Dataspel recenseras med manshat

by

Kerstin Alex har skrivit en märklig recension i Aftonbladet av dataspelet Darksiders II. Rubriken är ”Manschauvinistiskt – tyvärr inte mästerligt”.

Sedan står det:

Med det manschauvinistiska actionäventyret ”Darksiders” från 2010 trodde Vigil Games att det utan vidare eftertanke skulle vara problemfritt att slå ihop fantasy och kristendomen. Men även om spelet baserats på den bibliska berättelsen om apokalypsens fyra ryttare – pesten, svälten, döden och kriget – var det dessvärre som så ofta i fantasy-sammanhang bara en ursäkt för att skita ur sig så mycket episkt nonsens som möjligt.

Man undrar då om spelet går ut på att greppa kvinnor i håret och släpa tillbaka dem till spisen – men inget tyder på det. Det är ett äventyrsspel som går ut på en kamp mellan gott och ont.

Varför går recensenten till genusattack mot män? Det framgår inte.

Hon hinner med en känga till åt manligheten innan recensionen är slut. Så här står det om spelet mot slutet:

Inte ens danska kompositören Jesper Kyd (”Assassin’s creed”, ”Hitman”, ”Borderlands”) kan överrösta att det gjorts gubbröra av införandet av lootsystem och större områden med fler sidouppdrag.”

Gubbröra?

Tack för tipset, Matte Matik!

För övrigt 1: Den danska regeringen har lagt ett förslag om att förbjuda sexköp. Men bland folket stöder bara 20 procent förslaget, medan 67 procent är emot, enligt en opinionsmätning. ”Vi ska sända en klar och tydlig signal om att det inte är i sin ordning att köpa sex”, säger Rasmus Horn Langhoff, S-talesman i jämställdhetsfrågor. Man undrar – vem styr vem? Det här är inte första gången som politiker verkar tycka att de måste uppfostra folket. Tack för tipset, Sara. Läs mer här.

För övrigt 2: I Harare i Zimbabwe är det inte bara manliga utan även kvinnliga torskar som utnyttjar gatubarn sexuellt. ”Sugar mummies”. Jämställdheten rullar vidare mot nya landvinningar… Läs mer här. Tack för tipset, Erik!

25 svar to “Dataspel recenseras med manshat”

 1. Matte Says:

  Jag undrar var hon har fått sitt mansförakt ifrån?

  Lite gnällkärring över hennes beteende.

 2. Lorem Ipsum Says:

  Dom som kan gör. Dom som inte kan recenserar.

  Seriösa spelrecensenter har gett spelet genomgående bra betyg och metacritic.com som väger ihop ett stort antal sajter gav det 81 av 100:

  http://www.metacritic.com/game/pc/darksiders-ii

  Hon kanske ger Ulriks feministiska sällskapsspel toppbetyg?

 3. Maverick Says:

  Man får väl vara glad så länge man slipper läsa hur denna Kerstin Alex skulle recensera ett gammaldags kulspel. Tänk vilka associationer hon skulle få av en fullträff på en pirra 🙂

 4. Bashflak Says:

  Gå in och läs hur hon besvarar en av kommentarerna i kommentarsfältet.

 5. Lorem Ipsum Says:

  @Bashflak, menar du härskarteknikerna och von-obenattityden?

  Smug people like the smell of their own farts.

 6. Valeria Says:

  Något jag reagerar på när jag läser recentionen är hur lite av texten som handlar om själva spelet, och hur mycket utsvävningar det finns. Nu är Alex inte ensam om det – tvärtom så är det ganska vanligt i recentioner, och jag tycker att det är tråkigt.

  Själv skulle jag vara mer intresserad av att veta hur kontrollen fungerar. Är det enkelt att spela, likt Diablo-serien, eller krävs det fingerfärdighet i överflöd? Vad använder man för attacker? Vad är det som gör uppdragen så otacksamma? Det är frågor jag är mer intresserade av än Alex åsikter om fantasygenren och upplysningar om apokalypsens ryttare.

 7. Bosse Says:

  Kolla in denna artikel om skivsläpp och liknande under hösten (från lokaltidningen NSD): Rubrik: Gaga versus gubbarna

  http://www.nsd.se/noje/artikel.aspx?ArticleId=7108535

  Det kanske är löjligt och en petitess, men jag börjar bli less på den allmänna attityden som många skribenter använder……

 8. Gubbschlemmet Says:

  Jag finner det extremt tragiskt (som spelutvecklare) att se hur dessa recensenter fullkomligt skiter i vad spelet handlar om. Det enda som är intressant är könsroller, sexism eller manschauvinism etc.

  Sen att det går heller inte att skapa ett spel som tilltalar dessa recensenter då alla kvinnor är på ett eller annat sätt styrda av män (dom är antingen kära i en man, slåss åt/mot en man). Har männen muskler är det gubbröra, är tjejerna snygga är det sexism.

  Men jag håller med flera av kommentarerna, skall man läsa recensioner så skall man göra det på dedikerade site:r som inte är ideologiskt biased.

 9. Bashflak Says:

  Det blir ju episkt när hon raljerar över ‘vita kränkta män’ i kommentarsfältet, och en afrosvensk frågar henne varför hon använder motståndarnas hudfärg som argument i en debatt. Hon lämnade det spåret illa kvickt…

 10. Gubbschlemmet Says:

  ””Darksiders II” skiter ur sig episkt nonsens”

  ”Mario har blivit en axelryckning”

  ””Fable heroes” – ett riktigt rövspel”

  ”Konami totalförstör sina egna klassiker”

  ”Låt oss slippa Silent Hill nu”

  ”Tar slut snabbare än en tonårsfylla”

  ”Idéstöld utan näringsvärde”

  En annan notis är ju att recensenten ifråga verkar ju inte vara på det allra bästa humöret när denne sätter rubriken på sina recensioner. Lite off-topic, men inte helt humorlöst.

 11. Valeria Says:

  Jag glömde tillägga att Terry Brooks redan på 90-talet slog ihop Fantasy och apokalypsens ryttare i ”Shannaras Talismaner”. Och att blanda fantasy med kristendom är knappast något nytt grepp (Lewis, Tolkien).

 12. Valeria Says:

  @Gubbschlemmet

  Kan vi inte leka lite Jeopardy såhär på kvällskvisten? Jag har frågor till de två sista citaten:

  “Tar slut snabbare än en tonårsfylla”

  Vad är Vänsterpartiets ökade opinionsstöd efter partiledarbytet?

  “Idéstöld utan näringsvärde”

  Vad är Breiviks 2083?

 13. Jämställdhetsfeministern Says:

  Dåliga dataspel är ju mäns fel. Det tror jag alla förstår.

 14. ME Says:

  ”Varför går recensenten till genusattack mot män? Det framgår inte.”

  Så det är en dålig recenssion som lämnar ett påstående utan att backa upp det. Inte bra. Men är det värt att posta här?

  Det lilla jag har kunnat se av spelet på youtube verkar det vara ett klassiskt hack and slash spel liknande God of war eller prince of persia, de är satta i samma fantasy tidsålder som tv-serien Legend of the seeker som Pär tagit upp tidigare har tydliga genus svårigheter.

  För övrigt är Pärs För Övrigt än en gång för mig helt ovidkommande och osammanhängande.

  Staten vill förbjuda sexköp, folket vill inte. Genuskoppling på det?

  Det finns kvinnliga torskar. Att tjäna pengar på utsatta människor har väl aldrig varit manligt betingat? Och så avslutas det med det tvetydiga påståendet ”Jämställdhet gör nya landvinningar”. Vad vill du säga?

  Ledsen Pär om jag är hård, jag supportar kampen du för men ibland verkar du inte vara rätt person att leda den.

 15. Joakim Says:

  Postade nyligen följande: ”Du har nog hamnat lite fel, Kerstin. Kommentera gärna spelbranschens roll i patriarkatet – på ledarsidan! Recensera spel är inte din grej, du är helt enkelt inte professionell för denna uppgift.” – Var det bra?

 16. Carl Says:

  Tacka vet jag Susanne Möller (DN bl.a), hon är som jag förstått en äkta gamer som inte alls verkar bry sig om genustramset och oftast hänger med killar när hon spelar. Är man gamer så är man väl det oavsett kön? Visst för att det förekommer en del låga skämt och så ibland, med självinsikt för det mesta, men nördar är så ofarliga att det sällan är ett problem oavsett.

 17. Carl Says:

  Råkar också veta att Kerstin Alex har ett ENORMT komplex för sin längd – hon är nämligen bara runt 155 centimeter lång, vilket hon avskyr (trots att hon är rätt söt i övrigt). Det om något förklarar en eventuell allmän aversion mot män som garanterat är längre (och av naturliga skäl ser ner på henne) såvida de inte har någon direkt genetisk mutation.

 18. Biologist? Says:

  Jag applåderar varje försök till djupare och personlig recension och det borde ni också göra. Sverige har kanske världens bästa speljournalistkår.

 19. joeytruelove Says:

  Nej, Jämställdhetsfeministern: den slutsatsen – som kan upplevas som cynisk och enkelspårig med lite fantasi – tror jag inte du delar med många. Vi har hört ”vargen kommer” nån gång för mycket nu. Men bättre lycka nästa gång!

  Vad jag egentligen tänkte säga här är: behöver manschovenism vara ett negativt laddat ord (och att det där med är vi som är de som dömmer)? Jag vet åtskilliga kvinnor som älskar karla-karlar och tyvärr är jag inte en så’n. 😦 Kan vara svårt att dra en gräns när det faktiskt går ut över en annan människas integritet dock, även om vetenskapen tydligt klargjort att våldsamma karlar triggar en gammal reflex i kvinnan om att hon och hennes avkomma känner sig tryggare OCH att hon gärna utöver det vill ha ett renoveringsobjekt att sätta tänderna i.

  Så det är väl när våld används i faktiskt bestraffningssyfte som det definitivt är fel och när det kan sägas vara av kärlek (inte som ett verbalt försvar utan när avsikten verkligen är sådan) som det kan kallas ”hett kärleksliv”.

 20. Aktivarum Says:

  Kommentar på Aktivarum på G….. detta är mycket mer än ni kan läsa i detta inlägg /Erik

 21. Misandri i Spelsrecensioner Del 1 – Kulturkritiken vill ha makt över Spelbranschen « Aktivarum Says:

  […] där manligt kön associerades med det negativa. Senare på kvällen togs ämnet även upp på Genusnytt. “Varför går recensenten till genusattack mot män? Det framgår […]

 22. undrentide Says:

  Det var banne mig den värsta dynga jag någonsin läst i en spelrecension. Inte bara attack mot män utan hela Fantasy-genren, vilket bara kan tyda på att hon varken läst eller spelat speciellt mycket. Usch.

 23. Joakim Says:

  @joeytruelove
  Om det inte framgått så ägnar sig alltså Jämställdhetsfeministern ständigt åt ironi.

 24. DuFjällHögaNord Says:

  Är de bara jag som kommer hit för att läsa hur Jämnställdhetsfeministern briljerar? 😀

 25. jämställdisten Says:

  ME. det pär menar är att det är lika många kvinnor som sexutnyttjar unga pojkar som män som sexutnyttjar flickor och så har det alltid varit genom tiderna.och sexköpeslag i danmark och pärs kritik av detta att staten går i mot majoriteten av folket beror på att en mjoritet av dom som säljer sex är unga pojkar och unga män som säljer sex till kvinnor och flickor.har egen erfarenhet av detta.och att en sexköpslag vet vi med erfarenhet i från vårat eget land att det är bara dom mannliga sexköparna som straffas och inte dom kvinnor och flickor som köper sex av pojkar eller män. sedan kanske är den bloggen som pär skrivit lite otydlig och svår tolkad men så är det pär menar i stora drag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: