Står vändningen för dörren?

by

Kan det vara så lyckligt som att samhällsklimatet på genusområdet håller på att skifta? Att vinden vänder?

Det har kommit några indikationer på det på slutet. Nu kommer ännu en. Regeringen utlovar en särskild satsning på att fånga upp pojkar och män som utsatts för sexuella övergrepp.

”Nyligen kontaktade social­­departementet Socialstyrelsen för att se om de kan lägga ett större fokus på just pojkar och män i den översyn som ­redan görs kring hur personer som utsatts för våld blir bemötta i ­vården”, skriver Aftonbladet.

Så här säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér om omhändertagandet av dem som utsatts för sexuella övergrepp: ”De institutioner och myndigheter som byggts upp de senaste 15 åren är uteslutande för kvinnor. De behövs, men offren är av båda könen.”

Tänk att man skulle få uppleva att sådant sägs!

Bakom det hela ligger det faktum att Patrik Sjöberg för 1,5 år sedan gick ut och berättade om hur han blivit utsatt. Det är ändå märkligt att det ska behövas en kändis för att det ska bli förändring i attityden. Tänk om Patrik Sjöberg inte hade kommit ut med den där boken – då hade sannolikt osynliggörandet av män och pojkar som utsätts för övergrepp fortsatt.

Annonser

36 svar to “Står vändningen för dörren?”

 1. Eva Ellnefors Says:

  Visst har man inriktad sig på flickor/kvinnor. Patrik Sjöberg och Jonas Gardell har gått ut med hur de utnyttjats som barn. Dessutom är det inte ovanligt att unga pojkar säljer sig till främst äldre män, pojkar som missbrukar eller som rymt hemifrån. Det har varit ett problem många år, men har inte uppmärksammats speciellt. Det är även ett problem i Thailand och andra länder. Hur mår dessa killar? Kanske man har tänkt att killar klarar det bättre än tjejer, jag vet inte. Eller har man varit så cynisk att man tänkt att pojkarna själva kanske är homosexuella och att det därför inte ”gör så mycket”? Har inte sett nån forskning på hur dessa killar senare relaterar till sina kvinnor. Patrik och Jonas beskriver hur fruktansvärt utsatta de känt sig, den ene hetero- den andre homosexuell. Precis som flickor tiger pojkarna om det som hänt.

 2. Men@Work Says:

  Ett litet och viktigt steg. En annan minst lika viktig sak som bör genomföras är en avideologisering av kvinnojourerna. Skattefinanisierade verksamheter måste genomlysas och granskas. De fortsätter nämligen med sin radikalfeministiska fokus, och sin egenmäktighet med barn. De liknar ofta sekter.

  Den borgerliga alliansen har dock förlorat min röst på överskådlig tid. Orsakerna är bland annat fortsatta genussatsningar, vurmandet för den misslyckade sexköpslagen (larmrapporter kommer från Norge, men i svensk media tystas det ner), samt hanteringen av Assangefallet.

 3. Ninni Says:

  *disclamer 1* Naturligtvis är jag mot sexuellt utnyttjande av barn, utan att för den sakens skull dela samhällets hysteriska bild, där jag med dagens anda skulle vara min nuvarande mans våldtäktsoffer *slut disclamer 1*
  *disclamer 2* Naturligtvis anser jag att offer för denna typ av brott ska ha hjälp oavsett kön *slut disclamer 2*
  (att jag öht känner att jag behöver sätta in dessa två ovan visar hur absurt debattklimatet i Sverige är.)

  @ Eva Ellenefors
  Kanske man har tänkt att killar klarar det bättre än tjejer, jag vet inte.

  Det finns forskning som tyder på att pojkar och flickor reagerar olika på olika former av misshandel.

  ”Senare har man visat att förändringar i corpus callosum hos flickor oftast är associerade med tidigare sexuellt utnyttjande, medan de hos pojkar framför allt är kopplade till negligering.”

  [1]

  Det här ger, tycker jag, lite intressanta tankegångar:
  * Är vår hjälp/vårt sätt att hjälpa en stjälp?
  * Beror detta på biologiska skillnader?
  * Har det med könssocialiseringen att göra där en kvinna har madonna-bilden, och mannen den sexuella hingsten, varvid det sexuella övergreppet förutom att vara misshandel dessutom är ett brott mot ”madonnan”?

  Jag avslutar som du avslutade meningen, ”jag vet inte”.

  [1] Ekman, R. (2005 ). Stress : individen, samhället, organisationen, molekylerna andra utgåvan. Stockholm: Liber AB. s. 105

 4. Ninni Says:

  Pär frågar: Står vändningen för dörren?

  Jadå, det är på gång, jag är övertygad! 😀

  Jag har reagerat flera gånger, på flera olika saker. Dels börjar kändisar ta till orda på ”vår sida”, dels har jag reagerat över att tonen i media… den har inte blivit bättre generellt.. men det kommer oftare och oftare lite ljusglimtar. Till sist har pojkars frågor, tex. skolresultat och nu detta, dykt upp på sista tiden.

 5. Hjalmar Says:

  OT:
  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/personligheterna-med-oss-fran-fodseln_7455870.svd

  Personligheten är medfödd.
  Hur ska genuspedagogerna m.fl. förklara detta? Ond Biologism?
  Eller så kommenderas ”skygglappar på”…

 6. Joakim Says:

  Pojkar och unga män utsätts i betydligt större grad än flickor och unga kvinnor för sexuella övergrepp. Små pojkar är också de som allra oftast blir misshandlade och slagna. Detta finns det ett antal studier som med all önskvärd och brutal tydlighet visar.

  Det allra vanligaste offret när det kommer till sexuella övergrepp och våld mot barn är alltså pojkar – inte flickor. Och det med råge. Ändå har vi i Sverige enbart fixerat på flickor och kvinnor vilket är ett tydligt bevis för den blinda fläck som finns när det gäller pojkars och mäns utsatthet. Något som bland annat beror på att Sverige som land präglats av en rabiat feminism. Det har helt enkelt inte varit tillåtet att tala om det här eftersom det handlar om män.

  Men det är ju skönt att vissa äntligen fått upp ögonen för detta. Liksom att fler unga män än unga kvinnor är prostituerade. Nu ska bara samhället börja inse det enormt stora och allvarliga problemet med att unga pojkar slås ut i skolan på grund av en fientlighet mot killar och en skola som enbart anpassats för flickor.

  Ett gigantiskt problem som är en ödesfråga för det här landets framtid. Men istället ska väl krutet läggas på att få in ett fåtal vita medelålders privilegierade kvinnor på styrelseposter. Det verkar ju både politiker och medier älska att tjata om.

 7. michael Says:

  Feminister visar i denna fråga och även när det gäller relationsvåld hur köns konservativa dom är i sitt tänkande där män är förövare och kvinnor offer.
  Det intressanta är att dom själva inte ser det.

 8. Jack Says:

  Joakim,

  ”Små pojkar är också de som allra oftast blir misshandlade och slagna. Detta finns det ett antal studier som med all önskvärd och brutal tydlighet visar.

  Det allra vanligaste offret när det kommer till sexuella övergrepp och våld mot barn är alltså pojkar – inte flickor. Och det med råge. Ändå har vi i Sverige enbart fixerat på flickor och kvinnor vilket är ett tydligt bevis för den blinda fläck som finns när det gäller pojkars och mäns utsatthet. ”

  Den blinda fläcken är feminism. Det är helt tänkbart att Patrik Sjöberg sluppit övergreppen om Sverige besegrat feminismen tidigare.

 9. Ninni Says:

  @ Joakim
  Pojkar och unga män utsätts i betydligt större grad än flickor och unga kvinnor för sexuella övergrepp.

  Har du belägg för det?

  Jag har läst bl. a. Rind et al. -98, P. Okami, och The trauma myth – S. Clancy, på området. Jag har inte en bild som överensstämmer med det du säger, tvärtom. Därför är jag naturligtvis nyfiken på att kolla om jag har fel:)

  Angående misshandel har vi samma uppfattning.

  (Som tillägg så vill jag säg att jag har svårt för den här ”vem har det värst”-tävlingen mellan könen. Spelar roll om det är 5 % eller 78 % av kön Z som blir offer för för K, individer med problem ska ha stöd och hjälp. Vilket kön de har är oviktigt.)

 10. Leif Says:

  @Joakim:
  ”Men istället ska väl krutet läggas på att få in ett fåtal vita medelålders privilegierade kvinnor på styrelseposter.”
  Det är intressant att notera hur ordet ”vita” i tid och otid måste föras in i diskussionen, och jag förstår givetvis ironin i din användning av det i citatet ovan. Men jämt och ständigt tas detta ord upp i journalisters utsagor, helst av allt i kombinationen ”vita medelålders män”.
  Jag tänkte på det när jag i morse hörde Jenny Strömstedt introducera de ämnen panelen skulle diskutera i Nyhetsmorgon på Tv4. Jo, man skulle diskutera ”tre vita män” konstaterade hon med en min som tydligt förmedlade en tung suck från hennes sida.
  -För guds skull! Inte vita MÄN nu igen! Har vi inget annat att tala om?
  Vad är det egentligen för konstigt med att män i vårt land, och i stora delar av västvärlden ofta är vita? Är det ett problem? Och borde i så fall inte Jenny Strömstedt också vara bekymrad? Hon är ju nämligen också vit, och tycks inte ens med solbränna eller krämer försöka dölja detta faktum. Eller är det ett speciellt bekymmer och speciellt komprometterande för just män att vara vita?

 11. Biologist? Says:

  Pär, du måste verkligen bestämma dig för om du gillar riktade och könsmärkta satsningar eller inte.

 12. Joakim Says:

  @ Ninni:

  Ber om ursäkt, fel av mig. Jag blandade tyvärr ihop olika saker. Flickor och unga kvinnor utsätts oftare för sexuella övergrepp enligt de undersökningar som finns.

  Däremot är pojkar kraftigt överrepresenterade när det gäller barnmisshandel och våld mot underåriga.

  Så man skulle kunna säga ungefär såhär. Flickor blir oftare sexuellt utnyttjade, pojkar blir oftare slagna och misshandlade.

  Här kan du läsa mer:
  http://www.fas.se/upload/dokument/publiaktioner/pdf/utsattafop.pdf

 13. Joakim Says:

  Leif: Jag raljerade, såklart. Omvänd retorik.

 14. Ninni Says:

  @ Joakim:

  Tack. Det vet jag redan.

  Min åsikt är att pojkar sitter hårt i kläm i vårt samhälle. För om man går ett steg utanför vad som är brottsligt i vår tid(där jag instämmer i det du skriver) så har vi en krock mellan det moderna samhällets krav och ”livliga barns” personlighet. Jag har skrivit om detta på min blogg, om du är intresserad av mina tankar. Du hittar det i ett inlägg som heter ”Uppfostran till kriminalitet”

 15. michael Says:

  Biologist.
  Jag förstår om en feminist tycker det är riktade medel om man inte längre bara hjälper ett kön utan alla oavsett kön som har det svårt.
  Det är just det som är skillnaden på en feminist och jämställdist vi tycker att både flickor och pojkar ska få hjälp.

 16. Leif Says:

  @Joakim:
  ”Jag raljerade, såklart”
  Javisst, jag vet. Men visst är det ett konstigt fenomen att ordet ”vit” har kommit att bli ett nedsättande epitet som ska tas fram i tid och otid när man ska racka ned på män. Det känns väldigt unket (läs rasistiskt) att man ställer människor (läs män) till svars för deras hudfärg.

 17. schmucken Says:

  Bra att man börjar se att problem inte bara finns inom en viss sfär eller enskild grupp.

  Men…

  Det viktigaste för mig, och jag hoppas att fler håller med mig, är att människor som har det svårt eller är utsatta för diverse otrevligheter, får den hjälp de behöver.

  Oavsett kön, ras, klass eller hur man nu väljer att kategorisera dessa utsatta människor.

  När ska vi börja benämna oss människor igen i sådana här sammanhang? Istället för detta evinnerliga man/kvinna-perspektiv som uppenbarligen leder till konflikter och aggression, i många fall till och med förstör livet för ”dom dära andra”?

  Jag är jag och du är du – det räcker väl?

  / schmucken

 18. Ulf Andersson Says:

  Det var bra att Patrik Sjöberg gick ut och berättade
  att han blev utsatt för sexuella övergrepp av sin styvfar.
  Men nu gällde det ju än man (en styvfar), och inte
  en kvinna.

  Ett ännu större tabu är de män som under
  barndomen har blivit utsatta för sexuella övergrepp
  av kvinnor och effektivt tystas ner av feministerna.

 19. ParStrom Says:

  Det är några som har tolkat mitt förra blogginlägg, om den blå och rosa pysselboken, som att jag hyllar och förordar sådan uppdelning efter kön. Dessa personer har inte läst vad jag skrev.

 20. Nils Jungenäs Says:

  Biologist? :

  Varför säger du att Pär måste det?

  Har Pär någonsin påstått att det är fel att rikta hjälp till utsatta kvinnor? Har du kanske bara tolkat in lite för mycket?
  Att säga ”A och B” betyder inte att man menar ”A, B…?” alltså egentligen ”C!”

  Det ”vi” alltid velat ha sagt är att ”man” i det feministiska Sverige väldigt, väldigt ofta uppmärksammar kvinnligt lidande och väldigt sällan uppmärksammar manligt lidande. Det betyder inte att vi är emot att man uppmärksammar och tar itu med kvinnligt lidande. Förstår du skillnaden?

 21. Leif Says:

  OT
  Jag har här skrivit om Jenny Strömstedts användning av orden ”vita män” i dagens Nyhetsmorgon på Tv4.
  Av en händelse noterade jag att Tonchi Percan i dag skriver om Strömstedt på Newsmill:
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/08/31/f-retr-der-str-mstedt-tv4s-titttare-eller-de-egna-kunderna

  Jag skrev en kommentar där, och den var ordagrant denna:
  ”Kan man egentligen förvänta sig något annat av en vit medelålders kvinna?”

  Den kommentaren hade #5, och den togs ganska omgående bort av Newsmill. Så får man tydligen inte skriva om kvinnor, men, som ni vet, går det alldeles utmärkt att göra så om män.

 22. Peter Benenson Says:

  Men@work

  Omfattar RFSU och alliansens satsning även om förövarna är kvinnor och inte enbart män?
  Det är medeltid att inte lagstiftning är könsneutral.

  Könsbenämning på pedofiler och våldtäktspersoner ska inte ha betydelse i ett civiliserat Samhälle. https://genusnytt.wordpress.com/2010/11/26/pojke-gangvaldtogs-av-10-kvinnor/

  Hur Samhället hanterar problematiken med manshat präglas av dumhet bland fega myndighetspersoner,tjänstemän samt riksdag och regeringspolitiker. Senaste avslöjandet av pedofilringen med 22 kvinnor och en man var rättslig buskis. Det var pga den enda mannen som alla kvinnorna begick brott.

  Läs tidigare 2011 GenusNytt Kvinnliga pedofiler orsakar barn större skada

  Samtliga av pedofilerna förutom en fick straffrabatt,någon som är förvånad?

  Genus Nytt 20110601 pedofilen-var-kvinna-da-tittade-alla-bort

  Det heter Våldtäktsman, vilket onekligen är genuskodat. Pedofil har media hjärntvättat befolkningen att det per definition är män. Hur man än vrider på rättshaveriet som delvis skapat av statsfeminismen men fullbordat av riksdag och regering. Är just det som du nämnde.

  Styrande politiker är ytterst ansvariga. Alliansen har inte skapat Samhällsproblemen med genusforskning,havererande rättsväsende,folks misstro mot advokatsamfund(Hilda) och Statsfeministiska åklagare. Alliansen har gjort det värre och gått längre än Socialdemokraterna i satsning på extrem statsfeminism. Alliansen har haft sex år på sig att förändra och förbättra långsiktigt mot könsneutral lagstiftning.

  Media har ett minst lika stort ansvar. Media och tidningarnas maktsfär kan inte undgå revolutionerande konkurrens från alternativa medier.

  Svenska rättsväsendet är oundvikligt under hård granskning nu vid omvärldens överinseende. Ansvariga politiker skickar ut Göran Lambertz för att mörka att Sverige skulle ha problem med rättsväsendet. Ta exempel senast igår svt debatt. Det var Helt i linje med Lambertz tidagare avslag tusentals resningsansökningar i HD. Dock helt i strid mot hans samvetshandling ”Felaktigt dömda” för att kompensera de katastrofala direktiv från högsta ort. Alliansen tillträdde 2006. Tror nu inte Socialdemokraterna med dess radikalfeministiska övertygelse( Löfven) kommer ompröva könsneutralt rättsväsende.

  Sveriges anseende och varumärke utomlands skiter folk fullständigt i när ledande politiker anser ändamålen och medlen inte bryter mot mänskliga rättigheter.

  Befriande skulle vara om Alliansen utsattes för revolutionerande konkurrens. Men inte då av minst lika Statsfeministiska Socialdemokraterna utan friska demokratiska grundprinciper för Samhälle och rättsstat. Friska demokratiska satsningar på människan dvs individen först som ingår i ett kollektivt Samhälle. Revolutionerande konkurrens som förtydligar att det är slut med folkförakt från styrande politiker,myndighetspersoner och media mao det är slut på manshat.

 23. Lars Says:

  Det är inte bara de utsatta som tiger om vad som har hänt -och information därför inte kommer fram. Mannen i toppen av friidrottsförbundet föreföll framhärda i att hans förbund inte hade att göra med det som hände Patrik, eftersom övergrepp hade skett i hemmet. Sedan trädde flera tidigare aktiva fram. Idrottsförbundet däremot tog ansvar för frågan. Friidrottsförbundets ledare borde ha avgått med den nonchalanta attityd han förmedlade.

 24. Daniel Says:

  Den dagen vi gör upp med ”historisk/kollektiv skuld”-förespråkarna, först då står vändningen för dörren.

 25. jämställdisten Says:

  en stor framgång att debatten om sexuella övergrepp på pojkar börjar ta form och att även dom kvinnliga sexförövarna tas upp på agendan som visar att pojkar blir lika mycket utsatta för sexövergrepp av kvinnor och flickor som flickor blir utsatta för sexövergrepp av män och att prostitution inte enbart som nu handlar bara om kvinnor och flickor som säljer sex till män utan att vi även tar upp dom unga pojkar och män som säljer sex till kvinnor och flickor dom är ju i majoritet. tragiskt att eva ellnerfors inte verkar vilja se sanningen,så eva ta och titta på tv dokumentären en stulen barndom med bengt och kent sändh där dom berättar om hur det var på pojkhemmet där dom kvinnliga föreståndarna och skötarna som straff misshandlade och våldtog dessa stackars barnhemms pojkar,en gripande dokumentär.så vi måste börja att se att kvinnorna är lika mycket förövare till sexuella brott som dom mannliga sexualbrottslingarna så sverige vakna.

 26. John Berg Says:

  ”Nej, hon mobbas inte för att hon försöker och förlorar. Hon mobbas för att hon är kvinna, hon mobbas för att hon är just – Mona Sahlin.”

  ”Hon mobbas för att hon är kvinna”. Expressens negativa skriverier skylls på Sahlins kön och inte på hennes dåliga kompetens. Beviset utgörs av en haltande jämförelse med Carl Bildt. En person som trots allt lyckades med uppgiften att vinna ett riksdagsval och bli statsminister.

  Aftonbladet, Så mobbas Mona Sahlin:
  http://www.aftonbladet.se/ledare/article15338681.ab

 27. barfota Says:

  @Ulf Andersson 31 augusti 2012 kl. 11:35

  ”Ett ännu större tabu är de män som under
  barndomen har blivit utsatta för sexuella övergrepp
  av kvinnor och effektivt tystas ner av feministerna.”

  Ja och jag är övertygad om att dom är många, dags för litet forskning kring detta infekterade ämne.

 28. Joakim Steneberg Says:

  Men tydligen gäller detta inte små pojkar där man skär av en bit av könsorganet. Inte enligt Sabuni och regeringen m.fl.
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/08/22/gynunders-kning-inte-mer-kr-nkande-n-pojkars-h-lsokontroller#comment-377408
  Är detta inte en form av legalt sexuellt våld mot små pojkar, bebisar? Men konsekvenser för framtiden och för deras sexliv?
  Hur länge skall detta få fortgå, 30 år till, som i frågan ovan?
  Den statsfeministiska könsrasismen förnekar sig inte…

 29. larsen@hotmail.com Says:

  Är inte sexköp/sexsälj något som det tidigare i denna blogg setts som något som bör vara tillåtet och bygger på att vuxna människor själva ska bestämma?

  Är det skillnad på om säljaren är en ung kvinna eller en ung man?

  Majoriteten av sexköparna är män spelar det någon roll om den de köper sex av är kvinnlig eller manlig?

  Rimligtvis om det ska vara tillåtet med betalsex så spelar det ingen roll vilket kön säljare och köpare har så länge de är myndiga.

 30. Ninni Says:

  @ larsen@hotmail.com

  Är inte sexköp/sexsälj något som det tidigare i denna blogg setts som något som bör vara tillåtet och bygger på att vuxna människor själva ska bestämma?

  Något offentligt ställningstagande i sexköpsfrågan för bloggen som helhet tror jag inte jag har sett. Ja eller nej till avkriminalisering av sexköp är en fråga som faller lite utanför jämställdhet.
  Vi som kommenterar här är ju individer, och går ibland utanför jämställdhetsområdet och har olika åsikter i dessa ”utanförfrågor”. Vi är en del här, inkl. mig, som har en liberal inställning till sexköp, ja.

  Naturligtvis spelar inte könet någon roll.

 31. jämställdisten Says:

  nej larsen det är unga pojkar som prostituerar sig för kvinnor och flickor som är i majirotet och det måste lyftas fram i media.

 32. Hjalmar Says:

  @larsen

  Ninni skrev 17:12:
  ”Något offentligt ställningstagande i sexköpsfrågan för bloggen som helhet tror jag inte jag har sett. Ja eller nej till avkriminalisering av sexköp är en fråga som faller lite utanför jämställdhet.”

  Instämmer, sexköp ligger utanför.

 33. Joakim Says:

  Oj då, har jag fått konkurrens om mitt namn? Jag är då den ”vanliga” Joakim utan bild. Om Joakim med bild börjar här får jag också skaffa en bild eller lägga till ett J. Om inte den andra Joakim lägger till något i sitt namn förstås, det skulle jag i så fall tacka för.

  RFSU brukar vara kloka när de tänker till. Ibland säger de konstiga saker, men om man då påpekar detta så märker man ofta att de inte är lika statsfeministiska som andra föreningar.

 34. Joakim Says:

  ”Det är några som har tolkat mitt förra blogginlägg, om den blå och rosa pysselboken, som att jag hyllar och förordar sådan uppdelning efter kön. Dessa personer har inte läst vad jag skrev.”

  Jag vet inte exakt vilka du syftar på, men jag kan bara tala för mig själv, och jag vill bara säga att det inte var min uppfattning. Jag tyckte bara inte att kritiken mot böckerna var särskilt anmärkningsvärd. Det jag sagt som jag är mest nöjd med var nog det jag sa till Ninni där, där framgår i detalj hur jag tänkte ur alla perspektiv: https://genusnytt.wordpress.com/2012/08/30/bocker-ansags-inte-pk-forlaget-stoppar-dem/#comment-109318

  Jag kommer aldrig att ifrågasätta dina avsikter, men jag tycker att den kritikstorm du skrev om skiljer sig markant från andra.

 35. RefcenOmega Says:

  RC:s synpunkt på Åsa Regnérs uttalande är hon säger det som förväntas av henne.

  Hon vänder kappan efter vinden.

  Vad säger det om hennes åsikter?
  Det finns alltför många tyckare utan substans!

  Bör man lyssna till dem?
  Igår sade de och gjorde gällande en sak. Idag har de en diametralt motsatt hållning.

  Vilket värde har det?

 36. Potte Says:

  Vill tipsa om en debattartikel från två miljöpartister:
  http://stockholm.etc.se/debatt/hjalp-de-slagna-mannen
  ”Miljöpartiet vill att Stockholms stad via socialtjänsten öppnar en riktad verksamhet mot män som utsatts för våld i nära relationer med jourtelefon och mottagning. Inom staden ska också finnas tillgång till skyddat boende för män. Stockholms stad behöver också ta fram en åtgärdsplan inom socialtjänsten för att öka kompetensen att fånga upp och hjälpa män som utsätts eller utsatts för våld i nära relationer.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: