Genusperspektiv på frihetskampen i Syrien avslöjas

by

Det brukar vara svårt att få fram information om kön på dem som dör i frihetskampen i arabvärlden. Men nu har jag tack vare tips från John fått möjlighet att redovisa hur det ser ut i Syrien i alla fall.

Det finns flera källor. Siffrorna skiljer sig lite åt, men grundprincipen är densamma.

Center for dokumentation of violations in Syria anger denna könsfördelning avseende dödsoffer i frihetskampen i Syrien:

Enligt dem är alltså dödsoffren till 94 procent män och till 6 procent kvinnor.

En annan källa är Syrian revolution martyr database. De anger denna könsfördelning:

Enligt dem är alltså kvinnor värre drabbade. Det rör sig bara om 92 procent män bland dödsoffren, och kvinnorna är 8 procent.

Varför skriver jag detta? Jo, som en motvikt mot alla (sanna) skriverier om problem som kvinnor har i arabvärlden (och i hela tredje världen, för övrigt). Kvinnor har begränsade juridiska rättigheter och andra könsspecifika problem, vilket är motbjudande. Min poäng är att män också har sina problem och underlägen – men de förtigs!

Vi jämställdister intresserar oss för båda könens problem. Det är det som är skillnaden mellan oss och antijämställdisterna – förlåt, feministerna.

För övrigt: Hur var det nu med väl spridda påståendet ”Kvinnor drabbas värst i krig”?

En kommentar om siffrornas pålitlighet: Jag har inte kunnat kontrollera dem. Det är möjligt att de som sprider dessa siffror är partiska på något sätt. Men har de anledning att medvetet förvränga könsfördelningen?

Den första av de två ovan nämnda källorna har också siffror på könsfördelningen på de som sitter fängslade i Syrien (av politiska skäl, får man förmoda). Här är den statistiken:

Det rör sig om ca 99 procent män och 1 procent kvinnor. Bland de politiska fångarna i Syrien alltså. Man börjar fundera: Vilka är det som tar ansvar för kampen för frihet i landet?

Det har ju skrivits mycket om hur kvinnorna banar väg för den arabiska våren. Är det en rättvisande bild?

46 svar to “Genusperspektiv på frihetskampen i Syrien avslöjas”

 1. Nils Jungenäs Says:

  Jag väntar med spänning på en kommentar från någon av de feminister som brukar hoppa in här med hög svansföring, aggressiv ton och von-oben-attityd.

  …eller varför inte från någon av alla de ”vettiga feminister” som det ständigt antyds ska existera.

 2. Ulf T Says:

  Jag drar mig till minnes en formulering på jämställdhet som Warren Farrell gav i ”Why Men Are The Way They Are”, och som jag inte kan minnas att jag sett någon annanstans. Fritt från minnet:

  Equality requires that both sexes take equal responsibility for what is done and what is not done.

  (från sista kapitlet, ”Conclusion”)

  Detta i en diskussion om huruvida det var männens fel att det startas krig…

  En möjlig tolkning utifrån denna formulering är ju att när kvinnorna ”banar väg” får männen betala med sina liv. Om det är så det förhåller sig här kan jag inte säga – bara att det är en möjlig tolkning. 🙂

 3. skvitt Says:

  http://skvitts.wordpress.com/2012/08/23/lat-kvinnor-tavla-mot-man-pa-samma-villkor/

  /Skvitt

 4. Låt kvinnor tävla mot män på samma villkor! « skvitts Says:

  […] Genusnytt, till exempel nedanstående: […]

 5. leifer Says:

  Pär. artikel tips

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15298853.ab

  Oavsett hur man ser på det så kan man konstatera hur polariserad den debatten är liksom vilka metoder man använder för att kritisera någon…

  Och är ju även intressant att debattera kring.

 6. gandalfgra Says:

  Man kanske inte ska glömma att dessa martyrer vankas det godsaker i himmelen 72 oskulder…så i det här fallet så tycker jag att den stora skillnaden i dödstal har någon betydelse. För vad får de döda kvinnorna jag har aldrig hört att det vankas ett endaste litet lammkött för dem..!

 7. DuFjällHögaNord Says:

  Feminister behöver inte skriva nåt, de är ju trots allt mäns fel att de startas krig, passande att vi utgör majoriteten av dödsoffren, kanske kriget slutar snabbare då?

 8. musicforballerinas.blogspot.com Says:

  Man börjar fundera: Vilka är det som tar ansvar för förtrycket i landet?

  Det kommer märkas när patriarkatet faller.

 9. Taste in men Says:

  Hallå alla feminister, var är ni?! 😱

 10. Joakim Steneberg Says:

  Som sagt, ”patriarkatet”, ovan. Vad betyder det?
  Kan man få en hyfsat klar definition från någon som vet, eller tror sig veta?

 11. Nils Jungenäs Says:

  BallsMusic:

  Går det där att utveckla vidare så att det blir begripligt för oss normalbegåvade?

 12. Evert Says:

  Bra inlägg, Pär!

  Angående patriarkatet som ska falla så är det en omöjlighet. Enda sättet att få bort patriarkatet är att avprogrammera alla som tror på detta hjärnspöke.

  Om patriarkatet fanns skulle fler kvinnor än män dö i Syrien-konflikten. Fler kvinnor än män skulle vara hemlösa och narkomaner och Sverige skulle inte ha en kvinnlig tronföljare. Det skulle finnas ”mansrabatt” i våldsbrottsrättegångar istället för ”kvinnorabatt”. Mansfridsbrott skulle bestraffas värre än kvinnofridsbrott. Papporna skulle få vårdnaden om barnen. Könsstympning (”omskärelse”) av pojkar skulle ses som värre än könsstympning (”omskärelse”) av flickor. Tillväxtverket skulle satsa öronmärkta pengar på manligt företagande, inte på kvinnligt företagande. Till exempel.

 13. Matte Says:

  Men jag som har fått lära mig av feminister att det är kvinnorna som drabbas värst i krig? Har de lärt mig helt fel? 😉

 14. Bashflak Says:

  Men kvinnor drabbas ju värst i krig. De blir ju änkor, utan försörjning. Ett öde värre än döden. Det är nog så feministerna menar.

 15. Nils Jungenäs Says:

  Det är klart kvinnor drabbas värst i krig. De tvingas se hur deras män och söner dör på TV. Dessutom blir det svårt på dejtingmarknaden för kvinnor när det finns dubbelt så många kvinnor som män kvar i livet.

 16. Andreas1 Says:

  Det är nog därför som journalister ofta lyfter fram just kvinnliga dödsoffer: Det är så ovanligt att dom anser det vara noterbart av den anledningen.

 17. Forellen Says:

  P3:s ungdomskör till angrepp mot Ulf Brunnberg och svenska mansbloggare: sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3718&artikel=5243034&play=4106658&playtype=Ljudklipp

 18. Forellen Says:

  För övrigt, Pär: var inte för snabb med att svälja västmediers bevakning och vinkling av konflikten i Syrien (och andra arabländer innan dess). Det där med frihetskamp och frihetskämpar är öppet för tolkning.

 19. Bashflak Says:

  Under semestern tidigare i sommar hade jag en absurd men intressant diskussion med en egyptisk feminist i poolbaren. Hon jobbade på svenska institutet i Alexandria och hade nyss varit på genus-seminarium i Almedalen. Jag förklarade med att antal exempel varför feminismen spårat ur i Sverige. Att män och kvinnor har lika lön för lika arbete men att feminsterna förvränger statistiken. Att feminister inte respekterar människor fria livsval utan vill tvinga folk att välja yrke så att det passar deras krav på 50/50 överallt.

  Vi gick väl aldrig på djupet i diskussionen, men hon menade att valresultatet i Egypten var en katastrof för jämställdheten i landet. Jag kontrade med att demokrati är bra för båda könen och att diktaturer inte gagnar jämställdhet på något sätt. Nu valde folket ett moderat religionsbaserat parti och då får man väl respektera det. Funkar det inte så får man väl rösta på något annat nästa gång.

 20. Evert Says:

  Frihetenärhär: om du letar efter andra kontrajihadister är detta fel ställe att leta. Prova med Avpixlat eller Gates of Vienna. Här pratar vi genus, inte kulturkonservatism.

 21. MarcusE Says:

  Håller med Evert. Jämställdhet kan man kämpa för oavsett -ism. Tycker vi ska hålla bort övriga kontroversiella frågor från bloggen (ja, riktig jämställdhet verkar vara kontroversiellt för media, kultur & politiker)

 22. Peter Benenson Says:

  Imponerande engagemang Genus Nytt visar med att stoppa dödandet av medmänniskor i Syrien. Engagemang att få ett slut på dödandet av civila medmänniskor i maktkampen om naturresurser och pipelines. Hur cyniskt och strategiskt skuldbördan försöker manövreras till vem som är bov och godheten själv. Så i skrivande stund blir fortsätter blodbad och vedergällning. Ledarna klarar sig alltid, det är barnen,männen,kvinnorna de civila som offras för maktkampen. Omvärldens engagemang och fedliga protester kan stoppa dödandet trots radikalfeministernas manshat. Stoppa krigsherrar, religösa klaner ur rebellrörelsen, cynisk och korrupt media. Medmänniskors fredliga protester kan stoppa syrisk ledare och militär,amerikanska blodhundar och dess krigsindustri. Engagerade medmänniskor kan stoppa krigshetsen från den kvinnlig utrikesministern, nobelpristagaren i fred Obama och få slut på slakten av civilia.

 23. Peter Benenson Says:

  Evert

  Instämmer.

  Lars Vilks är en så förfärligt dålig konstnär att hans sista utväg för publicitet är missbruk av yttrandefriheten och idkar provokation mot folkgrupp och religion.

  Får kalla kårar av bifogade video om Vilks.
  Det luktar 30-tals fascism liksom packet statsfeministerna som avhandlas här på Genus Nytt.

 24. Taste in men Says:

  Tips till genusnytt: http://www.dn.se/debatt/assange-fick-klartecken-att-lamna-sverige

  Statsfeminismen synas.

 25. RefcenOmega Says:

  Det verkar dels som om män, i egenskap av soldater, värderas betydligt lägre än civila män (om sådana finns i s.k. krigshärdar).

  Dels att män, i egenskap av just män, förväntas utföra mer i krig (och fred) än kvinnor.

  Vem/vilka har påfört den uppgiften på män?

  När någon påstår att: “Kvinnor drabbas värst i krig“? (vilket inte minst hjälp-organisationer gör),
  så MÅSTE man först definiera ordet ”värst”!

  ”Värst”, hur då?!
  Uppenbarligen betyder inte ”värst” att personen ifråga dör, vilket det nog borde göra, eller hur?

  Är bristande juridiska rättigheter värre än att dödas?
  Beklagar den arabiska vintern.

 26. Carl Says:

  Männen ‘lider’ ju aldrig eftersom de redan är mördade av kriget eller försöker försvara sig själva med eventuella familjjer mot detsamma. Inte alls lika bra emotionellt träffande nyheter som lemlästade barn på sjukhus och gråtande hysteriska kvinnor.

  I grunden är det något fruktansvärt smaklöst egentligen, att försöka påskina att vissa ‘vanliga medborgare’ är mer förlorare i krig än andra. Att vi i Sverige har mage att gång på gång trycka upp kallsinniga rubriker, vars främsta syfte är att tjäna den feministiska marschen i vårt land, ett land utan modernt krigstrauma, världens redan mest jämställda, är inte moralistiskt försvarbart, bara cyniskt och magvrängande.

 27. Taste in men Says:

  Tips till genusnytt. Uffe Brunnberg har gjort bort sig igen. Det ser man efter den senaste enorma twitterhat-stormen.

  http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/article15296645.ab?partner=wwwredirect

  http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/article15298853.ab?partner=wwwredirect

 28. Taste in men Says:

  Aftonbladet har dock inte publicerat de värsta twitterinläggen.

 29. “Kvinnor och barn dödas”, skriver DN « Genusnytt Says:

  […] Genusnytt Jämställdism – det jämlika alternativet mellan feminism ocn maskulism « Genusperspektiv på frihetskampen i Syrien avslöjas […]

 30. Patrik B Says:

  Det är väl helt enkelt så att ett krig anses ännu mer barbariskt när även kvinnor och barn dödas. Så när regimen i Syrien avsiktligt dödar kvinnor och barn visar det hur grymma de är.

  Det finns inget som styrker det vanliga påståendet ”kvinnor och barn drabbas värst i krig”. Män utgör alltid den stora majoriteten av alla som dör i direkta krigshandlingar över 90% av de döda i Syrien och Bosnien var män. Däremot dör oftare barn och kvinnor i svält och sjukdomar under och efter krigen.

  Norska Prio (Peace Research Instutitute of Oslo) gjorde en studie av detta och uppskattade att 60-70% av alla direkta och indirekta dödsoffer i krig är män. Men detta är väldigt osäkra siffror. Det beror helt på vilken typ av konflikt det är och var i världen.

  Om ett krig pågår mycket länge och många civila tvingas på flykt utan få hjälp då drabbas framförallt barn och kvinnor mycket hårt, ett. ex är kriget i Kongo. Men i Bosnien fick flyktingarna mat och skydd och därmed klarade sig kvinnorna och barnen förhållandevis bra.

 31. Chattanoga Says:

  Hillary Clinton:
  “Women have always been the primary victims of war. Women lose their husbands, their fathers, their sons in combat. Women often have to flee from the only homes they have ever known. Women are often the refugees from conflict and sometimes, more frequently in today’s warfare, victims. Women are often left with the responsibility, alone, of raising the children.”

 32. Nils Jungenäs Says:

  Chattanoga:

  Haha! Jag har sett det där imbecilla citatet förut. Kvinnor lider värst i krig eftersom de drabbas av att deras män och söner dör. *facepalm*

 33. Chattanoga Says:

  Nils:
  Ja, det ger onekligen begreppet ”primary victims” en helt ny betydelse…

 34. Eva Says:

  Taste in men: reaktionerna mot Brunnberg visar att man kan kritisera män som grupp hur som helst i den offentliga debatten och få ryggdunkar. Men om man kritiserar kvinnor som grupp så blir man offentligt hudflängd.

  Med det sagt så tycker jag att Brunnberg har fel. Det är inte feminismens fel att häktesvakten slogs ihjäl. Det var gärningspersonens och arbetsgivarens fel.

  Jag tror inte att man behöver vara stor och stark för att vara en bra häktesvakt – man behöver vara mänsklig och ha gott om mänskliga, schyssta kollegor för att vid behov kunna vara många fler än en intagen som går bärsärk och blir våldsam.

 35. Taste in men Says:

  Har du kanske rätt i. Men då är frågan om han hade slagit ihjäl vakten om det var en man som jobbade ensam med honom. Jag tror att fångens impulsiva beslut att slå ihjäl vakten påverkades av att det inte var en stor bjässe på 150 pannor.

  Håller med annars. Drevet mot Brunnberg är en orgie i att vilja bil sedd som god och få ryggdunkar.

 36. Eva Says:

  Svårt att säga. Vi vet inte vad som rörde sig i gärningspersonens huvud. En bjässe på 150 pannor är kanske inte heller alltid beredd på att bli attackerad – och om det sker blir det ingen riksnyhet. Dessutom var det vid den tiden en extremt ovanlig händelse i ett svenskt häkte och det fanns ingen misstanke om att just denna person skulle gå bärsärk.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/haktesanstalld-dodad-vid-brak_6520440.svd

  ” Enligt Isaksson har svensk kriminalvård inte drabbats av något motsvarande våldsdåd på decennier.

  – Vi talar om mannaminne, något liknande har inte hänt under mina snart fyrtio år inom Kriminalvården, säger Christer Isaksson.

  Fanns det någon hotbild mot personalen?

  – Nej, det fanns ingen hotbild”.

 37. Eva Says:

  ”Drevet mot Brunnberg är en orgie i att vilja bil sedd som god och få ryggdunkar”.

  Precis.

 38. Nils Jungenäs Says:

  Eva:

  ”-Jag tror inte att man behöver vara stor och stark för att vara en bra häktesvakt – man behöver… [bla, bla]”

  Jo, tydligen.
  Det ena utesluter väl inte det andra?

  ”-…det fanns ingen misstanke om att just denna person skulle gå bärsärk.”

  Det fanns det visst det.

  ”-något liknande har inte hänt under mina snart fyrtio år inom Kriminalvården.”

  Det beror ju på vad man menar med ”liknande”. Att en intern använder fysiskt våld mot en vårdare händer regelbundet.

 39. Ulf T Says:

  @Nils Jungenäs,

  “-…det fanns ingen misstanke om att just denna person skulle gå bärsärk.”

  Det fanns det visst det.

  Ja, anledningen till att Ljungström flyttades till häktet några veckor tidigare var att han blivit ertappad med en sax fasttejpad på smalbenet. Innan dess hade han försökt strypa en manlig väktare på häktet i Södertälje, som dock klarade av att tillkalla hjälp.

  Han var klassad som farlig och skulle egentligen aldrig ha fått komma upp till Karen Gebreab utan att en extra väktare först kommit dit som backup.

  På så vis var det uppenbart bristande rutiner som orsakade tragedin. Men vid djupare analys var det naturligtvis många samverkande faktorer. Givet att rutinerna brast, var Gebreab illa rustad att klara ett överfall. Den vakt som fanns nära till hands försökte undsätta henne, men var också hon oförmögen att göra något.

  Det jag ser som det stora problemet är att det har blivit tabu att tala om att vissa jobb kräver (eller åtminstone tjänar på) en viss fysik och färdighet. Genom att låtsas som att det inte är så, försätter man människor i fara helt i onödan.

 40. musicforballerinas.blogspot.com Says:

  Nej, ni har såklart rätt. Det finns inget kvinnoförtryck i Syrien. Kvinnor och män i Syrien har exakt samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Precis som i Sverige.

 41. admin Says:

  @ musicforballerinas.blogspot.com

  Nej, ni har såklart rätt. Det finns inget kvinnoförtryck i Syrien.

  Visa ett citat där någon här påstår detta och använd dig av argument i debatten.

  Uppfyller du inte detta kommer du bli blockad.

 42. Nils Jungenäs Says:

  Musicforballs:

  …eller så skulle du ju kunna skriva något sakligt, så man begriper vad du tycker och tänker.

 43. Daniel Says:

  Jag anser att män ska ha rollen som försvarare och därmed offra sina liv i krig eller dylikt där kvinnor barn hotas. Men det är ju så jäkla drygt, minst sagt, att det är så… ouppskattat.

 44. musicforballerinas.blogspot.com Says:

  admin: Jag häpnar. Det är ju vad hela diskussionen handlar om.

  Evert säger:
  23 augusti 2012 kl. 18:28

  ”Om patriarkatet fanns skulle fler kvinnor än män dö i Syrien-konflikten.” – Evert anser inte att Syrien är ett patriarkat – jag skriver ironiskt: ”Nej, ni har såklart rätt. Det finns inget kvinnoförtryck i Syrien.”

  Patriarkat = mansstyrt samhälle = samhälle som styrs av män = kvinnoförtryck

  Trodde att alla som kritiserar feminismen vet vad patriarkat betyder. (Obs! Alla feminister tycker inte att patriarkat är ett bra begrepp).

 45. Admin Says:

  @ musicforballerinas.blogspot.com

  Vi tolkar Everts kommentar helt olika, men med din förklaring ser jag det även ur ditt perspektiv. Så jag är tacksam för ditt tydliggörande. Bra jobbat!

  -Admin

 46. Demonstrera utanför riksdagen på Internationella mansdagen? « Genusnytt Says:

  […] Här redovisade jag nyligen siffror på könsfördelningen bland dödsoffren i konflikten i Syrien – […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: