. RBK Says:

  Jag förstår inte, varför är det så viktigt med jämn könsfördelning inom den lilla gruppen människor som sitter i bolagsstyrelser? Ska det skapas en lag i EU bör den gälla generellt, och inte enbart inom områden som selekteras av feminister, vilket oftast är högstatusjobb. Har nu politikerna bestämt sig för att det är viktigt med jämn könsfördelning – måste det gälla inom alla arbeten även de tunga och skitiga jobben.

 36. Gorby Says:

  Ytterligare en artikel där EU och Viviane Reding kräver fler kvinnor:
  http://www.europaportalen.se/2012/09/eu-kraver-fler-kvinnor-annars-hotar-boter

  ”Viviane Reding har försökt öka andelen kvinnor i styrelserna i flera år genom att uppmuntra företag att frivilligt bättra sig. Men den strategin har nått vägs ände. Om hennes förslag antas av EU-parlamentet och ministerrådet väntar olika typer av straff för de företag som inte följer kraven. Vilka straff det blir får länderna bestämma själva, men Reding förordar böter, uteslutande från upphandlingar eller förlorad rätt till statliga subventioner, enligt Die Welt.”

  Så här vill Reding och EU att kvinnokvoten bland styrelserna ska öka:
  ”Reding vill att kvinnor ska gå före män vid inval till en styrelse om de har likvärdiga kvalifikationer med avseende på ”lämplighet, kompetens och yrkesskicklighet”. I förslaget finns också en ”flexibilitetsklausul” som ställer upp kriterier för när företag får göra ett undantag från regeln och alltså välja en man före en kvinna trots att de har likvärdiga kvalifikationer.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: