”Kvinnor tvingas hämta vatten”

by

Lakshmi Puri är vicedirektör för UN Women, FN:s organ för jämställdhet och kvinnofrågor. Hon är för närvarande på besök i Stockholm, och har blivit intervjuad i DN.

I Stockhom ska Puri tala om vatten, och om hur tillgången till vatten illustrerar ojämlikheten mellan män och kvinnor (enligt henne). I en artikel på sidan 22 i gårdagens DN säger hon:

Det är kvinnorna som har huvudansvar för att hämta vatten, både på landsbygden och i storstädernas slumområden. Det gör att de får sämre hälsa och förlorar tillfällen att utbilda sig eller tjäna pengar på annat”.

Ursäkta, men vad gör männen? Sitter de och dricker öl medan kvinnorna hämtar vatten?

Nyligen blev ett antal gruvarbetare nedskjutna av polis i Sydafrika. Efter vad jag kunde se verkar 100 procent av dessa ha varit män. Så just dessa män satt uppenbarligen inte och drack öl medan deras kvinnor hämtade vatten.

För övrigt, kanske Lakshmi Puri också kunde komma in lite grand på hur jämställdheten ser ut i tredje världens gruvor? I sin föreläsning alltså.

58 svar to “”Kvinnor tvingas hämta vatten””

 1. Sara1 Says:

  Ja vad gör männen egentligen? Förmodligen finns det räkmackor som de åker på och lämnar familjen åt sitt öde:)
  Eller arbetar de långt hemifrån så att de kan skicka pengar till familjens försörjning? Lite svårt att hjälpa kvinnorna att hämta vatten då. Arbetsfördelningen är fortfarande, av praktiska skäl får man väl förmoda, uppdelad på ”manligt och kvinnligt” eftersom samhället ser ut som det gör där, men håller också på att förändras. Det finns många andra viktiga saker också som fred, demokrati och politisk stabilitet som måste finnas i ett land innan andra förändringar kan fås till stånd.

 2. Kalle Says:

  Vad lata och korkade kvinnorna verkar vara. Varför gräver de inte brunnar närmare sina bostäder? Varför de inte bygger pumpar och drar rör till bostäderna och installerar rinnande vatten i bostäderna? Varför bygger de inte reningsverk och på så sätt renar och tillvaratar allt smutsvatten? Tror de att män ska fixa allt åt dem?

 3. JD Says:

  IPS – Women Spend 40 Billion Hours Each Day Collecting Water …
  http://www.ipsnews.net/2012/09/women-spend-40-billion-hours-each-day-collecting-water/

  Om det finns ca 1.5 miljarder kvinnor i världen som varje dag måste samla in vatten och de tillammans lägger ned 40 miljarder timmar varje dag så innebär det att varje enskild kvinna lägger ned 38.5 timmar PER DAG åt att samla in vatten.

  Man blir verligen imponerad!

 4. MarcusE Says:

  @JD

  hahahahahahaha

 5. JD Says:

  Förmodligen hade länken i min kommentar ovan blivit till en sanning om man inte hade varit snabb nog att ta bort länken.

  Mer sanningsenliga siffror finns här:
  http://www.fawco.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1162:water-and-womens-issues&catid=108:environment&Itemid=100562

  ”Globally, women and girls spend an average of three hours each day collecting water. First thing in the morning and again in the afternoon, they must carry 15 to 20 liters of water from a water point to their home. Those distances and times will change considerably during the dry season.”

  Att söka efter vatten 3 timmar per dag är självkart tråkigt med tanke på att vi i västvärlden bara kan vrida på en kran. Men jämfört med att jobba i gruva 12 immar per dag så känns det överkomligt.

 6. barfota Says:

  @JD
  Den var bra, klickar man på din länk så får man svaret…

  ”We’re sorry, the page you are looking for may have moved during the redesign of our site or no longer exists.”

  Kanske är dom bara iväg och hämtar vatten eller har drabbats av informationstorka för tillfället 😀

 7. Kalle Says:

  Tänk om de där kvinnorna skulle spendera de övriga 9 timmarna (skillnaden mellan de 12 timmar som männen är i gruvan och de 3 timmar som kvinnorna hämtar vattan) till att gräva nya brunnar, bygga pumpstationer, dra rör och bygga reningsverk. Då skulle de också ha rinnande vatten snart.

  Men de sitter väl i skuggan och beklagar sig över sina lata män som inte fixar det åt dem istället, precis som kvinnliga svenska feminister gör när de inte får allt de pekar på gratis.

 8. Joakim Steneberg Says:

  Ja det är riktigt Pär. Även bland kritiker här, så finns ibland en uppfattning att i vissa länder, (särskilt muslimska) så är det särskilt illa för kvinnor. Och det kan nog stämma ibland, men liksom då även motsatsen. Visst finns förtryck.
  Men genom det falska mediabruset får vi dels felaktiga fakta (som om den arabiska våren), eller inga alls, och okunskapen är nog rätt stor även globalt, folken emellan. Gissa vilken/vilka uppfattning(ar) tredje värdlen har om oss i väst!
  FN vinklar totalt, (tar ALDRIG upp typiska mansfrågor!) vilket jag fick in i en insändare i SVD för några år sedan, strax efter 8:de mars.

 9. Lorem Ipsum Says:

  Korrekt länk:
  http://www.ipsnews.net/2012/08/women-spend-40-billion-hours-per-day-collecting-water/

  Man läser ”artikeln” och hur det filtreras vatten genom saris och att de på det sättet har halverat antalet fall av kolera. Hur går det till egentligen? Kolera är bakterier och bakterier är mellan 2 och 40 mikrometer i diameter. Vad är det för supertyg som har den tätheten?

  Men sanna mina ord det kommer att presenteras som forskningsresultat i nån TV-soffa i nått morgonprogram framöver.

 10. dolf Says:

  Det går fortfarande att läsa den cachade artikeln: http://bit.ly/OIy1k4
  Min första tanke var att det var ett typo, att man förväxlat Million och Billion, men 40 millioner timmar globalt per dag, blir tvärtom väldigt lite. Och … tja en bit in i artikeln så poängterar man till och med ”And that’s Billion with a B”.
  Finns fler saker man kan anmärka på: till exempel sägs: “Only five percent of women in Kenya own land registered in their own names”, vilket är fullständigt värdelös information utan något att jämföra med, hur många procent av männen i Kenya äger land som är registrerat i eget namn? Jag misstänker att det inte rör sig om några särskilt höga procentsiffror där heller. Jag tror inte det är så där jättemånga män som äger land i Sverige heller, även om det säkert är fler än 5%, och skulle man göra en jämförelse mellan Kenya och Sverige, kanske man skulle ta bort villaägarna ur jämförelsen för att få något liknande utgångspunkt, och då misstänker jag att det inte blir mer än 5% män i Svedala heller.
  På slutet har man också med den här lilla biten: ”In Pakistan, putting water sources closer to the home was associated with increased time allocated to market work.” och man undrar ju då vad det var för kön på de som flyttade vattenkällorna närmre hemmet. Men jag misstänker att det kommer man aldrig att rapportera, utan effekten av källflyttningen kommer istället bli att ”Kvinnnor arbetar 40 billioner (dvs. svenska miljarder) timmar om dagen på marknader”.

 11. Jack Says:

  ”UNWomen, FN:s organ för jämställdhet ”…

  Hm…Vänta nu, WOMEN och jämställdhet, det är nåt som inte riktigt går ihop där…hur hade dessa KVINNOR tänkt jobba för lika livslängd och lika föräldraskapsmöjligheter för män? Dessa de två viktigaste frågorna i livet och därmed, får man anta, i jämställdhet är det ju män som är underordnade i.

  Nog för att kvinnor gärna säger det är synd om dem och de borde få saker men om man ska göra räddningsinsatser måste de väl ha gått en utbildning och lärt sig att den som skriker mest inte nödvändigtvis ligger så illa till?

  UN Women och de som avlönar detta ”jämställdhets”-mysterium borde förklara sig! Att selektera bort en grupps problem, pga deras kön, och sen kalla det jämställdhet det är inte snyggt nånstans.

  Så här beskriver UN Women sig själva i sin logga:
  ”United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women

  Svart på vitt. Empowerment, det handlar om makttagandet för kvinnor. Tankarna går närmast till Taytu Betul, före detta makthavande kejsarinna i det afrikanska landet Etiopien. Hon tog sig till tronen genom falsarier och att inte bry sig om mäns livslängd till den grad att hon mördade en handfull män för att kunna bli Kejsare. Idag är väl metoderna förfinade, bortstyrande av resurser via t ex UN Women, snarare än mord. Mat och pengar går till kvinnor, så att män dör i svält medan kvinnorna lever längre. Ser förstås finare ut på ytan. Precis som Sveriges jämställdhetssatningar på kvinnor kan förefalla fina trots att män är de som dör först och inte får någon högre utbildning.

  Vill förtydliga att det förstås är bra med någon som vill hjälpa nån annan i världen på ideell basis, dvs oavlönat. Om det är kvinna som hjälper en annan kvinna är det så klart helt okej. Men om lön i form av skattepengar betalas ut till de som arbetar med detta, dvs att de åtnjuter frukten av i huvudsak mäns arbete själva, då ska deras arbete åtminstone komma de mest behövande till godo även om dessa mest utsatta råkar vara män. Och talar vi jämställdhet, då är det män som är i mest behov av det.

 12. dolf Says:

  Jag ifrågasätter även uppgiften “Globally, women and girls spend an average of three hours each day collecting water.” Eftersom en stor mängd av kvinnor inte ägnar någon tid alls åt att samla vatten därför att de är för små, för gamla, handikappade, lever i Europa, Nordamerika där ingen torde samla vatten alls, i alla fall inte i den bemärkelsen (om man inte räknar duscha, vattna gräsmattan och hälla upp vatten från kran i kastrullen som att samla vatten). Jag skulle också tippa att vattensamlandet inte är någon större aktivitet i Ryssland, Kina och Japan. Samlandet som aktivitet torde vara ett fenomen som främst förekommer i Afrika och mer underutvecklad delar av Asien. Så en försiktig gissning är att mindre än en tredjedel av alla människor med honkön faktiskt måste samla vatten över huvud taget, det vill säga för att det ska bli 3 timmar i genomsnitt per dag och honkön, så måste de som det verkligen berör ägna minst 9 timmar åt det. Tillåt mig tvivla.

 13. Nicholas Says:

  JD:

  Sluta ifrågasätta kvinnors hårda arbete ;).

 14. Nicholas Says:

  JD: Jag får det btw till 26 timmar? Men min hjärna är trött p g a sömnbrist. Explain it to me.

 15. Jack Says:

  Varför finns det inte UN Men som säger ”Globally men work 80 billion hours a day in the mines, thats billions with a B, and with no sunlight, no food and no water, the women collected all of it”. Är män för ärliga för att syssla med jämställdhet på kvinnors villkor? För godtrogna för att se hur kvinnorna gör? Eller för underordnade för att kunna gör något åt det? Män i allmänhet, inklusive beslutsfattare, skulle nog behöva utbildning i kvinnostudier för att förstå vad för slags varelser som skamlöst deklarerar för världen ”women-spend-40-billion-hours-per-day-collecting-water”

 16. ParStrom Says:

  OBS: Det blev fel med datum (för jag skrev blogginlägget igår). Artikeln var i DN igår, alltså den 31 aug.

 17. Jämställdhetsfeministern Says:

  Typiskt män att sitta och dricka öl och gluffsa i sig räkmackor, medan de tvingar kvinnorna att slita och hämta vatten! Upprörande!

 18. toklandet Says:

  Nu märker man hur mycket man har saknat Jämställdehetsfeministern och de klockrena ”genusrätta” analyserna

 19. gladmenkränktkvinnapåarbetsplatsen Says:

  SHIT vad missnöjd du måste vara med ditt liv.

 20. Kultur-huliganismen i Sverige – Hotfulla telefonsamtal, Förolämpningar och Nallebombning « Aktivarum Says:

  […] förutsätts feministkritiska bloggar ha en del i kriminella trakasserier? Hur är det Pär Ströms, Mitt eller Pelle Billings fel att dumskallar förolämpar och hotar feminister via telefon och […]

 21. DrKejs Says:

  Klassiskt exempel på propaganda och på en siffra som blåses upp för att skapa rubriker.

  Det är rätt svårt att hitta grunden till dessa uppblåsta siffror, men det finns en siffra där man pratar om 40 miljarder timmar som går åt för att hämta vatten per år och som kan vara någorlunda realistisk:

  Klicka för att komma åt Wat_e.pdf

  Uppskattningsvis 3 timmar per dag går åt för att hämta vatten för de hushåll (ca 37 miljoner) som inte har tillgång till rinnande vatten/brunn antingen i huset, på tomten eller på torget.i byn.

  Siffran 71% av allt vatten hämtas av kvinnor i sub-sahara kommer från en undersökning i nigeria: ”In a study carried out in a rural area of Nigeria, (population 20,000) 71% of all water-related activities were carried out by women.”

  https://apps.who.int/environmental_information/Women/Womwater.htm

  Det går inte att få fram information om denna siffra är realistisk och tillämpbar för hela sub-sahara, men för uträkningens skull så vill jag använda den.

  Lägg ihop dessa siffror så får man fram att kvinnor i Afrika använder ca 28 miljarder timmar per år för att hämta vatten (och män ca 12 miljarder timmar).

  En av anedningarna till att männen lägger färre timmar är att många befinner sig borta från sitt hushåll, antingen i närområdet eller längre bort, för att skaffa en inkomst till hushållet (jobbar i gruvor många mil hemifrån mm).

  Frågan jag ställer mig är varför dessa jävla feminister måste sprida sina lögner hela tiden?

 22. Nils Jungenäs Says:

  Man tar sig för pannan.

  Nä nu ska jag titta på Formel1 och dricka öl. Inget vatten här inte.

 23. Hans Says:

  Här är en intressant infallsvinkel. Vad hade hänt om det var en kvinna som dömts för att hon inte ville ha sex med sin man. Det hade inte skrattats åt utan det hade blivit ramskri hos feministerna.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/hade-sex-for-sallan–doms-till-boter

 24. Daniel Ahlqvist (@DrPepper666) Says:

  @ JD. Alltså de siffrorna måste vara minst en tiopotens fel. Om 40 miljarder timmar spenderas per dag av kvinnor ger det oss en medeltid på närmare 12 timmar per dag per kvinna som existerar i världen, vilket skulle vara helt absurt. 4 Miljarder och jag kan gå med på det, då snackar vi 4 timmar per dag för 1 miljarder kvinnor att hämta vatten.

 25. Sam Says:

  http://www.reuters.com/article/2012/08/26/us-usa-topless-idUSBRE87P0CT20120826

  Jämställdhet!

 26. toklandet Says:

  barfota säger:
  01 september 2012 kl. 9:18
  ”Kanske är dom bara iväg och hämtar vatten eller har drabbats av informationstorka för tillfället :D”

  Men tur att de inte behöver kasta vatten i alla fall…

  Förlåt, jag kunde inte låta bli, bollen låg ju på straffpunkten.

 27. Hjalmar Says:

  Kvinnor bär vatten 40 miljarder timmar per dag – en feministisk sanning. Den som säger emot hatar kvinnor.

 28. JD Says:

  @Dolf Kul att du hittade cachen. jag hittade den inte då länken var 2 tim gammal.
  Tack google!:-)

 29. JD Says:

  Det är nog så att dessa kvinnor tar en rejäl omväg för att hinna prata mer med varandra och för att slippa hjälpa mannen som förmodligen är hemma och sliter ihjäl sig.
  Läta kärringar är nog det värsta jag vet!!!

 30. barfota Says:

  @toklandet
  😀 😀

 31. Ninni Says:

  Denna var kul att läsa tycker jag, så jag går OT och bjuder er: http://www.autentiskliv.no/kjonn/interessant-utvikling-i-dansk-kjonnsdebatt-kvinner-tar-mannen-i-forsvar

 32. Joakim Says:

  Puri kan ju alltid föreslå individualiserad föräldraförsäkring och genuspedagogik så kan vi se hur dessa kvinnor reagerar…

 33. RefcenOmega Says:

  Det finns en OBALANS mellan vatten och öl, kvinnor och män.
  Den ena drycken är genomskinlig, klar och ren.
  Den andra drycken är gul.
  Den ena dricker man. Den andra kissar man ut…som en dröm om ett bättre samhälle, till vilket somliga nekades tillträde.
  Den ena drycken är fin. Den andra är…ful.
  Vem dricker ur bägaren, till bredden full med vin eller blod?
  Kvinnor är fina. Män är…fulla och fula?
  Hur återfås balansen?
  Någon som vet?

 34. RefcenOmega Says:

  ”Balans” à la ”den svenska modellen”? Det FINNS INGEN: ”svensk modell”, som är hållbar. Dags att inse det en gång för alla?

 35. barfota Says:

  @RefcenOmega

  ”“Balans” à la “den svenska modellen”? Det FINNS INGEN: “svensk modell”, som är hållbar. Dags att inse det en gång för alla?”

  Hållbar? Från idag tills i morgon? Allting är hållbart fram tills dess det inte ”håller” längre. Detta är som allting annat… Ett nytt påhittat ord som media och politiker kan haka på och mala ett tag framöver. Ett utomordentligt sätt att slippa ta itu med den obehagliga och påträngande verkligheten.

 36. barfota Says:

  @Ninni
  Kul att det händer något positivt på andra sidan sundet. Smut, mænd. Heder åt Anne Sophia Hermansen och Berlingske som har öppet kommentarsfält.

 37. Hjalmar Says:

  @Ninni 21:22
  ”kvinner-tar-mannen-i-forsvar”
  Tydligen så har även danska/norska kvinnor söner:)
  Detta borde vara en självklar utveckling, om nordiska kvinnor uppskattar sina sämre lottade artfränder…

  @RefcenOmega 6:32
  ”Hur återfås balansen?”
  Mera rödtjut, för kvinnorna…?

 38. Affischering om Mansfrågor och Partnervåld bemöttes av Trakasserier, Lögner… och Lou Finley « Aktivarum Says:

  […] på nätet i helgen. Genusnytt kommenterar “Kvinnor tvingas hämta vatten” Pelle Billing  kan följas “på resten av nätet” Share […]

 39. John Berg Says:

  Here we go again.

  Dagens Nyheter:

  ”Legos nya produktserie Friends, som släpptes i början av året, har blivit en stor succé för det danska leksaksföretaget. I alla fall rent ekonomiskt. Men satsningen kritiseras hårt för att spä på stereotypa könsroller. ”

  Dagens Nyheter, ”Sexistisk” serie får Lego att lyfta:
  http://www.dn.se/ekonomi/sexistisk-serie-far-lego-att-lyfta

 40. Joakim Steneberg Says:

  ”Sexistisk”? Och här en annan sak i ungefär samma genre. Mer genuspedagogik, men inget om orätttvisa betyg till pojkarna!
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/inte-acceptabelt-att-skolor-konssegregerar_7466278.svd

 41. Ulf Andersson Says:

  @ John Berg
  https://genusnytt.wordpress.com/2012/09/01/kvinnor-tvingas-hamta-vatten/#comment-109475

  Ang. Lego Friends och könskvotering
  av Lego-lådor

  1. ”Min inre sexåring är asförbannad på Lego”
  http://www.aftonbladet.se/wendela/article14487057.ab

  2. Var är brudarna?/Dags att kvotera legolådorna?
  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article8311412.ab

 42. Ninni Says:

  Någon mer än jag som upplever att attityden bland kommentarerna under diverse feminism/genus-gagande artiklar förändrats under den del av 2012 som gått?
  Jag vet inte… jag upplever en ”enough is enough!”-stämning, med allt fler som tar tydligt avstånd mot galenskaperna.

 43. Grodan Boll Says:

  @John Berg

  ”Ytterligare kritik kommer från den amerikanska Spark-rörelsen som jobbar mot sexualisering av flickor och unga kvinnor”.

  Jag utgår från att de jämlikt klagade över att pojkarna låstes in i könsroller som riddare, rymdhjälte eller brandman.

 44. barfota Says:

  @Ninni
  En helt @Ninni. Jag har gjort exakt samma iakttagelse.

 45. Nicholas Says:

  Ninni:

  Tror det är mer att de inser att de håller på att förlora enormt mycket stöd, så de låtsas att vara mer mainstream.

 46. Ulf Andersson Says:

  LEGO äger – trots protester från genusfascister (feminister)
  http://www.dads-r-us.se/2012/09/02/lego-ager-trots-protester-fran-genusfascister-feminister/

 47. michael Says:

  Ja intressant med mer genus i skolan och lego som är fel.
  I framtiden så kommer barnen leka på förskolan (omskolnings läger) som genuspedagogerna anser rätt för att sedan gå hem och leka som dom själva vill.

 48. skvitt Says:

  Tips:
  Enligt SVT nyheter i dag är bara 5% av älgjägarna kvinnor. Därför borde myndigheterna antingen tvångskommendera ut kvinnor i jämställdhetens namn, eller förbjuda mansöverskottet att jaga.

  Alternativet är att feministerna erkänner att män och kvinnor är lite olika, vilket skulle kunna förklara vissa andra skillnader av kvinnors representation, både där de finns i överskott och i underskott.

  /Skvitt

 49. Nils Jungenäs Says:

  1. Jag skulle vilja veta Jämställdhetsfeministerns syn på det här med att kvinnor i tredje världen måste arbeta på dagarna istället för att sitta och läsa genusvetenskap på något skattefinansierat vuxendagis.

  2. Vart har jämställdismens intellektuella tuggmotstånd, FumikoHen, tagit vägen? Vem ska nu se till att vi inte spårar ur och helt tappar perspektiv på tillvaron?

 50. Nicholas Says:

  skvitt: De *har* ju redan lagt pengar på att få kvinnor intresserade av jakt lol.

 51. Joakim Steneberg Says:

  Apropå legobråket. ”Tröttsamt och väldigt stereotypt” står det i SvD. Säkert, men så är det väl med mycket annat, inte minst feministtjafset, hela debatten. Det mesta upprepas i ett varje dag, med nödvändighet.
  Vad är det för skillnad på feminism, genus och jämställdhet i debatt och politk? Ingen!
  Ena stunden så framhävs de goda kvinnliga egenskaperna, andra så får de inte framhävas.
  Och när det gäller det komersiella? Allt dammmode, är det inte väldigt tröttsam och sterotypt? ”Väldigt varierande” visst men samma fixering vid kvinnokroppen, med naken hud och åtsmitande kläder.
  För min del skiter jag i vad klicken genusfascisterna tycker, och hur företagen agerar så länge som de inte fördärvar miljö eller luras (nåja…) på annat vis.

 52. Joakim Steneberg Says:

  skvitt. Och så är det mest älgtjurar som skall skjutas!

 53. RefcenOmega Says:

  @Hjalmar (02 september 2012 kl. 8:28),
  ja varför inte?

  Det kanske skulle förändra färgen i deras ansikten från likblek, genom askgrå till rosenröd?

  Då skulle vattnet räcka till åt alla.
  När vatten blir till vin…
  …och balansen blir återställd.

  F.ö.: jaha, så nu är det höst igen och lövens färger ter sig som en avdankad ”Pride”-festival.

 54. Urban Says:

  “Män tvingas arbeta i gruvor”

 55. Urban Says:

  “Män tvingas starta företag”

 56. Matte Matik Says:

  Jag har inte det minsta emot att se fler lägenhetsfeminister från storstaden dra ut i höstrusket med bössa för att sen släpa hem tunga, döda älgkroppar genom slyskogen – tvärtom! 🙂

 57. Grodan Boll Says:

  De kan korrelera väl mot sveriges vänsterveganer dock.
  Ohwell, så länge man använder biologiskt nedbrytbara krav-kulor när man skjuter så antar jag att det är ok.

 58. Erik Says:

  DN:s journalist är naturligtvis oförmögen att ställa kritiska motfrågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: