Kvinnliga chefer trakasserar manlig personal sexuellt

by

Generaldirektören för den amerikanska myndigheten Department of Homeland Security, Janet Napolitano, anklagas för sexuella trakasserier av manliga anställda. Tidskriften Forbes skriver att manlig personal rutinmässigt utsätts för förödmjukelser.

Detta ska prägla hela myndigheten, som på chefsnivå domineras av kvinnor. Det är alltså inte bara generaldirektören som anklagas för sexuella trakasserier mot män, utan ett antal kvinnliga chefer. En stämning har lämnats in.

Bland annat handlar det om tillmälen. Exempelvis ska en kvinnlig chef ha skrikit åt en manlig underställd att hon vill ha hans ”k*k längst bak i [sin] hals”. Manlig personal ska också ha förvisats till toaletterna. NY Daily News skriver att två höga kvinnliga chefer, som fått sina jobb av Janet Napolitano, har ”plågat” manlig personal.

Men det stannar inte vid förödmjukelser och plågande. Janet Napolitano anklagas också för att regelmässigt förbigå män vid tillsättning av höga chefstjänster. Det är hela tiden kvinnor som får toppjobben, enligt Forbes.

Läs artiklar här, här och här. Själva stämningen finns här. Tack för tipset, Ulf!

Annonser

41 svar to “Kvinnliga chefer trakasserar manlig personal sexuellt”

 1. Björn Says:

  Stackars kvinnor, vad kan de varit med om som fått dem bete sig på detta vis? Måste vara så att män på andra arbetsplatser utsatt dem för liknande behandling.

  😉

 2. Ulf T Says:

  Själva stämningsansökan kan läsas här:

  http://www.foxnews.com/politics/interactive/2012/08/10/hayes-v-napolitano-civil-complaint/

  Från min tid i USA minns jag att det är en vanlig taktik när man vill röka ut någon att starta internutredningar på löpande band (som framgår av stämningsansökan). Dels kan man hänvisa till alla anmälningar (”ingen rök utan eld…”), och dels finns det en poäng med att låta dem ta tid: så länge det pågår en internutredning, kan man normalt inte komma på tal för befordran och annat. Så även om varje anmälan till slut avfärdas, har de tjänat sitt syfte.

 3. Access Says:

  Ulf T:
  Ungefär som vid svenska vårdnadstvister då? När mamman vill bli av med pappan?

 4. Ulf T Says:

  Några kvinnor kanske kan förklara poängen med det där sexuella tillmälet? Jag levde nog i villfarelsen att k*k långt ned i halsen var en manlig fantasi (dvs utförandet – inte mottagandet – ofta framhållen som symbolisk för manlig överordning och förtryckarlusta), och knappast något som kvinnor suktar efter.

  Har jag missförstått poängen alla dessa år, eller är det någon slags omvänd psykologi på gång?

 5. Men@Work Says:

  Maktkvinnor i klimakteriet är dessvärre inte alltid att leka med… Finns det något som heter ”gumsjuka”?

 6. Nisse Nyfiken (@NisseNyfiken) Says:

  Välkommen till Amazonia 🙂

 7. Eva Ellnefors Says:

  Vad var det jag sa – makt har alltid dåligt inflytande på ALLA. Tror inte alls på chefer. Varför försvann 70-talets idé om samordnare?

 8. Men@Work Says:

  Eftersom kvinnors sexuella trakasserier mot män inte uppmärksammats, och män som anmäler blir utskrattade, så befinner sig män som utsätts i en ännu mer utsatt position än kvinnor.

  Den kvinnliga förövaren får därmed ett dubbelt maktövertag. Ett som består i hennes formella makt som chef, och ett som består i osynliggörandet av sexuella trakasserier mot män. Samma typ av osynliggörande i samband med kvinnliga förövare gäller även pedofili. ”Kvinnor gör ju inte sånt”. Jo, det gör de visst. Mycket oftare än vad gemene man tror.

  PS. Vill påpeka att välmenande flirt, i motsats till sexuella trakasserier, är något som är bra på en arbetsplats.

 9. Liberalen Says:

  Det hela kan ju bara inte stämma, ty i enlighet med genusvetenskaplig dogm så är ju kvinnor offer, och män är förövare.

  Och här påstås män vara offer?

  Ett sätt att försöka genusvetenskapligt förklara detta, och försöka hålla den genusvetenskapliga könskollektivistiska offer/förövare dogmatismen flytande är ju genom att upprapa ett så kallat genusvetenskapligt påstående: Förövarkvinnorna är ”sociala” män.

  Sesådääärjah!

  Nu ”flyter” den könskollektivistiska genusvetenskapliga dogmen igen: Kvinnor är offer, och män är förövare. Alltid.

 10. dolf Says:

  I det sammanhanget får man väl lov och rekommendera Michael Christons Disclosure som filmen Skamgrepp är baserad på. Den handlar ju just om en kvinnlig chefs sextrakasserier och Christon skrev den just för att visa på hur trakasserier från kvinnor mot män faktiskt förekom men ofta hamnade männen i den anklagade positionen. En fiktiv historia men skriven baserat på verkligt material (såsom Christon gjorde i alla sina berättelser, de undersökte alla verkliga frågor och innehåll verkligt material och var i viss mån undervisande. Till och med Jurrasic Park). Den ska givetvis läsas, inte ses.

 11. Men@Work Says:

  @Eva:

  Makt har inte nödvändigtvis dåligt inflytande på alla, men tyvärr är det ofta så att personer med fel egenskaper söker sig till maktpositioner. Dessutom kan det vara så att vissa urvalskriterier premierar maktgalna individer med antisocial personlighetsstörning exempelvis. Dessa kan ju vara både charmiga och karismatiska. När det passar deras syften…

 12. Chr Ewrk Says:

  Ulf T
  Kan mycket väll vara så att hon sa det bara för att vara vulgär?

  Men det återstår att se om det finns några anklagelser som är sanna. Men att flytta herrarnas kontor till herrarnas toalett känns ju som om det bör gå att påvisa om det stämmer eller inte 😛

 13. Liberalen Says:

  Frågor:

  1. Exakt vad är ”sexuella trakasserier”?

  2. Är ”sexuella trakasserier” riktat mot en man exakt samma sak som ”sexuella trakasserier” riktat mot en kvinna?

  3. Effektiva ”sexuella trakasserier” mot en man är att..?

  4. Effektiva ”sexuella trakasserier” mot en kvinna är att..?

 14. Jocke Says:

  Det här förekommer varje dag även i Sverige. Inte minst inom vården. Men det lär nog dröja några år till innan detta kommer upp till ytan ordentligt. Först måste feministerna förlora sitt tolkningsföreträde i alla frågor som rör jämställdhet, sedan måste den församlade journalistkåren och tyckareliten mer eller mindre genomgå ideologisk avprogrammering för att råda bot på nuvarande tunnelseende och enkelspårighet.

 15. Perspektiv Says:

  Ja tänk att ni lyckades hitta ett exempel när kvinnor i hela världen blir utsatta för detta varje dag av män.
  Kolla på filmen Kairo 678 som visar hur kvinnor i Egypten har det, där blir de taffsade på varje dag på bussen och ingen som helst lagstiftning som säger att det är fel – tills äntligen 3 modiga kvinnor vågar höja sina röster, det ger en lite perspektiv tycker jag i alla fall.-

 16. Rick Says:

  @Perspektiv
  Så för att kvinnor i Kairo (varför ett så avlägset exempel, förresten?) blir trakasserade i en film, så ska en amerikansk kvinnlig direktör få bete sig hur som helst?
  Jag hänger inte riktigt med i din logik nu.

 17. Jämställdhetsfeministern Says:

  Perspektiv har rätt: eftersom det också finns kvinnor som blir utsatta för sexuella trakasserier i världen, så ska vi fortsätta att strunta i de fall när det är män som blir utsatta.

 18. 1Vis Says:

  @Jämställdhetsfeministern

  Välkommen tillbaka! Du har varit saknad!

 19. Prillan Says:

  Välkommen tillbaka Jämställdhetsfeministern!

 20. Taste in men Says:

  Yes! Jämställdhetsfeministern is back!!

  Du har varit saknad!

  Förövrigt, OT: http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/ung-filmare-trotsar-konets-begransningar

  Jag har svårt att se att jämställdismen tar över efter feminismen. Feminismen kommer bli en ren hen-rörelse. Frågan är bara vad alla storväxta snubbar med typ flint och mycket hår på ryggen ska göra. Jag har en misstanke att de inte passar in i hen-ideologin.
  Man ska sudda ju ut alla begränsningar könet ger och så går man omkring androgynt stylad. Känns ju verkligen rebelliskt idag. För dn är detta dock religion. Glöm zen buddhism, Jesus, Sartre, platon osv. Att bli en hen är det som kommer lösa livets lidande.

 21. dolf Says:

  Jämställdhetsfeministern är tillbaka, ve, död och pina, nu blir vi alla tvångsfeministerade 😦

 22. Nisse Nyfiken (@NisseNyfiken) Says:

  Gör ett nytt försök. Av någon anledning fastnade mitt svar till Perspektiv. Provar att ta bort länkarna…

  @Perspektiv
  Det är väl inte så att detta är enda exemplet – det är ett exempel.

  Även män blir utsatta för detta varje dag av kvinnor. Däremot har män svårare att bli trodda och är mindre benägna att anmäla än kvinnor generellt (påminner om situationen för män utsatta för relationsvåld).

  Att kvinnor är utsatta för något (sexuella trakasserier, våld i nära relationer mm) betyder väl inte att man måste vända ryggen åt de utsatta männen? Det finns en oerhört stark kvinnolobby som arbetat/arbetar på detta enögda sätt i många år vilket bl.a resulterat i 1 miljard i stöd till relationsvåldsutsatta kvinnor (kvinnorjourer) men inte en krona i stöd till relationsvåldsutsatta män (mansjourer).

  Sexuella trakasserier och relationsvåld är inte en könsfråga först och främst, så varför ska kön vara avgörande för om man får hjälp och stöd eller inte? Nej, könsperspektivet är lika fräscht som rasperspektivet om du frågar mig.

 23. Ulf Andersson Says:

  @ dolf
  ”Jämställdhetsfeministern är tillbaka, ve, död och pina, nu blir vi alla tvångsfeministerade :(”

  Om du menar det du skriver, är jag 2:a.
  Om du är ironisk kan du bortse från min support ovanför.

  Jag har Asperger och förstår inte ironi,
  däremot vet jag att Jämställdhetsfeministern
  tidigare har haft kopplingar till bloggen ”fittstim”
  som har skrivit en hel del tråkiga inlägg om
  PappaRättsGruppen och ”vite krängte Broder Per Ström”.

 24. pjotr Says:

  Jämställdhetfeministern. Dagen, veckan, månaden, året är räddat.

 25. Ninni Says:

  Åh! Jämställdhetsfeministern is back! *jubbel*

 26. ME Says:

  Det är bara en anmälan ännu, vi ska inte dra förhastade slutsatser. Det är ju möjligt att han var med på det och gillade uppmärksamheten och sen när han inte fick den där befordran han hoppades på går ut med en sån här anmälan. Det vore synd om han är på väg att förstöra en annan människas karriär bara för att han har efter-flört-ånger.

 27. Ulf T Says:

  @ME,

  Det vore synd om han är på väg att förstöra en annan människas karriär bara för att han har efter-flört-ånger.

  Läs gärna hans anmälan. Det verkar rätt osannolikt att det skulle vara på det viset, och en stor del av punkterna torde gå att verifiera.

  En bloggare i USA skrev detta:

  As I peruse the articles and the court document regarding the lawsuit filed against Department of Homeland Security [DHS] Secretary Janet Napolitano by James Hayes, former ICE director and now a special agent in Immigrations and Enforcement, I get a really creepy feeling. In part, because these articles are quite shocking and reveal a sexual harassment that goes beyond a glance, brush, or a word said in private where circumstantial might be your best evidence, to brash, in-your-face public humiliation that is easily documented by many. The other reason that my stomach sinks is the lengths to which the attempts to cover this sexism went.
  […]
  The remainder of the 170 plus lines of Hayes V. Napolitano lists the severe consequences befalling James Hayes once he suggested he was being discriminated against. As with the allegations of sexual discrimination, although some may be difficult to prove, many of these accusations should be extremely easy to document. The main complaints include: threatening to send the plaintiff to be employed in San Juan on a conference call, trying to demote Hayes within the agency, telling him that jobs in the agency were not available when they were open and less skilled persons were permitted to take them, telling Hayes not to attend a Leadership Council Meeting because ”it would be awkward for everyone involved,” within 30 days of stating his wishes for an EOE complaint, Napolitano filed or re-opened six investigations of conduct on the plaintiff – all of which were eventually resolved as either ”no substance” or ”insufficient evidence,” intimidation by superiors, loss of finances, and forced removal to another agency at a lesser position in New York. One would think if you were going to be so bold as to be on either side of this fence you would cover your behind. Evidently, Hayes has covered his. His lawsuit reads like a documentary – names, dates, cases files. It also reads like a horror novel. We are trained in our work places that the EOE, sexual discrimination education and other grievance procedures will keep us safe from this type of upper echelon behaviour. How terribly ironic that the government we expect to enforce those laws is accused of committing by far one of the worst abuses of power I have seen in years.

 28. AV Says:

  ME. För det är ju precis så valsen går om en kvinna anmäler sexuella trakasserier?

  Eller var det ironi?

 29. zLiMbiLLY Says:

  Privilegiera kvinnor inom chefsposter och bolagsstyrelser.
  Viviane Reding – Kvotering

  http://www.europaportalen.se/2012/06/tvingande-konskvotering-pa-gang-i-eu

 30. zLiMbiLLY Says:

  Kränkta feministers land. Så kränkta att de är rädda för Uffe Brunnberg. Ulf som sedermera har bestämt sig för att segregera sig själv ifrån samhället han själv anser att han inte passar in i längre.
  Och den enda kvinnan som finns i hans liv, är hans egen dotter. Mer vill han inte ha.
  Sedan när han uttrycker sina önskemål om mer breddade tv-kanaler där ”typiskt manliga” intressen finns, såsom sport, motor, jakt, fiske, humor etcetc.
  Då blir feministkåren kränkt och orolig över denna man.
  Nu har det återigen hänt i en artikel.

  http://nyheter.se.msn.com/photopage.aspx?cp-documentid=250992384#image=1

 31. zLiMbiLLY Says:

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/723285-kandisarna-hanar-brunnberg-pa-twitter

 32. Aktivarum Says:

  Klassiskt exempel av hur byråkrater tar över, precis som vi sett i svenska polisen och brandförsvaret.

  ”Schriro had zero experience in law enforcement, and yet, she was appointed ICE Policy Director and set the current Obama immigration enforcement policy of not enforcing immigration laws. (Schriro, who made a mess of Arizona’s prisons and empowered violent prisoners against prison guards, is now making a mess of New York’s prisons, a cushy job Napolitano got her so she could be close to a sick relative in New York.)”

  ”The suit also contains confirmation of another story I broke on this site, the sexual harassment of male Homeland Security Agents by ICE Chief of Staff Barr, who is known as “Suzy ‘Stripper Pole’ Barr” because Ms. Barr jokes that a building structural support in her office is a stripper pole, and she constantly harasses male agents in the vicinity of the “stripper pole,” including, sources say, dropping items and demanding the agents bend down to pick them up.”

  ”Barr was brought to the Department of Homeland Security from Arizona by Napolitano and installed as ICE Chief of Staff. She was previously Napolitano’s Chief of Staff in the Arizona Gubernatorial office and has absolutely no law enforcement experience. Agents say that this bimbo, Barr, is the person really running ICE (the Department of Homeland Security’s largest agency), not Obama appointee John Morton, ”

 33. ParStrom Says:

  Välkommen tillbaka Jämställdhetsfeministern! Jag har väntat på dig! Som någon skrev: Pär Ström i all ära, men behålllningen med Genusnytt är ändå Jämställdhetsfeministern…

 34. dolf Says:

  @Ulf Andersson
  Jämställdhetsfeminstern parodiserar feminister, så jag är lika glad som alla andra att hen återvänt, men det tänker jag inte säga för jag vill inte att feministeländet skall gå och bli högfärdigt.

 35. dolf Says:

  För övrigt, Janet Napoleon, chef för Homeland Gestapo. undrar varför jag inte är så särskilt överraskad.

 36. hamstrn Says:

  Perspektiv

  Argumentationsfelet: Två fel gör ett rätt.

  Bara för att Pär förklarar problembilden betyder det inte att han ignorerar sexuella trakasserier gentemot kvinnor. Jag vet inte hur du lyckades göra det logiska hoppet.

  Att jämföra lidande är bara dumt.

 37. joeytruelove Says:

  Lustigt att Jämställdhetsfeministern och Perspektiv motiverar ett fel med ett annat. Men det är väl ganska talande för samtalet – och kanske även dessa två vilsna skribenter – två fel gör inte ett rätt. Det är inte matematik vi pysslar med här utan människor. Man säger att ett gott skratt förlänger livet så jag vill tacka vårt eget komikerpar för att jag får leva lite längre – det är osjälvisk kärlek det!

 38. Hjalmar Says:

  Aaah, vår feministbot Jämställdhetsfeministern är tillbaka 🙂
  Jag hoppas h*n ”röjer upp i våran kanal”…

  Det verkar som att Homeland Security har jämställdhetsproblem…

 39. Matte Says:

  Att kvinnor kan sextrakassera är inget nytt under solen, det kommer bara sällan upp till ytan och det pratas väldigt lite om det.

  Själv har jag bara på det senaste året fått höra att jag borde gå med bar överkropp och dansa på jobbet, har fått diverse kroppsdelar kommenterade, tom fått höra att jag kommer bli gruppvåldtagen (på skämt så klart) när vi ska iväg på en konferens. Jag är på en kraftigt kvinnodominerad arbetsplats… Allt rinner av mig som vatten på en gås men det är principen som jag stör mig på, en man hade fått sparken om han betett sig så.

 40. Kissen Says:

  Jag tycker vi kan kvotera in begrepper muskelmassa för det är nog vad intelligenskvoten för vad det snackas om när det gäller kvotering är i allmänhet. Kvotering utifrån kroppsbyggnad så blir det nog tyst.

 41. Peter Benenson Says:

  ME

  Assange är också bara anmäld. Skillnad på kön?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: